Ajax schept duidelijkheid over wie taken Alex Kroes voorlopig overneemt
Vrijdag, 19 april 2024 om 15:03

Ajax heeft het besluit genomen om tot de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) op 21 mei geen interim-algemeen directeur aan te stellen. Dat meldt journalist Mike Verweij van De Telegraaf vrijdagmiddag. De taken van de geschorste Alex Kroes worden voorlopig nog overgenomen door leden uit de huidige directie: Marijn Beuker, Menno Geelen en Susan Lenderink.

Volgens Verweij heeft Ajax het personeel vrijdag middels een brief op de hoogte gesteld over de genomen beslissing. De Amsterdammers schrijven daarin dat Beuker, Geelen en Lenderink tot 21 mei de taken van Kroes overnemen en daarmee 'een stapje extra doen'. Op de BAVA wordt volgende maand het besluit genomen wat er met Kroes gaat gebeuren.

De bestuursraad wil dat Kroes, die wordt verdacht van handel in Ajax-aandelen met voorkennis, in genade wordt aangenomen. "De vereniging Ajax, goed voor 73 procent van de aandelen, wil een terugkeer van Kroes 'in welke vorm en onder welke voorwaarden dan ook'", schrijft Verweij in zijn artikel. De journalist heeft daarnaast nog meer informatie.

"Besluit de Raad van Commissarissen op 21 mei desondanks dat een vertrek van Kroes onvermijdelijk is, dan zal er wél een interim-CEO komen", weet Verweij. "Dat is een eis van de KNVB, die stelde dat de club binnen zestig dagen een (interim-)CEO moet hebben."

Michael van Praag, voorzitter van de Raad van Commissarissen van Ajax, gaf tegenover Ajax Life aan dat hij van mening is dat er geen weg meer terug is voor Kroes. "Alex heeft kunnen uitleggen hoe hij het ziet, maar de conclusie bleef - hoe pijnlijk ook - hetzelfde: je kunt geen algemeen directeur handhaven die dit in zijn bagage met zich meedraagt"

Aandelen


Ajax maakte begin deze maand wereldkundig dat Kroes, die sinds 15 maart in dienst was als kersverse algemeen directeur in Amsterdam, op non-actief is gesteld vanwege het kopen van aandelen in de club. Het besluit om Kroes te schorsen werd genomen nadat de Raad van Commissarissen van Ajax vernam dat de pas aangestelde bestuurder, een week voor de publicatie van zijn voorgenomen benoeming op 2 augustus 2023, ruim 17.000 aandelen in Ajax heeft gekocht.

De Raad van Commissarissen van Ajax heeft extern juridisch advies ingewonnen, waaruit bleek dat het zeer aannemelijk is dat hij daarmee handel met voorwetenschap heeft gepleegd. Handel met voorwetenschap is een strafbaar feit. Kroes zelf hoopt nog altijd terug te kunnen keren als algemeen directeur van Ajax.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste Ajax-nieuws? Word nu lid van het Ajax Zone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
0
   
23:39
23:39
Kees Kwakman voorziet 'zeer groot probleem' tijdens finale Conference League
2
   
23:04
23:04
Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
3
   
23:00
23:00
Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag hopen op finale in eigen land
15
   
22:54
22:54
Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
50
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (31)

 
Preact
 
7
19 april 2024 om 15:05
Dan is het toch nog onzeker of Kroes gaat of blijft denk ik? Ik pak de popcorn weer.
 
Downwards
 
6
19 april 2024 om 15:14
Nou, de RvC gaat de aandeelhouders gewoon informeren over het ontslag en die mogen nog zeggen wat ze ervan vinden. Maar ik denk niet dat Van Praag wil gaan luisteren, Hoeft de RvC ook niet te doen trouwens. Dus dat op de BAVA een besluit zal worden genomen is niet helemaal correct De leden en de bestuursraad zijn vrij duidelijk. Dus de oorlog is nog verre van gestreden zelfs
 
Preact
 
7
19 april 2024 om 15:17
Het klopt dat de RvC ‘gewoon’ een beslissing neemt. Maar als iedereen buiten de RvC om van mening is dat er een andere beslissing moet worden genomen dan moet je je afvragen wat het draagvlak nog is. Daarnaast kan de bestuursraad ook de hele RvC eruit gooien. Zie ik niet snel gebeuren maar dat er een oplossing moet komen waar beide partijen mee akkoord gaan lijkt mij wel. Daarnaast als al nagenoeg duidelijk was wat er ging gebeuren en dat Kroes er 100% uit zou vliegen, waarom wachten met een interim? Dat is niet in het voordeel van de club zou je dan zeggen.
 
