Update: Tuchtcommissie laat straf voor protesterende Steijn staan
Vrijdag, 22 december 2017 om 11:05

PSV plaatste zich woensdagavond uiteindelijk met een ruime zege (4-1) voor de kwartfinale van de KNVB Beker, maar de koploper van de Eredivisie had het in de eerste helft niet makkelijk tegen VVV-Venlo. De Eindhovenaren maakten voor de rust gelijk uit een vrije trap, die volgens de Limburgers niet toegekend had mogen worden.

Ralf Seuntjens probeerde de bal te controleren met de borst, waarna scheidsrechter Jochem Kamphuis er een handsbal in zag: "De trainer heeft beelden gezien dat het geen hands was. Ik dacht ook dat het geen hands was. De grens vlagt niet, de vierde man zegt niks en de scheids staat dertig meter achter mij en zegt: 'Ik vind dat het hands is'", reageerde de aanvaller van VVV na de wedstrijd bij FOX Sports.

"Volgens mij moet je weten dat het hands is in plaats van vinden. Voor mij is de regel dat je iets mag vinden als scheids volkomen nieuw", gaat Seuntjens verder. Trainer Maurice Steijn protesteerde in de rust hevig tegen de beslissing van Kamphuis en moest het restant van de wedstrijd vanaf de tribune beleven. Na afloop was hij het nog steeds niet eens met de gang van zaken.

"Nou ja, ik heb net twee beelden gezien waar het op hands lijkt, ik heb een aantal beelden gezien waar het geen hands is. Opvallend aan de situatie vind ik het dat de scheidsrechter het zo beslist, de vierde official grijpt niet in en de scheidsrechter staat er wat mij betreft het slechtste voor. Dat is wel een cruciaal moment als je daardoor vlak voor rust op 1-1 komt" legt de trainer, die na afloop wel zijn excuses aan heeft geboden aan Kamphuis, uit.

Update 21 december 16.50 uur - Steijn na woede-uitbarsting niet akkoord met voorstel van drie duels
Maurice Steijn gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal van drie wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk. De trainer van VVV-Venlo kreeg het voorstel voor zijn gedrag tijdens het bekerduel met PSV. Steijn reageerde aan het eind van de eerste helft woedend op de gelijkmaker van PSV, die voortkwam uit een vrije trap die volgens Steijn onterecht was. "De KNVB mag ook wel eens rekening houden met emoties die bij de sport horen en dat er dan dingen gezegd worden in die emoties", laat algemeen directeur Marco Bogers weten.

Update 22 december 11.05 uur - Tuchtcommissie laat straf voor protesterende Steijn staan
Maurice Steijn zit de komende twee wedstrijden niet op de bank bij VVV-Venlo, zo meldt 1Limburg. De trainer ging in beroep tegen de strafmaat van drie duels (waarvan één voorwaardelijk), maar de tuchtcommissie heeft haar oordeel niet aangepast. Tegen het besluit van de commissie kan Steijn overigens nog wel in beroep gaan.

Meer nieuws
   
12:53
12:53
Thiago Silva zegt Chelsea definitief gedag in hartverwarmende afscheidsvideo
2
   
12:10
12:10
VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
10
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
24
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
21
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
DominicVedder
 
1
20 december 2017 om 21:28
Komen de beelden nog online. Zo makkelijk dingen te roepen zonder bewijs. Bij beelden zou het namelijk duidelijk zijn dat het 100% hands is.
 
stevenvd
 
11
20 december 2017 om 22:49
Wonderlijk dat hier zoveel aandacht aan wordt gegeven. Hands al dan niet op de middenlijn de schuld geven bij een 4-1 nederlaag. Volgende keer gaat het al mis bij de toss.. Steijn kan zich beter opwinden over de mandekker van de Jong.
 
MarkBakel
 
7
20 december 2017 om 23:13
gewoon duidelijk hands, zou hem sieren als hij gewoon zegt sorry ik had het fout het was inderdaad hands, maar later nog gewoon doorgaan.
 
BendeR
 
0
20 december 2017 om 23:19
En dat gebeurd dus nooit en is een reden waarom er een kloof is tussen iedereen en de scheidsrechters. Als je van zo een afstand 100% zeker bent van je zaak, wees een man en verifieer het even met je grens of 4de man. En als je het wel fout hebt geef het gewoon toe, iedereen zit wel eens fout.
 
