Van der Gijp geeft Erik ten Hag helder advies over mogelijke terugkeer bij Ajax
Woensdag, 17 april 2024 om 14:54

Erik ten Hag moet na een eventueel vertrek uit Engeland absoluut niet terugkeren naar Ajax, zo concludeert René van der Gijp dinsdagavond in Vandaag Inside. De analist verwacht niet dat de manager van Manchester United volgend seizoen nog met de scepter zwaait op Old Trafford, maar adviseert hem bovenal om weg te blijven uit Amsterdam.

Van der Gijp denkt niet dat Ten Hag zijn tot medio 2025 lopende contract gaat volmaken. "Nee, dat wordt hem niet." Presentator Wilfred Genee stipt aan dat Manchester United momenteel zevende staat in de Premier League. "Dat is de laagste klassering ooit sinds de Premier League bestaat", weet Gijp.

Wanneer beelden van Ten Hag getoond worden van de persconferentie na afloop van het uitduel met AFC Bournemouth (2-2), wordt Van der Gijp zelfs even cynisch. "Heb jij op zulke momenten het idee dat hij een beetje onder druk staat?" Na wat gelach in de studio begint Johan Derksen over de trainerskwaliteiten van Ten Hag.

"Als hij de FA Cup wint, is dat gewoon een prijs hoor in Engeland", aldus de Snor. "Ik vind hem niet de sympathiekste jongen qua uitstraling, maar hij heeft het bij Ajax goed gedaan. Waarom haalt Ajax hem niet terug?"

Van der Gijp denkt niet dat Ten Hag openstaat voor een terugkeer naar Ajax, daar het verval groot kan zijn. "Dan moet het écht je club zijn. Dat je die club zo'n warm hart toedraagt. Zoals Louis (van Gaal, red.) of Frank den Boer! Maar Ten Hag moet het niet doen..." Ten Hag kende als eindverantwoordelijke tussen 2018 en 2022 grote successen in de Johan Cruijff ArenA.

Zo won hij onder meer driemaal de landstitel, twee keer de TOTO KNVB Beker en de Johan Cruijf Schaal. Ten Hag won in Nederland tevens drie keer de Rinus Michels Award, de prijs voor Coach van het Jaar in de Eredivisie.

Het grootste succes van Ten Hag bij Ajax was misschien wel de Champions League-campagne van 2018/19. De 54-jarige manager loodste de Amsterdammers destijds naar de halve finale van het miljardenbal, waarin Tottenham Hotspur uiteindelijk te sterk bleek.

Meer nieuws
   
20:35
20:35
Wesley Sneijder geeft live op tv subtiele hint aan Ajax: 'Hoe langer het duurt…'
2
   
20:10
20:10
Marcus Thuram heeft via Instagram uiterst opmerkelijk verzoek aan Inter-fans
0
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Champions League: Bayern München - Real Madrid
15
   
19:41
19:41
Matthijs de Ligt ontbreekt in basisopstelling Bayern; wel plaats voor Mazraoui
14
   
18:56
18:56
Ancelotti zet Camavinga verrassend genoeg op de bank tegen Bayern
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (40)

 
feyrus
 
40
17 april 2024 om 15:00
Helemaal eens. Hij kan het alleen maar minder doen dan de vorige keer en het afbreukrisico is enorm. Lekker wegblijven dus!
 
Gaalmeister
 
19
17 april 2024 om 15:16
Eigenlijk was de chemie ook al op in het laatste seizoen. Ten Hag is echt een goede coach maar ik denk dat hij lekker naar de Bundesliga moet gaan, en Ajax naar een frisse moderne coach moet zoeken (nee, niet Janssen, Jans of de Boer).
 
ModricMagic
 
23
17 april 2024 om 15:25
Het seizoen 21/22 ging gewoon prima tot die hele situatie met Overmars. Interne problemen sijpelen altijd naar beneden en heeft dus ook invloed op het veld. En dat zie je na 2 jaar nog steeds dat het bestuurlijke chaos een enorme invloed heeft.
 
