Van Gaal licht keuze voor Danjuma toe: 'Er is alleen een probleem'
Zondag, 10 oktober 2021 om 13:51

Louis van Gaal heeft zondagmiddag tijdens de persconferentie stilgestaan bij zijn keuze om Arnaut Danjuma bij de selectie te halen. De aanvaller van Villarreal fungeert als vervanger van Cody Gakpo, die geblesseerd heeft moeten afhaken. Volgens Van Gaal, die samen met Georginio Wijnaldum vooruitblikte op het WK-kwalificatieduel met Gibraltar, is het oproepen van Danjuma een 'logische keuze'.

"Wij hadden Danjuma natuurlijk al in de gaten voordat hij naar Villarreal ging", steekt Van Gaal van wal. "Hij stond ook op die lijst met honderd schaduwspelers. Het probleem is alleen dat ze allemaal linkerspits willen spelen en geen rechterspits. Maar in dit geval, Cody Gakpo speelt bij ons op links. Maar dit soort spelers kunnen die muur breken. Creatieve spelers. Dus daarom heb ik hem opgeroepen. Maar ook omdat de groep hem dan kan zien. Maar ik kan hem ook zien. Ik heb hem nog nooit gesproken."

Van Gaal geeft toe dat Danjuma voor hem een 'nieuwe speler' is. "Dat is goed. Horen, zien en voelen. Dat heb ik al een keer uitgelegd bij Noa Lang, maar ook bij Mark Flekken en eventueel andere spelers die wij nog gaan oproepen." Maarten Wijffels van het Algemeen Dagblad is vooral benieuwd naar de lange lijst met spelers. "Daar stond jij niet op", grapt Van Gaal. "We hadden zelfs drie lijsten, maar daar hebben we er twee van gemaakt, om het eenvoudige te maken. Die drie lijsten waren samen honderd spelers. Die lijst hebben we opgeschoond en daar zijn er nu veertig van over. We hebben dus echt goed opgeschoond."

Mocht Danjuma maandagavond speelminuten maken in de wedstrijd tegen Gibraltar, dan kan hij niet meer voor de nationale ploeg van Nigeria uitkomen. De aanvaller beschikt over een dubbele nationaliteit en zou ook voor het Afrikaanse land mogen uitkomen, maar daar komt na maandag dus mogelijk verandering in. Danjuma is in het Nigeriaanse Lagos geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Nigeriaanse moeder. De flankspeler overwoog de afgelopen jaren over te stappen naar het nationale elftal van Nigeria.

Van Gaal was overigens niet te spreken over het optreden van scheidsrechter Andrew Madley, die geen verzorging toeliet op het veld toen Gakpo naar de grond ging tegen Letland. "Ik heb hem meteen gewisseld", aldus Van Gaal. "Daar hebben we een notitie van gemaakt en daar moet de UEFA verder mee. Zij moeten de protocollen nakijken of ze niet de dokter in het veld hadden moeten laten komen. Dat is niet zo'n grote zaak, maar het is wel belangrijk. De UEFA en de FIFA hebben in hun protocol staan dat de dokter ruimte moet krijgen om een en ander te constateren bij een 'breinongeluk'. Dat hebben wij pas kunnen constateren toen hij van het veld afliep. Dat hoort anders te gaan. Ik greep zelf in. Met alle eerlijkheid: ook om Noa Lang te brengen."

Meer nieuws
   
19:15
19:15
Zorgen om Matthijs de Ligt, die al strompelend de Allianz Arena verlaat
1
   
18:55
18:55
Antony viert langverwachte goal in Premier League op zeer bijzondere wijze
2
   
18:42
18:42
Miljoenenstrop voor PSV: huurling blijft steken op 246 minuten
6
   
17:55
17:55
Eerste goal Antony van dit seizoen is niets waard na oliedomme actie Onana
59
   
17:27
17:27
Simons en Openda excelleren en walsen met Leipzig over Dortmund heen
10
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (21)

 
BocaJuniorsFC
 
7
10 oktober 2021 om 14:09
Iedereen vraagt om Danjuma en hartstikke leuk ook maar ik denk dat dit de teamgeest niet ten goede gaat doen heb je straks Gakpo , Malen , Lang en Danjuma voor links en alle 4 zijn mannetjes die willen spelen poeh ben echt benieuwd hoe je dit als Van Gaal zijnde op gaat lossen.
 
Oortap
 
26
10 oktober 2021 om 14:14
Simpel, door er een aantal niet te selecteren. En Louis is niet zo snel onder de indruk wat van anderen vinden.
 
Japie_Krekel
 
3
10 oktober 2021 om 17:04
100 schaduwspelers. zo te zien is de KNVB bang voor blessures
 
Sirius
 
5
10 oktober 2021 om 17:58
Die brengen gewoon de beschikbare spelers in kaart om een overzicht te krijgen van eventuele internationals.
 
G0AT
 
39
10 oktober 2021 om 14:19
Wat hebben deze 4 spelers ooit gewonnen? Je doet alsof het 4 Neymars zijn. Mogen heel blij zijn dat ze voor Oranje spelen.
 
