Tijd dringt en opties verdwijnen voor 43-voudig Oranje-international
Vrijdag, 2 augustus 2019 om 17:30

Kevin Strootman lijkt op een kruispunt in zijn loopbaan te zijn aanbeland. De 29-jarige middenvelder beschikt bij Olympique Marseille over een contract tot medio 2023, maar de Fransen hikken aan tegen zijn jaarsalaris van naar verluidt vierenhalf miljoen euro, wat schijnbaar zwaar op de begroting drukt in Zuid-Frankrijk. Er is echter een probleem voor les Phocéens en voor Strootman zelf: er is geen enkele club uit een van de grote Europese competities die de 43-voudig international van het Nederlands elftal in Marseille wil oppikken. Is een terugkeer in de Eredivisie een optie voor de ex-speler van Sparta Rotterdam, FC Utrecht en PSV? Strootman zelf ziet liever dat zijn buitenlandse avontuur een vervolg krijgt.

Door Rian Rosendaal

Het huwelijk tussen Marseille en Strootman vertoonde kort na afloop van het vorige seizoen voor de eerste keer barstjes. RMC Sport meldde eind mei namelijk dat de voormalig Champions League-winnaar er serieus over nadacht om de Nederlander al dan niet tijdelijk ergens anders te stallen. De geruchten in de Franse media werden kort daarna bevestigd door voorzitter Jacques-Henri Eyraud, die een jaar daarvoor nog akkoord ging met een transfersom van 25 miljoen voor de van AS Roma afkomstige middenvelder. Eyraud dacht twaalf maanden later heel anders over de miljoenenaankoop, die hij in kleine kring als 'zeer teleurstellend' zou hebben omschreven. La Provence kwam twee maanden later met het bericht dat de mening van de uitgesproken bestuurder niet gewijzigd is.

Strootman tijdens zijn presentatie bij Olympique Marseille, een jaar geleden.

Strootman bevestigde het slechtnieuwsgesprek met de Marseille-preses begin juni tegenover het Algemeen Dagblad, toen hij met Oranje in voorbereiding was op de finaleronde van de Nations League. "We hebben geen Europees voetbal gehaald, terwijl ze bij Marseille uitgingen van Champions League-voetbal. Dus heeft de president in een gesprek open en eerlijk gezegd: 'Jij bent een dure kracht en zonder Champions League is dat voor ons lastig'. Ze willen dus het liefst van me af, is de boodschap. Maar ik heb vorig jaar zomer een vijfjarig contract getekend en Marseille heeft destijds een hoge transfersom betaald aan AS Roma, dus het zal niet zo zijn dat clubs mij voor een appel en een ei kunnen overnemen. Het is afwachten wat de markt doet en hoe het dan verder gaat."

De boodschap van Eyraud volgde kort op het vertrek van Rudi Garcia als trainer in het Stade Vélodrome. De Franse oefenmeester werkte bij AS Roma al samen met Strootman en zijn aanwezigheid in Marseille was een van de redenen dat de middenvelder voor een meerjarig contract in de Zuid-Franse stad koos. "De trainer was een factor, maar zeker niet de enige", benadrukte de Nederlander in Franse dienst. "Bij Roma had ik niet meer het gevoel dat ze in mijn geloofden, terwijl bij Marseille iedereen dat geloof juist uitsprak. De trainer, maar ook de technisch directeur (Andoni Zubizarreta, red.) en de voorzitter. Soms heb je dat nodig. Helaas zijn de verwachtingen die we allemaal hadden dit seizoen niet uitgekomen." Strootman kreeg helaas ook in Ligue 1 met blessureleed te maken. "Dat kostte me een maand." Daarnaast waren er de nodige aanpassingsproblemen. "Het was wennen vanuit het Italiaanse voetbal waar het draait om tactiek, naar het voetbal hier wat meer drijft op kracht en individuele kwaliteit."

