'Ajax zou dan met negen man spelen als ze daar aan vast willen houden'
Woensdag, 30 mei 2018 om 11:05

Ronald Koeman staat de komende dagen tegen Slowakije en Italië voor de derde en vierde keer aan het roer bij het Nederlands elftal en de bondscoach lijkt vastbesloten om een andere speelstijl te gaan hanteren dan zijn voorgangers. Ronald de Boer snapt wel dat Koeman af wil stappen van de traditionele 4-3-3 en gaat ervan uit dat de keuzeheer wat realisme toe kan voegen aan het spel van Oranje.

"Zodat de sterke punten kunnen worden benut en de mindere punten gemaskeerd", schrijft hij in zijn column in Voetbal International. "Bij Ajax wordt van oudsher geroepen dat er met vleugelspelers moet worden gevoetbald, omdat dit nou eenmaal bij de clubcultuur hoort. Maar wat nu als de beschikbare flankspelers niet goed genoeg zijn? Of als het slaapkoppen zijn die hun defensieve taken verwaarlozen?"

"Dan speel je met negen in plaats van elf man, omdat ze zo nodig aan de clubcultuur willen vasthouden", gaat De Boer verder. De voormalige middenvelder verwacht dat Memphis Depay centraal voorin zal spelen en denkt dat Ryan Babel een betere partner voor de aanvaller van Olympique Lyon zou zijn dan Eljero Elia en Quincy Promes: "Zij kunnen ook uit de voeten in dit systeem, maar zij rennen vooral weg van de bal, om in de diepte te worden aangespeeld."

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
14
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
21
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (28)

 
DNSDKR
 
20
30 mei 2018 om 11:21
Als Ajax vanuit de clubcultuur met buitenspelers wil voetballen, is het aan de club om deze buitenspelers te vinden danwel op te leiden. Dat wil dan niet zeggen dat het Nederlands Elftal dan ook zo moet spelen.
 
NL_Modric
 
3
30 mei 2018 om 11:30
Spelers in een systeem stoppen waarmeee ze niet zijn opgegroeid. Ik zeg doen!
 
rkallan
 
4
30 mei 2018 om 11:48
Dus word het tijd dat ze gaan leren om in bepaalde spel systemen te gaan spelen. De ouderwetse buitenspeler kan een succesvolle transfer naar buitenland nagenoegen op zijn buikschrijven. Er zijn zeer weinig clubs die 433 spelen. De flankspeler van nu is een balvaste technische speler met een goede actie. Daarnaast staan de huidige buitenspelers rechts als linksbenige en links als rechtsbenige. Dit houd in dat er zeer weinig acties buitenom met een wegdraaiende voorzet zal komen. Bijna allemaal gaan ze naar binnen, en het lieft zo dat ze in schot positie komen.
 
NL_Modric
 
0
31 mei 2018 om 12:20
Dan blijft het toch gewoon 433, alleen met een andere gedachte gang ? Dat betekent toch niet dat je moet switchen naar een andere formatie. Speel je zoals jij aangeeft met buitenspelers die technisch zijn en veel naar binnen trekken, zul je ook met aanvallende backs moeten spelen. Een bewegelijke spits is dan ook noodzakelijk om ruimte voor de buitenspelers te creëren. Omdat je met 2 aanvallende backs speelt, zou ik dan wel met de punt naar achteren spelen, Blind lijkt daar de ideale man voor. Die laat zich in balbezit dan ook inzakken, waardoor je met 3 centrale komt te spelen en de backs hoger kunnen staan, waardoor de buitenspelers ruimte kunnen kiezen.
 
rkallan
 
4
30 mei 2018 om 11:38
Ik kan me anders de reacties van 2010 toen van Marwijk koos voor meer defensieve zekerheid en met 2cvm speelden. 2014 stond bijna het hele land op zijn kop toen v Gaal koos voor 532 Bij ajax zijn er meerdere trainers weg gestuurd vanwege het niet spelen met buitenspelers terwijl er wel resultaat werd geboekt.
 
