Zenden: 'Daar moet hij naar toe, Frenkie de Jong had ook een jaar nodig'
Maandag, 2 november 2020 om 09:05

Hakim Ziyech was zaterdag één van de uitblinkers bij Chelsea, dat weinig moeite kende met laagvlieger Burnley: 0-3. De aanvallende middenvelder opende de score op Turf moor en tekende daarna voor de assist bij het doelpunt van Timo Werner. Ploeggenoot Mason Mount steekt de loftrompet over Ziyech, die door de voormalig huurling van Vitesse wordt omschreven als 'een speler van wereldklasse'.

"We weten wat Hakim met de bal kan en wat hij toevoegt aan dit elftal", zo verklaarde Mount na afloop in de Engelse media. "Het is een speler van wereldklasse. Hij was laatst (in het Champions League-duel met FK Krasnodar, red.) al trefzeker en nu tijdens zijn basisdebuut in de Premier League is het wederom raak. Het is echt een briljante speler. Het is echt een feest om met Hakim te mogen spelen, Met zijn intelligentie heeft hij dit team een hoop te bieden. We hebben het hier over een uitmuntende speler."

Ook Boudewijn Zenden, tussen 2001 en 2003 actief voor Chelsea, kijkt met genoegen naar het spel van Ziyech namens the Blues. "Het was voor Hakim natuurlijk vervelend dat hij direct geblesseerd raakte toen hij bij Chelsea arriveerde. Aan de andere kant gaf het hem ook wat tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving", vertelt de oud-aanvaller aan De Telegraaf. "Die aanpassingstijd heeft iedere speler gewoon even nodig, en vooral in de Premier League. Hij kan natuurlijk nog niet de Ziyech zijn die hij wil zijn. En dat geeft ook helemaal niet. Die tijd moet hij even krijgen en ook zeker nemen."

In de optiek van Zenden is de aanpassingstijd van Ziyech bij Chelsea dan ook nog niet afgelopen, ondanks het goede spel in de laatste twee duels. "Er is geen enkele twijfel over de kwaliteiten van Hakim, maar het verschilt per speler hoe lang hij nodig heeft om zich aan te passen", vervolgt de specialistentrainer van PSV. "De een heeft daar een jaar voor nodig, de ander een paar weken. Alles is anders, en dat doet iets met je lichaam en je hoofd." Volgens Zenden is het heel belangrijk dat Ziyech boven alles de rust bewaart. "Hij moet zich ontwikkelen en toegroeien naar de beste versie van zichzelf. Kijk naar Frenkie de Jong, die had ook even een jaartje nodig bij Barcelona om te wennen."

Voor Zenden kwam het enigszins als een verrassing dat Ziyech Ajax inruilde voor Chelsea. "Dat zag ik niet meteen aankomen", aldus de voormalig buitenspeler van onder meer PSV en Barcelona. "Met zijn kwaliteiten dacht ik dat hij misschien beter tot zijn recht zou komen in een van de Zuid-Europese competities. Dus het was voor mij niet een voor de hand liggende keuze, maar dat wil niet zeggen dat ik het idee heb dat Hakim het daar niet gaat waarmaken. Dat staat los van elkaar." Ziyech kan in fysiek opzicht zich aan enkele gevestigde namen optrekken, zo luidt het advies van Zenden. "Denk aan Juan Mata, Riyad Mahrez en David Silva, die jarenlang voor Manchester City speelde. Hakim moet daar een weg in vinden. Maar hij is slim genoeg om daar mee om te gaan."

Meer nieuws
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
0
   
09:14
09:14
Davy Klaassen doet boekje open over vertrek bij Ajax: 'Toen zij vertrokken...'
13
   
09:00
09:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
8
   
08:56
08:56
Woerts meldt definitief akkoord Van Persie en Heerenveen; wachten op witte rook
9
   
08:03
08:03
V/d Vaart zou duo aanstellen voor opvolging Arne Slot; Afellay enthousiast
21
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (20)

 
PSVeindje
 
26
2 november 2020 om 09:49
Frenkie moet nog steeds wennen. Voor mij staan de kwaliteiten van Hakim buiten kuif. Hoop dat hij kan laten zien dat hij ook compleet genoeg is om stabiel top te performer.
 
yor2002
 
17
2 november 2020 om 10:06
Heeft Frenkie niet inmiddels genoeg tijd gehad om te wennen. Hij speelt daar al meer dan een jaar. De meeste spelers zijn echt wel binnen 3 / 4 maanden max al gewend
 
EhvMrc
 
5
2 november 2020 om 10:35
De reactie van psveindje slaat op het feit dat ze het hadden over de gewenningstijd die een speler nodig heeft na een transfer. Daarbij noemde Zenden de Jong als voorbeeld, Psveindje probeert alleen te zeggen dat Frenkie nog steeds niet op zn plek zit terwijl zenden de nadruk legde op dat hij een jaar nodig heeft “gehad”.
 
