Van Hanegem hekelt tendens rondom Koeman: 'Iedereen knikt ja en amen'
Maandag, 18 november 2019 om 06:48

Willem van Hanegem is blij dat het Nederlands elftal zich heeft geplaatst voor het EK. Toch vindt de oud-voetballer het vreemd dat er in zijn ogen geen ruimte meer is voor een kritische kanttekening. De Kromme schrijft maandag in zijn column voor het Algemeen Dagblad dat bondscoach Ronald Koeman niet of nauwelijks wordt bekritiseerd omtrent zijn keuzes. "Waar bij de vorige bondscoaches werkelijk alles werd betwist, knikt iedereen ja en amen bij zo'n beetje alles wat Ronald Koeman zegt", aldus Van Hanegem.

"Als Koeman morgen besluit een pinguïn in de spits te zetten tegen Estland, zeggen de analytici: 'hij zal er een bedoeling mee hebben' en 'laten we het gewoon even afwachten'. Ik kan daar slecht tegen", schrijft Van Hanegem. Oranje verzekerde zich zaterdag van deelname aan het EK door met 0-0 gelijk te spelen in Belfast tegen Noord-Ierland. Van Hanegem is niet onder de indruk van die prestatie. "We zijn gekwalificeerd in een poule met twee landen die er echt helemaal niets van kunnen: Estland en Wit-Rusland. We moesten eigenlijk alleen afrekenen met Noord-Ierland. Ook gewoon een elftal zonder één speler die ertoe doet in Europa en in De Kuip en in Belfast was het worstelen met die ploeg."

Van Hanegem had goede hoop toen Nederland goed speelde in Hamburg tegen Duitsland en met 2-4 won. Hij hoopte dat het de opmaat was voor iets moois. "Maar zaterdagavond in Belfast was het gewoon onvoldoende", stelt hij in de krant. "Dat de bondscoach weer met Marten de Roon begon, daar kan ik nog wel waardering voor opbrengen. Als heel Nederland schreeuwt om zijn hoofd, dan zou ik hem ook opstellen. Maar tegen Noord-Ierland in De Kuip bleek wel al dat Frenkie de Jong zou worden vastgezet, dus had Koeman ook kunnen weten dat De Roon aan de bal zou komen. En dan moet je hem opeens vroeg wisselen."

Koeman koos verrassend voor Steven Berghuis in de basis, terwijl Calvin Stengs de hele wedstrijd op de bank bleef. "Dat zou iedere bondscoach worden aangerekend. Maar Koeman blijkbaar niet, iedereen heeft begrip voor zijn keuzes. Want, zo zei de bondscoach zelf in Belfast voor de zoveelste keer: we moeten niet vergeten waar we vandaan komen en iedereen legt de lat alweer zo hoog", aldus Van Hanegem, die juist vindt dat de verwachtingen hoger moeten zijn dan een of twee jaar geleden. "We hebben Frankrijk, Duitsland en Engeland verslagen, spelers staan op de loonlijst bij topclubs en spelen in de Champions League. Als je dan zo pover speelt in Minsk en tweemaal tegen Noord-Ierland, dan moet je dingen benoemen. De pers, maar ook de bondscoach."

Van Hooijdonk: 'Het heeft geen enkele zin om hen allebei op de bank te hebben'

Lees hier de reactie van Pierre van Hooijdonk op het spel van Ryan Babel.Lees artikel

Voor Van Hanegem voelde de wedstrijd tegen Noord-Ierland 'als een stapje terug', terwijl hij hoopte dat Oranje juist een stap vooruit zou gaan. Hij legt de vinger op de zere plek: "Jasper Cillessen zorgde voor problemen, de backs Joël Veltman en Daley Blind slaapwandelden in de eerste helft, De Roon en Donny van de Beek heb ik niet gezien en waarom Pierre van Hooijdonk bij de NOS zo tevreden was over Ryan Babel, kan hij niemand uitleggen. Quincy Promes was de beste aanvaller, de rest heb ik niet gezien. Ik zag trouwens wel een gemiste penalty van de Noord-Ieren, maar daar had gek genoeg niemand het over."

