Waarom het vertrek van Wijnaldum bij Liverpool gedoemd was te mislukken
Zaterdag, 1 januari 2022 om 11:15

Het huwelijk tussen Georginio Wijnaldum en Paris Saint-Germain is nog niet het huwelijk zoals de middenvelder het zich ongetwijfeld had voorgesteld. De 31-jarige Nederlander, die afgelopen zomer vriend en vijand verraste door Barcelona op het laatste moment links te laten liggen voor een lucratiever aanbod van PSG, geniet niet altijd het volledige vertrouwen onder Mauricio Pochettino en werd begin december zelfs al gelinkt aan een terugkeer in de Premier League. Vertrekken van Anfield bleek sportief gezien geen beste zet van Wijnaldum. Iets wat Philippe Coutinho in het verleden ook al overkwam.

Door Mart Oude Nijeweeme

Wijnaldum is pas net een maand of vijf neergestreken in Parijs, maar staat nu al voor een duivels dilemma. De middenvelder weet zijn draai maar moeilijk te vinden in de Franse hoofdstad, is nooit bijzonder welkom geheten door zijn nieuwe ploeggenoten en zou zelfs al openstaan voor een terugkeer naar de Premier League. Engelse media doken er begin december vol op, toen bleek dat Arsenal de Nederlander op huurbasis wilde terughalen naar Engeland. Ook West Ham United en Newcastle United hengelden naar de diensten van Wijnaldum. Het lijken de gevaren van het verlaten van Liverpool.

Net als Coutinho heeft ook Wijnaldum in een mum van tijd ontdekt dat het gras bij de buren niet altijd groener is. Oké, de controlerende middenvelder mag dan een jaarsalaris van zo'n 9,5 miljoen euro opstrijken, op sportief gebied gaat het allesbehalve rooskleurig. Wijnaldum verscheen dit seizoen pas in negen van zijn zestien Ligue 1-optredens aan de aftrap. Ook in de Champions League is hij niet verzekerd van zijn plek. Van de vijf keer dat hij mocht aantreden in het miljardenbal deed hij dat drie keer in de basis. Hoe anders was dat bij Liverpool. Wijnaldum groeide op Anfield uit tot publiekslieveling. Won met the Reds de Premier League en de Champions League en was de ultieme teamspeler. Veelzijdig, aanvallend en verdedigend inzetbaar en beschikkend over scorend vermogen.

Wijnaldum maakte in dienst van Liverpool belangrijke doelpunten en was van waarde in de grote wedstrijden. Neem die krankzinnige avond in mei 2019. Liverpool lijkt in de halve finale van de Champions League te moeten buigen voor Barcelona en gaat in het Camp Nou met 3-0 onderuit, maar voltrekt amper een week later het wonder van Anfield. Lionel Messi krijgt rood, Wijnaldum scoort twee keer en schiet Liverpool naar de tweede opeenvolgende Champions League-finale. Het bleek de eerste keer sinds 1986 dat een halve finale van de Champions League in de return werd omgebogen na een achterstand van drie doelpunten. Wijnaldum zou in totaal tot 237 wedstrijden komen in vijf jaar tijd bij Liverpool, meer dan wie dan ook in die periode.

Hoe anders ziet de wereld er een half jaar later uit. "Deze situatie is wennen. Het is anders en dat is moeilijk", zei een duidelijk ontevreden Wijnaldum in oktober tijdens een persconferentie. Wijnaldum was bij PSV, Newcastle United, Liverpool én het Nederlands elftal altijd verzekerd van een basisplek. "Na mijn rugblessure in 2013 en 2014 heb ik bijna altijd gespeeld, omdat ik weinig blessures had en ik denk ook omdat ik het goed deed. Ik had heel veel zin in deze nieuwe stap en dan gebeurt dit", mijmerde hij over zijn rol als bankzitter in de Franse hoofdstad. "Maar ik ben een vechter en ga er alles aan doen om dit om te keren."

