Van der Vaart: 'Spelers die ik niet eens ken gaan voor dertig miljoen euro weg'
Woensdag, 24 juli 2019 om 21:27

Rafael van der Vaart kijkt met verbazing naar de transferbedragen die tegenwoordig betaald worden voor voetballers. De voormalig voetballer van Ajax en Real Madrid constateert dat de geldsommen die voor spelers worden neergeteld veel hoger zijn geworden dan in zijn eigen hoogtijdagen.

"De transferbedragen zijn heel gevaarlijk", aldus Van der Vaart tegenover Die Welt. "Toen ik van Ajax naar HSV ging voor vijf miljoen euro, wist iedereen wie ik was. Maar tegenwoordig vertrekken spelers die ik niet eens ken voor dertig miljoen euro naar Watford." Van der Vaart vindt dat geld een steeds grotere rol speelt in de voetbalwereld.

"Professionals verdienen zoveel geld dat ze alleen maar daarvoor spelen", zegt de voormalig Oranje-international, die claimt zelf ooit een lucratieve aanbieding uit China te hebben afgewezen. "Wat moet ik doen in China? Dat zou niet goed voor me zijn." Van der Vaart speelde de laatste drie jaar uit zijn loopbaan in Denemarken bij respectievelijk FC Midtjylland en Esbjerg.

Van der Vaarts zoon, Damian, speelt bij de Duitse amateurclub Victoria Hamburg. Van de oud-middenvelder hoeft zijn zoon niet per se profvoetballer te worden. "Als het kind niet blij is, moet het niveau iets naar beneden. Anders gaat dat ten koste van het plezier." Van der Vaart gaat regelmatig kijken bij zijn zoon. "Daar hebben ze een leuke bar onder de tribune."

"Wanneer de kinderen spelen, gaan de ouders altijd naar beneden om wat te drinken. Dan voel ik me een amateur en gelukkig." De laatste jaren van zijn loopbaan verloor Van der Vaart het plezier in het voetbal. "De druk nam het over, het ging alleen maar om het winnen. Er was geen ruimte meer voor amateuristisch voetbal, wat een goede sfeer zou brengen. Ik hield er soms ook van om een burger na een wedstrijd te eten."

Meer nieuws
   
12:42
12:42
Kraay jr. las nieuws over Feyenoorder: 'Meest belachelijke bericht in maanden'
2
   
12:40
12:40
Noa Lang belt Brands op met speciaal verzoek: 'Dat zegt veel over hem'
7
   
12:10
12:10
De Telegraaf: Ajax is concreet voor Sandler maar heeft concurrentie van PSV
49
   
11:56
11:56
Marcel Brands geeft Slot heel belangrijke tip om te kunnen slagen in Engeland
25
   
11:46
11:46
Brands bevestigt belangstelling van PSV: 'Het is een interessante speler'
5
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (39)

 
penkie
 
15
24 juli 2019 om 21:37
Dat v/d Vaart wel een Big Mac lust, weten we nog wel uit zijn Ajax tijd!??
 
atleticofc
 
142
24 juli 2019 om 21:47
Dat van der vaart gewoon een geweldige voetballer was, en oa het nederlands elftal veel heeft gebracht weten we ook nog wel. Wat zijn we in Nederland toch goed in het afkraken van voormalig topspelers.
 
robert41
 
22
24 juli 2019 om 23:00
Vd Vaart had een prima carriere maar heeft er nooit helemaal uitgehaald wat erin zat. Denk dat iedereen met een beetje voetbalverstand dat wel inziet. Maar goed. Hij geeft hierboven zelf al aan dat zijn mentaliteit niet helemaal overeen komen met op en top prof zijn. Atleticofc, Zou niet weten waarom dit niet gezegd kan worden. Of moet je ex topspelers maar blindelings vereren? Past niet echt in nederlandse cultuur.....en dat vind ik prima.
 
frietmet
 
30
24 juli 2019 om 23:10
Van der vaart was een topvoetballer, maar geen topsporter. Kun je nagaan hoe goed hij geweest zou kunnen zijn als hij ook een topsporter was
 
beckhamie
 
7
24 juli 2019 om 23:24
Met alle respect voor Van der Vaart et moet iemand hem afbreken en zeggen wat zit jij nu uit te kramen. We leven nu eenmaal in een kapitalistische wereld. En de voetbal wereld doet mee dat is nu eenmaal zo. Hij heeft gelijk dat geld gevaarlijk is geworden Voor Het voetbal maar dit weten we al lang maar wat doet de FIFA et UEFA concreet an niets toch. Neymar 220mil, Mbappé 180 miljoen PSG heeft de duurste spelers ter wereld only 2 voor 400 miljoen. De toon begon al met cr7 met zijn 94 mil. En dan nog voor 100mil op 34 jarige leeftijd. 30 miljoen in deze huidige markt is echt 1px niks dat is nu de prijs voor een opkomende talent of een vrij redelijke speler tot uitzonderingen na. Je kan hetzelf omdraaien je kan een speler kopen van China dat niemand kent voor 10miljoen. Hij speelt in Spanje de pannen van het dak. Dan gaat iedereen zich afvragen wie hij is. En als wij effectief zijn transfer bedrag weten gaat iedereen zeggen maar 10miljoen hihihi goede deal joh.
 