Sirius
 
0
17 april 2024 om 15:34
Deels eens, maar dat komt vooral omdat (zoals je zelf al aangeeft) het doorlekt naar beneden. AD stelt TD aan, TD stelt trainer aan. Als de directie niet capabel is en/of niet weet waar ze naar moeten zoeken, is de kans groot dat ze mensen aanstellen of accepteren die niet geschikt zijn voor de functie. Dan ga je het sportief heel goed merken, zoals is gebleken.
 
nuanceman
 
3
17 april 2024 om 16:00
Ik denk ook dat ten Hag dat helemaal niet doet. Waarom zou hij? Hij kan bij veel topclubs trainer worden, dan gaat hij echt niet in het wespennest van Ajax stappen dat het momenteel is en waar hij financieel ook nog fors inlevert.
 
THenry_228
 
3
17 april 2024 om 16:34
@nuanceman: "ik denk ook dat ten Hag dat helemaal niet doet. Waarom zou hij? Hij kan bij veel topclubs trainer worden, dan gaat hij echt niet in het wespennest van Ajax stappen dat het momenteel is en waar hij financieel ook nog fors inlevert." Denk je echt dat Ten Hag, na zijn passage bij Man U, bij 'veel topclubs' trainer kan worden. Ik me niet voorstellen dat clubs van het niveau Bayern op hem zitten te wachten. In de categorie daaronder echter, genre Dortmund, zal hij wel een plekje vinden.
 
nuanceman
 
0
17 april 2024 om 18:26
Eens, ik beschouw Dortmund dan ook als topclub. Misschien had ik me duidelijker moeten uitdrukken. Europese subtop. M.i. behoort Ajax daar momenteel niet. Ze moeten nog maar afwachten of ze uberhaupt Europees meedoen volgend seizoen, nog alles behalve zeker.
 
marton3103
 
2
17 april 2024 om 16:25
Alleen maar minder dan vorige keer.. maar grote kans op beter dan nu dus zo groot is het afbreukrisico ook weer niet. Krijgt de kans om juist weer iets op te bouwen. Lijkt me wel een goede match, iemand met structuur en autoriteit .
 
davidss
 
3
17 april 2024 om 17:42
Echt onzin, zo kan je dat bij alle trainers wel zeggen. Het kan altijd minder, dat geldt voor iedereen, net zoals dat Ajax het slechtste jaar ever draait. Aan de andere kant kan het ook weer beter! Helemaal als je kijkt waar Ajax nu staat, dan kan het bijna niet slechter. Elke supporter snapt ook wel dat een kampioenschap er niet zomaar in zit. Maar vergeet niet dat Ajax in het slechte jaar ever waarschijnlijk gewoon 5e gaat eindigen, dat zegt veel over de competitie en het laat ook zien dat als je net de juiste spelers weet neer te zetten, dat je ook zo in de top 3 kan eindigen, iets waar elke Ajax supporter wel vrede mee heeft! Het verschil is "maar" 12 puntjes met twente, nogmaals, in het slechtste jaar ever. 1999/2000 is de laatste keer dat Ajax buiten de top 4 is geƫindigd. Met de middelen die Ajax heeft is de 3e plek prima haalbaar.
 
WesZol
 
5
17 april 2024 om 15:06
Gijp heeft gelijk dat Ten Hag dit niet moet doen want de kans dat die het minder gaat doen als z`n vorige periode is vele malen groter natuurlijk. Toch denk ik dat Ten Hag hier net als het overgrootste deel van z`n carriere zal kunnen blijven teren op dat ene jaar in de CL waarin de halve finale werd gehaald. Voor mijn gevoel is alleen Onana er echt op vooruit gegaan en alle andere spelers hebben allemaal wel wat erna. De Ligt, Mazraoui, Ziyech, Van de Beek, Neres, De Jong, Taglicafico
 
caine
 
21
17 april 2024 om 15:19
De ligt niet op vooruit gegaan? Volgens mij vergeten mensen nog altijd dat hij in augustus pas 25 jaar wordt. Heeft 3 jaar Juventus erop zetten en nu zijn 2de jaar Bayern waar die het sinds de winter weer heel goed doet. En dan moeten zijn beste jaren nog komen haha
 
WesZol
 
20
17 april 2024 om 15:28
Je bedoelt de De Ligt die in 3 jaar Juventus geen onbetwist basisspeler is geweest, Juventus meerdere wedstrijden en hiermee punten gekost en Juventus zelfs met verliest heeft verkocht aan Bayern. Waar hij in zijn 1e jaar geen onbetwist basisspeler is geweest onder 2 trainers en sinds de winterstop weer redelijk wat speelt alleen door blessures bij Upamecano/kim en Tuchel graag voor dier kiest? Nee die is er echt op vooruitgegaan zegm misschien in z`n spiermassa.
 
