Verbeek: 'Uitdaging is om terug te keren in subtop, dit jaar linkerrijtje'
Maandag, 30 oktober 2017 om 10:35

FC Twente kent een tegenvallende seizoenstart en dat koste trainer René Hake onlangs de kop. Vrijdagavond werd bekend dat Hake, die eerder nog in een andere functie aan de club verbonden zou blijven, definitief vertrekt en hij maakte zo de weg vrij voor de aanstelling van Gertjan Verbeek. Die zette maandagochtend zijn krabbel onder een contract tot medio 2019 en weet dat er een hoop werk aan de winkel is.

"Het is nooit leuk om een collega ontslagen te zien worden en die op te moeten volgen. Maar ik heb dat eerder meegemaakt", begon Verbeek, opgetekend door RTV Oost, zijn presentatie. Verbeek neemt zijn eigen assistent Jan de Jonge mee en denkt dat essentieel is om op korte termijn succes te boeken: "Met hem heb ik een visie opgebouwd. We denken hetzelfde over voetbal en het beter maken van spelers. In het buitenland is het zeer gebruikelijk om een eigen assistent mee te nemen."

Twente staat momenteel met negen punten uit de eerste tien wedstrijden van dit Eredivisie-seizoen op een dertiende positie en het doel voor Verbeek dit seizoen is duidelijk: "De uitdaging is om met Twente terug te keren in de subtop. Dit jaar willen we schuin naar het linkerrijtje kijken en daar eindigen. Er moet nog veel gebeuren. Dat doe ik met volle uitdaging en passie."

Voor Verbeek komt er met zijn dienstverband bij FC Twente een droom uit. De trainer heeft emotionele binding met de club en sprak in het verleden al uit dat hij ooit nog eens in Enschede wilde werken. De 55-jarige Verbeek is echter niet van plan om, nu hij weer als coach actief is in de Eredivisie, te stoppen met zijn werk als analyticus: "Mijn werkzaamheden zullen minder frequent zijn, maar ik zal hier en daar mijn mening geven. Ik laat mij niet monddood maken door wie dan ook."

Meer nieuws
   
08:47
08:47
Oosting zet deur voor toptarget Twente wagenwijd open: 'Als zo'n speler...'
0
   
08:26
08:26
'Ajax bracht bezoek aan talentvolle trainer; ook Europese topclubs met interesse
3
   
07:44
07:44
Driessen: 'Hij is de eerste speler die Slot er bij Liverpool direct uitknikkert'
24
   
23:45
23:45
'Wij moesten, voordat we lekker konden zuipen, eerst nog even voetballen'
10
   
23:19
23:19
Leicester City kan promotie naar Premier League niet ontgaan na verlies Leeds
10
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (31)

 
JasonRhijn
 
18
30 oktober 2017 om 10:43
Ik heb echt helemaal niks met Verbeek. Altijd zo makkelijk praten als analist bij Fox en andere programma's. Vervolgens is hij meer bij clubs ontslagen als dat hij aan de voordeur vertrok. Hij weet het allemaal zogenaamd beter. Maar ik zie helemaal geen positieve eigenschappen van hem. Die een team als Twente er boven op kan brengen. Jan van Halst heeft heel slecht ingekocht ten op zichten van vorig jaar. Waarom Verbeek het nu wel kunnen? Hard werken is echt niet het recept om Twente een linkerrijtje te maken. Het is gewoon kortweg kwaliteit.
 
holala
 
5
30 oktober 2017 om 10:51
@jason Ben het deels wel met je eens maar deels ook niet. Er loopt meer kwealiteit dan de plek die Twente inneemt doet vermoeden. Soms zag ik wedstrijden van mijn clubje Twente dat zo armzalig en slecht uitzag, wat niet alleen met kwaliteit te maken had. Soms waren ze niet vooruit te branden en kwamen ze erg lamlendig over. Ik denk eerder dat het ook een mentale kwestie is. Winnen kan Twente niets, alleen verliezen (degraderen). Ik hoop dat Verbeek er juist weer vuur en gif in kan stoppen zoals tegen Utrecht en Heracles. Dan komt de kwaliteit vanzelf weer naar boven.
 
