'Van koffie drinken in een autofabriek tot voetballen met Neymar, waarom ik?'
Dinsdag, 12 juni 2018 om 07:37

Thomas Meunier verschijnt regelmatig in de basis van Paris Saint-Germain en is doorgaans ook een van de elf namen op het wedstrijdformulier bij een wedstrijd van het nationale elftal van België. Het is de rechterverdediger echter niet allemaal komen aanwaaien. "Geloof het of niet, maar drie jaar voor mijn debuut bij de Rode Duivels werkte ik als postbode. Ik was niet Thomas Meunier de voetballer. Ik was Thomas Meunier de postbode."

In The Players' Tribune praat Meunier over zijn jeugd, toen hij nog niet met alleen voetbal zijn brood kon verdienen. "Om vijf uur 's ochtends ging de wekker. Ik begon mijn ronde voor de zon opkwam. In Londen of New York lijkt postbode zijn me leuk, omdat daar alle appartementen dicht bij mekaar liggen. In België is dat toch anders. Wanneer het pijpestelen regent en je moet de auto steeds vijftig meter verder parkeren, word je écht moe. Na het werk kon ik thuis wel de hele namiddag slapen. Ik werkte als postbode voor twee maanden."

"Daarna veranderde ik van werk en moest ik auto-onderdelen monteren. In 2010 was dat, niet eens zo lang geleden. En nu, acht jaar later, bereid ik me voor op het WK met mijn land", lacht Meunier, die zich nog altijd afvraagt hoe hij het zo ver heeft kunnen schoppen. Hij was dertien jaar toen hij in de jeugdopleiding van Standard Luik werd opgenomen. Twee jaar later volgde de ontnuchtering: de Luikse club wilde niet met hem verder. "Voor mij was dat geen catastrofe. Voetbal was niet het enige waar ik gelukkig van werd in het leven. Ik kon nu naar een normale school gaan en normale dingen doen. Van het leven genieten, dus. Vervolgens vertelde ik mijn ouders dat ik zou stoppen met voetbal. De passie was verdwenen. De droom was dood."

De moeder van Meunier oordeelde dat haar zoon per se moest blijven voetballen en belde de coach van Virton. "Uiteindelijk mocht ik een wedstrijd meespelen bij Virton in de jeugdreeksen. We wonnen met 15-3 en ik maakte tien goals. Na afloop kwam de coach naar me toe met de vraag welk nummer ik wilde. Stel dat mijn moeder de coach van Virton niét had gebeld, smekend of ik mocht komen testen… Wel, ik wil er zelfs niet aan denken wat ik nu zou doen. Mijn leven zou compleet anders zijn. Niet dat ik toen al de kost verdiende met voetbal. Het is ook daarom dat ik als postbode begon. Om eerlijk te zijn, beviel die periode me niet. Dan was de job waar ik aan auto-onderdelen kon prutsen véél leuker."

Meunier speelde destijds als spits en maakte plotseling schitterende goals die regelmatig op YouTube werden geplaatst. "Al snel praatte iedereen in België over de gast die wereldgoals scoorde in de derde klasse. Ze wisten waarschijnlijk niet dat ik in een autofabriek werkte. Vanuit het niets waren grote clubs geïnteresseerd." Het was uiteindelijk Club Brugge dat de strijd om zijn handtekening won en in de zomer van 2011 een bedrag van twee ton betaalde.

Vijf jaar later maakte Meunier voor zeven miljoen euro de overstap naar Parijs. "Soms lig ik met mijn vrouw Debora op de bank en zeg ik: 'Debora, besef je dat ik voor PSG voetbal?' Kijk waar ik beland ben. Waarom ik? Ik blijf mezelf die vraag stellen. Het moet het lot zijn. Een ander antwoord vind ik niet. Van koffie drinken in een autofabriek tot voetballen met Neymar: het leven hoort zo niet te zijn."

Meer nieuws
   
11:02
11:02
Geen penalty na zelden vertoonde handsbal in de KKD: 'Dit is donkerrood'
0
   
10:32
10:32
Mark van Bommel genoemd als mogelijke trainer halve finalist Champions League
3
   
10:26
10:26
Johan Derksen: 'Je kunt niet meer om hem heen in het Nederlands elftal'
14
   
09:48
09:48
Xavi Simons zorgt voor negatieve primeur tijdens puntenverlies RB Leipzig
4
   
09:37
09:37
'Hij was een dertien in een dozijn-voetballer voor Slot naar Feyenoord kwam'
19
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (14)

 
Nouma123
 
31
12 juni 2018 om 07:53
Het is idd allemaal snel gegaan voor deze jongen, het is wel iemand die altijd ontzettend hard werk en er niet nonchelant bij loopt. Velen dachten dat hij amper aan bak zou komen bij PSG maar heeft toch 24 wedstrijden gepeeld en zelfs 4 keer gescoort. Ik denk dat hij gewoon beloont is geworden voor zijn inspanningen.
 