In Marseille wordt al enige tijd actief meegedacht over de nabije toekomst van Strootman op clubniveau. Volgens Sky Sports werd de middenvelder in mei aangeboden bij Manchester United, Everton en West Ham United. Het was niet de eerste keer dat the Red Devils in verband werden gebracht met Strootman. In 2014, toen Louis van Gaal nog als manager de scepter zwaaide op Old Trafford, werd de naam van de controleur al eens gelinkt aan de Engelse recordkampioen. AS Roma, dat hem in 2013 voor zeventien miljoen weghaalde bij PSV, weigerde destijds echter om zaken te doen. "We kunnen niet wachten om Strootman terug te zien op het veld. We missen hem enorm en het moment dat hij terugkeert, komt dichterbij. We zijn trots dat we Strootman in onze selectie hebben zitten en hij is niet te koop", liet toenmalig algemeen directeur Mauro Baldissoni vijf jaar geleden optekenen in de Italiaanse media. Baldissoni sprak geen halve waarheden, want volgens de Daily Mirror vroeg de Romeinse club minstens 75 miljoen voor Strootman, waarna de interesse van Manchester United vervaagde. Ook nu lijkt een verhuizing richting Manchester geen optie te zijn.

De cijfers van Strootman in dienst van Olympique Marseille.

Ook de vermeende belangstelling van Everton was niet nieuw, daar de Daily Express in 2013 al wist te melden dat the Toffees Strootman op het wensenlijstje hadden staan. Everton zag hem destijds als de beoogde opvolger van Marouane Fellaini, die uiteindelijk werd overgenomen door Manchester United. Een concrete aanbieding vanaf Goodison Park bleef echter uit, waarna AS Roma er wél in slaagde om de middenvelder te contracteren. Heden ten dage is Marcel Brands verantwoordelijk voor het aan- en verkoopbeleid van de club uit Liverpool. De director of football haalde Strootman als technisch directeur van PSV op bij FC Utrecht, dat destijds ook Dries Mertens richting Eindhoven zag vertrekken en daarvoor in totaal dertien miljoen overhield. Brands leek er echter weinig voor te voelen om de routinier naar zijn club te halen. Daarnaast presenteerde de Everton-bestuurder reeds een grote zomeraanwinst. André Gomes, afgelopen seizoen al gehuurd van Barcelona, kwam voor een kleine 25 miljoen definitief over van de Catalaanse grootmacht. West Ham investeerde ook al in het middenveld, want Pablo Fornals, Europees kampioen met Spanje Onder-21, maakte voor 28 miljoen euro de overstap van Villarreal naar the Hammers.

Een stap naar de Premier League lijkt dus een moeilijke kwestie te worden voor Strootman. Een terugkeer op de Nederlandse velden ziet hij zelf niet zitten in deze fase van zijn loopbaan. "Aan de Eredivisie heb ik nog niet gedacht. En mijn voorkeur ligt ook niet in een verhuur. Dan het liefst verkoop", zo citeerde het Algemeen Dagblad de ervaren middenvelder. PSV hoeft hierdoor niet te rekenen op een terugkeer van Strootman, ondanks het feit dat de Eindhovenaren volgens Voetbal International een poging hebben gedaan om hem los te weken bij Marseille. Trainer Mark van Bommel speelde aan het einde van zijn actieve loopbaan een seizoen samen met de 43-voudig Oranje-international en zou zijn ervaring goed kunnen gebruiken op het middenveld van PSV. Daarnaast moet de keuzeheer van de Eindhovenaren rekening met het vertrek van een of meerdere middenvelders. Volgens Corriere dello Sport heeft Bologna acht en veertien miljoen euro over voor respectievelijk Jorrit Hendrix en Pablo Rosario, al lijkt de belangstelling voor Rosario minder concreet. Gastón Pereiro zag een miljoenendeal met Spartak Moskou afketsen, maar een vertrek van de Uruguyaan lijkt nog steeds aanstaande door zijn tot 2020 lopende contract. De overbodig geraakte Bart Ramselaar is door het Eindhovens Dagblad genoemd als potentiële aanwinst van zowel sc Heerenveen als Willem II.

