Valentijn Driessen komt met update over Feyenoord: 'Wat een onzin'
Vrijdag, 3 juli 2020 om 07:02

Feyenoord is al in contact is met diverse grote zakenbanken om de overname van aandelen mogelijk al later dit jaar zakelijk te begeleiden, zo verzekert Valentijn Driessen. De chef voetbal van De Telegraaf gaat vrijdag in zijn column dieper in op de ontwikkelingen in Rotterdam-Zuid, waar enkele investeringsmaatschappijen uit de Verenigde Staten hun intrede hopen te doen en waar het project Feyenoord City eindelijk lijkt te gaan komen.

Het is niet de eerste keer dat Feyenoord in verband wordt gebracht met Amerikaanse investeerders. Vorig jaar zomer wist het Algemeen Dagblad al te melden dat de clubleiding in gesprek was met een Amerikaanse investeringsmaatschappij die bereid was een minderheidsaandeel in de club te nemen. Nu vinden er serieuze gesprekken met enkele grote investeerders plaats. "Als aandeelhouders willen zij Feyenoord met een financiële injectie naar een hoger niveau tillen."

"Het bewijs dat het de directie en een deel van Feyenoords rvc menens is, blijkt uit het gegeven dat de clubleiding al in contact is met diverse grote zakenbanken om de overname van aandelen mogelijk al later dit jaar zakelijk te begeleiden", stelt Driessen, die benadrukt dat de financiële bijdrage van Nederlandse investeerders, deels verenigd in de Vrienden van Feyenoord, te weinig is om structureel zo'n grote stap te maken dat Feyenoord 'in een spelersvijver kan vissen waarmee Feyenoord PSV en AZ achter zich laat en het gat met Ajax aanzienlijk verkleint'. Hij doelt op een bedrag van naar verluidt vijftig miljoen euro.

"Ze stellen alles in het werk om hun invloedsfeer bij de club niet te verliezen. Alleen proberen zij in vergelijking met grote buitenlandse partijen grof gezegd voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten." Driessen verzekert dat de meerderheid van de directie het licht op groen wil zetten voor Feyenoord City. De Amerikaanse investeerders zijn bekend met het voornemen van Feyenoord om de huidige Kuip binnen enkele jaren te verlaten voor een nieuw onderkomen.

"Terwijl de voetbalsector ernstig is verzwakt door de coronacrisis, liggen er voor Feyenoord enorme kansen om met investeringen binnen afzienbare tijd grote stappen te maken", concludeert Driessen, die aangeeft dat iedereen in de clubleiding dan wel 'het clubbelang moet laten prevaleren boven het persoonlijk belang en z'n voet van de rem moet halen'. "In plaats van goedkope politieke spelletjes via de media te spelen. Of journalisten te laten verklaren dat buitenlandse investeerders een fata morgana zijn en een nieuw stadion de doodsteek is voor voetbalclub Feyenoord. Wat een onzin."

Het nieuwe stadion van Feyenoord moet 444 miljoen gaan kosten, maar de financiering is nog niet rond. Voordat de definitieve businesscase, ofwel de haalbaarheidsstudie, kan worden gepresenteerd, moeten nog enkele hordes genomen worden. Bovendien is het onduidelijk in hoeverre de club Feyenoord profiteert van het nieuwe stadion: de directie heeft een garantie gevraagd van minimaal 25 miljoen euro aan inkomsten per jaar.

Meer nieuws
   
19:15
19:15
Zorgen om Matthijs de Ligt, die al strompelend de Allianz Arena verlaat
2
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
2
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
6
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
60
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (37)

 
sprokkie
 
6
3 juli 2020 om 07:29
"Of journalisten te laten verklaren dat buitenlandse investeerders een Fata morgana zijn". Was Driessen vorige week zelf niet zo`n journalist die stellig beweerde dat de investeerders verzonnen waren?
 
Kevin1983
 
45
3 juli 2020 om 07:32
Nee dat was Schelvis bij ziggo
 
sprokkie
 
8
3 juli 2020 om 07:35
Je hebt gelijk! Dus Driessen geeft hier eigenlijk aan dat dat bewust onjuist 'gelekte' informatie is om lekker te stoken. Ben benieuwd.
 
Kevin1983
 
2
3 juli 2020 om 07:48
Ja heel vreemd...al zou ik zeggen dat Schelvis wel dicht op het vuur zit als Rotterdammer en Driessen als A'dammer wat minder!
 
azb_010
 
6
3 juli 2020 om 07:52
Schelvis lult maar waar wat het klopt namelijk al niet want een adviseur heeft aangegeven dat er wel degelijk interesse is.
 
matthewole
 
4
3 juli 2020 om 08:05
Azb, ze lullen toch allemaal wat raak. Ze zijn al jaren bezig en er zijn herl wat verhalen gepubliceerd maar uiteindelijk is er nog helemaal niets besloten.
 