Meer nieuws
   
21:31
21:31
PSV aast op Eredivisiespeler en denkt aan transfersom van 1,5 à 2 miljoen euro
0
   
21:22
21:22
Micky van de Ven eist via arbitragecommissie flink bedrag van FC Volendam
6
   
20:35
20:35
Wesley Sneijder geeft live op tv subtiele hint aan Ajax: 'Hoe langer het duurt…'
15
   
20:10
20:10
Marcus Thuram heeft via Instagram uiterst opmerkelijk verzoek aan Inter-fans
3
   
20:00
20:00
Live meepraten in de Champions League: Bayern München - Real Madrid
167
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (34)

 
caine
 
85
18 november 2019 om 07:07
Willem is on fire en hij slaat hier natuurlijk de spijker op zijn kop. We moeten oranje op nu beoordelen. Spelers spelen weer bij topclubs dus vind ik dat je dan ook kritisch mag zijn wanneer het slecht gaat. Goede column Willem!
 
messibarca.
 
8
18 november 2019 om 07:45
Laten we het eens hebben over de thuisploeg,die stugge Noord Ieren,die normaal gesproken gewoon op 1-0 waren gekomen. En laten we het ook eens hebben hoeveel moeite Oranje thuis had met deze uitmuntend verdedigende ploeg. Nee wat doen we...oranje bekritiseren omdat ze niet voldoen aan ons hoge verwachtingspatroon. hoe dom zijn we ?
 
Nico50
 
30
18 november 2019 om 08:20
@messibarca Ploegen als Ajax, Barca en noem maar op hebben wekelijks te maken met ploegen die zich ingraven. Daar moet je maar mee omgaan. Bovendien was het niet zo dat Noord Ierland zich in Belfast verstopte. Integendeel, ze zetten Nederland vanaf het begin vast en Nederland was niet in staat daaronder uit te voetballen, terwijl ze toch veel meer kwaliteit hebben dan een B-team als Noord Ierland. Dan mag je best kritisch zijn, Dat is niet dom dat is realistisch.
 
Rochus
 
9
18 november 2019 om 08:19
Niet alle spelers spelen bij een topclub. Berghuis, Babel, de Roon, Pröpper. Met name voorin is het met het uitvallen van Depay erg dun. Alleen Promes speelt bij een topclub en laat het vooralsnog in de CL zien dat hij van een behoorlijk niveau is.
 
JizZzy
 
22
18 november 2019 om 08:29
Ik kan zo genieten van mensen die gewoon zeggen wat ze vinden, uitstervend ras in deze slappe wereld waarin we elkaar vooral niet willen kwetsen. Maar als kritisch kijken niet meer mag, worden standaarden verlaagd en gaat kwaliteit tevens omlaag. Wat een supercolumn van Willem. Ik viel ook zowat van de bank toen Koeman zei: het spel en de uitvoering moeten we vergeten want we zijn geplaatst en dat was al heel lang geleden bla bla. Say whuuut? En die slapjanus van een journalist ging er nog in mee ook. Je kan eerste worden in een poule en je speelt tegen veredelde amateurs en dan is dit je instelling. Ten Hag deed hetzelfde met dat suffe verdedigende blok. Maar als je een surplus aan kwaliteit hebt, moet je daar juist vanuit gaan. Tegen Chelsea was dat het grappigst: thuis tegen een aanvallend Chelsea maar 2 schoten op doel en uit met vloeiend spel 4 goals maken. Contrast kon niet groter zijn, maar Erik heeft er tenminste van geleerd. Koeman niet, die blijft dit gewoon doen omdat het dun bij hem door de broek loopt. En iedereen maar knikken. Youri Mulder wilde gisteren even kritisch zijn, maar werd nog net niet Nederland uitgezet. Goede genade, waar zijn de tijden van Louis van Gaal gebleven?
 
SpeedyAFC
 
0
18 november 2019 om 11:12
Alleen wat wil je beoordelen? De prestaties of hoe mooi het voetbal is? Voor het eerst in lange tijd weer geplaatst voor een eind toernooi, finale plek Nations League gehaald. Dat is keurig gedaan lijkt me. Dus wat is slecht? Dat je een keer uit bij N-Ierland gelijk hebt gespeeld?
 
