Uitkijken voor Van Gaal: basisklant 'veroorzaakte' al driemaal trainersontslag
Dinsdag, 16 november 2021 om 07:17

Matthijs de Ligt neemt dinsdagavond naar alle waarschijnlijkheid plaats in het hart van de defensie van het Nederlands elftal. De 22-jarige verdediger van Juventus is op het oog een uitstekende vervanger voor Stefan de Vrij, die het beslissende WK-kwalificatieduel met Noorwegen door een hamstringblessure aan zich voorbij moet laten gaan. De Telegraaf roept wel in herinnering dat De Ligt in zijn nog prille carrière al drie keer aan de basis stond van het vertrek van zijn eigen coach.

De Ligt viel zaterdag tegen Montenegro (2-2) ook al in de slotfase in voor De Vrij en niemand lijkt te twijfelen aan een basisplaats voor de voormalig Ajacied tegen Noorwegen. Toch zal Louis van Gaal 'moeten beseffen dat het met De Ligt in de basis zomaar gedaan kan zijn met zijn bondscoachschap', zo klinkt het. Als Nederland verliest van Noorwegen en Turkije wint in Montenegro, dan zit plaatsing voor het WK in Qatar er niet meer in. Van Gaal heeft al aangekondigd in dat geval te vertrekken.

Meer: ‘Hij moet in de basis bij Oranje. Eerst was het Jerommeke, nu maakt hij je gek’

De eerste keer dat De Ligt kennis maakte met de harde wetten van het topvoetbal is al meer dan vier jaar geleden, op 25 maart 2017. Toenmalig bondscoach Danny Blind, de huidige assistent van Van Gaal, zette De Ligt als net doorgebroken zeventienjarig talent in de basis in het WK-kwalificatieduel met Bulgarije. De mandekker liep in de vijfde minuut onder een hoge bal door en zag Spas Delev de openingstreffer achter Jeroen Zoet schieten. Een kwartier later liet De Ligt diezelfde Bulgaarse spits makkelijk wegdraaien, waarna die de uiteindelijke 0-2 eindstand op het scorebord zette. Een dag later werd Blind door de KNVB ontslagen.

Nog in datzelfde jaar had De Ligt een aandeel in het vertrek van Marcel Keizer als zijn trainer bij Ajax. De Ligt miste op 20 december 2017 de beslissende strafschop in de achtste finales van de KNVB Beker tegen FC Twente. De clubleiding van Ajax besloot een dag later om Keizer de laan uit te sturen. Ook Frank de Boer overleefde een cruciale fout van De Ligt niet. De Ligt maakte afgelopen zomer in de achtste finale van het EK tegen Tsjechië hands en werd met rood van het veld gestuurd. Oranje ging met tien man hopeloos ten onder (2-0) en na het toernooi vertrok De Boer.

Meer nieuws
   
22:46
22:46
Inter heeft Denzel Dumfries niet nodig om Frosinone te vermorzelen
0
   
22:38
22:38
Como keert na 21 jaar terug in Serie A; Jay Idzes naar play-offs met Venezia
3
   
21:59
21:59
FC Emmen en NAC Breda gaan de play-offs in; MVV vist achter het net
10
   
21:56
21:56
FC Groningen verslaat Roda JC en keert na jaar afwezigheid terug naar Eredivisie
62
   
21:54
21:54
Willem II keert op eigen kracht als kampioen terug in de Eredivisie
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (53)

 
S.Snape
 
30
16 november 2021 om 07:31
Tsja, blijft een talent natuurlijk, maar ook zijn ontwikkeling vind ik niet zo indrukwekkend. Lijkt wel alsof die vorig jaar alles heeft gedaan om een Hulk te worden, zijn snelheid en behendigheid waren verdwenen. Heb het gevoel dat die dit jaar weer wat meer opkrabbelt, maar hij blijft te veel fouten maken.Ik hou toch mijn hart vast met Dumfries, De Ligt en Blind achterin…
 
Ducktaildo
 
15
16 november 2021 om 07:36
Is dat niet een beetje overdreven? Tuurlijk Blind is verdedigend gewoon heel matig en Dumfries snapt soms het spelletje niet, maar zo heel beroerd met De Ligt en Van Dijk is het nou ook weer niet. Tel er bij op dat je 90% van de wedstrijd de bovenliggende partij zal zijn, dan zie ik het niet zo heel negatief in. Nog een keer zo erg door de ondergrens gaan zal niet gebeuren
 
S.Snape
 
11
16 november 2021 om 07:38
Op het moment dat Dumfries weer als een blind paard naar voren stormt, kan het achterin gewoon kwetsbaar worden. De Ligt en Van Dijk zijn normaliter goede verdedigers natuurlijk, maar vind ze niet in topvorm. En dat oranje de bovenliggende is, moet ik ook nog maar is zien. Noorwegen heeft geen wereldelftal, maar er wordt gedaan alsof Nederland met 4,5-0 moet winnen.
 
