Van der Gijp zag maar één hoogtepunt: 'Iedereen appte: vreselijk, wat erg'
Maandag, 18 november 2019 om 21:44

Het Nederlands elftal speelde zaterdag met 0-0 gelijk tegen Noord-Ierland, waardoor Oranje zeker is van het EK van 2020. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman wist niet te imponeren in Belfast, wat leidt tot lichte kritiek van de buitenwacht. René van der Gijp wist eigenlijk al dat hij een slechte wedstrijd voor de kiezen zou krijgen.

"Wij hebben een bondscoach en hij is een winnaar", begint Van der Gijp maandagavond bij Veronica Inside. "Hij heeft drie dagen tegen de jongens gezegd: vergeet het spel, het gaat om resultaat. Daar ben ik al geen voorstander van, maar ik wist dat Ronald zo in elkaar zat. Ik zie dan de opstelling: Veltman, De Roon, Berghuis, Babel. Ik denk dan: ik heb twee mogelijkheden: Netflix kijken en Scheveningen. Ik heb Scheveningen gedaan."

Later kreeg Van der Gijp mee wat de uitslag was geworden. "Iedereen appte mij: vreselijk, wat erg", aldus de analist, die grapt dat hij wel één hoogtepunt zag toen hij de wedstrijd terugkeek: het eindsignaal. Johan Derksen zet inmiddels vraagtekens bij de kwaliteiten van Koeman. "Ik vond Ronald een goede keus als bondscoach. Maar je selecteert drie centrumspitsen en je zet Babel daar, een gemankeerde linksbuiten. Dan ook nog Marten de Roon erin..."

"Dan denk ik: God, Ronald, heb je er wel verstand van? Davy Pröpper was inderdaad een verbetering. Eigenlijk heeft Ronald het heel slecht gedaan met een onlogische opstelling. Maar omdat hij het gehaald heeft, accepteren we het allemaal. We zijn ondanks Ronald Koeman gekwalificeerd", aldus Derksen, die niet begrijpt dat Koeman verbaasd is over de kritische houding van de media.

"Hij heeft toch niets te klagen? De Nederlandse media zijn lovend over hem. Hij heeft een gekrenkt ego en klaagt over de meningen. Als je de opstelling bekijkt, moet je begrijpen dat er veel aanmerkingen komen. Hij moet zich wat volwassener opstellen. En nogmaals: we moeten het resultaat niet overschatten. Tweede worden is heel normaal in deze poule", besluit Derksen.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
5
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (24)

 
Conti
 
14
18 november 2019 om 21:38
Wat betreft de spitpositie snap ik ze heel goed. Tis waanzin om Depay, Boadu, De Jong en Weghorst mee te hebben, maar uiteindelijk met Babel op de proppen te komen, bij blessure van Depay. Ik snap de keuze voor de Roon wel, gezien Wijnaldum weg is gevallen door griep en Marten altijd 3/4e keus was op t middenveld. Als je m dan als 5e of zelfs 6e op de bank te plaatsen, krenk je zn jongen ook, mssn is dat ook wel de gedachte van Koeman.
 
PerEggens
 
43
18 november 2019 om 21:48
Wat maakt et nou uit dat je zo’n jongen ‘krenkt’. Het is het Nederlands elftal he niet 4e klas amateurs. En tegen zo’n matig voetballend team als Noord-Ierland zou je altijd met voetballende intenties moeten gaan spelen, propper erin en de Roon eruit.
 
Conti
 
4
18 november 2019 om 22:53
Ik had een middenveld met de jong, don en wijnaldum verwacht wanneer gini geen griep had gehad. Zullen t helaas nooit weten. Heeft denk ik wel zn intenties duidelijk gemaakt met de snelle wissel van Marten, dus verwacht dat de gebeden snel gehoord zullen worden! Langzaamaan gaat Marten er uit, maar je kan m niet zomaar laten vallen.
 