Sirius
 
11
19 april 2024 om 15:24
Omdat je werkelijk niets aan een interim hebt nu. Het seizoen is al bijna afgelopen en de dagelijkse taken kunnen wel even verdeeld worden. Wat vooral zorgen baart is dat niemand een idee lijkt te hebben welke koers te varen. Buiten Kroes om hoor je ook geen andere namen, terwijl er genoeg capabele mensen rondlopen. Enkel dat kan verklaren waarom men zo voor Kroes gaat staan, want die man heeft bij een BVO eigenlijk nog niets noemenswaardigs laten zien. Ook bij Go Ahead niet waar de technische leiding al zat toen hij werd aangesteld.
 
BurdyM
 
4
19 april 2024 om 15:25
Als de bestuursraad de hele RVC eruit gooit is Ajax op dat moment echt even de controle kwijt. Want volgens mij stelt de ondernemerskamer dan tijdelijk een nieuwe waarnemend RVC aan. En dat kunnen ook buitenstaanders zijn die niets met Ajax hebben.
 
Downwards
 
1
19 april 2024 om 15:27
Het klopt wat je zegt hoor, maar alles is een onderdeel van de politieke strijd die zich momenteel achter de schermen afspeelt. Allemaal poppetjes schuiven, voelen aan de tand hoe zij hier eventueel nog goed uit kunnen komen. Van Praag is ook terecht erelid, die wil men wellicht ook niet teveel beschadigen. Misschien bieden ze hem straks een uitweg, waardoor de weg vrij is voor Kroes, maar ook hij zonder al te grote krassen naar buiten kan stappen. Het lijkt er inderdaad steeds meer op dat Kroes gaat terugkeren.
 
Preact
 
1
19 april 2024 om 15:49
@Sirius maar als ze op 21 mei Kroes besluiten te ontslaan dan stellen ze alsnog een interim aan. Of denk je dat ze dan met hun vingers knippen en magisch meteen de opvolger gevonden hebben? Waarom hebben ze na het ontslag meer aan een interim dan nu? Dan kan je beter nu al iemand aanstellen dan pas over een maand lijkt mij. In mijn ogen laat dit gewoon zien dat ze nog niet helemaal weten hoe met de situatie om te gaan. @Burdy, wat jij zegt klopt, Ajax verliest hoe dan ook. Er is gewoon een machtsstrijd gaande en de vraag is wie er wint. Feit is wel dat Praag nagenoeg geen krediet heeft bij niemand en Kroes een stuk meer. Stel Praag wint deze strijd dan is het maar de vraag of hij daarna aan kan blijven.
 
FaridvanGinkel
 
14
19 april 2024 om 15:07
Ik krijg oprecht tranen van hoe het gaat met ons aller Ajax. Hopelijk komen we er snel bovenop. Wzawzdb
 
Feliix
 
43
19 april 2024 om 15:07
Laat dat laatste toch achterwege joh, waarom zou je dat nu zeggen haha
 
Migi
 
12
19 april 2024 om 15:12
Die laatste db is wel aan interpretatie onderhevig op het moment ??
 
BurdyM
 
2
19 april 2024 om 15:26
Je hebt een typo in je laatste woordje. Die Z moet een W worden. Voor de rest klopt je zin vrij goed.
 
Hakkie2
 
12
19 april 2024 om 15:32
De w van worden?
 
Amsterdam4
 
0
19 april 2024 om 15:55
@hakkie, die w kan je wat mij betreft dan ook gelijk op beide plekken plaatsen. Wat er nu allemaal gebeurt en de laatste 2 jaar gebeurd is, heeft niets te maken met wat Ajax wmb voor staat.
 
robert41
 
2
19 april 2024 om 15:31
Gelukkig stelt de KNVB dat er binnen 60 dagen een nieuwe CEO moet komen anders hadden we weer 1,5 jaar kunnen wachten
 
ajaxrkc33
 
2
19 april 2024 om 15:12
Dit kan goed nieuws voor Kroes betekenen. Kroes houd echt wel contact met de directie van Ajax.
 
Downwards
 
3
19 april 2024 om 15:15
De directie staat zelfs aan zijn kant. Net als de mensen op de werkvloer. Van Praag heeft echt heel weinig steun.
 
superfarmers
 
8
19 april 2024 om 15:27
Zal er vanaf de werkvloer veel steun zijn ? Het is toch al om bekend dat Kroes flink wil inkrimpen. Het lijkt mij dat mensen ook erg argwanend zijn ten opzichte van de persoon die dat en roept en uit wil voeren.
 
