'Van Bommel is de absolute baas bij PSV; Ten Hag niet bij Ajax'
Maandag, 18 februari 2019 om 07:55

PSV en Ajax ontlopen elkaar dit seizoen niet veel, maar op trainersgebied hebben de Eindhovenaren volgens Pierre van Hooijdonk een streepje voor. De analist stelt zondagavond bij Studio Voetbal dat Van Bommel de touwtjes in handen heeft bij de koploper van de Eredivisie, terwijl Erik ten Hag minder autoriteit heeft.

Van Hooijdonk noemt Van Bommel 'de absolute baas' bij PSV. "Daar twijfelt niemand aan. Ik denk dat er over de rol van Erik ten Hag als baas bij Ajax wel getwijfeld wordt", aldus Pi-Air, die eraan toevoegt dat Van Bommel impopulaire maatregelen durft te nemen. Hij wijst naar de wissel van Gastón Pereiro, zaterdag tegen sc Heerenveen (2-2): de Uruguayaan werd een minuut na het maken van de 2-1 naar de kant gehaald.

Meer: Keuze van Ajax nadert: nog maar twee trainers in beeld in Amsterdam

"Terwijl het een ongeschreven regel is om iemand die heeft gescoord te laten staan", geeft Van Hooijdonk aan. Ten Hag schippert nogal op het gebied van wissels, zo denkt de oud-aanvaller. "Hij haalde tegen NAC Breda Dusan Tadic eraf bij een 4-0 stand. Dat is makkelijk, dan vindt niemand het erg." Collega-analist Rafael van der Vaart is het eens met Van Hooijdonk en neemt het wisselen van Donny van de Beek als voorbeeld.

Van de Beek bleef tegen NAC negentig minuten op het veld, maar werd dit seizoen al zeven keer voortijdig naar de kant gehaald. Wanneer trainer Ten Hag kiest voor Hakim Ziyech 'op tien', moet dat volgens Van der Vaart niet ten koste gaan van Donny van de Beek. "Hij heeft zich terug geknokt, hij is de motor van Ajax. Hij blijft gaan en creëert kansen. Als hij er dan uit gehaald wordt, is dat de makkelijkste keus voor de trainer. Als je Ziyech of Tadic wisselt, heb je een week lang een probleem."

Meer nieuws
   
08:06
08:06
Luis Suárez richt zich met Nederlandse tweet tot Ajax-spits Julian Rijkhoff
1
   
07:38
07:38
ESPN steekt de draak met Milan van Dongen en rakelt hilarische video op
1
   
07:30
07:30
De EK-selectie van Portugal: dit zijn de spelers die kans maken
7
   
07:13
07:13
Keuze van Ajax nadert: nog maar twee trainers in beeld in Amsterdam
25
   
06:30
06:30
Winkelmedewerker belandde per ongeluk op selectiefoto PSV: 'Kan niet voetballen'
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (32)

 
ajaxf1
 
21
18 februari 2019 om 08:07
Onzin dit. Beide mannen zijn gewoon de baas, zou niet weten waaruit moet blijken dat ten Hag dat niet is. Hij maakt zijn eigen keuzes en speelt hoe hij denkt dat goed is. Waarom zou je je Mvp eraf halen? Tadic doet het goed dit seizoen en scoorde er inderdaad 2, waarom zou je hem eerder moeten wisselen?
 
droadnagel
 
56
18 februari 2019 om 08:17
Omdat Ten Hag ene Tafic ,Blind of Ziyech er niet afhaalt ook al spelen ze als een natte krant. Voor Van Bommel telt dit seizoen maar een ding en dat is kampioen worden , de rest interesseert hem niet.
 
wve
 
25
18 februari 2019 om 08:24
wat een slap verhaal. Net zo slap als piere zelf. Een ziyech tadic kunnen altijd een wedstrijd beslissen. Daarbij waren ze niet slecht,maar klopte het team niet.
 
ajaxf1
 
21
18 februari 2019 om 08:28
Droadnagel Het verschil is dat Van Bommel vergelijkbare spelers op de bank heeft als in de basis. Als Lozano of Bergwijn niet goed presteren kan hij Malen,Gakpo of Ihattaren erin gooien. Ook snelle jongens in principe die dezefde speelstijl hebben. Bij Ajax (en eigenlijk in de hele ED) is er niemand die de rol van een Tadic of Ziyech kan innemen, dus veel lastiger te wisselen zonder je hele systeem om te gooien.
 
