Ziyech: 'Toen hij werd ontslagen, boeide de vijfsecondenregel me niet meer'
Zaterdag, 27 mei 2017 om 13:38

Hakim Ziyech speelde zijn eerste wedstrijden voor Ajax na zijn komst van FC Twente vanaf de zijkant, maar de middenvelder verdiende onder Peter Bosz al snel een plek in de as van het veld en kende uiteindelijk een prima seizoen. Ziyech kwam in zijn debuutjaar tot 42 officiële duels voor Ajax en was daarin goed voor tien doelpunten en vijftien assists. Bovendien fungeerde hij bij vlagen zelfs als aanjager op het Amsterdamse middenrif.

"De trainer heeft de juiste snaar geraakt", verklaart de 24-jarige technicus in NRC Handelsblad de transformatie die hij ogenschijnlijk heeft ondergaan. "En als je maar graag genoeg wil, moet je wel." Bosz hanteert bij Ajax de vijfsecondenregel, die zijn ploeg ertoe verplicht de bal zo snel mogelijk te heroveren na balverlies. Ziyech kent de regel van zijn periode bij Twente, dat onder Alfred Schreuder hetzelfde principe gebruikte. "Maar toen hij ontslagen werd, boeide me de vijfsecondenregel niet meer. Ik stop dat niet onder stoelen of banken, ben niet bang om dat te zeggen."

Het toont het karakter van Ziyech. "Hij is hoe hij is. Hij denkt: dit is de waarheid, waarom zou ik eromheen moeten draaien?", zegt Aziz Doufikar, die in 1984 als eerste Marokkaans-Nederlandse voetballer debuteerde in de Eredivisie. Ted van Leeuwen was technisch directeur bij FC Twente toen Ziyech er onder contract stond. Hij nam de middenvelder begin vorig jaar zijn aanvoerdersband af, nadat de linkspoot in de media forse kritiek had geuit op zijn teamgenoten. "Dat kon niet anders. Je hebt ook een verantwoordelijkheid naar je team toe, naar je medespelers. Hij ging te ver, maar inhoudelijk had hij natuurlijk groot gelijk. Heb ik hem ook uitgelegd", aldus Van Leeuwen.

Meer nieuws
   
22:00
22:00
Word lid van onze WhatsApp Channels en mis niets meer van jouw favoriete club!
8
   
21:55
21:55
Kenneth Perez maakt miskoop finaal af: 'Die komt geen lantaarnpaal voorbij!'
0
   
21:55
21:55
Brighton ademt zelfspot en nomineert Burnley-speler voor Doelpunt van de Maand
0
   
21:09
21:09
Perez dubt over PSV'er: 'Als hij 45 miljoen moet kosten, is zo'n dip wél erg'
14
   
21:00
21:00
De EK-selectie van Spanje: dit zijn de spelers die kans maken
7
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (40)

 
InkeMontana
 
20
27 mei 2017 om 13:57
Karakter van Ziyech tonen denk ik zo. Ziyech is een aparte, met zowel een sterk als zwak karakter. Sterk omdat hij nooit zijn mening onder stoelen of banken steekt, staat voor zijn principes en daar niet van afwijkt. Zwak omdat hij, in ieder geval op voetballend gebied, personen nodig heeft die hem wel aanjagen, anders gooit 'ie het bijltje er vrij makkelijk bij neer (als ik dit zo lees na ontslag van Schreuder). Volgens mij is er trouwens in die week dat Ziyech rust wilde iets gebeurd waarmee Bosz hem heeft kunnen raken. Sinds die tijd speelt hij echt weergaloos en was 'ie ook echt aanjager.
 
