'AZ kwam trouwens net op tijd, ik had bijna bij Club Brugge getekend'
Woensdag, 6 juni 2018 om 16:27

Gill Swerts maakte in de zomer van 2008 transfervrij de overstap van Vitesse naar AZ. In zijn eerste seizoen in Alkmaar won de Belgische verdediger de landstitel onder leiding van trainer Louis van Gaal. Op de clubwebsite van AZ geeft Swerts aan dat Van Gaal voor hem een van de belangrijkste redenen was om te tekenen voor de club uit Noord-Holland.

De 35-jarige Swerts kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd bij AZ. "Mijn hele carrière heb ik op verschillende posities gespeeld, maar bij AZ wist ik meteen waar ik aan toe was. Louis van Gaal deelde me mee dat hij in mij de opvolger zag voor de vertrokken Grétar Steinsson. Ik kon me dus volledig richten op die plek in de ploeg. AZ kwam trouwens net op tijd. Ik had bijna bij Club Brugge getekend", vertelt hij.

Het werken met Van Gaal was voor Swerts 'absoluut' een reden om naar AZ te verkassen. "De manier waarop hij te werk ging was fascinerend. Hij zag bepaalde dingen die niemand anders zag", aldus Swerts. "Ik weet nog goed dat ik een keer terugkwam van een blessure. Van Gaal liet me meteen weer spelen maar besloot toen plotseling om me een keer rust te geven. Hij had het vermoeden dat Kew Jaliens tegen een schorsing aan zou lopen. En dus moest ik hoe dan ook fit zijn voor de wedstrijd van die week daarna. Tijdens de wedstrijd kwam zijn voorspelling uit. Vanaf de reservebank zag ik dat Jaliens inderdaad geel kreeg. Van Gaal draaide zich toen om naar me en sprak: 'Zie je wel, ik zei het toch.'"

AZ verloor de kampioenswedstrijd tegen Vitesse, maar werd een dag later zonder te spelen kampioen door een 6-2 overwinning van PSV op Ajax. Het kampioensfeest weet hij zich nog goed voor de geest te halen. "We hadden in de persoon van Ari natuurlijk wel een bijzondere speler lopen. Hij had altijd een tolk bij zich, Marcio heette hij, overal ging die mee naartoe. Op een gegeven moment dachten mensen gewoon dat hij bij de technische staf hoorde. Tijdens de huldiging stond hij in een keer met die schaal te zwaaien en handtekeningen uit te delen. Niet te geloven."

Meer nieuws
   
13:45
13:45
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
0
   
13:24
13:24
Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
9
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
9
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
13
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
35
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (6)

 
jorisdijk
 
16
6 juni 2018 om 16:47
Gil Swerts. Die jongen is het voorbeeld van het maximale uit je carriere halen. 2 maal bij Feyenoord en bij AZ gespeeld. Dat terwijl hij de kwaliteiten van een NAC bankzitter had. Chapeau jongen. Blij dat ik je niet meer iedere week zie schutteren in de kuip. Al zal ik je goal tegen twente niet snel vergeten. Beste mislukte voorzet ooit
 
FrankAPF
 
11
6 juni 2018 om 16:55
Het beste voorbeeld is toch Dirk Kuyt?
 
AadHandgranaat
 
5
6 juni 2018 om 17:33
Ik denk dat joris meer doelt op overpresteren qua clubs. Swerts heeft voor zijn kwaliteiten eigenlijk een te mooi rijtje clubs op z'n naam staan, zeker met dat kampioenschap erbij. Denk dat niemand bij Feyenoord/az er rouwig om is dat Swerts er niet meer speelt. Dat terwijl bij Feyenoord, Liverpool en Fenerbahce Kuyt nog steeds een held is, en iedereen hem in dezelfde situatie zo weer zou kopen.
 
toejam
 
2
6 juni 2018 om 18:03
Gil Swerts blijft voor mij de man die collega Willems een rode kaart aannaaide met de meest afschrikwekkende gil die ik ooit op een voetbalveld heb gehoord. Blijft knap als je niet wordt geraakt. Geef zo een man toch geen podium.
 
Arnout108
 
3
6 juni 2018 om 18:27
Fijn dat je me nog even herinnert aan die wedstrijd. Wat was dat een ongelofelijk goede wedstrijd van PSV met 10 man. Met namen Guardado was toen meesterlijk. Die was linksback en middenvelder in. Wat heb ik toen genoten zeg. 1 van de meest gedenkwaardige wedstrijden van dat kampioenschap.
 
DavinhoBuurtje
 
0
6 juni 2018 om 19:10
Werd in een grijs verleden in onze hoogtijd dagen wel eens aan ons gelinkt. Had hem graag zien stralen bij ons, de patatbakkende middenveldmaistro die hij is.