Van Basten kijkt bedroefd toe: 'In mijn tijd was zoiets onvoorstelbaar'
Donderdag, 19 januari 2017 om 11:13

Marco van Basten betreurt het feit dat de Milanese clubs de afgelopen jaren niet serieus meededen om de Scudetto. Juventus werd de afgelopen vijf jaar kampioen en staat ook deze jaargang bovenaan, terwijl AC Milan en Internazionale respectievelijk vijfde en zesde staan. Volgens Van Basten hoort de stad Milaan een streepje voor te hebben op Turijn.

De laatste keer dat AC Milan Europees voetbal speelde, was in het seizoen 2013/14. "Maar weet je wat me nog verdrietiger maakt? Een halfleeg San Siro. Dat was in mijn tijd onvoorstelbaar", vertelt Van Basten, die met i Rossoneri onder meer tweemaal de Europa Cup I won en driemaal landskampioen werd. "Het was bij ons een vol huis tegen Napoli, maar ook tegen Empoli. In andere Italiaanse stadions is het niet beter. Die stadions ogen uit de jaren negentig. Milan mist niet alleen grote spelers, maar ook een modern stadion."

Juventus heeft wel een kampioensploeg en een vol stadion, merkt San Marco op. De lijstaanvoerder van de Serie A heeft volgens de oud-topspits doordacht geïnvesteerd in de toekomst. "En daar plukt de club nu de vruchten van. Ze kunnen het zich veroorloven om negentig miljoen euro te betalen voor Gonzalo Higuaín en een talent als Paulo Dybala zich te laten ontwikkelen. Als stad en als regio heeft Milaan meer potentie dan Turijn en de regio Piedmont. Maar op voetbalgebied zijn de verhoudingen scheef."

"Milaan moet de rest voorblijven, maar loopt nu achter op Rome, Napels en andere grote steden", constateert Van Basten tot zijn teleurstelling in La Gazzetta dello Sport. De Chinese overname van Internazionale en de naderende overname uit China van AC Milan biedt volgens de voormalig Oranje-bondscoach geen oplossing. "Twee van zulke historische clubs moeten Italiaans blijven. Het gaat niet enkel om geld, of om Silvio Berlusconi en Massimo Moratti. Nee, het gaat ook om passie. Daar zit geen prijskaartje aan vast. Een Chinees Milaan zie ik niet zitten."

Meer nieuws
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez waarschuwt Arne Slot: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij'
11
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
1
   
21:09
21:09
Perez dubt over PSV'er: 'Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo'n dip wél erg'
16
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
AlexDelPiero10
 
15
19 januari 2017 om 11:21
Milan, Inter nog de stad Milaan heeft meer potentieel dan Turijn en Piã£â«mont, dat bewijst Juve al jaren, Juve is van oudsher de grootste club van het land, Milan en Inter zijn zowel in potentie, historie, als prijzen een goede tweede en derde. Zonder de Superga ramp zouden misschien zelfs Juventus en Torino de twee beste clubs van Italia zijn, dus Piemont is wel degelijk de beste regio. Vz wanneer gaan jullie eens wat doen aan die rare tekens? Is onderhand wel echt irritant geworden dat je hier geen trema meer kan plaatsen.
 
bonno00
 
1
19 januari 2017 om 11:22
Volgens mij is dit inderdaad altijd zo geweest. Misschien niet helemaal in de periode dat vbasten er speelde, maar verder altijd wel inderdaad.
 
Maravilla1
 
3
19 januari 2017 om 11:35
Natuurlijk is die vliegramp heel erg, maar die was in 1949. Dat is bijna 70 jaar geleden. Die ramp kun je er niet de schuld van geven dat torino niet meer een van de grootste clubs is. Zonder die ramp waren ze dat nu ook niet meer geweest. Daarvoor is het gewoon te lang geleden. Manchester United is er na de vliegramp van 1958 toch ook weer goed bovenop gekomen.
 
