Van Hanegem: 'Feyenoord had op dit moment al veel verder kunnen zijn'
Zaterdag, 6 mei 2017 om 13:28

De mogelijke landstitel voor Feyenoord is volgens Willem van Hanegem voor een belangrijk deel te danken aan het aankoopbeleid. Martin van Geel krijgt daarvoor de complimenten, maar Van Hanegem voegt eraan toe dat de clubleiding ook fouten heeft gemaakt. Op andere vlakken had Feyenoord al meer stappen moeten zetten, vindt de clubicoon.

"Die Nicolai Jörgensen is een goeie. Die heeft het team echt sterker gemaakt. Wat dat betreft heeft Martin van Geel het beter gedaan dan in de jaren daarvoor, toen hij voor veel geld spelers haalde die niets toevoegden", vertelt Van Hanegem in een interview met het Algemeen Dagblad. Naast Jörgensen noemt hij ook doelman Brad Jones en aanvaller Steven Berghuis aanwinsten voor Feyenoord.

"Maar de clubleiding heeft ook veel kansen laten liggen in de afgelopen jaren natuurlijk", vervolgt de Kromme. "Het stadion: dat duurt al veel te lang, en nog steeds hapert dat plan aan alle kanten. De eenwording van amateurs en profs is ook niet opgeschoten. Dat vind ik echt: Feyenoord had al veel verder kunnen zijn." Feyenoord kan zondag kampioen worden in de uitwedstrijd tegen Excelsior.

Meer nieuws
   
12:10
12:10
VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
   
12:00
12:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
7
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
18
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
19
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
23
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
ScummyMan
 
10
6 mei 2017 om 13:34
Raar moment om kritisch te zijn. Willem ga lekker de Coolsingel op en geniet van het moment. Volgens mij heet hij ook geen idee hoeveel er bij een nieuw stadion en een fusie komt kijken, veel partijen met tegenstrijdige belangen. Prima dat hij dit aan de kaak stelt maar doe dat later lekker in je column in de zomerstop en niet 1 dag voor de kampieonswedstrijd.
 
Scotsman
 
24
6 mei 2017 om 13:47
Hij zegt dit al heel erg lang. Voor de mensen die Feyenoord volgen is dit geen nieuws. En de doelstellingen die hij noemt werden al geformuleerd bij de aanstelling van Gudde in 2008 als zijn primaire doelstellingen. Hoe ingewikkeld het ook is, tien jaar over zoiets doen is gewoon erg lang, hoe je het ook went of keert.
 
ScummyMan
 
3
6 mei 2017 om 13:57
9 jaar is wel inderdaad behoorlijk lang, dat wist ik niet. Toch vind ik het moment wat ongelukkig. Hij had ook bij het compliment kunnen stoppen en de rest gebruiken voor positieve reacties over dit seizoen en de daarbij horende hoofdrolspelers. Als hij dit al heel erg lang zegt is het niet erg om dit een weekje over te slaan en te genieten. Ongeacht of hij gelijk heeft of niet.
 
Scotsman
 
1
6 mei 2017 om 14:10
Nou ja we weten natuurlijk ook niet wanneer hij dicht gezegd heeft. Kan best zijn dat het AD dit interview al een tijdje in de kast had liggen.
 
Scotsman
 
0
6 mei 2017 om 16:51
Dat bedoeltie volgens mij niet. Hij bedoelt dat het niet prijzenswaardig is dat het stadiondossier al bijna tien jaar duurt. Of dat nou renovatie (waar Van Hanegem voorstander van is) of nieuwbouw is maakt voor dat punt niet uit vind ik.
 
False9
 
7
6 mei 2017 om 13:38
Laat Feyenoord in zijn handjes knijpen dat het zo ver is. Zonder de vrienden van Feyenoord zaten ze nog steeds in financiele problemen en was een kampioenschap helemaal niet haalbaar.
 
