Theo Janssen begrijpt Berghuis niet: 'Het is zo raar, met zijn traptechniek'
Donderdag, 22 oktober 2020 om 23:43

Feyenoord behaalde donderdagavond een punt op bezoek bij Dinamo Zagreb (0-0). Er had meer in gezeten voor de Rotterdammers, ware het niet dat Steven Berghuis in de eerste helft een penalty miste. Theo Janssen is in zijn analyse kritisch op de manier waarop Berghuis zijn strafschop nam. Volgens de oud-middenvelder kon de Feyenoorder beter een rustigere aanloop nemen.

Berghuis nam bij de penalty zoals voor hem gebruikelijk een snelle aanloop en vlamde de bal hard op doel. Die ging echter nauwelijks in de hoek, waardoor doelman Dominik Livakovic hem keerde. "Wat hij verkeerd doet? Hij neemt zijn aanloop volle bak", zegt Janssen bij RTL 7. "Dan ben je al verplicht om de bal vol te schieten, dan kun je hem al bijna niet meer rustig in het hoekje schieten. Hij heeft van tevoren al een hoek gekozen. Nu gaat deze niet eens in de hoek, maar hij heeft al gekozen waar hij gaat schieten, dan kun je niet meer kiezen. Hij kan beter een rustige aanloop nemen, een hoekje kiezen en die bal daarin sturen."

Jan Boskamp zag slechts één andere optie voor Berghuis bij zijn strafschop. "Met deze aanloop kun je nog één ding doen, dat is een panenka", aldus Boskamp, waarop Janssen verdergaat: "Dan moet je wel heel veel kwaliteit hebben. Hij heeft een fantatische traptechniek, dus het is zo raar dat hij hem zo hard schiet. Hij kan ook gewoon met de binnenkant schieten."

Dick Advocaat gaf na afloop aan dat Berghuis voor hem zonder twijfel de vaste penaltynemer blijft. "Je weet dat als je altijd de penalty's neemt dat je hem een keer gaat missen", zei Advocaat voor de camera van RTL. "Wat ik van de aanloop vind? Dat ik vind ik zo moeilijk. Een penalty is een penalty. Hij heeft ze tot nu toe altijd geweldig genomen. Hij heeft een geweldig schot in de benen, dus dan moet je hem ook blijven laten nemen."

Bij Feyenoord speelt Bryan Linssen de laatste tijd in de spits, hoewel hij van origine een linksbuiten is. Janssen ziet niets in de optie om Berghuis in de punt te zetten. "Berghuis is het beste vanaf rechts, daar moet hij ook spelen. Je ziet dat Berghuis iets extra's wil brengen, belangrijk wil zijn voor het elftal. Wat gaat hij daardoor doen? Te veel. Hij gaat zwerven, op het middenveld lopen, ballen ophalen. Maar hij is het gevaarlijkst vanaf de zijkant. Actie maken, naar binnen komen, schieten, of een voorzet geven. Hij wil nu veel te veel doen."

Janssen begrijpt niet dat Advocaat spits Nicolai Jörgensen de laatste duels op de bank laat starten. "Ik zou Jörgensen zo snel mogelijk brengen en kijken hoe lang hij het volhoudt. Als hij zestig minuten kan spelen, dan is het zestig minuten. Dan kun je in ieder geval Linssen op zijn eigen positie zetten. Aan de linkerkant gebeurt ook niet veel met Mark Diemers." Boskamp vult aan dat Advocaat vooral wacht op Luis Sinisterra, die bijna hersteld is van een zware knieblessure. "Die heeft wel de snelheid", zegt Boskamp.