Paris Saint-Germain mag dan rechtstreeks afstevenen op de titel en kans maken op de Champions League-winst, voor Wijnaldum is het leven verre van perfect in het Parc des Princes. Pochettino staat hevig onder druk en zijn elftal, een sterrenensemble waar de individuele kwaliteit vanaf spat, oogt onevenwichtig en mist enige vorm van samenhang. PSG wint zijn wedstrijden op basis van individuele kwaliteiten, maar vreest voor de zware opponenten in de knock-outfase van de Champions League. De wedstrijden waarin Lionel Messi, Kylian Mbappé en Neymar het zouden moeten laten zien. Ook Wijnaldum zou daarin een rol kunnen spelen, maar ondanks zijn twee treffers tegen RB Leipzig en de late gelijkmaker tegen RC Lens, blijven zijn prestaties tot dusver ondermaats.

Wijnaldum wordt in Frankrijk vooral bekritiseerd om zijn terughoudendheid. De Nederlander zou 'te veilig' spelen en te weinig verantwoordelijkheid opeisen in de opbouw. Rapporteurs van de Franse media zagen in de eerste seizoenshelft een speler die zowel met als zonder bal traag oogde. "Los van het feit dat hij moeite heeft om centraal te spelen, komt hij techniek te kort en ondervindt hij problemen bij het begrijpen van zijn ploeggenoten. Het is teleurstellend", schreef journalist Cédric Rablat van Foot Mercato na de competitiezege op FC Metz. Le Parisien vergeleek het optreden van Wijnaldum al eens met een spook. "Hij vertolkte op fraaie wijze de rol van Belphégor." Belphégor is de naam van het spook van het Louvre, in een serie uit 1965.

Ook zijn er momenten geweest waarop Wijnaldum openlijk van repliek werd gediend door onder meer Messi en Mbappé. Wijnaldum gold als grote persoonlijkheid bij Liverpool, was een van de vier aanvoerders onder Jürgen Klopp, maar heeft bij PSG ervaren hoe het is om te aarden in een wereld met kliekjes en zonder gastvrijheid. Vorige week werd bekend dat intern de spanningen steeds verder oplopen bij de Franse grootmacht. Zo schreef L'Équipe dat er groepen zijn ontstaan in de kleedkamer, met enerzijds Lionel Messi en Neymar en anderzijds de Franstalige spelers en onder meer Achraf Hakimi. Bovendien zou de relatie tussen doelmannen Gianluigi Donnarumma en Keylor Navas op knappen staan.

Wijnaldum heeft de liefde van de Parijse fans nog maar amper kunnen voelen. Wellicht zit daar een les in, gezien zijn woorden bij zijn afscheid als speler van Liverpool. De Nederlander klaagde dat hij zich op Anfield niet altijd geliefd en gewaardeerd voelde, vooral niet onder de mensen die hun onvrede uitten via sociale media. "Als we verloren, was ik degene die de schuld kreeg", zei hij tegen The Athletic. "Niet mijn teamgenoten, of de mensen op Melwood (het trainingscomplex, red.). Van hen weet ik dat ze van mij houden en ik hou van hen. Het was de andere kant. Op social media kreeg ik alle schuld. Er waren momenten dat ik dacht: wow, ze zouden eens moeten weten wat ik allemaal doe om fit te blijven om elke wedstrijd te spelen. Sommige spelers nemen in hun laatste jaar geen risico, maar ik gaf alles."

Wijnaldum wilde maar wat graag bij Liverpool blijven. De club deed hem meerdere aanbiedingen, maar niet naar wens van de middenvelder. Ook daarin ontbrak de waardering, zo concludeerde hij. De onderhandelingen over een nieuwe deal liepen stuk en werden niet hervat. Wijnaldum zat zijn contract uit onder erbarmelijke omstandigheden, als aanvoerder van een geblesseerde ploeg in wedstrijden achter gesloten deuren. Worstelend om een plek in de top vier te bemachtigen. PSG leek in dat opzicht de ideale zet. Beter dan Barcelona, waar hij in eerste instantie naartoe zou gaan. Wijnaldum, onbaatzuchtig en consistent, werd gezien als de ideale speler om het elftal van Pochettino in evenwicht te brengen met zijn betrouwbaarheid en ervaring op het hoogste niveau.

