Toby Alderweireld wil Tottenham Hotspur deze zomer verlaten
Vrijdag, 2 juli 2021 om 14:00

Toby Alderweireld heeft intern aangegeven te willen vertrekken bij Tottenham Hotspur, zo meldt The Athletic vrijdagmiddag. Volgens de doorgaans goed ingelichte sportwebsite lijkt de 32-jarige verdediger niet voor te komen in de plannen van de nieuwe trainer Nuno Espírito Santo en heeft hij geconcludeerd dat een vertrek de beste optie is.

Alderweireld, momenteel een vaste waarde in de nationale ploeg van België op het EK, speelde vorig seizoen 25 wedstrijden in de Premier League. Hij miste geen minuut in de laatste zeven duels van het seizoen en stond ook negentig minuten op het veld in de verloren EFL Cup-finale tegen Manchester City (1-0). Desondanks lijkt zijn perspectief op speeltijd volgend seizoen beperkt. Voorzitter Daniel Levy werkt aan de 'wederopbouwing' van het team, na de enigszins teleurstellende zevende plek van vorig seizoen, en denkt aan de komst van Jules Koundé van Sevilla en Joachim Andersen van Olympique Lyon als nieuwe centrumverdedigers.

Alderweireld heeft een contract tot medio 2023 bij Tottenham en moet dus een transfersom opleveren. Hij speelt sinds 2015 voor de club uit Londen, nadat hij overkwam van Atlético Madrid, en was al goed voor 236 officiële wedstrijden voor Tottenham. Hij begon zijn loopbaan bij Ajax: de verdediger voegde zich op zijn vijftiende bij de jeugdopleiding in Amsterdam, debuteerde in januari 2009 in het eerste elftal en speelde uiteindelijk 186 officiële duels voor Ajax. In 2013 maakte hij voor zeven miljoen euro de overstap naar Atlético. In zijn eerste seizoen kwam hij niet tot veel speeltijd en vervolgens werd hij een jaar gestald bij Southampton, alvorens over te stappen naar Tottenham.

Het is de vraag of Alderweireld een rentree in de Eredivisie overweegt. In januari maakte journalist Mike Verweij van De Telegraaf bekend dat Jan Vennegoor of Hesselink, scout van PSV, contact heeft gezocht met de zaakwaarnemer van Alderweireld. "Of PSV een serieuze optie wordt, ligt vooral aan Ajax. Als Ajax komt, hoeft Alderweireld daar geen drie seconden over na te denken. Dan gaat hij liever naar Amsterdam dan naar Eindhoven", zei Verweij toen. Ook een rentree in Antwerpen, de stad waar hij opgroeide, is echter denkbaar. Hij speelde in de jeugd bij het inmiddels opgeheven Germinal Beerschot uit Antwerpen en zei in oktober 2020 dat hij een transfer naar Royal Antwerp niet uitsluit.

"Ik ben heel gelukkig bij Tottenham en sta nog tweeënhalf jaar onder contract. Dan ben ik 34 en dan komen ook andere dingen meespelen", blikte Alderweireld vooruit. "Familie, kinderen, waar wil ik dat ze naar school gaan, waar willen we wonen... Dat soort dingen. Bovendien ligt de keuze dan niet meer alleen bij mezelf. Als je 34 bent, beginnen ook andere factoren door te wegen. Het kan zijn dat ik dan de keuze maak om hier (in Antwerpen, red.) te voetballen, maar het kan ook zijn dat ik gewoon bij Tottenham blijf." Het lijkt erop dat hij eerder dan verwacht heeft besloten om Tottenham te verlaten, maar over zijn vervolgstap is dus nog weinig bekend.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
1
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
3
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
3
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
ArsenalFanehv
 
14
2 juli 2021 om 14:07
Zou niet weten waarom Tottenham hun beste verdediger weg zou doen. Met Sanchez en Dier achterin ga je geen top 4 halen en ook geen top 6. Las wel dat ze bezig zijn met het binnenhalen van Tomayisu van Bologna maar dat is als ik mij niet vergis voor de back positie. Heb eigenlijk geen centrale verdediger met Tottenham in verband zien worden gebracht behalve Skriniar afgelopen zomer.
 
rubentje13
 
0
2 juli 2021 om 14:29
Ik las een gerucht dat ze ook aan t kijken zijn naar Kounde. Eerlijk gebied te zeggen dat alle centrale verdedigers van Spurs tekort kome. Een volledig nieuw centrum is wel echt keihard nodig.
 