Tulpen
 
4
27 mei 2017 om 13:59
Welkom op de voetbalforums jonge. Er breekt nu een rustige tijd aan. En dus gaan ze zoveel mogelijk artikeltjes maken van de laatste intervieuws van de spelers omdat ze straks op vakantie zijn. Maar deze heeft inderdaad wel heel weinig nieuwswaarde. Ziyech zegt inderdaad wat hij denkt. Prima niks mis mee. Maar als hij in iets gelooft gaat hij er ook vol voor. En is hij bereidt zich in te passen in het systeem. Volgend seizoen kan hij wel eens de leiderrol of rol van belangrijkste speler op zich gaan nemen, mocht Klaassen vertrekken. Ik ben benieuwd hoe het dan gaat. Want er zal dan ook een nieuwe aanvoerder moeten komen. Wie wordt dat Schone? Of als hij op de bank belandt mischien toch Ziyech.
 
ValentinoRamos
 
41
27 mei 2017 om 13:44
Deze man denkt dat die wereldspeler isco is doe dit bij een topclub en het is bye ziyech. Bij marokko zal die precies de zelfde weg als taarabt bewandelen geen 1 bondcoach zal hem oproepen als de voetbal bond het wilt. Renard brengt marokko naar het wk en laat ziyech thuis, dat zal hem leren.
 
Elsjorro
 
30
27 mei 2017 om 15:18
Ziyech is met afstand de allerbeste speler van Marokko, dus hebben ze alleen maar zichzelf ermee.
 
ValentinoRamos
 
16
27 mei 2017 om 15:39
Echt niet dat is soufian boufal van southampton. En met potentie is de beste speler ait benasser groot talent van monaco. Ziyech is op zelfde niveau als belhanda van nice.
 
Elsjorro
 
13
27 mei 2017 om 16:22
Ja wat belhanda doet het echt goed man. Schei uit zeg. Ziyech heeft by far het beste seizoen gehad van alle Marrokkaanse spelers, schiet er in 9 interlands 5 doelpunten in als cam en dan nog durven te roepen dat het terecht is dat die niet mee gaat. Belachelijk.
 
ValentinoRamos
 
4
27 mei 2017 om 17:02
Elsjorro belhanda heeft een goede seizoen gehad waarbij nice cl play offs gaat spelen dus waar heb je het over. Belhanda is in afrika ook zoiezo geschikter omdat die fysiek sterker is en hij laat het wekelijks zien in een veel betere competitie dan ziyech die tegen zwolle roda speelt. Buiten die 2 heb je nog fajr van derpotivo die altijd de beste man is bij het marokkaanse elftal. Ziyech speelde onder zaki altijd zwak bij marokko buiten ze penaltys veel balverlies.
 
Elsjorro
 
6
27 mei 2017 om 17:14
Waar heb jij het over? Oke hier komt die: boufal heeft werkelijk waar een drama seizoen gehad bij Southampton, belhanda heeft met Nice de play-offs gehaald, maar dat lag zeker niet aan de goede prestaties van belhanda. Je noemt allemaal spelers die in hun eigen competitie niet eens gepresteerd hebben. Ziyech belangrijke pion in een elftal wat de finale van de EL gehaald heeft, fat zegt mij meer dan een paar invalbeurten in de premier League
 
ValentinoRamos
 
3
27 mei 2017 om 18:14
Elsjorro dat lag zeker wel aan belhanda die was de sleutel speler van nice dit seizoen. Kijk jij wel naar ligue 1 of ben je ziyech fanboy. Want ziyech is werkelijk drama bij marokko onder zaki. Boufal heeft gewoon last gekregen van blessures die man is zoiezo verreweg de beste speler met de meeste kwaliteiten bij marokko. Zonder boufal had marokko niet met afrika cup deelgenomen. Hij heeft kaapverdie eigenhandig uitgeschakeld.
 
corleonevito
 
0
29 mei 2017 om 00:26
Wat praat jij nou kakka belhanda was een van de beste spelers van nice
 
Gattuso007
 
5
27 mei 2017 om 17:30
Wtf loop je dom te Lulle isco speelde eerste 3 jaar amper en speelt op dit moment in zijn grootste vorm , als je Ziyech in dat Madrid team zou zetten met Ronaldo bale modric etc zou hij hetzelfde presteren
 
ValentinoRamos
 
2
27 mei 2017 om 19:29
Gatusso hahahahahah heb jij voetbal verstand of ben je 10 ? Dat je isco kwaliteiten met die van ziyech probeert te vergelijken. Schaam je, in isco linker teen zit meer kwaliteit dan in ziyech hele lichaam. In kleine ruimtes kan ziyech niks, dribbel is zwak, schoten zijn slecht geworden bij ajax, veel balverlies, komt moeilijk een man voorbij. Isco is een wereldspeler die bij malaga het liet zien al zonder ronaldo.
 