Dat laatste zou natuurlijk nog steeds kunnen gebeuren. PSG gaat, mits er geen gekke dingen gebeuren, de Franse titel pakken en speelt ook zeker nog een rol van betekenis in de Champions League. Daarin zal zonder twijfel een rol zijn weggelegd voor Wijnaldum, al zal die niet zo prominent zijn als in zijn jaren in de Premier League. De lessen van Coutinho en Wijnaldum zouden als waarschuwing moeten dienen voor hen die een toekomst buiten Liverpool overwegen. Na Anfield lijkt er tegenwoordig alleen nog maar een weg naar beneden.

Meer nieuws
   
14:55
14:55
Van 't Schip wordt geen 'Head of Coaching' en praat met Ajax over andere rol
1
   
14:24
14:24
Marca beweert: Dick Schreuder op poleposition voor opvolging Arne Slot
19
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
22
   
13:33
13:33
Man United heeft twee spelers op het oog als partner van Lisandro Martínez
14
   
13:32
13:32
The Athletic heeft nog voor zijn komst naar Liverpool mooi nieuws voor Arne Slot
16
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (34)

 
MarTEN4Sho
 
8
31 december 2021 om 13:40
Had bij Liverpool ook voornamelijk op de bank gezeten. Enige reden waarom hij veel speelde voorgaande 2 jaar waren de vele vele blessures. Niemand in Liverpool vond het ook erg. Werd enorm gehypt vanuit de Nederlandse journalistiek, vooral door die 2 goals tegen Barca in de CL. Zou beter af zijn in de subtop, categorie WHU/Brugge/PSV/Frankfurt.
 
MangoLoco
 
48
31 december 2021 om 13:50
Haha wat een onzin. Wijnaldum heeft afgelopen jaren bijna alles en bijna elke pot gespeeld. Hij heeft ook gewoon echt hele fases heel erg goed gespeeld voor Liverpool en de lovende kritieken waren ook meer dan terecht. Een hele belangrijke onopvallende speler geweest voor Liverpool, die alleen vorig jaar meer moeite had, omdat er toen bij het wegvallen van andere spelers, meer van hem werd verwacht dan waar hij voor in het veld stond. Hij had dit jaar anders bij Liverpool gewoon weer bijna alles gespeeld.
 
caribbean
 
23
31 december 2021 om 14:07
Je maakt jezelf totaal belachelijk met “hij zou beter af zijn in subtop ala Psv / Frankfurt. Waarom zou Wijnaldum in godsnaam beter af zijn bij subtop? Zoals hierboven vermeld maakt hij voldoende minuten bij PSG, bij Liverpool was hij voorgaande jaren vaste basisspeler. Blijkbaar zien deze twee topclubs toch iets wat jij niet ziet. Bij topclubs speel je nou eenmaal niet altijd!Daarnaast is Wijnaldum nooit gehypt door de Nederlandse Media, sterker nog spelers als Van Dijk, Wijnaldum en De Vrij vallen ten niets als je vergelijk met hoe een De Ligt en Frenkie de Jong gehypt zijn.
 
nattekano
 
6
1 januari 2022 om 02:08
Jij maakt het veel te bont. Een meer dan gerespecteerde speler, die bij zowel Liverpool als PSG heeft laten zien een meer dan capabele voetballer te zijn. Dat is slechts weinig Nederlandse spelers gegeven. De clubs die jij noemt zijn absoluut niet passend bij zijn niveau, ondanks het feit dat hij z’n beste tijd er al op heeft zitten.
 
Japie_Krekel
 
16
31 december 2021 om 13:47
Toch heeft Wijnaldum daar al wat winnende doelpunten gemaakt dus PSG toch wat punten opgeleverd. Voor een transfervrije speler niet verkeerd
 
DRL80
 
5
1 januari 2022 om 00:40
Draxler? Hahaha, ja die is echt beter dan Wijnaldum..
 
