Vink zet geprezen Ajax-speler terug op aarde: 'Hij moet hier sneller snijden'
Zondag, 10 maart 2024 om 17:01

Marciano Vink vindt dat Ajax niet hoeft te klagen met het behaalde punt tegen Fortuna Sittard (2-2). De analist vond de Amsterdammers te voorspelbaar voor de dag komen, en pas bij de invalbeurt van Brian Brobbey weer wat tekenen van leven vertonen. Ook wijst Vink meerdere schuldigen aan bij de 1-1 van Fortuna. Jordan Henderson, Diant Ramaj en de laatste tijd zo bewierookte Ahmetcan Kaplan worden uitgelicht.

Ajax kwam zondag vroeg op voorsprong - Kenneth Taylor schoot binnen na een fraaie rush - maar Fortuna draaide het na rust helemaal om. Via goals van Deroy Duarte en voormalig Ajacied Kaj Sierhuis namen de Limburgers brutaal de leiding in de Johan Cruijff ArenA.

Op de valreep zorgde Brobbey, die met het oog op donderdag buiten de basis werd gelaten, toch nog voor de 2-2 eindstand. Meer verdiende Ajax ook niet, aldus Vink.

"Vandaag was het gewoon heel traag", analyseert de oud-middenvelder bij ESPN. "Veel geschuif op het middenveld, passjes over vijf meter, er kwam gewoon geen tempo in de wedstrijd. Ajax heeft het een beetje over zichzelf afgeroepen."

Pas bij Brobbeys entree begon Ajax weer wat op te leven, zag Vink. "Ajax is vijftig procent minder zonder hem. Hij doet ook niet alles goed, maar er zit zoveel meer pit in deze jongen, waardoor het team op een of andere manier meer drang naar voren lijkt te krijgen. Daarvóór gaan alle ballen naar Henderson."

"Mannsverk speelt honderd keer op Henderson, iedereen die opkijkt speelt de bal naar Henderson... Dan is het weer geschuif in de breedte. In de diepte mis je dan de verrassing. Het is gewoon te voorspelbaar zonder Brobbey."

De goal van Duarte


Op de 1-1 wil Vink nog wat extra inzoomen. Drie Ajacieden speelden daarbij een twijfelachtige rol, vond hij. "Duarte komt voor Henderson en loopt gewoon vijf, zes meter bij hem weg. Kaplan mag eerder snijden naar Duarte toe, en Ramaj moet de korte hoek houden. Ik denk dat Ramaj gokt op een voorzet of dat hij echt verrast wordt door de snelheid van de bal. Het is ook een snoeiharde bal, maar als jij gewoon de korte hoek hebt, schiet hij recht op je af."

Meer nieuws
   
21:30
21:30
Kieft start discussie over Akpom: 'Dat zal voor Ajax een lastige afweging zijn'
0
   
21:27
21:27
Donny van de Beek reageert op mogelijke terugkeer bij Ajax: 'Waarom niet?'
1
   
21:05
21:05
'Paris Saint-Germain maakt gigantisch bedrag vrij uit vertrek van Mbappé'
1
   
20:30
20:30
Opleving of laatste stuiptrekking; is Haaland de laatste echte superspits?
9
   
20:28
20:28
Bittere pil voor Pherai en Reis: HSV wacht zevende seizoen op tweede niveau
2
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (17)

 
mickey12
 
14
10 maart 2024 om 17:05
En dan is het nu wachten op de reacties die toch Sutalo de schuld geven van de tegengoals.
 
Fc-Bami
 
35
10 maart 2024 om 17:10
Sutalo geeft een bal op Ramaj die hem vervolgens inlevert. Sutalo mag natuurlijk nooit die bal geven aan Ramaj maar een solo inzetten en scoren aan de andere kant.
 
DeUitverkorene
 
8
10 maart 2024 om 17:17
Sutalo is gewoon simpelweg een bron van onrust. Zijn onrust leidt tot chaos.
 
lovren
 
5
10 maart 2024 om 17:24
Standaard Šutalo is al tijd de persoon die fout zit. Lekker lullen man de meeste van jullie vinden het makkelijk om hem te bashen maar geen enkele cv zou een lekker seizoen draaien in onrust.
 
Martijn R
 
3
10 maart 2024 om 18:31
@lovren Ach ja, de meeste mensen hebben natuurlijk totaal geen kijk op het spelletje. Zien niet wie er goed of slecht speelt, of wie een fout maakt. Dus altijd maar zeggen dat Sutalo slecht speelt en alles fout doet is het makkelijkst. Want ze weten niet beter, en zien andere het ook zeggen. Dus zal het wel waarheid zijn. Wat een armoe..
 
CaykurRizespor
 
30
10 maart 2024 om 17:14
Vink lult uit z’n nek. Had wat meer voetbalkennis verwacht van iemand van zijn statuur. Als Kaplan instapt (snijdt) dan kan die speler van Fortuna kappen en staat dan oog in oog met de keeper. Die jongen heeft het juiste gedaan, het doelpunt is voor 100% toe te rekenen aan Ramaj. De korte hoek is nl altijd voor de keeper.
 
