Waarom de Chinese bond torenhoge boetes aan clubs gaat opleggen
Woensdag, 14 februari 2018 om 20:17

PEKING - Villarreal maakte 28 dagen geleden bekend dat het contract van Cédric Bakambu was afgekocht. De club wenste de aanvaller in een statement 'het grootste geluk in zijn verdere sportieve carrière': "Hasta siempre Bakamgoal." Ondanks dat Villarreal niet verklapte wie het contract had afgekocht, was het duidelijk dat het om Beijing Sinobo Guoan ging. Toch heeft die vereniging uit China de komst van de international van Congo-Kinshasa nog altijd niet wereldkundig gemaakt.

Door Gijs Freriks

Bakambu traint al weken mee bij het team van trainer Roger Schmidt en maakte op 29 januari in de vriendschappelijke wedstrijd tegen IFK Norrköping (1-1) zijn eerste officieuze doelpunt voor zijn nieuwe werkgever. Waarom heeft Beijing de transfer dan nog steeds niet officieel afgewikkeld? Dat heeft volgens de Chinese media alles te maken met de heffing die de clubs moeten betalen bij inkomende transfers van meer dan 5,77 miljoen euro. Als een speler voor bijvoorbeeld zes miljoen wordt gecontracteerd, dan moet de kopende club ook een bedrag van zes miljoen in een regeringsfonds storten dat is bestemd voor de opleiding van jonge voetballers en de promotie van het Chinese voetbal in het algemeen.

Bakambu's gelimiteerde transfersom bedroeg veertig miljoen euro, maar door de heffing zou Beijing niet veertig, maar tachtig miljoen kwijt zijn aan de komst van de geboren Fransman. De Keizerlijke Bewakers verzonnen een list: zij lieten niet de club, maar een third party company de transfersom ophoesten. Daardoor was Bakambu formeel transfervrij en kon hij geruisloos de overstap maken naar Beijing. Die kunstgreep schoot in het verkeerde keelgat bij de Chinese bond, die de heffing op 'kapitale uitgaven' juist had ingevoerd om dergelijke exorbitante miljoenentransfers te beteugelen. De CFA bracht daarom maandag een statement naar buiten waarin men nieuwe maatregelen aankondigde. Maatregelen die met terugwerkende kracht gelden voor alle transfers vanaf afgelopen zomer:

- Voor een speler die na een contractontbinding met een transfervrije status naar een Chinese club is vertrokken, geldt dat de gelimiteerde transfersom in het contract met zijn ex-werkgever wordt geclassificeerd als een transfersom.

- Voor een speler die op huurbasis, met een optie tot koop, naar een Chinese club is vertrokken, geldt dat de waarde van de koopoptie plus de bijbehorende leenkosten bepalen of er een heffing betaald moet worden of niet.

Met die eerste maatregel doelde de Chinese bond als vanzelfsprekend op de transfer van Bakambu en de tweede maatregel lijkt een direct antwoord te zijn op de overstap van Anthony Modeste van afgelopen zomer. De 29-jarige Fransman liet zich voor twee seizoenen verhuren aan Tianjin Quanjian, tegenover een bedrag van minder dan 5,77 miljoen euro. Daarmee voorkwam Tianjin dus dat men dubbel belast zou worden. In de arbeidsovereenkomst is echter ook een verplichte optie tot koop van 29 miljoen opgenomen, zo meldde BILD. Als die over twee jaar gelicht moet worden, hoopt Tianjin dat de huidige regelgeving door de wispelturige bondsdirecteuren alweer is geschrapt en dat de kosten dus niet dubbel oplopen.

Nu de voetbalbond echter heeft aangekondigd dat het afspreken van een koopoptie al wordt 'geclassificeerd' als transfersom, zal Tianjin binnenkort waarschijnlijk een factuur krijgen van zeker zeventig miljoen euro. En Beijing lijkt vanwege Bakambu's transfer een bedrag van tachtig miljoen te moeten reserveren. Ploegen die de aanslagen van de bond negeren, kunnen rekenen op puntenaftrek. Zo riskeren Beijing en Tianjin volgens de nieuwe richtlijnen allebei vijftien strafpunten. De Super League gaat in maart weer van start en Beijing heeft de 26-jarige Bakambu nog altijd niet ingeschreven voor de competitie. De club lijkt dat te hebben gedaan omdat men eerst wil onderzoeken in hoeverre men onder de heffing van de bond kan uitkomen. Het heeft er echter alle schijn van dat de CFA definitief klaar is met de megadeals.