Rudeboy65
 
13
21 december 2017 om 17:27
Maarreh, daar gaat het nu juist om: de scheids zat niet fout, maar goed. Het was een correcte beslissing. Dus Steijn zit dubbel fout. Het was hands en hij misdroeg zich jegens de scheids. Doe er nog maar 2 duels bij.
 
huub
 
8
20 december 2017 om 21:35
Pffff. Duidelijk hands.
 
Arnout108
 
12
20 december 2017 om 21:35
Ik vind het wel erg veel ophef voor een vrije trap op een niet heel gevaarlijke positie. Het is gewoon slecht verdedigen waaruit het doelpunt komt en niet een discutabel moment van de scheidsrechter. Alsof VVV Venlo nooit een discutabele vrije trap mee krijgt....
 
-NEC-
 
8
20 december 2017 om 23:12
Het is toch ook gewoon duidelijk hands? Snap de hele ophef daarom sowieso niet. Hebben ze zelf de beelden dan al gezien?
 
LEB0WSKI
 
6
20 december 2017 om 21:37
Ralf, jij hoeft niets te vinden. Jij wéét dat het hands was. Door jou misbaar is je eigen trainer het ook gaan geloven met als resultaat een rode kaart.
 
 
7
20 december 2017 om 21:44
Toen er gezegd werd dat het hands was reageerde hij ook al niet meer, hij weet zelf ook wel dat het hands was.
 
SpartaAjax
 
11
20 december 2017 om 21:46
Leuk die artikelen maar het was gewoon hands. Snap de ophef niet. En er zijn altijd wel beslissingen van een scheids die discutabel zijn. Alleen 99/100 valt er geen goal uit en is iedereen het gelijk vergeten, tenzij het een pingel, corner of vrije trap is op een gevaarlijke plek. Nu volgt indirect de goal eruit en is het huilen. Maarrr het was gewoon hands! Niet piepen vvv
 
 
4
20 december 2017 om 22:05
Het was overduidelijk dat de bal de hand raakte en dan is het dus ter beoordeling aan de scheidsrechter om vast te stellen of er opzet in het spel is (voorwaardelijk of onvoorwaardelijk). Die beoordeling is dus juist wel iets wat een scheidsrechter moet "vinden". En dat de scheids hier dus "vindt" dat het hands was, is precies zoals het zou moeten zijn en zijn mening is in mijn opinie ook nog eens volledig juist.
 
Ori 85
 
4
20 december 2017 om 23:32
Duidelijk hands. En als het geen hands was geweest, dan zou dat niets af doen aan de overwinning van Psv. PSV was de betere en heeft terecht gewonnen.
 
Simonvk
 
2
21 december 2017 om 17:03
Echt bizar dit hoe die Steijn zich gedraagd. Hij verliest met 4-1 en na afloop van de wedstrijd gaat het alleen maar over een terecht gegeven vrije trap rond de middenlijn.... Wat een slechte verliezer ben je dan zeg.
 
Constant kante
 
0
21 december 2017 om 17:47
die Maurice Steijn heb ik echt nooit meer serieus genomen na zijn krankzinnige gedrag langs de lijnen. Sorry hoor, maar maurice Steijn heeft echt het niveau van een trainer voor een club in de Vierde Klasse Knvb. Op dat niveau zie je dat trainers zich continu met de tegenstanders, scheidsrechter en alles en iedereen bemoeien en dan vooral door heel veel schreeuwen, misbaar en soms zelfs met geweld. Van een trainer in het betaalde voetbal mag en kun je veel en veel meer verwachten dan dit. Alleen al dat incident met die Malki, die bleef haken met zijn schoen tegen de schoen van een ADO speler, waarna Maurice Steijn brullend op Malki af kwam en hem zelfs fysiek beroerde..... Het kenmerk van de proleet! En dan ook nog die Marco Bogers die er nog eventjes een schepje bovenop doet. 'emoties moeten kunnen in het voetbal en er moet rekening worden gehouden met de dingen die in emotie gezegd worden'???? Heeft die man echt geen enkele schaamte of zo? Schandalige opmerking. Je hoort je fatsoen te houden. Tuurlijk horen emoties erbij. Niemand wil robots langs de lijnen. Maar tussen robots en het woonwagenkamp gedrag van Steijn, daar zitten heel veel dingen tussen. Enorm jammer dat bestuurders van clubs zich dan verlagen om ontoelaatbaar gedrag goed te praten. Wat is er toch mis met gewoon je eens normaal gedragen zeg?? Ik hoop dat Steijn voor vier wedstrijden wordt geschorst.
 
