Update: UEFA ontkent verhaal over scheidsrechterswissel bij Ajax - Real
Dinsdag, 19 februari 2019 om 10:14

Volgens Jeroen Grueter heeft Real Madrid zelf voor een andere scheidsrechter gezorgd voor de eerste Champions League-wedstrijd met Ajax van vorige week woensdag. De commentator deed deze uitspraak in de voetbalpodcast van de NOS. Grueter heeft hoe dan ook een dubieuze bron.

"Dit verhaal heb ik vanuit iemand gehoord die zeer bekend is met Spaans voetbal en dat op de voet volgt", claimde Grueter. Szymon Marciniak moest aanvankelijk het eerste duel in de Johan Cruijff ArenA in goede banen leiden, maar de Pool werd wegens ziekte uiteindelijk twee dagen voor aanvang door de Sloveen Damir Skomina vervangen.

Marciniak zou plaatsnemen in de videowagen als VAR. Grueter denkt te weten dat Florentino Pérez, voorzitter van Real Madrid, hoogstpersoonlijk met een van zijn contacten binnen de UEFA heeft gebeld om te vragen of er niet een andere scheidsrechter beschikbaar was. "En toen was Marciniak dus ineens afwezig", claimde Grueter.

Real Madrid heeft overigens geen slechte ervaringen met Marciniak, die vorig jaar zomer de Europese Super Cup-wedstrijd tussen Real en Atlético floot. Hoewel de Champions League-winnaar met 2-4 verloor, nam de Pool geen rare beslissingen. Marciniak was afgelopen woensdag wel degene die Skomina aanraadde om het doelpunt van Nicolás Tagliafico in de eerste helft af te keuren. "UEFA-maffia? Zo zou je dit kunnen vertalen."

Update 19 februari 10.14 uur - UEFA ontkent verhaal over scheidsrechterswissel bij Ajax - Real
Een woordvoerder van de UEFA heeft tegenover AT5 gereageerd op het verhaal dat de scheidsrechter voor Ajax - Real Madrid op aandringen van de Spaanse topclub gewisseld werd. Volgens de Europese voetbalbond had Szymon Marciniak een 'lichte blessure', waardoor hij vervangen werd door Damir Skomina. Marciniak was tijdens het duel in de Johan Cruijff ArenA uiteindelijk de videoscheidsrechter, terwijl Skomina op het veld stond.

Meer nieuws
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
0
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
3
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
5
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
19
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
G0AT
 
117
18 februari 2019 om 23:43
Ongelooflijk dat een nobody als Jeroen Grueter dit verzint en ook nog eens een podium krijgt. Hij komt gewoon aan zetten met een hele vage bron uit zijn duim en die laatste zin zegt al genoeg. De heksenjacht tegen Real begint ernstige vormen aan te nemen. Perez die de scheidsrechters uitkiest.. Wie gelooft dit nou ?
 
Taxidriver213
 
14
19 februari 2019 om 00:18
Ook al zou dit waar zijn, Ajax had het in eigen handen. Talloze acties liepen uit op niks, die ballen hadden er in gemoeten. Dan had je ook geen discussie. Jammer maar uiteindelijk heeft real die kwaliteit wel, scherpte voor de goal.
 
FCG95
 
22
19 februari 2019 om 08:05
Ach, bekijk het van de andere kant, Valentijn Driessen bedenkt elke week ook weer de grootste onzin. Die staat ook regelmatig op de site hier. De opbouw van het bericht is hetzelfde en de eerste reactie is ook ongeveer hetzelfde.
 
Woezel
 
3
19 februari 2019 om 12:51
Ach zijn bron was idd erg discutabel... anderzijds... als je ziet hoe Real al vaker door de CL geholpen is dan zou het me niet verbazen als het wel waar geweest zou zijn.
 