Meer nieuws
   
23:04
23:04
Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
3
   
23:00
23:00
Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag dromen van finale in eigen la
10
   
22:54
22:54
Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
39
   
22:54
22:54
Marseille en Atalanta maken na zeer vermakelijk duel nog volop kans op finale
2
   
22:33
22:33
Tottenham Hotspur bewijst status als favoriete tegenstander voor Chelsea
13
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (12)

 
Koos Busters
 
20
14 februari 2018 om 06:46
Wederom een goed stuk, erg nieuwsgierig hoe dit afloopt. Die investeringen in jeugdopleiding komt niet meer echt van de grond nu alle clubs goedkope spelers halen of trucjes verzinnen. Sinds Gudelj naar Guangzhou Evergrande is overgekomen heb ik ook niet serieus vertrouwen in het feit dat China toewerkt naar een topcompetitie. Overigens gaat de volgende aflevering van "door het hart van China", op NPO volgende week zondag, over de voetbal ambities van China. Voor iedereen die dit soort artikelen waardeert een gouden tv-tip.
 
Tipptopp
 
31
14 februari 2018 om 07:20
Eigenlijk zet de Chinese bond de UEFA hier behoorlijk mee te kijk. Die weten de transfers zoals die van Neymar eenvoudig te bestrijden.
 
Constant kante
 
5
14 februari 2018 om 10:10
Tipptopp Nou inderdaad zeg! Dat hebben die totalitaire regimes wat dat betreft toch maar mooi voor elkaar. Schijnt dat de voetbalbond van Saoudi Arabiƫ ook al zo'n mooie track record heeft van soepel en vakkundig ingrijpen bij dit soort misstanden.....
 
Sammerens
 
1
14 februari 2018 om 11:28
Nou, nee. Er is natuurlijk een gigantisch verschil tussen een bond van een enkel land, of een overkoepelende bond die met tientallen bonden uit net zo veel landen te maken heeft, waarbij in ieder land andere wetgevingen gelden. Dat is toch totaal niet vergelijkbaar.
 
Feelingood
 
2
14 februari 2018 om 19:05
Als iemand iets met elkaar vergelijkt, dan doelt diegene op gelijkenissen, niet op de verschillen die er ook vrijwel altijd zijn
 
ShivaGizmo
 
4
14 februari 2018 om 10:54
Bedankt voor de tip Koos, dat ga ik zeker kijken. Ken het programma verder niet
 
Koos Busters
 
1
14 februari 2018 om 07:40
@tipptopp: Dat is natuurlijk wel een valide opmerking. . Ik verbaas mij allicht een beetje over het feit dat Xi Jinping als president van deze economische supermacht het voetbal als een top-prioriteit bestempeld, de clubs hier enthousiast op in springen en dat de bond vervolgens feitelijk een stop legt op alle inkomende transfers vanuit het buitenland.
 
maurootje
 
6
14 februari 2018 om 10:21
De chineze bond is t.o.v. europese bonden super streng. Mooi om te zien hoe het ook kan
 
Delvecio
 
8
14 februari 2018 om 11:01
Ik ben zelf een zware voorstander om ook in Europa zo'n regel te introduceren, maar dan een percentage van de transfersom naar een bepaald fonds toe gaat wat zich in zet voor een goed doel. Hoeft in principe van mij een groot % te zijn, maar zo helpt het voetbal ook stukje mee aan een betere wereld. Er liggen hedendaags zoveel kansen om dankzij voetbal de maatschappij te helpen, het zal ook de sport een flinke reputatie geven, wat alleen maar in zijn voordeel zal werken.
 
SpeedyAFC
 
0
14 februari 2018 om 23:53
Dus clubs moeten hun toegangsprijzen verhogen zodat de gewone man niet meer naar het stadion kan omdat hij het niet meer kan betalen? En het geld gaat dan naar een 'goed' doel? Terwijl de clubs allemaal bijna aan de grond zitten en tot hun oren in de schuld zitten omdat ze het nauwelijks nog kunnen betalen. Ik heb dan een voorstel, een fonds dat seizoenskaarten subsidieert voor iederen die niet drie keer modaal verdiend. Klinkt dat niet als een heel 'goed' doel? En om het administratie systeem te vereenvoudigen, zodat er niets aan de strijkstok van de heren bestuurders van het 'goede' doel blijft hangen, laten we het direct door de clubs verrekenen. Kijk dat is mooi, steunen we allemaal een goed doel en er veranderd helemaal niets.
 
Feelingood
 
1
14 februari 2018 om 19:02
Kijk, dat noem ik daadkracht! Onze regel omzeilen met simpel trucje? Dacht het niet! Als de uefa nu eens zo zou acteren, hadden ze in Parijs mooi een probleem met de aankopen van Neymar en Mbappe..
 
SpeedyAFC
 
1
14 februari 2018 om 23:54
In een rechtstaat kan je bijna geen regels met terugwerkende kracht veranderen. Hoe leuk het ook klinkt, het is wettelijk gezien bijna niet mogelijk.