Van Basten is kritisch op Memphis Depay: 'Dit is niet netjes van hem'
Vrijdag, 2 december 2022 om 22:45

Marco van Basten vindt het 'niet netjes' van Memphis Depay om openlijk zijn voorkeur uit te spreken voor Steven Bergwijn als aanvalspartner bij Oranje. De oud-spits stipt in NOS WK Studio 22 aan dat Memphis daarmee onnodig de verhoudingen binnen de selectie op scherp heeft gezet. "Het is niet netjes", aldus Van Basten. "Je geeft de ene speler het voordeel boven de andere. Je moet toch met die groep eten, slapen en drinken."

Memphis speelde tegen Qatar (2-0 winst) in de spits met Cody Gakpo, maar liet zich daarna ontvallen liever met Bergwijn te spelen. Gakpo zou in de ogen van Memphis als nummer 10 uit de voeten kunnen. Eerder op de dag noemde Louis van Gaal de uitlatingen tegenover de NOS 'niet verstandig'. "Maar het zegt iets over onze manier van werken, dat we elkaar vertrouwen, dat we dat kunnen accepteren en dat iedereen kan zeggen dat hij wil", klonk het begripvol. De bondscoach is sowieso voorstander van inspraak. "Ik luister altijd naar de voorkeuren van spelers, bijvoorbeeld over met wie ze willen samenspelen. Maar ja, ik kan niet ieder verzoek beantwoorden."

Van Basten, die zelf bondscoach van Oranje was op het WK 2006 en het EK 2008, kan zich vinden in de uitspraken van Van Gaal. "Ik denk dat het goed is voor het nemen van beslissingen om naar elkaar te luisteren", stelt Van Basten. "Je moet elkaar kennen. Je moet weten wat er gedacht wordt, wat er speelt in de groep. Dus ja, natuurlijk luister je als bondscoach naar de spelers. Dat wil nog niet zeggen dat je ernaar moet handelen, maar luisteren kan altijd. Je moet wel weten wat er speelt. Ik handelde er ook wel naar, natuurlijk."

Van Gaal heeft zich daarin door de jaren heen ontwikkeld, denkt Van Basten. "Ik denk dat Van Gaal nu meer luistert naar zijn spelers dan vroeger. Dat heeft denk ik meer met hem te maken dan met de spelers: vroeger was hij directer, van: 'Zo wil ik het hebben.' Met de jaren is hij opener geworden en meer gaan luisteren. Hij zegt zelf dat deze spelersgroep beter en zelfstandiger is dan welke groep die hij ooit heeft gehad, maar ik denk dat dat meer voor hem geldt: dat hij losser is geworden en meer luistert, waardoor het lijkt alsof spelers meer meedenken dan vroeger."

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
5
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (37)

 
barcalover123
 
101
2 december 2022 om 22:51
Depay moet leren keer na te denken voor die dingen roept. Of had hij het chill gevonden als Klaassen had geroepen dat ie liever met Gakpo en Bergwijn voor hem speelt? We hebben met zn alle Depay zo veel groter gemaakt dan hij eigenlijk is puur omdat hij zogenaamd onze beste aanvaller is. Als je onze aanvallers bekijkt afgelopen 5 jaar is dat ook niet heel knap..
 
Daei16
 
45
2 december 2022 om 22:58
Eens. Pak hem beet 15 jaar geleden zou een wisselspeler van Barcelona (als vriendendienst van Koeman) niet eens mee zijn geweest… Maar nu moeten we het er maar mee doen.
 
Saksenros65
 
21
2 december 2022 om 23:09
Pak hem beet 15 jaar geleden hadden we inderdaad van Nistelrooij, van Persie en Robben voorin lopen. Aan de andere kant hadden we ook Kew Jaliens mee en stonden Mathijsen en Heitinga vast in de basis. Momenteel is de voorhoede mager bezet en de verdediging heel sterk. Het fluctueert. Wie weet hebben we over 10 jaar juist weer hele goede aanvallers en verdedigers die nog niet eens op de reservebank van Barca mogen zitten.
 
Pasevski
 
32
3 december 2022 om 00:07
20 jaar geleden was het nog extremer. Toen hadden we voor de spitspositie: Ruud van Nistelrooij Pierre van Hooijdonk Roy Makaay Jimmy Floyd Hasselbaink Patrick Kluivert Geweldige spitsen van wereldniveau, die ze in de Bundesliga ,premier League en Primera Division wekelijks het net lieten bollen. En nu? Tsja..
 
