Update: Stewart als algemeen directeur aan de slag bij 'Team USA'
Woensdag, 6 juni 2018 om 20:21

Earnest Stewart gaat bij de Amerikaanse voetbalbond aan de slag als algemeen directeur, zo weet Goal te melden. De 49-jarige geboren Brabander moet het nationale elftal van de Verenigde Staten uit het slop te trekken. Zijn eerste taak is het aanstellen van een nieuwe bondscoach, want Bruce Arena vertrok na het mislopen van het WK.

De oud-spits van onder meer VVV-Venlo, Willem II en NAC Breda is momenteel nog werkzaam als directeur spelersbeleid bij Philadelphia Union, dat uitkomt in de Major League Soccer. Stewart was eerder in dezelfde functie werkzaam bij VVV-Venlo, NAC Breda en AZ, maar verliet de Alkmaarders begin 2016 voor een avontuur in de Verenigde Staten. In een eerder stadium benaderde de KNVB hem voor de rol van technisch directeur, maar de voormalig Amerikaans international bedankte.

"Ik heb inderdaad een gesprek gehad, maar ik blijf in Amerika. Ik ben niet beschikbaar", zei Stewart in februari tegenover de NOS. De KNVB stelde Nico-Jan Hoogma uiteindelijk aan als technisch directeur. Bij de Amerikaanse voetbalbond moet Stewart nu een nieuwe functie gaan vervullen, die is ontstaan na het mislopen van het WK in Rusland.

Voor het eerst sinds 1986 zijn de Amerikanen niet van de partij op een mondiaal eindtoernooi. Dat kostte bondscoach Bruce Arena de kop. "Hier zijn geen excuses voor. Onze missie is mislukt en daarvoor neem ik de verantwoordelijkheid", sprak Arena bij zijn vertrek. Stewart eerste taak is nu om een nieuwe bondscoach binnen te halen, die de Verenigde Staten uiteindelijk naar het WK 2022 in Qatar moet leiden.

Update 6 juni 20.21 uur - Stewart als algemeen directeur aan de slag bij 'Team USA'
Earnest Stewart is de nieuwe algemeen directeur van de Amerikaanse voetbalbond, zo laat men via de officiële kanalen weten. De 49-jarige geboren Brabander begint op 1 augustus bij de USSF en eerder werkte hij onder meer bij Philadelphia Union en AZ. Stewart zegt 'vereerd' te zijn met zijn nieuwe baan: "We hebben enorm veel jong talent en passie in de Verenigde Staten en ik ben er klaar voor om daarmee aan de slag te gaan, een nieuwe bondscoach aan te stellen en om onderdeel te worden van een succescultuur, met het ultieme doel om van de Verenigde Staten wereldkampioenen te maken", aldus Stewart.

Meer nieuws
   
12:10
12:10
VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
7
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
20
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
19
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
23
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (13)

 
tomboy
 
2
6 juni 2018 om 18:18
Zou wel leuk zijn als hij Louis van Gaal weet te strikken als nieuwe bondscosch, ik meende dat hij nog wel open stond om ooit nog een land te coachen. Weet niet of Louis dat nu nog steeds wilt aangezien VS ook geen belangrijk tournooi speelt de komende tijd.
 
Cholo10
 
0
7 juni 2018 om 03:31
Van Gaal kan toch echt beter krijgen dan de USA met alle respect? In voetbaltermen ligt dat land lichtjaren achter op de rest. Zoals Hangover hieronder al zei, het is daar echt een dysfunctionele puinhoop in de voetbalbond. Van de bondsvoorzitter tot de jeugdscouts bakt niemand er iets van.
 
JoelRogers
 
1
6 juni 2018 om 21:03
"the term General Manager" is not commonly used in Europe, especially in soccer, where the position of manager or coach is used instead to refer to the managing/coaching position. The position of director of football might be the most similar position on many European football clubs." Dus niet Algemeen Directeur. De juiste term is "technisch Directeur".
 
Waagplein
 
4
6 juni 2018 om 22:17
In het katern 'personen die ik nog geen seconde heb gemist'. Voor hem hoop ik dat ie het goed doet, maar ik zou hem nooit meer bij AZ willen zien.
 
Cholo10
 
0
7 juni 2018 om 03:35
Ook bij Philadelphia is het niet veel soeps, een van de slechtse voetballende ploegen in de MLS. Het lijkt er echt nergens aan, en ook het stadium is altijd halfvol. Het beleid is daar wel een beetje waardeloos, hele matige spelers en een zwakke coach. Dat kan je toch echt wel op het conto van Earnest schrijven. Het zal weer 4 jaar niks worden met de nationale ploeg van de VS.
 
Waagplein
 
0
7 juni 2018 om 08:47
Bizar eigenlijk. Maar is het niet zo dat het voetbal nog steeds niet vreselijk populair is in de VS dat het stadion niet helemaal vol zit?
 
Cholo10
 
0
7 juni 2018 om 10:06
Inderdaad, voetbal is nog altijd geen top 3 sport in de VS. Stadions worden ook maar sporadisch gevuld, die cijfers die ze publiceren zijn vaak incorrect. Daar tellen ze het aantal verkochte tickets + seizoenskaarthouders in plaats van de mensen die er echt zitten. Als je MLS-wedstrijden bekijkt dan zie je dat stadions vaak tot maar 50-60% gevuld zijn met als uitzondering Portland (bijna altijd uitverkocht). In Amerika zijn er maar weinig echt voetbalfans, de meeste fans zijn gewoon ‘casual fans’ (=mensen die een team supporten vanwege de stad/omgeving niet vanwege de sport zelf). Maar voetbal is er wel elk jaar pipulairder aan het worden, dus het is slecht een kwestie van tijd voor we de Amerikanen kunnen beschouwen als outsider voor een WK.
 
JoelRogers
 
2
7 juni 2018 om 16:09
Stadion: 18.500 capaciteit. Average attendance in 2018: 15,703
 
Cholo10
 
1
7 juni 2018 om 21:52
Moet je niet naar kijken, cijfers zijn vaak helemaal fout. Ze tellen verkochte kaartjes + seizoenkaarthouders ipv mensen die er echt zitten. Vaak zit het stadion maar zeggen ze wel dat het uitverkocht is, wat helemaals nergens op slaat.
 
JoelRogers
 
1
8 juni 2018 om 04:15
Ik pak een willekeurige wedstrijd: bijv. SKC vs Minnesota van een paar dagen geleden: https://matchcenter.mlssoccer.com/matchcenter/2018... Station zit toch echt tot de nok vol. Ik denk dus dat jij onzin verkoopt. // Je beweerde net nog dat alleen Portland bijna altijd uitverkocht is. Nu is het opeens Portland, Seattle, Skc, Tfc. Pak ik er nog een willekeurige wedstrijd bij: https://matchcenter.mlssoccer.com/matchcenter/2018... Of Atlanta Utd https://matchcenter.mlssoccer.com/matchcenter/2018... Of LA Galaxy https://matchcenter.mlssoccer.com/matchcenter/2018... Of LA Fc https://matchcenter.mlssoccer.com/matchcenter/2018... Zit toch echt vrij goed vol. Ik volg MLS al intensief sinds ~2000.
 
Cholo10
 
0
8 juni 2018 om 08:38
Ik kraam zeker geen onzin uit, ik kijk regelmatig MLS en volg het ook intensief. Jij hebt nu ook net een franchise gepakt die bijna altijd uitverkocht is. Portland,Seattle, SKC, TFC zijn vaak goed gevuld. Maar de vrijgegeven cijfers moet je zeker met een korrel zout nemen want ze slaan meestal helemaal nergens op.