Arnautovic geschorst tegen Oranje: 'Een voordeel voor ons'
Woensdag, 16 juni 2021 om 14:17 • Dominic MostertLaatste update: 14:29

Marko Arnautovic is door de UEFA geschorst voor één wedstrijd. De aanvaller van Oostenrijk ontbreekt daardoor donderdagavond tegen het Nederlands elftal. De schorsing is het gevolg van uitbundig juichen van Arnautovic na zijn doelpunt in het duel met Noord-Macedonië (3-1). Arnautovic zou tegenstander Ezgjan Alioski hebben beledigd, terwijl hij ook het verwijt kreeg zich racistisch te hebben geuit.

De UEFA maakte dinsdag bekend het incident te onderzoeken. De Europese voetbalbond verwees in de zaak-Arnautovic naar Artikel 31(4) van de reglementen. Daarin is opgenomen dat de Europese voetbalbond een onderzoek mag en kan instellen als een speler de disciplinaire regels overtreedt. Servische en Kroatische media meldden daags na het veelbesproken incident dat aan de lippen van Arnautovic duidelijk is te zien dat hij 'Ich f***e deine Shiptar-Mutter' riep. Vrij vertaald: 'Ik neuk je Shiptar-moeder'. In het Servisch is Shiptar een denigrerende racistische term voor Albanezen.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

De spelers van Noord-Macedonië hebben dit niet bevestigd. Arnautovic is geboren en getogen in Wenen, maar zijn familie komt uit Servië, waar nog veel van zijn familieleden wonen. Zelf zei hij ooit: "Er zit een Serviër in mij". Zijn vermeende beledigingen na het doelpunt waren waarschijnlijk specifiek gericht tegen Alioski, die voor Leeds United speelt en van Albanese afkomst is. Beide spelers zouden gedurende de wedstrijd al met elkaar in een verbale strijd verwikkeld zijn geraakt. Na de wedstrijd was op beelden te zien hoe Arnautovic en Alioski in alle rust op het veld stonden na te praten.

Frank de Boer, de bondscoach van Oranje, reageert woensdag op de schorsing van Arnautovic. "Ik vind het jammer en voor Oostenrijk is het jammer, want het is een heel goede speler. We kennen hem natuurlijk vanuit zijn FC Twente-periode. Het zal een gemis zijn voor Oostenrijk. In dat opzicht is het een voordeel voor ons. Hij viel in en liet direct het verschil zien. Sneu voor Oostenrijk." Dinsdag waarschuwden Nathan Aké en Patrick van Aanholt al voor de aanvaller. "Je moet op hem zijn voorbereid", zei Van Aanholt. "Hij is echt een goede en vooral gevaarlijk speler." Aké noemde Arnautovic 'een moeilijke speler'. "Hij is sterk dynamisch, heeft een goede techniek en scoort veel. Hij is een nachtmerrie om tegen te spelen, dat meen ik echt."

Arnautovic reageert op verbale uitbarsting: 'IK BEN GEEN RACIST!'

De aanvaller ontkent dat hij zich racistisch heeft uitgelaten zondag.Lees artikel

Het etnische conflict tussen Servië en Albanië heeft een lange geschiedenis en gaat terug tot de Middeleeuwen. Servië erkent Kosovo, waar etnische Albanezen veruit de grootste etnische groep vormen, nog steeds niet als onafhankelijk land. Arnautovic, die bij het extreme vieren van het doelpunt moest worden tegengehouden door ploeggenoot David Alaba, liet zich maandag via Instagram uit over het incident van zondagavond. "Er zijn gisteren enkele verhitte woorden gevallen in het heetst van de strijd", zo opende de aanvaller zijn relaas. "Ik wil daarvoor mijn EXCUSES aanbieden, vooral richting mijn vrienden uit Noord-Macedonië en Albanië. Ik wil één ding heel duidelijk zeggen: IK BEN GEEN RACIST! Ik heb vrienden in bijna elk land en ik sta voor diversiteit. Iedereen die mij kent weet dat."

Behalve de uitspraken ontstond ook ophef over een vermeend handgebaar van Arnautovic. De aanvaller maakte een rondje met zijn duim en wijsvinger en spreidde zijn overige drie vingers, wat in de Balkan wordt opgevat als een non-verbale versie van Arnautovic' beledigingen. Het gebaar wordt soms gebruikt als symbool voor witte suprematie. Het is niet bekend of Arnautovic dit ermee bedoeld heeft en of hij bekend is met het gebaar. Arnautovic herhaalde dat zijn woorden na het doelpunt 'absoluut niets met politiek te maken hadden'. "Aan alle mensen die zich aangesproken voelden: het spijt me. Laten we het allemaal vergeten, het maakt geen deel uit van voetbal."

 
EK 2020
 
Nederland
 
Marko Arnautovic

>
European Championship
Nederland
2
0
Oostenrijk
Donderdag, 17 juni 2021 om 21:00
Meer nieuws
   
00:00
00:00
In de wandelgangen: Juventus bereikt akkoord met Santos
8
   
23:57
23:57
Estavana Polman reageert op mogelijke nieuwe functie voor Van der Vaart
31
   
23:54
23:54
V/d Gijp: 'Hij moet beseffen dat hij vijftien goals en assists moet verzorgen'
15
   
23:45
23:45
'Barcelona maakt eind aan transferperikelen en wil duo alsnog behouden'
6
   
22:46
22:46
Pablo Rosario en Justin Kluivert winnen niet van scorende Giroud en co
7
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties