Babel: 'Programma's als Veronica Inside hebben dit mogelijk gemaakt'
Dinsdag, 21 juli 2020 om 16:50

De opmerking die Johan Derksen onlangs over rapper Akwasi maakte in Veronica Inside heeft veel stof doen opwaaien in de voetbalwereld. Memphis Depay reageerde onder meer op de uitspraak van Derksen, terwijl de spelers van de Oranje-elftallen hebben besloten niet meer voor de camera van het programma te verschijnen. Ryan Babel is een van de voetballers die zich heeft uitgesproken tegen de manier waarop er over gekleurde spelers wordt gesproken en de aanvaller van Galatasaray geeft in gesprek met Vogue aan blij te zijn dat er 'een begin is gemaakt tegen het structureel gepest en de discriminatie van zwarte en gekleurde voetballers'.

"Het is eigenlijk belachelijk als je je beseft wat er nou eigenlijk gebeurt. Ik speel in het Nederlands elftal, ik hoef dit absoluut niet te pikken om het feit dat ik een voetballer ben en in de ogen van mensen er constant boven moet blijven staan. Wij hoeven dit niet meer te pikken", is hij stellig tegenover het magazine. "Ik sta achter mijn teamgenoten en alle andere voetballers die zich uitspreken. Wij zijn ook mensen met gevoel en het maakt niet uit hoe stoer je bent, zulke comments komen confronterend hard aan."

Talpa-directeur drukt overlevingskans Veronica Inside uit in procenten

Er heerst nog steeds veel onduidelijkheid over het voortbestaan van Veronica InsideLees artikel

Babel verwijst daarmee onder meer naar de opmerkingen die hij de afgelopen tijd op social media naar zijn hoofd geslingerd kreeg. De aanvaller, die in de afgelopen maanden op huurbasis voor Ajax speelde, koos ervoor om op veel van de beledigingen zelf een reactie te plaatsen en deelde ook een Instagram Story van een dertienjarige jongen die hem uitschold. Babel geeft aan dat zijn reacties voortkwamen uit het gevoel 'het zat te zijn': "Ik ben geen robot die maar door kan blijven voetballen en werken zonder voor mezelf op te komen. Soms wil je ook de reacties zien en hoop je toch iemand van gedachten te kunnen laten veranderen."

"Hoe ironisch is het dat je mensen hebt die je niet 'mogen' maar toch de tijd nemen om naar mijn profiel te komen en lelijke comments achter te laten én vervolgens mij aan te spreken op het feit dat ik mezelf verdedig. Op mijn account!" De 63-voudig international van het Nederlands elftal ziet dit als een goed voorbeeld van de 'uitwerking van institutioneel racisme': "Programma's zoals Voetbal Inside (nu Veronica Inside, red.) hebben dit mogelijk gemaakt, als jouw voorbeeld niks anders doet dan racistische opmerkingen maken naar zwarte/gekleurde voetballers dan denk jij dat je het ook mag. Totdat je op mijn pagina komt, dan laat ik soms weten dat ik er niet van gediend ben."

Ryan Babel nagelt twaalfjarige aan de schandpaal op Instagram

Babel koos er onlangs voor een scheldpartij aan zijn adres te openbarenLees artikel

Babel koos er daarom ook voor om de scheldpartij van de dertienjarige jongen te openbaren en verwijst daarbij naar zijn eigen drie kinderen: "Ik zou me kapot schamen als mijn zoon een profvoetballer een privébericht met zulke woorden had gestuurd, ik zou dat sowieso heel zorgwekkend vinden als mijn zoon dat überhaupt acceptabel gedrag zou vinden. Dus heb ik de comment gepost en het kleine jochie getagd in de hoop dat zijn ouders of iemand die hem kent ingrijpt... en dat gebeurde."

