Ajax is 'een permanent Grieks drama': 'Wachten tot hij 160 miljoen waard is'
Dinsdag, 6 maart 2018 om 08:22

Ajax kan ook dit seizoen hoogstwaarschijnlijk als verloren beschouwen. Door de 3-2 nederlaag van zondag bij Vitesse is de achterstand op koploper PSV opgelopen tot liefst tien punten. De prijsdroogte duurt zodoende al vier jaar. Sjoerd Mossou vraagt zich af wat Ajax van plan is met een eigen vermogen van 175 miljoen euro. "De onderliggende vraag is echter wat Ajax nu precies wil zijn: een commercieel succesvolle, eigenwijze talentenfabriek? Of bovenal een club die gewoon prijzen wint, die bijna elk jaar kampioen wordt?"

"Bij elke andere topclub zou het antwoord op die vraag heel eenvoudig zijn. Bij Ajax niet", geeft de journalist dinsdag in het Algemeen Dagblad aan. Hij ziet het structureel overschatten van spelers van Ajax ook als probleem. "Daar is-ie weer, het volgende weergaloze toptalent van Ajax. Frenkie de Jong? Nooit vertoond in de geschiedenis van de mensheid. Justin Kluivert? Het wachten is alleen nog even tot hij 160 miljoen euro waard is. Het gebeurt vaak zonder ook maar een spoortje van ironie, de media pikken het dankbaar op, en onmiskenbaar beïnvloedt het de nieuwe Laudrup/Rijkaard/ Cruijff vanzelf, direct of indirect."

"Vraag maar aan Viktor Fischer, Lucas Andersen, Youssouf Hersi en al die anderen." De een bezwijkt, de ander gaat zelf geloven dat hij een wereldwonder is." Volgens Jaap de Groot is Ajax 'als de Tweede Kamer', het ontbreekt aan korte lijntjes. "En politiek en sport samen levert kortsluiting op", schetste de chef sport van De Telegraaf bij NPO Radio 1. "De bedoeling van Johan Cruijff was om van al die verschillende partijen een coalitie te maken. Een eenheid. Maar je ziet zelfs dat die oud-spelers tegenover elkaar komen te staan."

De Groot betwijfelt of een nieuwe directie het beter zou doen. "Is dat een oplossing als de mentaliteit van de club hetzelfde blijft? Dat je altijd het gevoel hebt dat wanneer het misgaat, een deel van de club staat te glimlachen achter een boom? Ajax is een permanent Grieks drama..."

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
14
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
22
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (96)

 
Tornado72
 
143
6 maart 2018 om 08:27
Het lijkt er inderdaad op dat als een jeugdspeler een bal 10 meter recht vooruit kan schieten en 25x kan hooghouden dat hij gelijk als mega talent bestempeld wordt. Ajax heeft veel jeugdige talenten maar de laatste jaren ontstijgen ze nauwelijks het niveau top eredivisie. Bescheidenheid is ze volledig vreemd in Amsterdam.
 
Ampie
 
46
6 maart 2018 om 08:39
Ja want dat gebeurt bij jouw club niet. Vilhena, boetius etc waren ook wereldwonderen... iedere club waar talent doorbreekt heeft supporters die de talenten ophemelen. Overigens zijn de journalisten en zogenaamde analytici daar ook debet aan. Dezelfde mensen die dezelfde talenten even later aan de schandpaal nagelen
 
Tornado72
 
162
6 maart 2018 om 08:45
Wat is dat toch met Ajacieden dat als er enige kritiek is op hun club dat ze gelijk met jij bakken beginnen? Dit artikel gaat over Ajax en de jeugdopleiding ik heb nergens iets over Feyenoord gelezen?
 
040vaart
 
51
6 maart 2018 om 08:55
Ampie zoals het in Amsterdam gaat gaat het nergens. Het hype is een onderdeel van Ajax om zoveel mogelijk aandacht te creeeren voor hun talenten om dan uiteindelijk de hoofdprijs te kunnen innen. Alles trapt erin behalve de supporters van andere clubs. Neem een kluivert zon groot talent blah blah. Hij heeft 6x gescoord waarvan 3 tegen roda en 2x 1 goal tegen Twente en 1 doelpunt tege Willem2. Als het echt zon talent is scoord ie ook tegen top 5 maar dat laat ie na. De enigste echte toptalent is De Ligt de rest is gewoon drama.
 
schuumkes
 
35
6 maart 2018 om 08:56
Janken? Hij heeft gewoon 100% gelijk, het feit dat bij Feyenoord ook spelers worden gehypet (of bij Psv, of Bij AZ, of bij Nec), doet niks af aan dat wat Tornado72 zegt.
 
Ampie
 
6
6 maart 2018 om 09:16
Zijn het de trainers die deze talenten omhoog praten/schrijven of vooral de media? Als je dat verschil niet ziet kan je beter eerst de oogkleppen af zetten. Daarnaast komt de aandacht op de jonge ajacieden voornamelijk doordat de club om welke reden dan ook de meeste aandacht vangt ook vanuit de media. Oh nee wacht, vanuit jouw complottheorie zal de directie iedere krant wekelijks bellen om ff een speler onder de aandacht te brengen zodat ze beter worden verkocht...
 
Tornado72
 
28
6 maart 2018 om 09:28
Janken? Ik heb zelf genoeg kritiek op Feyenoord daar is ook zeker genoeg reden voor op het moment. Alleen dit artikel gaat over Ajax en is het dus voor mij een volledig raadsel waarom jij Feyenoord erbij moet halen? Het is net zo onzinnig om VVV PEC of wat mij betreft Sparta bij deze discussie te betrekken? Zou ook nergens op slaan......
 
Spandoek
 
13
6 maart 2018 om 10:24
Waar het om gaat is dat een discussie voeren op deze manier zo eindeloos is. "in Amsterdam worden talenten zo opgehemeld, Ajacieden reageren alleen maar met jij bakken". En op het moment dat het een artikel over een andere club betreft komen die Ajacieden weer hun gram halen want "in het andere topic mocht het alleen over Ajax gaan, dus nu alleen over deze club". En zo gaan we uitzichtloos heen en weer van topic naar topic om andere clubs naar beneden te halen. Zo zinloos. Waardoor het uiteindelijk nooit tot de discussie komt waarom talenten in Nederland zo gehypet worden en uiteindelijk tegen gaan vallen. Mentaliteitsprobleem in Nederland? Voetbal als kortste weg naar het grote geld? Ik snap dat het hier over Ajax moet gaan hoor, maar alle problemen bij Ajax neerleggen en zeggen dat het nergens anders over mag gaan draagt niet bij aan een constructieve discussie. Het gaat van beide kanten om de manier waarop iets gezegd wordt, zowel voor Tornado72 als Ampie geldt dat in dit geval.
 
Twenteov
 
4
6 maart 2018 om 11:15
Tornado72 Op het moment dat jij zegt dat ze in Amsterdam geen bescheidenheid kennen, kun(!) je het opvatten dat ze die bescheidenheid bij de andere clubs wel hebben, behalve bij Ajax. Aangezien jij voor Feyenoord bent en ze ook daar wars van bescheidenheid zijn wat betreft hun eigen opleiding (en ook terecht wat mij betreft) kun je verwachten dat daarop gereageerd wordt. Op het oog lijken beide jeugdopleidingen mij goed overigens. Het afleveren van wereldtop komt vanzelf weer en misschien wel eerder dan wij denken (malacia, De Ligt, Kluivert)
 
SuperVO
 
11
6 maart 2018 om 12:00
040vaart dat is natuurlijk onzin. Media bestempelen Ajax-jeugd tot megatalent, de club zelf niet. Het beste voorbeeld is juist Kluivert. Toen hij zijn debuut maakte zeiden Bosz, Sar, Overmars en later Keizer nadrukkelijk dat we niet meteen iemand de hemel in moeten prijzen. Dat ging net zo bij vd Beek, De Ligt, etc. Het probleem van voetbalpubliek is dat zij suggestieve media niet van waarheid kunnen onderscheiden. Websites, kranten, programma’s leven van reuring. Geen clicks, geen likes, geen afname betekent geen bestaansrecht. En dat betekent? Baan kwijt. Dus wordt er vrolijk op los geschreven en gepraat waardoor het lijkt alsof het door een club wordt geroepen. Echt onzin. En overigens gaat dat niet alleen op voor Ajax-jeugd. Was Vilhena niet de nieuwe Davids? Depay niet de nieuwe Ronaldo? Precies…
 
Spandoek
 
2
6 maart 2018 om 12:03
@TwenteOV, exact. Met zulke teksten vraag je om reactie, maar dat mag dan weer niet. Zo'n onzin. "Vanaf nu zijn wij de jager, de concurrentie is gewaarschuwd." Nee, bescheidenheid is alleen in Amsterdam vreemd.
 
barcamessie
 
19
6 maart 2018 om 08:41
.
 