Downwards
 
3
19 april 2024 om 15:58
Het is vooral duidelijk dat Kroes Ajax behoorlijk wil hervormen en bepaalde afdelingen behoorlijk wil professionaliseren. Iets waar Kelvin de Lang ook al mee bezig was als het om de scouting gaat. Daar is men erg enthousiast over iig.
 
Amsterdam4
 
0
19 april 2024 om 16:00
@superfarmers, zijn plannen focussen zich vooral op technisch vlak. Dwz; nieuwe trainer volgens bepaalde fisosofie, Beuker is al bezig met jeugdopleiding te hervormen, hij wil een nieuw technisch hart met Beuker, hemzelf, de TD en De Lang. Hij wil ook serieus met de bezem door de selectie heen. De mensen op werkvloer, die administratieve functies hebben voor financien, marketing, etc. daar gaat hij weinig aan veranderen volgens mij. Denk wel dat veel van die mensen die administratieve functies hebben liefde hebben voor de club, dus graag hervormingen zien. Dus daar zullen best Kroes supporters tussen zitten.
 
Sirius
 
15
19 april 2024 om 15:20
Het blijft me toch een raadsel waarom de bestuursraad het zo opneemt voor een erg onervaren clubbestuurder die bovendien al blundert voor hij daadwerkelijk officieus aan z'n werkzaamheden begint. Misschien zegt het ook wel hoe weinig creativiteit er in de bestuurskamers van Ajax rondloopt. Je kunt toch wel ergens een capabele AD en TD vandaan toveren?!
 
snowy
 
2
19 april 2024 om 15:36
@Sirius, Kroes heeft het bij AZ goed gedaan had hij dezelfde fout gemaakt. Als je iedereen op fouten moet afschrijven staat er geen speler meer op het veld. Van mij mag Kroes komen liever nog eergisteren dan vandaag dan kunnen er weer stappen gezet worden ipv scherven in elkaar zetten en plakken. Ik ben er wel klaar mee al helemaal met Praag.
 
Sirius
 
5
19 april 2024 om 16:22
@snowy - Bij AZ heeft hij een weinigzeggende functie gehad waar hij maar 9 maanden heeft gezeten. Het enigste waar je hem echt op kunt beoordelen is zijn werk bij SEG, maar dat is echt totaal anders dan het runnen van een voetbalclub, laat staan een club als Ajax. Met Kroes maak je onderaan de streep gewoon een sprong in het diepe.
 
Pango
 
1
19 april 2024 om 15:48
Je kunt wel ergens een capabele AD of TD vandaan toveren.. Was dat maar zo makkelijk, het is gee makkelijke functie, ervaring maar vooral ook kennis en netwerk in de voetbalwereld en met pre van Ajax is het profiel.
 
Sirius
 
1
19 april 2024 om 16:25
@pango - Het is ook makkelijk. Het probleem is bij Ajax altijd weer dat ze het wiel opnieuw uit willen vinden en de boel zo ontzettend overdenken dat dit soort onzin om de zoveel jaar weer gebeurt. Laten we wel zijn; Ajax weet niet eens wat hun eigen profiel is. De gemiddelde voetballende Nederlander en Ajax denken hetzelfde over voetbal, dus zeldzaam is datgene wat Ajax zoekt niet. Alleen ervaring en daaruit voortvloeiend een netwerk is moeilijker, maar ook zeker niet onmogelijk. Als je een goed draaiende scouting hebt, is een netwerk niet eens heel essentieel.
 