JohansMokum
 
32
12 juni 2018 om 07:58
Duidelijke nuchtere reactie van deze jongen, goed om te zien dat hij het contrast kan schetsen en dat hij blij is met alles wat hij heeft bereikt. Hard work pays off!
 
rikas1
 
0
12 juni 2018 om 21:38
Omdat hij op een volwassen leeftijd de andere kant heeft gezien. Vind het ook een klasse reactie trouwens hehe.
 
FC-Hollandia
 
10
12 juni 2018 om 08:06
Leuk interview om te lezen, lijkt me een hele nuchtere jongen waar een goede kop op zit. Prima voetballer ook.
 
vivabarsa
 
12
12 juni 2018 om 08:07
zeer leuk interview. Prof Darter van Barneveld (rectificatie ) was trouwens ook postbode hoorde ik.
 
Daaninho
 
16
12 juni 2018 om 08:26
Van Barneveld was postbode, Van Gerwen werd al prof op ze 17e.
 
Jonas15
 
19
12 juni 2018 om 08:09
Hij heeft de jongensdroom op aparte manier uit laten komen. Hij geeft de jeugd een frisse blik op de toekomst en hoop voor de nieuwe generatie. Je bent niet afgeschreven als je 24 jaar oud bent. Blijf doorgaan jongens, alleen zo komen we nieuwe talenten van het formaat Bergkamp, van Nisterooy en Arjen Robben tegen. Ga er niet met de pakken bij zitten en train en vecht voor wat je het waard is. deze jongen heeft bewezen dat het kan en niets onmogelijk is.
 
Furrr
 
4
12 juni 2018 om 08:39
Dit is precies waarom Belgie het WK nooit zal winnen. Ze hebben geen bravour. Ze zijn veel te bescheiden in alles wat ze doen. Ook hun spelovertuiging.
 
Drenniz
 
4
12 juni 2018 om 10:00
Een van de weinige jongens die weten hoe het is om een normaal full-time job te hebben van 40+ uur, dit soort jongens zullen zichzelf ook nooit te hoog voelen voor iemand omdat ze weten hoe het is om niet elke maand meer dan 50.000 per maand bijgeschreven te krijgen.
 
Medalofhonor
 
9
12 juni 2018 om 10:09
Aan de andere kant heb je zoveel talent die onopgemerkt blijven puur omdat ze niet de juiste mensen naast zich hebben, Meunier had dit wel maar er is zoveel toptalent op de straat die deze mensen niet naast zich hebben, ze hebben geen connectie’s of kenissen in de voetbalwereld en hun talent sterft af in een of ander fabriek, postkantoor of op de sofa terwijl je aan de uitkering zit. Voetbal is ook een nare sport mensen vergeten dit, ik heb ooit een verhaal gehoord over Deschat van Anderlecht dat die daar speelt omdat hij hele rijke ouders heeft maar op elk jeugdtoernooi werd die jongen kapot gespeeld en viel totaal niet op met niets maar hij kreeg wel een contract bij Anderlecht en andere getalenteerde jongens niet, wat ik wil zeggen is met een beetje geld kan je ook een club binnen komen, connectie’s en geld is ook soms voldoende ipv hoop talent.
 
nachtmerrie
 
3
12 juni 2018 om 10:30
@medalofhonor - Helaas is dit meer dan altijd waar of dat jeugdtrainers hun eigen zoontjes op de mooiste plekken zetten en scouts niet meer de scouts zijn die we ooit hadden...
 
Edo
 
2
12 juni 2018 om 11:47
Dat klopt, en dat is een van de fascinerende aspecten aan topsport. Er zijn zoveel aspecten die goed moeten zitten om de top te halen. En dus ook zoveel sporters die in de kern wel het talent hebben, maar die de top uiteindelijk nooit zullen halen door uiteenlopende redenen. Deze jongen heeft net op het juiste moment geluk gehad, omdat zijn moeder doortastend was, en die club mee wilde werken. En voor elk mooi verhaal zijn er ook verhalen waarbij het net verkeerd viel.
 
owenkuijt
 
0
12 juni 2018 om 13:20
Deborah Leemans?