andre-royo
 
17
25 juli 2019 om 01:41
Beckhamie is dit een vertaling door Google Translate? Echt bijzonder warrig
 
justabomb
 
15
24 juli 2019 om 21:38
Dat je sommige spelers niet kent meneer van de vaart ligt meer aan jou dan aan hun
 
SocioFan1
 
90
24 juli 2019 om 22:16
Uhh nou nee. Ken jij Anguissa? Ken jij Joelinton? Ken jij de Tomas? Ken jij Perreira? En nog veel meer...
 
Japie_Krekel
 
9
25 juli 2019 om 00:02
@sociofan1 maar omdat wij ze niet kennen wil dat niet zeggen dat ze geen 30 miljoen waard kunnen zijn. denk je dat de oud voetballers in pakweg een Engeland of Frankrijk alle Eredivisiespelers kennen die voor een hoog bedrag naar het buitenland gaan? Joelinton van Hoffenheim ken ik trouwens wel hoor, net als bv een Rafael Leao van Lille of een Saint Maximin van Olympique Nice. dat zijn gewoon goede voetballers. als je de grote buitenlandse competities een beetje volgt wat ik van een analist wel verwacht dan hoor je dit soort spelers te kennen. dat je niet elke week naar de Zweedse of Schotse competitie gaat zitten kijken begrijp ik wel maar competities als de Bundesliga, Ligue 1, La Liga, de Serie A en de Premier League zou je toch wel moeten kennen als analist
 
andre-royo
 
8
25 juli 2019 om 01:43
Dat je ze kent Japie zou wel eens wat met FIFA 19 te maken kunnen hebben denk ik? Daar ken ik ze van namelijk
 
Primetime
 
1
25 juli 2019 om 10:26
Ik ken ze gewoon omdat ik graag naar PSG kijk en 2 seizoenen geleden keek ik ook redelijk vaak naar AS Monaco. Joelinton kende ik dan weer niet
 
Japie_Krekel
 
34
24 juli 2019 om 21:38
dat is nou eenmaal zo. tegenwoordig betaal je voor een doorsnee keeper als bv een Cillissen al een 30 miljoen euro want de tijden zijn veranderd. laat staan wat een goede veldspeler moet kosten. dat zijn nou eenmaal de transferbedragen van vandaag de dag en daar hoef je inmiddels ook niet meer verbaasd over te doen
 
Sjoerd1987
 
36
24 juli 2019 om 22:06
Raar voorbeeld. Wat je ook van cillessen vind die jongen heeft in het shirt van Barça een paar jaar laten zien dat het gewoon een goede keeper is. Waarom zou een subtopper daar dan niet voor willen gaan. Daarnaast is het ook de oranje keeper. Van der vaart heeft het over de echte onbekende nietszeggende spelers waar veel geld voor gevangen wordt.
 
Japie_Krekel
 
8
24 juli 2019 om 22:47
@sjoerd1987 omdat een speler onbekend is voor Vd Vaart wil dat nog niet zeggen dat hij niet goed kan voetballen en veel geld kan waard zijn. wie kon Mahrez bv voordat hij naar Leicester City ging? dat was een bankzitter bij het Algerijnse elftal destijds en hij kwam uit in de Franse 2e divisie het gaat er mij om dat er 30 miljoen word betaald voor een reserve keeper die elk seizoen maar een handjevol wedstrijden heeft gekeept bij Barca. dat hij international is zegt verder niet zoveel want de concurrentie die Cillessen heeft voor zijn positie is niet heel best. Verhaegh is ook een tijdje international geweest maar dat maakte hem niet gelijk een fenomenale rechtsback ofzo
 
voetbalfreak
 
0
24 juli 2019 om 23:29
Verhaegh is nooit lang vaste keus geweest op de rechtsback positie toch?
 