Ruudos
 
8
3 december 2022 om 00:09
Ja wel opvallend dat de bank van toen aanvallend nog sterker was dan de basis van nu en dat defensief dan weer het tegenovergestelde is.
 
AD33
 
1
3 december 2022 om 03:26
Duitsland heeft hetzelfde probleem. Defensief mager en op het middenveld en voorin sterke keuzes.
 
Benzema.
 
9
2 december 2022 om 23:24
Niets mis mee om te zeggen met wie je liever speelt. De keuze blijft aan de coach. Van basten kan beter niks zeggen als hij niks zinnigs weet.
 
Japie_Krekel
 
28
2 december 2022 om 23:55
Vind ik ook. Ik word moe van al die spelers die helemaal niks zeggen in interviews. Dit eerlijke antwoord van Memphis is de reden dat een interview nog zin heeft. Anders kan je er beter mee stoppen als je toch nergens een antwoord op hebt
 
Barry Leijen
 
8
2 december 2022 om 23:49
Waarom niet accepteren wat zijn favoriete maatje voorin is? Iedereen heeft mensen waar hij het liefst mee samengaat! De klik is zo belangrijk ik denk af en toe belangrijker dan kwaliteit want met de kliks mist het nogal dit WK
 
*Exclusive*
 
9
2 december 2022 om 23:54
Ach als ze nooit wat zeggen, krijg je die dooddoeners dat het geen personalities zijn. Vroeger gaven de grote jongens als Van Basten etc. zelf ook hun mening en deelde ze vaak ook hun visie over de opstelling en dergelijke, iets wat je tegenwoordig steeds minder ziet (omdat alles ook meer onder een vergrootglas ligt). Natuurlijk is het beter om dit binnen kamers te houden, maar sporadisch jezelf een keer uitspreken… daar houd ik wel van! Aan Depay en Bergwijn (en Gakpo daarachter) om hun woorden waar te maken en te laten zien waarom ze graag samen spelen!
 
RodeFiets
 
67
2 december 2022 om 22:52
De buurman van mij is de broer van Bas Dost, die heeft ook eens aangegeven dat Bas Dost de sfeer van Oranje verschrikkelijk vond, Memphis, van Dijk praten met niemand totdat je bepaalde status hebt. En zo is het echt volgens mij. Het is maar net in welk straatje je past en bent. Iemand die zijn mond wel durft open te doen (Cillessen) wordt weg gepest. Het zijn allemaal modepopjes die denken dat ze de here Jezus zelf zijn.
 
Suarez 7
 
25
2 december 2022 om 22:56
Dost gaf toch aan dat hij niet te spreken was over de handelswijze van Koeman? Publiekelijk gaf hij aan dat hij zich er niet lekker bij voelde dat hij een enorm marginale rol had en dat hij hetzelfde werd behandeld als jongens die er net bij kwamen.
 
RodeFiets
 
6
2 december 2022 om 23:04
De kleedkamer was destijds erg verdeeld, donkere spelers en blanke spelers waren verdeeld. Dat is nu niet het geval. Maar van Dijk en Memphis hebben echt wel een stem in de kleedkamer wie er wel of niet geselecteerd worden.
 
Tijger-wit
 
14
2 december 2022 om 23:19
Geloof het gelijk, de andere van de 3 musketiers is er dit Wk "gelukkig" niet bij. Denk ook dat dit mee heeft gespeeld in Krul z'n beslissing om dan maar gewoon af te melden samen met dat gezeik over die penalty stage.
 
mc significant
 
17
2 december 2022 om 23:28
Ik geloof niks van je verhaal. In interviews met spelers lees ik altijd dat ze Memphis juist een geweldige gozer in de groep vinden. Zowel als professional en als mens. Ook op de filmpjes van NL achter de schermen zie je hem altijd met iedereen lachen en het gezellig hebben
 
vtotheb
 
24
2 december 2022 om 23:30
Dat zou ik ook doen als m'n carrière er van af hing. Wat een kwal
 
blaugrana11
 
11
2 december 2022 om 23:31
Hahaha lol. Heb je nog meer mooie verhalen van de sfeer in die selectie?
 
