Vitesse niet akkoord met schikkingsvoorstel Loïs Openda
Maandag, 24 januari 2022 om 16:08

Vitesse heeft heeft een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal voor een schorsing van Loïs Openda niet geaccepteerd. De Belgische aanvaller kreeg naar aanleiding van zijn rode kaart tegen FC Groningen (1-3 verlies) een straf van vier wedstrijden schorsing, waarvan één voorwaardelijk, voorgelegd. De zaak verschijnt waarschijnlijk komende donderdag al voor de tuchtcommissie.

Openda kreeg zaterdag al vroeg een rode kaart in het duel met FC Groningen. Het bleek de aanzet tot een thuisnederlaag voor Vitesse. Openda plantte in de 35e minuut zijn elleboog in het middenrif van Mike te Wierik en moest vertrekken van scheidsrechter Dennis Higler. Vitesse gaat dus niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. Had het dit wel gedaan, dan had het Openda in februari moeten missen tegen FC Twente, Ajax (KNVB Beker) en PSV.

Na afloop van het verloren duel met FC Groningen kreeg Openda, die vorige week nog de winnende maakte tegen Feyenoord, de wind van voren. "Ik ben woedend, door hem moeten we bijna een uur met tien man spelen. Dit mag Loïs gewoon niet overkomen", werd Vitesse-trainer Thomas Letsch door De Telegraaf geciteerd. "Ik heb de beelden gezien en dit was gewoon een rode kaart, helemaal niet slim van hem." De oefenmeester kondigde aan dat hij met de spits in gesprek zal gaan.

Openda verkeert dit seizoen bij Vitesse in bloedvorm. In dertig duels was hij al goed voor vijftien treffers. Vier minuten na de rode kaart voor de Belgische aanvaller kopte Jörgen Strand Larsen de 0-1 voor FC Groningen binnen en na rust liep de ploeg van trainer Danny Buijs door een eigen doelpunt van Eli Dasa en een treffer van Daniël van Kaam, in respectievelijk minuut 67 en 71, uit naar 0-2 en 0-3.

Meer nieuws
   
18:56
18:56
Ancelotti zet Camavinga verrassend genoeg op de bank tegen Bayern
13
   
18:25
18:25
Donkere wolken boven Arnhem: licentiecommissie stelt Vitesse nieuwe deadline
47
   
18:20
18:20
Bondscoach België hakt definitief knoop door over EK-deelname Thibaut Courtois
10
   
18:00
18:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
21
   
17:55
17:55
Matthijs de Ligt verliest race tegen de klok en mist CL-clash met Real Madrid
11
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
TomMulder
 
31
24 januari 2022 om 16:11
Dit was gewoon een onhandige/domme actie tegen een hele vervelende Te Wierik. Wedstrijdje tribune en daarna weer het veld op. Veel te overdreven deze straf.
 
FCG95
 
6
24 januari 2022 om 16:21
Ik denk dat hoe vervelend Te Wierik is, los moet staan van de strafmaat. Anders krijg je zaken waar wraak nemen geoorloofd is. Los daarvan vind ik de straf 1 wedstrijd te hoog. Twee toekijken en één voorwaardelijk had ik zat gevonden. En weer los daarvan; we moeten weer terug naar de oude straffen. Slaande of schoppende beweging, hoe hard ook, rood. Dat intensiteit een bepalende factor is, is belachelijk en zorgt voor veel meer verwarring. Dit was ongeveer de enige zwart-wit regel die het voetbal had en het was een goede.
 
Sanderr
 
20
24 januari 2022 om 16:14
Drie wedstrijden schorsing (plus nog een voorwaardelijk) lijkt me ook wel wat overdreven voor dit vergrijp.. Ik denk dat Vitesse hier goed aan doet, zal waarschijnlijk een wedstrijdje (of zelfs twee inderdaad) minder kunnen worden nu.
 
4Ever4Ajax
 
3
24 januari 2022 om 17:12
@sanderk91: ik zou 2 wedstrijden schorsing waarvan 1 voorwaardelijk meer dan genoeg vinden. Natuurlijk moet hij het niet doen, maar heel hard vond ik het ook weer niet.
 
zwollywood038
 
1
24 januari 2022 om 20:09
Precies 4ever4ajax. Schorsing is op z'n plek maar dit was toch niet dermate hard of gevaarlijk dat het meer dan 1 (+ evt 1 voorwaardelijk) wedstrijd schorsing hoeft te zijn?!
 