Warabe
 
47
18 februari 2019 om 08:28
Mark van Bommel heeft meer autoriteit omdat hij: een carrière heeft gehad waar die spelers van dromen, heeft alles gewonnen, was altijd captain EN is gewoon spijkerhard. Dit heb je of heb je niet.
 
droadnagel
 
2
18 februari 2019 om 08:47
Dus 90 minuten laten aan modderen om met 1-0 te verliezen of eruit halen een van die twee of allebei en gelijk spelen of winnen ? Zeg maar wat je liever hebt
 
gdoxu
 
10
18 februari 2019 om 08:51
En niet te vergeten: niemand bij PSV is mondig genoeg om in opstand te komen. Nee, ook Lozano, Bergwijn of Luuk niet
 
Warabe
 
28
18 februari 2019 om 08:57
ALS Ziyech of Tadic bij PSV zou spelen, zou Van Bommel ze er zo uithalen hoor. Zij weten beiden dat ze nooit zo'n carrière als MvB zullen hebben. Ze gaan over naar instant respect modus. Boven iedere alpha male staat weer een andere alpha male.
 
ninjakai
 
11
18 februari 2019 om 11:43
@warabe Uhhu, haalt die ze zo eruit en lopen ze beide geen meter meer voor hem. Klaar. Lozano heeft weken mogen aanmodderen en werd tegen Heerenveen voor het eerst vroegtijdig gewisseld. Tijdens de Cl verklote diezelfde lozano echt veel, toch mocht hij blijven staan, want ja hij kan het verschil maken. Sterker nog hij kreeg het voor elkaar om tegen Spurs Luuk eraf te halen, die zowel aanvallend als verdedigend zeker met zijn kopkracht van onschatbare waarde was, terwijl dezelfde lozano echt 90 minuten lang liep te prutsen. Maar neuuu van Bommel is de alpha man die zonder pardon Ziyech en Tadic ff eraf zou halen omdat beide zogenaamd nooit zo'n carriere als van Bommel zouden krijgen, of bedoel je toevallig Marco van Basten, dat was inderdaad echt een hele grote meneer waar het allemaal om draaide bij zijn club. Het is dus ook bij van Bommel pappen en nathouden en hij heeft maar 1 absolute ster in Lozano en 1 mega talent in bergwijn. Dat is bij Ajax toch ff andere koek. Het enige dat ik van Bommel moet nageven is dat hij sneller durft in te grijpen bij spelers die niet de dienst uit maken. Ervaring vind hij niet doorslaggevend, kwaliteit daarentegen wel (al klopt dat ook weer niet helemaal als ik de verhalen met geloven over Hendrix vs Guti). Perreiro haalt hij er inderdaad gewoon af. Dat zou ook veel sneller het einde betekenen voor een Blind en een Schone. Dus boven dat soort spelers staat van Bommel wel. Dus hij heeft inderdaad meer grip op de groep, maar enkel en alleen omdat er minder uitzonderlijke spelers zijn die echt een probleem opleveren als ze de kont tegen de krib gooien. Zelfde bijvoorbeeld met die mega crisis bij Ajax door een gelijkspel tegen Heerenveen en verliespartijen tegen Heracles en Feyenoord. Intussen heeft PSV inmiddels als drie keer punten verspeeld in uitwedstrijden tegen Emmen, Utrecht en Heerenveen, maar gaat het allemaal gemoedelijk door en is dat op z'n best opmerkelijk te noemen en is het een oh zo geweldige kwaliteit van PSV dat ze alsnog een punt uit het vuur slepen. De ene heeft 8 verlies punten en er klopt werkelijk waar helemaal niets meer van en de ander heeft 6 verlies punten, maar de kwaliteit is dat ze een punt uit het vuur slepen. Waar EtH ervan beschuldigd wordt warrige verhalen te verkopen, verkondigd MvB doodleuk dat PSV beter speelt dan voor de winterstop, omdat ze onder de streep toch uitgelopen zijn op Ajax.........
 
tubby
 
0
18 februari 2019 om 20:50
Ajaxf1, ik vind dat nogal een klasseverschil. Bergwijn en lozano zijn toch wel een klasse beter dan de wissels die jij noemt.
 
Master D
 
47
18 februari 2019 om 08:20
Nou ja er is een groot verschil tussen beiden trainers. Van Bommel heeft geen Telegraaf die wekelijks meerdere keren aan zijn stoelpoten zaagt en waarvan elke beslissing in twijfel wordt getrokken.
 
koeral
 
7
18 februari 2019 om 08:30
Daar heb je gelijk in. Echter staat PSV bovenaan waar iedereen (of de meeste) had verwacht dat Ajax dat zou staan met het team wat ze nu hebben. Dan wordt een club altijd bekritiseerd (of het nu terecht is of niet laat ik in het midden). Daarbij komt Ten Hag communicatief gewoon niet sterk over en dat helpt helaas niet echt mee.
 
