Winnende goal in WK-finale loodzware erfenis voor 'talent van de eeuw'
Donderdag, 30 april 2020 om 14:45

Duitsland en Argentinië hadden elkaar op 13 juli 2014 112 minuten lang in een wurggreep gehouden toen twee invallers besloten de finale van het WK in Brazilië op zijn kop te zetten. André Schürrle wist met een bekeken boogballetje Martín Demichelis te verrassen, waarna Mario Götze de bal met de borst kon controleren en in één beweging achter Sergio Romero volleerde. De pas 22-jarige spelmaker werd op die broeierige avond in het Maracanã de eerste invaller met het winnende doelpunt in een WK-finale en de jongste doelpuntenmaker in een eindstrijd sinds Wolfgang Weber dat namens West-Duitsland in 1966 eveneens op 22-jarige leeftijd deed. Bijna zes jaar later is het eerste waaraan gedacht word als de pas 27-jarige Götze ter sprake komt nog altijd dit doelpunt, daar de 'Duitse Lionel Messi' zijn belofte niet in heeft weten in te lossen en na dit seizoen waarschijnlijk een stapje terug moet doen qua status en salaris.

Door Robin Bruggeman

Götze had op het moment dat hij zijn carrièrebepalende treffer maakte de voetbalwereld al verschillende malen opgeschud. De jongeling was in 2011 als eerste Duitser ooit uitgeroepen tot Golden Boy en won in datzelfde jaar de landstitel met het Borussia Dortmund van Jürgen Klopp, dat een seizoen later het kampioenschap wist te prolongeren. Tot ontzetting van de supporters van die Borussen koos hij in de zomer van 2013 voor een transfer naar rivaal Bayern München en werd hij met een transfersom van 37 miljoen euro de duurste Duitse speler tot dan toe. Het 'talent van de eeuw', zoals hij door voormalig Ballon d'Or-winnaar Matthias Sammer werd omschreven, kon echter maar moeizaam zijn draai vinden in het elftal van Josep Guardiola. Pep koos in eerste instantie voor een 4-1-4-1-opstelling waarin Götze's kwaliteiten niet helemaal tot zijn recht kwamen en dat kwam hem al snel op commentaar te staan van clubicoon Franz Beckenbauer: "Het is niet logisch om Götze als een spits te laten spelen. Hij komt er niet aan te pas tegen drie enorme verdedigers. Bayern doet helemaal niets met zijn potentie als hij op die positie speelt."

Ondanks tien Bundesliga-goals in zijn eerste seizoen bij Bayern en een iets andere opstelling die Götze beter zou moeten passen, hield Guardiola een voorkeur voor landgenoot Thiago Alcántara als aanvallende middenvelder en in zijn derde seizoen in dienst van der Rekordmeister zou hij door blessures en vormverlies slechts veertien wedstrijden in de Duitse competitie spelen. Zo kon het dat het talent dat drie jaar eerder met veel bombarie binnen werd gehaald, richting de zomer van 2016 naar de uitgang van de Allianz Arena werd geschreven. Liverpool, dat niet lang daarvoor in zee was gegaan met zijn oude trainer Klopp, leek lange tijd de meest logische bestemming voor Götze en na afloop van de zomer van dat jaar heerste er onder de fans van the Reds zelfs wat teleurstelling dat 'slechts' Sadio Mané binnen was gehaald. Götze koos op zijn beurt voor een terugkeer op het oude nest bij Dortmund met als doel de vorm en het spelplezier terug te vinden die hem in de jaren daarvoor tot een van de meest begeerde talenten van Europa hadden gemaakt.

