Waar gaat het mis voor Fortuna Sittard, dat in 2019 in een vrije val verkeert?
Vrijdag, 15 maart 2019 om 19:24

Tevredenheid heeft plaats gemaakt voor zorgen in Sittard. Waar Fortuna Sittard de winterstop inging op de negende plaats, pakte na de kerstperiode alleen NAC Breda minder punten dan de Limburgers: twee om zes. Waar gaat het mis voor de promovendus?

Fortuna Sittard liet in de eerste seizoenshelft zien een makkelijk scorende ploeg in de Eredivisie te zijn. Slechts zeven ploegen vonden in deze periode vaker het net (29 treffers) en ook op basis van Expected Goals scoorden maar zeven ploegen hoger dan de promovendus uit Limburg (25,2 xG), zo onderzocht Opta. Na de winterstop lijkt Fortuna het niet voor elkaar te krijgen dezelfde stootkracht te tonen als voor de winterstop; gemiddeld werd er minder geschoten, kwamen de zuiderlingen tot minder balcontacten in het zestienmetergebied en werden er minder goals gemaakt.


Ook achterin schuttert Fortuna Sittard; na de winterstop werden al evenveel doelpunten geïncasseerd als daarvoor (dertig om dertig). Wellicht heeft het uitvallen van Wessel Dammers daar een rol in gespeeld. De verdediger had voor zijn blessure namens Fortuna de meeste uitverdedigende acties (97), was de Fortuna-verdediger met de meeste gewonnen duels (108) en alleen José Rodriguez (137) noteerde meer balveroveringen van alle veldspelers van Fortuna (Dammers 125).

Dat René Eijer en Kevin Hofland zoekende zijn naar de juiste opstelling om het tij te keren, blijkt uit de vele wisselingen in de basisopstelling. In 2019 werden bij Fortuna Sittard, dat vrijdagavond tegen FC Emmen speelt, 23 wijzigingen aan de basisopstelling doorgevoerd in vergelijking met de voorgaande speelronde, meer dan elke andere club. Liefst twaalf keer ging het hier om een verdediger.

O FC Emmen is ongeslagen in de laatste vier officiële uitduels met Fortuna Sittard (twee zeges, twee remises) en boekte in 2014 de grootste zege in de clubgeschiedenis op bezoek bij de Limburgers (1-8).

O Zowel Fortuna Sittard als FC Emmen kwam in negen van de laatste tien onderlinge ontmoetingen in alle competities telkens tot scoren (eenmaal 0-0 in 2017).

O Fortuna Sittard kwam in 2019 tot minder balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied dan elke andere ploeg in de Eredivisie (115).

O Mark Diemers gaf vier assists in zijn laatste drie competitieduels met FC Emmen (Eerste Divisie en Eredivisie), waaronder een in het heenduel met de Emmenaren dit seizoen.

O Lisandro Semedo maakte zijn laatste Eredivisie-doelpunt in de heenwedstrijd tegen FC Emmen op 7 oktober, na die treffer kwam hij in 879 minuten in de Eredivisie tot 29 schoten zonder te scoren.

O Op basis van de 'Expected Goals on Target tegen' had Alexei Koselev dit Eredivisie-seizoen 49,8 tegengoals kunnen verwachten in tegenstelling tot de 60 treffers die hij daadwerkelijk tegen kreeg, het grootste negatieve verschil (-10,2) van alle doelmannen.

O FC Emmen verloor de laatste drie uitduels in de Eredivisie en kreeg hierin elf doelpunten tegen; de Emmenaren zijn de enige ploeg die dit Eredivisie-seizoen buitenshuis nog niet de nul hielden.

O Alleen NAC Breda (7,4) had in 2019 een lagere waarde wat betreft Expected Goals in de Eredivisie dan FC Emmen (8,0) en Fortuna Sittard (8,5).

O FC Emmen maakte dit seizoen 76 procent van de Eredivisie-doelpunten in de tweede helft (22 van de 29), een hoger percentage dan elke andere ploeg.

O Caner Cavlan creëerde dit Eredivisie-seizoen tot en met afgelopen weekend 42 kansen voor FC Emmen, de enige verdediger met meer gecreëerde kansen in deze periode is Angeliño.