Sirius
 
3
19 februari 2019 om 13:11
Het is wellicht niet slim, maar de geruchten blijven zich opstapelen en telkens zijn er toevalligheden waardoor er ook daadwerkelijk ruimte is voor discussie. Nu is het weer een scheidsrechter met een lichte blessure en zo is er altijd wel weer wat. Nu zeg ik niet dat het ook als waarheid aangenomen moet worden, maar je kunt ook heel makkelijk zorgen dat dit soort discussies nooit beginnen door heel duidelijk en transparant te zijn. Dat zijn de voetbalorganisaties eigenlijk nooit, omdat zij zichzelf controleren.
 
RealSer
 
1
19 februari 2019 om 17:10
"zo is het altijd wel weer wat" Wat is het andere keren geweest dan? Ik kan mij niks herinneren, en als je doelt op hulp van scheidsrechters in wedstrijden mag je momenten opnoemen vind ik. Het is gewoon een beetje zielig aan het worden allemaal in Nederland. Anti Real en pro Barcelona vooral op alle voetbalkanalen, van analisten tot presentoren. Het is gewoon niet te geloven.
 
Sirius
 
0
19 februari 2019 om 17:36
Ik heb niet meer met Barcelona dan met Real Madrid. Het is alleen wel erg dubieus dat de prestaties in de Champions League telkens weer nieuwe geruchten oproept, terwijl dit bij andere clubs eigenlijk nooit het geval is. Ik hoef geen momenten op te noemen, want die zijn hier wel terug te vinden. Nieuwsberichten zijn namelijk op te zoeken.
 
Jarno11
 
1
19 februari 2019 om 17:40
Het feit dat het structureel opvalt, wat ook door framing kan komen, wordt hier enkel benoemd. Destijds in Italië werden omkoopgeruchten ook weg gedaan, uiteindelijk werd het onderzocht en bleek sprake te zijn van omkoping. Het komt wel degelijk voor en structurele verdenkingen dienen te worden onderzocht.
 
Jarno11
 
1
19 februari 2019 om 17:40
Het feit dat het structureel opvalt, wat ook door framing kan komen, wordt hier enkel benoemd. Destijds in Italië werden omkoopgeruchten ook weg gedaan, uiteindelijk werd het onderzocht en bleek sprake te zijn van omkoping. Het komt wel degelijk voor een structurele verdenkingen dienen te worden onderzocht.
 
Twentefan1965
 
52
18 februari 2019 om 23:44
Ah hou op zeg. Dit lijkt me allemaal onzin wat deze man uitkraamt. Hoedan ook: de scheidsrechter heeft in mijn ogen niks verkeerd gedaan tijdens sommige dubieuze momenten.
 
Kowalski
 
28
18 februari 2019 om 23:44
Heel suggestief en gebaseerd op - zoals ik kan lezen - niks. Op zich niks mis met Grueter als commentator, maar dit zijn uitspraken waar een medewerker van de Publieke Omroep zich niet aan zou moeten wagen. Tuurlijk, sportjournalistiek is anders dan `normale` journalistiek, maar dit is imo tabloidmateriaal.Ingaande op de beslissing van Skomina: ik vind het ook zwaar gegeven, alleen wanneer je de regels heel precies interpreteert kan ik de beslissing wel begrijpen.
 
origineel
 
16
18 februari 2019 om 23:45
Dit hoort met wat goede wil in de wandelgangen thuis natuurlijk. Geroeptoeter zonder enige onderbouwing of bronvermelding. Zou de VAR ook eerst Perez hebben gebeld voordat ze het doelpunt van Nico afkeurde?! Ach, alles voor een beetje aandacht.
 
ModricMagic
 
15
18 februari 2019 om 23:52
Wat is dit voor onzin zeg?? Kan hier alleen maar om lachen dat zulke mensen dit zeggen.
 
Barcca
 
26
18 februari 2019 om 23:52
Dit gaat toch werkelijk nergens meer over? Wie gaat dit geloven? Waar is de onderbouwing en de motivatie? De scheidsrechter heeft in mijn ogen een prima wedstrijd gefloten. Perez heeft veel macht bij Real Madrid, maar de scheidsrechters uitkiezen voor een duel in de CL? Dit gaat te ver.
 
zeidzwolle
 
4
19 februari 2019 om 00:15
Perez die belt naar de UEFA omdat hij Marciniak niet wilt en dat hij daarom niet de scheidsrechter was? Als dit zo zou zijn dan was Marciniak toch geen VAR of ligt dat aan mij? Dit bericht is net als van Nederland op het EK 2012 dat mensen ineens gingen zeggen dat Duitsland doping had gebruikt??
 