Fossen
 
40
24 januari 2022 om 16:16
Het is toch niet meer te volgen op deze manier? De ene week zie je iemand op de enkel van zijn tegenstander staan en is de intensiteit te zacht voor een rode kaart. De week erop slaat iemand zijn tegenstander in de nek maar is het niet hard genoeg. En de week daarop deelt iemand een tik naar achter uit en die wordt geschorst voor 3 wedstrijden. En het slachtoffer kreeg de week ervoor nog niet eens geel voor een veel hardere elleboog in het gezicht van zijn tegenstander. Welke grappenmaker heeft toch bedacht dat `intensiteit` zo`n doorslaggevende rol moet spelen bij het uitdelen van ellebogen of natrappen? Gemeen spel = rood, heel simpel. Of dat nou hard of zacht is, je hebt als voetballer blijkbaar je emoties niet onder controle dat je van iemand anders af kan blijven. Logisch dat Vitesse hier dus niet mee akkoord gaat, al geef ik ze weinig kans van slagen. Voor PSV zou die 3 wedstrijden wel goed uitkomen natuurlijk, scheelt een slok op een borrel als Openda niet meedoet bij Vitesse.
 
rikas1
 
9
24 januari 2022 om 16:52
Eens, en de willekeur van de strafmaat soms is ook bullshit. Ik weet zeker als Openda bij Ajax, PSV of Feyenoord had gezeten, was de straf niet zo hoog als nu.
 
El Fenomeno
 
9
24 januari 2022 om 17:43
Ik denk dat dit puur is om de scheidsrechter te beschermen. Bij Ajax trapten ze vijf keer na en daar kregen ze geen rood omdat de intensiteit te zacht was, nou dat geldt dan ook voor hier waar die hem nauwelijks raakt. Het is nog steeds complete willekeur.
 
Fossen
 
2
24 januari 2022 om 17:48
Maar hiermee bescherm je toch juist de scheidsrechter niet? Het wordt ze juist moeilijker gemaakt omdat het grijze gebied alleen maar groter is. Als je gewoon zegt: natrappen/slaan/ellebogen = rood dan is het én eerlijker én eenvoudiger. Met de kanttekening dat bij ellebogen het grijze gebied iets groter is dan bij natrappen/slaan.
 
chefkokje
 
1
24 januari 2022 om 18:18
Trappen ze na… Kom op zeg. Af en toe een mini tikje als de bal al weg is heeft toch niks te maken met puur natrappen? Zijn volwassen mensen hoor, die moeten wel wat kunnen hebben!
 
Fossen
 
1
24 januari 2022 om 18:45
Het gaat er dan ook niet om of iemand iets kan hebben of niet. Het gaat erom dat de dader zijn emoties uit in fysiek contact en daar moeten we vanaf.
 
DeKraal
 
2
24 januari 2022 om 18:46
Het gaat erom dat natrappen of slaan met welke intensiteit dan ook gewoon niet hoort. Wat dat betreft volledig eens met Fossen. Ik wil overigens ook pleiten voor gele of rode kaarten voor theater na inmenging van de VAR. Wat Martinez gisteren deed was walgelijk en zo zijn er wekelijks kwallen die hun tegenstanders op die manier kaarten aannaaien.
 
MT87
 
1
24 januari 2022 om 17:58
Vind ik ook de bizarste regelwijziging sinds tijden. Er zijn zoveel situaties op een voetbalveld waarbij de interpretatie van de scheids te billijken, en misschien zelfs nodig is. Maar natrappen, elleboogstoten, slaan, en alle agressie op het veld wat duidelijk niets met voetbal te maken heeft hoort gewoon rood te zijn. Waarom hebben ze dat in godsnaam veranderd? Ik snap het echt niet. Normaal is een regelwijziging er juist om het makkelijker en duidelijker voor de scheidsrechter te maken, maar deze regelwijziging maakt alles 10x zo moeilijk en 10x zo willekeurig.
 