LucasAndersen
 
1
30 mei 2018 om 14:45
2010 was grotendeels ook geen moer aan om naar te kijken. Ben tijdens de groepsfase meerdere malen bijna in slaap gevallen. Pas vanaf de wedstrijd tegen Brazilie werd het een beetje leuk maar dat was alleen maar omdat het spannend was, niet omdat er nou leuk gevoetbald werd. De finale was ook zo'n wanboel, met de spijkerharde van Bommel en de Jong als historisch dieptepunt. We kwamen in 2010 misschien wel in de finale maar ik heb in 2008 1000x zoveel plezier gehad. En dat is uiteindelijk toch waar voetbal om draait.
 
klaphaas
 
0
30 mei 2018 om 15:28
Haha, dit is gewoon een stukje geschiedsvervalsing. In 2010 was het besef dat Sneijder en Van der Vaart niet samengingen er allang en liep buiten een zeer kleine groep sceptici iedereen gewoon in de oranje polonaise omdat de resultaten gewoon goed waren. Wat je over 2014 beweert is al helemaal onzin, na de afstraffing in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Frankrijk was iedereen zich er heel goed van bewust dat onze topgeneratie aan het aftakelen was en dat een stukje realisme op zijn plaats was. Het land stond dan ook zeker niet op zijn kop vanwege de 5-3-2.
 
falonso
 
1
30 mei 2018 om 15:34
Voetbal draait niet om plezier. Krijg je geld voor plezier? Nee. Ajax krijgt geen geld als ze met prachtig voetbal verliezen in de voorrondes van de EL en CL en vierde worden in de Eredivisie. Ze krijgen wel geld als ze met lelijk voetbal de groepsfase halen en kampioen worden. Sport draait om presteren en om niets anders. Dat dat voor de fans misschien wat minder leuk is, dat is jammer. Misschien wil jij er plezier uit halen, dat kan. Maar de sport zelf draait om presteren. Een club gaat toch elke wedstrijd in met het doel om te winnen? Als dat kan met mooi voetbal is dat mooi meegenomen, maar de prioriteit hoort altijd winnen te zijn.
 
rkallan
 
0
31 mei 2018 om 00:30
Nou zou maar Google eens gaan raadplegen. Van Gaal werd zelfs cultuurbarbaar genoemd vanwege het afstappen van 433. van Gaal gooide volgens vele in een klap weg waar Nederland voor stond. 433 aanvallend voetbal. Overigens stapte van Gaal naar 532 nadat strootman geblesseerd raakte. 2010 van Marwijk werd verweten veelste defensief te spelen
 
rkallan
 
0
31 mei 2018 om 00:33
En over pak weg 30 jaar hebben de voetbal liefhebbers het nog over oranje van 2008? Weet voor 99,9% zeker van niet. Ze zullen het over 2010 en 2014 hebben.
 
Giesburts
 
2
30 mei 2018 om 12:00
Maar nergens in dit artikel wordt dit toch gezegd? De Boer zegt het juist te snappen waarom Koeman eventueel van dit systeem gaat afstappen. Ben ik ook wel fan van. Van Gaal heeft bewezen (met zelfs een hoop eredivisie spelers) dat hij in een andere formatie ook succes kan boeken op een WK.
 
JK-Ajax
 
5
30 mei 2018 om 11:38
Zinnige reactie naar mijn idee. Ik zie ook graag Babel en Depay als aanvalsduo. Ben altijd al gecharmeerd geweest van Babel, echt een vrij complete speler voor dit systeem. Snel, sterk , balvast.
 