Japie_Krekel
 
0
18 november 2019 om 23:48
@conti natuurlijk kan dat wel als Koeman De Roon duidelijk maakt wat zijn rol is binnen de selectie. gebruik De Roon als breker tegen de toplanden en tegen de kleinere tegenstanders die met een gesloten verdediging spelen kies je voor voetbal op je middenveld en ga je bv voor een Propper of een Ihatarran en in dat laatste geval zet je Wijnaldum op de plek van De Roon. al vind ik eigenlijk dat je tegen sterkere tegenstanders ook gewoon met een voetballend middenveld kan spelen. dat heeft Ajax vorig jaar wel bewezen in de CL met Schone, Frenkie en Vd Beek op het middenveld
 
Conti
 
0
19 november 2019 om 08:46
@ Japieklopt dat je hem duidelijk zijn rol moet gaan maken bij hem.gezien Ronald 1 1/2 jaar bondscoach is en in die 1 1/2 jaar altijd gebruik heeft gemaakt van Marten, is zijn rol toch hartstikke duidelijk?hij is een belangrijke schakel op t middenveld.gezien er nieuwe jongens zich aandienen, gaat Marten langzaamaan zijn plek veroveren, maar dat moet wel geleidelijk.zie wat er bijv. gebeurt in Duitsland. Jongens die al een tijdje een gewaardeerde kracht zijn, worden ineens aan de kant geschoven.dat doet Koeman, terecht niet! Je hebt te maken met mensen, niet met een apparaat wat je zo maar ff vervangt. Denk dat mensen dat vooral vergeten.t zijn voetballers, maar bovenal mensen.
 
Louis el Pisto
 
0
19 november 2019 om 15:28
Dus je krenkt hem juist door hem uit de basis te halen? Maar je krenkt hem niet door met hem te beginnen terwijl je weet dat het niet gaat werken, om hem dan na een half uur te wisselen? Dan wordt je toch pas voor schut gezet!
 
Conti
 
0
19 november 2019 om 16:01
@ Louisje krenkt hem inderdaad door hem al die tijd als 3/4 middenvelder te gebruiken, bij blessure van de meest gebruikte middenvelder, hem op de bank te plaatsen. Zeker wanneer hij eigenlijk al ander half jaar basis staat, ga je hem niet ineens bij een blessure van zn compagnon op de bank zetten, terwijl hij daarvoor altijd basis stond.sorry voor mij bewoording, maar dat is geen chinees wat ik er neer zet.ik denk dat je hem meeeer krenkt wanneer je hem idd op de bank laat zetten.nu had/heeft hij de kans zichzelf te bewijzen, wat hij anders niet kreeg.dat hij m niet pakt, ja dat is aan Marten.
 
Ouwehoeri
 
18
18 november 2019 om 21:51
Marten is juist 1e keus en daar is commentaar op. Ik ben het helemaal eens met Derksen. De keuzes zijn raar, het voetbal was lelijk en Koeman reageert als een geïrriteerd kind
 
Conti
 
0
19 november 2019 om 08:42
@ Ouwhoeri,eerste keus om gewisseld te worden, dat zeker!dat hij zogenaamd de eerste keus is van Koeman als middenvelder is bs en dat weet jij ook. Eerste die erop staan zijn Wijnaldum en Frenkie, de plek naast die twee staat open.gezien je altijd Marten heb gebruikt door gebrek in beter, kan en mag je m niet gelijk als een baksteen laten vallen. Langzaamaan gaat hij eruit, echt waar. Alle tekenen zijn daar.
 
Holland8
 
5
18 november 2019 om 22:02
@conti Babel is bij zijn club Galatasaray en ook vorig seizoen nog vaak genoeg centrumspits of spits in een twee spitsen systeem. Bovendien is Babel in snelheid, kracht, balvastheid, bewegelijkheid, voetballend vermogen en schot superieur aan Weghorst en Luuk de Jong. Bovendien speelt Koeman graag met drie snelle en bewegelijke aanvallers. Dat heeft Oranje onder Koeman heel veel succes gebracht. Dus eigenlijk best wel logisch dat Koeman voor Babel kiest. En eigenlijk best wel gek dat sommige personen hier op VZ dat zogenaamd zo onbegrijpelijk vinden. Overigens heeft Babel het wederom prima gedaan tegen Noord Ierland en heeft Luuk de Jong in die korte invalsbeurt weer duidelijk gemaakt dat hij absoluut geen basisteam-materiaal voor Oranje is. Als breekijzer wel bruikbaar.
 
