UEFA wil fans bij duels en legt vier EK-speelsteden deadline op
Vrijdag, 9 april 2021 om 17:44

Tijdens het EK zal in zeker acht van de twaalf gaststeden met supporters in de tribunes worden gespeeld, zo bevestigde de Europese voetbalbond vrijdag. De UEFA heeft de resterende vier speelsteden een deadline opgelegd om met duidelijkheid te komen of er fans welkom zijn in de stadions. Het gaat om München, Rome, Bilbao en Dublin.

In Boedapest zullen de stadions vermoedelijk zelfs volzitten, mits de fans kunnen voldoen aan de strenge toegangseisen. Sint-Petersburg heeft een capaciteit van liefst vijftig procent bevestigd, met de mogelijkheid om de capaciteit nog te verhogen. Baku gaat eveneens half volle stadions toestaan, mits de toeschouwers een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Amsterdam, Boekarest, Londen, Kopenhagen en Glasgow schatten in minimaal 25% en maximaal 33% van de capaciteit te kunnen halen tijdens het EK in juli. Daarbij bepaalt de ontwikkeling van het coronavirus of dat aantal nog kan stijgen of dalen. De Johan Cruijff Arena zal voor 25 à 33 procent gevuld zijn tijdens het EK. Het Nederlands elftal, dat op 13 juni voor het eerst in actie komt en dan speelt tegen Oekraïne, speelt al zijn groepsduels in Amsterdam en zal dus gesteund worden door minimaal 13.000 fans.

De UEFA laat vrijdag in een verklaring weten dat het nog niet zeker is dat er in München, Rome, Bilbao en Dublin EK-duels zullen worden afgewerkt. Deze steden weigerden toe te zeggen dat er honderd procent zeker fans aanwezig mogen zijn bij de EK-duels. "Deze vier steden hebben tot 19 april om met duidelijkheid te komen en op basis van de informatie waarmee zij komen zal besloten worden of er wedstrijden georganiseerd gaan worden in die stadions."

"Op dit moment hebben acht van de twaalf speelsteden bevestigd dat een deel van het stadion opengesteld zal worden voor publiek, omdat de verwachting is dat de coronasituatie in juni verbeterd zal zijn", vervolgt de UEFA. "Dat heeft te maken met de vaccinatieprogramma's in deze landen, de plannen voor het heropenen van de economie en de vertraging van het virus door warmer weer."

Het Nederlands elftal treedt in de groepsfase aan tegen Oekraïne (13 juni), Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Daarnaast zal ook een wedstrijd in de achtste finale (26 juni) van het EK in Amsterdam worden afgewerkt. Alle bezoekers die van plan zijn om de duels van Oranje te bezoeken dienen te voldoen aan de strikte veiligheidsprotocollen rondom het coronavirus. De supporters krijgen pas toegang op vertoon van een bewijs van een negatieve coronatest. Op 27 maart werd in de Johan Cruijff ArenA al een experiment uitgevoerd met 5.000 toeschouwers bij het WK-kwalificatieduel tussen Oranje en Letland (2-0).

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
6
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (20)

 
665
 
9
9 april 2021 om 17:59
Gewoon in een land houden bijvoorbeeld een Rusland of een land waar publiek in ieder geval nu al welkom is en Corona redelijk onder controle. Nu wordt er dadelijk constant gereisd door publiek door heel Europa en kan het virus zich eventueel verspreiden.
 
alexander234
 
5
9 april 2021 om 18:06
Was er niet de regel dat dit alleen toeschouwers uit dat land mogen zijn? Dus in de arena alleen maar nederlanders?
 
BlackEagleQ7
 
16
9 april 2021 om 18:01
Yesss Baku 50% hoop dat er veel Turkse toeschouwers zijn die hun supporten. Zo kan Turkije de kwart finale wel halen
 
AZE/CHE 4 EVER
 
56
9 april 2021 om 18:13
Ik vind het eerder schandalig. We hebben dagelijks nog duizenden nieuwe besmettingen maar om de imago van een dictator op te poetsen, gaan we dit soort grote evenementen toestaan.
 