Meer nieuws
   
23:58
23:58
Joseph Oosting gaat live op tv in op contact met Feyenoord
5
   
23:38
23:38
Sporting Portugal kan landstitel ruiken na spectaculaire comeback tegen Porto
5
   
23:04
23:04
V/d Vaart ziet belangrijkste man bij PSV: 'We onderschatten hoe goed hij is'
4
   
22:53
22:53
Van Hanegem ziet aanwinst voor gehele Nederlandse top bij Sparta rondlopen
6
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (18)

 
soccersupp
 
4
14 maart 2019 om 18:51
Fortuna en ook Emmen hebben het verrassend goed gedaan, dan kan er altijd een dip komen. Ik denk dat beide teams zich weten hand te haven, ik zie het somber in voor NAC en de Graafschap.
 
mvdk
 
8
14 maart 2019 om 19:16
Waar het mis gaat? Ze zijn gewoon niet goed genoeg. Fortuna-Emmen is een KKD wedstrijd. Net als Nac, De Graafschap en Excelsior hebben ze niks in de eredivisie te zoeken. Wat mij betreft degraderen en volgend jaar 4 rechtstreeks en gaan we vanaf dat moment met 16 clubs verder. Ja, het is niet leuk voor de supporters, maar de enige reden dat een club als Fortuna nog zo hoog staat is omdat de eredivisie aan de onderkant steeds zwakker wordt. Je hebt nu 5 a 6 clubs die op Keuken Kampioen niveau spelen.
 
Vesta
 
3
14 maart 2019 om 20:09
Fortuna werd vorig jaar gewoon eerste hoor, achter Jong Ajax dan dat voor spek en bonen meespeelt
 
Vesta
 
2
14 maart 2019 om 20:09
Fortuna werd vorig jaar gewoon eerste hoor, achter Jong Ajax dan dat voor spek en bonen meespeelt
 
Roel855
 
3
14 maart 2019 om 20:14
18 clubs gewoon behouden. Laatste 3 en eerste 3 stuivertje laten wisselen. En er moeten consequenties komen voor de laatste 3 plekken in de kkd. Nu voetballen veel clubs voor jan lui.
 
LisandroSemedo
 
13
14 maart 2019 om 22:22
Het gaat mis waar mvdk gaat reageren op onderwerpen waar zijn kennis zeer summier van is.
 
LisandroSemedo
 
8
14 maart 2019 om 22:21
Veel ongein formeerde reacties hier. De zogenaamde val valt aan een aantal factoren te wijten. Hoge aantal blessures achterin. Leidt tot een gatenkaas. Een heel klein gedeelte valt te wijten aan dwalende arbitrage. Die net zoals bij Roda voorgaande jaren Zuid Limburgse clubs structureel benadelen. Ook hebben ze gewoon voor de defensie in de winterstop niet goed genoeg versterkt. De laatste factor is het speelschema. Hier houdt het artikel totaal geen rekening. Een groot gedeelte van het rechter rijtje komt nog naar Sittard: ADO, VVV, Emmen, NAC. Genoeg punten te pakken en degradatie vrij eenvoudig te voorkomen dus.
 
FORTUNA91
 
18
14 maart 2019 om 22:59
Leuk om eens achtergrond artikel over Fortuna te lezen op voetbalzone. De mindere prestatie net voor en na de winter valt door enkele factoren te verklaren. 1. Wegvallen van Dammers. Sterkhouder achterin die tevens opbouw kon verzorgen, waardoor opbouw onder druk van tegenstander steeds mogelijk was. 2. Als gevolg van blessure Dammers (en andere Cv`s) wordt Rodriguez (sterk houder op het middenveld die zorgt voor belans tussen aanval en verdediging) op CV gezet. Gevolg: middenveld verzwakt, en defensie is per saldo nog steeds zwakker dan voor de winter aangezien Rodriguez op CV niet het niveau haalt van Dammers. 3. Zwaar speelschema na de winterstop. O.a. PSV uit, AZ uit, Ajax uit, Heracles uit. I.c.m. met defensieve problemen 4. Helaas enkele wedstrijden geen geluk gehad met de scheidsrechterlijke beslissingen (ook al voor de winterstop). Hoop dat het geluk nu ook eens onze kant op gaat vallen wat dit betreft. Nu komen enkele zeer belangrijke wedstrijden tegen directe concurrenten die gaan bepalen of we ons veilig kunnen spelen of een belangrijke kandidaat gaan worden voor de nacompetitie. We gaan zien hoe het gaat uitpakken.
 
