Transfer naar Engeland leidt tot bijrol: 'Ajax stond er heel open in'
Donderdag, 14 oktober 2021 om 08:52

Kjell Scherpen zegt geen spijt te hebben van zijn overstap van Ajax naar Brighton & Hove Albion, ondanks dat hij in Engeland derde keeper is. De doelman liet een huurdeal met PEC Zwolle lopen om in de Premier League aan de slag te gaan. Scherpen raakte al snel geblesseerd aan zijn enkel en bij zijn terugkeer kreeg hij te maken met een nieuwe situatie. De 21-jarige sluitpost moet zich schikken in een rol als derde keeper. Hij speelt zijn wedstrijden bij Brighton Onder 23 en zit tijdens Premier League-wedstrijden op de tribune.

Als doelman van Ajax kwam Scherpen niet in de plannen van Erik ten Hag voor. Hij moest het doen met wedstrijden in Jong Ajax. Omdat hij op het hoogste niveau wilde spelen, vroeg hij afgelopen zomer om verhuurd te worden. "Maar toen kwam er een mooie kans om aan de slag te gaan in één van de mooiste competities van de wereld. Dan moet je soms ook je droom achterna gaan. Ajax stond er heel open in. Brighton had een goed plan. Die mogelijkheid heb ik met beide handen aangegrepen", zegt Scherpen in het Algemeen Dagblad.

Scherpen scheurde in een oefenwedstrijd met Brighton zijn enkelbanden. Hij had vijf weken nodig om te herstellen en keerde vervolgens terug in de selectie als derde keus. "Door de blessure is het plan wat je met elkaar had wellicht wat veranderd. Tot nu toe ben ik de derde man. Daar moet ik nu genoegen mee nemen door de achterstand die ik heb opgelopen in de voorbereiding." Scherpen hoopt zijn minuten te maken in bekerwedstrijden en anders met het beloftenteam. "Ik train op topniveau in een topcompetitie en maak mooie dingen mee dus een schande is het niet."

Ondanks zijn tegenvallende start in Engeland houdt Scherpen de moed erin. "Dit is een nieuw avontuur, in een nieuwe omgeving. Ik leer allemaal dingen in de Premier League en doordat het trainingsniveau van de keepers van heel hoge kwaliteit is. Ik voel dat ik vooruit ga. Dat het goed gaat en dat ik nog weer beter word. Ik heb zeker geen spijt van de dingen die ik heb gedaan in mijn carrière tot nu toe", aldus Scherpen.

Meer nieuws
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
0
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
2
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
51
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
10
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (35)

 
Defender4
 
28
14 oktober 2021 om 09:18
Leuk avontuur voor Kjell. Komt later wel weer terug voor de subtop Eredivisie. Wellicht dat hij daarna wel een stapje kan maken naar een leuke Italiaanse, Duitse of Spaanse club.
 
BocaJuniorsFC
 
6
14 oktober 2021 om 09:19
Dit is meer een keeper voor niveau Reading of Birmingham bij Brighton gaat hij helaas voor hem die Martinez er nooit uitkeepen dus als die een beetje verstandig is laat hij zich in de winter verhuren naar een Championship club.
 
 
19
14 oktober 2021 om 09:22
Eerlijk gezegd vind ik dit eerder een keeper voor FC Emmen. Echt nog steeds geen flauw idee waarom Ajax hem kocht. Al hebben ze er uiteindelijk dik geld aan verdiend.
 
schijntrap
 
6
14 oktober 2021 om 09:38
Ik snap het wel omdat hij groot is en nog jong was. Ze hoopten natuurlijk dat hij flinke stappen zou maken. Maar dat kun je niet altijd voorspellen toch?
 
Japie_Krekel
 
3
14 oktober 2021 om 09:39
@Migi ik denk op basis van zijn lengte. Had hij wel een flinke stap in zijn ontwikkeling weten door te maken dan was de beste man praktisch onpasseerbaar geworden maar helaas is hij keepend niet geweldig
 
Tornado72
 
1
14 oktober 2021 om 10:33
Ik snap sowieso het keepersbeleid van Ajax niet? Waarom haal je een oude modale Pasveer als tweede keeper als je eerste keeper nou ook niet bekent staat als een absolute topper (stekelenburg) Zeker als je weet dat de kans aanwezig is dat de enige echte top keeper die je in huis heb mogelijk nooit meer een wedstrijd keept voor Ajax?
 
Ajax/barca2014
 
2
14 oktober 2021 om 12:04
Goedkoop en korte termijn. Pasveer heeft de laatste 2 jaar toch wel sterk gekeept bij Vitesse. Ik denk niet dat velen hadden verwacht dat hij als tweede keeper zo hard zou teleurstellen. Hopelijk neemt Gorter of Onana het op korte termijn over.
 
Bongiorno
 
40
14 oktober 2021 om 09:23
Er speelt geen keeper genaamd Martinez bij Brighton.
 