JizZzy
 
0
18 november 2019 om 21:06
Volgens mij snap je de strekking van mijn betoog niet, maar goed.
 
MauriDenHaag
 
42
18 november 2019 om 07:14
Helemaal gelijk tegen Ierland was het echt 2 keer zeer zeer matig en bepaalde keuzes van Koeman waren ook onbegrijpelijk. Het ergste vind ik dat je de 1e plek in de groep gewoon cadeau geeft de Duitsers. Ik denk dat je in deze wedstrijd boadu en stengs makkelijk had kunnen brengen, die zijn in vorm en willen zich graag laten zien en daarvoor is Ierland een perfecte tegenstander maar Koeman blijkt toch vaak een hele laffe trainer te zijn.
 
DirkSluit
 
3
18 november 2019 om 08:12
Laffe trainer.. Hij heeft je wel weer geplaatst voor een eind toernooi he.. Iemand die het doel boven alles stelt onder wie het Nederlands elftal weer geliefd is bij het volk. Wat ben jij toch weer waan van de dag en een mee loper. Wees blij met wat we hebben gehaald en kijk mee naar wat de toekomst ons nog zal brengen.
 
Kyle66
 
33
18 november 2019 om 08:21
Kijk naar de spelers die hij tot zijn beschikking heeft. Het zou pas erg zijn als hij zich met deze spelers niet had geplaatst. Jouw reactie geeft precies aan wat Van Hanegem bedoelt.
 
RedBaron
 
14
18 november 2019 om 09:03
Met deze selectie is dat niet zo'n prestatie. Dat zouden achtereenvolgens Blind, Hiddink en Advocaat met deze selectie ook zijn gelukt. Het is fijn dat we weer geplaatst zijn maar dat komt vooral door de kwaliteit en vorm van Van Dijk, Wijnaldum en Depay en de doorbraak van Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt. Met die spelers (in die vorm) is het allemaal wat makkelijker. De keuze om de Rhoon op te stellen tegen Noord-Ierland was gewoon weer een hele slechte. We hebben allemaal nu al meerdere wedstrijden gezien dat de tegenstander De Rhoon en onze rechtsback (of dat nu Veltman of Dumfries is) vrij laat en dat die het dan niet meer weten. Voor de rechtsback hebben we helaas geen betere optie (dumfries of Veltman is lood om oud ijzer) maar voor de Rhoon had hij gewoon meteen Propper kunnen opstellen. Dat ziet heel voetballend Nederland behalve onze bondscoach. Dat je dat na 35 min als nog moet herstellen is gewoon echt heel zwak. Ook de keuze om Berghuis op te stellen ipv Stengs kan ik niet volgen. Berghuis heeft issues is niet in geweldige vorm en heeft nauwelijks nog groeipotentie. Stengs is juist wel in vorm en kan dit elftal op die positie op termijn een kwaliteitsimpuls geven.
 
Sulejmanii
 
10
18 november 2019 om 09:03
Dirk iedereen is blij om de kwalificatie, maar mag er geen kritische noot gekraakt worden? Koeman speelt gewoon te laf en behouden, het moet gewoon avontuurlijker.
 
MauriDenHaag
 
6
18 november 2019 om 09:10
@Dirk ik ben ook zeker blij dat we weer is geplaatst zijn maar met deze selectie is dat ook logisch. Ik heb het hier over het weggeven van de groepswinst en het maken van verkeerde keuzes van de bondscoach die nu nog goed uit pakken maar op het EK afgestraft worden.
 
FR_JC
 
70
18 november 2019 om 07:21
Geen discussie over mogelijk dat Willem het juist verwoord. Spijker-kop. Vraag me 2 dagen later nog steeds af waar ik in hemelsnaam naar heb zitten kijken. De keuzes van Koeman zijn onbegrijpelijk en alle analisten lullen mooi weer met m mee want , `we zijn geplaatst`. Zeker knap na al die magere jaren maar gezien de kwaliteit van spelers die we hebben en met name ook wie hij niet brengt is het maar pover. Tegen toplanden spelen ze goed, wel `pas` altijd in de 2e helft maar voor de rest ben ik niet onder de indruk.
 