Erik ten Hag heeft net als Van Bommel korte tijd samengewerkt met Strootman, toen de huidige trainer van Ajax als assistent-coach werkzaam was bij PSV. Een hernieuwde samenwerking tussen de twee lijkt er enkele jaren later niet in te zitten. Ten Hag zag Frenkie de Jong eerder deze zomer voor minimaal 75 miljoen euro vertrekken naar Barcelona, maar met onder meer Hakim Ziyech en Donny van de Beek is het middenveld van de regerend landskampioen nog steeds voorzien van de nodige kwaliteit. Daarnaast wordt er in Amsterdam veel verwacht van de Roemeen Razvan Marin, voor wie in deze transferperiode ruim twaalf miljoen euro werd betaald aan Standard Luik. Wat ook meespeelt is dat de Ajax-coach er niet voor terugdeinst om jonge spelers voor de leeuwen te gooien. Zo was daar afgelopen seizoen het debuut van Jurgen Ekkelenkamp in de Champions League-wedstrijd tegen Juventus, terwijl ook Carel Eiting en Dani de Wit, allebei 21 jaar oud, op de deur kloppen van de Johan Cruijff ArenA.

Feyenoord gunde Tonny Vilhena na jaren trouwe dienst een lucratieve transfer naar FK Krasnodar en speelde al in op zijn vertrek door middenvelders Liam Kelly en Leroy Fer aan de club te binden, terwijl ook Jens Toornstra, Orkun Kökcü, Yassin Ayoub en Wouter Burger nog deel uitmaken van de selectie. De Rotterdammers zijn echter nog niet klaar op de transfermarkt, zo gaf trainer Jaap Stam te kennen na de 1-3 oefennederlaag tegen Southampton. "We zijn altijd op zoek naar extra kwaliteiten, naar extra spelers. De selectie moet breder. We moeten extra kwaliteit erbij hebben, de jongens die we hebben doen het hartstikke goed, maar we willen op een bepaalde manier de competitie in. We wachten af wat er gaat gebeuren", aldus de opvolger van Giovanni van Bronckhorst tegenover FOX Sports. Voetbalcommentator Jeroen Elshoff zou het geweldig vinden als Strootman met ingang van komend seizoen tweewekelijks in De Kuip te bewonderen is. "Het eerste wat ik dacht toen ik dat hoorde: Feyenoord", zei de voetbalvolger van de NOS in mei, voordat Feyenoord Fer binnenhaalde. De salariseisen van Strootman kunnen wellicht een struikelblok vormen. "Ik weet niet hoe belangrijk dat voor hem is, hij gaat richting de dertig en ik kan me voorstellen dat er toch al wat centjes op de bank staan." Elshoff denkt dat Strootman meer oog heeft voor sportief eerherstel. "Kevin is een jongen die altijd wil spelen en van het spelletje houdt. Hij heeft niet zo'n lekker jaar achter de rug: waar ga je dan naartoe?" Een lucratieve deal in China lijkt derhalve geen optie te zijn. "Dat vind ik niet bij hem passen."

Volgens La Provence hoopt Marseille 'dat vóór eind augustus een oplossing wordt gevonden' voor de kwestie-Strootman. Lukt dat niet, dan begint de fysiek sterke middenvelder, afgelopen seizoen goed voor 1 doelpunt in 33 wedstrijden, normaal gesproken aan zijn tweede seizoen bij L'OM. "In principe heb ik dus nog vier van mijn contactjaren te gaan. Je tekent niet ergens voor vijf jaar met de intentie om na een jaar alweer te vertrekken. Ik wil het vertrouwen wel terugbetalen en blijven en een beter tweede jaar draaien. Maar ja, daar moet je dan wel de kans voor krijgen. Marseille heeft ook te maken met de regels voor Financial Fair Play van de UEFA", liet Strootman in duidelijke bewoordingen weten aan het Algemeen Dagblad. Marseille snakt naar nieuwe successen, want sinds het veroveren van de Coupe de la Ligue in 2012 bleef de prijzenkast onaangeroerd. André Villas-Boas moet als opvolger van Garcia voor een nieuwe succesperiode zorgen. Ondanks de ambities van de clubleiding zijn grote aankopen voorlopig uitgebleven, waardoor Strootman ondanks de netelige situatie mag blijven hopen op een nieuwe start bij de negenvoudig kampioen van Frankrijk.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
2
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (36)

