Ruim een miljoen kijkers zag Oranje Futsal stunten tegen Oekraïne
Donderdag, 20 januari 2022 om 11:08 • Laatste update: 11:54

Oranje Futsal speelde woensdagavond zijn eerste interland op UEFA Futsal EURO 2022 in een lege Ziggo Dome en versloeg het hoger geplaatste Oekraïne verrassend met 3-2. Daarmee boekte Nederland zijn eerste zege ooit op een Europese eindronde. De wedstrijd was live te volgen via de NOS op NPO 3 en Stichting KijkOnderzoek becijfert dat in totaal 1.058.000 mensen naar de wedstrijd hebben gekeken met een gemiddelde van 252.000 kijkers. Na afloop gingen verslaggevers Mounir Boualin en Justus Dingemanse van Voetbalzone in gesprek met recordinternational Jamal El Ghannouti, doelpuntenmaker Mohamed Attaibi en bondscoach Max Tjaden.

El Ghannouti, die pas later in de wedstrijd binnen de lijnen kwam, is bijzonder te spreken over de eerste EK-wedstrijd en zijn 156ste interland. "Het is een fantastische prestatie die wij echt als team hebben behaald", vertelt hij op de persconferentie. "Op voorhand heeft iedereen ons als underdog ingeschat. Dat heeft ons weinig gedaan, wij hebben gestreden als leeuwen. Er kwam heel veel druk bij kijken. We speelden natuurlijk tegen een hoog geklasseerd land en kwamen heel snel op achterstand, maar hebben veerkracht getoond."

Oranje Futsal wist het duel uiteindelijk met 3-2 naar zich toe te trekken. Mohamed Attaibi, met een fraai stiftje verantwoordelijk voor de 2-1, weet de comeback wel te verklaren. "De kracht lag in het geloof in het team, zelfs bij een 1-0 achterstand behielden we dat. Wij hebben een enorme bewijsdrang, we wilden ons laten zien en onze families trots maken. Van de bankzitters tot de geblesseerde spelers, we zijn heel hecht en gunnen elkaar alles."

Attaibi, die nauw betrokken was bij het binnenhalen van het toernooi voor Nederland en net als veel teamgenoten Marokkaanse roots heeft, toonde zich dankbaar: "Dit EK is groter dan ooit, want er doen voor het eerst zestien teams mee. Het is megabelangrijk voor de sport dat het hier plaatsvindt." Dat het gehele team enthousiast meezong met het volkslied deed hem goed: "Wij zijn ook gewoon Nederlanders en hier geboren en getogen. We mogen blij zijn dat we hier wonen en voor het Nederlands team mogen uitkomen, daar zijn we heel bewust van. Dat we hier winnen is een droomscenario: dit is echt waar we voor hebben gestreden."

Bondscoach Tjaden heeft lovende woorden voor zijn spelers én de tegenstander. "Ik complimenteer mijn jongens met het feit dat ze na de 1-0 achterstand zo gedisciplineerd bleven spelen. Anders was het voor rust misschien wel 4-0 geworden. We waren voorbereid op een meevoetballende keeper toen Oekraïne nog met 1-0 voorstond. Dat is heel lastig te bestrijden. Uiteindelijk deden ze dat pas bij de 3-1 achterstand, omdat ze het eerder toch niet durfden. Ze speelden dat powerplay wel geweldig, dat zou ik er ook in willen brengen bij ons team. Beter goed gejat dan slecht verzonnen. Ik wilde het bij de voorsprong doen om op balbezit te spelen, maar de jongens op de bank zeiden: laat het zo staan, het draait lekker. Dan kan ik wel eigenwijs doen, maar we doen het met z'n allen."

De gelijkmaker bij Oranje kwam op naam van Oualid Saadouni, die volgens Tjaden op onconventionele wijze scoorde: "Oualid kwam opeens in de aanval terecht en met die zwetende kale kop van hem, kopte hij de bal achter de keeper: hoe dan?! Hij kan helemaal niet koppen!" In de slotfase van het duel liet hij het coachen over aan zijn assistent, die de ploeg er doorheen loodste toen de keeper van Oekraïne mee ging voetballen: "De regels zijn dat er maar één mag staan, dus ik moest blijven zitten met mijn mondkapje op. Ik probeerde bij de time-out nog wat te praten met een speler individueel, maar toen werd ik al snel op mijn schouder getikt."

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Voetbalzone.nl (@instavoetbalzone)

Tot slot vertelde Tjaden na afloop dat hij de spelers van tevoren verrast had met een online bijeenkomst met hun vrouwen, waar ook Louis van Gaal bij aanwezig was. "Het was een geweldige en emotionele avond. Van Gaal is er ook voorstander van om de vrouwen en kinderen van spelers erbij te betrekken. Hij liet ook wel een beetje doorschemeren dat ik het van hem gepikt had, haha. Hij gaf ons vooral mee dat we er zelf in moeten geloven en dat het dan goedkomt." Dat de status van het futsal langzaam aan het veranderen is, merkt Tjaden in toenemende mate. "Ik verwacht niet dat de straten na vanavond oranje worden, maar ik denk wel dat er wat beweging komt en dat media het gaan oppakken. Voor mijn begrippen ontplofte mijn app met ruim tweehonderd berichten. En dat is wat we willen: zaalvoetbal op de kaart zetten."

Nu het elftal zo uitstekend van start is gegaan, wil El Ghannouti doorpakken. "We gingen er vol op en dat resulteerde gelukkig in een fantastisch resultaat. We hebben de eerste wedstrijd gewonnen, maar we hebben nog minimaal een punt of zelfs een winstpartij nodig om door te gaan." Oranje Futsal staat na de zege op de tweede plaats in Groep A. Eerder op de dag won Portugal namelijk met 4-2 van Servië. El Ghannouti gaf toe dat veel ploeggenoten 's middags met ontzag naar de ontmoeting hadden gekeken waarbij het niveau bij tijd en wijle erg hoog was. Toch maakt de recordinternational zich niet druk: "Ik ben voor niemand bang, behalve Allah."

Zondagmiddag om 17.30 uur speelt Oranje Futsal zijn tweede groepsduel tegen titelfavoriet Portugal, de regerend Europees en Wereldkampioen.

UEFA Futsal EURO 2022: Italië en Finland treffen elkaar

Alles over UEFA Futsal EURO 2022: het programma, de uitslagen en de tussenstand.Bekijk overzicht


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.

 
Nederland
 
Justus Dingemanse

Poll
Denk jij dat Oranje Futsal de groepsfase gaat overleven?
Ja
Nee
Meer nieuws
Meer sportnieuws
Het is niet (meer) mogelijk om te reageren op dit document.
Reacties