AjaxxxLove
 
9
2 november 2020 om 11:19
Hakim is echter wel direct bepalend. Bij Donny heb je het idee dat medespelers lovend over hem zijn om hem te steunen. Bij Ziyech heb ik het idee dat spelers lovend over hem zijn omdat ze zien dat hij één van de steunpilaren moet worden. Hij was echt de hele wedstrijd in beweging, bewoog continu door na een pass en was gewoon echt heel bepalend. Ik vond de rest van Chelsea te statisch, het leek bijna of ze het tempo van Ziyech niet bij konden houden. Liep hij door voor een combinatie, maar werd hij zelden gevonden. Echt idioot knap van Hakim, maar komt ook zeker niet als een verrassing.
 
roedii
 
15
2 november 2020 om 09:50
Ik vind het voorbeeld met frenkie een rare vergelijking. Hij speelt helemaal niet zoveel beter dan vorig jaar. Daarnaast was het systeem vorig jaar heel anders waardoor frenkie ook niet op zijn natuurlijke plek speelde. Wat betreft hakim Ziyech, die voegt wel echt iets toe aan Chelsea. Ik zie ook dat lampard veel vertrouwen heeft in hem. Dat is wat hij nodig heeft en dan presteert hij wel
 
Lierse1997
 
11
2 november 2020 om 10:12
Dat niet op zijn natuurlijke positie spelen is geen excuus. Als je goed genoeg bent dan dwing je wel af op je beste positie te staan.
 
Bossie
 
8
2 november 2020 om 09:54
Ziyech denkt altijd goed na over zijn stappen in zijn carrière. Ik neem aan dat hij deze keuze dasrom gemaakt heeft. Chelsea speelt aantrekkelijk voetbal. Natuurlijjk is de PL een zware competitie, maar een wijs man zei eens je moet de bal het werk laten doen.
 
Bartofzoo
 
3
2 november 2020 om 09:56
Zolang Koeman Busquets niet laat banken en Frenkie als enige cvm laat spelen gaan we de beste Frenkie niet zien. Zo zonde want Koeman weet als de beste hoe hij Frenkie op zn best kan laten renderen maar hij weigert Busquets te laten banken pff..
 
cr7_arsenal
 
29
2 november 2020 om 10:31
Moet er nou altijd een excuus zijn waarom Frenkie niet goed speelt? Dan moet hij in een systeem spelen met 2 controleurs, nu het daar nog niet helemaal er uit komt moet hij weer als enige controleur worden op gesteld zonder Busquets. Frenkie speelt bij Barca precies het zelfde als bij Ajax, en het Nederlands elftal, alleen valt t bij Barca op dat ie de heledag nutteloos op eigen helft loopt te kappen en draaien, omdat hun graag 1x willen raken in de opbouw, dus vertraagt hij het spel enorm. Maar hij Ajax en het Nederlands elftal is het niet anders hoor. Geen Assists, Geen Goals, Heel weinig beslissende ballen. Dat moet echt omhoog bij Frenkie, talent heeft ie zat.
 
Lucaij
 
4
2 november 2020 om 10:44
Ben je serieus, alles goed? Frenkie was op 22-jarige leeftijd basisspeler bij Barca en oranje. Sinds Frenkie bij oranje zit is het pas gaan lopen. Maar gelukkig kijkt niet iedereen zoals jij alleen naar leuke paasjes of goals, maar kijken enkele ook naar spelverdeling, controle etc.
 
