Update: Rai ontkent beledigen van 'Marokkaanse klootzak' Benatia
Zondag, 7 mei 2017 om 19:20

Juventus speelde zaterdagavond met 1-1 gelijk tegen Torino en na afloop stond Medhi Benatia Rai Sport te woord. De centrale verdediger deed zijn zegje toen iemand opeens 'Waar heb je het over? Marokkaanse klootzak!' riep. Benatia reageerde verrast en het interview werd snel beëindigd.

De presentatrice in de studio, Sabrina Gandolfi, haastte zich te zeggen dat er waarschijnlijk sprake was van een technisch mankement, maar de Italiaanse media gaan ervan uit dat iemand van de techniek vergeten was om zijn microfoontje uit te zetten en zich geroepen voelde om iets hatelijks te roepen over de dertigjarige huurling van Bayern München.

"Als er is beledigd, dan kwam dat duidelijk niet van ons", doelde Gandolfi op haarzelf en de andere aanwezigen in de studio. Torino-trainer Sinisa Mihajlovic beklaagde zich na afloop overigens nog over vermeende racistische geluiden uit het vak van de harde kern van Juventus: "We hebben het in Italië zo vaak over racisme, maar het gaat niet eens meer alleen om zwart of wit. Ik ben uitgemaakt voor zigeuner. Maar als je dat doet, doe het dan in mijn gezicht. We zullen zien of ze daar de ballen voor hebben..."

Update 7 mei 19.20 uur - Rai ontkent beledigen van 'Marokkaanse klootzak' Benatia
De Italiaanse zender Rai Sport ontkent dat een van de medewerkers Mehdi Benatia heeft beledigd. Tijdens een interview met de Juventus-verdediger riep iemand plots 'Waar heb je het over? Marokkaanse klootzak!'. Italiaanse media gingen ervan uit dat iemand van de techniek vergeten was zijn microfoon uit te zetten, maar dat wordt ontkend door Rai. "We hebben er alles aan gedaan om erachter te komen wie hier verantwoordelijk voor was. We kunnen uitsluiten dat het iemand van ons bedrijf was", aldus de zender, die bovendien excuses aanbiedt voor de 'betreurenswaardige' en 'racistische' opmerking.

Meer nieuws
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
2
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
4
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
52
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
10
   
17:25
17:25
Sublieme Kane zet jacht op Lewandowski voort met twee goals voor Bayern
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (30)

 
recoba_uruguay
 
22
7 mei 2017 om 08:04
Titel klopt niet Benatia eindigt niet het interview dat was de tvzender
 
buitenspelval
 
11
7 mei 2017 om 10:16
Sinisa Mihajlovic vindt uitgemaakt worden voor zigeuner schijnbaar beledigend. Toch ook een twijfelachtige uitspraak in de context van racisme naar mijn idee.
 
ChristianVieri
 
24
7 mei 2017 om 10:29
Jup, dat Italianen een racisme-probleem hebben klopt, maar op zich is klootzak niet een racistisch woord. En hij komt toch uit Marokko? Ben dat altijd die racisme-kaart trekken wel een beetje zat. Overal ter wereld trekken verschillende culturen elkaar niet goed, dat is in Azie, Noord-Afrika niet anders, maar blijkbaar is het alleen in de westerse wereld een issue
 
KTB84
 
82
7 mei 2017 om 10:39
Het klopt dat 'klootzak' niet racistisch is en dat Benatia uit Marokko komt. Het is echter in deze context wel racistisch omdat ze nu willen benadrukken dat hij een klootzak is omdat hij marokkaan is.
 
FlackoGS
 
49
7 mei 2017 om 11:03
Het gaat er meer om dat het woord 'Marokkaanse' wordt geassocieerd met het woord 'klootzak'. Dan is het wel degelijk racistisch, neem ik aan.
 
TM001
 
10
7 mei 2017 om 11:04
Voordat je over wel of geen racisme begint, raad ik je aan om te kijken naar de video en dan pas een oordeel geven. het hoeft niet per se racistisch te zijn, maar als niet Benatia maar Bonucci of Higuain de interview gaf, had die malloot wel Italiaanse/argentijnse klootzak gezegd? En hier kun je wel je conclusies trekken als je je emoties buiten laat. Italianen zijn wel racistisch tegenover spelers met een andere achtergrond/kleur als het maar geen Noord-Europeanen zijn want dan voelen ze zich minderwaardig.
 