MCFC1982
 
0
2 juli 2021 om 16:34
Ok maar als je toby vaak genoeg op zijn tenen trapt gaan ze op een keer terug trappen. En hij wil ook terug naar belgie of nederland. Voor het gezin en ik denk dat hij daar wel recht op heeft.
 
MoTheSpur
 
0
2 juli 2021 om 14:53
Mee eens, is de enige verdediger die wat toevoegd bij ons dus die mag echt pas weg als er genoeg anderen binnenkomen. Sanchez en Dier die mogen echt vertrekken als het aan ons fans ligt. Overigens is die Tomayisu multi inzetbaar, hij kan zowel links als rechtsback spelen als centraal en hij is tweebenig (ik wil hem er graag bij hebben. Voor de rest zijn er juist verl serieuze geruchten van betrouwbare bronnen over verdedigers voor ons. Skriniar is een duidelijke netals Andersen die zelfs al rond zou zijn met ons. Milincovic en Kounde zijn ook genoemd door Romano maar Koude zie ik sws niet komen lol. Andersen zie ik sws wel komen gezien die al erg dichtbij zou zijn maar het is hopen op nog een leider achterin. (Skriniar zou echt too zijn natuurlijk)
 
ArsenalFanehv
 
0
2 juli 2021 om 15:27
Oh je hebt helemaal over Andersen! Ben hem helemaal vergeten. Zou inderdaad een goede versterking zijn voor Tottenham na wat ik van hem gezien heb bij Fulham. Kounde zie ik voor eigenlijk geen enkele club als haalbaar omdat Sevilla vasthoudt aan de €80mil clausule. Milenkovic van Fiorentina zou wel een goede aankoop zijn voor veel clubs in Europa maar iedere zomer worden clubs aan hem gelinkt en gebeurd er niks. Over Tomayisu wist ik niet dat hij ook op links kon spelen. Had wel al begrepen dat hij ook al CV uit de voeten kan wat natuurlijk heel fijn is.
 
Pressing12
 
8
2 juli 2021 om 14:09
Hij maakt ontzettend veel fouten bij Tottenham. Hij is op z'n retour.
 
MoTheSpur
 
8
2 juli 2021 om 14:56
Ben ik niet met je eens, moet vaak teveel corrigeren voor de nietsnutten naast hem (Aurier, Doherty, Sanchez en Dier). Het enige wat tegen hem werkt is dat hij gewoon niet de snelste is maar met een capabel iemand naast hem merk je daar niets van gezien hij zich dan gewoon kan focussen op zijn eigen taken haha
 
VanGaaltje
 
1
2 juli 2021 om 15:27
Zelf Ajacied en snapte in 2017 de ophemeling van Sanchez al niet. Met hele specifieke, simpele taken een leuke verdediger maar mist ook zo onwijs veel. Profiteerde simpelweg van 17-jarige De Ligt naast hem op een gegeven moment. Medesupporters praatten over hem alsof we het over Rio Ferdinand hadden in z'n topjaren. Bij Ajax paste het allemaal lekker, maar zag hem nog steeds vaak zo onwijs slordig en dom doen. Maargoed, zo denk ik ook over de veel te hoog opgehemelde Koulibaly van Napoli bijvoorbeeld. Soms heb ik het idee dat mensen kwaliteit van verdedigers inschatten op een 'cool' of 'ruig' uiterlijk.
 
Ajax/barca2014
 
12
2 juli 2021 om 15:44
Wat zeg jij allemaal. Sanchez was echt een absolute beest bij Ajax. Je zag meteen dat hij te goed was en niet lang zou blijven. Hij blonk trouwens ook uit met Viergever langs zich, dus het ligt helemaal niet aan de Ligt, tenzij je Viergever ook zo’n topper vindt. Van Sanchez dacht ik echt dat hij meteen van Ajax de stap naar Barca kon maken. Ik vind het daarom ook zo raar dat het bij Spurs totaal niet lukt. Lijkt een beetje op Gomes van PSV naar Spurs.
 