23VDV23
 
7
30 mei 2018 om 11:42
Onder Van Gaal werd met 5 verdedigers gespeeld vanwege verdedigende zwakte. Nu vind ik de voornaamste reden het ontbreken van creativiteit in de as vóórin. Het ontbreekt aan een goede spits die ook kan meevoetballen en een man met de pass a la Sneijder of Van der Vaart. Verdedigend hebben we nu juist veel talent maar als je vanuit balbezit te weinig dreiging kunt veroorzaken kom je alsnog in de problemen, zeker tegen grote ploegen. Koeman compenseert het slim met wat meer dynamiek/ vrijheid voorin (daar is een Depay momenteel uiterst geschikt voor) en meer spelers met loopvermogen en strijdlust. Gek genoeg denk ik dat dit Oranje het juist dan toch moeilijk kan hebben tegen ploegen waar het 't spel tegen moet maken. Op den duur hoop ik toch dat er weer talenten gaan komen rond de posities '9' en '10'. Mede daarom zou ik graag een Frenkie de Jong bij Ajax de positie van Ziyech zien overnemen.
 
guccischoen
 
1
30 mei 2018 om 11:42
Met depay en promes heb je wat mij betreft gewoon een potentiele topaanval. Beiden presteren bij hun clubs uitstekend en spelen allebei in de spits als ik het goed heb. Kiezen voor een 2 spitsen systeem vindt ik met desr selectie dan ook meer dan logisch
 
lucas1234
 
0
30 mei 2018 om 12:33
In theorie wel, maar ik zou liever niet 2 vrijwel dezelfde spelers in de spits zien lopen, ik liever 1 beweegelijke spits met een actie en 1 sterke balvaste spits. In mijn ogen concureren dan Depay, Promes en Elia om de ene plek en dan Babel, Janssen en De Jong etc om de andere plek, om op die manier te zorgen voor een goede balans. Promes kan evt ook nog als 10 op het middenveld uit de voeten.
 
droadnagel
 
3
30 mei 2018 om 11:48
Misschien moet Ajax ook maar eens van dat systeem af stappen. Is gewoon dom gelul dat het in het DNA van Ajax zit , ze zijn gewoon te eigenwijs om er van af te stappen. Een club als Barcelona die de financiële middelen (sponsor en tv gelden ) hebben kunnen dat misschien maar spelen ook regelmatig 4-4-2 domweg omdat ze de spelers er niet voor hebben
 
Arnino
 
2
30 mei 2018 om 11:52
Niets aan toe te voegen. Het is tamelijk arrogant te denken dat het 433 systeem nog altijd het beste systeem. Volgens mij moet je altijd het systeem voetballen wat het beste past bij jouw team, en wat het beste past bij een tegenstander. De tijd dat Ajax met zijn 433 elke club van de mat speelde ligt al een tijdje achter ons.
 
BJP79
 
13
30 mei 2018 om 11:56
Het is tamelijk Nederlands om alles af te zeiken en te denken dat dat niet meer kan. Gaat om dd uitvoering de beste teams spelen gewoon 4 - 3 - 3 in europa. Daarnaast slaat het argument arrogant nergens op en is meer een slap aftreksel van mensen die niet met echte argumenten kunnen komen om hun punt te onderbouwen.
 
Scepticus38
 
0
30 mei 2018 om 13:02
@arnino Je schrijft: "niets aan toe te voegen. Het is tamelijk arrogant te denken dat het 433 systeem nog altijd het beste systeem. Volgens mij moet je altijd het systeem voetballen wat het beste past bij jouw team, en wat het beste past bij een tegenstander. De tijd dat Ajax met zijn 433 elke club van de mat speelde ligt al een tijdje achter ons". Wellicht iets voor je om een cursusje "voetbal volgens Cruijff" te volgen. Op dat niveau gaat het al heel lang niet meer over systemen, maar over veldbezetting. Het gaat erom dat de posities voorin bij balbezit bezet worden. Door wie is daarbij van ondergeschikt belang. Het is je wellicht ontgaan, maar de tijd dat Ajax met klassieke buitenspelers speelde, ligt al heel ver achter ons. Dat was in de periode-Van Gaal al niet meer zo. Overmars was net zo min een klassieke buitenspeler als Robben en bijv. ook Neres nu bij Ajax. Iedereen is het er inmiddels wel over eens dat het klassieke 4 3 3 systeem te voorspelbaar is in het moderne voetbaltijdperk. Dat systeem wordt derhalve al lang niet meer gehanteerd. Zelfs niet bij Ajax. Alireza van AZ komt daarbij dicht in de buurt, maar dan heb je het over de uitzondering die de regel bevestigd. Bovendien is AZ ook geen topclub. Op het niveau daaronder zou het wellicht misschien nog kunnen.
 