Orgullo
 
9
3 juli 2020 om 08:25
Dat was Schelvis ja. Dat hij als Rotterdammer dichter op het vuur zit dan Naaldwijker Driessen geloof ik niet. Ken wat mensen bij Rijnmond en die hebben geen hele hoge pet op van hoe goed ingevoerd Emile Schelvis is.
 
chrissie23
 
1
3 juli 2020 om 11:27
Maar wat hij zegt is wel logisch. Wat mensen kennelijk constant vergeten is dat een investeerder uiteindelijk ook een rendament verwacht. Leningen moeten worden terugbetaald (met rente), aandelen moeten winstuitkering opleveren. Winst maakt Feyenoord al jaren nauwelijks, een winstuitkering is naar mijn weten niet gedaan in de afgelopen 10 jaar. Op wat voor waarde zou de club worden gewaardeerd? 100 miljoen? Dan zou een investeerder dus zo'n 30 miljoen moeten investeren voor een substantieel minderheidsbelang, zonder uitzicht op dividend of een structureel beter beleid. Terwijl Feyenoord dan ook nog 440 miljoen aan leningen op zich neemt die moeten worden terugbetaald. Ik zie het gewoon niet gebeuren.
 
Orgullo
 
12
3 juli 2020 om 08:22
Nee dat was Emile Schelvis, die bekende is met Boudewijn Poelman, de rijke Vriend van Feyenoord. Poelman is als de dood dat hij z'n invloedssfeer binnen Feyenoord ziet afkalven door de nieuwe investeerders en schakelt daardoor zijn vriendjes van de media in. Het blijft een moeilijke club, Feyenoord.
 
Partyboooi
 
12
3 juli 2020 om 07:31
Ik juich het alleen maar toe. Als ik man city zie spelen gisteren....niemand die er wat om geeft dat ze in handen zijn van saudi's. Zolang ze boven mee doen, alles prima!
 
sprokkie
 
34
3 juli 2020 om 07:44
Daar zit echter nog wel een verschil in. Ik heb namelijk niet het idee dat het Oliesjeiks met een voetbalclub te doen is om geld te verdienen. Voor hun is het meer een prestige-middel. Investeringsmaatschappijen willen uiteindelijk ook gewoon geld zien natuurlijk.
 
AjaxLife96
 
12
3 juli 2020 om 07:48
Maar Manchester City is in handen van een veel te rijke liefhebber. In handen zijn van een rijke eigenaar wezen betekend geen structureel succes. Kijk even naar Arsenal en Manchester United, die modderen al z'n 7/8 jaar wat aan. Daarbij zal Feyenoord echt niet het PSG van Nederland gaan worden. De gat met Ajax is onmeetbaar groot en dan moet je ook PSV nog voor je dulden. Hoe lang hebben die Amerikanen geduld tot het eerste succes? 3 jaar? 4 jaar? Hebben ze überhaupt wel geduld? Wat als het een impulsieve gedachtengang is en na 3 jaar toch zeggen "het kost meer dan het gaat opleveren"? Dan is Feyenoord voorgoed verloren. Nee dat er mensen zijn die Feyenoord willen helpen is tof, want Feyenoord moet onze grootste concurrent zijn. Maar structureel mee doen om de titel en structureel CL voetbal spelen? Ik zie het niet gebeuren. Nederlandse clubs zijn niet aantrekkelijk genoeg voor echt rijke voetbalgoeroes.
 
Buakaw
 
12
3 juli 2020 om 08:17
Dat onmeetbaar groot is ook alleen maar in keiharde euro`s. Je ziet ook bij Ajax dat de competitie te klein is om de echte kwaliteit gegarandeerd binnen te kunnen halen. Feyenoord kan 10 Senesis en Sinisterras, Sanchez, Tagliafico, Neres, etc binnen halen voor maar een paar miljoen de stuk en een dikke winst halen. Maar nog een grotere deel bestaat uit miskopen of spelers waarvan je gezien hun prijskaartje meer van mag verwachten. Zie Magallan, Alvarez, Labyad, Marin, Larsson, Haps etc
 
Cipollini
 
29
3 juli 2020 om 08:25
Haps? 1 van de beste linksbacks van NL een miskoop noemen.. jij durft
 
Buakaw
 
0
3 juli 2020 om 08:31
Of waar je meer van mag verwachten lezen.. Of dat nu komt door blessures of wat dan ook.. Feyenoord had er ongetwijfeld meer van verwacht.
 