Brainfart
 
3
18 november 2019 om 22:42
Zelfs aan balvastheid en kracht superieur aan De Jong en Weghorst? Nou, overdrijven is ook een kunst. Ik vind Luuk een zeer nuttige speler en zich altijd goed weet te positioneren voor de goal. Nee, niet als basismateriaal, maar dat is Babel nog minder voor de positie als spits. Ik had liever Babel en Promes op de flanken gezien en Luukie in de spits. En dan later eventueel nog een invalbeurt voor Stengs. De keuze voor Berghuis sloeg natuurlijk nergens op. Er zijn vijf aanvallers mee die op dit moment beter zijn dan hem.
 
Conti
 
5
18 november 2019 om 22:47
@Holland Dat kan kloppen wat je zegt, maar koeman gebruikt m als buitenspeler en neemt m als zodanig mee, zeker met 4 andere spitsen. Als je Boadu, Depay, De Jong en Weghorst mee neemt is t niet echt logisch om te denken dat je iemand die je als buitenspeler gebruikt in zn tijd in de spits te zetten bij blessure van 1 van de 4.
 
Bossie
 
21
18 november 2019 om 21:54
Hij heeft drie centrum spitsen geselecteerd en 4 centrale verdedigers . Die verdedigers spelen allen 4 en die drie spitsen houden de bank warm. Iets zegt me er klopt iets niet ...
 
sil445
 
6
18 november 2019 om 21:55
Als je zo’n ploeg bestrijd met voetbal dan ga je er echt niet zomaar af. Vond het veel linker om zulk betonvoetbal te gaan spelen. Zoals je zag zit een ongelukkige penalty in een klein hoekje, vooral bij 0-0. Tevens schrok ik ook heel erg van babel, we wisten natuurlijk dat het een speler is die ruimte nodig heeft, maar zijn keuzes en speltemo tegen de noord ieren waren wel heel beperkt.
 
PirloTess
 
8
18 november 2019 om 22:06
Lekker popie jopie vd Gijp weer..de slechtste speler tegen Noord Ierland en die in oranje nog niks heeft laten zien, donny vd Beek laat vd Gijp buiten schot, uiteraard omdat het zijn paradepaardje is die vervolgens nooit wat fout kan doen. Net als bij Derksen die een enorme fan is van de Ligt maar nooit kritisch op hem durft te zijn. Wat ik daarmee bedoel is dat de spelers die zij graag mogen vervolgens nooit iets fout kunnen doen. En bijv bij Promes is t omgekeerde, positief over hem zijn kan dan niet omdat hij er ooit een negatieve mening over heeft gegeven. En ja Nederland speelde erg matig maar t was duidelijk op resultaat gebaseerd. Helemaal de 2de helft.
 
Japie_Krekel
 
3
18 november 2019 om 23:22
@pirlotess die spelers hebben iig nog iets extra`s. spelers als Veltman en De Roon vind ik pure eenheidsworsten. als je die vervangt mis je daar volgens mij helemaal niks aan want ze voegen imo echt helemaal niks toe. Babel heeft het best redelijk gedaan als linksbuiten in de EK kwalificatie maar je weet dat dat iemand is die heel veel ruimte nodig heeft om zijn acties te maken en die ga je dan in het centrum zetten tegen de gesloten verdediging van Noord Ierland. daar moet iemand juist staan die behendig is in de kleine ruimte. dan ga ik me ook wel af vragen of je er tactisch wel iets van snapt hoor
 
PirloTess
 
2
18 november 2019 om 23:34
Ja klopt maar dan helpt het helemaal niet als je vd Beek erbij zet aan want die stond echt alleen maar in de spits. Babel kreeg daardoor nog minder ruimte. Tactisch minpunt was ook door Luuk te brengen maar dan Berghuis, die een goeie trap/voorzet had er dan uit te halen en Babel naar rechts te zetten. Na die wissel was t aanvallend helemaal gedaan. Niet dat Berghuis 2de helft goed speelde overigens. 1ste helft samen met Promes de creatiefste vh elftal. Al met al nog genoeg tijd voor koeman er een mooi en creatief elftal van te maken. Stengs, Boadu en Ihattaren erg benieuwd naar.
 