cr7_arsenal
 
18
2 november 2020 om 10:52
Ja en Ihatarren was op 17 jarige leeftijd basisspeler bij psv, wat wil je daarmee zeggen. Want zijn goeie wedstrijden bij Barca zijn op 1 hand te tellen, en bij Oranje begon het te lopen toe Depay elke wedstrijd scoorde, ookal wilde iedereen natuurlijk dat Frenkie grote man was. Frenkie blinkt uit in dingen die niks toevoegen aan de wedstrijd, maar waar iedereen na de wedstrijd weer over kan zeggen ja hij brengt controle, of hij voegt spelverdeling toe, en zo speelt hij dus altijd een goeie wedstrijd zelfs als hij niks toe voegt. Als jij er allemaal zo veel verstand van hebt, leg jij mij dan even uit met wat hij controle toe voegt en hoe hij het spel verdeelt? Laat me raden, de risicoloze paasjes zijn voor de controle, en het spel verdelen is de bal ophalen bij de linksback, elegant wegdraaien bij een van de aanvallers en de bal vervolgens Brengen naar de rechtsback. Schei toch uit man. Ajax begon zeker ook pas te lopen toen Frenkie vanuit de verdediging op t middenveld te staan kwam.
 
Lucaij
 
1
2 november 2020 om 11:08
Wat ik daarmee wil zeggen? Barca is een enorme club in tegenstelling tot een PSV. Depay stond al lang in de basis toen het niet liep. Waarom kon die toen niet scoren? Wellicht omdat het potdicht was bij de tegenstander, omdat het middenveld geen extra dekking hoefde te krijgen. Ik wil het je gerust uitleggen waarom hij zo belangrijk is, want dat is heel simpel. Sommige mensen zien dat als simpel dribbelen, maar hij zorgt hiervoor voor enorme verwarring bij de tegenstander die met 2 man vaak op Frenkie afgaan. Hierdoor komen voorin ruimtes vrij en dan kan Frenkie bv via de zijkant het spel verdelen, waardoor er veel meer ruimte is vrijgekomen voor de overige spelers van oranje of Barca.
 
rubentje13
 
0
2 november 2020 om 11:09
Je gaat nu iets te ver cr7_arsenal, je doet net alsof De Jong geen specifieke kwaliteiten heeft waardoor hij nu bij barcelona speelt. Op een aantal punten heb je gelijk, en dat is dat hij soms te vaak met de bal loopt. Wat hij wel toevoegt in goede wedstrijden is juist het onder de druk uit kunnen spelen als er druk wordt gezet omdat hij zo handig en snel kan wegdraaien bij een spits / middenvelder die druk op hem zet. Daarmee kan je veel gemakkelijker onder druk uitvoetballen en vandaar ook de reden dat Frenkie eigenlijk altijd wel goed speelt in wedstrijden tegen grote teams (real tegen Ajax, Nederland tegen Frankrijk en Duitsland). Daarnaast kan zijn handelingssnelheid erg snel zijn en functioneert hij daarmee als verbindingsspeler tussen de verdediging en de aanvallend ingestelde speler. Hij is dan ook niet echt een speler die de assists zelf geeft, maar wel de speler die de voorassists moet geven. Natuurlijk moeten zijn cijfers omhoog, daar heeft hij namelijk de kwaliteiten wel voor, maar hij is nog jong en moet leren. Hij is nu nog te inconsistent en moet beter leren zijn dribbels te timen, wanneer wel en niet en wanneer passen.
 
 
4
2 november 2020 om 11:14
De meerwaarde van Frenkie blijkt overduidelijk uit de resultaten 2xW, 2xG, 2xV. Net als de meerwaarde van Griezmann, Dembele, Trincao, Braithwaite, Lenglet, Sergio Roberto etc ...
 
cr7_arsenal
 
3
2 november 2020 om 11:38
Jou analyse ook echt dus omdat frenkie 2 aanvallers naar zich toe trekt, een die hem waarschijnlijk gewoon op de man dekt, en een spits die normaal de cv’s onder druk zet, komt er voorin ruimte ? Meen je dit echt? Ik zie het niet als simpel dribbelen ik zie het als het spel vertragen, op sommige momenten is het wel rcht een wapen daar niet van, en ik zeg ook niet dat Frenkie een koekenbakker is. Maar hij doet het de heletijd, bij barca word er verwacht dat je onder de druk uit voetbalt (passt) zodat het bal tempo hoog blijft, ipv dat je dat dribbelend doet. Frenkie is een talent, maar wordt veel groter gemaakt dan dat hij is, ook zijn impact wordt zwaar overschat. Ik zeg t nog een x in het geweldige seizoen bij Ajax, keek ik vaak wedstrijden waar Ziyech, Neres en Tadic echt geweldig waren, het enige wat Frenkie deed was balletjes breed en elegant weg draaien, en na de wedstrijd werd er een clipje gemaakt hoe Frenkie een paar x wegdraaide op zijn eigen helft bij een spits die niet kan verdedigen, zo is de illusie ontstaan dat hij heel belangrijk was, maar we zien nu al een tijdje dat ie niet echt het verschil maakt.
 