 
20
30 december 2021 om 19:19
Wel groot verschil met Coutinho die voor 160 miljoen werd gehaald als nieuwe superster en Wijnaldum waarvan iedereen op voor hand wel wist dat ie wsl een roulatiespeler zou zijn toch? Vind hem qua type ook niet echt passen bij zo'n FIFA team als PSG. Een sobere speler met te weinig tatoeages en volges op insta.
 
ViscaCatalunya
 
11
31 december 2021 om 12:33
Er zijn grote verschillen. De overeenkomst is dat beiden niet passen in het systeem van hun nieuwe club. Coutinho is geen buitenspeler en geen middenvelder voor een 433. Maar een aanvallende middenvelder of 10. Wijnaldum is geen goede combinatiespeler die de passing verzorgt maar een ideale kilometervreter in het systeem van Liverpool waar het spel op en neer gaat
 
Primetime
 
11
31 december 2021 om 18:25
@migi, hahaha te weinig tatoeages? Zijn complete armen en borstkas zitten onder de tatoeages Ik denk dat hij samen met Neymar de meeste tatoeages heeft daar bij PSG
 
 
0
1 januari 2022 om 15:22
Nu je het zegt de foto van het artikel is ook wel een hint...
 
Teesboer
 
14
30 december 2021 om 19:28
Beetje vreemde titel of niet? Het vertek bij Liverpool is toch gelukt? Hij speelt inmiddels bij een andere club namelijk.
 
Alsjemenou
 
20
30 december 2021 om 19:47
Nou idd. Verder CL winnaar en PL winnaar. Heeft al mooie hoogtepunten achter de rug lijkt me? Dan is het geen punt om op zo een leeftijd bij PSG nu en dan te moeten banken lijkt me. Daar staat echt een pittig middenveld. Dat is voor mij geen reden om te stellen (zoals velen hier wel doen) dat hij niet kan voetballen. Serieus?
 
real8madrid
 
21
30 december 2021 om 19:54
De lessen van Coutinho en Wijnaldum zouden als waarschuwing moeten dienen voor hen die een toekomst buiten Liverpool overwegen Coutinho die na zijn vertrek compleet faalt en Wijnaldum die imo een verkeerde keuze maakte. Wat een zwaktebod om daar een patroon in te zoeken en insinueren. Over Suarez die na zijn vertrek uitgroeide tot de beste spits ter wereld en de prijzen aaneen reeg wordt met geen woord gerept. Sterling wordt ook in alle talen over gezwegen en die heeft ondertussen 4 BPL titels. PSG leek in dat opzicht de ideale zet. Beter dan Barcelona, waar hij in eerste instantie naartoe zou gaan. Wijnaldum, onbaatzuchtig en consistent, werd gezien als de ideale speler om het elftal van Pochettino in evenwicht te brengen met zijn betrouwbaarheid en ervaring op het hoogste niveau. Lol, volgens wie? Bijna niemand op vz zag voor Wijnaldum een basisplaats weggelegd bij PSG met de aanwezigheid van Verratti, Gueye, Paredes en Di Maria of Neymar die bij tijd en wijle op 10 speelden. Maar volgens een `journalist` werd dit gezien als de ideale zet. Nou dan zit je volgens mij in de verkeerde branche hoor.
 
BMG45
 
6
30 december 2021 om 20:00
Snap ook niet dat dit zo verrassend was , hij werd al steeds minder gebruikt in basis laatste seizoen en nu speelt hij waarschijnlijk voor meer geld en ook een geweldig team met mbappe Neymar etc . Ideale 12e man
 
BMG45
 
0
30 december 2021 om 21:07
Daarom gini was legend na Barca in Cl maar het is goed zo. Voor beide partijen.
 
JoshuaK_
 
11
30 december 2021 om 21:31
Het klopt helemaal niet dat Wijnaldum vorig seizoen minder in de basis stond bij Liverpool. In de PL 34 van de 38 wedstrijden basisspeler geweest en in de CL tijdens 8 van de 10 ook vanaf het startsignaal begonnen. Als Wijnaldum geen basisspeler was, dan kon je niemand bij Liverpool als basisspeler beschouwen. Ben wel benieuwd of Wijnaldum bij PSG zijn contract uit zal dienen, ik verwacht dat hij nog een stap zal maken naar een andere club.
 