NJfromVOL
 
10
19 februari 2019 om 00:42
Dit valt in de categorie "nepnieuws".
 
KamielZeegers
 
2
19 februari 2019 om 00:44
En die andere ref was dus degene die de scheids erop wees dat Tadic buitenspel stond, allegedly.... maargoed, k vond de scheids misschien met mijn subjectieve oog wat meer toestaan bij real, maar niet overdreven.
 
STORING
 
17
19 februari 2019 om 00:56
Ik weet niet wanneer deze videopodcast was maar ik hoorde zaterdag exact hetzelfde van iemand. Waar of niet waar weet ik niet. Maar het lijkt mij niet helemaal uit de lucht gegrepen en het zou mij niks verbazen mocht dit echt zijn gebeurd.
 
MachineMonster
 
10
19 februari 2019 om 11:10
Jeroen Grueter heeft misschien, tot op heden, zijn verhaal slecht onderbouwd, iedereen is het er toch over eens wat een corrupte teringbende het daar is. Veelzeggend voorbeeld: https://sportmagazine.knack.be/sport/voetbal-inter... De scheidsrechter en de VAR hebben bij Ajax-Real toch zeker niet uitstekend gefloten mensen. De afgekeurde goal, waar je bijna raketgeleerde moet zijn om daar de regels bij toe te passen en dan nog discutabel. Er waren nog 2/3 penaltymomenten voor Ajax in de eerste helft. Bij de 2-1 werd er gewoon een overtreding begaan op Frenkie de Jong. Daar had de VAR toch in moeten grijpen. Real moet door want ze leveren meer geld op. Zodra dat even kan, helpen de scheidsrechters die de Uefa zelf uitkiest, hier graag aan mee.
 
Djum
 
1
19 februari 2019 om 12:09
Beetje Calimero reactie dit. De afgekeurde goal was gewoon terecht, hoe zuur het ook is. Juist wij Nederlanders, die elke week de VAR in de competitie zien, zouden in moeten zien dat de regels (te) steng nageleeft worden en er overal penalties voor gegeven worden, en goals worden afgekeurd. Puur op de regels gezien hindert Tadic de keeper in de 5 meter en staat hij ook nog is buitenspel. Daarnaast, 2 a 3 penalty momenten? Ik kan ze zo 1,2,3 niet voor me halen. Tot slot, het was geen overtreding op De Jong, eerder andersom. De Jong wil een blok zetten en is gewoon niet sterk genoeg, en word overlopen. Het enige waar ik het mee eens ben in je betoog is dat het voor de Uefa beter is als Real doorgaat omdat die inderdaad meer geld opleveren.
 
falcao
 
0
19 februari 2019 om 12:45
Nou, de bal die Tadic op de paal schoot is ook zeker een dicutabel moment. Je zou kunnen stellen dat Tadic de bal zonder het vasthouden van Ramos binnengeschoten zou hebben. Daar heb ik nog niemand over gehoord.
 
R.madridista
 
1
19 februari 2019 om 13:03
Falcao Tadic gaat zelf door dus dat betekent dat voordeelregel word toegepast. Kom op man basisregel. Als hij nou valt, dan tuurlijk is het discutabel, maar hij gaat zelf door en schiet ook nog, eigen keuze.
 
Djum
 
0
19 februari 2019 om 13:09
Zo kan je redenen blijven zoeken waarom je verloren heb. Uiteindelijk was Real dodelijk voor de goal en heb Ajax veel te veel kansen gemist. Heeft niks met arbitrage of wat dan ook te maken.
 
MachineMonster
 
1
19 februari 2019 om 15:43
Calimero is een woord dat ze op Voetbalzone zouden moeten blokkeren. Zodra supporters van de kleinere club kritisch zijn word het afgedaan met Calimerogedrag. Trieste woorden voor trieste personen. Dus Tadic moest eigenlijk gaan liggen? Voor hetzelfde geld fluiten ze nog niet. En dan? Heb je helemaal niks? Klinkt niet erg logisch he Madridista?
 