BocaJuniorsFC
 
1
14 oktober 2021 om 09:36
Ze hebben toch een Spaanse keeper genaamd Martinez
 
BorussiaJero
 
35
14 oktober 2021 om 09:39
Nee dat is sanchez, Martinez keept bij aston villa
 
RobTheGooner
 
8
14 oktober 2021 om 09:29
Martinez keept bij Aston Villa
 
Japie_Krekel
 
65
14 oktober 2021 om 09:40
Hij keept ook wel eens voor Brighton als er daar een uitvalt en hij toevallig vrij is die dag
 
ikbenjouniet
 
3
14 oktober 2021 om 09:41
De reden dat Ajax hem kocht heeft Vd gijp uitgelegd een week voor de transfer, Van alle posities is een keeper trainen het makkelijkst, als je goede keeper trainers en eerste keepers heb kan je een niveau van een keeper zo verdubbelen. Ik denk dat Ajax gedacht heeft dat ze hem in 2 jaar naar het niveau van Onana hadden kunnen brengen en hier op hadden gegokt. Zelf ben ik ook nog steeds van mening dat wanneer deze jongen een vol seizoen op goal zou staan het echt een goede keeper kan worden, geen wereld top maar wel de clubs daar onder.
 
Douwe Dabbert
 
14
14 oktober 2021 om 09:58
Klopt ik kan mij die uitspraak van Gijp nog herinneren, een ridicule, denigrerende en beledigende uitspraak jegens het keepersgilde. Totaal niet serieus te nemen die man, net als Derksen en Genee. Weet je wat wij kopen een keeper van 2.10 m, beetje optrainen en over 3 jr heb je een redelijke tot goede keeper. Dan kun je imo net zo goed een volleyballer scouten. Als het zo makkelijk is dan zou Oranje toch ook een betere 2e of 3e goalie moeten hebben.?
 
ikbenjouniet
 
2
14 oktober 2021 om 10:04
Ik vind juist niet dat het geen denigrerende opmerking was, zeker omdat er een keeper naast hem zat op dat moment (weet even niet meer wie) en tuurlijk zouden we dan een between keeper moeten hebben, het punt bij ons in Nederland is dat we altijd een keeper willen hebben die ook kan voetballen. Als je een keeper heb die gewoon goed kan keepen kom je al een heel eind. En ergens heeft hij ook gewoon een punt want naar mate je langer op doel staat ga je situaties herken en pas je daar je reactie op aan waardoor je als keeper gewoon hele grote stappen kan zetten. Hier moeten ze natuurlijk wel voor spelen en vlieguren maken op een goed niveau. Daarbij moet je natuurlijk wel talent en aanleg hebben om te kunnen keepen en vind ik je voorbeeld van een volleyballers dus een klein beetje buiten de lijnen vallen.Tuurlijk zeggen de 3 heren vaak gewoon wat ze denken met een onderbuik gevoel, alleen vond ik bij deze dat die spijker wel vol op de kop sloeg.
 
Grasnaaier
 
3
14 oktober 2021 om 13:23
@douwe, Mee eens inderdaad. Gijp doet altijd een beetje denigrerend over keepers en dit geval is geen uitzondering. Slaat helemaal nergens op. Als het zo gemakkelijk was zouden we natuurlijk zwemmen in goede keepers. Dat is totaal niet zo. We zouden ons in NL eerst is moeten focussen op een bal vangen ipv een keeper laten proberen mee te voetballen. Ze zijn toch niet voor niets keeper geworden? (uitzonderingen daargelaten). Ik snap niet waarom mensen zo'n opmerking "de spijker op zn kop" vinden, terwijl er vervolgens bij wordt gezegd dat goede keepers veel ervaring nodig hebben EN al talent EN aanleg hebben. Eigenlijk moet je dus gewoon al top zijn, want je kan eigenlijk niet opgetraind worden ofzo? Naja goed, beetje hetzelfde niveau als de opmerking van Gijppie dus in hindsight snap ik nu wel waarom het de spijker op de kop gevonden werd. ON: Scherpen is gewoon een gok van Ajax geweest. Slim, maar helaas niet gelukt. Ik hoop voor die jongen dat hij nog aan de bak komt ergens, want het is imho een beetje dertien in een dozijn.
 