AjaxLife96
 
2
3 juli 2020 om 11:52
Dus jij beweerd dat het gat alleen in euros tekenbaar is? Heb jij beiden opleidingen is naast elkaar gelegd? Heb jij de resultaten van de laatste 10 jaar is naast elkaar gelegd? Heb jij naast elkaar gelegd wat er momenteel op t veld staat? Jij ziet het allemaal veel kleiner dan het in werkelijkheid is. Ajax is in alles mijlenver van Feyenoord verwijderd. Daar komt bij dat Feyenoord in zee gaat met "investeerders", weet je überhaupt wat dat in houd? Ze gaan de club niet kopen, waardoor het om een "lening" zal gaan. Dat moet terug betaald worden. Ajax heeft alles in "eigen" vermogen. Vraag mij trouwens ook af hoe jij spelers die nog niks hebben laten zien (Sinistera, Senesi) met spelers kan vergelijken als aankoop Tagliafico, Neres, De Jong, Onana etc. Je hebt er duidelijk totaal geen kijk op.
 
Hoed74
 
0
3 juli 2020 om 21:21
Dat gat was er 10-15 geleden ook tussen Man Utd en City. Kijk waar ze nu staan... Niets is onmogelijk met veel geld en een goed beleid.
 
SpeedyAFC
 
4
3 juli 2020 om 10:07
Tenzij het een Hema scenario wordt. Waarbij de club volgeladen wordt met schuld en na enkele jaren dreigt te bewijken waarna allerlei reddinsoperaties op touw gezet moeten worden. Terwijl de investeerders hun winst aan het tellen zijn.
 
Remifeyenoord
 
1
3 juli 2020 om 11:17
Verschil is dat de investeringsmaatschappijen die dat bij Hema gedaan hebben eigenaar waren, waar bij Feyenoord het plan is dat ze een minderheidsbelang krijgen.
 
matthewole
 
6
3 juli 2020 om 07:34
Van mij nag er nu wel eens een kniop doorgehakt worden. Dit duurt te lang. Wat het uiteindelijk ook mag zijn, we blijven altijd achter ons cluppie staan.
 
LW88
 
32
3 juli 2020 om 07:41
Kan me nog steeds niet voorstellen dat een grote investeerder een minderheidsbelang wil. Je kunt mij echt niet vertellen dat een onbekende non-feyenoord gerelateerde partij bakken met geld ergens in wil pompen maar uiteindelijk geen beslisbevoegdheid hoeft.
 
FrankAPF
 
3
3 juli 2020 om 08:07
Ik dus ook niet. En als ik dan dit lees mbt de VvF "alleen proberen zij in vergelijking met grote buitenlandse partijen grof gezegd voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.”.denk je serieus dat er grote investeringpartijen zijn die niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten? Begrijp mij niet verkeerd. Het is te hopen dat Feyenoord ergens vermogen vandaan haalt want, ze missen nu echt alle aansluiting. Maar, dat Driessen zelf stellig durft te beweren dat die investeringsmaatschappijen niet voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten klinkt net zo geloofwardig als dat de Vrienden van Feyenoord destijds vermogen investeerde omdat zij het beste voor hebben met de club.....
 
ProEvo
 
5
3 juli 2020 om 08:09
Waarom niet? Dat gebeurt in het bedrijfsleven vaak zat. Je moet dan wel verantwoording afleggen aan de investeerders en die komen altijd met suggesties, maar uiteindelijk worden de beslissingen door het bedrijf zelf genomen. Als de investeerders er geen vertrouwen meer in hebben, dan trekken ze hun geld eruit. Dus het is absoluut met een risico, maar zolang je zelf goed beleid voert, dan is dat te beperken. Helaas is goed beleid niet altijd het sterkste punt van Feyenoord,maar wat de huidige directie laat zien geeft mij wat meer vertrouwen.
 
wanny
 
1
3 juli 2020 om 08:19
Als zo`n grote partij een meerderheidsbelang of volledig eigenaarschap wil van een Nederlandse club om die vervolgens naar de top te brengen, kunnen ze wellicht beter hun pijlen richten op een wat kleinere club met potentie. Twente of NAC bijvoorbeeld. Daar heb je een grote achterban, maar geen geld. Als je daar genoeg in pompt, dan doe je gewoon mee om de bovenste plaatsen in de eredivisie.
 
KritiKaster
 
6
3 juli 2020 om 08:19
Terwijl de voetbalsector ernstig verzwakt is liggen er juist voor Feyenoord kansen? Ik zou eerder zeggen dat het gevaar nóg groter wordt voor Feyenoord met zo'n megalomaan project zonder sluitende financiering én buitenlandse investeerders die er uiteindelijk voor het geld inzitten. Maar zo heeft ieder zijn zienswijze in deze kwestie.
 