AlexDelPiero10
 
3
19 januari 2017 om 12:27
Maravilla Let vooral op de "misschien" in mijn tekst.
 
jasongrunn
 
1
19 januari 2017 om 15:33
Het zou juist mooi moeten zijn dat er meer clubs zijn die meedoen om het kampioenschap. Houdt de spanning er over het algemeen wat meer in. Maar dat een club als AC Milan niet altijd Europees speelt, klopt gewoon niet.
 
nerazzurri9
 
12
19 januari 2017 om 11:56
Alexdelpiero10 Europees gezien zijn Inter en vooral Milan groter dan Juventus. Je kan niet ontkennen dat de stad milaan meer potentieel heeft. 2 giganten in 1 stad terwijl Torino niet te vergelijken is met Juventus. Natuurlijk heeft Juventus de meeste titels dus op da vlak heb je gelijk, vergeet alleen Europese titels niet te vermelden dan
 
AlexDelPiero10
 
4
19 januari 2017 om 12:26
Europees is nog altijd minder relevant dan nationaal succes, toernooi formats leveren vaker diverse winnaars op, zeker in die tijden, nationaal dan moet je echt een heel jaar de beste zijn, daarin heeft Juve de Milanese clubs gewoon overklast. En ik ontken zeer zeker dat Milaan meer potentieel heeft, want dat is gewoon niet waar, zoals ik het zie heeft het huizen van twee giganten de stad Milaan meer geremd dan goed gedaan. Alleen de derby`s zijn fantastisch en dat blijven ze, maar Milaan is te klein voor twee topclubs, net zoals andere grootsteden, kijk maar naar Londen, allemaal leuke clubs maar geen enkele ban het niveau Juve, Barcelona, Bayern, Real, en ga zo maar door. Het beste zou zijn moesten Milan en Internazionale fusioneren, maar dat zal wel nooit gebeuren. Ik wil wel toevoegen dat ik net blij ben dat milan en Inter europees zoveel gedaan hebben voor het Italiaans voetbal, zoals ik ook vaak erken hebben zij italia europees het meeste gebracht. Daarvoor ben ik ze altijd dankbaar.
 
puskas
 
9
19 januari 2017 om 12:27
Juist nerazzuri. Milan heeft 7x de cl/Europa cup 1 gewonnen. En dan ook nog een aantal finales verloren.
 
nerazzurri9
 
5
19 januari 2017 om 12:46
Alexdelpiero10 Het heeft altijd gewerkt in Milaan met 2 clubs, fusioneren zal nooit gebeuren. Als dat zou gebeuren heb je natuurlijk een gigant maar dat hoeft totaal niet. De clubs die jij opsomt daar stond Milan gewoon tussen, alsook Inter op een bepaald moment. Milan en Inter konden de afgelopen jaren de beste spelers niet meer halen. Berlusconi en Moratti investeerden niet meer zoals voorheen. Het minimaliseren van de Europese successen is niet objectief, daar versla je de clubs die jij net opsomt. Het moet gezegd worden dat er bewondering is van hoe Juve gegroeid is. Maar Milan en Inter kunnen dit ook, jammer genoeg met Chinees geld. Inter zal deze zomer fors investeren en dat is alleen maar goed voor de serie a. Juventus heeft de Milanese clubs nodig en andersom, toen jullie nog in de Serie B speelden had je dat gevoel ook. De serie a kan alleen opnieuw groot worden met 2 sterke Milanese clubs
 
bonno00
 
0
19 januari 2017 om 13:18
Inter is ontstaan uit AC Milan, na onenigheid in het bestuur. De clubs zijn na het oprichten van Inter zo ver uit elkaar gegroeid (ook de achterban) dan Fuseren nooit meer zal gebeuren. Beide clubs hebben een eigen identiteit en zijn nog de grootste rivalen van elkaar. zou hetzelfde zijn als AS Roma en Lazio of Feyenoord en Ajax met elkaar zouden Fuseren. Ik denk dat zowel Milan als Inter met een beetje geld weer topteams kunnen worden die met de door jou genoemde clubs kunnen concureren.
 