Aqua1
 
0
14 oktober 2021 om 15:54
Wat een keeper, die hield een zeker goal van Suarez laatst eruit tegen Uruguay. de reden waarom ze de Copa wonnen echt de beste man haalt er vele uit.
 
ikbenjouniet
 
0
15 oktober 2021 om 01:49
Je moet opgetraint worden en je moet vlieg uren maken om beter te worden, alleen zonder het basis talent kom je niet in het prof voetbal, sorry dat ik het niet helemaal voor je heb uitgespeeld op die manier want blijkbaar is verder denken dan weer te lastig, Maja dat is dan wel weer mischien het niveau van iemand die niet verder wil denken. Daarbij zeg ik ook letterlijk dat we in Nederland meer moeten kijken maar een keeper die een bal kan vangen ipv mee voetballen. Heel mischien heb je er dan bij nagedacht dat het ook ons probleem is dat we keepers niet leren keepen maar voetballen. Ook zeg ik nergens dat je van iedereen keeper een top keeper kan maken maar ze wel MAKKELIJKER beter maakt dan gewonen voetballers en je hun algehele niveau makkelijker omhoog kan trainen. Dus van een 1 kan je geen 10 maken maar wel een 5. Mischien dat je het dan nu wel begrijpt hoe het word bedoelt en uitgelegd.
 
gebr.timber
 
3
14 oktober 2021 om 10:40
Martinez is villa toch? En messelier brighton.
 
Joey91
 
12
14 oktober 2021 om 10:42
Nee Sanchez bij Brighton en Meslier bij Leeds
 
Fairplay1
 
0
14 oktober 2021 om 11:31
Dit is absoluut geen PL keeper. Ik gun het hem natuurlijk wel om die uitdaging aan te gaan. Ik was boos toen Ajax hem kocht, maar ik begreep het wel. Maar was blij toen ging. Vind het gewoon geen betrouwbare keeper. Toen niet en nu ook niet???????
 
M.Fellaini
 
1
14 oktober 2021 om 09:23
Tja Sanchez is ook een goede eerste keeper, zit tegenwoordig standaard bij de Spaanse selectie.. misschien als brighton hetzelfde plan trekt met scherpen als sanchez wordt hij in de toekomst een basisspeler
 
NUFC_U2
 
4
14 oktober 2021 om 09:30
Uiteindelijk teleurstellend dat hij nu 3e keeper is, ondanks dat hij niet wel bij een PL club kan trainen. Had bij Ajax nu wellicht basis gestaan. En verder had ik 'm liever in Arnhem op de goal gezien dan onze Duitse grabbelaar die we nu hebben...
 
arsenal890
 
1
14 oktober 2021 om 09:31
Tja wat verwacht je dan? Dat hij basis wordt? Hij komt echt heel erg tekort. Was al te zien bij Emmen en Ajax. Misschien een niveau lager proberen.
 
Dilima1966
 
2
14 oktober 2021 om 09:32
Kjell Scherpen is een keeper voor de KKD, hogerop is te hoog voor hem, begint hij te blunderen nu ook bij Brighton valt hij tussen wal en schip waar hij het ook niet waar gaat maken hij had beter voor pec Zwolle kunnen kiezen
 
DRL80
 
0
14 oktober 2021 om 09:55
Na een blessure van (potentiële) eerste keeper naar derde keeper is wel extreem. Is dit totdat ie wedstrijdfit is of? Vreemde situatie.
 
V-Watcher
 
1
14 oktober 2021 om 13:11
Hij was nooit potentiële eerste keeper want dat is Robert Sanchez en die is onbetwist na vorig seizoen. Het beleid bij Brighton is sowieso een beetje onoverzichtelijk en lastig te begrijpen.ze kopen voor 60 miljoen in en van die spelers speelt alleen Cucurella dan nu basis, de rest is of al weer verhuurd of zit op de bank. De prestaties zijn prima maar over het beleid kan je je nog wel wat vragen stellen.
 
pinko
 
2
14 oktober 2021 om 10:53
Nooit begrepen dat Ajax in hem een toekomstig keeper van het eerste elftal zag. Net als het halen van Pierie. En nog vele andere spelers waarvan vooraf direct kon worden gesteld: dat wordt hem niet. Wel zorgelijk, want het zegt iets over hoe de scouting de kwaliteiten van bepaalde spelers inschat. Met Overmars voorop. Nu hebben ze ook nog die Hamstra bij Heerenveen weggeplukt om als rechterhand van Overmars te fungeren. Als je even zijn trackrecord van gehaalde spelers bij Heerenveen nakijkt, schrik je behoorlijk. Nog heeft de Friese club daar hedendaagse last van. Ja, een paar spelers hebben/hadden toegevoegde waarde, maar het merendeel kwam flink te kort. Een beetje een kopie van Overmars dus. Gelukkig heeft Ajax wel wat ruimere financiële mogelijkheden, dus is er voldoende compensatie. En een jeugdopleiding waaruit veel spelers wel of niet via het eerste elftal behoorlijk wat transfergeld in het laatje brengen. Anders was bij Ajax niet mogelijk wat nu wel mogelijk is....
 
Yelle
 
0
15 oktober 2021 om 12:54
In de Premier League sta je op je 21e normaal ook niet in de basis als keeper. Lekker makkelijk en kortzichtige reacties hier om hem gelijk af te schrijven. Over twee jaar staat hij er wellicht wel.