Orgullo
 
4
3 juli 2020 om 08:28
Maar de financiering is mogelijk dus wel sluitend, BVO heeft extra kritisch gekeken naar de Buca van het nieuwe stadion en als zij groen licht geven dan ga ik ervan uit dat die rond is. Verder vind ik de risico's niet per se groter geworden, zo'n stadion bouw je voor de komende 60 jaar. Begreep ook van iemand betrokken bij het project dat juist de bouwkosten flink omlaag zijn gegaan de laatste zes maanden.
 
Musi26
 
0
3 juli 2020 om 13:14
Juist in de huidige tijd liggen er hele grote kansen, maar de risico's zijn nu ook groter. Met andere woorden je neemt een heel groot risico en je wordt daardoor heel erg groot of valt valt juist om. Persoonlijk vind ik het nu een te groot risico, maar dat is puur mijn mening.
 
laurens92
 
5
3 juli 2020 om 08:22
Uiteindelijk doet Driessen hier hetzelfde toch? Als onderdeel van de media, het goedkope politieke spelletje waar hij naar verwijst, is hij hier de VVF aan het afvallen. Heeft iemand een idee wie Driessen hier representeert?
 
Orgullo
 
1
3 juli 2020 om 09:01
Wat ik hoor in de wandelgangen is dat vooral nog steeds Boudewijn Poelman mordicus tegen een nieuw stadion is. Hij ziet het nieuwe stadion en nieuwe financiers als bedreiging voor zijn invloed binnen de club. In zijn kielzog is het Troost die binnen de BVO zelf de gene is in de directie die die twijfel verwoordt. Een grote slangenkuil is het ook. Wie Driessen hier representeert weet ik niet, maar dat het merendeel van RvC en Directie voor is, klopt volgens mijn bronnen.
 
Jeroen-AMF
 
0
3 juli 2020 om 09:36
Maar de 50 miljoen die wordt genoemd is natuurlijk een flink bedrag, maar er zitten ook altijd miskopen tussen. Dus je moet bijna 50 miljoen per jaar investeren om er op de lange termijn op vooruit te gaan. Kan me niet voorstellen dat investeerders dat doen en dat terugverdienen.
 
SpeedyAFC
 
2
3 juli 2020 om 10:09
Het gaat om een eenmalige investering. Er is geen enkel partij die structureel 50 miljoen euro per jaar gaat bijdragen. Kan ook niet met fair play.
 
AdrieDe Bruijn
 
0
3 juli 2020 om 10:08
Denk eerder dat ze met banken praten hoe het verder moet. Zitten op de bodem en ene gat moet met andere dicht.
 
London Calling
 
0
3 juli 2020 om 12:39
Ik heb niet het idee dat een eenmalige injectie van 50 miljoen het verschil gaat maken in de eredivisie. Dan hebben ze nog steeds minder geld dan Ajax, en ook voor PSV is 50 miljoen 1 of 2 uitgaande transfers (malen en Ihattaren zullen daar toch samen wel een eind overheen gaan). En ze hoeven geen aandelen te verkopen om AZ structureel voor te blijven, ze hebben een omzet die 2 of 3 keer zo hoog is als die van AZ het enige wat ze daar moeten doen is een normaal beleid voeren. Als ze de aandelen wel verkopen zullen die investeerders een keer hun geld terug willen zien met een leuk rendement, volgens mij kunnen ze dat alleen garanderen door dividend uit te keren waardoor ze in de jaren daarna minder te besteden hebben.
 
Piranha
 
1
3 juli 2020 om 13:06
Al die investeerders die we gehad hebben in Nederland hebben nu toch wel laten zien dat zoiets niet werkt in Nederland. Er is voor investeerders gewoon niet genoeg te verdienen, de eredivisie niet interessant genoeg. Er gaat geen enkele logisch denkend persoon 100 miljoen aan een voetbalclub uitgeven als ze weten dat er niets extras gaat binnenkomen, de aandelen zullen nooit meer waard worden. Als Feyenoord dat stadion wil zullen ze de gemeente moeten pushen en het gebouw multifunctioneler moeten maken. Het zal er niet mooier op worden maar welke overheid gaat 400 miljoen investeren in deze tijd in een gebouw dat 25 dagen per jaar gebruikt wordt?het is tijd om dat droompark te verlaten, de lulkoek te stoppen en aan de slag te gaan. Geen woorden maar daden was het toch...???
 
Gers010
 
0
3 juli 2020 om 14:05
Die grote zakenbank is Goldman Sachs. Deze woekeraars proberen Feyenoord geheel afhankelijk te maken, zodat de club tot in de eeuwigheid bezig is rente en aflossing te betalen. Zo'n financiële instelling doet natuurlijk niets in het belang voor de toekomst van de betaald voetbal organisatie, laat staan voor de supporters, maar slechts voor de eigen winst. Valentijn Driessen wil uiteraard als Amsterdamse Telegraaf-journalist, dat de Rotterdamse volksclub van weleer tot in lengte va jaren met enorme schulden opgescheept wordt.