Aad de Mos ziet Ronald Koeman-trekjes bij 'verrassing' van Ajax-seizoen
Donderdag, 3 oktober 2019 om 16:28

Het vertrek van Matthijs de Ligt wordt bij Ajax vooralsnog opgevangen door Joël Veltman. De verdediger speelde de afgelopen jaren voornamelijk als rechtsback, maar is dit seizoen door trainer Erik ten Hag naar het centrum van de achterhoede gehaald. Veltman maakt al weken een goede indruk, keerde terug in het Nederlands elftal en wordt door Aad de Mos geprezen voor de manier waarop hij woensdagavond in de Champions League tegen Valencia speelde.

Ajax won met 0-3 in het Mestalla en daar had Veltman volgens De Mos een belangrijk aandeel in. "Misschien wel de grootste verrassing van dit seizoen. Joël Veltman speelde ongelooflijk degelijk. Hij kwam weleens in de problemen, maar dat is tegen Gonçalo Guedes geen schande, want dat overkomt de topverdedigers in Spanje ook", zegt de trainer in ruste tegenover De Telegraaf. "Joël lost dat soort situaties dan op de Ronald Koeman-manier op: met een kleine, slimme overtreding."

De Mos vindt dat Veltman in Valencia een goed centraal duo vormde met Daley Blind. "Blind had een aantal zware dagen achter de rug door de geboorte van zijn zoon. Als je bij de bevalling bent en de ploeg achterna moet reizen, dan kost dat slaap en energie. Met zijn inspeelpass en routine is Daley belangrijk voor de ploeg. Het is een voordeel dat hij kan lezen en schrijven met Veltman. Daar had hij veel steun aan. Normaal is dat andersom", aldus De Mos.

Net als op Veltman is er regelmatig kritiek op Edson Álvarez. De Mos vindt dat de Mexicaan kwaliteiten heeft die door sommigen niet worden gezien. "Alvarez is zéér goed in het spel zonder bal, maar wordt in alle papegaaienanalyses alleen maar beoordeeld aan de bal. Door positioneel vijf meter naar links, rechts of naar achteren te lopen, laat hij anderen beter spelen. Natuurlijk heeft hij een iets langzamere balbehandeling, maar die wordt sneller naar mate hij langer bij Ajax zit. Desondanks gaan bij hem tien van de elf passes naar de goede kleur."

Meer nieuws
   
22:01
22:01
Van der Vaart vraagt Van Basten op de man af: 'Zou jij Ajax willen helpen?'
0
   
21:53
21:53
Van Halst hekelt twee personen bij Ajax: 'Daar heb ik zo aan gestoord jongen...'
5
   
21:53
21:53
ADO Den Haag en FC Emmen doen goede zaken in strijd om play-offs KKD
0
   
21:13
21:13
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
12
   
20:30
20:30
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (20)

 
ft9vvk
 
23
3 oktober 2019 om 16:38
Veltman speelde verschrikkelijk onrustig (verdedigend) en het had me niet verbaasd als hij een tweede gele kaart had gekregen
 
InkeMontana
 
65
3 oktober 2019 om 16:43
Totaal oneens. Vond hem wel zeer stabiel spelen. Vond Blind gisteren juist wat onstabieler, wat niet gek is met de dagen die hij heeft gehad. Ben het met de analyse van Aad juist wel een keer eens. Veltman sleepte de verdediging er gisteren goed doorheen.
 
TheHunterz
 
16
3 oktober 2019 om 17:01
Speelde gister erg solide. Naast dat Blind gister wat minder was is het volgens mij wel heel fijn om naast hem te spelen in het centrum. Daarbij vond ik Veltman nog wel 2x onzeker waaruit een kans van Valencia kwam. 1x twijfelde hij in de eerste helft om naar voren te verdedigen waarna (ik dacht) Maxi Lopez op de voeten van Onana schoot. En de bal op de paal waarbij hij zijn man teveel ruimte gaf. Maar 2e helft erg sterk!
 
Stijlvol
 
3
3 oktober 2019 om 20:59
Ook totaal oneens. Alleen die veel te snelle gele kaart was noemenswaardig. Voor de rest zeer solide en ook zeer scherpe inspeelpasses naar voren.
 
Holland8
 
2
3 oktober 2019 om 23:56
Nou Veltman pakt weer een totaal onnodige gele kaart omdat hij niet kon mee bewegen met de aanvaller en later had hij zomaar een tweede gele kaart kunnen hebben. Dus laten we ajb niet doen alsof Veltman gisteren solide speelde. De momenten dat hij Ajax punten gaat kosten komen er zeker nog aan dat zie je aan alles. Maar ik vind wel dat hij het de laatste tijd prima doet naast Blind.
 
Noldries
 
7
3 oktober 2019 om 16:40
Aad is vrij actief in de media laatste tijd. Holy shit. Alvarez is er pas net en moet nog zeker wennen aan het Ajax spel, maar vind dat er behoorlijk wat to in zit. Veltman was door de domme gele kaart begin de eerste helft behoorlijk gevaarlijk. Maar hij bevalt wel naast Blind
 
Kilum
 
165
3 oktober 2019 om 16:43
om 18:55 beginnen Feyenoord en AZ in belangrijke wedstrijden in de Europa League. En ik heb nog geen enkel artikel gezien over die wedstrijden of die van Psv. Leuk al die Ajax berichten, maar die kan ik ook op Ajax Showtime lezen. Er wordt ook nog gevoetbald vanavond. Wij spelen Zondag pas weer.
 
bertuspsv96
 
17
3 oktober 2019 om 16:58
Hahaha ik dacht hetzelfde, maarja.. 0-3 is ook wel een echt knappe prestatie!
 