Formus
 
9
18 november 2019 om 10:26
Vond Van Gelder bij Rondo gisteren echt om te huilen. Die was echt het toppunt en benadrukte constant dat we blij moten zijn dat we geplaatst zijn. Nou, dat wisten we voor deze wedstrijd ook al, dat dat in deze week ging gebeuren. Dus konden we toch wel proberen te gaan vetballen? Met De Roon beginnen, prima, maar als de aanvallen bij hem moeten beginnen als Frenkie gedekt wordt, heb je een probleem. En je kon echt voorspellen dat N-I dat zou doen, net als in Rotterdam. Net als dat Koeman elke wedstrijd slecht begint. En Van Gelder vindt hem dan een goede coach omdat ie goed wisselt. Kom op, je bent een slechte coach als je steeds slecht begint.
 
FR_JC
 
5
18 november 2019 om 10:55
Geheel eens. Jack was weer ouderwets op dreef met `hoe blij we moeten zijn`. We zijn ook blij, echter is dat voor een aantal analisten het startsein om alles maar klakkeloos als geweldig te bestempelen. Vond de anderen bij Rondo ook niet echt sterk hoor gisteren, eigenlijk net als de wedstrijd van zaterdag, de keuzes, de spelopvatting en met name achteraf het praatje van hoe compact en verdedigend Noord Ierland wel niet speelde. --- Goeie wissel inderdaad, had dat beter vooraf kunnen verzinnen dat met Propper het spel beter zou gaan. Tot zover is iedere eerste helft weinig om van te genieten, alles moet omgezet worden in de 2e helft, wat op een gegeven moment niet meer zal werken. Tijd dat Koeman anderen bij de selectie gaat halen en ze ook gebruiken. Het riedeltje van dat ze het nog niet op de training laten zien is gewoon niet te begrijpen als je ziet hoe sommigen wekelijks aan de weg timmeren.
 
Formus
 
0
18 november 2019 om 13:41
Apart he?! Zou hij het aandurven om bijvoorbeeld een Stengs te laten starten in belangrijke wedstrijden? Zou hij een basisopstelling met een voetballend middenveld (zonder De Roon) aandurven als je tegen een sterke tegenstander speelt, omdat je dan meer mogelijkheden hebt in balbezit? Zou hij een Strootman thuis durven laten? Een Zoet, als hij straks niet meer speelt? Krijg bij Koeman altijd een gevoel van Oer-Hollands polderen. Heel voorzichtig en berekenend. Ook meer reactie dan actie. Terwijl dat echt de kracht is van Nederlandse voetbal vind ik.
 
romarky
 
35
18 november 2019 om 07:21
En ook nu blijkt weer waarom Willem van Hanegem een podium krijgt ondanks de kritieken hier op Voetbalzone. De beste man legt de vinger op de zere plek en geeft exact mijn gevoel tijdens de wedstrijd aan. Ik maakte me al ernstig zorgen toen de opstelling bekend werd en na 45 minuten kreeg ik daar de bevestiging van dat ook Koeman een resultaat coach is. Niets mis mee, maar we kunnen veel beter met dit elftal en zeker als de ploeg volledig fit is moet je het niveau wat Willem ook aangeeft nastreven. Nu kies je als het ware voor een punt, door achterin de bal irritant lang rond te spelen, de aanvoerder alleen maar wil vertragen en je aanvallers opstelt die niet in dit Oranje thuis horen. Babel, aardige vent en goed voor de groep, maar geen basis materiaal, zeker niet in de spits. Berghuis presteert helemaal niet en draait in een zwalkend Feyenoord, die had ook wel het bankje warm kunnen houden en De roon was tactisch een miskleun in deze wedstrijd. En ook dat geeft niet, hij herstelt het uiteindelijk, maar Koeman moet daar wel van leren en dan is een kritische noot terecht. Willem is altijd lekker direct, misschien soms wat zuur, maar hij heeft vaak gelijk, zeker ook als het dingen zijn die we niet willen horen.
 