 
Wooood
 
3
2 augustus 2019 om 00:20
Als Hendriks wordt verkocht, zou Strootman wel een goede vervanger kunnen zijn. Dan hebben we ook gelijk weer een leider en aanvoerder. Al ben ik bang dat hij niet zoveel salaris wilt inleveren om weer bij PSV aan de slag te gaan. Weet iemand hoe die het heeft gedaan in Marseille?
 
wehave
 
55
2 augustus 2019 om 00:40
Hou toch op , hoe vaak mag je als speler falen? Is een waardeloze speler al heel heel erg lang. Ook in de eredivisie gaat hij gewoon falen, bij elke club.
 
Wooood
 
37
2 augustus 2019 om 00:47
Als je jarenlang geheerst hebt op het middenveld bij AS Roma, dan kan je echt wel wat. Jij baseerd dit alleen op zijn wedstrijden in het Nederlands elftal, waar die inderdaad zijn draai niet heeft weten te vinden.
 
Sanderr
 
58
2 augustus 2019 om 01:18
Hij heeft echt niet jarenlang geheerst hoor. Heeft voor zijn blessure een tijdje goed gespeeld, dat was het ook. Nooit meer in de buurt van dat niveau gekomen en hopelijk door de mand gevallen bij zowel Roma, Marseille als het Nederlands elftal. Ik zie hier geen enkele toevoeging in voor PSV, buiten misschien zijn natuurlijke leiderschaps kwaliteiten. Voetballend echt zeer matig.
 
sranang
 
5
2 augustus 2019 om 01:19
Dan nog zou geen enkele Nederlandse club hem 4,5 miljoen per jaar kunnen betalen. Als ze hem dit jaar een kans geven en hij raakt weer in vorm komt alles goed. En anders hebben ze een pijnlijke gok genomen want hij is na zijn blessure niet weer op zijn oude nivo gekomen.
 
Sammerens
 
4
2 augustus 2019 om 08:53
@sankerk91, Stellen dat hij na zijn blessure hopeloos door de mand is gevallen bij Roma is natuurlijk gewoon zwaar overdreven. Of hij zijn niveau weer heeft gehaald valt te beargumenteren, maar in 16/17 heeft hij `gewoon` 33 wedstrijden gespeeld in de Serie A, met daarbij 4 goals en 7 assists. Dat is simpelweg meer dan prima voor een niet aanvallend ingestelde middenvelder. In 17/18 kwam de klad er wat in, met nog steeds 32 Serie A potjes maar slechts 1 goal en geen assists en zo`n 500 minuten minder speeltijd. Dus nee, Strootman is zeker niet hopeloos gefaald en dankt zijn speeltijd echt niet aan een waslijst van blessures bij anderen. Hij was simpelweg eerste keus. Dat hij de afgelopen 2 seizoenen een minder niveau heeft laten zien is overigens wel gewoon een feit. Het zou voor hem (en voor Psv) niet verkeerd zijn om een stap terug te doen en wellicht na 1-2 seizoenen op een lager niveau wellicht toch nog 1 leuk laatste avontuurtje aan te kunnen gaan.
 
toss
 
2
2 augustus 2019 om 13:13
Klopt, nooit meer de oude geworden na zijn zware blessure.
 
Bossie
 
4
2 augustus 2019 om 01:34
Als hij zou slagen in de eredivisie , is dat een bevestiging van het lage niveau van de eredivisie. Maar ik denk dat als er bij PSV wat geld los komt , door verkoop van speler(s) , dan zouden ze eerst de verdediging op orde maken en dan misschien denken aan deze man
 
onelovechris
 
0
2 augustus 2019 om 19:06
Volgens mij best wel redelijk hoor. 33 wedstrijden gespeeld is gewoon normaal. Wel weinig gescoord.
 
Musi26
 
27
2 augustus 2019 om 01:13
Leuk dat ten hag ooit met hem heeft samengewerkt, maar strootman hoeft nooit bij ajax te komen. Kan totaal niet in het ajax systeem spelen. Is veels te traag en heeft niet de voetbal intelligentie om dit te compenseren.
 