ChristianVieri
 
10
7 mei 2017 om 11:08
Oke, jullie hebben wel een punt ja
 
ChristianVieri
 
5
7 mei 2017 om 11:17
Klopt, je hebt een punt hoor maar vind ook dat mensen zelf een vooringenomen gedachte hebben dat Noord-Afrikanen minderwaardig zijn dan europeanen, mediterraniers tov noord europeanen etc. Argentijnse klootzak voor higuain zouden mensen minder snel interpreteren als racisme (ik iig wel), puur omdat die mensen zich niet minderwaardig voelen. Racisme zit die grotendeels in de interpretatie van mensen en vooral de zich benadeeld voelende, en hoe lager ze zichzelf op de ladder vinden staan, des te harder ze naar beneden trappen. Italianen zijn weer racistischer dan noord europeanen, maar noord afrikanen en arabieren nog veel erger tov afrikanen, nepalezen etc
 
TheBrightOne
 
9
7 mei 2017 om 11:43
Is een leuk verhaalen klinkt ook logisch totdat je zelf stelselmatig racistisch bejegend wordt..Officieel bestaat racisme niet want na heel véél onderzoek is gebleken dat de mensheid maar 1 ras is. Discriminatie bestaat uiteraard wel.
 
dennisbergkamp
 
8
7 mei 2017 om 11:53
Als iemand Nederlandse klootzak tegen jou zegt, dan mag je je niet beledigt voelen want je bent zogenaamd geen minderheid en toch blank. Ik vind deze context overig geen racisme, wel als het kut moslim was geweest oid. Verder als iemand het tegen mij zou zeggen; groot gelijk, ben ik ook, durfde niemand dat eerder?
 
TM001
 
16
7 mei 2017 om 14:13
dat is wat jij ervan maakt. je probeert onzin te praten door te zeggen dat Noord Afrikanen zich minder voelen. Zoals ik al eerder zei, kijk naar het video eerst voordat je wat zegt. De reactie van Benatia was geweldig vind ik zelf: geen emotie. helemaal niets. Hij vroeg alleen wie wat zei en was niet weggelopen zoals de titel hier doet vermoeden. Het was meer de TV zender die het stopte. Noord Afrikanen hebben geen minderwaardig gevoel t.o.v de blanke Europeaan. Meer andersom en vandaar denk ik zelf al die haat. Kijk maar terug in de geschiedenis en je zal het begrepen. En excuses voor het woord maar je hele betoog is bullshit.
 
Millonario
 
0
7 mei 2017 om 20:04
Tjah, open de geschiedenisboeken en je zal je antwoorden snel vinden.. Ik denk dat je beter niet zo in verdediging moet trekken want dat gaat alleen maar averechts werken.
 
Apocalyps
 
2
7 mei 2017 om 21:12
ChristianVieri, "Racisme zit grotendeels in de interpretatie van mensen en vooral de zich benadeeld voelende..." Hahaha geloof jij dit oprecht?
 
italiano26
 
0
8 mei 2017 om 05:55
Er was iets anders gezegd dan klootzak. Schijt Marokkaan was de vertaling! En geen klootzak. Dus is het wel zeker racistisch!
 
harpoontje
 
13
7 mei 2017 om 11:03
Zigeuner is gewoon een discriminerend woord hoor.. als iemand mij kaaskop noemt is dat ook een belediging die gebaseerd is op mijn afkomst en huidskleur bijvoorbeeld. Dus ik snap de beste man, vooral omdat zigeuners in Italië een lange geschiedenis van haat kennen.
 
buitenspelval
 
3
7 mei 2017 om 11:39
Zigeuners is een verzamelnaam voor de Roma- en Sinti-families. Die kennen idd al een lange geschiedenis van gehaat, geminacht en vervolgd worden op basis van discriminatie en racisme. Om die reden willen vele Europeanen niet mee geassocieerd worden. Kaaskoppen, voor zover ik weet geen etnische bevolkingsgroep, is in mijn ogen toch van een iets andere orde.
 
dennisbergkamp
 
4
7 mei 2017 om 11:56
Als blanke mag je jezelf niet snel gediscrimineert voelen he?maar wel als je uit een andere cultuur komt, dan mag je steen bij been klagen over alles wat racisme is.
 
buitenspelval
 
1
7 mei 2017 om 12:01
Uhm, zeg ik dat dan? Elke blanke mag zich van mij part gediscrimineerd voelen hoor, zeker als er daadwerkelijk ook sprake van is. Ik geloof dat m`n punt je een beetje ontgaat. Het gaat me om de discriminatie van de bevolkingsgroep zigeuners. Een bevolkingsgroep kaaskoppen bestaat niet, dus niet geassocieerd willen worden met kaaskop is van een andere orde.
 