Skede
 
54
6 maart 2018 om 08:45
Ja Ajax kan volgend seizoen kampioen worden. Feyenoord ook. Groningen ook. Wat is je punt? Waarom zou hij dat moeten zeggen? Volgens mij heeft hij grotendeels gewoon gelijk hoor.
 
cabinessence
 
8
6 maart 2018 om 10:24
@barcamessie: "die Sjoerd had ook kunnen zeggen dat Ajax gewoon een club is die ontzettend veel lef toont door continu eigen jeugd te brengen." Dat was vroeger zo, tegenwoordig valt het wel mee. Ajax heeft dit seizoen al genoeg wedstrijden gespeeld met maar drie of vier zelf opgeleide spelers in de basis.
 
DatisSjakie
 
8
6 maart 2018 om 10:44
Wat is jouw maatstaaf van zelf opgeleid cabinessence? Ik vind persoonlijk dat wanneer je in de B of A junioren aangetrokken bent, dat je nog steeds als "eigen" jeugd bestempeld mag worden. Ajax (in dit geval) is dan toch de club die ze de laatste allerbelangrijkste stappen heeft laten maken van jeugd naar prof? Bedoel hoeveel jongens zijn er niet die in de D tot A jeugd top zijn maar door beperkte begeleiding die laatste stap niet kunnen maken. Ook al zijn sommige spelers misschien 15, 16, 17 jaar. Als ze nog geen prof geweest zijn en de laatste fase van hun jeugd bij een club hebben doorgemaakt en daar de stap naar full prof hebben kunnen maken, dan komen ze gewoon letterlijk en figurlijk uit de jeugdopleiding van club X. Bart Nieuwkoop was ook 15 toen hij bij ons in de jeugd kwam, zie hem toch echt als feyenoord jeugdspeler. Geertruida is ook van Sparta overgenomen op latere leeftijd, Van Persie is trouwens ook overgenomen, Toure, ook overgenomen van Dordrecht en ga maar door. Zijn dat dan allemaal geen "eigen jeugd" omdat ze toevallig de onderbouw hebben overgeslagen? Vind dat allemaal zo`n klinklare onzin
 
 
2
6 maart 2018 om 11:25
Hoezo eigen jeugd. Maar indirect zeg jij misschien wel hetzelfde als Sjoerd. Wat wil je als ajax ? Jeugd spelers kopen of opleiden en deze door laten breken of is je hoofddoel prijzen pakken. Het lijkt erop dat ze bij Ajax voor het eerste gaan en dus prijzen niet belangrijk vinden. Ik denk dat veel supporters daar anders over denken.
 
pruimert
 
1
6 maart 2018 om 12:30
ja ligt er wel een beetje aan wanneer ze zijn gekomen vind ik , een frenkie de jong is geen eigen jeugd die had al bij willem 2 in het eerste gespeeld , en ik vind als iemand tot zijn 16e bij een andere betaald voetbalclub heeft gespeeld en daarna de overstap naar bijv ajax psv of feyenoord maakt dan vind ik dat niet echt eigen jeugd dit geldt natuurlijk niet als ze van een amateurclub komen
 
AFCfokke
 
8
6 maart 2018 om 08:43
Geen enkel Nederlands talent ontstijgt niveau top Eredivisie. De realiteitszin moet overal nog een beetje neerdalen dat je zonder middenniveau ook geen toppers kan afleveren. En middenniveau wil aal niet meer in de Eredivisie voetballen, die verdienen elders een veelvoud. Je wordt er toch ook treurig van hoe vergane glorie als Van Persie nog op handen wordt gedragen in Rotterdam... Dat we blij mogen zijn dat mislukte gozers als de broertjes de Jong nog in de Eredivisie voetballen..
 
DatisSjakie
 
2
6 maart 2018 om 10:34
Je slaat de spijker op zn kop wat mij betreft. Te veel talenten (die wij vroeger middelmaat zouden noemen) vertrekken al naar het buitenland, waardoor alleen de laag daaronder achterblijft. Wat Van persie terecht deels mee eens. Ja het wordt mega zwaar overdreven en dat hij zo belangrijk gemaakt wordt is niet terecht en zou je ook niet moeten willen dat dat niveau leidend is. Anderzijds houd ik wel van het vereren van oude helden. Jullie hadden Heitinga (enig verschil is dat hij nooit belangrijk werd gemaakt omdat jullie betere hadden), maar het warm verwelkomen van oude sterren houd ik van. Kan me ook nog een wedstrijd herinneren van jullie in Italie (dacht Fiorentina). Waarom is dit mij zo bijgebleven zal je denken? Het respect en het grootse eerbetoon aan Marco van Basten. Dat terwijl hij een buitenlander is die nooit bij Fiorentina gespeeld heeft maar bij een rivaal. Zie jij het al voor je dat buitenlandse toppers met een verleden bij jouw cluppie zoals Vertonghen, Suarez, Zlatan, Eriksen en ga zo maar door.. warm onthaald worden op Rotterdam of Eindhoven airport om vervolgens in het stadion nog uitgebreid in het zonnetje te worden gezet? Ik vrees dat de horken hier in Nederland dat niet kunnen. Dat zag je al bij een simpel reclame postertje.
 
pruimert
 
0
6 maart 2018 om 12:37
@afcfokke mathijs de ligt vind ik anders toch wel echt goed die jongen is 18 jaar en speelt bijna elke week gewoon goed , daar moeten justin kluivert en anderen eerst eens goed naar kijken voordat ze gaan roepen dat ze een stapje hoger willen mathijs de ligt hoor je nooit die doet gewoon zijn werk zoals het hoort
 
AfcaEric
 
3
6 maart 2018 om 10:24
Ho ho, laten we nou niet doen alsof het Ajax is wat dit initiëert. Ik kan er van Psv, Feyenoord en nog 20.000 andere clubs ook nog wel een paar opnoemen die wel even de beste speler van de wereld zouden worden. De manier hoe dit gaat is gewoon het standaard talenten en media circus. 1. Een jonge speler blinkt uit in de jeugd 2. De media pikt dit op en stelt af en toe een vraag in een interview 3. De jonge speler krijgt een kans in het eerste 4a. De jonge speler speelt goed en wordt direct opgehemeld tot supertalent. 4b. De jonge speler speelt slecht en wordt direct de grond in geboord. Dit is misschien wat overdreven, maar in grote lijnen wel wat er gebeurd. Er lijkt geen middenweg meer in te zijn. Er zijn nog steeds veel mensen in Nederland die de hoop hebben dat onze Eredivisie clubs ooit weer aan zullen haken op het hoogste Europese niveau. Het ophemelen van talenten lijkt daarbij ook 1 van de argumenten te zijn waarom wij wel degelijk nog steeds heel goed zijn. Een Philip Cocu, Giovanni van Bronckhorst of Erik Ten Hag zijn slim genoeg om een talent niet gelijk de nieuwe "voeg hier voormalig wereldster in" te noemen. Ze zullen wellicht zeggen dat een speler kans heeft op een mooie toekomst, maar dit ligt toch grotendeels in handen van de speler zelf. Maar ik snap dat het altijd makkelijk is om op welke manier dan ook terug te vallen op het "arrogantie" stukje als het gaat om Ajax of Amsterdam. Gelukkig was Psv/depay wel lekker bescheiden
 
Psv-er!
 