Feynzo
 
6
30 oktober 2017 om 10:53
Ik heb het idee dat het Verbeek-effect in eerste instantie verfrissend is en voor veel energie zorgt, maar dan ook weer snel wegebt door zijn starheid en slechts gemiddelde coach skills.
 
twente-watcher
 
15
30 oktober 2017 om 11:01
Dat gelul over slechte kwaliteit. Er lopen genoeg bovengemiddelde spelers rond bij Twente. Je moet ze alleen wel een houvast geven. Een duidelijke spelvisie. Hake had dat niet of slaagde er in ieder geval niet in . En daar ligt nou precies de kracht van Verbeek. Hij kan als geen ander een systeem in een ploeg brengen. Dat heeft hij bij al zijn clubs gedaan. Ook bij Heracles en Heerenveen speelden geen toppers destijds. Bij AZ was de halve selectie ook verkocht. Hij zal een tijdje nodig hebben, zeker met de serie wedstrijden die er aankomt. Maar rond de winterstop staat er zeker een basisteam dat als team voetbalt en niet als elf kippen zonder kop op goed geluk.
 
reds1965
 
3
30 oktober 2017 om 11:08
Aan de andere kant, hoeveel trainers in Nederland verlaten na een aantal dienstjaren de club via de voordeur? Ja, de voorbeelden zijn op te noemen, maar ik denk dat er meer voorbeelden zijn van trainers die uiteindelijk ontslagen worden. Ik heb ook altijd gezegd dat je en type Verbeek nooit te lang aan je moet binden, omdat zijn manier van werken op den duur is uitgewerkt. Dat komt ook omdat de meeste mensen niet gewend zijn om altijd tot het uiterste te gaan en Verbeek juist wel de man is die dat te allen tijde vraagt. Ik ben er in ieder geval blij mee
 
Marranr1
 
0
30 oktober 2017 om 13:53
Laat zijn teams altijd aanvallend voetballen en is een coach met ballen, kan zien dat jij je helemaal niet hebt verdiept in de coach Verbeek. Geen woorden maar daden en daar is Verbeek een voorbeeld van. Hoort bij de 10 beste Nederlandse coaches dus mogen blij zijn dat hij weer een club hier in deze Mickey mouse competitie heeft gevonden en de spelers ook daadwerkelijk beter maakt!
 
jan1980
 
0
31 oktober 2017 om 07:50
Inderdaad, bij AZ ontslagen voor wanprestaties en belangrijker wangedrag. Bij Bochum en Nürnberg ontslagen voor dezelfde redenen...
 
jan1980
 
0
31 oktober 2017 om 07:50
Ezel stoot zich dus vaker dan eens
 
Master D
 
2
30 oktober 2017 om 10:58
Ben benieuwd hoelang FC Twente het met Verbeek kan uithouden. Het is geen toeval dat ie altijd ontslagen wordt terwijl te resultaten (op zijn tijd bij Feyenoord na) niet zo heel dramatisch zijn. Aan de andere kant is een Verbeek ook altijd slechts zo goed als zijn materiaal. Eens kijken of hij ze in het linkerrijtje kan krijgen.
 
Mexicanooo
 
8
30 oktober 2017 om 11:17
@master D: Hij heeft twee periodes bij ons (heracles) gezeten en deed het daar gewoon altijd naar behoren. Dat hij 'zo goed is als zijn materiaal' ben ik het niet met je eens. Hij traint namelijk op dingen die niet gebruikelijk zijn in de Eredivisie (kracht, discipline en uithoudingsvermogen), en dat zorgt er meestal voor dat de spelers boven zichzelf uit stijgen. Ik zal het je sterker vertellen: onder Bosz trainde de selectie zelfs nog op de conditieprogramma's van Verbeek, omdat er simpelweg geen betere draaiboeken waren. Combineer dat met een goed strijdplan (wat Verbeek altijd heeft) en je kan zeker mee in onze middelmatige competitie. Zijn minpunt is algemeen bekend: hij doet alles op zijn eigen manier en neemt van andere mensen niet veel aan. Als hij niets in een speler ziet, durft hij zonder blikken of blozen de desbetreffende voetballer buiten de selectie te laten. Dat is waarom hij meer overkomt als een trainer voor de korte termijn, namelijk: de spelers zijn hem een keer zat. En op dat moment moet een directie (noodgedwongen) ingrijpen. Off-topic: toch geinig om te zien dat Twente het nu doet met twee ex-hoofdtrainers van Heracles (verbeek en De Jonge) om ze uit het slop te halen.
 