Master D
 
13
18 februari 2019 om 09:00
Echter wordt bij Ten Hag werkelijk elke keuze onder een vergrootglas gelegd. Nu is men weer aan zeiken dat Dolberg gisteren niet mocht starten en dat hij in de CL-opstelling begon. Als elke beslissing die je neemt in twijfel getrokken wordt gaat dat ten kostte van je autoriteit als trainer. Terwijl bijvoorbeeld een van Bommel de laatste tijd toch ook wel veel wissels nodig heeft om achterstanden te repareren. Begint ie dan ook verkeerd?
 
experia91
 
2
18 februari 2019 om 08:25
Ik denk dat er meer gedoeld wordt op de autoriteit en de voetbalstatus van MvB. Dat is natuurlijk, bij lange na, niet het zelfde als bij EtH. Verder zijn ze beide eindverantwoordelijk.
 
rubje
 
0
18 februari 2019 om 13:42
Ik geloof best nog wel dat Ten Hag de baas is over de selectie, maar binnen Ajax is hij toch minder de baas dan Van Bommel binnen Psv. van Bommel is gewoon onomstreden trainer van Psv, heb het idee dat er binnen PSV niemand is die aan zijn stoelpoten zaagt om hem daar weg te krijgen(zoals dat ook niemand deed bij Psv) Ook al wordt van Bommel dit seizoen tweede dan heeft hij volgend seizoen gewoon nog alle vertrouwen van de gehele staf bij Psv. Bij Ajax ligt dat toch anders heb het idee dat daar toch nog een aantal mensen zitten die liever hebben dat ten Hag vertrekt. Als hij dit seizoen 2e wordt zou het zomaar kunnen zijn dat hij in de zomer vervangen wordt. Bij Kezier was het al zo en zelfs bij Bosz, nu hij weg is wordt hij door echt iedereen opgehemeld. Maar ik geloof toch echt wel in de conflicten met een Bergkamp en andere mensen die daar rondlopen. Tijdens dat seizoen kwamen er ook al genoeg geluiden naar buiten dat het Ajax onwaardig was als hij geen kampioen werd ook al deed hij het leuk in Europa. Volgens mij is de boer de enigste trainer in de afgelopen 10 jaar geweest die genoeg status/steun had om minder last te hebben van andere partijen/meningen binnen Ajax.
 
peterdm
 
4
18 februari 2019 om 08:18
Ik geloof hier niets van, ten Hag is eindverantwoordelijk. Stel dat hij ontslagen wordt dan kan ten Hag zeggen ik was niet de baas, etc.. Ten Hag en van Bommel hebben beiden een trainersstaf om zich heen en daarvan kan er maar één de baas zijn. Ten Hag en van Bommel.
 
Jeroen-AMF
 
33
18 februari 2019 om 08:39
Ik vind het mooiste voorbeeld dat van Bommel Lozano eraf haalt in de rust omdat hij zijn taken niet uitvoert. Dit gaat bij Ajax nooit gebeuren met Blind, Ziyech of Tadic. In die zin ben ik het er dus mee eens. Aan de andere kant is het ook snel gedaan met de autoriteit van van Bommel als de resultaten uitblijven en spelers als Lozano en Pereiro ontevreden worden.
 
stepha_n
 
5
18 februari 2019 om 09:34
Ik zou dit seizoen Tadic en Ziyech qua belangrijkheid eerder vergelijken met Bergwijn en de Jong. Moet je raden hoe vaak zij gewisseld zijn op belangrijke momenten? Juist, niet.. Lozano is momenteel niet zo goed als vorig jaar en Pereiro is een beetje de van de Beek van PSV.
 
est-1913
 
4
18 februari 2019 om 09:38
Die twee verzaken bij PSV dan ook nooit in hun taken. Als Lozano of Malen hun verdedigende taken niet nakomen gaan ze eraf. Of ze er nou 30 minuten instaan of 70.
 
gert33
 
7
18 februari 2019 om 09:06
Allemaal onzin. Luuk de Jong is een speler met gezag. Die durft van Bommel ook niet te wisselen.
 
est-1913
 
14
18 februari 2019 om 09:40
Luuk de Jong wisselen schiet je in bijna geen enkel senario mee op. Verdedigend en aanvallend onze belangrijkste aanvaller. Gezien zijn fysiek in de laatste fase van de wedstrijd vaak belangrijk, afgelopen weekend weer.
 
origineel
 
14
18 februari 2019 om 10:07
Precies hetzelfde kan gezegd worden over Tadic en Ziyech die waanzinnige statistieken kunnen overleggen. Ziyech was gisteren ook weer slordig, eindigt de wedstrijd met een doelpunt en 3 assists. Ten Hag ligt al sinds zijn aanstelling onder vuur en heeft laten zien hier maling aan te hebben. Bij zijn aanstelling heeft hij de werkuren van de selectie verhoogd. Begin dit seizoen heeft hij Donny geslachtofferd tegen de mening in van zo'n beetje iedereen hier op voetbalzone. Vervolgens is Neres degene die naar de bank vertrekt en wederom is iedereen het oneens met hem. Als Ten Hag geen autoriteit zou hebben had Driessen allang de doodsteek uitgedeeld. Natuurlijk is van Bommel op een andere manier autoritair, een echte leider en kan ook terugvallen op een imposante carrière. Pikt net als de Boer geen onzin van zijn spelers.
 