Constant kante
 
1
21 december 2017 om 17:49
Oh ja, en het allerergste van alles is ook nog dat het gewoon 100% een handsbal was. Weet niet wat die Steijn zag toen hij de herhaling bekeek, maar het lijkt mij vrij duidelijk en totaal evident dat de bal eerst op de arm terecht komt en daarna pas op de borst. Hoezo is dat géén hands dan Maurice???
 
arvelajax
 
0
21 december 2017 om 20:33
Steijn wordt genadeloos genaaid door Seuntjens. De hele wereld ziet dat het hands is maar Seuntjens blijft maar doen alsof dat niet klopt. Steijn gaat daar in mee.
 
Rene2030
 
2
22 december 2017 om 01:59
Heerlijk toch weer hoe er lekker makkelijk schamper ongenuanceerd gereageerd wordt hier. Ja Steijn gaat af en toe te ver, en ja als dat gebeurt dan verdient hij een schorsing. Feit is wel dat hij zich vierkant voor zijn selectie opstelt en ervoor door het vuur gaat. Toen hij een paar jaar geleden bij mijn clubje aangesteld werd als trainer had ik zelf zoiets van "hem? moet dat?" maar hij heeft mijn ongelijk bewezen en er echt wel wat neergezet. Als je ziet waar VVV nu staat met deze selectie en deze begroting kun je daar alleen maar diep respect voor hebben, en hem zeker niet een 4e-klasser onwaardig trainer noemen. Hij begrijpt ook dat zijn spelers ook voor winstpremies en dergelijke spelen, dus natuurlijk probeert hij iets tot VVV-voordeel te beinvloeden, zo werkt het nu eenmaal. Dat is leiderschap en inzet. Scheidsrechters die naast hun fluiten gewoon een baan hebben mogen best wel eens begrijpen dat de voetballers die ze fluiten van die premies afhankelijk zijn in plaats van dat misplaatste "ik heb thuis niks te zeggen dus doe ik het hier op het veld wel" gedrag. Het aanvoelen van wat er op het spel staat is de meesten toch vreemd en dat vind ik een slechte zaak. Aangaande wel of niet hands van Seuntjens, ik weet het niet. Ik heb de wedstrijd gezien en de beelden van verschillende kanten. Op het ene beeld zeg ik direct hands, op het andere beeld ziet het er anders uit. En als rechtgeaard subjectief fan zeg ik dan natuurlijk dat het geen hands was. Net zoals alle Ajax-fans zullen zeggen dat Veltman "mannelijk" verdedigde terwijl de rest van Nederland het er roerend over eens was dat hij in de 1e helft van Ajax-PSV er al 3x met rood af had gemoeten. Dus daar kan ik helemaal niks mee. Ik heb tenslotte nog een puntje dat ik veel schrikbarender vind... Behoudens het 1e kwartier heb ik de hele wedstrijd gezien. Ik hoor overal en lees hier ook "psv was veel beter" en "dik verdiende overwinning". Aan de ene kant ja, en mag het? PSV heeft vandaag weer even een Argentijntje aangetrokken voor een kleine 10 miljoen. Om dat in context te plaatsen, dat is waarschijnlijk ongeveer 3x (3x!!!) de begroting van Vvv. Met die mogelijkheden en gezien het aantal internationals, jeugd-internationals en buitenlandse spelers die PSV gister op het veld hadden staan had "vvv thuis" een makkie moeten zijn. En dat was het echt niet. Ik heb PSV meer dan een uur lang hulpeloos zien ploeteren en maar geen gat zien vinden in de muur die VVV opgetrokken had. VVV had elke keer misschien maar 20 seconden balbezit voordat ze de bal weer kwijt waren, als ze die 20 seconden al haalden. Vaak werd de bal gewoon blind weg en naar voren geroeid. Op 2 interessante "gevaarlijker eruitziend dan het was" steekballetjes kwamen ze niet. Elke voorzet werd rustig weggekopt, weggeschoten of uitverdedigd. VVV bleef tegen het voor hun grote PSV veel en veel te gemakkelijk overeind, en bij de eerste zelfs maar half fatsoenlijke aanval namen ze zelfs een voorsprong. Het feit dat PSV twee discutabele dode spelmomenten nodig had om de achterstand om te buigen (het eerste hier al veelvuldig besproken, het tweede had ook geen vrije trap mogen zijn want vlak daarvoor voor eenzelfde geval niet gefloten he scheids... Al stond vginkel wel pijnlijk gruwelijk vrij dus dat was ook een dikke verdedigingsfout. Dat VVV daarna moet en ruimte vrij geeft en PSV dan teveel kwaliteit heeft en nog makkelijk naar een geflatteerde 4-1 uitloopt is voor de statistieken. PSV had nooit van zn leven zo moeten zwoegen tegen VVV en ze voor de rust al moeten oprollen maar daar leken ze niet toe in staat. Ideeenloos, inzetloos en onder de maat. Dat maakt dat ik mn hart vasthoud als ze als kampioen (want dat worden ze volgens mij toch wel) komend seizoen in de CL-voorrondes tegen nog minder aansprekende ploegen dan VVV moeten spelen. Die 4-1 verbloemt het feit dat ze wel heel erg slecht speelden, en door een paar momenten de wedstrijd konden kantelen ondanks hun spel.
 