jan1980
 
0
31 oktober 2017 om 07:52
Goed strijdplan? Bij AZ speelde hij jaar lang met 11 spelers en negeerde de overige selectie spelers. Is geen people manager en maakt ruzie met iedereen met een mening
 
Mexicanooo
 
0
31 oktober 2017 om 11:03
@jan1980: wat heeft dat met een (goed) strijdplan te maken? Hij had zijn elftal bij AZ toch prima staan? De mannetjes stonden op de juiste positie en qua resultaten behaalde hij elk jaar Europees voetbal. Daar ging het om. Verder zeg ik ook nergens dat hij een people manager is of geen ruzie maakt. Mijn post laat juist zien dat Verbeek niet lang bij een club kan blijven.
 
droppie
 
5
30 oktober 2017 om 11:05
Ambities hebben is goed, maar wees wel realistisch. Linkerrijtje? Van de 9 plaatsen kan ik al 7 invullen die daar waarschijnlijk instaan. (psv, Ajax, Feijenoord, Vitesse, Pec, AZ, Utrecht) Dan zijn er nog 4 clubs die meestrijden en denk ik betere kaarten hebben voor een plek bij de eerste 9, namelijk Excelsior, Heerenveen, Ado en Heracles.
 
Myloki
 
1
30 oktober 2017 om 13:18
Dan zal ik als ik jou was toch iets vaker Pec gaan kijken. Selectie is in mijn ogen prima en goed in balans.
 
VAKKIE-L
 
1
30 oktober 2017 om 14:23
PEC begint vaker leuk en na de winterstop valt het terug waar het thuishoort in het rechterijtje namelijk. Straks krijgt Pec ook te maken met schorsingen en blessures en dan is de bank niet sterk genoeg om het op te vangen.
 
Myloki
 
1
30 oktober 2017 om 17:07
Israëllson, Freire, Koppers, Ondaan, Nijland, Bakker en Marinus zijn spelers die afgelopen weekend niet in de basis stonden en prima vervangers zijn dus dat klopt ook niet.
 
FOORZA NEC
 
1
30 oktober 2017 om 14:28
Excelsior? Ik zal me laten verassen.
 
droppie
 
0
30 oktober 2017 om 19:04
Foorza Nec, Ik denk dat Excelsior de boel aardig voor elkaar heeft, in ieder geval als middenmoot. Ze zullen wellicht wat zakken, maar dan nog is een top 9 plek niet ondenkbaar.
 
Wazebey
 
6
30 oktober 2017 om 11:07
Verbeek is een trainer met ambities die wonderen kan verrichten. Met zijn know-how krijgt hij Twente weer op de rit. Hij weet het de topclubs altijd moeilijk te maken.
 
PSV1913
 
0
30 oktober 2017 om 13:14
Dan mag hij meteen aan de bak aankomende zondagmiddag uit tegen PSV
 
lenin
 
2
30 oktober 2017 om 11:08
De filosofie van Verbeek gaat gepaard met heel veel energie in wedstrijden steken. De basis hiervan legt hij in de zomer. Verbeek obv zijn filosofie in een lopend seizoen aanstellen gaat dus niet werken. De spelers hebben de (conditionele) basis in de voorbereiding gemist, waardoor de speelstijl niet gerealiseerd gaat worden. Als Twente het geduld heeft kan het volgend jaar iets worden, maar ik vrees dat men dit jaar er met Verbeek nauwelijks bovenop komt, omdat het niet bereiken van de gewenste speelstijl bij zowel spelers als Verbeek veel frustratie gaat opleveren.
 