Japie_Krekel
 
2
24 juli 2019 om 23:57
@voetbalfreak dat klopt, die zat er bij omdat we hele matige backs hadden net zoals we momenteel geen geweldige keepers voor handen hebben daarom zegt het feit dat iemand international niet altijd dat het meteen een exceptionele speler is ofzo
 
WaltGrace
 
6
25 juli 2019 om 00:03
@japie, dat bedoelt Sjoerd nou juist.. tuurlijk was Mahrez eerst ook onbekend, maar op dat moment werd er ook nog geen 50m voor hem neergelegd. Dat kwam pas toen hij zijn strepen al had verdiend bij Leicester. Deze transferperiode wordt er gewoon 50m neergelegd voor spelers die nog vrijwel niets hebben bewezen op het hoogste niveau. Absurd..
 
Japie_Krekel
 
0
25 juli 2019 om 00:13
@waltgrace ik vind 30 of 50 miljoen geen hele rare bedragen voor spelers als Joelinton en Haller die het prima hebben gedaan in de Bundesliga, een van de vier grote competities. spelers die zich hebben bewezen bij de echte grote clubs kosten minimaal 120 miljoen tegenwoordig dus deze bedragen staan imo gewoon in verhouding
 
Dorgie
 
3
25 juli 2019 om 04:55
Nou wat v.d. Vaart waarschijnlijk bedoelt in europa ook al iedereen wist wie hij was, want hij heeft met Ajax ook gewoon europees gespeeld, niet helemaal onverdienstelijk. Die spelers die in dit staartje worden genoemd niet. En zou er in die tijd ook een 50 mil voor Haller zijn betaald? Dacht t toch echt niet. Hij heeft bij Utrecht pas echt de stap kunnen maken en bij Eintracht goed gedaan, niks mis mee, maar ik vind 50 mil voor Haller toch echt wel veel hoor.
 
Zytto34
 
7
24 juli 2019 om 22:30
Ja precies. Als AFC een rechtsback van 20 heeft en Ajax laat hem 3 keer (slecht) invallen dan is hij opeens 5 miljoen waard (Kristensen). Gaat nergens meer over.
 
Schop1989
 
15
24 juli 2019 om 21:38
Minder frikandellen eten en je werk beter doen als 'analist'.
 
SjonnyvdBeek
 
118
24 juli 2019 om 22:01
Wat een kansloze opmerking. Überhaupt, wat heeft het één met het ander te maken? Wat heeft deze man Nederland misdaan als ik vragen mag? Of hou jij gewoon niet zo van succesvolle mensen en heb je daar per definitie een afkeer tegen? In het bedrijfsleven wordt toch ook niet iedereen directeur, ook al zijn er genoeg die die potentie wél hebben? Moeten die dan ook stoppen met frikadellen eten? Dat is het niveau van je bericht. Ik snap het niet. Raf komt op mij ongelofelijk sympathiek over, verkiest het plezier van z'n zoon ook boven een succesvolle carrière wat lang niet iedereen even gemakkelijk doet en hij geniet gewoon. Maar dat mag blijkbaar niet in Nederland van mede Nederlanders. Azijnland. Wat jij van z'n analyses vindt moet je zelf weten. Ik vind het wel leuk tussen al het statistische door. Gewoon iemand die op gevoel analyseert en die bovendien zelf alles heeft meegemaakt.
 
XaviKoning
 
31
24 juli 2019 om 23:02
Beter ze werk doen als analist? Van der Vaart is een verademing als analist. Maargoed, ieder zijn mening...
 
big-poppa
 
94
24 juli 2019 om 21:40
Ik vind dit best een mooie en eerlijke reactie. Hij was gewoon een speler die van het spelletje hield. Niet de mentaliteit zoals ronaldo maarja kun je het hem kwalijk nemen? Ieder zijn eigen ding. Toch een prima speler geweest die op een gegeven moment toch zeker bij de toppers van de wereld hoorde
 
Marchello020
 
11
24 juli 2019 om 21:41
Ik weet niet wat ik hier nu van moet maken Ik heb het drie keer gelezen, en wat wil hij nou zeggen? Dat een glaasje Rose en een hamburger leuker is dan profvoetbal? Ga ja gang Raffie, inderdaad zijn de laatste jaren van jouw profcariere uitgelopen op een glaasje Rose een een hamburger Maar geen Hamburger Sv Is dat geluk?
 
SjonnyvdBeek
 
60
24 juli 2019 om 22:02
Wat typ je toch raar. Ik heb het drie keer gelezen, maar wat wil jij nou eigenlijk zeggen? Dat iedereen eenzelfde mentaliteit als Ronaldo moet hebben? Dag succesvolle niet meer mogen genieten van het leven?
 