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Clarence Seedorf: van wereldster tot onbegrepen fenomeen in Nederland
112
   
23:48
23:48
Real Madrid schiet worstelende Karim Benzema uit het niets te hulp
8
   
23:36
23:36
'Ik vind Mark van Bommel naar Feyenoord wel een spannende gedachte'
3
   
22:55
22:55
Dortmund houdt PSG en Mbappé in toom en mag dromen van CL-finale
73
   
22:53
22:53
Chris Woerts ziet Ajax 'hele goede keuze maken' op bestuurlijk vlak
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
Rupert07
 
19
22 oktober 2020 om 23:50
Ah joh, als ie hem maakt is het fenomenaal en slim gedaan, en als iemand een penalty mist is het altijd slecht genomen... Berghuis heeft een prima moyenne als het op penalties aankomt.
 
maurootje
 
33
22 oktober 2020 om 23:58
Ja maar zijn penalty was toch moker slecht? Elke penalty specialist schiet de bal wel een hoek in, Berghuis schiet, zelfs zwak, rechtdoor... tja, zelfs ik had nog een kans gehad als keeper...
 
Tazaboy
 
7
23 oktober 2020 om 00:19
OK Theo Janssen kan er over praten want hij had ook een mooie traptechniek, maar waarom heeft opeens iedereen de pik op Berghuis, zo help je deze international ook niet aan zijn moraal en zelfvertrouwen.
 
maurootje
 
20
23 oktober 2020 om 01:48
Hoort erbij als je niet presteert als grote man bij je ploeg.. als Berghuis hier al wakker om ligt, moet hij niet naar een grote competitie gaan... natuurlijk kan je wel eens een penalty missen, maar na de matige optreden tegen Sparta, kan zo'n zwakke penalty er eigenlijk niet bij. Verder wel een goede voetballer. Zie hem graag, in goede doen, voetballen
 
Djoa_N-Deef
 
2
23 oktober 2020 om 08:13
Ik neem aan dat je dit niet serieus bedoelt? Juist als je international bent en beste speler van Feyenoord, dan mag je toch kritisch beoordeeld worden? Dit Feyenoord is zo afhankelijk van Berghuis en hij had hier de kans om ze richting drie enorm belangrijke punten te schieten in een Europese uitwedstrijd. Als je met zijn traptechniek dan zo wild je strafschop neemt, dan is het denk ik logisch dat mensen daar iets van vinden.
 
Vakkie D
 
0
23 oktober 2020 om 13:15
De discussie over de aanloop is een beetje overdreven, hij neemt al 2 jaar de zelfde aanloop. Dat deze penal zwak was ingeschoten mag duidelijk zijn.
 
AcKaka
 
7
22 oktober 2020 om 23:59
Dat ook weer niet maar dan had je er idd vrij weinig over gehoord. Kan gebeuren. Ook met een goede traptechniek. Zn moyenne is idd prima
 
Brasileiro
 
16
23 oktober 2020 om 00:00
Maar niet elke penalty is even belangrijk. Bij VVV uit met 3-1 telt het minder zwaar dan 0-0 in een belangrijk Europees duel. Berghuis is (misschien wel met afstand) de beste speler van Feyenoord, dan mag je best wel kritiek leveren op hem. Jammer, was echt mooi geweest om in deze poule met 3 uit punten te beginnen, iedereen kan deze poule in mijn ogen winnen namelijk.
 
bliek
 
4
23 oktober 2020 om 07:14
Ik weet niet of berghuis met afstand de beste speler is hoor. Denk dat je Bijlow en Senesi te kort doet. De panel was gewoon slecht genomen. Nadat hij uit Nederlands elftal terug is gekomen presteert hij ook niet.
 
MT87
 
53
22 oktober 2020 om 23:59
Penalty was gewoon slecht genomen. Dan maakt de stijl van nemen niet uit. Van Nistelrooy peerde hem altijd loeihard in de linkerbovenhoek, maar wel met zo'n vaste trap dat zelfs toen keeper Lehman een keer een stapje naar rechts zette en naar die hoek wees, hij hem alsnog binnenkant paal erin knalde. Koeman heeft ook zo'n vaste trap. En Makaay bijvoorbeeld liep zo'n penalty er bijna in, die kon echt op het allerlaatst nog van hoek wisselen. Overigens maakt traptechniek ook niet zó veel uit bij penalties, want Cruijff bijvoorbeeld was een slechte penaltynemer. Het is gewoon een vak apart. En je hebt zeker specialisten, maar daarbinnen nog allerlei verschillende soorten.
 