Ondanks alle negatieve commentaren haalt Babel ook veel voldoening uit een groot deel van de comments op social media. De routinier merkt dat veel trouwe fans en ook teamgenoten contact zoeken om mooie momenten samen te delen en voelt over het algemeen 'heel veel liefde': "Alleen het momentum is er nu, wij willen niet meer verbaal onterecht aangevallen worden. Niet meer op social media en ook niet meer vanaf de tribune, helemaal als het de fans zijn van de club waarvoor je voetbalt." Babel roept mensen dan ook op om hem op zijn prestaties te boordelen: "Ik weet echt wel wanneer ik slecht gespeeld heb hoor, maar ik ga geen scheldwoorden en racistische opmerkingen meer accepteren. Want dat heeft uiteindelijk niks met mijn spel en prestaties te maken maar met de haat in jouw hart."

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
7
   
23:39
23:39
Kees Kwakman voorziet 'zeer groot probleem' tijdens finale Conference League
5
   
23:04
23:04
Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
3
   
23:00
23:00
Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag hopen op finale in eigen land
16
   
22:54
22:54
Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
54
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (186)

 
@Osthoved89
 
220
21 juli 2020 om 16:58
Tja, ik heb de afgelopen tijd heel wat reacties gelezen over dat Babel niet de slimste is en nogal dom overkomt, maar eigenlijk kan ik het voor het grootste gedeelte alleen maar met hem eens zijn. Nu overdrijft hij wel ietwat over VI en hun racistische opmerkingen, want het is niet dat ze die constant maken, maar er zit naar mijn idee een kern van waarheid in wat hij zegt. Dat mensen naar je persoonlijke pagina komen om je vervolgens uit te schelden is volgens mij alleen maar een teken dat het niet helemaal goed gaat met die persoon. Ik snap ook best dat je daar klaar mee bent als dat vaak gebeurt.
 
gloryUnited
 
134
21 juli 2020 om 17:01
Ben het dit keer ook grootendeels eens met Babel. Behalve dat hij overdrijft en daardoor generaliseert mbt het stukje over VI. Nu hoop ik wel dat spelers als Depay, Babel en Promes stoppen met alles maar `hater` te noemen als het hen niet aan staat. Niet alle kritiek is meteen racisme of discriminatie. Beetje nuance van beide kanten zou een hoop goed doen.
 
curtazimo
 
102
21 juli 2020 om 17:07
Helemaal eens; de man zegt echt wel zinnige dingen, maar dan gaat hij idd de mist in met het stuk over VI. Dat hij, en enkele collega's, dat zo voelen bestrijd ik niet, maar ik deel dat gevoel niet. En ik heb ook zoiets van; waarom nu? Is dan nu de spreekwoordelijke grens bereikt? En waarom hoor ik deze mannen niets zeggen over de uitspraak van Akwasi die Zwarte Piet in zn gezicht wil schoppen, spreekwoordelijk of niet? Ik verbaas me altijd over die selectieve verontwaardiging...
 
Tipptopp
 
51
21 juli 2020 om 18:25
Eens, altijd makkelijk oordelen over een ander maar niet naar je zelf kijken. Als je publiekelijk een 13 jarige aan de schandpaal nagelt. alleen om iemand hem te laten corrigeren zou je misschien ook eens naar jezelf moeten kijken. Tegenwoordig hakken we hier ook geen handen af als iemand iets gejat heeft.
 
consy
 
439
21 juli 2020 om 17:04
Het is echt een walgelijke insinuatie om VI verantwoordelijk te houden voor die idioten die hem zo online aanspreken. Babel doet verder net alsof half Nederland racistisch is en alsof hij continu racistisch bejegend wordt. Totale bullshit en lachwekkend dat hij zich op deze manier uit. Wanneer mensen hem niet in Oranje willen zien is dit omdat hij er helemaal niks meer van kan, niet omdat hij donker is.
 
gloryUnited
 
233
21 juli 2020 om 17:08
Jouw laatste zin pakt de kern van het probleem. Zoals Morgan Freeman ooit heeft gezegd: Racisme wordt gebruikt zoals men eeuwenlang het geloof gebruikt: Als excuus wanneer iets niet lukt. Men kan het makkelijk de schuld geven. Als iets racistisch is, moet er zeker tegen opgetreden worden alleen nu is er een soort hetze ontstaan waarbij een bepaalde groep in alles racisme is gaan zien. Hierdoor is de hele nuance verdwenen en daarmee de polarisatie toegenomen.
 