Thamike
 
3
28 mei 2017 om 01:29
Zo en jouw reactie is er niet een van een 10 jarige? Lijkt ook wel.of je Ziyech niet hebt zien spelen dit jaar. Zijn loopvermogen, zijn passes en de.manier van druk zetten en onderscheppingen waren indrukwekkend. Ik ga niet in op de vergelijking met isco want dat jan niet maar jij doet net of Ziyech een koekenbakker is.
 
Mister L
 
1
27 mei 2017 om 17:57
Ziyech zijn sterke punt is tegelijk ook zijn zwakke punt. Een eigen mening is goed en belangrijk in het voetbalwereldje. Hij zet zijn menning alleen teveel door af en toe. Hij doet het vaak om de eer aan hemzelf te houden, maar soms is het eervol om toe te geven en hierdoor je target/doel te kunnen halen
 
Ryjuu
 
22
27 mei 2017 om 13:48
Heeft een sterke karakter, maar zodra hij vindt dat hij oneerlijk wordt behandeld of dat er iemand onrecht wordt aangedaan gooit hij er met de pet na. Valt wel wat voor te zeggen, maar voetbal blijft een teamsport. Als je niet berijdt bent om als een team te denken en persoonlijke vetes daarvoor opzij te leggen ben je niet geschikt voor de absolute top.
 
Xyzz
 
14
27 mei 2017 om 14:51
Vind het niet eerlijk om te zeggen dat hij er met de pet naar heeft gegooid. Heeft altijd zijn best gedaan om zo goed mogelijk te presteren. Hij zal zich alleen nooit conformeren aan of het accepteren van zaken waar hij het niet mee eens is.
 
Rawinho
 
12
27 mei 2017 om 13:53
Hij zegt wat hij denkt, prima dat vind ik sterk, minder sterk vind ik hoe eigenlijk blijkt dat hij geen mentaliteit heeft. En dan vooral wanneer hij met weerstand te maken krijgt. In dit artikel zegt hij het ook, gooit er al snel met de pet naar.
 
Xyzz
 
16
27 mei 2017 om 14:55
Als er iets is gebleken het afgelopen seizoen dan is het wel dat hij een erg goede mentaliteit heeft en bereid is keihard te werken voor het team. En 17 competitiedoelpunten in een jaar bij Twente vind jij 'met de pet naar gooien'?
 
Sirius
 
18
27 mei 2017 om 13:54
Ziyech is altijd eerlijk en aan de ene kant siert hem dat, alleen heeft Ziyech niet altijd gelijk en dat vergeet hij wel eens. Het is eigenlijk heel simpel. Een voetballer gaat niet over het ontslag van een trainer, maar de club gaat daarover. Bovendien had FC Twente genoeg redenen om Schreuder te ontslaan. Het is en blijft een erg goede speler, maar hoe hij zich manifesteerde bij FC Twente, is simpelweg onacceptabel. Nooit bijten in de hand die je voedt, hoe goed je als speler ook mag zijn. Inmiddels laat hij zich wel zien als een persoon die om zich heen schopt als hij zijn zin niet krijgt. Dat gebeurde bij Heerenveen, FC Twente en nu zelfs bij de Marokkaanse ploeg. Het begint wel echt een structureel probleem te worden en daar staan grote clubs niet om te springen.
 