15
6 maart 2018 om 10:25
Ik vind het verschil tussen Kluivert en Bergwijn wel het leukst. Kluivert werd meteen de hemel in geprezen en is zich klaar aan het maken voor een topclub. Betgwijn werd over gepraat alsof hij beter in de JL kan gaan spelen. En kijk nu eens hoe ze zich door ontwikkelen. Zelfde geldt voor bv Hendrix en Locadia dir werden ook zuper rustig gebracht. Maar uiteindelijk profiteer je daar van.
 
Riuajax
 
7
6 maart 2018 om 10:58
Ook de Psv supporters irriteerde zich mateloos aan Bergwijn maar nu doet hij het goed en hoor je ze daar niet over over maar dat is ook logisch. Het is ook niet te voorspellen hoe een talent zich gaat ontwikkelen. Van de supporters is het gokken. En de spelers is het de vraag of ze genoeg mentaliteit hebben want alleen talent hebben is niet genoeg. Voetbal is noi eenmaal een sport met veel oppurtunistisch gelul. Ik vind dat de niet Ajacieden zich veel te druk maken om wat een aantal supporters zeggen. Een beetje zielig gewoon
 
Psv-er!
 
3
6 maart 2018 om 11:11
Klopt zeker ook hoor. Bergwijn speelde gewoon ruk. Cocu toonde zijn kwaliteiten en gaf hem vertrouwen. Er werd van Bergwijn niet verwacht dat hij dit elftal kan dragen. Na de schorsing van Lozano doet hij dat wel. En natuurlijk hebben veel niet ajacieden een mening. Supportersgelul leeft in de waan van de dag. Nu is het weer zo zwart wit dat bij PSV alles lekker gaat (verdediging zonder versterking is nog steeds subtop niveau(buiten Arias?? dan))
 
Constant kante
 
4
6 maart 2018 om 11:59
Riuajax Precies! Toen Bergwijn gewoon matig speelde, waren de meeste PSV supporters daar kritisch op. Logisch toch? En omdat Bergwijn in zijn eerste seizoen eigenlijk maar zelden echt liet zien een groot talent te zijn, werd er veel gemopperd op hem. Ook logisch. Vervolgens bleek Cocu hem niet direct te laten vallen maar bleef hij hem vertrouwen geven. In mijn ogen én die van veel andere PSV fans, had Cocu allang spelers als Gudmundsson in de plaats van Bergwijn moeten opstellen, maar Cocu is Bergwijn gewoon het vertrouwen blijven geven. Dat vertrouwen betaalt zich de laatste weken uit. Bergwijn is duidelijk gegroeid. Speelt beter, vooral constanter, en haalt een mooi rendement. De bekroning volgde dit weekeinde met een werkelijk fantastische goal tegen Utrecht. Hoe hij zichzelf vrij speelde met een subtiel tikje, vervolgens Klaiber eraf liep, heel slim de bal vrijmaakte én (belangrijkste van alles rustig bleef voor het doel ondanks een sprint van bijna 50 meter op volle snelheid én de bal keurig afrondde was echt grote klasse! En in mijn ogen is Bergwijn echt nog maar net begonnen aan het inlossen van zijn grote beloftes. In de jeugd was Bergwijn, altijd vóór zijn leeftijdgenootjes, dé grote ster van zijn generatie. Bij veel jeugdtoernooien met oranje was hij steevast uitblinker én speler van het toernooi. Maar, aan hem zie je gewoon dat uitblinken in de jeugd iets totaal anders is dan uitblinken op senioren niveau. Maar nu, na twee jaar dus, lijkt Bergwijn eindelijk het niveau te bereiken dat hij had late zien in de jeugd. Nu gaan we eens rustig kijken of hij dit niveau vast kan houden en zelfs nu iets kan gaan groeien. Dit is voor mij pas fase 1. Je nestelen in het eerste en vaste basisspeler worden. Fase 2 is net aangebroken. Beste speler worden. Stapje voor stapje.
 
Sirius
 
1
6 maart 2018 om 13:32
@constant kante Vergeet niet dat die jongen redelijk leuke dingen laat zien in de Eredivisie. Het is niet meer bijzonder dat een jonge speler makkelijk mee kan komen en een leuk rendement behaalt. Bergwijn is niet slechter en niet beter dan veel spelers die afgelopen jaren de revue zijn gepasseerd. Hij heeft zeker talent, maar het is geen toptalent. Er zijn genoeg spelers van zijn leeftijd die al een basisplaats hebben bij de Europese subtop of hoger. Dat zijn toch jongens die op alle fronten al beter zijn dan Bergwijn (of bijna elk ander talent in de Eredivisie).
 
SuperVO
 
1
6 maart 2018 om 12:07
Tornado72...die bescheidenheid is er juist wel. Bij elk talent komt de vraag vanuit de media. Bestuur en technische staf zeggen keer op keer dat 'we' (als in Nederland) iemand niet te snel op een voetstuk moeten plaatsen. Media gooien vervolgens een sensatieverhaal de wereld in waarna andere media dat weer herhalen voor clicks en likes. Zo lijkt het alsof Ajax zelf niet bescheiden is… Onzin dus.
 
Sirius
 
0
6 maart 2018 om 13:23
Dat gebeurt eigenlijk overal in Nederland. Bij Ajax valt het alleen meer op omdat die talenten sneller belicht worden. De jonge spelers van AZ worden inmiddels ook de hemel in geprezen, maar ook dat zijn talenten die hooguit geschikt zijn voor de Nederlandse top. Ik zie eigenlijk alleen in De Ligt een heus toptalent. Jongens als Kluivert, De Jong, Til, Bergwijn, Koopmeiners, Sandler en ga zo maar door vind ik persoonlijk helemaal niet zulke grote talenten. Veel van hen zie ik niet eens slagen bij een Europese subtopper, laat staan op een nog hoger niveau. Het vreemde is dat het verwachtingspatroon in Nederland nog nooit zo laag is geweest, maar talenten worden nu meer dan ooit vreselijk overschat. Als je 10 jaar geleden een jongen van hooguit 18 jaar liet debuteren bij de Nederlandse top, was het ook daadwerkelijk een groot talent en maakte dat ook waar. Tegenwoordig kan elke jonge speler die tegen een bal aan kan trappen vrij makkelijk meekomen in de Eredivisie, want het is inmiddels een beloften-competitie met een aantal dispensatiespelers geworden. Dat is ook de grootste reden waarom het niveau zo ontzettend laag is in Nederland.
 
Dejan
 
16
6 maart 2018 om 08:29
Alles rondom Ajax is eerder permanent een Griekse tragedie. Wat een gejengel zeg. Alsof de club tiende staat. Men wordt inderdaad geen kampioen maar het lijkt maar moeilijk te realiseren dat gewoon niet elk seizoen kan. Maar schijnbaar is dat direct een wereldramp als dat niet gebeurt. In Nederland heb je nu eenmaal traditioneel gezien drie topclubs, waarbij Feyenoord wellicht de afgelopen decennia wat minder presteert maar tevens het gat met een aantal andere teams (AZ bijvoorbeeld) kleiner is geworden. Sommige mensen willen volgens mij een Duitse situatie met Ajax in de positie van Bayern. Elk jaar met een straatlengte kampioen worden. Als Ajax echt elk jaar kampioen wil worden moet je misschien beginnen met de prioriteit leggen bij winnen, niet mooi voetbal of eigen jeugd en allerlei aspecten die het gewoon stukken moeilijker maken. Want zelfs winnen bij Ajax is het genoeg, nee het moet oogstrelend, met eigen spelers, technische spelers, potentiele wereldtop. Tja, dan wordt het wel heel lastig zoiets elk seizoen te volbrengen.
 