SocioFan1
 
49
21 juli 2020 om 18:23
Dan snap je zijn punt totaal niet. Het gaat erom dat grens steeds verlegd waar men anderen gewoon continue mag afbranden en dat als normaal gaan beschouwen. En in programma's wordt dat steeds aardig verlegd. Zo hebben we daar tig comments gezien die discriminerend e.d. ogen en dan zogenaamd onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Maar men gaat dat opeens normaal vinden en zo schuift de grens steeds op terwijl dat gewoon terug gefloten dient te worden want anders gaat het goed fout. Want het wederzijdse respect en fatsoen verdwijnt totaal en dat ziet Babel blijkbaar goed terug en dat maakt hij online dus ook mee.
 
Tipptopp
 
57
21 juli 2020 om 18:29
Ik heb hem niet gehoord toen er niet donkere personen in dat programma te kakken werden gezet. Was dat dan geen probleem? Of was dat niet zijn probleem? Het is zo makkelijk om een opmerking er uit te pakken die jou raakt. Kijk de gehele boodschap en plaats alles in het perspectief. Dan kun je vinden dat VI veel te ver gaat maar zul je ook moeten concluderen dat zij over de gehele bandbreedte veel te ver gaan en dus niet een specifieke bevolkingsgroep onjuist benaderen.
 
FeyenoordDelft
 
117
21 juli 2020 om 18:35
Grenzen verleggen? We worden steeds truttiger, iedereen voelt zich heel de dag gekwetst en beledigd en niemand kan een grap met wat zelfspot nog waarderen..
 
Master D
 
25
21 juli 2020 om 18:50
@sociofan1 Jij maakt er een punt van waar Babel het niet over heeft. Babel heeft het heel expliciet over ''programma's zoals Voetbal Inside (nu Veronica Inside, red.) hebben dit mogelijk gemaakt, als jouw voorbeeld niks anders doet dan racistische opmerkingen maken naar zwarte/gekleurde voetballers dan denk jij dat je het ook mag.' Dan moet je het niet gaan verbuigen naar discriminatie, afbranden van spelers en het opschuiven van grenzen. Babel heeft het over het structureel maken van racistische opmerkingen naar gekleurde voetballers vanuit Veronica Inside. Niet minder en ook niet meer. Jij weet dat zijn punt gewoon onjuist is en dat kromme punt probeer jij recht te praten naar iets anders wat wel een probleem is. Prima dat dit je tactiek is, maar roep dan niet als andere door jouw tactiek heen prikken dat ze zijn punt niet snappen. Want het punt wat Babel heel duidelijk maakt klopt feitelijk niet.
 
Fairplay1
 
21
21 juli 2020 om 21:00
Dan begrijp je het niet. Het is een x genoeg. Elke x maar weer moeten aanhoren dat het een grapje is. Ik zal bijvoorbeeld je geheugen opfrissen. "Weet jij misschien nog welke Feyenoorder zij Bokito noemde, toen hij een hele belangrijke doelpunt maakte in de laatste minuten"?.....
 
FeyenoordDelft
 
6
22 juli 2020 om 09:23
Dat was Manu, dat is 6 jaar geleden en dat was iemand van de NOS die dat zei. Dus vind het een heul heul slecht voorbeeld
 
Lierse1997
 
18
21 juli 2020 om 17:24
Ik denk dat het gewoon een onderdeel is van een cultuuromslag. 10-15 jaar geleden konden er echt bepaalde moppen gemaakt worden die nu absoluut niet geaccepteerd zouden worden (ook op tv). Zo is er bijvoorbeeld het Belgische programma “Willy’s en Marjetten” uit het midden van de jaren 2000. Dat werd echt gewoon uitgezonden op de Belgische variant van NPO 1, maar dat is nu echt niet meer in te denken. En het proces is ook niet meer om te keren.
 