JaLi71
 
1
18 november 2019 om 07:25
Wat Willem voor het gemak even vergeet is dat we in eerdere kwalificaties verloren hebben van Wit-Rusland. En natuurlijk is het nu niet ineens allemaal goed, maar we mogen zeker blij zijn dat we ons gekwalificeerd hebben. Nederland speelt ook tegen grote landen best aardig, maar we zijn niet ineens beter dan Frankrijk of Spanje.
 
myvision
 
37
18 november 2019 om 07:49
De as bestaat uit spelers die halve finale / finale CL gespeeld heeft. Volgens mij veegt Ajax Europese topclubs van het veld door een gedurfde manier van spelen. Gezien er heel veel van deze (oud-) Ajacieden bij Oranje zitten kan Nederland dat ook. Ook tegen Frankrijk en Spanje. Maar dan moet Koeman wel durven en als hij dat niet eens doet tegen Noord Ierland, dan vraag ik me af of hij wel zo geschikt is.
 
cheesie
 
24
18 november 2019 om 07:36
Juist Willem! Eindelijk iemand met een breder podium die zich ook zo uitspreekt. Zaterdag na de wedstrijd mocht je hier ook niets zeggen over de rare opstelling van Koeman en de zaadwedstrijd die dat tot gevolg had ‘want we hebben ons geplaatst’. Laten we hopen dat Koeman de wedstrijd tegen Estland en de wedstrijden erna gebruikt om door te selecteren. Strootman, Vilhena, Berghuis, Zoet hebben geen meerwaarde èn geen toekomst bij oranje,
 
wondersloff
 
14
18 november 2019 om 08:05
Als het alternatief voor Babel een pinguin is dan zou ik voor de pinguin kiezen.
 
FCLIVERPOOLL
 
14
18 november 2019 om 08:05
Babel giga slecht als linksbuiten en in de spits ......blind mist gewoon snelheid op de backpositie....veltman kan ook echt niet als back is bij ze cluppie al 1 van de zwakkere broeders......de Roon harde werker maar met alle respect geen international waardig........berghuis niet gezien kortom was allemaal te pover....koeman houdt veel te lang vast aan de zelfde groep
 
SneekPSV
 
3
18 november 2019 om 08:08
"Als heel Nederland vraagt om zijn hoofd, zou ik hem ook opstellen." Fout!! Koeman moet schijt hebben aan wat Nederland vindt. Hij moet gewoon de beste 11 opstellen. Met wie dat dan ook is. Je moet je als bondscoach niet laten meeslepen door "Nederland".
 
menno66
 
10
18 november 2019 om 08:36
Koeman is met Cruijff opgegroeid dus had ik minder defensieve `zekerheden` verwacht. Een opstelling zoals Ten Hag bij Chelsea uit, dat had naar mijn bescheiden mening beter gewerkt. Tevens een simpele verwijzing waar het Ned. voetbal voor staat. Avontuurlijk, aanvallend maar (hopelijk)niet naief. Het ijzersterke centrum als slot op de deur. Overall zijn de posities goed bezet met de aantekening dat alleen de rechtbackpositie toch wel zorgen baart. Neen, afgelopen zaterdag was niet best, mede ingegeven door een behoudende coach. Met lef was winst tegen een doorsnee team met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid een feit geworden.
 
PapaBear
 
3
18 november 2019 om 09:02
Het blijft dubbel, we hebben ons eindelijk weer eens geplaatst na een hele zware periode. Maar gezien het materiaal en potentieel wat er rondloopt kunnen we ons onderscheiden maar weigeren dit te doen.aan het eind van de rit herinneren we ons enkel het zilverwerk als die er eindelijk is, dus ja zeg het maar.we zijn geen Barcelona (guardiola periode) om te zeggen we halen zilverwerk met prachtig spel. Het zou wel mooi zijn om nu in ieder geval de laatste wedstrijd met aanvallendere intenties te spelen, geplaatst zijn we al dus je hebt niets te verliezen enkel te winnen.daarom blijf ik het ook jammer vinden dat de vrij nu geblesseerd is, had nu zijn wedstrijd kunnen pakken.voorhoede met Promes, Boadu en Stengs moet gewoon kunnen.
 