FeanTime
 
16
23 oktober 2020 om 00:19
Mooi gezegd. Geen speld tussen te krijgen.
 
SilverFront
 
1
23 oktober 2020 om 15:08
Maar het ging Janssen er juist om, dat de aanloop ervoor zorgde dat hij hem zo op deze manier moest nemen. Een echte hoek uitkiezen, gaat gewoon niet met deze aanloop. En daar heeft Janssen gewoon een punt. Met een rustige aanloop, kun je een bal de hoek in krullen of op het laatste moment nog wisselen.
 
JeroenF222
 
6
23 oktober 2020 om 00:03
Berghuis is nu een makkelijk slachtoffer. Scoort ze normaal wel, nu een keer niet. Zat niet in de wedstrijd, maar de gemiddelde voetbalkijker heeft niet door dat dit komt door de tactiek van Dick. Iedereen moet ver inzakken, maar om op die manier mist Berghuis snelheid en wordt hij te weinig aanvallend ondersteund door de back. Dan krijgt Berghuis weinig ballen en staat hij op een eiland.
 
Montania
 
4
23 oktober 2020 om 00:14
Zeer zwakke penalty van Berghuis. En Theo Jansen heeft gewoon een heel goed punt. Ook als ie erin was gegaan kun je kritiek hebben op een pingel. Zo gek is dat niet.
 
Ziyechgoat22
 
11
23 oktober 2020 om 01:26
Weer laat Berghuis het afweten als het erop aankomt, Watford zag het goed.
 
RVP1999FR
 
9
23 oktober 2020 om 02:14
Echt een van de eerste keren dat ie niet goed speelt in een belangrijke wedstrijd.. Laten we dan ook maar hopen dat Chelsea het verkeerd heeft gezien.
 
Master D
 
3
23 oktober 2020 om 06:52
Slechte penalty inderdaad, maar doorgaans schiet hij ze wel binnen, dus om nou meteen overdreven kritisch te doen en zijn hele aanloop te analyseren. Dat deden ze ook niet toen hij er 8 op rij maakte of zo. Los van het feit dat als hij een andere aanloop had genomen en gemist, dat meneer Janssen de eerste zou zijn om te roepen dat hij had moeten doen wat hij altijd doet.
 
bliek
 
3
23 oktober 2020 om 07:18
Hij heeft over deze panel wel gelijk. Toen berghuis de panel tegen Twente in de boven hoek schoot kreeg hij de complimenten. Deze was hard maar bijna midden van de goal. 9 van de 10 schiet hij naar die kant dus voor een keeper vrij makkelijk. Ik vind Berghuis ook minder spelen sinds hij terug is uit Nederlands elftal lijkt wel of hij een knauw heeft gekregen daar.
 
masterapie
 
0
23 oktober 2020 om 09:43
Heb je het programma gezien gisteren? Lijkt nu of ze er een hele analyse op los hebben gelaten maar viel best mee. Theo kreeg gewoon een vraag en gaf aan waarom hij het een slechte penalty vond. Al met al gewoon heel matig en dan heb je grote kans dat een keeper 'm tegen houdt.
 
superstick
 
1
23 oktober 2020 om 09:09
Het was in mijn ogen gewoon spanning. En dat uitte zich in overconcentratie. Hij moet gewoon rustig achter die bal gaan staan en de bal nemen zoals hij dat ook doet tegen RKC bij 4-0 voor. Maar dat is nou net het probleem van strafschoppen, dat kunnen er niet veel.