Master D
 
58
21 juli 2020 om 17:34
Maar dan kun je het nog steeds een ongewenste cultuuromslag vinden waar niemand meer een grap mag maken rond stereotypen omdat verschillende groepen mensen zich nog al snel gekwetst voelen. Maar vervolgens dat deze zelfde groep richting anderen wel stereotype grappen of venijnige opmerkingen mogen maken. Z
 
Lierse1997
 
14
21 juli 2020 om 17:37
Ben ik met je eens hoor. Ik vind het heel jammer dat een programma als Willy’s en Marjetten niet meer mag, want het was/is echt hilarisch. Maar anderzijds snap ik ook wel dat het gewoon niet meer zal gebeuren dat dergelijke programma’s gemaakt worden. Zonde maar so be it.
 
Constant kante
 
33
21 juli 2020 om 18:58
Masterd. Leuk hoor, dat eeuwig voortborduren op een 'grap'. Maar kijk jij eerst eens naar jezelf. Als een maat van jou jou een klootzak of smeerlap noemt, tja who cares. Maar als ik gewoon op straat loop, jou niet ken en tegen jou de viestste dingen roep en je vrouw beledig. Dan vind jij dat dus allemaal maar goed, zolang ik maar direct zeg 'geintje joh'??? Wat een enorme bullshit. Tuurlijk pik jij dat niet van mij, een buitenstaander. Logisch ook. En zo werkt dat dus ook met die zwarten. Je kunt hier nog honderd jaar proberen iets wat enorm scheef is rechte te lullen, maar dat gaat je niet lukken. Er is gewoon een verschil tussen wat vrienden onderling tegen elkaar zeggen en wat buitenstaanders zeggen en kunnen zeggen. Als je dat et begrijpt, dan ben je echt zelf het probleem. Want jij gaat echt niet meelachen als een zwarte tegen jou zou zeggen dat je een bleke zeike kinderverkrachtende pillenmaker bent. En als je boos wordt dan is het zeker voldoende dat die zwarte dan snel 'grapje joh, doe nou niet of je gekwetst bent, stumper!'. Maar Master D. als jij inderdaad vindt dat dit moet kunnen allemaal en dat jij daar hard om meelacht, ja dan heb ik niets gezegd inderdaad. Maar ik weet wel zeker. Dan wordt jij ook boos. En terecht namelijk. Nou, dát is wat die zwarten voelen. Begint het te dagen? Of is empathie echt zó moeilijk voor je?
 
Master D
 
56
21 juli 2020 om 19:14
Weet je wat leuk is dat jij een valse vergelijking maakt omdat je geen argumenten hebt en dan roepen dat ik het probleem ben. Lachwekkend. Alsof er geen enkel verschil zit tussen iemand midden op straat voor rotte vis uit maken en familie te beledigen of een opmerking zoals Derksen die maakte of de simpele stereotyperingen van `domme belgen`, `gierige Nederlanders`, etc. We hebben het over programma`s op televisie van 20 jaar gelden of zo. Niet over de bagger wat iemand op social media op zijn bord krijgt, want dat is inderdaad walgelijk. Ik kan mij geen televisieprogramma herinneren waarin willekeurige mensen op basis van huidskleur werden uitgekaamt van zieke kinderverkrachtende pillenmakers. Die stereotyperingen heb ik even gemist. Jij hebt geen idee waar je op reageert en begint onzin posten. Volgens mij zijn mijn teksten heel duidelijk over hoe ik tegen racisme aankijk. Waar dat is aanpakken. Als iemand je op straat of social media uitscheld terecht dat je kwaad bent en daar moet je zeker iets tegen doen. Zoals Babel, Wijnaldum, Memphis en Fer recent terecht gedaan hebben. Echter doen alsof het racismeprobleem verpersoonlijkt wordt door Veronica Inside of Johan Derksen. Nee, dat gaat er bij mij niet in. Nee, daar heb ik geen enkele empathie voor. 0,0 procent heb ik daar begrip voor. Daarvoor neem ik het racismeprobleem namelijk te serieus om dat aan een onbeduidend iemand als Johan Derksen te koppelen. Daarvoor is wat er bij de belastingdienst gebeurd is te ernstig. Maar dat bekt niet lekker, daarvoor gaat niemand de straat op, daar komen de voetballers niet voor in protest, want dan wordt het te inhoudelijk. Liever richten we ons op Veronica Inside, want dat is zogenaamd het echte probleem en als dat programma van de buis is, is het hele probleem opgelost.
 