Ducktaildo
 
11
16 november 2021 om 07:47
Maar dat is uiteindelijk ook Dumfries zijn kracht. Nou viel het verkeerd uit, maar tijdens het EK werd die er juist om geroemd. En ik bedoel er niet mee dat wij Noorwegen wel even gaan oprollen met 5-0, maar mensen doen nu net alsof dit een wedstrijd gaat worden waarbij het Nederlands elftal 90 minuten onder druk zal staan. De uitwedstrijd was je ook gewoon de bovenliggende partij en lieten de Noren ons komen. Nou zonder Haalland is hun stootkracht voorin ook nog eens verdwenen. Onze verdediging gaat echt niet flink onder druk gezet worden hoor, daarom zie ik ook niet veel problemen. Je speelt ook nog eens thuis op de beste grasmat die er te vinden is.
 
S.Snape
 
9
16 november 2021 om 07:50
Ducktaildo, Dumfries was misschien wel de beste op het EK, maar dat kwam natuurlijk ook door het 5-3-2 systeem. Ik denk dat hij daar perfect in past. Verder zullen we wel zien hoe het vanavond gaat. Blijft toch lastig voorspellen in zo’n allesbeslissende wedstrijd.
 
Sociomasia
 
6
16 november 2021 om 08:00
Ach kom op man, je speelt tegen een eredivisie niveau aanvallers. Aangezien je veel aan de bal bent zijn backs als Blind en Dumfries belangrijk. Als Nederland vanavond niet wint ligt het echt niet alleen aan de verdediging. Daarnaast heeft de Ligt ook meerendeels geweldige wedstrijden gespeeld.
 
 
3
16 november 2021 om 08:30
Nederland is geen wereldelftal, maar zonder Haaland hebben wij voor elke positie een betere speler. Laten we niet doen alsof we ons niet heel heeeeeeel erg moeten schamen als we dit niet redden. Als we nou moesten winnen oké, maar 1 punt thuis tegen een 1 man team zonder die 1 man? Doe normaal.
 
 
2
16 november 2021 om 09:42
ik Odegaard een erg goede speler die ik graag in het Nederlands elftal had gezien. Dus voor mij is niet elke plek beter bezet. Daarnaast vind ik wel dat wij ons moeten schamen als wij het niet redden. Je kunt niet zeggen dat wij in een hele goede poule zitten. Maar als je zo slecht speelt dan dat Nederland de meeste wedstrijden gedaan heeft, dan moet je gewoon erkennen dat als wij het niet redden wij niet in de buurt komen van het niveau van dat wij zijn. En daarbij kun je je ook afvragen wat de trainers wel allemaal niet fout hebben gedaan. Want door al het puntenverlies van al je concurrenten, had je al heel lang zeker moeten zijn van de kwalificatie.
 
 
2
16 november 2021 om 10:15
Ödegaard is een geinige speler, maar zit bij Arsenal ook gewoon op de bank. Hij heeft wel creativiteit die we missen, maar tis wel een beetje slappe hap. Maar goed ok, laten we dan zeggen dat hij erin zou staan. Wat betreft de poule, ik denk dat we zelden zo'n op papier zwakke groep tegenstanders hebben gehad. Turkije was in het verleden altijd een lastige tegenstander, maar die zitten in een zeer zwakke periode en Noorwegen mist Haaland in de cruciale duels. We hebben al geluk dat ook Turkije en Noorwegen veel punten hebben verspeeld anders was het allang klaar. Misschien moeten we ons sowieso wel schamen.
 
genieterr
 
8
16 november 2021 om 07:31
Is het niet ongelovelijk knap dat er mensen zijn die dit soort statistieken bijhouden?
 
S.Snape
 
59
16 november 2021 om 07:33
Née. Dit waren gewoon stuk voor stuk belangrijke fouten die in het achterhoofd blijven hangen. Een artikel hiervan maken, is wel triest.
 
caine
 
69
16 november 2021 om 07:32
Wauw, dit is wel echt een treurig bericht. Gericht zoeken naar negatieve dingen. Wat een treurnis van de Telegraaf, maar dat zijn we gewend van ze
 
ohwohwohw
 
5
16 november 2021 om 07:33
Echt he. Was ook t eerste wat ik dacht. Zit Valentijntje hier weer achter zeker?
 