Götze wist zijn draai nooit helemaal te vinden in München

Terugkeer naar Dortmund
Met een transfersom van 22 miljoen vormde zijn rentree een flinke investering en op het moment van zijn komst was er enkel voor Henrikh Mkhitaryan een hogere transfersom betaald. In zijn tweede periode bij BVB toonde Götze vlagen van zijn klasse, maar slaagde er bijvoorbeeld nooit in om het niveau en de status van maatje Marco Reus, die als een van de weinige sterspelers de club trouw bleef na de periode-Klopp, te evenaren. In het seizoen na zijn terugkeer kwam hij vanwege een stofwisselingsziekte de laatste paar maanden niet in actie en ook in de jaren daarna bleef zijn fitheid een groot vraagteken. Götze beleefde vorig seizoen onder Lucien Favre zijn beste jaar sinds zijn debuutseizoen bij Bayern met zeven doelpunten en zeven assists in de Bundesliga, maar ook in dat seizoen was hij voornamelijk een 'rotatiespeler' als valse spits en als nummer 10. In de huidige, door de coronacrisis stilgevallen, voetbaljaargang maakte Götze vooralsnog, verspreid over 13 wedstrijden, slechts 501 minuten in de Duitse competitie. Met drie doelpunten kan hij voor dit seizoen wel een aardig moyenne overleggen en als de Bundesliga inderdaad op 9 mei wordt hervat, weet hij deze cijfers mogelijk nog verder op te krikken.

Een respectabel aantal doelpunten dit seizoen zal Götze niet slecht uitkomen daar hij aankomende zomer, of wanneer de eerstvolgende transferperiode dan ook zal zijn, op zoek moet naar een nieuwe werkgever. De 63-voudig international van die Mannschaft bevindt zich met een vermeend jaarsalaris van tien miljoen in de top van het salarishuis en Dortmund vindt zijn inbreng niet indrukwekkend genoeg om hem daarmee te houden. Onderhandelingen over een nieuw contract voor Götze zijn in de afgelopen maanden dan ook stukgelopen en de kans is groot dat de aanvallende middenvelder volgend seizoen aan zijn eerste avontuur buiten de Bundesliga gaat beginnen. Vanuit de eigen competitie is er naar verluidt wel interesse van bijvoorbeeld Bayer Leverkusen en Hertha BSC, maar zij zijn op het eerste gezicht niet bereid om aan Götze's eisen te voldoen. Een hereniging met Klopp wordt eveneens geopperd in de Engelse tabloids, maar een met zijn fitheid en vorm worstelende Götze lijkt op dit moment nauwelijks een versterking voor Liverpool, dat zich sinds de eerste geruchten van bijna vier jaar geleden heeft ontwikkeld tot een van de beste elftallen van Europa.

Avontuur in de Serie A?
Götze zal zich zodoende waarschijnlijk op een niveau lager moeten richten, concludeerde onlangs ook voormalige Dortmund-aanvaller Michael Rummenigge. De jongere broer van Bayern-icoon Karl-Heinz Rummenigge stelde in zijn column in Sportbuzzer dat de Europese top niet meer op Götze zit te wachten: "Dan denk ik aan clubs in de orde van Everton, West Ham United of de Italiaanse subtop. In de Bundesliga zou hij passen bij Borussia Mönchengladbach of anders bij Leverkusen." Rummenigge krijgt met zijn opmerking over de Italiaanse subtop mogelijk deels gelijk, aangezien Lazio in de afgelopen dagen naar voren is gekomen als voorname kandidaat. De Romeinen, normaal gesproken goed voor een notering onder de titelkandidaten, hebben zich dit seizoen ontpopt tot de verrassende uitdager van Juventus en zouden voor aankomende zomer een soortgelijke stunt in gedachten hebben als negen jaar geleden, toen Miroslav Klose verrassend werd overgenomen van Bayern. Om deze transfer van de grond te krijgen moet Götze echter wel genoegen nemen met een flinke salarisverlaging, aangezien i Biancocelesti niet verder willen gaan dan een jaarsalaris van vier miljoen. In de Serie A worden verder Internazionale, AC Milan en AS Roma genoemd als mogelijke opties, terwijl een lucratief avontuur in de Amerikaanse Major League Soccer ook tot de mogelijkheden behoort.