feye88
 
2
6 mei 2017 om 14:04
Je moet altijd kritisch blijven. We hebben geen tijd om in onze handjes te knijpen als we niet weer 18 jaar willen wachten
 
falonso
 
14
6 mei 2017 om 13:38
Man, wat een gezeur. Kijk eens waar de club staat! Een paar jaar terug was Feyenoord meer middenmoter dan topclub, hoeveelste stonden ze toen? 10e? Dat stadion kan Feyenoord niet zomaar oplossen. Het is niet zo dat het bestuur even een beslissing kan maken en dan wordt dat allemaal wel eventjes geregeld. Er zijn zo veel stakeholders die daar allemaal akkoord mee moeten gaan. Dat van die amateurs en profs zou ik niet weten, ik volg Feyenoord niet goed genoeg als Ajacied zijnde. Van Geel heeft uitstekend werk verricht. Vanuit 0,0 financiele mogelijkheden de club terug opgebouwd naar waar het nu is. Hij verdient deze landstitel meer dan wie dan ook. Voor de fans is het mooi, zacht uitgedrukt, voor Van Bronckhorst is het mooi, voor de spelers is het mooi. Maar voor Van Geel is het een erg knappe prestatie, zeker omdat een deel van de fans (vorig jaar?) hem weg wilde hebben. Nu zijn ze waarschijnlijk zijn grootste fans. Feyenoorders, alvast gefeliciteerd met de landstitel! 100% terecht, volledig op eigen kracht verdiend.
 
FR12Jules
 
4
6 mei 2017 om 14:33
@falonso Het is geen gezeur, het is simpelweg de waarheid. Waarom zou je nu geen kritiek mogen hebben? Dat Feyenoord het 'probleem' stadion niet zo kan oplossen is logisch. Maar men is onderhand al een jaar of 10(!) bezig om een nieuw stadion te realiseren. Er is nog geen paal de grond in! Zelfs het huidige plan staat op losse schroeven. Stel ze hadden vanaf het begin een goed plan gehad voor een (ver)nieuw(d) stadion, dan had dat stadion al open kunnen zijn en had Feyenoord volop kunnen profiteren van de extra financiele middelen. Zelfde als dat de volledige krediet naar van Geel gaat. Van Geel had namelijk een relatief klein aandeel in bijvoorbeeld Guidetti en Pelle. Van Geel heeft blunders begaan en een aantal successen gehad. Natuurlijk verdient van Geel de titel, maar ik ben het er niet mee eens dat hij de titel meer verdient dan bijvoorbeeld Gio. Ik ben zelf (nog) geen fan van van Geel. Hij heeft uitstekend werk geleverd afgelopen jaar, maar het jaar daarvoor was het om te janken. Dat vergeet ik niet na een goed jaar. Ik ben benieuwd hoe hij de selectie klaar stoomt voor volgend seizoen. Er gaat veel goed bij onze club, maar ook veel fout. Alleen dat weten alleen de betrokken Feyenoorders. De politieke partijen hebben trouwens aangegeven dat een nieuw stadion er alleen komt wanneer Feyenoord hun relatie met de achterban verbeterd. Als ze hier echt aan vast houden gaat dat stadion er never nooit komen, aangezien de club lijnrecht tegenover de officiã«le supportersvereniging staat.
 
falonso
 
0
6 mei 2017 om 15:18
Bij elke club gaat veel fout, en achteraf is het altijd makkelijk praten. Ik kan het bij Feyenoord niet zo goed beoordelen natuurlijk, maar van buitenaf ziet het er gewoon goed uit. Miskopen zijn er ook bij elke club, zoals Ajax met bijvoorbeeld Zimling. Overmars heeft ook de nodige kritiek gehad, maar als je ziet wat voor selectie er nu toch mede door hem staat... Ik vond Overmars drie keer niks, maar nu doet hij het toch goed. Hij heeft jonge talenten naar de club gehaald (dolberg) en directe versterkingen (sanchez) weten te strikken. Ziyech was een paniekaankoop, dus daarvoor kan ik hem niet echt krediet geven. De aankoop van Sanchez kwam overigens ook door Veldmate, die ook Neres op het oog had. Wat betreft het stadion, ik ken hier het verhaal niet goed hoor, maar voor een buitenstaander lijkt het eigenlijk vrij simpel: Eerst was er geen geld, Feyenoord deed het sportief ook niet fantastisch, dus het leek er ook niet op dat ze dat geld wel even binnen zouden halen (dmv van prijzengeld, Cl/el inkomsten, hogere sponsorbedragen, etc). Je zou dan al wel een plan kunnen hebben, maar er waren grotere problemen (lijkt me). Daarna ging het sportief beter, maar als ik het goed heb werden jullie tweede maar verloren toen de voorronde CL en playoff EL, dus weer geen geld van de Uefa. Dat scheelt nogal op de begroting. Toen het wel goed ging en er geld was (of de mogelijkheid daar aan te komen via lening, sponsors, etc), werd er over gesproken, maar er kwam geen plan omdat ze het niet eens konden worden. Nogmaals, ik ben maar een buitenstander, dus ik mis waarschijnlijk veel onderdelen, maar zo ziet het eruit voor mij. Er was laatst toch wel een plan, waar Beenhakker geloof ik kritisch op was. Dat was in zijn voortuin ofzo, ik weet het niet precies. Of gaat dat om een nieuw trainingscomplex? Wat bedoel je trouwens met dat laatste stuk, dat de achterban en de club lijnrecht tegenover elkaar staan? Is dat wat betreft een nieuw stadion? Dat de fans het niet willen maar de club wel ofzo?
 
