Van 't Schip bekritiseert topclubs: '40.000 euro volstaat, of zelfs minder'
Donderdag, 11 november 2021 om 08:31

John van 't Schip neemt zijn kritiek op de topclubs in Griekenland niet terug. De bondscoach van de nationale ploeg van Griekenland sprak twee maanden geleden op Twitter van een 'identiteitscrisis' bij de grootmachten, die weinig spelers uit eigen land opstellen. De ontwikkeling van het Griekse voetbal gaat gebukt onder die tendens, denkt Van 't Schip. In gesprek met De Telegraaf herhaalt hij dat de topclubs nauwelijks oog hebben voor jonge, Griekse spelers.

Op maandag 13 september, direct na de eerste speelronde in de Griekse Super League, wees Van 't Schip op het feit dat Panathinaikos, PAOK Saloniki, AEK Athene, Olympiacos en Aris Thessaloniki bij elkaar slechts zeven Grieken hadden opgesteld: een gemiddelde van 1,4 per team. Volgens cijfers van de Griekse spelersvakbond komt 53,6 procent van de spelers in de Super League uit een ander land dan Griekenland. Van 't Schip bekommert zich als bondscoach van Griekenland over de ontwikkeling van het eigen talent, dat nauwelijks een kans krijgt.

"Niet bij de grote clubs", stipt de Nederlandse keuzeheer van Griekenland aan. "Laat staan dat clubs oog hebben voor jeugdspelers of geld willen investeren in een goede jeugdopleidingen. Ze kopen in Griekenland liever buitenlanders van over de hele wereld. Dat kan zonder enige beperking. In Nederland moet een speler van buiten de EU een minimumsalaris van drie tot vier ton verdienen. Hier volstaat 40.000 of 50.000 euro of zelfs minder. Wat je maar afspreekt."

Van 't Schip maakte met zijn kritiek op de 'kortetermijnpolitiek' het nodige los in de Griekse voetbalwereld. "Samen met de bond gaan clubs overleggen om te komen tot een plan dat de Griekse speler helpt te beschermen en te promoten. Dat is goed voor de totale ontwikkeling van het Griekse topvoetbal", blikt hij vooruit. Verder richt Van 't Schip zich momenteel op de laatste WK-kwalificatiewedstrijden tegen Spanje (donderdagavond) en Kosovo (zondagavond), al kan alleen een wonder Griekenland nog richting het WK 2022 helpen. De ploeg van Van 't Schip staat in Groep B van de kwalificatiecyclus op de derde plek.

De koppositie is uit zicht, maar een tweede plek en daarmee plaatsing voor de volgende kwalificatieronde is theoretisch nog mogelijk. Nummer twee Spanje heeft momenteel vier punten voorsprong en dus moet Griekenland donderdagavond in ieder geval winnen van la Furia Roja. De Griekse bond wil graag verder met Van 't Schip, wiens contract in maart 2022 afloopt. "Ik ga graag door en na Spanje en Kosovo praten we daarover. We moeten natuurlijk wel iets laten zien tegen die twee landen, want met alle emoties hier in Griekenland kan het gemoed zomaar omslaan. Maar ik heb alle vertrouwen in mijn spelers."

Meer nieuws
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
6
   
16:26
16:26
'Dick Schreuder op poleposition voor nieuwe trainer van Feyenoord'
48
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
24
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
9
   
15:18
15:18
Feyenoord plukt nieuwe hoofd jeugdopleiding weg bij Rangers
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (8)

 
Bati-United
 
15
11 november 2021 om 09:06
Nou ken ik van' t schip verder niet als trainer maar Griekenland doet het volgens mij wel aardig onder hem. Wat betreft buitenlandse spelers heeft hij ook een sterk punt, benieuwd of ze dit ook daadwerkelijk oppakken.
 
JohanVlerksen
 
5
11 november 2021 om 09:17
Mooie nuchtere man. Goed dat hij ook gewoon benoemd dat de emoties in Griekenland vaak hoog oplopen en hij dus ook zomaar forse kritiek kan krijgen. En dan ook nog kritisch zijn op selectiebeleid van de clubs, hij durft wel!!
 
ikbenjouniet
 
1
11 november 2021 om 09:21
Voor mij was van 't schip toen der tijd de perfecte opvolger van zowel De boer als Bosch. Helaas ging die naar Griekenland, is een goed tacticus en people manager. Word eigenlijk overal wel gewaardeerd door het werk wat die brengt.
 
FlamengoBrasil
 
5
11 november 2021 om 09:35
Bij Zwolle was het volgens mij ook niet zo best toch onder hem?
 
Piranha
 
6
11 november 2021 om 09:16
Schip, fantastische vent, doet het redelijk met het materiaal daar want dat is niet veel soeps. Vind het al vrij opmerkelijk dat ze hem nog laten zitten want ze denken in Griekenland ook al dat ze beter zijn dan ze in feite kunnen.
 
Robby
 
3
11 november 2021 om 11:26
Griekse Talenten kom maar lekker naar Willem II. Tsimikas, Vrousai en Pavlidis hebben hun weg naar boven al via Willem II weten te maken. Benieuwd of Michelis en Kampetsis dat ook kunnen gaan doen.
 
Marinos1992
 
4
11 november 2021 om 16:46
Wat ben ik blij met John als onze bondscoach, en hij slaat de spijker op z'n kop hiermee. Griekse topclubs moeten meer gaan kijken naar de talenten die er rond lopen en het is ook goed voor hun dat zijn zich gaan ontwikkelen ipv de voorkeur geven aan de b - c garnituur spelers die er komen!
 
Olivia
 
0
14 november 2021 om 08:50
Investeer en ontvang binnen zeven werkdagen rendement. Waarom zou u uw kostbare tijd online verspillen aan het zoeken naar een lening? Wanneer er een mogelijkheid voor u is om te investeren met € 300 en binnen zeven werkdagen een rendement van € 3.000 te krijgen. Neem contact met ons op via Whatsapp of bel +1- (902) 201-2811 ... E-mail-- oliviasophia00111 @ gmail . com