Amsterdam4
 
2
19 april 2024 om 16:16
Hij scheen concrete plannen te hebben voor hervormingen, heeft veel mensen enthousiast gemaakt voor zijn plannen. En wat ook een grote factor is, is netwerk. Een deel van de bestuursraad speelt in hetzelfde Ajax-amateur elftal als waar Kroes in voetbalt. Hij heeft wat domme fouten gemaakt, maar dit dossier heeft hij imo wel slim aangepakt. Hij heeft toen dit uitkwam, 1x een statement uitgebracht op Linked In, en heeft daarna zijn netwerk ingezet om zijn lobby te voeren, en is zelf slim naar de achtergrond gegaan. De jongens waar die iedere week mee voetbalt, maar ook binnen de vereniging heeft hij veel vrienden. Die zijn zich vervolgens gaan uitspreken in de media, supportersvereniging heeft een brief gestuurd, etc. kortom hij heeft zijn netwerk lekker aan het werk gezet. Van Praag heeft dat juist heel onhandig gedaan, kwam met een interview wat redelijk sterk was, maar ook weer niet. Hij zij dat hij het erg vond dat Kroes weg moest, maar ik meende meer rancune te zien dat pijn. Ik was daarin niet de enige. Daarna heeft hij zich nog een paar keer uitgelaten, min of meer de administratieafdeling van de club de schuld gegeven van de administratieve blunder. Het is niet eens relevant of dat terecht was, het helpt je gewoon niet om steun terug te winnen. Eerder het tegenovergestelde. Hij had net als Kroes aan stakeholder management moeten gaan doen, ga praten met belangrijkste partien, zorg dat juristen, etc uit het netwerk je lobby gaan voeren. Zet je netwerk in om de publieke opinie naar je hand te zetten. Zorg dat de boodschap dat er geen juridische weg terug is, geloofd wordt door hem sterk en door de juiste mensen dat laten vertellen. Regel dat een advocatenvriendje die gemakkelijk praat in wat Ajax-podcasts gaat zitten bijv. En zo kan ik nog wel 100 dingen bedenken. Hij is aangenomen als ervaren bestuurder die rust en structuur moest brengen, als je nu bijna 3 weken later anderen op een onhandige manier de schuld geeft van een fout, de steun kwijt bent bijna vrijwel iedere relevante partij, dan heb je imo gefaald om de rust terug te brengen. Voor zo'n ervaren bestuurder heeft hij dit echt heel slecht gedaan imo. Zijn rol is dan ook wel klaar, als hij om de club geeft stapt hij zsm op. Want je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te zien dat hij niet in staat gaat zijn om de steun terug te winnen. Is een verloren wedstrijd, dan moet je dus stoppen.
 
Sirius
 
4
19 april 2024 om 16:34
Nou ja, ik ga hierin geen kant kiezen. Ik krijg bij Van Praag altijd een naar gevoel, maar bij deze Kroes ook. Het zijn gladde aalen en beiden ook duidelijk gek op macht. Verder kun je al jouw punten op beide heren reflecteren. Ze doen allebei hetzelfde en gaan allebei voorbij aan wat de club nodig heeft, rust en stabiliteit. Daarin faalt zowel Van Praag als Kroes. En tja, die hervormingspraatjes zeggen me niets. Ajax is in crisis en ze waren bij iedereen enthousiast geraakt. Je kunt de mooie praatjes wel als er een nieuwe directie wordt aangesteld. Dan krijg je de oneliners weer om je oren geslingerd: We willen weer richting de Europese top, de jeugdopleiding moet weer leidend zijn, het salarishuis gaat niet meer de pan uitreizen, we gaan als team werken, blablabla. Tussendoor nog even roepen dat men wel geduld moet hebben en dat een kampioenschap niet direct realistisch is en je dekt jezelf nog in ook. Het is allemaal zo doorzichtig. Als je nu al iemand gaat beoordelen op mooie praatjes, zijn de problemen nog groter dan het nu lijkt. Nou ga ik Kroes niet al beoordelen hoor, maar het is wel lachwekkend dat er mensen zijn die dat al kunnen op basis van niets.
 
MrJandeGroot1
 
2
19 april 2024 om 15:26
Wat maken ze er een puinhoop van samen. Dit is toch niet voor te stellen, dat zo'n club zichzelf zo te kort doet en de goede naam te grabbel gooit...
 
HafRobyo
 
4
19 april 2024 om 15:33
Dit gebeurt bij de amateurs niet eens. Hoe kan dit bij een grote club? Echt ongelofelijk gewoon.
 
HerbieLemmer
 
0
19 april 2024 om 16:01
Belachelijk gezeik over iets totaal onbelangrijks, pure bureaucratie. Gewoon benoemen en ontslaan die hele rvc en die viezerik van een Lenderink. Ze heeft nu eel genoeg geblunderd. Blind mag ook weer oprotten, meeloper....
 
viezefreddy
 
0
20 april 2024 om 00:27
Misschien komt het omdat ik altijd naar Ajax ga. Er is vast sfeer in de Kuip maar ik vind het wel 1 grote ouwe kut bende!
 
The Wolf
 
0
20 april 2024 om 09:59
De zogenaamde daadkracht van van Praag stinkt want dit had makkelijk kunnen worden voorkomen. Van Praag doet alles voor van Praag en heeft geen oog voor Ajax. Dat wordt de inzet en de discussie op 21 mei. Ondertussen blijft het onrustig en wordt kostbare tijd verspild.