Skede
 
18
6 maart 2018 om 08:38
Niemand die wil of zegt dat Ajax elk jaar kampioen moet worden. Maar 4x achter elkaar is voor Ajax gewoon teveel toch?
 
znathan
 
5
6 maart 2018 om 09:28
4x achter elkaar kampioen worden was inderdaad te veel. Daardoor te overmoedig geworden dat daarna 4 jaar geen kampioenschap te vieren was.
 
Sanderr
 
4
6 maart 2018 om 10:55
Ja 4x is te veel ja, maar het is ook weer niet zo dat Ajax er helemaal geen ster van bakt natuurlijk. 2 jaar terug de titel gratis aan PSV gegeven, 99/100 keer win je die wedstrijd en heb je nu dus 2 jaar niks (met ook nog een Europese finale tussendoor). Nu verlies je bij De Graafschap en is het graan op de molen voor fans van andere clubs, want oh oh wat is er al lang 'helemaal niets in Amsterdam'. In de afgelopen 15 jaar eindigde Ajax 2 keer buiten de top-2, een keer derde en een keer vierde, en tijdens bijna al die 2e plekken werd er tot het eind om de titel meegestreden. Ik denk dat Ajax dus gemiddeld gezien nogsteeds de constantste resultaten in NL laat zien. Maargoed, de laatste jaren zit het allemaal absoluut niet mee inderdaad en we balen enorm van het feit dat we weer niks winnen, dat sowieso. Maar ik vind ook dat men het van buitenaf nu allemaal een beetje wil aandikken hoor.
 
Skede
 
3
6 maart 2018 om 11:06
@sanderkoevoets, Ik bedoelde meer te zeggen dat 4 jaar lang geen kampioen worden wat anders is dan een of twee jaar overslaan. Zoals hij aangeeft: je kan niet elk jaar kampioen worden. Maar dat verwacht denk ik ook niemand bij Ajax. Maar om 4 keer achter elkaar niks te winnen, dat zit bij een topclub met de grootste begroting/vermogen, beste spelers etc natuurlijk niet lekker. En dat is logisch. Dat de titel twee jaar terug aan PSV werd gegeven blijf ik echt een beetje onzin vinden. Als die wedstrijd midden in het seizoen was geweest, en het werd ook 1-1, dan had er niemand gepraat over weggeven. Feit is gewoon dat je zoveel mogelijk punten moet pakken. Of dat nou op de laatste speeldag tegen de Graafschap is, of halverwege tegen Feyenoord. Wie dat het beste doet is terecht kampioen. Ik ben het met je eens dat Ajax de afgelopen jaren alsnog erg constant heeft gepresteerd. Het is inderdaad niet zo dat Ajax elke keer 3e werd of 4e bijvoorbeeld. Er is dus denk ik ook niet per se een structureel probleem, maar 4x op rij geen kampioen worden als je de beste middelen hebt is ook geen toeval.
 
Constant kante
 
1
6 maart 2018 om 12:05
Skede Enerzijds is het inderdaad zo dat het onzin is alles aan die ene pot in Doetinchem op te hangen. PSV heeft natuurlijk wel een heleboel wedstrijden gewonnen (serie in tweede helft van dat seizoen was ongekend goed, na een dramatisch slechte start van de competitie) om in de positie te komen om alsnog de titel te grijpen. Win je niet zoveel potjes, is Ajax al paar maanden eerder kampioen namelijk... Maar anderzijds, als je alles wegdenkt en de weg ernaar toe even laat voor wat de is (teveel variabelen en zoiets) en gewoon sec de situatie beoordeeld zoals die er in feite lag op die zondagmiddag, ja dan was het natuurlijk gewoon puur aan Ajax om die titel te verliezen. Zij zaten in de positie dat winst de titel was en puntverlies, waarschijnlijk, niets. Vanuit die gedachte kun je wel stellen dat Ajax het die dag liet liggen en PSv de titel 'cadeau' heeft gedaan. Al blijft het zo dat PSV natuurlijk ook gewoon wel de puntjes dat seizoen binnen geharkt heeft om in de positie te komen.
 
Sanderr
 
2
6 maart 2018 om 12:16
@Skede: Nee, ik vind dat absoluut geen onzin. PSV bleef doen wat het moest doen maar Ajax gaf de titel echt eigenhandig cadeau aan de concurrent. Vanaf jouw kant heb je er misschien een iets andere kijk op maar stel dat PSV in speelronde 34 de titel verneukt bij pak 'm beet Sparta uit, dan ben jij toch ook van mening dat PSV hem weggeeft en niet dat Ajax hem op eigen kracht wint?
 
pruimert
 
0
6 maart 2018 om 12:48
@sanderkoevoets maar in die 15 jaar waar jij over praat werd ajax maar 4 keer landskampioen en dat is schandalig weinig voor een club met veruit de hoogste begroting van nederland dus volgens mij valt het met dat aandikken van buitenaf wel mee en is het gewoon de keiharde waarheid
 
Johan78
 
0
6 maart 2018 om 13:27
@ Sanderkoevoets, Maar ook 99 van de 100 keer geeft een scheidsrechter geen penalty in de voorlaatste speelronde tegen Utrecht waardoor je een punt cadeau kreeg. En dat nadat Ajax kort daarvoor in Heerenveen ook al een onterechte strafschop had gekregen. Zonder deze voorvallen was PSV toen al helemaal niet meer afhankelijk geweest van Ajax. Ik denk dat ze in Zeist nog altijd opgelucht zijn dat Ajax het alsnog verknalde tegen De Graafschap, anders zou die titel voor eeuwig de boeken in zijn gegaan als de titel van de arbitrage.
 
DaEmm
 
5
6 maart 2018 om 08:40
Vier jaar op rij geen prijs is eerder wanbeleid dan een incident. Daarnaast wijs je zelf al naar Bayern. Wegens hun financiële situatie domineren zij de Duitse competitie. Als je ziet wat Ajax op de bank heeft staan en dit vergelijkt met de andere ploegen in de Nederlandse competitie zouden zij ook de Eredivisie moeten domineren en niet vier jaar op rij de titel of een andere prijs misgrijpen.
 
Spandoek
 
10
6 maart 2018 om 08:51
4 jaar is inderdaad te lang. De vergelijking met Bayern is echter krom. Bayern is in staat salarissen te bieden waardoor het minder interessant is om naar een andere club te kijken. Jaarlijks gegarandeerd champions league want daar is de top-4 inmiddels zeker van. Bij Ajax zijn spelers ieder jaar weg als er een grote club komt, kijk naar Sanchez. Ieder jaar weer bouwen aan een nieuw team. Zo makkelijk gaat dat nou eenmaal niet. De concurrentie is daarmee groter in Nederland dan in Duitsland.
 
007
 
10
6 maart 2018 om 09:10
Bayern koopt ook vrij regelmatig de beste spelers van andere grote clubs. Ajax zou dan bijvoorbeeld Lozano moeten kopen. De vergelijking met Bayern is niet helemaal juist.
 
DaEmm
 
2
6 maart 2018 om 09:41
Tuurlijk is Bayern een trede hoger, dat snap ik ook wel. Bedoel echter dat Ajax met haar financiële slagkracht de competitie zou moeten domineren zoals Bayern doet. Dat Ajax moet bouwen aan een heel nieuw team ieder jaar, is ook iets waar je concurrenten mee te maken hebben. Echter zou Ajax dat wegens haar financiële situatie beter moeten kunnen opvangen en dat gebeurt niet.
 
Constant kante
 
1
6 maart 2018 om 10:06
Daemm Ajax heeft helemaal geen financiële slagkracht die haar op het niveau van Bayern kunnen brengen of houden. Daarvoor is geen eigen vermogen van 175 miljoen een omzet van 100 miljoen en een begroting van 85 miljoen voor nodig. Daarvoor is een veelvoud daarvan noodzakelijk! Want zoals de feiten nu liggen en de markt nu is, heeft Ajax simpelweg nietvoldoende geld om de Bayern rol te spelen. Want inderdaad, stap één zou zijn om Lozano te kopen (en Van Ginkel) maar dan moet je ook zorgen dat je Ziyech nog drie jaar in Amsterdam houdt, samen met Dolberg, De Ligt en Frenkie de Jong. Dát is dus al helemaal onmogelijk. Daar is onze competitie te klein voor. Topspelers willen na twee of drie sezioenen Roda JC uit ook weleens in volle grote stadions spelen, meer geld verdienen, etc. En nee, dit is voor Ajax in haar financiële situatie gewoon niet op te vangen. Want wat wil je gaan doen? Ziyech drie miljoen netto per seizoen gaan betalen? No way.
 
 
0
6 maart 2018 om 11:32
Ajax heeft de middelen om elke goede speler in nederland te halen en het hoogste salaris te betalen. Dus in Nederland zouden ze in Nederland het beste team moeten kunnen zijn. De stap naar de europese top mag je niet meer verwachten. En natuurlijk heeft Ajax last van spelers die weg gaan, maar bij PSV zijn in een jaar Propper, Locadia, Moreno, Guardado en Willems vertrokken. Je kunt niet zeggen dat dit geen aderlating is.
 
Constant kante
 
0
6 maart 2018 om 12:12
Janssen Klopt. En het gevolg van die aderlating (ik vind die woordkeuze gepast en terecht trouwens) heb je toch ook kunnen zien in de wedstrijden van PSV dit seizoen? Is toch wel helder dat het gemis van die kwaliteit ervoor zorgt dat PSV dit seizoen zo pover en zo super matig speelt? Okay, de resultaten zijn verbluffend, maar mijn hemel wat een pover team heeft Psv.... Maar dat Ajax de middelen heeft om 'elke goede speler in Nederland te halen' en 'het hoogste salaris' te bieden is mar een halve waarheid. Want feit is dat Ajax allang de hoogste en meeste salarissen betaalt van Nederland. Alleen is het verschil met een PSV zo gering dat het voor spelers niet lonend genoeg is om bijvoorbeeld van PSV naar Ajax over te stappen. Als je Guardado's salaris bij PSV (1,3 miljoen) zou verdubbelen, of hem drie miljoejn zou hebben geboden, misschien had hij dan beest oren gehad om naar Ajax te gaan? Maar dan? Ziyech 2,5 miljoen gaan betalen, Davinson Sanchez vijf jaar lang drie miljoen, Guardado drie miljoen, ga het maar eens uitrekenen dan en reken mij dan maar eens voor hoeveel dat wel niet gaat kosten. Want realistisch gezien praten we niet over het feit dat Ajax echt zoveel meer betaalt dan Psv. Dat valt wel mee. Dus je conclusie dat Ajax het beste team zou moeten zijn puur vanwege dat geld is een conclusie die iets te kort door de bocht gaat. Ajax kan echt geen salarishuis overeind houden waarin er 75-80 miljoen aan salaris wordt betaald.
 
Ampie
 
2
6 maart 2018 om 08:42
Vooral dat laatste stuk, de vergelijking met bayern. Als dat in de eredivisie gebeurt, lopen ze allemaal te huilen dat de competitie niks meer waard is. Nu blijft het allemaal onvoorspelbaar, is t ook niet goed. Ze zeiken hier voornamelijk om te zeiken, en tsja, hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind.
 
Skede
 
21
6 maart 2018 om 08:55
@Ampie, ah, Ajax verleent ons een gunst door geen kampioen te worden, om de competitie onvoorspelbaar te houden! Volgens mij zeikt niemand om het zeiken, maar wordt gewoon aangegeven waar het soms knelt bij Ajax.
 
Constant kante
 
2
6 maart 2018 om 10:00
Dejan Je hebt gelijk! Eigenlijk best raar dat er zoveel gejengel is. Eigenlijk is het vrij normaal toch, dat de grootste club met het meeste geld, meeste supporters en grootste uitstraling nu al weer vier jaar achtereen geen enkele prijs wint. Apart eigenlijk dat zoveel mensen dit opvalt, normaal zou zijn dat iedereen hier zijn schouders over zou ophalen en overging tot de orde van de dag.
 
BurdyM
 
3
6 maart 2018 om 10:39
Waarom bagatelliseer je de problemen bij Ajax? Het stuk van Mossoe is precies waar het bij Ajax aan schort. Het voetbal is namelijk ook niet goed en de resultaten ontbreken al 4 seizoen op rij. Er was afgelopen seizoen bestuurlijke onrust en ze hebben 3 trainers in anderhalf jaar tijd gehad. Ik zou met als supporter wel degelijk zorgen maken. Het lijkt er ook echt op dat Ajax alleen maar geld wil verdienen en dat belangrijker vindt dan de sportieve prestaties. Ze blijven maar investeren in jonge talenten en verzuimen om 1 of 2 ervaren versterkingen aan te trekken. Enerzijds om de jeugd in het veld te sturen en te begeleiden en anderzijds om er direct te staan om toch weer een keer kampioen te worden. Blijkbaar accepteren ze wel 15 miljoen afschrijving op talenten die het niet redden (cassiera, Orejuela, Sinkgraven) maar zijn ze niet bereid te investeren in 1 op 2 spelers die weliswaar geen restwaarde vertegenwoordigen maar die wel de broodnodige ervaring meebrengen. Voorlopig zullen we in Nederland echt niet de Duitse situatie krijgen aangezien Ajax structureel intern onrustig is en Ajax nog lang geen Bayern is.
 
Steef71
 
0
6 maart 2018 om 11:44
@Dejan, met permanent Griekse tragedie wordt bedoeld het gelieg, gedraai en moddergooien naar elkaar in de top. Je kunt moeilijk zeggen dat het de afgelopen 10 jaar normaal gelopen heeft daaro. Is begonnen met Cruijff en zwartmaken via vriendje Derksen van collega's in de rvc. Vervolgens heeft de olievlek zich uitgebreidt over heel het dagelijks bestuur van Ajax. Voorlopig heeft Overmars het best gemikt en is als winnaar uit de moddergooiwedstrijd gekomen. Dat duurt totdat de volgende opstaat die nog betere contacten en nog minder moraalbesef heeft.
 
DNSDKR
 
2
6 maart 2018 om 20:28
Dejan Juist verwoord. Ajax neemt met jonge spelers wel het risico hoge pieken af te wisselen met diepere dalen. Maar de club strijdt ieder jaar weer mee, ook al lukt het zeker niet altijd.
 
Ajax1012
 
11
6 maart 2018 om 08:30
De grootste fout in de geschiedenis van Ajax is de beursgang. Ajax kan geen stappen maken omdat je keer op keer tegen de RVC en de AV oploopt. Het is op deze manier onmogelijk om een efficient beleid te voeren. Bij elke beslissing moet er een afweging gemaakt worden. De winst per aandeel is immers net zo belangrijk geworden als de resultaten op het veld. Het bestuur heeft daarbij statutaire verplichtingen jegens de aandeelhouders en niet jegens de supporters. De doodsteek voor een voetbalclub.
 
Rjckoempel
 
4
6 maart 2018 om 08:38
Plus er is meer zeggenschap buiten de club, de aandeelhouders willen ook hun zegje doen en willen verdienen, dan moet je oppassen met grote uitgaves. Dan kun je wel zeggen dat voetbal op 1 staat maar voor vele neutrale kijkers en fans voelt dat niet zo!
 