Götze moest dit seizoen meestal genoegen nemen met een rol als invaller

Dit laatste scenario zou een aftocht door de achterdeur betekenen voor de man die een jaar of vijf geleden de voetbalwereld nog aan zijn voeten had liggen. Götze loopt echter nog altijd rond met het gewicht van zijn snelle opkomst, en dan met name dat ene doelpunt in die ene wedstrijd van zes jaar geleden, op zijn schouders, zo stipte hij aan in gesprek met The Athletic: "Wanneer ik gestopt ben, zal dit waarschijnlijk de ervaring worden die ik het meest koester, het eerste wat me dan te binnen zal schieten. Er is niets mooiers dan het beslissende doelpunt maken. Voor mijn actieve carrière is het echter waarschijnlijk niet echt geweldig geweest. De enorme emotionele respons heeft ook tot enorme verwachtingen geleid. Mensen kregen in hun hoofd dat ik de jongen was die beslissende doelpunten maakt op beslissende momenten. Dat werd over het algemeen aangenomen. Het belangrijkste voor mij op dit moment is dat ik geniet van het voetbal. Wat 'je potentie waarmaken' precies betekent? Ik ben er geen groot fan van om me voor te stellen wat had kunnen gebeuren. Dat heeft geen zin. Het enige wat ik kan doen is eerlijk blijven tegenover mezelf en het pad dat ik bewandel. Ik wil groeien, ik wil beter worden, ik wil uit elk moment het maximale halen. Ik wil kunnen zeggen dat ik mijn eigen weg heb gekozen en het maximale heb gepresteerd."

In een periode waarin het voetbal compleet stil is komen te liggen wordt er nog meer teruggeblikt dan normaal en dat confronteert Götze vaker dan ooit met het mooiste en moeilijkste moment uit zijn loopbaan. Zo werd ook de finale van het WK van 2014 uit de la getrokken in Duitsland én in Argentinië en dat leverde Götze een bijzondere boodschap op van TyC Sports, die hem nogmaals met de neus op de feiten drukte. De Argentijnse sportzender koos er namelijk voor om de finale die zo'n pijnlijke afloop kende voor het land in zijn geheel uit te zenden: "We dachten natuurlijk meteen aan jou. Het eerste dat we tegen je willen zeggen, is dat we niets tegen je hebben en er soms zelfs van genieten om je te zien spelen. Deze brief dient echter een ander doel en dat is om te vertellen hoeveel je van ons hebt afgenomen. Heb je enige idee hoeveel pijn je hebt veroorzaakt met dat doelpunt in de 112e minuut? Weet je wat het voor ons had betekend om wereldkampioen te worden in het Maracanã? Het zou een eeuwige overwinning zijn op onze aartsrivaal Brazilië, zelfs als zij daarna nog twintig WK's hadden gewonnen en wij nul. Weet je hoe graag ik en iedereen die van voetbal houdt Messi een titel had zien winnen met Argentinië? Daar weet je niets van en misschien zal je het wel nooit begrijpen, maar je hebt het treurigste doelpunt van de wereld gemaakt."

Meer nieuws
   
14:00
14:00
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord wakker maakte
22
   
13:33
13:33
Man United heeft twee spelers op het oog als partner van Lisandro Martínez
5
   
13:32
13:32
The Athletic heeft nog voor zijn komst naar Liverpool mooi nieuws voor Arne Slot
10
   
12:53
12:53
Thiago Silva zegt Chelsea definitief gedag in hartverwarmende afscheidsvideo
12
   
12:10
12:10
VZ Kort: SC Cambuur laat supporters thuis voor uitduel in Kerkrade
77
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (25)

 
Nijogeth
 
102
29 april 2020 om 01:10
Aardige gozer is het wel. Jaren geleden zaten we in Lloret naast een groepje Duitsers. Die vertelde ons dat 1 van hun vrienden niet mee kon, omdat hij mee moest doen in de voorbereiding van Borussia Dortmund. Nog een hele tijd met ze lopen ouwehoeren en op een gegeven moment ging hun telefoon en was Mario ineens op de speaker. Hebben flink gelachen en wisten op dat moment niet wat hij een aantal jaar later zou presteren. Toch jammer dat ie dat niveau nooit heeft kunnen vasthouden.
 