Dammie
 
0
22 december 2017 om 11:42
Met inzet, emotie en betrokkenheid is helemaal niets mis maar je moet het wel op een normale manier uiten. Trainers moeten ook begrijpen dat fouten maken bij het spel hoort en dat de scheidsrechter daar net zo hard in mee doet als de 22 spelers die op het veld staan. Dus zelfs als de scheidsrechter in jouw ogen een beslissing neemt die je benadeelt, is dat geen excuus om zo te reageren. Coaches die het veld inlopen om verhaal te halen verdienen wat mij betreft sowieso een schorsing want zo werkt het simpelweg niet. Je kan om uitleg van een beslissing vragen en mag wat mij betreft ook je ongenoegen daarover uiten maar als de scheidsrechter in dit geval oordeelt dat het hands was, dan is dat zijn goed recht en zijn taak. En om dan met termen als 'lafaard' aan te komen zetten slaat nergens op. Dat jij het anders ziet dan de scheidsrechter maakt niet dat jouw waarneming een juiste is... De camerabeelden die ik heb gezien waren inderdaad niet allemaal even duidelijk maar het feit dat er beelden zijn die laten zien dat het duidelijk hands was, rechtvaardigen de beslissing. En daarnaast sprak de reactie van Seuntjens na afloop boekdelen. En ja, Steijn doet het goed bij VVV en PSV had de eerste helft zijn handen vol maar dat is een totaal andere discussie volgens mij en rechtvaardigt dit soort reacties niet.
 
Constant kante
 
0
22 december 2017 om 12:14
@rene2030 Ja, als je alleen maar zou kijken naar resultaten, dan is het inderdaad zo dat je Steijn daarvoor een compliment mag geven. VVV doet het dit seizoen, tot nu toe, zeer behoorlijk. En daar heb ik dus ook geen kritiek op verder. Maar het lijkt me wel duidelijk dat ik het hier vooral heb over het gedrag van Steijn langs de lijn. Want nogmaals, dit incident nu bij PSV is gewoon maar een voorbeeld. Steijn heeft veel van dit soort akkefietjes gehad. En jij noemt dit zelfs 'leiderschap en inzet'. Maar dat vind ik echt verwarrend. Want dat een trainer probeert om dingen in het voordeel van zijn team te beïnvloeden, dat snapt iedereen nog wel. Maar het gaat er natuurlijk ook om dat er grenzen zijn. En het is nou juist dat Maurice Steijn DIE grenzen voortdurend over gaat. Dat is geen leiderschap en inzet. En in dit geval is het uiteindelijk ook nog eens keer zo dat Steijn ook nog gewoon ongelijk heeft. Het wás niet eens hands. En ook duidelijk te zien ook. Dus dat die Steijn nu, paar dagen na afloop, daarover nog nergens zijn excuses heeft aangeboden, dat zegt gewoon alles over het niveauvan deze man.
 