Constant kante
 
1
6 maart 2018 om 10:14
Ajax1012g Het is op zichzelf waar dat de NV structuur aan 'ajax' (wie dat ook is) in de weg zit, in die zin dat het snelle beslissingen en efficiënt in de weg kan staan. Omdat er nu eenmaal regels zijn verbonden aan beursgenoteerde bedrijven. Maar wat jij zegt over verplichtingen jegens aandeelhouders en over de winst per aandeel dat is een halve waarheid. Het klopt dat die dingen spelen bij normale bedrijven, maar dat ligt bij Ajax fundamenteel anders. Ik zou echt geen goedlopende onderneming kunnen bedenken waar de aandeelhouders, bijvoorbeeld, het zouden pikken dat er in 20 jaar exact één keer een dividenduitkering heeft plaatsgevonden. Alle andere keren is de winst volledig reserveerd en toegevoegd aan het eigen vermogen. Bij normale bedrijven had de AVA allang ingegrepen en was die winst voor een groot deel allang uitgekeerd aan de aandeelhouders. Zeg maar, dat een lokale Gordon Gekko dan het woord neemt op de AVA en dan uitlegt dat het geld niet mag staan weg te rotten op de bank, maar dat het moet branden in de zakken van de aandeelhouders, want die zijn de eigenaar van het bedrijf! Oftewel, het is onzin te stellen dat winst per aandeel net zo belangrijk is geworden als de resultaten op het veld. Bijna alle aandelen Ajax zijn in het bezit van mensen die deze aandelen niet houden als investering, maar eerder uit sentiment. Dus hier vind geen enkele doodsteek plaats.
 
Ajax1012
 
0
6 maart 2018 om 10:54
Nou ik kan zo uit het blote hoofd twee bedrijven opnoemen die nooit (of heel zelden) dividend uitkeren. Apple en Google. Deze bedrijven hebben allebei honderden miljarden aan EV (lees: winstreserves) die nooit worden uitgekeerd. Het is echt niet zo dat Ajax hier een uitzondering op is. Ik ben het wel met je eens dat de aandeelhouders de aandelen in Ajax NV om een andere reden houden dan rendement. Dit maakt mijn standpunt echter niet minder valide. Een voetbalclub functioneert in een totaal andere markt dan een normale beursgenoteerde organisatie. Een voetbalclub heeft een aantal weken per jaar (transferperiodes) de tijd om een groot deel van de financiele positie te bepalen. Binnen deze periode worden de grootste en belangrijkste uitgaven gedaan en komen de voor Ajax belangrijkste inkomsten binnen. De besluitvorming is hierbij een enorm belangrijke schakel. Het bestuur van Ajax is op basis van de statuten gebonden aan het oordeel van de RVC die weer het belang van de aandeelhouders dienen. Dit zorgt eenvoudigweg gewoon voor een bijna onwerkbare situatie voor een bestuur. Vooral als je mannen als Henrichs in de RVC hebt zitten die naast de aandeelhouders vooral hun eigen ego dienen.
 
4Ever4Ajax
 
0
6 maart 2018 om 11:09
@ajax1012: Andere voetbalclubs zijn ook gebonden aan Rvc's, alleen zijn dat Bv's ipv Nv's. Je wil altijd een 'second opinion' hebben voordat er grote bedragen worden uitgegeven. Ik begrijp je emotie, maar je praat echt onzin als het gaat om de beursgang en wat wel en niet moet.
 
Constant kante
 
0
6 maart 2018 om 11:30
Ajax1012 Apple heeft wel degelijk dividend uitgekeerd. Ging ook direct om een uitkering van ruim 12 miljard trouwens. Maar dat terzijde. Je punt over de RvC slaat nergens op. PSV heeft óók een Rvc, Feyenoord ook. Een Raad van Commissarissen is in jouw ogen misschien een soort blok aan het been van slagvaardige bestuurders, maar dat is natuurlijk niet zo. Rvc's vormen binnen het juridische systeem een noodzakelijk onderdeel van het bestuur van een vennootschap. De RvC waakt over en houdt toezicht op de directie, die het dagelijkse bestuur doen. Dus de RvC waakt ervoor dat het bestuur niet té wilde plannen maakt en uitvoert en, bijvoorbeeld, zou besluiten om het salarisplafond te gaan verhogen en Davinson Sanchez ineens twee of drie miljoen netto te gaan betalen (op een contract voor vijf jaar, wat dus betekent een commitment van vijftien miljoen Euro!!!) om hem in Amsterdam te houden. Een RvC haalt dan een streep door dergelijke onzin. Dat is een buitengewoon nuttige functie die de RvC dan bekleed. Omgekeerd snap ik best wat je bedoelt. Als je een ouderwetse voetbalclub structuur hebt, zoals vroeger in de tijd van Cruijff zelf, ja dan heb je geen last van een Rvc. Maar destijds kregen we dus met Ton Harmsen en Van Eijden een Ajaxbestuur dat zich niet schaamde om belastingfraude te plegen bij transfers en salarisbetalingen. Die konden zonder controle hun gang gaan en brachten de club daarmee tot de rand van afgrond. Later kregen we met Jaakke, Van der Boog en consorten ook van die glamourboys die kwistig met geld omsprongen en de club bijna kapot maakten. Hoezo gaan fans dan nu weer roepen om diezelfde fout te gaan maken?? Niet gek dan, dat er een RvC zit om dat soort fratsen te voorkomen. Ik vind dat fans van voetbalclubs daar eens vaker bij stil zouden moeten staan.
 
4Ever4Ajax
 
0
6 maart 2018 om 11:07
@ajax1012: Je praat echt onzin en helaas is dit iets wat heel veel mensen zeggen. 75% van de aandelen is in handen van de vereniging Ajax. Dat wil zeggen dat er niemand anders dan alleen de vereniging kan bepalen wat er gebeurd. En als het gaat om winst per aandeel, is dat ook een fabel. Ooit heeft Ajax 1x dividend uitgekeerd wat de vereniging en Delta Lloyd destijds hadden geweigerd, zodat er maar iets van een paar ton dividend is uitgekeerd. Puur financieel weegt dat niet op tegen de tientallen miljoenen die de beursgang heeft opgeleverd. Mbt verplichtingen valt dat ook allemaal mee, andere clubs zijn allemaal Bv's en hebben ook verplichtingen. Alleen Ajax moet boven een bepaald bedrag aangeven wat het inhoudt, so be it. Ik ben ook niet voor de beursgang geweest, maar het zit nu niet in de weg. Het probleem bij ons ligt veel dieper, wat niets te maken heeft met de beursgang. Dat zit 'm vooral in de gelederen zoals hier in het stuk wordt geschreven.
 
Rjckoempel
 
3
6 maart 2018 om 08:35
Hoewel ik Mossou een flapdrol vind, ben ik het nu wel met hem eens. Bij Ajax is het opleiden doorverkopen, talenten kopen en oude bekende transfervrij terughalen. Wat is dan het doel, veel geld verdienen. Ik vraag me dan af waarom Ajax dat zo doet! Komt het omdat ze beursgenoteerd zijn? Feit is wel dat Kluivert nooit goed geld waard is zonder ver te komen in Europa. Als je simpelweg niet in de CL speelt of ver in de EL komt verdien je niets. De enige reden waarom Sanchez 40 miljoen waard was en geen 20. Kortom de visie is mij compleet onduidelijk, had je een goede spits gekocht en een goede 6 dan had je nu gewoon 1e gestaan!
 