BocaJuniorsFC
 
2
10 oktober 2021 om 14:26
Volgens jou mogen ze heel blij zijn om voor Oranje te spelen maar ze hebben alle 4 een beetje de houding van ik ben het mannetje en ik kom het wel voor jullie doen en als er dan 3 van de 4 niet spelen heb je een probleem als Van Gaal zijnde.
 
Farao
 
13
10 oktober 2021 om 14:39
@bocajuniors. Vind dit dat eerder een probleem voor hun zelf. Ben je bij Van Gaal gelukkig aan het verkeerde adres. Denk ook wel dat zij dat ook in zien.
 
Ducktaildo
 
9
10 oktober 2021 om 14:39
Dan moeten zij maar gewoon laten zien dat zij de nummer 1 zijn. Zo simpel is dat toch?
 
RyanGarcia
 
6
10 oktober 2021 om 16:35
Wacht even op basis van wat zijn Malen, Gakpo, Danjuma of zelfs Lang vervelende jongetjes?
 
Die Knappen
 
3
10 oktober 2021 om 16:39
Jij ziet een probleem, van Gaal niet hoor. Vd Beek selecteert hij ook niet.
 
Sirius
 
2
10 oktober 2021 om 18:01
@bocajuniorsfc - Tja, ze kunnen de houding hebben, maar op het moment dat ze bij Oranje komen, komen ze gewoon onderaan in de hierarchie te staan totdat ze het wat langer laten zien. De jongens van Juventus, Inter, Barcelona, Liverpool, PSG e.d. laten zich echt de les niet lezen door een Gakpo, Malen, Danjuma of Lang die alles nog te bewijzen hebben.
 
IKEA
 
2
10 oktober 2021 om 16:53
Malen is dan ook geen linkerspits. Die mag heel erg blij zijn gewoon de back-up van Memphis te zijn, want voor spits vind ik hem al eigenlijk niet goed genoeg. Ik zou niet weten waarom je hem dan als linksbuiten wilt neerzetten als je in de vorm van Danjuma, Gakpo en Lang drie betere opties hebt die ook daadwerkelijk links spelen.
 
Sirius
 
1
10 oktober 2021 om 17:57
Mannetjes die willen spelen? Die jongens moeten eerst maar eens laten zien dat ze het vereiste niveau hebben. Gakpo, Lang en Danjuma hebben hooguit een paar interlands achter hun naam en zijn (nog) niet van het niveau dat ze ook maar iets te eisen hebben, terwijl Malen in z'n 15 interlands nog geen moment heeft laten zien zich te kunnen onderscheiden. Buiten Memphis geldt dat eigenlijk voor elke aanvaller.
 
Suc6Magnet
 
2
10 oktober 2021 om 21:10
Alsof hij die alle 4 gaat oproepen. Hij bekijkt ze nu stuk voor stuk om uiteindelijk een definitieve keuze te kunnen maken. Lijkt me niets problematisch aan.
 
Batistuta2020
 
5
10 oktober 2021 om 14:12
Bondscoaches zijn zoals clubcoaches passanten. Ik ben van mening dat de selectie niet door de bondscoach, maar door de bond samengesteld moet worden. Gewoon 3 of 5 ex coaches of voetballers die geïnformeerd worden door de scouts en een selectie maken. Geen ruimte voor persoonlijke voorkeur bij de bondscoach. De bondscoach moet met het aangereikte spelersmateriaal een team maken.
 
KamielZeegers
 
24
10 oktober 2021 om 14:31
Welke coach van naam zou daar akkoord mee gaan? V Gaal zéker niet. Daarbij; de basisopstelling is toch ook n persoonlijke voorkeur, moet de bond die dan niet ook maken?
 
wandering
 
2
10 oktober 2021 om 14:34
Op zich een leuke gedachte, maar blijven die ex coaches dan wel altijd bij de KNVB of überhaupt ex coach?
 
Trissy
 
15
10 oktober 2021 om 14:43
Voor de oorlog was dit volgens mij ook al het geval, maar daar kwam toen kritiek op door bondscoaches en spelers. De bondscoaches voelden zich niet voor vol aangezien en konden niet werken met de spelers naar eigen keuze. Verschillende spelers verweten de bond van vriendjespolitiek, omdat de coach ze wel had willen oproepen, maar de bond dat uiteindelijk niet deed.
 
Oortap
 
25
10 oktober 2021 om 15:56
Tuurlijk waarom niet. Waarom maken we er anders geen live talentenjacht van die elke vrijdagavond op tv wordt uitgezonden. Alle kijkers kunnen dan op hun favo speler stemmen en de top 23 meeste stemmen krijgen dan een plekje in de selectie. SMS Beugelsdijk naar 0909-0069 als je hem een selectie gunt.
 
Sirius
 
1
10 oktober 2021 om 18:03
En wie bij de bond heeft het vernuft om dat te doen dan? Waarom zou je dan uberhaupt nog een bondscoach samenstellen? Nee, het is gewoon de bondscoach en z'n staf die de ploeg moet samenstellen. De KNVB heeft bovendien allang aangetoond er nou niet bepaald kijk op te hebben.
 
Siceramo
 
7
10 oktober 2021 om 14:44
Volgens mij heeft hij Gakpo nog ruim een kwartier laten staan. Hij werd vervolgens gewisseld voor Weghorst en niet voor Lang. Die stond er al in.