caine
 
3
17 april 2024 om 15:52
Tuchel is gewoon een gek die door iedereen binnen Bayern uit wordt gekotst. Ze begonnen ineens weer veel beter te spelen toen die bekend maakte weg te gaan
 
Real_Amsterdam
 
17
17 april 2024 om 16:07
Geen onbetwiste basisspeler bij juventus? 117 wedstrijden in 3 seizoenen... begon bij bayern ook geweldig, en werd hij door veel BL volgers gezien als 1 vd beste verdedigers van de competitie, speelt onder tuchel minder, maar die man snapt er dan ook niet heel veel van. En speelt nu ook weer goed. Volgens mij heb jij hem in 5 jaar tijd nog geen 5 wedstrijden zien spelen en plaats jij nu deze comment op basis van aannames
 
WesZol
 
6
17 april 2024 om 16:32
De Ligt was zeker geen onbetwist basisspeler bij Juventus en wanneer die dit wel was leek het wel alsof die contact onder hoge spanning stond met z`n vele fouten en rare handsballen de hele tijd. Ik zie namelijk maar 2 ploegen echt vaak in actie van de Serie A dat zijn Juventus en AC Milan dus heb ik hem redelijk vaak in actie gezien ja. Beste verdediger van de Bundesliga zegt mij niets als je bij ongveer het sterktse team van de competitie speelt die al 10 jaar op rij kampioen werd. Terwijl je in het land waar verdedigen uitgeroepen is tot een kunst totaal niet uit de verf kon komen en de meest rare dingen zien doen. Die hebben hem ook niet voor niets met verlies verkocht he, of zal dat ook weer met allerlei redenen zijn om zo maar niet kriitsch op hem te zijn.
 
johannesbel
 
2
17 april 2024 om 16:48
Zeker vergeten hoeveel oorlog Juventus en de fans hebben genaakt toen hij naar Bayern wilde. Was hun beoogde nieuwe aanvoerder.
 
WesZol
 
1
17 april 2024 om 16:58
Juventus heeft zo erg oorlog gevoerd dat ze hem met verlies hebben verkocht! Hoe wil je oorlog maken als je iemand met verlies verkoopt? Dit zijn gewoon allemaal excuses omdat De Ligt de ideale schoonzoon is waar je geen kritiek op mag hebben.
 
Real_Amsterdam
 
1
17 april 2024 om 19:45
Het lag mij bij dat juventus financieel vrij krap bij kas zat. En daarbij heeft de ligt op een aantal onfortuinlijke handsballen in zijn debuutseizoen na niks geks gedaan bij juve en is het zelfs 1 vd spelers met de meeste wedstrijden in die 3 jaren, het is iig de verdediger die nagenoeg altijd in de basis stond wanneer hij niet geblesseerd was, op die vormdip in zn eerste seizoen na. Jij lult echt verschrikkelijk uit je nek, je zou haast denken dat je dit denkt omdat je diep van binnen wilt dat het oprecht waar is.
 
Sirius
 
1
17 april 2024 om 15:36
Dat laatste vind ik wat te simpel gesteld. Je hebt niet per se ongelijk, maar dat kun je niet wijten aan een coach. Het is de taak van de coach om ze maximaal te laten renderen en waar mogelijk te ontwikkelen. Dat heeft hij gedaan. Wat er daarna gebeurt en welke keuzes de spelers maken, daar kan Ten Hag verder niets meer mee. Die heeft geen invloed meer op de ontwikkeling van die spelers.
 
Cas94
 
0
17 april 2024 om 16:49
Huh, Onana? Onana behoorde in dat jaar tot de beste keepers van de wereld en bij Inter en United is hij net zo onzeker als die jongen in de brugklas die het mooiste meisje van de klas mee uit wil vragen. Als je iemand zou moeten kiezen uit je lijstje, is het Frenkie.
 
VreemdeVis
 
4
17 april 2024 om 15:24
Als het mogelijk is moet hij naar Bayern gaan, ik denk dat ze hem daar wel zien zitten gezien zijn verleden. Hij heeft het bij manchester united nou ook weer niet zo erg verknald en heeft er zeker in het eerste seizoen nog best wel goed voetbal ingekregen. Enige wat ze moeten doen is er dan voor zorgen dat hij geen Ajax spelers haalt
 
LetMeTalk!
 