Ajax12321
 
2
2 juli 2021 om 15:54
Sanchez was de beste centrale verdediger in jaren bij Ajax, dus je hebt gelijk. Was dat seizoen ontzettend goed.
 
VanGaaltje
 
0
3 juli 2021 om 17:04
Hij blonk zeker uit, maar deed ook domme dingen en onbesuisde dingen. Ik had toen al twijfels of hij niet gewoon subtop Europa zou zijn, dus ben nu niet heel erg verbaasd. Maargoed, destijds moest je blijkbaar meelopen in de polonaise.
 
GLENNN
 
2
2 juli 2021 om 14:14
Oprecht een terugkomst naar Ajax zou ik echt vet vinden. Houdt hij zich aan zijn woord en heeft Ajax er nog een internationale topper bij. Al heb je met Timber, Schuurs, eventueel Alvarez en Blind wel voldoende kwaliteit wat centraal kan. En zelfs eventueel Rensch. Wellicht als Schuurs verkocht wordt dat Toby kan komen?
 
tottiGALACTICO
 
2
2 juli 2021 om 14:17
Zou echt niet weten waarom Ajax hier voor zou moeten gaan. Timber maakt een bizar sterke indruk en weet met z'n snelheid en wendbaarheid de zwakke punten van Blind te compenseren. Zou het maar vreemd vinden als je een dikke salaris zou uitgeven aan Alderweireld en Timber zijn ontwikkeling zou remmen. Durf zelfs te beweren dat laatstgenoemde nu al minimaal op hetzelfde niveau zit.
 
SilverFront
 
2
2 juli 2021 om 14:25
Omdat je met Blind en Timber 2 centrale verdedigers hebt van 1.80m... Het zal puzzelen worden wie er plaats moet maken, maar desondanks zou ik Toby erg graag zien komen! Verder is Blind ook niet in opperbeste fysieke gesteldheid, plus het feit dat Timber nog op meerdere plekken inzetbaar is. Ik zou zeggen Marc, bel je vriend Daniel even op en maak eens een mooi bod.
 
Soccerfan_1
 
3
2 juli 2021 om 14:46
Altijd weer die lengte erbij halen. Timing gaat het om. En dan maakt het niet uit of je 1.90 of 1.80 bent. Tagliafico is een heel goed voorbeeld van goede timing. Bovendien staat Martinez centraal achterin he. Blind niet meer.
 
SilverFront
 
0
2 juli 2021 om 14:54
Noem mij 1 Europese topclub die met 2 van zulke kleine verdedigers speelt. De meesten spelen met geen enkele CV van 1.80m, laat staan 2. En Martinez is nog kleiner, die is 1.75m. Ik ben fan van zowel Blind, Timber als Martinez, maar als je in de CL nog een keer wat potten wilt breken door de volgende ronde te halen, heb je wel echt lengte nodig. Timing is ook belangrijk, maar wanneer de tegenstander bij een corner komt aanzetten met 5 jongens van boven de 1.90m heb je gewoon een probleem.
 
Gooner4
 
2
2 juli 2021 om 16:22
Timing is een onderdeel, net zoals lengte een onderdeel is. Als je 1,90 bent het je al één onderdeel in je voordeel. Lijkt me stug dat jongens als Timer of Nico minimaal 10 cm hoger springen dan een speler van 1,90.
 
JeroenB93
 
3
2 juli 2021 om 14:27
Ik vraag me af of je de ontwikkeling van Timber echt zo af remt met de komst van Alderweireld. Zal 'ie minder gaan spelen? Zeker. Maar hij zou ook enorm kunnen leren van Alderweireld, daar Ajax nog geen echte verdediger van dat kaliber in de selectie rond heeft lopen.
 
remco_wzawzdb
 
1
2 juli 2021 om 14:28
Toby zou echt wel een aanwinst zijn, zou met zn ervaring Timber echt wel een niveau omhoog kunnen helpen, zeker in Europa, daarnaast met het volle schema veel in de breedte niet verkeerd, dat zag je vooral in Europa met t uitvallen van Blind. Voorin heeft Ajax genoeg optie, achterin is het wel wat smal hoor als je ambitie is om lang mee te doen in Europa, de beker en voor het kampioenschap
 