Marshmallow
 
7
2 augustus 2019 om 02:06
PSV: verkoop Zoet, Hendrix, Pereiro, Lozano en Bergwijn en koop Boadu, Strootman. GK: Unnerstall LA: Boscagli CV: Baumgartl CV: Viergever RA: Dumfries CM: Guti CM: Strootman LAM: Bruma CAM: Affelay RAM: Malen SP: Boadu.
 
Buitenspelgoal
 
19
2 augustus 2019 om 03:27
Boadu is niet te betalen. Dat is nu al een groot talent en die gaat AZ niet voor een habbekrats laten gaan. Strootman zal ook behoorlijk duur zijn en zou behoorlijk salaris in moeten leveren, naast het feit dat ik het gewoon niet in hem ziet zitten. Kleurloze voetballer geworden die vlees noch vis is. Tegen Ajax en Europese tegenstanders zal hij het verschil niet maken.
 
Lesterr
 
18
2 augustus 2019 om 06:51
Marshmallow, jij altijd met je opstellingen... Toni Lato is aanzienlijk beter op linksback dan Boscagli. Daarbij is Guti helemaal niet geschikt als controlerende middenvelder. Óók niet met Strootman naast zich.
 
Richard-nec
 
4
2 augustus 2019 om 07:26
Strootman moet lekker bij sparta gaan voetballen
 
hees
 
3
2 augustus 2019 om 14:51
Het is een kind, 15 jaar... Die komen met de gekste formaties, denk ook dat het weinig nut heeft voor je om die kids hier elke keer op aan te spreken.
 
ThugVz
 
6
2 augustus 2019 om 10:59
Zelden zo`n rare opstelling gezien. Je bent niet voor PSV hoop ik? Waarom zou je Boscagli linksback zetten? Lozano en Bergwijn beiden verkopen? Affelay in je basisopstelling doen terwijl die nooit een heel seizoen aan kan?Edit: Ik zie nu ook dat je door de aankoop van Boadu geen plek meer hebt voor Lammers of Gakpo. Wil je stiekem PSV de nek omdraaien?
 
pprins
 
2
2 augustus 2019 om 10:17
Strootman zou voor een PSV echt wel van grote waarde kunnen zijn. Maar een salaris alleen al van 4,5 miljoen lijkt me niet reeel
 
TheBrightOne
 
2
2 augustus 2019 om 10:22
Heb Strootman altijd een overschatte speler gevonden die daarbij ook nog eens veel pech met blessures heeft gehad. Denk dat hij blij mag zijn dat hij zich alsnog financieel onafhankelijk heeft kunnen spelen. Vraag mij ook al langere tijd af wat hij bij het Nederlandse elftal te zoeken heeft. Hoop ook niet dat PSV of Feyenoord nog aan hem begint want betwijfel of hij voor PSV van nut zou zijn, en tegenwoordig nog een belangrijke kant aan het verhaal, haal je hem nu op deze leeftijd dan is zijn restwaarde cq doorverkoopwaarde heel laag. En dit met waarschijnlijk wel een hoog salaris. Psv heeft Affrlay al binnengehaald.
 
gangstarr
 
3
2 augustus 2019 om 10:39
Galatasaray zoekt nog een nummer zes. Huren zou een optie kunnen zijn.
 
Eyeball
 
2
2 augustus 2019 om 11:05
Eerste zinvolle reactie op deze post! Weinig clubs die hem willen na een teleurstellende periode en zijn salariseisen. Strootman zal zelf geen urgentie voelen als er geen geschikte club komt met nog 4 jaar contract en dat salaris... en als hij blijft zal hij gewoon zijn minuten maken bij OM verwacht ik.
 
Cemo58
 
1
2 augustus 2019 om 11:01
Come to gala
 
fcpatrick
 
3
2 augustus 2019 om 11:15
Toch jammer hoe een carrière kan lopen. vond het altijd een goede leider en een echte strijder in het veld. Echt vervelend dat zoveel blessures je carrière als voetballer zo kunnen beïnvloeden. Hoop voor Strootman dat PSV voor hem gaat als Hendriks vertrekt. Zou een mooie stap zijn om lekker veel te voetballen in de herfst van zijn carrière.
 