MarTEN4Sho
 
3
31 december 2021 om 13:43
@Joshua, ja iedereen was geblesseerd. Fabinho Hendo Tiago is de basis, met Keita er kort achter. Ook Milner/OX en Jones waren minimaal gelijkwaardig. Als iedereen fit is zou Wijnaldum gewoon middenvelder #6/7 zijn.
 
Sambazzz
 
13
30 december 2021 om 20:46
VZ breng de Clubexperts weer terug
 
real8madrid
 
3
30 december 2021 om 21:00
Lijkt mij ook wel wat.
 
GunneRo
 
5
30 december 2021 om 21:46
Wat een onzin. Coutinho was gewoon overrated na een goed seizoen en Wijnaldum is altijd al een ondersteunende speler geweest. Zou mij trouwens niet verbazen als hij terugkeert bij Newcastle, voor het geld maar met het slappe excuus ‘ik wou altijd terugkeren’, Winaldum kennende…
 
pinko
 
5
31 december 2021 om 12:51
Een beetje te weinig zelfreflectie was de basis van deze sportieve misstap. Echter, de EURO maakt dan weer veel goed, dus niet klagen.
 
ik1988
 
6
31 december 2021 om 13:47
Ik vind 9 uit 16 in de competitie en 5 uit 6 in de champions league gespeeld, nog niet eens zo slecht gezien de breedte en sterkte van de selectie.
 
TieskeD
 
3
31 december 2021 om 13:54
Dat zijn status bij PSG anders zou zijn was van tevoren wel duidelijk, maar om nu al te stellen dat hij mislukt is...? Zo weinig speelt hij toch niet?
 
Didagirl
 
6
31 december 2021 om 13:57
'Wijnaldum zat zijn contract uit onder erbarmelijke omstandigheden' Wow, je moet het maar durven schrijven/zeggen: een tonnetje of 8 per maand en het dan over erbarmelijke omstandigheden durven hebben.
 
vtotheb
 
1
31 december 2021 om 15:09
Overschat spook. Speelt nu bij de club net als bij Nederland altijd al; onzichtbaar, niks bijzonders. Misschien Memphis en Virgil naar PSG zodat Gini wel speelt? Als het bij Nederland werkt, why not?
 
Rob81
 
2
31 december 2021 om 18:09
Wijnaldum is waarschijnlijk teveel in zichzelf gaan geloven. Hij is een loper, die bij Liverpool goed kon functioneren. Daar houden ze wel van dat soort spelers. Maar bij PSG wordt meer gevraagd dan dat. Daar lopen echt mannetjes rond die ook individueel heel goed zijn. Hij is transfervrij binnengehaald. Hij is geen crack die is gekocht voor een grote som geld. Kan me niet voorstellen dat PSG in hem echt een onbetwiste basisspeler heeft gezien.
 
RudolfRoets
 
5
31 december 2021 om 21:34
Rob, Rob, Rob, hij schopte er 2 in in de CL finale tegen Barca, ben je dat vergeten. Respect Gini.
 
RudolfRoets
 
4
31 december 2021 om 19:01
Het hele verhaal is onzin. Wijnaldum is een hele goede voetballer die moeiteloos bij PSG mee kan. Echter zonder visie op je elftal wordt het niks. Popba zit bij MU op de bank. Neem i say more!!!!!
 
nuanceman
 
0
1 januari 2022 om 10:23
Wijnaldum is een geweldige voetballer die perfect paste bij Liverpool en niet bij PSG. Daar moet je verder niet dramatisch over doen. Hij moet er naar handelen en proberen het te verbeteren of te kijken of een transfer hem iets kan opleveren. Hij zal een flinke transfersom moeten opleveren dus dat is voor hem een nadeel, aan de andere kant heeft hij zo'n enorme status dat hij natuurlijk overal aan de bak kan,