FCG95
 
9
24 juli 2019 om 22:05
Tja, dat krijg je als een interview zonder de vragen erbij gepubliceerd wordt. Er zijn gewoon een aantal vragen, over wat RvdV van de transfersommen vindt, of hij een lucratieve aanbieding gehad heeft, of hij wil dat zijn zoon prof wordt en meer. Dat ligt niet aan RvdV maar aan degene die het publiceert. En om zijn uiteindelijke punt even voor jou duidelijk te maken, plezier is nog altijd het belangrijkste in de sport, zelfs belangrijkerdan winnen of het geld wat je ermee verdient.
 
Patroo
 
9
24 juli 2019 om 21:47
Zoals hij het zelf zegt is hij inderdaad een aantal jaar te lang doorgegaan. Als hij de mentaliteit van iemand als Ronaldo had, denk ik dat hij nu nog steeds bij een grote club bepalend was, want talent en klasse had Raffie in zijn hoogtijdagen wel. Wat de transfersommen betreft, is voetbal de afgelopen 20 jaar ongelofelijk groot geworden op alle mogelijke manieren. Een speler die net komt kijken (felix) is duurder dan Ronaldo ooit gekost heeft. Er komt nog wel een moment dat het gaat klappen, en dat juist de clubs met een gezonde financiele huishouding het laatste woord hebben.
 
SjonnyvdBeek
 
29
24 juli 2019 om 22:04
Waarom is hij te lang doorgegaan als hij het gewoon nog leuk vond? Moet hij dan stoppen omdat hij niet de mentaliteit heeft van Ronaldo en dus fysiek wat minder wordt, terwijl hij het gewoon nog hartstikke leuk vindt? Moet hij stoppen omdat mensen als jij dat graag zien? Ik verbaas me echt hoeveel kansloze opmerkingen, onzin en poep ik hier lees. En hoeveel mensen het allemaal beter te weten dan Raf zelf, zelfs als het over de invulling van Raf z'n leven gaat.
 
Zwartgras
 
15
24 juli 2019 om 22:09
In het artikel staat dat hij te lang is doorgegaan omdat hij zijn plezier verloor. Jij leest misschien kansloze opmerkingen en poep, maar het staat gewoon in het artikel. Lijkt mij dat jij het zelf graag beter wil weten.
 
SjonnyvdBeek
 
8
24 juli 2019 om 22:32
Ho, excuus. Ik las z'n reactie precies verkeerd.
 
Japie_Krekel
 
1
25 juli 2019 om 00:17
@patroo dat zijn gewoon de huidige bedragen. een speler als Frenkie De Jong is na 1 goed seizoen ook 86 miljoen waard geworden. daar kocht je vroeger een speler voor die zich al jarenlang had bewezen in de Europese top
 
Ryjuu
 
6
24 juli 2019 om 22:15
Ja tijden zijn veranderd, dit soort bedragen zijn normaal geworden. Maar dat geldt alleen voor de top competities of landen met iets te veel geld. Bij de rest zoals hier in Nederland staan de clubs al 20 jaar stil. Een promovendus in Engeland besteed meer dan 100 miljoen, terwijl in Nederland een club als Sparta al blij mag zijn als ze een tonnetje of 2 kunnen uitgeven.
 
gomes1psv
 
3
24 juli 2019 om 23:00
Beetje vreemde verontwaardiging. 5 miljoen was destijds ook veel tweeogig voor VDV gezien zijn potentie. Maar ondanks een veelbelovend begin vond ik hem niet tot volle wasdom komen bij Ajax. Dat hij toen naar HSV ging voelde voor mijn wel als een teleurstelling.
 
robert41
 
1
24 juli 2019 om 23:44
Hij was echt zo verschrikkelijk veelbelovend.... kreeg toen een zware blessure en heeft het daarna niet meer op kunnen pakken. Hij dacht schijnbaar dat het aan Ajax lag en vluchtte naar Hsv. Ik heb dat ook nooit echt begrepen.
 
gomes1psv
 
0
25 juli 2019 om 11:55
Ook vond ik dat hij in zijn beginjaar, zijn hoogtepunt, erg veel 'het voordeel van een talent' leek te hebben. Toen hij nieuw was op de Nederlandse velden wisten veel tegenstanders nog niet wat ze met hem aanmoesten. In de seizoenen erop wisten ze hem beter te bespelen en was zijn impact al een stuk kleiner. Niettemin een prachtvoetballer die met veel meer succes Ajax had moeten verlaten. En jammer dat zijn lichaam niet volledig berekend was op topvoetbal, hoewel ik het ook teleurstellend vond dat hij zijn carriere zo in mineur liet eindigen in Andalusie en Denemarken, in plaats van onder luid applaus in de Eredivisie. Het is te snel bergafwaarts gegaan met hem, doet me een beetje denken aan Patrick Kluivert in dat opzicht.