Joga_Bonito10
 
22
29 april 2020 om 01:30
Gotze zat destijds in dezelfde categorie als Isco, Hazard en Neymar. Iedereen dacht dat deze gasten het wereldtoneel zouden bestormen als opvolgers van Ronaldo en Messi en zouden strijden om de Ballon D’or in de toekomst. Helaas hebben ze het allemaal toch niet weten te bolwerken. Dan vind ik dat Neymar het nog het best ervan af heeft gebracht. Gotze is in eigen land voorbijgestreefd door jongens als Reus, Sané, Gnabry, Brandt en Havertz. Isco is een goede voetballer, maar lang geen absolute wereldtop geworden imo. Potentie zat, maar consistentie 0,0. Hazard is niet geworden wat men vanaf Lille altijd beweerde. Althans ik heb het nooit gezien. Wordt vaak vergeleken met Neymar en door sommige als beter bestempeld, maar vind Neymar echt overduidelijk een betere voetballer dan Hazard.
 
Japie_Krekel
 
30
29 april 2020 om 11:45
Hazard en Neymar hebben volgens mij gewoon een prima carriere en zijn gewoon belangrijk geweest voor hun clubs die vind ik wel in een andere categorie vallen als Gotze. buiten Messi en Ronaldo zie ik niet veel betere aanvallers lopen als Neymar en Hazard. bovendien zal je niet snel een Ballon D`or gaan winnen zolang Messi en Ronaldo nog voetballen. die twee staan op eenzame hoogte
 
Bon Jovi
 
12
29 april 2020 om 16:16
Echt waar dat sommige mensen dit durven schrijven "helaas hebben ze het allemaal toch niet weten te bolwerken." lol... Hazard en Neymar zijn 2 wereldtoppers die hun stempel hebben gedrukt op respectievelijk Frankrijk en Engeland en Spanje en Frankrijk. Vergeleken met Messi en Ronaldo lijkt het misschien zo dat elke andere speler tegenwoordig maar wat aanmoddert maar dit zijn absolute topspelers en in andere tijdperken waren deze spelers wel hoger geschaald.
 
Timoooow
 
1
29 april 2020 om 21:35
@ Bon Jovi : Volledig akkoord. Messi en Ronaldo zijn misschien wel de beste allertijden, elk op een andere manier. Hun carrière is ook uitzonderlijk lang. Dat vind ik momenteel het grote minpunt bij zowel Neymar en Hazard. Te veel geblesseerd en daardoor niet genoeg rendement voor wat ze kosten. Hazard heeft topjaren gehad bij Chelsea, maar die ploeg was toen ook echt top. Maar ik heb hem toch ook veel matchen afwezig gezien. Net zoals Neymar dat heeft, maar inderdaad, vergelijken met die 2 buitengewoon goeie spelers.. Gotze heeft pech gehad door blessures en vooral, Guardiola wou zijn eigen pionnetjes zetten. ( de reden dat Bayern de laatste jaren wat zoekende is, ze zijn hun identiteit deels kwijt na guardiola zijn passage ) Reus zit toch nog duidelijk onder neymar of hazard, maar is wel een zeer goede speler, die ook teveel geblesseerd is. Sane, Gnabry, Brandt, Havertz, ... hebben nog zoveel meer te bewijzen. Maken momenteel nog geen aanspraak om in dat rijtje vernoemd te mógen worden!
 
YusufCesin
 
1
30 april 2020 om 07:35
Hazard heeft misschien 10 jaar voor Chelsea gespeeld en 8 daarvan heeft hij nooit rendement gehad. Deze laatste jaren is die echt het spelletje gaan begrijpen maar hij is geen absolute top. Neymar is geweldig maar is geen leider dus die kan ook nooit top zijn in tegendeel tot Pulisic en Mbappe het spat van kwaliteit, inzicht en leiderschap. Zo geweldig was Gotze eigenlijk niet als je zo een snelle spits als Lewandowski hebt dan kan iedereen met steekpaasjes strooien. Gotze is een hele goeie speler maar dat hij een gouden bal zou winnen was belachelijk als Reus niet zo vaak geblesseerd was geweest dan had hij wel de beste speler van de wereld kunnen zijn Gotze is niet eens half zo goed als Reus. Reus heeft na messi wel de meeste voetbalinzicht en daarna zou ik Ramsey zeggen maar hazard of Neymar zijn typetjes zoals Ronaldo heel technisch en snel alleen heeft Ronaldo alles en ook alles aangedaan om top te worden maar spelers als reus en Ramsey zijn natuurtalenten die het spelletje begrijpen zoals Messi.
 