DeSteek77
 
1
15 maart 2019 om 09:38
Inderdaad leuk om ook eens iets over Fortuna (is ook mijn club: Ajax en Fortuna) te lezen. Ik ben het volkomen met je eens. Ik kijk even alleen naar 2019 (omdat de titel dat ook aanhaalt) en dan kom ik tot de conclusie dat: 1) Het wegvallen van Dammers gewoonweg een aderlating is, die een kleine club als Fortuna niet zomaar even opvangt. Daar is de selectie (financieel begrijpelijk) te smal voor. 2) In 2019 inderdaad al veel wedstrijden geweest zijn waarin je geen punten verwacht. 3) We moeten nog tegen (de wedstrijden waarin je punten kunt verwachten): Thuis: Emmen, Ado, VVV en Nac Uit: Willem II, PEC en Groningen Het ziet er dus rooskleuriger uit, dan dat de titel doet suggereren. Ik heb er het volste vertrouwen in dat we erin blijven.
 
cabinessence
 
0
15 maart 2019 om 08:04
Ik denk dat de vraag niet is waarom ze het sinds de winterstop zo slecht doen, maar eerder hoe het kan dat ze het daarvoor zo goed deden. Zoals Fortuna nu presteert, dat is toch wat iedereen verwacht had? We hebben het wel over een club die in 2017 nog als 17e eindigde in de Jupiler League en die sinds de promotie alleen met transfervrije en gehuurde spelers versterkt is. Hoeveel mag je daar nou van verwachten in de eredivisie?
 
jeron
 
4
15 maart 2019 om 09:03
Kan mij geen reet schelen of men vind of Fortuna of Emmen in de eredivisie horen. We zitten erin en we vechten om erin te blijven! Vandaag Moeten we de 3 punten pakken.... Hoop overigens dat zowel Fortuna als wij natuurlijk erin blijven. PS: Wanneer Fortuna of Emmen nu 2x wint sta je linke rijtje en ben je ineens weer geweldig...
 
patje1312
 
0
15 maart 2019 om 09:54
Zenuwen zijn hier iig aanwezig! Succes vanavond
 
Kalou2005
 
0
15 maart 2019 om 13:44
Klopt, het staat erg dicht bij mekaar. Fortuna heeft, als ik me niet vergis, een relatief makkelijk resterend programma thuis. Geen idee hoe dat bij Emmen zit.. We zullen er thuis vanavond voor 200% in moeten knallen. De kwaliteit is er met name voorin nog steeds, dat moet zich gaan vertalen in doelpunten.
 
Kalou2005
 
1
15 maart 2019 om 13:42
Al het benodigde is hierboven reeds gezegd. Verder lijkt het me realistisch om te denken dat Fortuna erin gaat blijven. Thuis krijgen we nog vier kandidaten uit het rechter rijtje met ADO, VVV, Emmen en NAC. Bovendien is de voorlaatste speelronde Feyenoord thuis de tegenstander. Wellicht zijn die dan al uitgespeeld en kunnen we stunten! Daarbij gaan de concurrenten ook niet zomaar ineens veel meer winnen. Mocht Fortuna zich handhaven moet er in de zomer door geselecteerd worden, zodat Rodriguez weer op het middenveld kan spelen. Een cv van een topclub huren, aangezien Dammers pas rond de winterstop zal terugkeren, is ook geen overbodige luxe.
 
Sempros
 
0
15 maart 2019 om 21:05
Nou, voor vandaag valt die vrije val nog wel even mee.
 
ManOnTheMoon
 
0
15 maart 2019 om 21:07
Haha mooi om te zien dat de mensen die fortuna ook echt volgen en niet zomaar roepen gelijk krijgen. Nu 3-0 bij rust.. zie fortuna de clubs die nog naar hun komen uit het rechterrijtje allemaal wel verslaan??