Rene2030
 
0
23 december 2017 om 00:10
@constant Kante: Dat jij geen fan van Steijn bent kan ik begrijpen. Dat je niet alle berichten leest ook, Ik heb oook gelezen dat hij op de tribune gezet is omdat hij in de rust doorgegaan is met protesteren. Dat kan ik begrijpen. In dat bericht heb ik ook gelezen dat hij op dat moment direct in de rust van de wedstrijd overigens ook zijn excuses aangeboden heeft voor het over de schreef gaan. Dus met dat niveau valt het best wel mee. Dat je hem of zijn methodes niet mag, is één ding. Dat je dan maar ongeinformeerd en ongenuanceerd erover gaat staan roepen hier en dan over "niveau" gaat beginnen doet mij meewarig mijn hoofd schudden. Het feit dat je in je bericht Malki aanhaalde doet mij vermoeden dat je Roda volgt, je weet wel, die club waar de supporters zn eigen spelers uitfluiten (schahin)... niveautje hoor! Nee jong, dit raakt Kante noch Walle En ja dat was een voorbeeld van hoe dom en gemakkelijk het is om hier te gaan staan roepen. @demmie "lafaard" vind ik toch van een ander niveau als een "paardenlul" roepende hansie hansie waar iedereen over gniffelt. Niks mis met Kraay Jr. trouwens, ik mag hem wel. Ik heb alleen het één en ander in context willen plaatsen. Het was in dit geval een veredeld jupiler league team dat uitspeelde tegen een favoriet voor de landstitel met CL-aspiraties. Moet hij zich dan maar als een mak lammetje naar de slachtbank laten leiden? Dan probeer je wat, en ga je over de grens dan word je op de vingers getikt. En dat is ook gebeurd. En handsballen hebben ook een land naar de WK gebracht (thierry Henry). Ik heb daar ook geen enkele fransman over horen klagen of tegen de scheids zich daarvoor zien verontschuldigen, want zo werkt het natuurlijk ook weer. Het is gewoon een kwestie van welke bril je op hebt. En ja die bril van mij is nu eenmaal een beetje geel-zwart gekleurd
 
Kapsteyn
 
1
22 december 2017 om 12:09
Of het wel of niet een vrije trap was is best wel een onzindiscussie. De plek was ergens bij de middellijn en dus totaal niet op een gevaarlijke positie. Steijn gedroeg zich als een klein kind. Net als zijn spelers trouwens die niet bij de les waren en wel heel erg slecht verdedigden. De straf vind ik wel wat overdreven, maar misschien leert hij er van.
 
Constant kante
 
0
22 december 2017 om 12:28
Overigens is Maurice Steijn nog helemaal niet 'in beroep' gegaan. Dat kan sowieso pas nadat de tuchtcommissie de straf heeft uitgesproken. Dus nu pas en niet eerder zoals het artikel suggereert. De manier warop het werkt is trouwens dat de aanklager betaald voetbal eerst een voorstel doet voor een schikking (drie wedstrijden waarvan één voorwaardelijk). Als club en speler/trainer daar niet mee instemmen (dat is dus geen 'beroep', dan zal de aanklager de zaak aan de tuchtcommissie voorleggen. En eigenlijk is het dan zo dat de aanklager, als het voorstel niet is aanvaard, de strafeis zelfs nog verhogen. Dat is hier niet gebeurd trouwens. Maar de tuchtcommissie heeft dus wel conform de eis van de aanklager, drie wedstrijden schorsing waarvan één voorwaardelijk,beslist. Maurice Steijn kan nu nog wel in beroep tegen deze straf van drie wedstrijden waarvan ééntje voorwaardelijk.
 
Dammie
 
0
22 december 2017 om 15:18
Een scheidsrechter maakt net als alle andere mensen op het veld ook fouten en het is natuurlijk te makkelijk om alles op die man af te schuiven en hem vogelvrij te verklaren. Dat Steijn van mening is/was dat het geen hands is, kan natuurlijk altijd maar dan kun je ook gewoon op een normale manier reageren. Dat er wat emotie bij komt kijken is op zich geen ramp maar ook daar zijn grenzen. En ik weet waarvoor Steijn precies weg is gestuurd maar wat mij betreft ga je als trainer al te ver als je het veld in stapt om verhaal te gaan halen. En ik kan me zo voorstellen dat er in de ctacomben nog wel meer heeft plaatsgevonden. Niet slim, respectloos en terecht dat daar tegen opgetreden wordt. Maak je druk om dingen waar je wel invloed op hebt en ga daar mee aan de slag. En ga bijvoorbeeld eens in gesprek en aan de slag met Seuntjens wiens onkunde aanleiding was voor de handsbal....