AFC_largo
 
4
7 mei 2017 om 13:02
Mensen hebben het steeds over racisme kaart etc.. maar volgens mij zijn het telkens 'blanke' wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat bijvoorbeeld de Nederlandse media daadwerkelijk zich schuldig maakt aan een vorm van racisme. Telkens word gezegd maar als blanke mag je je niet gediscrimineerd voelen? Wat is dat voor onzin? Als je als speler wordt uitgemaakt voor blanke klootzak, dan gaan wij dat toch ook niet bagatelliseren? Benatia is in zijn jongere jaren uitgeroepen tot beste verdediger van Italië, heeft jarenlang gespeeld in d'r competitie en verdient wel wat meer respect. Zoals elke andere individu trouwens!
 
Apocalyps
 
2
7 mei 2017 om 21:13
Dennisbergkamp,Wie zegt dat een wit persoon zich niet snel gediscrimineerd mag voelen? Waaruit maak jij dat op? Ik ben echt benieuwd waarom dit soort teksten door sommigen in de wereld wordt geslingerd.
 
Millonario
 
5
7 mei 2017 om 20:00
Als je geen zigeuner bent, waarom moet je zoiets accepteren? Sterker, een zigeuner noemt zichzelf geen zigeuner. De westerse wereld is kampioen in het geven van termen en etiketten plakken. Is hier sprake van racisme? Toch wel, want als je zijn nationaliteit er bij haalt probeer je toch wel iets te zeggen.
 
Voetbalfan!
 
6
7 mei 2017 om 14:23
Ik zou ook weg lopen als ik dit zo lees want dit gaat nergens over of het nou racisme is of gewoon beledigend. Je hebt net een wedstriid gespeeld en dan word je tijdens een interview even belachelijk gemaakt kom op waar zit je met je verstand.
 
AlexDelPiero10
 
8
7 mei 2017 om 19:24
Racistisch of niet, het is gewoon van bedenkelijk niveau, als je mans genoeg bent iemand uit te schelden achter zijn rug, wees dan op zijn minst ook een man om je excuses gaan aan te bieden achteraf. Dat achter de rug gedoe vind ik persoonlijk nog het ergste.
 
 
2
7 mei 2017 om 19:31
Ik vindt het rasistisch dat wij Italianen als rascisten worden uitgemaakt
 
Ampie
 
3
7 mei 2017 om 19:37
waarom maken ze dan hun excuses als het geen medewerker van Rai zou zijn...?
 
AlexDelPiero10
 
2
7 mei 2017 om 19:42
Omdat het via hun kanalen gezegd werd uiteraard.
 
noppa
 
13
7 mei 2017 om 20:09
Nou, de pvv-ers onder ons zullen dit wel toejuichen. Als dit waar is, is dit gewoon beledigen en verdiend het een straf. Beetje respect naar elkaar mag wel.
 
SpeedyAFC
 
3
7 mei 2017 om 20:27
Waarom zou een Nederlandse politieke partij het toejuichen als een speler van Juventus in Italie beledigd wordt? Ik vind dat een weinig respectvolle opmerking van je.
 
Flashpower1
 
0
8 mei 2017 om 02:46
Dit heeft toch niet zoveel met racisme te maken? Als iemand naar mij roept : Nederlandse klootzak. Dan voel ik mij zeker weten niet racistisch bejegend...
 
AFCArjen
 
0
8 mei 2017 om 06:21
Racisme? Zucht. Als ik voor Hollandse klootzak word uitgemaakt, is dat dan racisme? En als een Italiaan voor Italiaanse klootzak wordt uitgemaakt? Als je een Duitser een Duitse klootzak noemt? Nee, dan niet. Dus in dit geval ook niet. Overgevoelig gepiep uit de rubbertegelmaatschappij.