Fossen
 
4
24 januari 2022 om 18:05
Ja eens. Ik heb bovendien ook nergens een uitleg of verklaring vanuit de Knvb/scheidsrechterskorps gelezen waarom juist deze specifieke regel veranderd is, terwijl de impact behoorlijk groot is. Zoals je zegt, er zijn zoveel regels die een herziening kunnen gebruiken en dan ga je een regel wijzigen die juist niét discutabel was haha.
 
92643
 
19
24 januari 2022 om 16:19
De ondoorgrondelijke beslissingen van de tuchtcommissie. Wekelijks weten ze ons weer te verbazen..
 
Teesboer
 
13
24 januari 2022 om 16:32
Kijk naar Sadilek, krijgt 2 keer een elleboog in z`n gezicht tegen Willem 2. Beide keren niets aan de hand volgens de arbitrage, voor hetzelfde vergrijp krijgt hij wel een rode kaart schorsing van de Knvb. Het is allemaal pure willekeur.
 
johnniebrom
 
4
24 januari 2022 om 16:32
Het is inderdaad pure willekeur.
 
hoogdrukzetten
 
4
24 januari 2022 om 16:21
Ik zou ook zeker niet akkoord gaan met dit voorstel. Eigenlijk is een wedstrijd meer dan voldoende voor deze onhandige actie waarbij het gedrag van de speler van Groningen ook discutabel is. Ik denk dat de Knvb hem het liefst 2 wedstrijden aan de kant zet maar vanwege de volgorde van wedstrijden en de gevoeligheid na gisteren (speelt dan niet tegen Ajax wel tegen PSV) dat niet aan heeft gedurfd of denk ik dan heel erg in complot? Kom op KNVB een wedstrijdje tegen twente dan Blijft het tegen Ajax en PSV gewoon spannend.
 
Silencioo
 
11
24 januari 2022 om 16:23
Het was amper een rode kaart waard en dan 4 wedstrijden eisen. Dat is ook wel een beetje gortig. Misschien onhandig, die actie, maar discutabel vond ik het wel. Edoch, echt geen zware schorsing waard
 
Klene
 
0
24 januari 2022 om 20:04
Volgens de huidige regelgeving vond ik dit dus geen rode kaart, omdat de intensiteit echt laag is. Maar voor iedere voetballiefhebber is dit toch ook gewoon een rode kaart. Hij geeft bewust een elleboog en dat is, in mijn ogen in ieder geval, gewoon een rode kaart.
 
balcontact
 
4
24 januari 2022 om 16:27
Dit is ronduit absurd. 1 wedstrijd en desnoods 1 voorwaardelijk erbij is acceptabel. Ik ben altijd gematigd in mijn commentaren maar dit is echt meten met meerdere maten.
 
johnniebrom
 
8
24 januari 2022 om 16:30
Waanzin, waar is dit op gebaseerd, 4 wedstrijden? Er is geen duidelijke, feitelijke verklaring voor, maar dit was bij Feyenoord, Ajax nooit het schikkingsvoorstel geweest. Geen recidivist in het verleden geweest Openda, daarnaast kan er toch ook naar de context gekeken worden, wat is het aandeel van Te Wierik hierin? Deze beperkte verdediger zat continue (op een niet toelaatbare) aan Openda. 1,2 wedstrijden is echt het maximum.
 
johnniebrom
 
15
24 januari 2022 om 16:42
Onze beste (dure) vriend Antony van Ajax slaat het hele seizoen al om zich heen. Maar dat is allemaal te licht... Wat een geloofwaardigheid, wie controleert de Knvb?
 
burwatti
 
2
24 januari 2022 om 18:36
Ja de knvb is voor Ajax, daarom schorsen ze Vitesse hun beste speler zodat hij de wedstrijd tegen de nummer 2 mist..
 
usdrie
 
8
24 januari 2022 om 16:34
Absurd zeg!! Waar zijn ze mee bezig? Dit slaat toch helemaal nergens op. 1 wedstrijd lijkt mij redelijk, 4 wedstrijden? Waar gaat dat over? Het irritante gedrag van Te Wierik zou bestraft moeten worden!!
 