RodeFiets
 
10
2 december 2022 om 23:58
Misschien nog wel een paar, maar dit krijg ik te horen van iemand die er dichtbij zit. Waarom wordt dat meteen weg gezet als een “mooi verhaal”
 
barcalover123
 
17
3 december 2022 om 00:37
“Ik heb gehoord van iemand die gehoord heeft” zijn gewoon slappe verhalen toch. Ik hoop dat je begrijpt dat niemand dat serieus neemt.
 
AD33
 
4
3 december 2022 om 03:28
ik ben wel oprecht benieuwd naar die andere verhalen. Mocht je tijd hebben mag je ze altijd naar me via privechat sturen.
 
blaugrana11
 
0
3 december 2022 om 14:27
ik bedoelde dit niet negatief man. Was gewoon oprecht benieuwd of je nog wat leuke dingen wist. Ik geloof je gewoon hoor.
 
romarky
 
0
3 december 2022 om 09:25
Dat is echt niet anders dan 20 of 30 jaar geleden. Er is altijd een hiërarchie in Oranje, wat trouwens in veel groepen ontstaat. Lastig om af te gaan op een mening van één speler of dat op dat moment een slechte situatie is. Het is wel topsport en dan moet je jezelf ook staande zien te houden. Grappig dat een Davids nu assistent is terwijl hij onder Hiddink wel het lef had om zich uit te spreken.
 
Suarez 7
 
3
2 december 2022 om 22:52
Noppert, Timber, Van Dijk, Ake, Dumfries, Berghuis, De Jong, Blind, Gakpo, Depay en Bergwijn. Dat is mijn opstelling. Als je kijkt naar de duels tegen Ecuador en Qatar, dan was het optreden tegen Senegal zo gek nog niet. Zeker met in het achterhoofd dat Oranje toen voor rust drie honderd procent-kansen kreeg en dit taaie Senegal het Engeland vermoedelijk erg lastig gaat maken.
 
arnie94
 
6
2 december 2022 om 23:24
Jij klapt Blind nog ff op het middenveld erbij? Linksachter kan ie het niet belopen, dan maar in de as op het middenveld
 
Soccerfan_1
 
1
3 december 2022 om 07:04
Ja mensen die hem op het middenveld willen zien hebben niet door dat je dan helemaal wordt overlopen. Lekker laten gaan.
 
Klene
 
3
3 december 2022 om 08:41
Heb je nou echt niet door dat hij Dumfries en Blind als vleugelverdedigers bedoeld? Wat heeft Timber of Dumfries anders op linksback te zoeken?
 
PietFriet01
 
20
2 december 2022 om 23:27
Die van mij: Noppert, Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké, Malacia, De Roon, De Jong, Simons, Depay, Gakpo. Dumfries krijgt nog 45 minuten het voordeel van de twijfel. Als Simons niet weet te overtuigen Luuk de Jong erin en Gakpo een linie naar achteren.
 
 
7
3 december 2022 om 00:50
Dan heb je 2 wingbacks die niet kunnen voetballen, dan is deze opstelling al helemaal nutteloos. Als je Malacia kiest moet je echt Frimpong neerzetten hoor.
 
Schveenman
 
20
2 december 2022 om 22:59
Man. Wat is van gaal mild geworden. Ik mis de oude van gaal.
 
hotemetote
 
5
3 december 2022 om 01:43
Het liefst heeft hij Promes naast zich. Maar Bergwijn is meer zn mattie dan Gakpo. Ik ben totaaaal geen fan van het karakter Depay en van de voetballer maar mondjes maat. Maarja we moeten het ermeedoen.
 
Soccerfan_1
 
2
3 december 2022 om 07:03
Louis moet niet doen wat Depay wil. Gewoon Gakpo naast hem opstellen.
 
brabant1970
 
3
3 december 2022 om 08:23
Misschien Gakpo laten bepalen. Die gaat na zo'n opmerking ook zijn eigen ding doen. Dat je dat denkt ok...maar dat je het openbaar uitspreekt is niet handig. Ik blijf het een erg overschatte voetballer vinden...die zich gedraagt als een filmster.
 
Chris Hendriks
 
2
3 december 2022 om 08:44
Tja, dat kun je natuurlijk wel denken maar niet zeggen. Als ik tegen de buurman zeg dat ik liever met zijn vrouw in bed lig dan mijn eigen vrouw, dan zijn de rapen ook gaar. Om maar eens wat te zeggen.