AjaxCunian
 
0
30 april 2020 om 10:05
Hazard is voorbijgestreeds door jongens als Salah/Mbappe, terwijl Hazard op 19 jarige leeftijd zowat de beste speler in Frankrijk was. Heeft een succesvolle carrière gehad, absoluut. Maar er werd hem nóg meer toegedicht.
 
Japie_Krekel
 
2
30 april 2020 om 11:13
@yusufcesin Neymar is geen leider? die was al op zijn 20e veruit de beste en meest beslissende speler in het Braziliaanse elftal en nam daar heel de boel op sleeptouw en onlangs PSG ook weer tegen Dortmund in de CL
 
AmazingNinja
 
1
30 april 2020 om 11:22
Ramsey? Begrijp me niet verkeerd, ik ben erg gecharmeerd van de voetballer Ramsey, zeker bij Arsenal was dit echt een topper. Erg complete voetballer met 3 longen. Maar Ramsey in een adem noemen met Messi Neymar en Ronaldo???
 
AmazingNinja
 
0
30 april 2020 om 11:20
Hazard en Neymar zijn gewoon absloute top. Alleen in dit tijdperk wordt altijd de vergelijking gemaakt met Ronaldo/messi. En niemand kan aan die twee tippen in dit tijdperk. Maar als je Ronaldo en Messi buiten beschouwing laat zijn dit gewoon absolute toppers. Het is moeilijk te vergelijken, maar vind je Hazard/neymar minder dan bijv. Del Piero, Nedved, Giggs, Pires, Robben (om maar wat namen te noemen). Die spelers waren in hun tijdperk ook absolute top. Maar ook deze spelers vallen in het niet vergeleken met Messi en Ronaldo (zeker qua statistieken).
 
Kalou2005
 
5
29 april 2020 om 15:47
Leuke laatste paar regels, zo heb ik het ook exact ervaren. Enorm treurig dat Duitsland daar in de finale van Argentinië won. Het had zo moeten zijn dat de Argentijnen daar in het hol van de leeuw dat eeuwige gezeur om de wereldbeker voor Messi zouden beëindigen. Zowat de hele wereld, op Duitsland en Brazilië na, hoopte erop. Helaas liep het anders af. Soms gaan dingen net niet zoals ze zouden moeten gaan. Denk aan het wereldelftal van oranje in 1974 - 1978, denk aan euro 2000, denk aan de kopstoot van Zidane en aan de teen van Casillas. De goal van Götze hoort voor mij in dit rijtje thuis!
 
Lierse1997
 
37
29 april 2020 om 15:51
Nu ik hoopte toch dat Duitsland dat WK won. Allemaal leuk en wel dat Messi er speelde, maar het voetbal van Argentinië was niet om aan te gluren. Duitsland speelde toen gewoon een zeer sterk toernooi met meestal entertainende wedstrijden. Ik vond hen dan ook gewoon de verdiende overwinnaar op dat toernooi.
 