nerazzurri9
 
1
19 januari 2017 om 13:21
bonno00 Klopt wat je zegt alleen zijn Inter en Milan niet te vergelijken met de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord of Roma en Lazio. Inter-Juventus kan je hiermee vergelijken. Inter en Milan is veel gemoedelijker op dat vlak Het is een ander soort rivaliteit
 
bonno00
 
1
19 januari 2017 om 13:27
Daar heb je een punt, Tussen Inter en Milan heerst meer Respect voor elkaar.
 
bonno00
 
2
19 januari 2017 om 11:21
Van Basten heeft hier zeker gelijk, maar het is altijd makkelijk om aan te wijzen wat er niet goed is. Maar kom nou eens met een oplossing. Als van Basten nou eens met een oplossing komt waarvan hij denkt dat Milan en Inter weer mee kunnen strijden om de Scudetto en het europese voetbal. `een Chinees Milaan zie ik niet zitten`. Nee, ik ook niet, maar op dit moment zou ik ook zo 1 2 3 niet weten hoe je het anders op moet lossen. Milan heeft nu met o.a. Calabria, Donnarumma en Locatelli een aantal jonge talenten die zeker Kampioensploeg waardig kunnen worden, echter missen we op dit moment scorend vermogen. Een Shevchenko, Een Inzaghi, een Kaka` noem ze maar op. Het is te hopen dat er een spits kan doorbreken uit de jeugdopleiding, maar als dit niet het geval is, zal toch de portomonnee getrokken moeten worden en dan is het geld uit China meer dan welkom.
 
Voetbalfan
 
1
19 januari 2017 om 13:00
Belotti zal de perfecte oplossing kunnen zijn vind ik samen met suso voorin en daarachter bonaventura
 
Freccia
 
8
19 januari 2017 om 11:24
Waar baseert hij zich op dat de regio om Milaan meer potentie dan Piemonte heeft ? Juve is van oudsher de grootste club uit Italie, Milan en Inter daarachter
 
Willem410
 
2
19 januari 2017 om 12:49
In Italiã« heeft Juventus misschien wat meer aanhang, internationaal gezien en dan vooral buiten het Europees continent is AC Milaan veel groter. Chinezen, Afrikanen, vluchteling op het journaal, op de gekste plekken zie je mensen met Milaan kleren lopen. Ik denk dat de Milanese clubs er wel weer bovenop komen, die nieuwe opzet van de CL gaat ze daar natuurlijk heel erg mee helpen, van bijna altijd 2 Italiaanse clubs spelen er straks standaard 4 in de Cl. Vergeet niet dat zowel Milaan als Inter op respectievelijk 10 en 7 jaar geleden de CL nog wisten te winnen, ik denk dat Juve voor die prijs graag zen 5 titels inruilt.
 
Xyzz
 
0
19 januari 2017 om 12:51
Waarschijnlijk op basis van de hoeveelheid inwoners in de stad en regio en de internationale allure.
 
blackpool
 
2
19 januari 2017 om 11:45
Juventus is altijd de grootste geweest in Italie. Meest geliefd, meest gehaat. Wat Marco wel vergeet is dat de stadions in de Serie A bijna overal te maken hebben met een daling aan toeschouwersaantallen. Natuurlijk, Juventus zit altijd (zo goed als) vol maar vergeet niet dat Juve éã©n van de weinige clubs is die naar een kleiner stadion is gegaan. In hun oude stadion konden zo'n kleine 70.000 man. In hun huidige ruim 40.000.
 