Sirius
 
32
21 juli 2020 om 19:30
@constant kante - Sorry hoor, maar hier sla je de plank echt faliekant mis. Er is nog steeds een heel groot verschil tussen iemand volledig uitschelden en een grap maken. Als je vervolgens toch al even wat duidelijk wilt maken met die voorbeelden, helpen de termen als "die zwarten" en "een zwarte" ook niet als ik even de politiek-correcte meneer mag uithangen.
 
Arsenallz
 
28
21 juli 2020 om 19:52
Kante, je slaat letterlijk non-stop de plank mis in deze discussie. Het begint bijna gênant te worden zo. Je verlegt de discussie zodat het jou uitkomt. Je kan het niet eens opbrengen om onderscheid te maken tussen een 'grap' en iemand de huid vol schelden. Dan ben je eerder zelf het probleem met een gebrek aan nuance.
 
nederland79
 
17
21 juli 2020 om 20:02
@constant kante hoe kan iemand die mij totaal niet kent mij beledigen? Als jij op straat roept dat mijn vriendin een h*er is hebben die woorden geen enkele waarde want je kent haar niet. Als mijn buurman het overal in de buurt vertelt ga ik even met m praten.
 
bf1994
 
3
21 juli 2020 om 20:55
Je moet je afvragen in wat voor samenleving we leven als je buitenstaanders kan uitschelden onder het mom van een grapje. Hoe je met buitenstaanders in je samenleving omgaat zegt enorm veel. Met buitenstaanders bedoel ik niet zwarte of mensen uit andere landen. Maar zelfs tot op het gebied van iemand buiten je sociale cirkel.
 
nederland79
 
0
22 juli 2020 om 12:38
@bv1994 het is niet chique en het zegt meer over de persoon die het doet dan over de persoon die uitgescholden wordt. Daarom hoeft hij zich er ook niet druk om te maken, want de woorden hebben geen betekenis.
 
Constant kante
 
0
23 juli 2020 om 12:16
Masterd.okay, zodra je een lasige etische kwestie voorgelegd krijgt, gewoon alles ontkennen en net doen of een zwarte op straat Zwarte Piet noemen hetzelfde is als een grap die jij tegen je vriendjes maakt. Prima, als je dat onderscheid wilt ontkennen om aan de ethische kant te ontkomen, ook goed, maar dan ben je oo zijn minst wereldvreemd. Er is een verschil en dát zul je onder ogen moeten gaan zien, simpel zat.verder, je kunt lullen tot je een ons weegt en een hoop stofwolken opwerpen met irrelevante prietpraat, maar zolang jij gaat bepalen voor anderen hoe ze zich moeten (nee, mógen) voelen ben je niet helemaal lekker. Of nee, wacht, anders snap je er weer niks van, we draaien het even om voor je, hopelijk valt het kwartje dan. Vind jij het okay als ik voortaan voor jou bepaal hoe jij je moet voelen? Dus, als ik nu een grap maak over jouw lengte, jouw dikke pens, jouw lelijke kop en jouw onder gemiddelde intelligentie, dan mag ik daarnaast, dus, volgens jou ook voor jou bepalen dat jij daar niet boos of beledigd over mag zijn! Wát? Vindt je dat niet leuk dat ik dat over jouw dikke pens, je grote neus of je rode haar zeg? Goh, stel je niet aan, is gewoon een geintje! Ik vind het een grap dus jij stelt je aan en bent een stakker! Dát werk Masterd? is dat waar we naar afgedaald zijn? Wat is er gebeurd met empathie? Waar is het normale respect en het normale gedrag gebleven? Kunnen we niet meer normaal doen met zijn allen, waar is die agressie en dat venijnige van mensen zoals jou toch vandaan gekomen? Begin eens met eens rustig naar iemand die zich gekwetst voelt te luisteren Masterd in plaats van meteen die scheur van je open te zetten! Ga eerst een luisteren, daarna denken en daarna pas praten! Dát is de volgorde van verstandige mensen. Mensen die de omgekeerde volgorde bewandelen, zijn de spijltzwammen van onze maatschappij. Zij zijn het gezwel en niet de mensen die, terecht, klagen omdat ze zich gekwetst voelen en worden gebullied door mensen zoals jij die niet meer willen luisteren en hun oordelen en vooral vooroordelen allang klaar hebben. Wil ja racisme aanpakken, want dat is wat je zegt? Begin dan te stoppen met racisme ontkenning! Ga een bijdrage leveren in plaats van racisme alleen maar erger en salonfähiger te maken.
 