Simon_Toivonen
 
12
24 januari 2022 om 16:38
Helemaal terecht vanuit Vitesses oogpunt. We hebben Antony dit seizoen al 3x een elleboog/slaande beweging uit zien delen en dan is het niet 'hard' genoeg. Drie wedstrijden slaan helemaal nergens op, gewoon 1 wedstrijdje zitten is prima naar mijn mening.
 
 
2
24 januari 2022 om 17:11
Als ze dan direct die Te Wierik ook schorsen voor onsportief gedrag.
 
Cas1
 
0
24 januari 2022 om 17:15
De eis is hoog omdat hij een recidivist is. Hopelijk voor Vitesse gaat er wat van de eis af. Waarschijnlijk heb ik het niet goed gezien, want ik zag geen klap in het gezicht wel een elleboog in de buikstreek. Dit komt dan op mij meer over als; stoopen lul met dat gepor in m'n rug de hele tijd en niet zozeer woede om iets echt te raken
 
johnniebrom
 
7
24 januari 2022 om 17:45
Recidivist? Wat een onzin. Dit is zijn eerste rode kaart voor Vitesse, je onderbouwing klopt niet. Juist daarom moet zijn straf lager zijn.
 
Tim00w
 
0
24 januari 2022 om 18:00
Hij had wel een keer rood tegen Dundalk voor natrappen. Is natuurlijk niet dezelfde overtreding, maar valt misschien wel in dezelfde categorie. Maar of kaarten in Europa meetellen voor de strafmaat in Nederland, weet ik niet. Hoe dan ook, ik vind het ook een veel te hoge straf.
 
Cas1
 
0
24 januari 2022 om 19:08
Ik heb Letsch horen zeggen dat het al twee keer eerder is voorgekomen. Meer weet ik er niet van. Mijn uitspraak is dus alleen gebasseerd op de tvbeelden van gisterenavond
 
miki1959
 
1
24 januari 2022 om 17:34
Los van wat je van dit schikkingsvoorstel vindt. Ik vond dat er dit weekend weer een aantal zeer slechte beslissingen zijn genomen door de arbitrage. De overtreding van Openda heb ik mijn twijfels bij of het rood was ik twijfel heel erg tussen de kleur van de kaart. en de strafeis vind ik echt heel zwaar. Maar dan gisteren bij Heracles- Go Ahead was het helemaal dramatisch. De spits van go ahead schopt die keeper bijna doormidden. Maar het spel maar doorgaan en hij scoort. Dan moet je als VAR toch ingrijpen die goal afkeuren en een kaart geven. Wat een drama wat dat daar zeg.
 
fc moulijn
 
5
24 januari 2022 om 18:05
Belachelijke straf toch, vitesse heeft gelijk dat ze in beroep gaan. Dit komt niet heel erg overeen met de overtreding lijkt me
 
johnniebrom
 
4
24 januari 2022 om 18:32
Waarom 4 wedstrijden als menig ellenboog niet bestraft of mild bestraft wordt. Ik vraag mij echt af wat voor een 'slimme koppen' bij de KNVB hierover gaan.
 
nuanceman
 
2
24 januari 2022 om 19:30
Ik kan de regels voor een rode kaart al niet meer volgen, laat staan de straf die erop staat.
 
balcontact
 
0
24 januari 2022 om 19:52
Ik heb het moment nog een paar keer bekeken. Conclusie: die 4 wedstrijden moet haast wel een tikfout zijn van de Knvb. Met een beetje tippex kunnen ze het nog veranderen in 1 wedstrijd + 1 voorwaardelijk. Er is denk ik niemand die 4 wedstrijden een redelijke schorsing vindt. Misschien heeft Higler wel iets vreselijks op het wedstrijdformulier gezet, dat horen we dan graag. Want zonder onderbouwing is het al helemaal onaanvaardbaar. Kan de aanklager zichzelf ook aanklagen?
 
Sjikkes
 
0
24 januari 2022 om 23:49
4 wedstrijd is natuurlijk ook van de zotte. 2+1 of 1+1 lijkt mij meer dan prima. Maar goed. In de 1e plaats is het natuurlijk gewoon een compleet idiote overtreding. We zullen zien wat ze ervan maken.
 
GLENNN
 
0
25 januari 2022 om 09:25
Lachwekkende straf. Terecht dat Vitesse hier niet mee akkoord gaat.