ACMilan024
 
26
9 april 2021 om 18:18
Wow, je bent serieus de enige Azeri die ik ken die zich niet achter Aliyev schaart. Petje af
 
FBSK07
 
1
9 april 2021 om 18:57
Zo groot is het niet, 1 enkel stadion (een olympische, dus veel ruimte) en een handjevol wedstrijden. Nederland doet ook gewoon mee. Afgelopen weken toen er mooi weer was liepen de parken ook overvol in de grote steden hier, we zitten inmiddels in een fase waarin niemand corona meer serieus neemt, dan is er echt niets schandeligs aan het toelaten van corona vrije fans. Ook zie ik de correlatie niet echt met het imago van Aliyev. Het is niet zo dat het team van zijn land meedoet met de spelers uit de jeugd infrastructuur die hij zelf heeft opgezet of zo. Hij krijgt hier geen krediet, en probeert gewoon het land zelf te promoten.
 
BlueGroninger
 
5
9 april 2021 om 18:02
Mooi dat het er op lijkt dat er toch wel redelijk wat publiek aanwezig kan zijn tijdens het EK. Alleen vond ik het raar dat er juist in deze tijd in meerdere steden wordt gespeeld. Ik weet dat dit vooraf al bepaald is, alleen het EK had in principe gewoon in Engeland gespeeld kunnen worden. Nu heb je toch veel reisbewegingen door heel Europa, maargoed tegen die tijd kan de situatie al weer heel anders zijn. Ik doe geen voorspellingen
 
romarky
 
62
9 april 2021 om 18:03
Ik blijf me verbazen over zo'n voetbalbond. Die denken werkelijk boven de maatschappij te staan. Lekker de druk opvoeren bij die stadions terwijl die afhankelijk zijn van de overheid of er publiek mag komen. En als het niet lukt, wordt je vervangen. Kansloos en alles voor het geld, dictatuur ten top.
 
Kwark
 
11
9 april 2021 om 18:07
Vraag me ook af wat de échte drijfveer is van de Uefa achter deze verkapte vorm van chantage. Iedereen wil fans in de stadions, maar het is toch niet aan de Uefa om druk op landen uit te voeren?
 
droadnagel
 
16
9 april 2021 om 18:31
Geld , geld en nog eens geld is de enige drijfveer voor de uefa. De rest interesseert ze niets , al gaat het aantal besmettingen na het Ek als een raket naar boven het geld is binnen
 
romarky
 
5
9 april 2021 om 21:42
In deze tijd zou het niet moeten uitmaken waar ze spelen, ze spelen vooral voor de miljoenen mensen die het via tv kunnen volgen. Zou mooi zijn als er publiek kan zitten, maar niet ten koste van.
 
Cemo58
 
10
9 april 2021 om 18:03
Vind het best wel onzinnig. Het is een ek en meerdere landen spelen thuis en krijgen zo dus het thuisvoordeel met fans. Oneerlijk voor andere landen. Doe gewoon in 1 land. Voorkom je ook al het reisverkeer.
 
Dabor
 
15
9 april 2021 om 18:16
Heb totaal nog geen gevoel dat er een EK voor de deur staat over 2 maanden. Normaal gesproken begint het toch wel iets langer van te voren te leven bij mij (als Nederland zich geplaatst had dan). Maar goed, ben benieuwd hoe het gaat lopen.
 
Sc12
 
18
9 april 2021 om 18:42
Uefa , wat een stuitende arrogantie. Ik kan er wel 100 bladzijdes over schrijven waarom dit arrogant is, maar een paar woorden lijken me wel allesomvattend: wij Uefa zijn belangrijker dan de gezondheid van de hele wereld bij elkaar. Werkelijk ziek deze houding. (Ja als voetballiefhebber zie ik graag publiek, het gaat om de "eis" die ze hebben)
 
Suc6Magnet
 
2
9 april 2021 om 19:22
Eens. Moeten ze gewoon compleet negeren. Wat willen ze doen dan? Alle landen boycotten? Want dan gaan landen onder elkaar ook een statement maken en staan ze ook met lege handen.
 
Sc12
 
5
9 april 2021 om 20:03
Het punt is dat er al een 1.5 jaar een wereldwijde pandemie is , maar de grote Uefa bepaald even (lees: dwingt organisatorende landen tot keuzes) dat landen even fans moeten toelaten. Want het EK moet met publiek. Weet je wat moet ? De horeca,winkels etc eerst open
 
ViscaCatalunya
 
5
9 april 2021 om 18:44
Als Spanje in Bilbao gaat spelen dan zullen ze daar nooit fans toe willen laten vermoed ik.
 
 
1
9 april 2021 om 19:00
Maar krijg ik nou mn kaartje voor Nederland Oekraine? Nog steeds niks gehoord.. Iemand een idee?