Arnino
 
0
30 mei 2018 om 15:51
Vanwaar zou ik een cursus van Cruijff moeten hebben? Omdat hij altijd gelijk heeft. We hebben gezien wat de fluwelen revolutie bij Ajax ze heeft op geleverd. Het is misschien hard voor een Ajacied, maar ook deze man heeft niet altijd gelijk gehad. Cruijff was trainer in een heel ander tijdperk. ik doel gewoon op het feit dat zoals RdB het al zegt bij Ajax altijd 4-3-3 gevoetbald moet worden. Van mij part blijven ze het eeuwig doen, maar het zal betekenen dat ze heel wat dingen mislopen. Zie de EL finale van vorig jaar. Man Utd past zich aan, aan Ajax. Waardoor Ajax volledig ongevaarlijk word. Ajax zal dat nooit doen, hoeft van mij ook niet, maar dan zullen ze minder prijzen winnen dan ze misschien hadden kunnen winnen.
 
NL_Modric
 
0
31 mei 2018 om 12:32
United werd ook in het zadel geworpen door een waardeloze ingooi van Riedewald. De wedstrijd had anders heel anders verlopen. Ajax moet juist vasthouden aan het 433 systeem. De laatste 9 jaar 5 x tweede en 4 x eerste. Dat zijn geen hele beroerde cijfers, waarbij we nog 1 kampioenschap hebben weggegeven en we 2 jaar geleden de pech hadden dat Feyenoord een buitengewoon goed jaar had.
 
Arnino
 
1
1 juni 2018 om 14:45
Tja als je het over pech hebt moet je het ook over geluk hebben, want Ajax is 4 x op rij kampioen geworden met een punten aantal waar daarna nooit meer iemand mee kampioen zou worden.. T is maar net hoe je het bekijkt.
 
BJP79
 
4
30 mei 2018 om 11:52
Vindt het wel mooi dat imo 1 van de beste trainers (Guardiola) zegt dat Nederland gewoon moet blijven voetballen zoals ze altijd hebben gedaan innovatief en aanvallend en dat dat de manier is voor NL om terug te komen waar ze horen. Maar dat iedereen maar roept dat we achteruit moeten rennen en vooral alles moeten omgooien. Ik ga mee met Guardiola en ben ook van mening dat we als land gewoon moeten doen als het altijd al ging en niet alles moeten omgooien.
 
AsRoma8
 
0
30 mei 2018 om 12:17
In de nations league is het vrij logisch dat we gaan counteren, Frankrijk en Duitsland gaan we echt niet op een andere manier verslaan met dit team.
 
emielpsv4
 
1
30 mei 2018 om 12:40
Dat gelul over al die systemen... het gaat er om wat er op het veld staat, en wat zei presteren.
 
pinko
 
0
30 mei 2018 om 12:51
Van wat ik lees gaat Ten Hag Ajax leren verschillende systemen te kunnen spelen. Ook met andere stemmen: hoog, laag en schor;-). Zo dat de tegenstander niet meer weet tegen wie en op welke manier ze opereren. Dat worden 34 overwinningen op rij. Wel steeds met een elftal in andere samenstelling. Zo zie je maar, de verliezers van gisteren zijn de winnaars van morgen....
 
NL_Modric
 
0
31 mei 2018 om 12:37
Inderdaad, het enige team wat met succes meerdere formaties goed uitvoert is Real Madrid. Voor de rest houden alle topteams vast aan dezelfde formatie. Het stomste wat je kunt doen is je identiteit weggooien wanneer het even iets minder gaat. Bij paniek moet je juist zekerheid inbouwen en zorgen dat achterin en op het middenveld de taken goed worden uitgevoerd, Voorin zal bij Ajax altijd genoeg kwaliteit rondlopen om een doelpunt te maken.