RealSer
 
0
19 februari 2019 om 17:15
Al de momenten die je opnoemt, zit je gewoon fout. Je kijkt teveel door je Nederlandse/ajax bril. Ik maak mij er zelf niet zo heel druk om ben dit de afgelopen jaren in Nederland al gewoon geworden met anti-RealMadrid geleuter.
 
Jarno11
 
1
19 februari 2019 om 17:46
Machinemonster heeft wel degelijk een punt wat betreft de selectiviteit van de beslissingen. Strikt genomen is de overtreding op Frenkie gewoon een vrijetrap net zoals dat strikt genomen de goal van Ajax terecht is afgekeurd. Een overtreding voorafgaand aan een doelpunt is gewoon beslissend, dus een vrije trap. Alsnog had Ajax dan kunnen verliezen maar het gaat om de feiten. De VAR en ref hebben in het voordeel van Real besloten.
 
ziekte
 
2
19 februari 2019 om 12:37
In Grueter’s geval heeft het niets te maken met een voorkeur voor Nederlandse clubs. De man heeft gewoon een hekel aan Real Madrid, vanwege zijn liefde voor Barcelona die hij maar moeilijk voor zichzelf kan houden.
 
Tornado72
 
3
19 februari 2019 om 10:29
De scheidsrechter van dienst floot een uitstekende wedstrijd, lijkt me niet dat daar veel over te klagen valt.
 
JMPR
 
13
19 februari 2019 om 10:33
De Uefa ontkent, goh, wat een verrassing toch weer. Dat zeg ik, in Europees voetbal win je wedstrijden allang niet meer alleen op het veld. Het beïnvloeden van de arbitrage en bobo's is tegenwoordig misschien nog wel belangrijker om wedstrijden te winnen. Zeker tot aan de kwartfinales zal de Uefa er alles aan doen om zo veel grote, commercieel interessante clubs te laten doorgaan. Daar horen truuks als op het laatst moment omwisselen van scheidsrechters ook bij. Daarnaast, zolang de VAR achter gesloten deuren beslissingen blijft nemen, kan geen hónd controleren of ook zij niet, al dan niet volgens de instructies van de rijke clubs en/of Uefa, beslissingen in het voordeel van die grote clubs nemen.
 
RedBaron
 
5
19 februari 2019 om 11:04
Er waren een paar 50/50 momenten zoals de afgekeurde goal van Tagliafico, de bal van Tadic op de paal waarbij Tadic eerst uit balans wordt getrokken en de goal van Real waarbij mogelijk een overtreding wordt gemaakt op Frenkie de Jong op het middenveld. Het is mijn (wellicht naïeve) vertrouwen in de mens die dan niet direct aan opzet denkt. Ik ga er van uit dat de scheidsrechter (en Var) de gevallen gewoon anders beoordeeld hebben (interpretatie). Een verhaal van Jeroen Grueter neem ik helemaal met een korreltje zout. Nu echter de Uefa de moeite neemt om te reageren begin ik toch weer te twijfelen. Ik vertrouw de Uefa en Fifa voor geen meter.
 
Master D
 
4
19 februari 2019 om 11:13
Ik vind dit echt zo'n nondiscussie. Ja, er waren wat twijfelgevallen die je beiden kanten op kon geven en helaas voor Ajax gingen die naar Madrid. Dat is ongelukkig natuurlijk. Maar geloof er niks van dat Perez zo bang voor Ajax is dat hij even naar de Uefa belt om te vragen om een voor Real gunstige scheidsrechter.
 
ajax71
 
1
19 februari 2019 om 12:22
je vind het een nondiscussie ! maar je discuseert wel, werk jij toevallig bij de uefa ?
 
falcao
 
3
19 februari 2019 om 12:47
Ajax moet met Neres in Bernabeu gewoon loeren op een strafschop. Met gelijke munt terugbetalen nu de Uefa onder een vergrootglas ligt.