0
17 april 2024 om 15:42
Bayern heeft Nagelsmann praktisch al binnen na het ek, dus dat gaat hem niet worden
 
THenry_228
 
0
17 april 2024 om 16:36
Op basis van zijn prestaties bij Man Utd gaat Ten Hag toch geen sportieve stap omhoog maken? Opzij, naar een club genre Dortmund, dat zie ik wel gebeuren eerlijk gezegd.
 
Westend
 
0
17 april 2024 om 15:25
Ach het afbreukrisico, volgens mij valt dat allemaal ook wel weer mee. Hoeveel coaches hebben er wel geen tweede periode gehad bij een club. Met wisselend succes. Hier alleen al heb je Advocaat, Van Gaal, Hiddink en Ron Jans (jaja, in dat rijtje ) die allemaal ergens voor een tweede periode zijn gegaan. Natuurlijk kan het fout aflopen, maar aan de andere kant is het maar net waar je werk kan vinden. Als de grote internationale clubs bezet zijn, blijf je dan maar thuis niks doen?
 
Sirius
 
0
17 april 2024 om 15:32
Toch staan er vast wel interessantere projecten klaar dan dit Ajax. Het duurt gewoon even voor Ajax de boel weer op de rit heeft, met name ook omdat er zowel sportief als organisatorisch opnieuw gebouwd moet worden. Bovendien wil je eerst van het rumoer rond de club af zijn. Op dit moment is er nog geen AD, geen TD en is Ajax een beetje stuurloos op het moment. Nou heb je Van Praag en Van Gaal wel, maar die weten het tij ook nog niet te keren. Ik vraag me bovendien ook af of zij niet gewoon hun beste tijd hebben gehad. Het is in de loop van het seizoen eigenlijk alleen maar rommeliger geworden op ieder vlak.
 
Sirius
 
4
17 april 2024 om 15:28
Hier heeft Van Der Gijp wel een punt. Buiten het gegeven dat de kans zeer klein is dat je het succes gaat evenaren, is bij Ajax ook een grote renovatie nodig, van de selectie tot het bestuur. Als het dan even tegenzit, kun je zomaar ontslagen worden en dan wordt het plots een stuk lastiger om mooie uitdagingen aangeboden te krijgen. Ook het perspectief is momenteel niet echt interessant. Jongens als Brobbey spelen er hooguit nog 1 seizoen en PSV en Feyenoord zijn een stuk verder dan toen Ten Hag coach van Ajax was. Zelfs als hij er wat van weet te maken, ben je nog niet zeker van een top 2 notering. Dan valt het bij de achterban logischerwijs al snel tegen.
 
Amsterdam4
 
0
17 april 2024 om 16:17
@sirius, denk dat de onrust / gebrek van stabiliteit in de organisatie een veel groter issue is dan het sportieve. Je hebt geen (of minimaal een aangeschoten AD), een TD die nog officieel benoemd moet worden (De Lang wordt doorgeschoven naar deze positie), dan geen hoofd scouting meer, een gemankeerde RvC waarvan de helft van de week is opgestapt en ik denk dat het een kwestie van tijd dat ook Van Praag / Van Wijk weg zijn. Dat is geen fijne basis om als trainer in te functioneren. Als ze dat voor de zomer opgelost krijgen, en dat lijkt mij een zeer optimistisch scenario, heb je een kans. Sportief gezien is deze zomer wel echt de laatste kans om de enigzinds aan te haken, dan wel voorlopig definitief pas op de plaats te maken. PSV heeft afgelopen zomer laten zien dat je met een enkele goede voltreffers grote stappen kunt zetten. Deze zomer zal het wederom grote uittocht zijn in Amsterdam, kans dat er wederom 15-20 man vertrekt lijkt vrijwel zeker. Als ze in staat zijn die te vervangen met een stuk of 4 goede vervangers doen ze mee, maar dan nog heb je geen zekerheid op top2 idd.
 
Samcro
 
1
17 april 2024 om 15:33
Waar komt Ten Hag eigenlijk vandaan? Ik haal het niet uit het artikel.. on Ik zou het ook niet doen als ik hem was, er wordt veel teveel van hem verwacht en als hij niet levert jagen ze hem met pek en veren de Randstad uit. Daarnaast, hij ziet er ook wel uit alsof hij even wat rust kan gebruiken..
 
willempiedebok
 
0
17 april 2024 om 15:39
Meest verstandige is als Manchester United Ten Hag gewoon houdt maar eens met Gijp nooit terug naar Ajax gaan. Ten Hag en Ajax moeten het allebei niet willen.
 