Sulejmanii
 
1
19 februari 2019 om 02:35
Est, dat is altijd zo opvallend. Als Van Bommel een impopulaire beslissing neemt, is het dapper en nu al een grote coach en Ten Hag andersom. Erg opvallend altijd. ????
 
Joey91
 
3
18 februari 2019 om 09:55
Er is ook geen reden om de Jong te wisselen, haalt dit seizoen altijd een voldoende en is de beste speler bij PSV. Daarbij speelt PSV niet meer Europees en in de beker
 
TheBrightOne
 
17
18 februari 2019 om 09:23
Wat een gelul, van Bommel wordt gewoon constant opgehemeld omdat hij zo een geweldige carrière gehad heeft. Ik vind het nog steeds een rare kwast. Als speler vond ik het maar een naar mannetje en ik heb niet het vermoeden dat het zo een geweldige kerel als trainer is. In het Nederlands elftal liepen ook maar weinig spelers met hem weg. Dus in de media en op het veld vind ik hem maar een beetje narcistisch want de fouten liggen nooit bij hem. Privé kan het misschien een fijne vent zijn daar kan ik niet over oordelen. En dat Ten Hag niet de baas zou zijn... Het is weer zoeken naar.. Iets.
 
soccersupp
 
2
18 februari 2019 om 12:07
Mark van Bommel heeft de beginnersbonus die Frank de Boer en Gio van Bronkhorst ook hadden. Alle 3 een prachtige carrière gehad bij (top)clubs en als international. Alle 3 weer terug als "kind van de club". Dan heb je een hele leuke stapel met credits waar je even op kan teren. Erik ten Hag komt als niet Ajacied bij een grote Nederlandse club met heel veel mensen (scouts, jeugdtrainers) die ook een eigen agenda hebben. Daarom vind ik de vergelijking al redelijk scheef want ze doen beide hele goede dingen (psv als constante en langdurige koploper en Ajax als CL surprise) en ze doen nog domme dingen (wissels, fouten in opstellingen en media uitspraken). Ik geniet van het boeiende gevecht om de titel, en zie beide trainers daar vol voor gaan, de een extravert en de ander introvert.
 
TheBrightOne
 
3
18 februari 2019 om 12:24
Daar heb je zeker een helder punt waar ik mij ook wel in kan vinden.
 
Isco24
 
20
18 februari 2019 om 09:47
Ik heb in m`n hele leven nog nooit zoveel sympathie gehad/gekregen voor Ajax als dit seizoen. En dat komt vooral door mensen als `Pi-air` en Valentijn die ten Hag proberen zwart te maken. Perfecte voorbeeld: "hij wijst naar de wissel van Gastã³n Pereiro, zaterdag tegen sc Heerenveen (2-2): de Uruguayaan werd een minuut na het maken van de 2-1 naar de kant gehaald." Dus nu is dat ineens een goed iets? Ze hebben 2-2 gespeeld. Als ten Hag doelpuntenmaker van de 2-1 eraf zou halen, zouden ze met z`n allen weer om het ontslag van ten Hag schreeuwen maar doet van Bommel het is het ineens goed en laat hij zien wie de baas is. Misschien gaat het minder om showen wie de baas is, maar je wedstrijden winnen.. PSV speelt gelijk tegen Emmen, Utrecht en Heerenveen in de laatste uitwedstrijden, wie kan het dan nog schelen wie de baas is? Misschien omdat ie met van Bommel in Oranje heeft samengespeeld, maar is natuurlijk de reinste onzin dit.
 
sloep01
 
7
18 februari 2019 om 10:07
Wie neemt nu die van Hooijdonk serieus die zat er vorige week ook maar niemand mocht iets over NAC vragen ik vind dat zo'n loser , er zal zolang als ten Hag nog bij Ajax zit commentaar zijn op deze man eerst onze Valentijntje en nu ook al van Hooijdonk terwijl deze heren zelf te pas en te onpas onzin uitkramen .
 
origineel
 
7
18 februari 2019 om 10:12
Ja het is werkelijk een beetje gênant. Hoe kan het dat je je persoonlijke voorkeur zo duidelijk je werk kan laten beïnvloeden?! Ieder ander persoon zou op staande voet ontslagen worden lijkt me. Gelukkig neemt de geloofwaardigheid van Driessen met de dag af, zoveel kritiek als hij geeft heeft ten Hag niet verdient.