soccersupp
 
0
6 mei 2017 om 14:42
Feyenoord heeft het onder de voorganger (koeman) ook niet slecht gedaan, volgens mij twee keer derde geworden terwijl fc Twente toen een stuk sterker was en ook Vitesse veel goede Engelse huurspelers had. Van Hanegem is een echte topspeler geweest en die zijn niet tevreden met een acht, die zijn altijd kritisch om telkens te blijven verbeteren. Hij geniet echt wel van de titel maar wil de fout voorkomen die bijvoorbeeld psv afgelopen seizoen gemaakt heeft door tevreden achterover te leunen terwijl een beetje voetbalkenner al zag dat het elftal over z'n top was.
 
XaviHernandez_
 
2
6 mei 2017 om 13:43
Dat geldt voor iedere club.. Als het allemaal zo simpel was kon iedereen daar op dat stoeltje zitten en dat salaris innen.
 
Scotsman
 
2
6 mei 2017 om 13:49
De timing is misschien wat ongelukkig, maar hij roept dit al langer en ongelijk kan ik hem ook niet geven. Bij Guddes aanstelling in 2008 werden een nieuw stadion en de fusie van amateurs, profs en stadion geformuleerd als zijn primaire doelstellingen. Hoewel ik verder over het algemeen erg positief ben over Gudde, kun je toch niet anders dan concluderen dat deze twee dossiers niet ideaal zijn afgehandeld. Helemaal niet zelfs eigenlijk.
 
Sirius
 
1
6 mei 2017 om 13:57
Ik vind dit te makkelijk. Leuk voor de club en de supporters dat ze dit jaar kampioen worden en in mijn ogen ook terecht, gezien de resultaten. Echter staren mensen zich blind op de resultaten, terwijl het spel lang niet altijd goed was. Verder maakt elke club fouten waardoor de progressie hapert. Ik denk persoonlijk zelfs dat Ajax kampioen was geworden als Feyenoord ook nog actief was geweest in Europa. Persoonlijk denk ik dat er niet veel gaat veranderen. PSV en Ajax kunnen nog steeds veel meer geld uitgeven en Feyenoord blijft toch afhankelijk van voltreffers zoals Jorgensen. Dan moet er wel gezegd worden dat Feyenoord toch veel beter met het geld omgaat dan Psv. Toch verwacht ik dat het de komende jaren weer stuivertje wisselen is tussen Ajax en PSV en dan is het aan Feyenoord om het die twee lastig te maken. Pas dan kan Feyenoord weer definitief aanhaken (qua resultaten) bij de Nederlandse top.
 
Scotsman
 
3
6 mei 2017 om 14:12
Ik heb een kampioen nog nooit een seizoen lang goed voetbal zien spelen, maar kan aan mij liggen. Vind spel ook niet relevant eigenlijk. In de topsport is resultaat het enige wat telt.Ben het overigens met je eens dat de definitieve aansluiting met Ajax en PSV nog lang niet gevonden is.
 
Scotsman
 
2
6 mei 2017 om 14:14
Valt an sich wel mee. De kosten van het stadion worden ook vaak verkeerd geciteerd in de krant. Er wordt in de krant altijd uitgegaan van een prijs van 400 miljoen of meer, terwijl het bij het stadion zelf en wat er dus terugverdiend moet worden om 253,5 miljoen gaat. Voor een gloednieuw stadion met een capaciteit van 63.000 valt dat verschrikkelijk mee.
 
Scotsman
 
1
6 mei 2017 om 14:18
Arena was voor de crisis en voor de bouwfraude-affaire. Porto was ook voor de crisis en in hoeverre je bouwkosten in Nederland kunt vergelijken met die in Italië vraag ik me af. Overigens wordt het nieuwe stadion natuurlijk 50% groter dan het stadion van Juventus. Scheelt nogal.
 