Constant kante
 
0
23 juli 2020 om 12:20
Sirius. Als ik je bijdrage lees, dan sla ik de spijker op de kop. Jij zegt dat er een heel groot verschil is tussen iemand uitschelden en een grap maken. Wel, laat dat nou exact mijn stadpunt zijn! Er IS een groot verschil inderdaad en dat is precies wat ik de 'ze trekken de racismekaart weer'-kliek aan het uitleggen ben! Dat het nogal een verschil is tussen hoe je als vrienden onderling elkaar aanpakt en hoe dat is als een buitenstaander dat doet. Dus dan sla ik de plank niet mis, maar juist vol op de kop! En het gebruik van de termen is bewust. Zodat de kliek hier die inherent racistische denkbeelden koestert in hun eigen taal aangesproken wordt.
 
Constant kante
 
0
23 juli 2020 om 12:31
Arsenal. Nope. En je drukt je ook verkeerd uit. Ik sla niet de plank mis. Wat jij bedoelt te zeggen is "ik ben het niet eens met jou". Alleen, ik heb geen enkel idee waar je het met mij oneens bent, waar ik dan de plank exact mis zou hebben geslagen (wat niet het geval is, ik sla de spijker echt vol op de kop, telkenmale) of welk inhoudelijk argument ook. Tja, dan is het lastig discussieren Arsenal, ik stel voor dat je de volgende keer probeert inhoudelijk op de materie in te gaan zodat ik weet hoe jij hierover denkt en mij probeert uit te leggen waarom jij vindt dat het make van racistisch getinte opmerkingen, dus, volgens jou wél zouden moeten kunnen. Dan kan ik daar weer op reageren. Los daarvan, wat jij 'de discussie verleggen' noemt, is in feite niets anders dan zorgdragen dat de juiste context wordt gehanteerd. Want ook jij bent een struisvogel als je ontkent dat er geen onderscheid is tussen wat er 'amongst friends' allemaal uitgekraamd wordt en wat een vreemde tegen iemand zegt. Dat maakt niet mij tot een probleem, dat maakt jou (en anderen in dit topic die ook hun kop in het zand steken) tot wegkijker. Wegkijker van het echte probleem. En ik zal het nog maar eens zeggen, zodat het wellicht doordringt, maar een wet die hypocrisie verbiedt, bestaat niet. Ook een wet die doorslaan in discussies tegengaat, bestaat niet. Zoals ook je gekwetst voelen niet met straf in een wettelijke bepaling is opgenomen. Weet je waarom? Omdat die dingen geen belangrijke maatschappelijk bedreigende thema's zijn. Weet je welke thema's dat wél zijn, Arsenal? Racisme. Discriminatie. Uitsluiting. Achterstelling. Die thema's bedreigen onze samenleving en vormen daarbinnen een gezwel. En zijn daarom ook met strafbepalingen in de wet opgenomen. Begin niet over planken misslaan en al helemaal niet over nuance. Want door ongenuanceerde wegkijkers is nog nooit een mooie samenleving opgebouwd. En van het wegzetten van gekwetsten als 'zij vormen zelf het probleem en houden zelf racisme in stand' al helemaal niet. Ga eens een bijdrage leveren aan het verbeteren van de wereld in plaats van die te verslechteren!
 