Skede
 
4
6 maart 2018 om 08:40
Volgens mij ligt het niet aan een gebrek aan kwaliteit dat Ajax nu geen eerste staat hoor. Meer spelers erbij kopen had dit volgens mij niet kunnen voorkomen. Wat er ontbreekt is mentaliteit en een trainer die de groep kan aansturen en motiveren.
 
martijnovic
 
9
6 maart 2018 om 08:37
ajax moet zijn talenten rustiger brengen totdat de wisselvalligheid eruit is. psv doet dat heel verstandig met oa bergwijn en die Braziliaan. ajax denkt we laten die jonge jongens spelen zodat ze op jonge leeftijd veel ervaring krijgen wat ze uiteindelijk betere voetballers maakt en dus meer opleveren. maarja dan krijg dus ook de wisselvalligheid en dat kost punten. eigenlijk hadden spelers als Kluivert de Jong van beek de ligt neres eerst een seizoen uitgeleend moeten worden dan in het roulatie systeem bij het eerste en op hun 21e pas echte basis speler worden.
 
NUFC_U2
 
3
6 maart 2018 om 09:09
Onzin, de beste speelt eenvoudig ! Jong of oud, dat maakt niet uit. Het gaat om het team dat moet presteren. We moeten alleen eens ophouden met het ophemelen van spelers in de nietige Eredivisie !
 
Prosoccr47
 
2
6 maart 2018 om 09:15
Onzin. Neres is voor de winterstop erg belangrijk gebleken. Daarnaast is de Jong momenteel CV, maar je merkt dat hij in een vrije rol achter de aanvallers veel beter tot zijn recht komt. Ik denk dat het niet zozeer met leeftijd te maken heeft, maar je merkt wel dat na de komst van Ten Hag Ajax ineens veel punten verspeeld. Voor de winterstop droogden ze PSV en Feyenoord nog af met dezelfde selectie, dus of het onder Keizer zoveel slechter was gegaan vraag ik mezelf af.
 
Constant kante
 
7
6 maart 2018 om 10:23
Dat met dat afdrogen van Feyenoord en PSV viel het allemaal best wel mee. Tenninste, als je meer dan alleen het afdrogen op het scorebord bedoeld, want qua veldspel stelde wat Ajax op de mat legde niet heel veel voor tegen PSV én Feyenoord. Want Feyenoord - Ajax was helemaal geen voetbalwedstrijd. Dat was een persiflage op voetbal. Slechter dan die pot heb ik nog nooit een Klassieker gezien. Twee ploegen die hun best deden om de bal vooral naar een speler met een andere kleur te spelen, flipperkastvoetbal dat tien minuten lang duurde, spelers die totaal de weg kwijt waren. Het was echt abominabel! Ja, okay, Ajax won met 1-4 maar als je echt wilt volhouden dat Ajax in die wedstrijd Feyenoord afdroogde, dan weet ik echt geen enkel beter voorbeeld van scorebord journalistiek. En Ajax - Psv, ach, ik meen dat de 1-0 die na een uur viel ongeveer het eerste schot op doel was dat Ajax loste die middag. En tja, PSV dat had net zo goed in de bus kunnen blijven zitten want het was op het veld eigenlijk niet te merken dat ze die middag aanwezig waren. Dus Ajax hoefde niet eens wat te doen om PSV te bedwingen. En dat deden ze dus ook niet. Ook hier, weet niet wat jouw definitie van 'afdrogen' is, maar qua veldspel was Ajax ook tegen PSV totaal onimponerend. Score goed, spel van Ajax ook gewoon heel matig. Dus ik weet niet precies waar jij je hoop op de prestaties van Keizer op baseert.
 
herlev
 
9
6 maart 2018 om 08:50
Meneer Mossou, dat talenten omhoog worden geschreven wordt voor het grootste gedeelte door je eigen collega's gedaan en niet door Ajax.
 
AsRoma8
 
2
6 maart 2018 om 09:50
Meestal zijn het analisten met een Ajax verleden zoals Ronald de Boer.
 
Sanderr
 
4
6 maart 2018 om 11:30
Ronald de Boer zit vaker te klagen over Ajax dan dat hij de boel op zit te hemelen hoor.
 
Constant kante
 
0
6 maart 2018 om 11:31
Sanderkoevoets Ronald de Boer is een realist!
 
antonwachter
 
3
6 maart 2018 om 08:56
Denk dat het gevoerde beleid uiteindelijk, soms op niet te volgen wijze, zal leiden tot een financieel groot succes. En aangezien dat, de financiele basis, voor elk (voetbal-) bedrijf prioriteit nummer 1 is vind ik een kampioenschap van Nederland secundair (CL is inmiddels toch wel uit zicht). Ze zien bij Ajax ondanks alles gewoon kans 50.000 mensen naar het stadion te krijgen en die hebben vaak best een leuke middag. Meer is het niet voorlopig. Maar op termijn zie ik toch idd wel een Bayern Munchen scenario. Nog even geduld, broeders en zusters!
 
NUFC_U2
 
0
6 maart 2018 om 09:07
* Als bestuurder moet je ervoor zorgen dat alle voorwaarden aanwezig zijn zodat er sportieve successen gecreëerd kunnen worden. * Tevens dien je een financieel gezond beleid te voeren. * En moet er een visie en beleidsplan zijn. Van der Sar heeft hierin duidelijk gefaald. Gebrekkige communicatie, veel onrust bij het toenmalige Technische Hart, geen visie (hoezo eerst verlengen met Bergkamp om hem vervolgens 3 maanden later te ontslaan). En verder heeft hij in de winterstop en ten tijden van de trainerswissel gezegd te zullen opstappen als de resultaten niet verbeteren. Aan die korte termijn gedachte zal hij nu gehouden worden. Diverse stromingen zullen dit nu oprakelen, waaronder Van Os nu één van de eersten zal zijn...
 
boogbal
 
3
6 maart 2018 om 09:16
Voor een deel mee eens. Er lopen nu echter ook jongens die geen last hebben van een verkeerd zelfbeeld: de Ligt, Frenke de Jong, Tagliafelli, Onana, van de Beek. Gewoon gasten van Jan de Wit, voetjes op die vloer en eerst maar eens presteren. De hype rond hen komt van de pers. Maar er lopen ook jongens die denken dat ze het uitgevonden hebben; Kluivert en vooral Zyech. Dat zijn dus geen echte toppers. Zeker Zyech valt genadeloos door de mand en die denk dat je met 2 goede steekpassies 30 keer balverlies kan goedmaken. Welke randdebiel heeft dat bedacht? Kok eens naar de foute ballen van Messie, Ronaldo, Modric, Dembele, etc. Hoeveel foute passen en balverlies hebben die? Nog geen 10% van wat Zyech presteert. In aanleg een geweldige voetballer, maar geen topsportmentaliteit en een veel te groot ego.
 
007
 
1
6 maart 2018 om 09:24
Goede reactie. Ik heb Frenkie de Jong nog nooit zichzelf horen ophemelen in de media. Het is weer iedereen over een kam scheren. "Alle Ajax talenten zijn overschat" of "alle Ajax talenten zijn arrogant". Dat is dus niet waar, maar we weten bij welke krant deze journalist werkt...De Telegraaf heeft weer mensen die elke week Feyenoord willen afbranden. Het is zo doorzichtig.
 
pruimert
 
0
6 maart 2018 om 13:05
@ boogbal ik ben voor psv en daar ben ik trots op maar die jongens die jij noemt heb ik zichzelf nog nooit op horen hemelen , ook kun jij beter kunstschaatsen ofzo gaan kijken want als jij niet ziet dat de ligt een uitzonderlijk talent is dan heb jij echt geen verstand van voetbal
 
007
 
2
6 maart 2018 om 09:17
Het ophemelen van talenten doet iedereen ook bij Feyenoord en mindere maten PSV. Kom op, hoe goed was Clasie wel niet? Kongolo? Martins Indi? Vilhena? Of Memphis? Mossou werkt bij het AD en die zijn altijd lyrisch over de Feyenoord talenten. Bij de Telegraaf dus over de jonge Ajacieden. Wanneer Ajax weer eens een Europese finale haalt dan gaat men toch automatisch weer spelers ophemelen? We hunkeren allemaal weer naar toppers, naar echte wereldsterren. Misschien praat men iets te positief over de Ajax talenten, maar laten we alsjeblieft nou niet doen als of het alleen maar bij Ajax gebeurt.
 