Miccoli
 
1
2 juli 2021 om 14:50
Daar zat ik ook aan te denken, maar toen bedacht ik mij dat Timber ook gewoon op rechtsback kan spelen. Mazraoui wilt vertrekken deze zomer, dus het zou helemaal geen probleem zijn als Timber samen met Rensch kan vechten voor de rechtsback positie het komende seizoen. Daarnaast zal Toby ook niet alles kunnen spelen vanwege schorsingen en eventuele blessures. Timber komt vast wel aan genoeg wedstrijden in het eerste. Als je de kans hebt om een topper als Toby binnen te halen, dan moet je dat proberen.
 
mitchajax020
 
0
2 juli 2021 om 14:48
We krijgen toch hopelijk niet weer die reacties van ajax sla je slag. Zijn hart ligt bij ajax en daar wil ik afsluiten blablabla. Ben daar wel is klaar uiteindelijk vullen zij hun zakken wel ergens anders en dat is hun goed recht maar kom niet aan met die blablabla verhalen
 
Robur
 
0
2 juli 2021 om 14:58
Als Toby een optie is om te halen moet je dat als Ajax zijnde altijd bekijken vind ik. Naast het feit dat er nog best wat ervaring / kwaliteit bij mag komen naar mijn mening kun je ook naar andere invulling van de posities gaan kijken. Tagliafico wil vertrekken dus daar moet een andere back voor komen, of kun je achterin schuiven met spelers zodat je Toby kunt halen als vervanger ?
 
Hakkie2
 
1
2 juli 2021 om 15:22
Nog meer ervaring? Je hebt Stekelenburg/pasveer, Blind, Tagliafico, Klaassen, Tadic, Haller en ook Martinez, Alvarez, Mazraoui hebben inmiddels wel wat ervaring. Er moet ook ruimte blijven voor jonge talenten om door te breken. Alderweireld aanschaffen terwijl je Rensch en Timber hebt, dat is gewoon schoppen tegen jong Ajax en het hele verdienmodel van Ajax. Ik denk hetzelfde over het aanschaffen van Berghuis, trouwens.
 
Straight to th
 
0
2 juli 2021 om 15:09
Hij speelt niet geweldig zoals vorige jaren. Hij wordt daarnaast ouder, dus beter wordt hij niet. Ik denk dat Tottenham de juiste beslissing neemt. Hij zal daarnaast genoeg verdienen. Daardoor komt een hoop salaris vrij voor nieuwe spelers.
 
ArsenalFanehv
 
5
2 juli 2021 om 15:45
Tottenham is al een jaar verlost van Vertonghen? Denk dat je een beetje achter loopt.
 
sebasjuh
 
0
2 juli 2021 om 16:27
Zou toch hem wel bij Ajax nog willen zien. Blind kan dan definitief door naar het middenveld op de plek van Alvarez en achterin Martinez en Alderweireld. Alderweireld zal niet alles spelen dus kan Timber daar mooi achter zitten en/of wisselt hij op de rechtsback met Rensch (beide jong en gaan niet alles spelen).
 
AFCA_Babel
 
0
2 juli 2021 om 16:43
Hij zou weer van harte welkom zijn in Amsterdam. Aangezien Mazraoui in de picture staat bij verschillende clubs. Zou Timber mooi rechtsback kunnen staan en Alderweireld rechtscentraal. Stekelenburg, Timber, Alderweireld, Blind, Martínez, Kudus, Klaassen, Gravenberch, Antony, Haller, Tadic
 
Hakkie2
 
1
2 juli 2021 om 21:24
Dan heb je dus maar 2 jonge spelers uit eigen jeugdopleiding en sowieso maar 5 spelers die meer waard kunnen worden (waarbij Martinez ook al weer 23 is en dus geen jong supertalent). Dat gaat de hele voorsprong van Ajax op losse schroeven zetten. 1 ervaren verdediger, 1 ervaren middenvelder en 1 ervaren aanvaller zou genoeg moeten zijn.