Scotsman
 
1
6 mei 2017 om 14:35
Zo hoog vind ik de bouwkosten dus niet. Bovendien is het hele idee van het bouwen van een nieuw stadion dat je je financiële grenzen vergroot. Als er niks gebeurt weten we in ieder geval zeker dat we binnen dezelfde beperkingen blijven opereren. En gelukkig hoeft Feyenoord het nieuwe stadion ook niet zelf te financieren, zoals dat tegenwoordig meestal met grote bouwprojecten gaat (de bekende DBFM contracten). Tot nu toe laten alle professionele rapporten en berekeningen zien dat het een haalbaar plan is en de berekeningen van de criticasters (zoals het ingezonden stuk in De Volkskrant van vorige week van die Twenste econoom) baseren hun berekeningen continu op de verkeerde kosten.Ik ben niet per se `aanhanger` van Feyenoord City, maar ik heb nog steeds geen gedegen onderbouwing gezien van waarom het een slecht plan is.
 
FR12Jules
 
0
6 mei 2017 om 14:39
De bouwkosten zijn ook niet zozeer en struikelblok volgens mij. Het is meer de businesscase die is gekoppeld aan het stadion. Men vertrouwt de genomen cijfers daar in gewoon niet. Ik ben zelf geen voorstander van Feyenoord City, overigens ben ik ook geen tegenstander. Het zelfde geldt voor een renovatie variant, hier ben ik ook geen voorstander van, maar ook geen tegenstander. Ik wil simpelweg het beste voor de club, echter ben ik nog niet echt overtuigt van Feyenoord City of bijvoorbeeld het plan van Red de Kuip. Ik vertrouw verder gewoon op de gemeenteraad. Ik neem aan dat hun alle over alle kennis beschikken om een goed oordeel te vellen. Als hun akkoord geven dan vertrouw ik hier op. Al zal het achteraf gezien doodzonde zijn als blijkt dat het plan toch niet zo goed is.
 
Scotsman
 
1
6 mei 2017 om 14:48
Ik sta wat negatiever tegenover de gemeenteraad, met name de fractie van D66. Die komen elke keer namelijk weer met een ander argument waarop ze de plannen afkeuren. Dat begon al bij HNS. De ene week willen ze er geen belastinggeld aan uitgeven, de andere week is de relatie met supporters weer niet goed, en een week later is het stadion weer slecht te bereiken.Dat laatste stoort me nog eigenlijk het meeste. Feyenoord wordt nu ineens verantwoordelijk gehouden voor het feit dat Rotterdam Zuid slecht te bereiken is, terwijl de gemeente het ene na het andere project goed keurt in Rotterdam Zuid en zelf overigens binnenkort ook gaat beginnen (of zijn ze dat al?) met Nationaal Programma Rotterdam Zuid. D66 heeft zich echter nooit bekommerd om de bereikbaarheid van Rotterdam Zuid. Ik heb meer het idee dat ze hun vingers niet willen branden aan dit dossier en daarom maar steeds een ander argument verzinnen om een beslissing uit te stellen. Ik vind het ook typisch dat elke beslissing continu wordt uitgesteld na gemeentelijke of landelijke verkiezingen. Het is vanaf begin af aan een politiek spelletje geweest en dat hebben we met name aan de raadfractie van D66 te danken. Overigens ook deels aan Feyenoord die niet altijd duidelijk gecommuniceerd heeft naar de gemeente en ze niet altijd betrokken heeft bij de plannen. Al hebben ze dat bij Feyenoord City wel gedaan en het college is laaiend enthousiast.
 
Voetbalvlogger
 
0
7 mei 2017 om 11:11
Omdat politici bepalen wat er gebeurd. Daar mag je best enorm bang voor zijn. Lees bv even dit artikel. CDA heeft werkelijk geen idee hoe de feyenoorders over hun club denken. http://daskapital.nl/2017/04/cda_luchtkasteel_feyenoord_cit_1.html
 
Juanvan Maren
 
0
6 mei 2017 om 16:47
Beetje kort door de bocht van Willem, alsof Jorgensen de eerste spits is die rendement oplevert. We weten dat Giudetti en Pelle ook geen miskopen zijn gebleken. Wat betreft het stadion mag hij wel wat duidelijker zijn, maar dan moet hij mensen binnen de R v C gaan aanvallen en dat doet hij niet.