nerazzurri9
 
2
19 januari 2017 om 12:04
Dat de meerderheid hier neen antwoordt over nieuwe titels van Milan en Inter is natuurlijk lachwekkend. Beide Milanese clubs hebben een serieuze, ongeziene terugval gekend. In 2010 won Inter nog de champions league en ze pakten die periode 5 titels op rij. Daarvoor was Milan groot in Europa, met het nieuwe geld kunnen ze gewoon opnieuw grote spelers halen. Beide Milanese clubs hebben een enorm potentieel. Over de stadions, Juventus heeft een stadion van 40.000 terwijl er gemiddeld zo een 42.000 zitten bij Inter. De krakers zijn uitverkocht met 80.000. Wat me verbaasd is dat Marco zegt dat San Siro vroeger steeds uitverkocht was? Hij was er zelf bij en in de kleine matchen zat het ook niet vol, is eigenlijk steeds zo geweest. San Siro of Guiseppe Meazza is een historisch stadion, het wordt tijd dat het vernieuwd wordt. Deze tempel afbreken zou gewoon zonde zijn, je voelt de grootsheid van deze clubs als je gaat kijken. Deze zomer zal Inter toeslaan op de transfermarkt, ik heb er goede hoop in. Hetgeen waar Marco gelijk in heeft is dat het jammer is dat het met Chinees geld moet, maar dat is de toekomst. Heel de top van de premier league is overgenomen net als Psg.
 
SCHICKERIA
 
1
19 januari 2017 om 12:44
De vergelijking Milan versus Juve en wie een stap hoger is, is onzin. Qua stadion (bezetting) en specifiek de oudheid van het stadion, heeft hij wel gelijk. Al blijft San Siro / Giuseppe Meazza een legendarisch stadion. Verder zijn overnames door o.a. Chinezen niet goed - los van financiele injectie.
 
capitanojuve
 
1
19 januari 2017 om 13:22
Wat een grappenmaker.. Milaan heeft op mode gebied een grote naam.. en Pirelli zit er maar voor de rest niet echt iets.. veel vergane glorie, ook qua bouwwerken.. Piemonte en Turijn hebben natuurlijk de auto industrie/wijnen/Ferrero etc.. zit meer geld in deze regio.. Het is jammer om te zien dat sommige clubs zo'n neerwaartse spiraal hebben maar gelukkig komen ze er vast wel bovenop.. leuker voor de spanning en het niveau gaat ook omhoog
 
lwd12
 
2
19 januari 2017 om 14:22
Marco heeft wel gelijk de stad Milaan is internationaal veel bekender en is ook qua omvang en inwoners groter. Echter Juve hoort er gewoon bij en is ook een Internationaal sterk merk. Waar Milan en recent Inter er een bende van hebben gemaakt heeft Juve zich wel doorontwikkeld. Ten opzichte van Milan en Inter, heeft Juve wel ingezien dat de meeste fans kiezen voor het kijken van wedstrijden op TV. Della Alpi was veel te groot en zat zelden vol. Daarom hebben zij gekozen voor een stadion met de helft van de capaciteit. Dit zouden Milan en Inter ook moeten doen San Siro is te groot en zal bij uitzondering nooit meer vol zitten. Dit is trouwens een Italiaans probleem want kijk naar Rome en Napels daar zit het ook nooit vol. Het is jammer om te zien dat Milan na de winst van de laatste CL (2006 dacht ik) niet heeft doorgepakt en ontzettend veel geld hebben vergooit aan spelers die dat geld niet waard waren. Italie is enorm noord, zuid ingedeeld. waarbij het noorden rijker is dan het zuiden. Rome valt dan wel meer onder het zuidelijke deel en is dan ook een uitzondering. De mogelijkheden in het Noorden zouden dus voor de clubs in Milaan eeen voordeel moeten zijn al bewijst Napoli hierbij het tegendeel. Die scouten beter koper goedkoper en kwalitatief beter in en verkopen voor heel veel geld.daar zie je het grootste verschil in Milan geeft men meer uit maar kopen daarmee middelmaat en die raken ze dan weer niet kwijt waardoor er meer uitgaat dan er binnenkomt. Laat ze dat eens oplossen en het komt wel weer goed.