Japie_Krekel
 
2
18 november 2019 om 23:38
@pirlotess aan Vd Beek heb je ook niks als er geen type Ziyech achter staat die hem kan lanceren of je moet hem als controleur neerzetten maar dan gaat hij waarschijnlijk Frenkie in de weg lopen. ik zie veel liever Ihatarran op 10. die is misschien minder ervaren maar brengt wel creativiteit met zich mee en dat is juist wat me missen op ons middenveld. ik pleit voor een middenveld met Wijnaldum, Frenkie en Ihatarran en op rechtsbuiten Stengs voor wat extra creativiteit. en anders dan maar in de behouden Koeman variant, Ihatarran op rechts in de Ziyech rol en dan Wijnaldum, Frenkie en Vd Beek op het middenveld
 
Dugout City
 
5
18 november 2019 om 22:10
Wat een hypocriet gelul allemaal. Nederland mag voor het eerst sinds tijden weer mee doen. Dit is echt weer Nederland op zijn smalst. Altijd kritiek. Laten we blij zijn dat iedereen van de zomer zijn huis weer Oranje kan verven.
 
koeral
 
8
18 november 2019 om 22:33
Je mag best kritisch zijn. Het leek ook gewoon helemaal nergens op en dat tegen zo'n land. Ja heel fijn dat we geplaatst zijn, zeker maar dat was ook wel gelukt met iets meer voetbal. De keuzes die Koeman maakt zijn in mijn ogen ook soms gewoon vreemd.
 
Japie_Krekel
 
1
18 november 2019 om 23:41
@dugout City als we jou of je buurvrouw dit materiaal hadden gegeven hadden we ons waarschijnlijk ook wel geplaatst met Oranje hoor in deze extreem matige poule. alleen Duitsland is van een goed niveau dus dat je dan tweede word lijkt me ook wel een verplichting want anders kan je net zo goed met pensioen gaan als coach. we hebben onder Koeman goed gespeeld tegen de sterke landen vanuit de counter maar tegen de kleintjes moet je natuurlijk veel meer creativiteit opstellen als wat er tegen Noord Ierland instond want anders ga je zo een gesloten verdediging niet kapot spelen
 
bambinoo
 
2
18 november 2019 om 22:23
Los van dat ik ook vind dat de Roon en Babel (als spits) niet in de basis horen, is kritiek op de bondscoach onvermijdelijk. Bij elke keuze worden er vraagtekens gezet, de perfecte opstelling lijkt niet te bestaan. Ook tijdens de kwalificatie onder Bert van Marwijk was er veel kritiek, en dan heb ik het nog niet over Louis van Gaal die volgens critici telkens maar weer de verkeerde verdedigers opstelde. Eindstand toch finale en halve finale gehaald.
 
Japie_Krekel
 
3
18 november 2019 om 23:27
ik ben het helemaal eens met Derksen en Vd Gijp. waarom heeft Nederland steeds van die conservatieve coaches? de laatste bondscoaches waar ik echt gecharmeerd van was waren Van Basten en Van Gaal. die stelden imo gewoon hun beste spelers op. Koeman is een type Advocaat. die lijkt alleen naar ervaring en zogenaamde zekerheid te kijken ipv naar creativiteit en voetballend vermogen. anders kan ik iig niet verklaren waarom Stengs er niet in stond. zogenaamd kan hij het niveau niet aan maar ik vind hem echt niet slechter als wat er nu in staat voorin, integendeel zelfs