Bon Jovi
 
6
29 april 2020 om 16:31
Mwah jij mag dat uiteraard anders zien maar ik vond Duitsland helemaal niet zo indrukwekkend, op die 1-7 na uiteraard maar je kan je afvragen of Duitsland werkelijk zo sterk was, of dat Brazilie gewoon totaal ineen stortte onder de loodzware druk van de thuissupporters. Ook het verliezen van Neymar kan hierin meegespeeld hebben want dan kwam de druk plots bij de anderen terecht, en je kan na een 1-7 wel zeggen dat ze daar niet zo goed mee zijn omgegaan . Laat ons even het parcours overlopen - eerste wedstrijd tegen Portugal was erg goed, maar ze werden natuurlijk een handje geholpen door Pepe zijn rode kaart (hoewel die Portugese gek natuurlijk een debiele actie uitvoert vond ik het eerder geel maar Thomas clown Muller naait hem rood aan). Tweede wedstrijd was slecht, tegen Ghana was dat. Derde wedstrijd tegen VS was evenzeer slecht, zuinige 0-1 in 1 van de saaiste WK wedstrijden ooit. Dat was natuurlijk mede het gevolg van de stand, maar de wedstrijd zelf was ook gewoon slecht langs beide kanten. Duitsland hoefde niet echt, en de VS kon niet. In de daaropvolgende KO fase kropen de Duitsers tegen Algerije door het oog van de naald in een alweer uiterst slechte wedstrijd. Daarna kwam de kwartfinale waarin ze alweer redelijk geflatteerd doorgingen tegen Frankrijk. Ze scoorden vroeg op een stilstaande fase en daarna kregen ze niets meer klaar, gelukkig voor hen mistten Valbuena, Benzema en Franrkijk nog enkele kansen. Tot hiertoe was het toernooi eigenlijk dus gewoon slecht, als we het echt rooskleurig bekijken kunnen we het hoogstens matig noemen. Pas in de halve finale speelden ze echt geweldig tegen Brazilie, waarvoor ze veel terecht lof hebben gekregen. Maar ik denk dat we door deze wedstrijd een foute perceptie overhouden want verder waren die Duitsers niet zo geweldig. In de finale waren ze op zijn max de evenknie van Argentinie, en mochten ze Higuain bedanken. Duitsland had een goed team, maar ik vond ze niet zo briljant dat WK. Eerder oerdegelijk, op zijn Duits. Maar een sterk toernooi met veel entertainment heb ik niet gezien van hun kant, niet voor niets werd Neuer toen zo geroemd en naar voor geschoven voor de gouden bal, als 1ste keeper sinds Yashin in de jaren 60. Neuer heeft hen talloze malen recht gehouden. Daarvoor heb je natuurlijk ook een keeper, maar ik wil dus gewoon even aangeven dat ik die ploeg niet zo geweldig of entertainend vond. Ook ik had het Messi toen wel gegund, al ben ik het er wel volmondig mee eens dat je stelt dat Argentinie niet goed speelde, dan was zelfs Duitsland inderdaad nog de betere.
 
Lierse1997
 
4
29 april 2020 om 16:38
De ploeg zelf was inderdaad niet enorm entertainend. Maar ik vond de meeste wedstrijden wel leuk om naar te kijken, bijvoorbeeld de partij tegen Algerije was gewoon een leuke wedstrijd (vooral omdat Algerije zo onverwacht goed was). Verder moet je ook wel in acht nemen dat dat WK echt een enorm saai toernooi was waar er algemeen heel defensief gespeeld werd (vooral door de Europese landen en Argentinië). Duitsland was zoals je aangeeft zeker geen team dat totaalvoetbal speelde, maar Argentinië was dat al helemaal niet. Die speelden gewoon echt verdedigend. Dus ik vond dat alleszins het meer verdiende dan Argentinië, of Messi daar nu speelde of niet.
 
Bon Jovi
 
2
29 april 2020 om 17:59
Daarin heb je zeker gelijk. Duitsland speelde een aangenamer toernooi dan Argentinie voor ons kijkers. Ik had het Messi gewoon wel gegund, ik vind het altijd een beetje belachelijk dat mensen dan zeggen "ja maar speler X heeft dat niet gewonnen" en daarom is hij overschat en zo. Had Gotze niet gescoord dan had Argentinie via de penaltyreeks misschien het WK gewonnen, en was hij dan wel de beste ooit geweest? Ik heb het soms gewoon moeilijk met dergelijke scorebordjournalistiek en het was leuk geweest dat hij zo monden had kunnen snoeren. Maar goed, ik ben ook weer geen zo`n grote fan van Messi of Argentinie dat ik er wakker van lig.
 
YusufCesin
 
0
30 april 2020 om 07:45
In dat jaar als Duitsland B had gespeeld hadden ze alsnog de WK gewonnen. Elke positie was dubbel bezet met topspelers. Er was niet 1 voetballer die niet top was. Ze waren tegen elke land dominant behalve tegen Algerije. Zelfs in de finale was het 120 minuten 1 richtings verkeer
 
AmazingNinja
 
0
30 april 2020 om 11:25
Het waren natuurlijk ook extreme omstandigheden in Brazilie. Heel warm en sommige wedstrijden werden in regenwoud gebied gespeeld waar de luchtvochtigheid enorm hoog was. Dat is voor iedereen zwaar, maar zeker voor Europeanen die dit niet gewend zijn. Daarom kozen veel teams voor een verdedigende tacktiek, omdat druk zetten niet vol te houden was.
 