 
17
16 november 2021 om 08:27
Gericht zoeken? Bulgarije en Tsjechië zijn tot dusver toch gewoon de meest opvallende zaken uit zijn interlandcarrière? Lullig voor hem natuurlijk, maar misschien dat ie dit leest en vanavond denkt, laat ik de bal niet smashen.
 
DeSteek77
 
16
16 november 2021 om 08:57
Alleen wordt gemakshalve vergeten dat Zoet zo nodig nog meer schuld had aan de nederlaag in Bulgarije dan de Ligt. Dat de Ligt niet vrijuit ging was duidelijk, maar niet ieder schot op doel hoeft een doelpunt te zijn?
 
Ijsmuts
 
8
16 november 2021 om 09:31
@steek: Je kunt Zoet die eerste goal toch niet serieus aanrekenen? De Ligt wel. De 2e goal staat Zoet niet lekker opgesteld terwijl de Ligt de doelpuntenmaker 2 meter de ruimte geeft om uit te halen (beiden fout). De Ligt ging in het veld gewoon 2x in de fout, maar de grootste fout was van Danny Blind om deze jongen in deze wedstrijd op te stellen wat mij betreft.
 
Douwe Dabbert
 
0
16 november 2021 om 09:37
@ijsmuts Wie hadden ze tegen Bulgarije dan moeten opstellen in het hart v/d verdediging?
 
DeSteek77
 
0
16 november 2021 om 10:21
@ijsmuts Ook goed, dan was hij bij de 1-0 kansloos en deed hij het uitstekend bij die eerste goal. Ik zou zeggen kijk de goal nog eens terug. Gomes van PSV had de hoge bal richting de Ligt al gevangen, maar dat terzijde, want je mag verwachten dat de Ligt die bal wegkopt. Bij de tweede goal gaat de Ligt eerst het luchtduel en staan twee toeschouwers links en rechts naast hem. BMI geeft daar gewoon geen rugdekking en Kardorp, die geen man had, keek ook alleen. Het schot was zeker een meter van de paal, dus Zoet was de hoofdschuldige bij de 2-0.
 
FullPresBoys
 
1
16 november 2021 om 10:03
Inderdaad, doet me denken aan de voetbalzone comments over Blind.
 
Japie_Krekel
 
4
16 november 2021 om 10:32
Hoezo is dit gericht zoeken? Ze benoemen toch gewoon feiten die iedereen al weet?
 
JWD81
 
5
16 november 2021 om 07:35
Snap niet waarom Timber niet speelt de Ligt is een prima verdediger, maar Timber staat ook zijn mannetje. Die moet eigenlijk rechtsback staan.
 
S.Snape
 
22
16 november 2021 om 07:36
Timber speelde toch laatst een wedstrijd rechtsback bij Oranje? Zag er niet uit.
 
Dr Strange
 
11
16 november 2021 om 07:41
Is geen rechtsback nee. Ben trouwens totaal niet gecharmeerd van Dumfries
 
S.Snape
 
6
16 november 2021 om 07:44
Ik ook niet hoor, in ieder geval niet in deze formatie. Daar is die tactisch te dom van voor. Blijf toch vinden dat ook Karsdorp een oproep verdient, maar dat zal ook niet de reddende engel zijn.
 
 
0
16 november 2021 om 09:47
Heb jij Karsdorp ooit indruk zien maken bij Oranje ? Ondanks dat Dumfries een beperkte speler is, heeft hij wel zoveel inzet dat ik niet weet welke andere rechtsback ook maar enigszins in de buurt komt van Dumfires. Ten aanzien van Timber heb ik het gevoel dat hij (waarschijnlijk door vorm) de ligt voorbij is. Als Nederland tijdens het WK (als we dat halen) met 5 verdedigers (3 centrale dus) zou ik zelf niet voor de Vrij, de Ligt en van Dijk kiezen. Ik zou zelf voor de Vrij en van Dijk met daarbij Timber of Bazoer spelen. Een Bazoer en Timber vind ik nog wel een speler die inschuivend aan de bal meer kan brengen dan de andere 3.
 
Pieterpost
 
2
16 november 2021 om 07:59
Lijkt me niet verstandig om Timber te laten spelen, met de doelman hebben we al een onzekere positie achterin. Sowieso is de as met Virgil, de ligt en Frenkie best goed, daarmee speelden we toen ook in de Nations League in de Kuip tegen Frankrijk 2-0.
 
Ducktaildo
 
3
16 november 2021 om 08:27
JWD81. Hoe kan je iemand opstellen die er niet is?
 
ElMago
 
4
16 november 2021 om 08:32
Timber zal sowieso niet spelen die heeft zich afgemeld ivm blessure!
 
nederland79
 
1
16 november 2021 om 09:18
@jwd81 misschien omdat ie geblesseerd is?? EN om Timber nou boven De Ligt te plaatsen is ook wel weer overdreven
 
 
1
16 november 2021 om 09:49
Ik zie met de huidige vorm liever Timber dan de Ligt. Ik vind de ligt in Italie niet echt beter geworden. Voordat hij naar italie ging was hij vaste keuze naast van Dijk, maar de Vrij heeft hem ingehaald. Nu kan dat zijn dat de Vrij beter is geworden (dat geloof ik niet hoewel ik wel denk dat hij meer waardering krijgt) of de Ligt is er niet beter op geworden.
 
nederland79
 
0
16 november 2021 om 11:26
Dat de ligt een paar mindere weken/maanden heeft gehad aan t begin van t seizoen, mede met blessures lijkt me duidelijk. Als je dan ook nog een De Vrij hebt, is de keuze snel gemaakt. Maar dat betekent niet dat De Ligt opeens minder is geworden
 
Sufridor
 
11
16 november 2021 om 07:37
Wat een goedkoop slecht bericht van de Telegraaf zeg
 
Zlatan6
 
7
16 november 2021 om 07:39
Je kan hem zowel als zondebok als held zien. Marcel Keijzer(wie?) Werd toch mooi opgevolgd door ten hag. En de boer had al veel eerder ontslagen moeten worden, dus ook daarvoor bedankt Mathijs!
 
S.Snape
 
2
16 november 2021 om 07:43
Inderdaad, stuk voor stuk slechte trainers, die het al veel te lang hebben volgehouden, muv De Boer die paar keer kampioen is geworden met Ajax. Vanavond is het dus De Ligt die bepaalt of Louis een goede trainer is of een slechte! Verstand heeft die daar wel van.
 
Douwe Dabbert
 
9
16 november 2021 om 07:45
Dat Danny Blind werd ontslagen is ook geen gemis dus wederom goed gedaan. Hij heeft Oranje 2x een dienst bewezen, dan verdien je een basisplaats..??
 
PaulR_1982
 
26
16 november 2021 om 07:52
Wat een ongelooflijke kutkrant is De Telegraaf zeg. Een speler het ontslag van 3 trainers in de schoenen schuiven, want makkelijk zeg. Staan er niet meer spelers op het veld dan De Ligt? Zou het kunnen dat als de rest van het elftal iets beter zijn best had gedaan De Ligt helemaal niet zo 'beslissend' zou zijn geweest? Als bijvoorbeeld Malen Nederland tegen Tsjechië op voorsprong had geschoten, was het in ieder geval geen 2-0 geworden.
 
johannesbel
 
3
16 november 2021 om 08:04
De Ligt heeft al zoveel meegemaakt en shit over zich heen gehad als er iemand mentaal goed is vanavond is hij het. Blijft altijd strijden. Verstopt zich nooit. Ondanks de Telegraaf hetze tegen hem. Die kunnen niet wachten daar om hem en van Gaal af te branden als het mis zou gaan.
 
Westland96
 
5
16 november 2021 om 08:40
Dat is ook geen beste statistiek. De Ligt heeft ook nog nooit een (positieve) onuitwisbare indruk in het NL elftal achter gelaten. Hopelijk is hij vanavond gewoon de klasse De Ligt die hij kan zijn.
 
DeSteek77
 
3
16 november 2021 om 08:59
Als ik voor een wissel niet bang ben is het de Ligt voor de Vrij. De Vrij heeft het betere momentum, maar het is niet zo dat je opeens Memphis moet wisselen voor Weghorst. Dat zou pas een ramp zijn.
 