Curve
 
0
17 april 2024 om 16:02
Mocht hij geen interesse hebben in het hoofdtrainerschap (wat ik wel denk), dan aanstellen als AD.
 
sloep01
 
3
17 april 2024 om 16:06
Ach die wijsneus van een van de Gijp moet je niet serieus nemen die denk af en toe dat hij de voetbal professor van Nederland is,
 
Tijger-wit
 
0
17 april 2024 om 16:08
Ten Hag zit nu op een salaris niveau wat Ajax helemaal niet kan bieden. Ik hoop nog steeds op een buitenlandse trainer die zijn eigen keuzes durft te maken. Goede Nederlandse trainers zijn voor Ajax niet beschikbaar maar Ajax kennende gaan ze toch een Nederlander aanstellen. Dan weet je dus ookal dat het hooguit een aardige trainer word. Hopelijk kan die Az en Twente wel achter zich houden want Feyenoord en Psv liggen mijlen voor op Ajax.
 
PassieB
 
0
17 april 2024 om 16:22
Ajax moet Ten Hag ook helemaal niet willen. Ik weet niet of Ajax dankzij of ondanks ETH de halve finale haalde. Het verlies in de halve finale was hem zeker aan te rekenen. Bovendien is ETH ook nog eens zeer eigenwijs. Laten we nu eens beginnen met een trainer te zoeken die spelers op hun juiste plek zet.
 
shenkie
 
0
17 april 2024 om 16:29
Ik zou iedere trainer afraden om bij Ajax aan de slag te gaan. Ten Hag werd kampioen met Neres en Ziyech als buitenspelers.... Frank de Boer kon kiezen uit Boerrigter, Sana, Ebecilio en Ozbiliz. Laat dat laatste nu ongeveer het niveau zijn wat we overal hebben behalve voorin. Van Frank de Boer valt weinig meer af te breken, dus laat hem het maar doen... hoe gek dat ook klinkt! En dan niet om te verwachten dat Ajax mee doet om de titel, maar om in ieder geval DNA terug te krijgen. Jeugd die doorstroomt (waar de Boer wel mee heeft bewezen te kunnen werken) aangevuld met een paar toppers.
 
mcgregor
 
0
17 april 2024 om 16:31
Niet alleen van de gijp maar wij allemaal .. ten hag heeft een hele goede naam als het om Ajax gaat. Op dit moment is het onrustig en grote puinhoop en en hele matige selectie .. er zijn ook geen grote talenten ala zijn vorige periode die op de deur klopte bij het eerste .. kan alleen maar slechter dan zijn eerste periode
 
RUTGERRR
 
0
17 april 2024 om 16:45
Moet je dan alleen instappen als het beter gaat? Een trainer kan dit ook als uitdaging zien en of als mooi project.
 
Adzevedo
 
0
17 april 2024 om 17:44
Ik vraag me af wat ze dan precies bedoelen met afbreukrisico. In principe is iedere club waar je niet weet te slagen iets wat afbreuk doet aan je reputatie. Dus iedere mislukte trainersklus maakt uit voor je potentiƫle nieuwe werkgever. Maar tegelijk weet je ook dat je alleen reputatie kan opbouwen als je echt zelf iets neerzet. En daarvoor moet je ook echt een club vooruit helpen, zoals Xabi Alonso met Leverkusen heeft gedaan of Arne Slot met Feyenoord. Technisch gezien is de kans op mislukking groter voor de opvolger van mensen als Guardiola, Alonso, Simeone en Slot dan voor Ten Hag die gaat terugkeren bij Ajax waar talloze mensen zijn mislukt en de lat inmiddels fors lager is gaan liggen. Terugkeren naar je oude club brengt natuurlijk altijd een bepaald risico mee. Maar er is niemand die Ten Hag zijn 1ste periode bij Ajax plots als mislukking zal bestempelen als het nu niet lukt in een tweede periode. Overigens denk ik niet dat het zal gaan gebeuren.
 
Bossie
 
0
17 april 2024 om 20:20
Natuurlijk moet Ten Hag nu nog niet terug keren. Hij kan beter eerst nog een club in de Bundasliga aan zijn lijst toevoegen.