Voetballen op een feesteiland: 'Ik kreeg hier pas het juiste gevoel'
Zondag, 2 september 2018 om 23:53

IBIZA-STAD - AC Milan, AS Roma en Juventus. Marco Borriello speelde in zijn rijke carrière voor veertien verschillende ploegen, waaronder voor de drie genoemde topclubs uit de Serie A. De aanvaller is inmiddels 36 jaar oud, maar nog niet van plan om een punt achter zijn carrière te zetten. Afgelopen donderdag tekende Jack Sparrow een contract bij UD Ibiza.

Door Gijs Freriks

Marco Borriello
Borriello had meerdere aanbiedingen liggen, maar toch koos hij ervoor om met Ibiza op het derde niveau van Spanje te gaan voetballen, in een stadion voor 4.500 toeschouwers. "Ik ben gebeld uit de Serie A en door meerdere ploegen uit de Serie B. Toen de aanbieding van Ibiza binnenkwam, kreeg pas het juiste gevoel", zei de zevenvoudig international. "Ik heb geschiedenis geschreven in het Italiaanse voetbal en wil dat nu doen in het Spaanse voetbal. Ibiza krijgt een nieuw stadion met een hotel en trainingscomplex. Het team zit goed in elkaar, de voorzitter heeft goede ideeën en hij wil investeren", aldus Borriello.

De Napolitaan gaat op het feesteiland een bescheiden salaris verdienen, maar krijgt naar verluidt wel een belang van vijf procent in UD Ibiza en kan extraatjes verdienen wanneer hij veel doelpunten maakt en sponsoren binnenbrengt in het Estadi Municipal de Can Misses. Mogelijk krijgt Borriello binnenkort gezelschap van een andere grote naam. Ibiza zou namelijk belangstelling hebben voor de 34-jarige linksbuiten Raffaele Palladino, die drie keer uitkwam voor i Azzurri en voor onder meer Juventus, Genoa en Parma speelde. Ook de 36-jarige Antonio Cassano is in beeld; hij zit eveneens zonder club.

"Het is mogelijk dat Cassano naar Ibiza komt. Dat zou nu komen, of anders in januari of volgend jaar. De voorzitter weet daar meer van. Het is in ieder geval zeker dat Ibiza kwaliteitsspelers wil aantrekken om naar LaLiga2 te promoveren", aldus Borriello in een interview met Marca. Het is inderdaad de doelstelling van Ibiza om het tweede niveau van de piramide te bereiken, al heeft men daarmee geen haast. Toen Amadeo Salvo de club in de zomer van 2015 oprichtte, formuleerde hij zijn ambities in gesprek met de Periódico de Ibiza y Formentera als volgt: "Hoe zou je het vinden als een team op Ibiza in LaLiga gaat spelen?"

Valencia
"Ik ben gepassioneerd over dit eiland. Ik kwam hier voor het eerst toen ik zestien of zeventien jaar oud was. Ik heb altijd het gevoel gehad dat Ibiza een voetbaleiland is. Veel voetbal gerelateerde deals worden hier afgewikkeld en veel voetballers, voorzitters, zaakwaarnemers en officials van de UEFA en FIFA komen hier op bezoek. We hadden in andere clubs op het vasteland kunnen investeren die al in LaLiga2 spelen, maar het belangrijkste is niet de bestemming, maar het avontuur." De 51-jarige zakenman Salvo was jarenlang de voorzitter van Valencia, maar vertrok in 2015 na een conflict met Peter Lim. Vrijwel direct besloot hij om het voetbal in de Balearen nieuw leven in te blazen.

Op het 50.000 inwoners tellende Ibiza is nooit hoog niveau gevoetbald. UD Ibiza-Eivissa speelde wel twee seizoenen in de Segunda División B, maar ging in 2010 failliet vanwege een schuld van één miljoen euro. Het gat dat die club heeft achtergelaten, werd dus opgevuld door het UD Ibiza van Salvo. Sa Deportiva begon in de Regional Preferente en promoveerde vorig jaar naar de Tercera División, op het vierde niveau. De club finishte als derde en ging de play-offs in, maar daarin werd men na strafschoppen uitgeschakeld door Levante B. De teleurstelling was groot, maar niet voor lang. Lorca FC kreeg geen licentie omdat men niet aan de 'economische eisen' had voldaan en Ibiza nam het promotieticket over.

Promotie afgekocht
Het enige wat Ibiza hoefde te doen, was een bedrag van 482.000 euro overmaken naar de Spaanse voetbalbond. Salvo hoefde daar niet twee keer over na te denken. "Zonder dat je het weet, vliegt er soms een raam open als je een deur dichtklapt. Na de teleurstelling in de play-offs hebben we een kans gekregen waar niemand meer op had gerekend. Maar het is ons gelukt", aldus Salvo vorig jaar augustus. "We zijn toegewijd aan dit project. We willen ons graag inzetten voor de club, de stad en het eiland. We bouwen niet alleen aan een goede ploeg, maar ook aan een club, een project. De promotie naar LaLiga2 maakt de fundering onder ons project alleen maar steviger."

Om Ibiza een treetje hoger goed voor de dag te laten komen, werden er naast Borriello achttien nieuwe voetballers aangetrokken. "Het was nodig om het team te herstructureren en te reorganiseren", aldus Salvo eind augustus tegenover Radio Marca. Het eerste resultaat mocht er zijn, want in de eerste speelronde werd met 0-1 gewonnen van het reserve-elftal van Sevilla. Zondag staat het thuisduel met Atlético Sanluqueño op het programma. Bij die ploeg speelt onder anderen de rechtsback Eduard Oriol. Deze 31-jarige Catalaan speelde sinds november 2017 voor Ibiza en vertrok op 2 augustus naar Sanluqueño.

"Ik had een clausule in mijn contract staan waardoor ik transfervrij weg mocht als we niet zouden promoveren. Ik wilde hogerop en dat begreep Ibiza. Had ik maar eerder geweten dat ook Ibiza zou promoveren…", aldus Oriol. "Het zou leuk zijn geweest om het project bij Ibiza voort te zetten. Ik heb later nog een paar keer met de presi gesproken. Ik heb Amadeo verteld dat ik hoop dat de deur voor mij altijd openstaat als ik ooit terug wil naar Ibiza." In het project van zijn laatste werkgever heeft de verdediger veel vertrouwen: "We kennen het economisch potentieel van Ibiza en ze doen goede aankopen." Het duel met Sanluqueño gaat zondag om 12.00 uur van start.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
6
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (10)

 
tommie
 
37
2 september 2018 om 00:23
Leuke club voor Sneijder!
 
Albergen
 
14
2 september 2018 om 07:49
Word dus een leuk zuipteam haha!
 
maicon123
 
0
2 september 2018 om 13:00
Che fatica la vita da bomber
 
Wastum
 
1
2 september 2018 om 17:18
Worden flinke derde helften dan
 
Wastum
 
2
2 september 2018 om 17:18
Worden flinke derde helften dan
 
Wastum
 
1
2 september 2018 om 17:19
Worden flinke derde helften dan
 
Wastum
 
0
2 september 2018 om 17:19
Worden flinke derde helften dan
 
Wastum
 
1
2 september 2018 om 17:19
Worden flinke derde helften dan
 
Wastum
 
1
2 september 2018 om 17:19
Worden flinke derde helften dan
 
Torcida020
 
37
2 september 2018 om 20:30
Ook al aan de derde helft begonnen?