cr7_arsenal
 
2
2 november 2020 om 11:41
Een speler met de dribbel, de snelheid en het overzicht van Frenkie moet gwn 15 assists per seizoen geven. Hij heeft de kwaliteiten van een aanvallende middenvelder, maar staat dan als verdedigende middenvelder een beetje weg te draaien bij spitsen en buitenspelers, en vervolgens de bal inleveren bij een creative speler.
 
MarekHamsik17
 
12
2 november 2020 om 10:05
Of Ziyech nou in Spanje, Engeland of Italie speelt maakt niet uit. Hij is met zijn passing een meerwaarde voor elke topclub. Ben juist blij dat hij voor Engeland heeft gekozen en met name Chelsea. Lampard speelde in het verleden samen met Damian Duff, ook een linkspoot met een geweldige pass en schot. Denk dat juist Lampard van alle trainers in de Premier League Ziyech zijn meerwaarde ziet.
 
GLENNN
 
1
2 november 2020 om 10:15
Ziyech moet gewoon geduld hebben en zoals ik nu verneem (interviews en zijn houding) gaat dat wel goedkomen. Hij begon lastig met die blessure, maar begint nu langzaamaan naar wedstrijdfit te geraken. Het belangrijkste is dat hij een bepaalde klik/band met zijn voorhoede medespelers gaat ontwikkelen. Looplijnen herkennen van een Werner, een Abraham (indien die invalt), een Pulisic en een Havertz die eronder komt vanuit de ''10''. Ik denk dat wanneer Lampard zijn volledige elftal op de juiste plekken laat spelen, dit Chelsea echt nog wel kan gaan draaien dit jaar. Al met al denk ik, met alle aankopen, dat Chelsea volgend seizoen pas iets gaat betekenen in de titelstrijd. Defensief is het nog altijd vrij wankel, in mijn ogen. Thiago Silva is een oude rot met veel ervaring, maar gaat ook niet ''het wonder'' zijn van Chelsea. Hij is in mijn ogen te traag, om met een hoge lijn te gaan spelen. Denk dat er volgend seizoen nog maar eens een smak geld neer moet worden gelegd voor een centrale verdediger. De meeste bij Chelsea zijn het op dit moment toch ''net niet''. Christensen speelt aardig, maar is ook te veel een lieverdje. Zouma speelt in mijn ogen goed, maar heeft altijd wel één of twee momentjes waar je van denkt: wat doe je nou. Tomori is nog jong, maar komt er wel. Snel voor een centrale verdediger en daarnaast een degelijke lengte voor een Cv. T. Silva is een goede verdediger die ook wel kan voetballen. Echter is hij mij te traag om met een hoge lijn te spelen. Rudiger vond ik altijd een prima CV, maar is volledig buiten de boot geraakt bij Lampard/chelsea. Snap er niet helemaal iets van. Vond het altijd een degelijke CV met redelijk wat snelheid. Wellicht is het een optie om Azpilicueta op de CV te zetten. Hij is ook aardig snel en daarnaast meen ik mij te herinneren dat hij ook één of twee seizoenen lang als CV heeft gespeeld en het daar toch behoorlijk deed. Denk dat dit een goede opstelling is. Een snelle defensie, waarbij Azpi centraal wel iets van lengte mist helaas. Echter kan je dan wel met een hogere lijn spelen. Zeker wanneer je een Kanté met Kovacic (ook beiden aardig rap) er voor kunt zetten. Voorin denk ik dat dit de sterkste 4 zijn. Mount doet het echt niet verkeerd en werkt defensief ook hard, maar komt in mijn ogen toch (nog) te kort ten opzichte van deze 4 (mits in vorm).
 
 
9
2 november 2020 om 11:07
De impact van Ziyech bij Chelsea is nu al vele malen groter dan dat van Frenkie in Catalonie. Met Mount, Havertz en Werner om hem heen wordt dit smullen geblazen de komende jaren.