AmazingNinja
 
0
30 april 2020 om 11:28
Tja, die kleine lijn tussen ultieme glorie en de grote loser zijn is wat topsport zo mooi maakt. De nummer 2 is de grootste verliezer he. Hoor je ook vaak van Olympische medaille winnaars: beter 3de worden dan 2de,want dat doet minder pijn. Dus 'had Gotze niet gescoord' , maar Gotze heeft wel gescoord. En dat heeft Gotze eeuwige roem in Duitsland opgeleverd en heeft Argentinië een trauma gegeven. Dat maakt sport ook mooi en geeft voor mij een legendarisch randje aan WK winnaars.
 
BartTempelaar
 
1
30 april 2020 om 01:46
Die laatste paar regels zijn toch juist triest? Wat had die jongen dan moeten doen? Die bal expres over schieten?
 
passionforpink
 
0
30 april 2020 om 10:37
Het gekke is dat ik op dat moment eigenlijk wel blij wat met Duitsland als winnaar. Na de uitschakeling door Argentinië waren de druiven zuur en gunde ik ze even niets met hun defensieve spel en wachten op de penalties. Duitsland dat topfavoriet Brazilië met 1-7 van de mat had gespeeld, vond ik dan een meer waardige winnaar. Inmiddels kijk ik er toch anders naar. Dat matchwinner Götze na die finale totaal is weggezakt vind ik afdoen aan het Duitse sprookje. En als liefhebber van het voetbal van Messi, had ik achteraf toch liever dat hij "gewoon" een WK had gewonnen om de misgunners de mond te snoeren. Op basis van het voetbal verdiende Duitsland het zeker meer dan Argentinië. Toch had ik het achteraf liever anders gehad. Want het voetbal is toch al snel weer vergeten, de prijzen blijven altijd in de boeken.
 
AmazingNinja
 
1
30 april 2020 om 11:23
Ik was gewoon voor Duitsland in de finale. Liever mijn buren dan een land aan de andere kant van de wereld. Heb die finale in Keulen gekeken, wat een feest was dat.
 
Fc Scheidsrech
 
2
29 april 2020 om 20:09
Gotze heeft gewoon prachtige carrière gehad. Winnende in WK finale maken als fucking invaller, das gewoon subliem. Ik neem Low nog steeds kwalijk dat hij erna zelden tot nooit meer gebruik maakte van Mario bij de Mansschaft. Die Argentijnen zijn ook stelletje jankerds en slechte verliezers met hun enorme overdrijvingen. Kunnen beter dichter bij huis zoeken. Met hun eigen gemiste kansen. Fans, club eigenaren, media hebben gewoon veels te vaak onrealistische verwachtingen van spelers. En rendement is veelal bijzaak helaas.
 
theo uphus
 
1
30 april 2020 om 17:40
Mario Gotze wordt ook nu nog wel eens "misbruikt, door zijn huidige trainer Lucien Favre. Ik was bij de groepswedstrijd CL Borussia Dortmund - Internazionale. Daarin startte Gotze als een valse spits. Met een hele rij middenvelders om zich heen. Het liep voor geen meter. Gotze werd vervangen en Dortmund kwam vervolgens alsnog los en won na een 0-2 achterstand toch nog met 3-2. Je kunt dan denken datfavre goed eeft gewisseld, ik denk echter dat Favre fout is begonnen qua tactiek/opstelling. Gotze is geen al dan niet valse spits. Hij komt in zijn kracht als spelmaker vanaf het middenveld. Jurgen Klopp had dat perfect door. Het was niet voor niets dat Borussia twee maal kampioen werd in die tijd. Klopp vraagt zich niet af wie een goede voetballer is, Klopp kijkt naar wat een team op een bepaalde positie nodig heeft. Daarom kon Gotze excelleren bij Borussia.