freshprince90
 
61
21 juli 2020 om 17:34
Nee hoor, Babel heeft ongeveer even goede argumenten als dat zijn spel goed was vorig seizoen... “programma`s zoals Voetbal Inside (nu Veronica Inside, red.) hebben dit mogelijk gemaakt, als jouw voorbeeld niks anders doet dan racistische opmerkingen maken naar zwarte/gekleurde voetballers dan denk jij dat je het ook mag. --- is gewoon niet waar. Voetbal Inside maakt namelijk geen onderscheid in huidskleur en is overdreven vernietigend tegenover iedereen. Dan mag je als Babel er best een punt van maken, maar het is gewoon zielig om het nu over te laten komen alsof VI puur de gekleurde medemens aanpakt. Want hij zal ook niet de algemene toon aanpakken van VI, nee nee, puur datgene wat je als onwetende als racistisch kan bestempelen. Sneijder mogen we klein blijven noemen, Bram van Polen mogen we aanpakken, maar pas op met donkere voetballers... Ga weg man. Het wordt namelijk allemaal met hetzelfde doel gedaan, maar alleen een klein stukje daarvan mag niet... Daar wordt onderscheid in gemaakt... (fyi: Het woord discriminatie komt uit het Latijn en betekent letterlijk `het maken van onderscheid`.) en daarnaast:“ik weet echt wel wanneer ik slecht gespeeld heb hoor, maar ik ga geen scheldwoorden en racistische opmerkingen meer accepteren. Want dat heeft uiteindelijk niks met mijn spel en prestaties te maken maar met de haat in jouw hart.” Deels waar... Alleen heb ik tot op heden alleen maar excuses gehoord over externe dingen, waardoor het vorig seizoen niet zo lekker liep... Nergens heb ik hem horen erkennen dat het kut was wat hij zelf liet zien (maar ik kan het gemist hebben). Tussen de regels in heeft hij best een aantal punten, maar die komen meer boven water door er zelf invulling aan te geven. Kan natuurlijk ook zijn dat het weer erg slecht gequote is van de journalist.
 
Japie_Krekel
 
49
21 juli 2020 om 18:28
dat denk ik dus ook. ik heb bij VI maar weinig donkere mensen zo belachelijk gemaakt zien worden of zo beledigd zien worden als een Dirk Kuyt of Louis Van Gaal. ik geloof daarom ook niet dat het racisten zijn en denk eerder dat ze soms gewoon hele onhandige uitspraken doen
 
@Osthoved89
 
15
21 juli 2020 om 20:51
Volgens mij snappen jullie niet helemaal het punt wat Babel wil maken. Het is prima om kritiek te hebben op voetballers, zwart of wit. Maar de manier waarop dat gaat stuit Babel tegen de borst. De actie van Derksen laatst mbt Akwasi was ook gewoon onhandig, maar dat betekent niet dat het niet racistisch was. Onhandige dingen kunnen ook racistisch zijn, ook al zijn ze niet per se zo bedoeld. Dat is juist het ding waar de hele discussie over gaat. Onbewust maken mensen racistische opmerkingen/ handelingen en die moeten eruit. Dat hij zelfkritischer zou mogen zijn kan prima, maar dat heeft niets te maken met de kritiek die anderen op hem hebben en hoe ze die kritiek uiten.
 
Sta plaats
 
10
21 juli 2020 om 20:57
Dirk Kuyt enco worden aangesproken op hun gedrag, je bent verantwoordelijk voor je eigen gedrag en keuzes. Huidskleur is geen keuze en daarop wil je ook niet worden aangevallen, een roze kapsel en een hoed werkt dan beter want dat is een grvopg van je keuze.
 