Lierse1997
 
0
2 augustus 2019 om 11:19
Uiteindelijk toch een enorm vreemde beslissing van Marseille om hem vorig seizoen binnen te halen. Ze hadden natuurlijk een vervanger nodig van Zambo-Anguissa maar het was toch al van het begin duidelijk dat deze transfer weinig kans op slagen had. Een ouder wordende zeer blessuregevoelige speler halen die dan ook nog is al een tijdje niet meer zijn gewenste niveau haalde bij Roma en het Nederlands elftal. Dit soort transfers is toch een van de redenen dat Marseille aan het afglijden is want ze komen iets te veel voor daar. Zeer jammer want het is een prachtige club met enorm veel potentieel.
 
Reppi
 
1
2 augustus 2019 om 14:10
Komt natuurlijk door zijn Ex-Roma coach Rudi Garcia. Die heeft hem gehaald op basis van hun vorige werkrelatie. Als je t zo bekijkt niet echt vreemd. Maar helaas voor Kevin is Rudi daar snel weggegaan..
 
Lierse1997
 
0
2 augustus 2019 om 14:25
Vanuit het perspectief van Garcia was het inderdaad een logische keuze, maar het bestuur van Marseille zou zelf toch ook moeten kunnen bedenken dat dit een ongeoorloofd risico was voor maar liefst 25 miljoen. De trainer moet natuurlijk ook niet alles beslissen.
 
sprengers
 
0
2 augustus 2019 om 11:26
Met zo'n salaris gaat hij niet zo snel weg, en zeker niet naar Nederland. Wel als hij verhuurd wordt als Marseille hem echt niet meer wil hebben, dan drukt hij in ieder geval wat minder op het salarisbudget. En dan zou PSV wel een leuke optie zijn. Hij heeft ervaring, en tikt 9 van de 10 eredivisie clubs weg
 
Kakadu
 
0
2 augustus 2019 om 11:33
Lekker naar de VS gaan, lijkt me top. Mooie leeftijd om te gaan.
 
Stormjager
 
1
2 augustus 2019 om 12:26
Een jaar huren van Marseille voor de nodige ervaring in de as is misschien een optie.....
 
oker
 
1
2 augustus 2019 om 12:59
Misschien kan Strootman voorstellen om wat minder salaris te ontvangen? Ik denk dat 2,5 miljoen ook een mooi salaris is. Of zie ik dat helemaal verkeerd??
 
linksbuiteadem
 
0
2 augustus 2019 om 16:28
Vind toch wel dat Strootman aardig door de mand is gevallen. Het leek een tijdje heel wat te worden maar hij is nu traag, versleten en zwaar overpriced. Denk dat het beste er wel van af is en dan moet je er als PSV zijnde je handen niet aan willen branden.
 
Arnout108
 
0
2 augustus 2019 om 19:41
Nouja door de mand gevallen. Hij lag er 2 jaar uit door blessures. Daar herstelt niemand 100% van.
 
Cambuurlwden
 
1
2 augustus 2019 om 18:21
Hij heeft echt geluk dat hij dit contract heeft weten afgesloten met de club. Lekker blijven ballen en mond houden tot het contract uitgediend is. Of er moet nog een avontuur uit de zandbak of China komen die op de deur klopt.
 
Arnout108
 
0
2 augustus 2019 om 19:40
Toch wel vervelend om te zien hoe het met Strootman is gelopen. In zijn PSV tijd vond ik hem een geweldige speler, toen kwam die stap naar AS Roma en daar scheurde hij toen alles af in z'n knie. Gevalletje "waar had die kunnen zijn als het anders was gelopen". Nu twijfel ik of die überhaupt nog wel goed genoeg is voor PSV. Zou het wel willen zien eigenlijk mits het niet te duur is.
 
Slof
 
0
2 augustus 2019 om 22:40
Laat die strootman zich Dan eens van de goede kant zien en spreek met sue voorzitter af dat hij een jaar voor niks speelt. En zelf zorgt dat ie een goed seizoen draait en daarna voor een prikkie weg mag