Sulejmanii
 
16
18 november 2019 om 09:06
Ik ga Van Hanegem zijn columns steeds meer waarderen, hij heeft weer helemaal gelijk.
 
DeSteek77
 
4
18 november 2019 om 09:15
Ik denk dat de meeste analisten, waaronder ook Willem van Hanegem, onze aanval schromelijk overschat. Depay is geen slechte speler, maar als het je beste aanvaller is, dan mag je best spreken van armoede. Gini is ook bij Liverpool niet dé doelpuntenmaker op het middenveld en Frenkie al helemaal niet. En als dan Gini en Depay niet meedoen, dan is het hopen op Promes, maar hem was het helaas ook niet gelukt en hij kon ook in de tweede helft geen goed gevolg geven aan de goede eerste helft. Daarbij wil ik overigens wel aantekenen dat ik vind dat Willem hier helemaal gelijk heeft. De Roon en Berghuis hadden nooit moeten beginnen. Pröpper en Stengs (of Boadu) leek mij een betere keuze, al vind ik het niet vreemd als je tegen dit soort tegenstanders met een breekijzer/kapstok speelt (dus de Jong of Weghorst).
 
gomes1psv
 
5
18 november 2019 om 11:36
Ik denk dat Koeman zelfs expres met zijn B-spelers (berghuis, Babel, De Roon) doorgaat, gewoon om te laten zien dat hij de baas is. Na alle ophef over Berghuis kan ik me geen andere reden bedenken om hem op te stellen dan dat hij een statement wil maken. Sowieso vraag ik me af of Oranje in haar geschiedenis wel eens eerder spelers van de nummer 10 van de Eredivisie heeft geselecteerd en als je dan ook nog het wangedrag van Berghuis meerekent vind ik het hoogst opmerkelijk dat hij er uberhaupt bij zit. Terwijl het rendement vergelijkbaar is, vind ik het lullig dat Stengs niet wordt beloond voor zijn goede spel bij de nummer 2 van de competitie en vooral te horen krijgt dat hij nog veel moet leren... Dat zal wel, maar zelfs Stevie Wonder kan zien dat Stengs met zijn 20 jaar nu al op zijn minst hetzelfde brengt en biedt als Berghuis, die volgende maand 28 wordt en behalve een uitstapje naar de bank van Watford nooit verder is gekomen dat subtop Eredivisie.
 
pinko
 
2
18 november 2019 om 11:44
Hopelijk komt de trein uit Barcelona voorbij en neemt Koeman mee op de terugreis. Laat Louis van Gaal lekker van die jonge talentvolle spelers een leuk aanvallend team boetseren. Daar heeft Koeman helemaal geen kaas van gegeten. Stoere taal, dooddoeners en gewichtigheid uitstralen. De kenmerken van Koeman. Maar een team steeds beter laten spelen. Ho maar. Dus, het is mooi geweest.
 
NicoMitea
 
2
18 november 2019 om 12:56
Wat een verademing is Willem van Hanegem. Altijd eerlijk en recht door zee. Heerlijk om zijn columns elke maandag te lezen, na weer een belabberde speelronde in de Eredivisie of weer een troosteloze interland van NL.
 
falcao1984
 
0
18 november 2019 om 13:00
Van Hanegem heeft ontegenzeggelijk veel verstand van voetbal, alleen het blijft wel mensenwerk hè. Ook in zijn tijd was het niet altijd top ondanks de aanwezige kwaliteit. Niet geplaatst in 1970 en 1972, die rode kaarten met nederlaag tegen Tsjechoslowakije in 1976, UT Arad in 1970 etc.
 
consy
 
0
18 november 2019 om 14:22
Ontzettend zuur columnpje van Willem maar dat zijn we wel gewend. Ongelooflijk dat deze man nog een podium krijgt om zijn zure gal te spuwen over alles en iedereen. We plaatsen ons voor het eerst weer voor een eindtoernooi met in het afgelopen jaar geweldige wedstrijden tegen onder andere Duitsland en Engeland. Koeman verdient krediet, geen kritiek omdat hij simpelweg wel presteert en de vorige bondscoaches niet.