Dennis1995
 
3
16 november 2021 om 09:01
Volgens mij hebben de trainers zelf er drie keer voor gezorgd dat ze de laan uit werden gestuurd. Maarja, de Ligt heeft een aantal cruciale fouten gemaakt in zijn (interland)carrière, wat je helaas als verdediger niet te vaak moet doen. Echter zitten we in deze situatie omdat spelers als 'iedereen die zaterdag speelde' niet thuis gaven en als een stelletje natte kranten op het veld stonden, met Daley Blind en Wijnaldum voorop in de malaise. Er zit helemaal geen beleving en strijdlust in dit team, maar dat gevoel heb ik wel vaker gehad bij het Nederlands elftal. Ik snap best dat het lastig spelen is tegen tegenstanders als Montenegro, maar scheld elkaar de huid eens vol en maak afspraken met elkaar in het veld. Iedereen stond als een living statue te wachten voorin en dan scoor je twee keer met alle geluk van de wereld, want Montenegro was tot op dat moment vaker gevaarlijk volgens mij en dan is er geen vuiltje aan de lucht. Nu komt het allemaal aan op vanavond en is er alvast een zondebok aangewezen.
 
tubes
 
0
16 november 2021 om 09:20
Veel van deze coaches stonden al op de lijst om ontslagen te worden. Was het niet na die wedstrijd dan de volgende, leiding had gewooneen excuus nodig. Oranje heeft wel meer wedstrijden verzaakt waardoor het zich niet plaatste. Bosz en Ten Hag zijn er met hem in het team niet slechter op geworden.
 
Youngblood16
 
10
16 november 2021 om 09:25
Zou me niks verbazen als je vanavond weer verliest door een blunder van hem, hij is echt de meest overschatte speler die ik ken.
 
Dabor
 
8
16 november 2021 om 10:26
Dan is dus duidelijk dat je het maar gewoon bij tennis moet houden.
 
4Ever4Ajax
 
1
16 november 2021 om 09:38
Objectief gezien kan je best melden dat na een blunder van hem een coach is ontslagen, maar insinueren dat het door hem komt gaat me echt te ver. Een heel artikel eraan wijten vind ik dan ook niet helemaal fair. Diezelfde coaches hebben hem ook gewoon opgesteld terwijl hij nog piepjong was. Die namen zelf dat risico. Verder doet De Ligt het meer dan prima in Turijn. Is niet helemaal omstreden in Turijn, maar heeft toch gewoon in 3 seizoenen gewoon 87 wedstrijden gespeeld terwijl hij ook echt wel blessures heeft gehad. Tel daarbij op dat hij nog maar 22 jaar is en zeker nog 13 jaar mee kan gaan.
 
4Ever4Ajax
 
0
16 november 2021 om 09:40
Onomstreden natuurlijk, probeer 3x te wijzigen maar elke keer crashte de site....
 
XIII
 
0
16 november 2021 om 09:42
Eerlijk, eigenlijk zouden we Matthijs moeten bedanken dat door zijn fouten, 2 van de meest waardeloze coaches die het NL-elftal kon hebben zijn ontslagen. Ik was er echt niet rouwig om. Maar om het nou alleen op De Ligt af te schuiven, hij maakte cruciale fouten ja. Maar bijv tegen Tsjechie mist Malen ook een 1 op 1, dat is als spits zijnde ook een cruciale fout. Dus die is net zoveel debet aan het ontslag, maar zo zijn er nog meerdere die op beslissende momenten falen. Het zou me ook niets verbazen als er vanavond weer iets gebeurd of het helemaal niets is en we het WK mislopen.
 
ittot
 
6
16 november 2021 om 09:43
Door zijn leeftijd (en clubachtergrond) wordt er vaak een ahnd boven zijn hoofd gehouden. Jammer maar met name in het nederlands elftal is er al een aantal jaar een betere ioptie die tot recent structureel over het hoofd werd gezien. De Ligt maakt structureel cruciale fouten, bij een club is dat prima maar in het Nederlands elftal hoort clubsympathie of kijken naar mogelijke potentie niet thuis. De Ligt is medeverantwoordelijk voor het resultaat in deze wedstrijden, het is natuurlijk grote kul dat hij verantwoordelijk zou zijn voor het ontslag van deze trainers. Los van het feit dat hij ook goede wedstrijden speelt staan er nog 10 man op het veld en de trainer stelt hem op, wetende dat hij bij lange na nog niet goed genoeg is (blind periode) of dat er betere opties voor hnden zijn (de Boer).
 
bar29
 
1
16 november 2021 om 09:49
met de twee of eigenlijk drie toppers achter in red je het makkelijk Blind De ligt en Dumfries??
 
29er
 
1
16 november 2021 om 14:27
vermakelijk, ondanks dat je geen kritiek op hem mag hebben omdat hij jong is, heeft hij al vele cruciale fouten gemaakt. Teken dat we in Oranje eens moeten ophouden met selecteren op potentie ipv daadwerkelijke kwaliteiten