Ampie
 
2
6 maart 2018 om 09:23
Dat over ophemelen van talenten bij andere clubs mag je niet zeggen hier. Want volgens een aantal kortzichtigen gebeurd dat alleen bij dat arrogante amsterdams clubje... en alleen bij ajax worden talenten overschat, die andere clubs brengen de echte wereldtoppers naar boven
 
007
 
0
6 maart 2018 om 09:30
Helaas kan ik dat niet veranderen. De werkelijkheid verteld ons nou eenmaal dat alle Nederlandse clubs geen echte grote talenten meer weten te produceren. We zitten allemaal in het zelfde bootje, maar dat is vaak moeilijk te erkennen. Afgeven op je gehate club is makkelijker...
 
Cyprioot
 
1
6 maart 2018 om 10:04
Het is totale waanzin om te beweren dat het aan Ajax ligt dat die talenten worden gehyped. Het zijn toch echt de journalisten die verantwoordelijk zijn voor het hypen. Of denken mensen dat die journalisten bij Ajax op de payroll staan? Verder is het gewoon een feit dat talenten overal worden gehyped. De enige reden die ik kan bedenken voor het feit dat het misschien bij Ajax meer gebeurt is dat Ajax de rijkste traditie heeft van opleiden van topspelers en dat is verder niets ten nadele van welke club ook en niet om Ajax op te hemelen, want als er 1 supportergroep een lesje nederigheid heeft geleerd dit seizoen is het die van Ajax wel en daar hoor ik ook bij. Helaas. Op dit moment.
 
gomes1psv
 
0
6 maart 2018 om 11:58
Daar ben ik het wel mee eens, Mossou doet net of het Ajax zelf is dat zijn talenten schromelijk overschat. Maar in dat licht wil ik wel eens weten waarom tot grote verbazing van media en publiek Ajax graag afscheid nam van Kenny Tete; dat had vooral met onderschatting te maken. Bovendien is Marc Overmars bereid om veel geld te investeren in krachten van buitenaf, dus wijzen op het eigen vermogen en eventuele gierigheid gat ook niet op. Sterker nog, ik vind dat Overmars dat klasse doet. Hij is niet te beroerd om voor bruikbare spelers als Ziyech, Neres en Tagliafico voor de nodige pieken op te halen en het feit dat hij in Onana, Frenkie de Jong, Schuurs en Dolberg regelrechte koopjes binnenharkt geeft aan dat de jeugdscouting ook niet waardeloos is. Dat Victor Fisher, Nicolai Boilesen en Andersen mislukt zijn is ‘collateral damage’ en het blessureleed van Vaclav Cerny gewoon pech. Ajax hoopte daar nieuwe Vertonghens, Alderweirelds en Vermaelens van te maken. Dat dat niet altijd lukt is logisch, maar het waren vooral de media zelf die nogal nat gingen op die Deense talenten en ze de hemel in prezen omdat het project Eriksen zo geslaagd was. Hoewel ik het jammer vind dat de club ook in matige spelers als Veltman en Younes waarde ziet vind ik dat Ajax een prachtige selectie heeft die bijzonder gebalanceerd is en is voortgekomen uit ondernemingsdrift en creativiteit zoals je dat van een TD mag verwachten. Het is alleen jammer dat Ajax geen echte leiders heeft om deze spelers bij de hand te nemen. Schone en Ziyech kunnen dat niet en in Huntelaar zie ik ook te weinig een groepsleider. De grootste blunder is dat je bij zo’n jonge groep zo’n onervaren trainer hebt gezet én dat je meent dat je groep een aanvoerder als Joel Veltman serieus neemt.
 
pinko
 
0
6 maart 2018 om 11:17
In de kern van het verhaal heeft de journalist gewoon gelijk. Ajax is te veel gefixeerd op het afleveren van jeugdspelers en daarin vergeten de niet alleen gewenste, maar broodnodige routine/ervaring er naast te plaatsen. Was dat zorgvuldig gebeurd, was de kans op een titel vele malen groter dan nu. Ook is het onderwerp weerbaarheid een onderbelicht thema bij de Amsterdammers. Wel heb ik de indruk gekregen dat Ten Hag, naast allerlei uitgekraamde onzin, dit facet wil aanpakken. Dat is sowieso nodig, maar een echte, ouderwetse zomeropruiming lijkt de eerste stap naar herstel. Maar wie van de huidige bestuurders heeft de daadkracht en de kennis om dat te realiseren? En dan kom je terecht bij een ander oorzakelijk verband van de jarenlange ellende, de eeuwige ego strijdjes bij Ajax. Resumerend lijkt het bijna onmogelijk om het beleidsmatig goed op de rails te krijgen. En is Ajax dus overgeleverd aan toevalligheden, voor wat betreft het halen van prijzen. Wel is Ajax in de gelukkige omstandigheid dat de meeste jeugdspelers her en der toch wel redelijk onderdak vinden. Een paar in de top, maar het overgrote deel in de lagere regionen. Is niet erg, want dat is een normaal proces dat ook geldt voor jeugdspelers van andere Bvo’s. Daarnaast staat het merk Ajax garant voor prima inkomsten. Deze pijler is dus ook de basis voor een goede financiã«le huishouding. Nogmaals, niks mis mee, maar de eerste elftal selectie heeft men willens en wetens verwaarloosd. En de vraag is hoe nu verder.....
 
 
0
6 maart 2018 om 12:16
De meeste talenten redden het nou eenmaal niet, dat is overal zo. Bij Ajax wordt het wat meer uitvergroot en ligt de verwachting wat hoger. Juist omdat ze in het verleden zoveel sterren hebben voortgebracht. Eerlijk gezegd hoop ik ook steeds dat zo'n ventje van Ajax de nieuwe Bergkamp wordt, want tijdens een WK jeug ik net zo hard voor een Ajacied als voor een Feyenoorder. Het beleid van Ajax, tja, ze kopen ook wel eens goeie spelers toch? Die worden dan verkocht voor heel veel geld, want ze zijn nou eenmaal onhoudbaar voor een Nederlandse club. Ik vind dit altijd een beetje makkelijk scoren na wat slechte resultaten, maar goed, die kerel moet ook iets in z'n column plempen. Het is dat ik niemand ben en het daarom niemand aan z'n reet kan roesten wat ik vind, maar anders zou ik een beter columnist zijn dan al die oenen die er nu centjes voor krijgen.
 
PeetJessicaClaaus
 
2
6 maart 2018 om 12:49
Het zijn altijd maar weer die overtrokken arrogante Ajacieden....altijd en eeuwig maar tegen alles en iedereen in gaan als het om hun cluppie gaat als er iets kritisch gezegd word! Volgende x staat er weer iets kritisch in over een andere club ...dan kunnen jullie je weer uitten op de ander,maar neem nou die Mossou...dat is toch een Ajax watcher!? Hij zal wel het dichtst bij het vuur zitten dus er zal vast wel iets van waarheid in zitten in de topic waar het nu om gaat,dus ik snap dan niet waarom er gelijk een link naar feyenoord, PSV of welke club dan ook gemaakt word....kijk bv naar AZ waar tegenwoordig de echte talenten vandaan komen,dat was eigenlijk Ajax van vroeger,spel gericht opleiden,voetballen niet te veel techniek maar inzicht,zoals de jongens van vroeger waar wel de CL mee gewonnen werd,een rijkaard,van Basten,Davids,Bosman...dat zijn voetballers die veel techniek hadden naar spel inzicht...dat is niet meer bij Ajax,dat zie je nou bij AZ ...wat een zieligheid troef hier zeg met de verwijten naar een andere club te gooien...wees reëel en niet snel op de tenen getrapt!! En die het snelst op de tenen getrapt zijn zijn ook geen echte supporters die reëel naar een club kunnen kijken!!!