Nick Danninga
 
0
27 mei 2017 om 23:04
Ben ik niet met je eens. Het is geen kwestie van schoppen. Dit is echt een type jongen met een sterke eigen mening en karakter. Duidelijk iets dat momenteel heel belangrijk voor hem is. In dat opzicht kun je spreken van structureel. Keerzijde is dat dat wel ten koste gaat van tact. Heeft duidelijke doelen en weet wat hij daarvoor moet doen. Geeft veel, gaat daar ook best ver in (nam Twente ondanks alles wat er speelde op sleeptouw) maar als hij moet blijven geven en er niets voor terugkrijgt, hoeft het voor hem ook niet meer. En dan is zijn reactie eerlijk maar rauw en ongepolijst. Dat lijkt misschien op schoppen maar dat is het niet echt. Ik hou daar wel van, zulke types. Geen 13 in een dozijn voetballer, daar hebben we er meer dan genoeg van. Alleen dat geklooi met zijn kapsels mag van mij wel achterwege blijven. Zijn aandacht moet bij zijn voeten zijn.
 
Murica
 
4
27 mei 2017 om 14:00
Elke ploeg waar hij heeft gespeeld heeft hij dus bombarie getrapt. Je kan er dan ook van uitgaan als een Europese (sub)topclub zich meld in Amsterdam en Ajax werkt niet mee, dat Ziyech dan ook de tent op de kop zet.
 
Geniaal84
 
4
27 mei 2017 om 14:11
Wat zal die Ziyech ook balen dat ie voor Marokko heeft gekozen. Dat was wel een domme actie en dat had ook met zijn karakter te maken. Je kan Blind de schuld geven, maar als Ziyech wat geduld had gehad, dan was hij nu de "man" van Oranje geweest.
 
yello
 
11
27 mei 2017 om 14:31
Begint een beetje vermoeiend te worden die zogenaamde bad boys met hun moeilijke jeugd verhalen. Vechten , overleven , van de straat bla bla bla doe toch normaal man. Kuyt had het ook al zo zwaar hou toch op je hebt een prachtleven en miljoenen op de bank de gewone man heeft het veel zwaarder.
 
InkeMontana
 
9
27 mei 2017 om 14:47
Je weet dat Ziyech zijn vader op 10 jarige leeftijd heeft verloren he?
 
yello
 
16
27 mei 2017 om 15:08
Ja dat is erg maar dan ? Iedereen heeft tegenslagen. Mag je daarom je ploeggenoten afbranden of de trainer ? Heeft gewoon met fatsoen te maken en normaal gedrag. Ik lees het wel van meer voetballers , ik kom zelf ook niet uit de beste wijk maar ik doe ook normaal ik heb alleen geen miljoenen op de bank. Zijn gewoon verwende ventjes
 
InkeMontana
 
9
27 mei 2017 om 15:21
Haha sorry hoor, wat is daar erg aan? Je vader verliezen als je 10 bent is wel iets meer dan een normale tegenslag yello. Daar kan je in je jeugd heel veel hinder van ondervinden. De meeste jongens/mannen kunnen begeleiding van hun vader verwachten tot een jaar of 30/40/50 tegenwoordig. Ik vind overigens ook dat Ziyech zich normaal gedraagt. Ja hij heeft een sterke mening & ja hij heeft zich eigen stijl, maar hij doet niks raars.
 
InkeMontana
 
2
27 mei 2017 om 15:23
Oh las het verkeerd, excuus, je gaf wel aan dat het erg was. Verder verhaal blijft wel staan daarmee.
 
fanclubbarca
 
3
27 mei 2017 om 15:05
De kwaliteiten die hem worden toegeschreven laat hij veel te weinig zien. In de finale ook onzichtbaar. Een echte topper had die vrije trap in ieder geval tussen de palen gekregen.
 
BillyAshcroft
 
0
29 mei 2017 om 17:29
Het meest opmerkelijke van het verhaal, vind ik dat Schreuder de vijf seconden regel hanteerde. Daar heb ik nooit wat van gezien...