Homelander
 
5
10 maart 2024 om 17:21
Ach je kan blijven kijken naar tegengoals en wie er in de fout gaat maar je staat met 9 veldspelers op eigen helft en er is nooit druk op de bal dan valt er voor elke tegenstander wat te halen. Voorin speel je met Akpom die geen bal kan vasthouden en 2 middenvelders daarachter die te laat waren bij elke 2e bal en vooral veel lopen met de bal. Over Sosa en Gooijer ga ik het niet eens hebben qua positie kiezen. Het enige wat je hebt bereikt met 5-4-1 is dat Henderson/mannsverk het gat in de as beter opvullen en dat je eigen spits zichzelf richting blessures aan het voetballen is omdat hij voor 3 man werkt.
 
Bongiorno
 
4
10 maart 2024 om 17:25
Gooijer is een ramp. Die staat er echt uit armoede, net zoals dat jongens als Martha en Vos uit armoede een kans kregen dit seizoen. Hij is gewoon helemaal niet goed genoeg.
 
Migi
 
5
10 maart 2024 om 17:30
Misschien moet je ook gewoon rustig doen met zoveel lof voor een speler die na 2 jaar 1 potje speelt. Ik snap dat iedereen graag wil dat het lek boven is, maar het was na 1 resultaat alweer zo positief in analistenland.
 
Emilio Estevez
 
2
10 maart 2024 om 17:48
Ik ben bang dat dat ophemelen na 2 prima wedstrijden er bij de gemiddelde Ajacied ingebakken zit. Misschien helpt een wat ingetogenere houding ook om de weg naar boven definitief in te kunnen slaan, ipv na die snelle 1-0 terug te schakelen naar versnelling nummer 1.
 
CaykurRizespor
 
2
10 maart 2024 om 18:09
Het probleem zit hem in het materiaal dat op het veld staat. Hoe goed je ook bent, als de helft van het elftal niet het gewenste niveau heeft, is het vechten tegen de bierkaai. Als je die Gooier ziet spelen, man man, denk dat hij naast het veld meer van waarde kan zijn als op het veld. En zo kan ik er nog 5,6 opnoemen.
 
DNSDKR
 
1
10 maart 2024 om 19:02
Wie moet dan precies rustig aan doen en hoe leidt dat dan precies naar minder tegendoelpunten?
 
Migi
 
1
10 maart 2024 om 23:21
De analisten. De tendens na Villa was veel positiever dan realistisch.
 
JtjeVtt
 
1
10 maart 2024 om 20:26
Nouja Beelen werd ook gelijk hier neergezet als dé topaankoop die moeiteloos de nieuwe defensieleider van Feyenoord gaat worden na twee goede potjes Migi, volgens mij zie je dit bij alle topclubs wel zo'n beetje. Lang heeft misschien 150 minuten echt goed gespeeld in een PSV shirt maar die wordt daar ook al neergezet als een fenomenale aankoop. Het is nou eenmaal een patroon dat wanneer een speler een goede indruk maakt in zijn eerste minuten bij een topclub dat hij gelijk het stempel 'topaankoop' of 'toptalent uit de jeugd' krijgt. Dat is niet Ajax eigen. Het enige verschil bij Ajax is dat ze dan vaak ook op basis van die stempel opeens na 1 goede pot opgeroepen worden voor Oranje Maar laten we eerlijk zijn, er zijn dit seizoen niet zo veel lichtpuntjes bij ons. Als iemand dan positief opvalt is dat al meer dan we gewend zijn. Hoewel ik ook al een week lang roep hier dat we allemaal een beetje te hard van stapel lopen met Kaplan, we hebben hem nog niet eens gezien in een klassieke 4-3-3 opstelling in het eerste.
 
Migi
 
0
10 maart 2024 om 23:22
Ik bedoel ook in het algemeen. Analisten doen zelf na 2 potjes alsof een speler (nu Kaplan, daarvoor Beelen of wie dan ook) de nieuwe ster is en roepen vervolgens ook zelf dat het toch wel meevalt. Ze maken hun eigen nieuws.
 
pinko
 
0
10 maart 2024 om 18:18
Ajax speelt toch al het hele seizoen zo? In welke opstelling dan ook. Het ontbreekt gewoon aan creativiteit op het middenveld en een aanwezige voorhoede. Dus is het voor de middellijn schuiven, schuiven en nog eens schuiven. Ajax is wel heel vaak voor het doel te vinden, zeg ik dan als verzachtende omstandigheid. Voor het eigen, wel te verstaan.....
 
DNSDKR
 
0
10 maart 2024 om 19:04
Het ontbreekt aan druk op de bal, snelheid, lef, actie en überhaupt een idee over hoe op te bouwen. Qua resultaten snap ik het gebrek aan vertrouwen, maar alleen met tikkie terug win je niets