Sparta_Praag
 
38
3 oktober 2019 om 17:02
Spijker op zijn kop. 3e artikel in 24 uur over wat Aad de Mos van Ajax vindt. Aad de Mos zou bij mij zelfs niet eens de regionale schoolkrant halen
 
El Barto
 
8
3 oktober 2019 om 17:09
Nou idd. Ik heb genoten gisteravond, daar niet van. Maar vanavond staan er ook belangrijke wedstrijden op het programma. En AZ speelt ook niet bepaald tegen een klein ploegje uit Oost Europa
 
ajajajaja123
 
2
3 oktober 2019 om 17:50
Beide zou natuurlijk het beste zijn. Echter genereert Ajax (zeker op dit moment) nou eenmaal het meeste clicks etc. Ik snap wel dat de fans van die clubs zich hieraan irriteren. Voor mij als Ajacied kan ik er geen genoeg van krijgen afgelopen 3,5 jaar.
 
ajajajaja123
 
1
3 oktober 2019 om 17:50
Beide zou natuurlijk het beste zijn. Echter genereert Ajax (zeker op dit moment) nou eenmaal het meeste clicks etc. Ik snap wel dat de fans van die clubs zich hieraan irriteren. Voor mij als Ajacied kan ik er geen genoeg van krijgen afgelopen 3,5 jaar.
 
Marsefeyen
 
7
3 oktober 2019 om 17:51
Ik vind het van VZ volkomen begrijpelijk. Hier op VZ is de groep Ajax volgers vele malen groter dan die van AZ, Feyenoord en PSV bij elkaar. Dat daarvan verreweg het grootste deel bestaat uit gloryhuntertjes is voor VZ niet belangrijk, doelgroep is doelgroep en de grootste doelgroep is in verband met reclame-inkomsten nu eenmaal het meest interessant. Het zij zo, de echte supporters van andere clubs zullen het ermee moeten doen.
 
InkeMontana
 
14
3 oktober 2019 om 16:45
Ik vond Alavarez gisteren verdedigend ook niet erg sterk spelen. De linker kant van Valencia (de kant van Alavarez) kon op het midden steeds doorlopen, daar was hij continu te laat. Leek juist geen goede positionering. De kant van Martinez daarentegen is niet veel vandaan gekomen. De enige grote vraagteken in het elftal van Ajax is die positie naast Martinez nog.
 
SPettersson
 
9
3 oktober 2019 om 17:15
In de eerste helft had Alvarez het zeer moeilijk, maar ik vond dat Dest toen veel te vaak als linksbuiten speelde, waar je bij balverlies het moeilijk kreeg in de snelle omschakeling. In de tweede helft stond Dest meer als back te spelen en toen kwam Alvarez niet meer in de problemen verdedigend. Sterker nog hij zat er vaak tussen en gooide zich in de baan van een schot. De kracht van Ajax zijn de opkomende backs uiteraard, maar Dest moet dat wel meer gaan doseren zoals Nico dat doet. Dat komt de stabiliteit en rust in het elftal ten goede. Veltman speelde een uitstekende wedstrijd. Daar waar nodig omdat hij anders op snelheid eruit gelopen zou worden, maakte hij inderdaad nuttige kleine overtredingen. Ik denk dat het steeds beter gaat draaien en de automatismen wat gaan terugkomen. Wel jammer voor Neres en Schuurs, want eigenlijk spelen die toch ook hele behoorlijke wedstrijden.
 
ElPhenomeno
 
14
3 oktober 2019 om 16:46
Over Alvarez heeft Aad volledig gelijk. Die tackle was onbesuisd. Maar voor de resr vond ik hem ijzersterk spelen. Als je daar met Marin of Eiting speelt word je gewoon compleet overlopen. Alvarez staat uitstekend zijn mannetje. Kan geen toeval zijn dat Ajax met Alvarez veel betere resultaten is gaan behalen.
 
Gooner4
 
9
3 oktober 2019 om 17:00
Alvarez vond ik de slechtste op het veld. Enorm domme tackle, te traag en voetballend was het erg erg matig. Minimaal 10x dat hij de verkeerde kant doordraaide en niet in durfde te spelen. Dit is een cv, zeker weten
 
LawPl
 
6
3 oktober 2019 om 17:15
Ik denk dat Ajax er verstandig aan zal doen om in de winterstop nog een goede middenvelder te halen. Alvarez doet het redelijk (niet formidabel) op het middenveld maar hij is eigenlijk niet voor die positie gehaald. Ik denk dat Ajax nog beter zal staan als Ajax nog Dani Olmo gaat halen in de winterstop. Dan kan Alvarez centraal in de verdediging spelen waar hij eigenlijk voor gehaald is en kan Ajax zo gaan spelen: Onana, Veltman, Alvarez, Blind, Tagliafico, Vd.Beek, Martinez, Olmo, Ziyech, Tadic, Promes
 
Benzema.
 
3
3 oktober 2019 om 17:21
Toch wel apart ja. Ajax heeft afgelopen zomer drie centrale verdedigers gekocht en in de winter ook nog éen. Maar geen van allen speelt als centrale verdediger. Toont toch wel aan dat het huidige centrale duo het prima doet. Ondanks dat vind ik Veltman nog steeds niet goed genoeg voor Ajax.