Jeroen-AMF
 
0
30 oktober 2017 om 11:14
Hij wilde ook meepraten op het technisch gebied, waarschijnlijk omdat van Halst hier geen oog voor heeft. Er zullen misschien wel wat spelers vanuit de tweede bundesliga op het lijstje van Verbeek staan. En daarnaast kan je in de winter altijd kijken naar spelers van grote clubs die niet aan spelen toe komen een een half jaar te huren.
 
snapik
 
0
30 oktober 2017 om 13:10
Spelers uit de tweede Bundesliga zijn vrij duur. Ik weet niet hoe Twente er financieel voorstaat?
 
Jeroen-AMF
 
0
30 oktober 2017 om 13:46
Volgens mij niet heel goed, dus wordt ook wel lastig. Daarnaast hebben ze nu natuurlijk ook een selectie dus zal misschien pas iets gehaald kunnen worden als er iemand vertrekt.
 
Sirius
 
1
30 oktober 2017 om 11:21
Linkerrijtje is wel erg optimistisch, vooral gezien het speelschema de komende weken. Het grote voordeel in mijn ogen is zijn mentaliteit en wat hij verwacht van z'n spelers. Een aantal spelers lopen de kantjes er vanaf en dat deden ze al voor ze bij FC Twente kwamen en die worden nu wel aangepakt. Een jongen als Tighadouini had allang fit moeten zijn.
 
staanplaats
 
0
30 oktober 2017 om 11:55
linker rijtje na 34 wedstrijden...en ja komende weken zullen ze het lastig hebben, maar wie heeft dat niet tegen psv en ajax? Heerenveen is niet zo goed als het lijkt, zeg maar best uit vorm, en ook bij AZ is wel wat te halen, die zijn ook niet zo constant.
 
Sirius
 
0
30 oktober 2017 om 12:17
Maar vergeet niet dat we al verloren van Excelsior (thuis), VVV (thuis), Sparta (uit) en Willem II (uit). Dat is gewoon in en in triest. Natuurlijk kun je resultaat halen tegen Heerenveen en AZ, maar die kans is wel erg klein als de selectie niet snel grote stappen gaat maken. Linkerrijtje is in deze situatie gewoon heel lastig. Het probleem bij FC Twente momenteel is: Of ze maken de 2-0, of ze verliezen de wedstrijd. Het zegt genoeg dat ze 7x verloren en niet 1x gelijk speelden. De selectie heeft het tot nog toe te makkelijk gehad bij de club en dat gaat met Verbeek gelukkig helemaal veranderen.
 
staanplaats
 
0
30 oktober 2017 om 12:29
Helemaal waar en die punten zijn vrij kostbaar. Maar ik bedoelde dat de rest ook moeilijke wedstrijden heeft en het gat is nog niet onoverbrugbaar. Beetje opportunistisch gedacht hoop ik dat Verbeek snel wat resultaat boekt en dan zie ik een kansje tegen Heerenveen en (iets minder) tegen AZ.
 
Olley
 
1
30 oktober 2017 om 12:31
Laten we er eerst maar eens in blijven. Maar wat ik wel prettig vind is dat we straks weer een topfitte selectie hebben. Na Mclaren en Preud'homme was die status dramatisch. Zowel schreuder als Hake zijn daarin zwaar te koert geschoten. Neemt niet weg dat ze qua veldspel het normaal wel behoorlijk onder controle hadden.maar goed. Nou houden ze het 30 minuten vol en dan is de tank al leeg. Dat kan gewoon weg niet.
 
BertBert
 
0
30 oktober 2017 om 14:11
een goede keuze.een team word gauw bekeken naar het aanvallend gedeelte. Een aasaidi is de enige die wat brengt.de spits zou misschien beter renderen met meer diepgang van allebeide kanten.wat er nu na een aasaidi aan flankers er is functioneren niet niet optimaal.ik zou fris jong talent als een Fernandes er in gooien heeft lef,techniek behoorlijk snel en scorendvermogen en mischien nog die talent ramertoe er bij voor meer versterkingen.