DonCoXxX
 
3
22 juli 2020 om 15:43
@azrsenal, volgens mij snap jij het juist niet. Derksen pakt mensen aan op hun gedrag, niet op huidskleur en afkomst. Het zou discriminatie zijn als hij bijvoorbeeld Depay of Elia niet zou afrekenen op hun absurde streken. Sterker nog, op momenten dat een Mendes Moreira racistisch wordt bejegend is Johan Derksen de eerste die het bespreekt en vindt dat de scheidsrechter de wedstrijd moet staken; maar dat komt niet voorbij op Faceboojk dus daar hoor je die helden niet over.. Daarnaast is racisme blijkbaar subjectief, want ik heb de laatste tijd voorbeelden gelezen en gezien die ik niet als racisme bestempel. Er worden associaties gemaakt met bepaalde woorden, terwijl die associaties niet de betekenis zijn van die woorden. Kortom het is persoonlijk.
 
Peperbus038
 
20
21 juli 2020 om 21:04
ik ben het totaal niet eens met Babel. Het is niet dat VI dit tegen mensen met een donkere huidskleur doet maar tegen alles en iedereen. Alleen als de speler een kleur heeft is het racistisch en als het tegen ellie lust is is het tegen homoseksuelen. Ik word bijzonder moe van het slachtoffer rolletje van sommigen.
 
DonCoXxX
 
3
22 juli 2020 om 15:35
Als je voorbeelden geeft die niet kloppen, dan overdrijf je niet, maar verdraai je de waarheid. Liegen kun je het ook noemen. Iemand die de waarheid verdraait, gooit zijn eigen glazen in. Er wordt gedaan alsof wij hier in Nederland net zo racistisch zijn als in het Wilde Westen van voor de burgeroorlog, en daarom ben ik hier aandachtig naar gaan kijken, om te zien of ik iets gemist heb. De afgelopen 2 maanden ben ik met frisse blik alle filmpjes en anekdotische verhalen gaan lezen en bekijken en tot de conclusie genomen dat er weinig van klopt. Het wordt groter gemaakt dan het is, zoals bv de door hem aangegrepen scheldpartij op Twitter, alsof het institutioneel racisme zou zijn, maar die insinuaties zijn heel erg kwalijk, want die zet de hele maatschappij met voornamelijk goedbedoelende mensen weg als zijnde racistisch. Ik sluit mijn ogen niet voor racisme, dat er wezenlijk is, b.v Zwarte Piet anno 2020, maar een scheldend kind zo te kakken zetten is stuitend en verachtelijk. Natuurlijk moet die aangepakt en gecorrigeerd worden, maar op een pedagisch verandwoorde manier. Dat geldt ook voor hardwerkende politieagenten die te pas en te onpas ten onrechte worden beschuldigd van racial profiling door de heren voetballers, terwijl er niets aan de hand is. In mijn ogen zijn de vals beschuldigende heren voetballers nare, verwende mannetjes met zeer lange tenen, matige zelfkennis en slechte manieren. Je moet mij niet verkeerd begrijpen, persoonlijk leed van iemand na een scheldpartij is echt, en heel naar voor die persoon, maar geen teken dat onze maatschappij verrot zou zijn.
 
wve
 
63
21 juli 2020 om 17:00
Vind niet dat ze de hele tijd zulke opmerkingen maken. Dus het slaat nergens op dit stuk als iemand zegt dat het altijd gebeurd. Dat is gewoon niet waar namelijk. Dus dan verliest dit hele stuk zijn inhoud.Terwijl het best inhoudelijk goed in elkaar zit maar dan komt er een stukje wat nergens op slaat. Net alsof er iedere keer iets racistisch gezegd is.
 
caribbean
 
62
21 juli 2020 om 17:06
Een keer is eigenlijk al te veel, zullen we maar ook joden en hitler grapjes toestaan omdat ze maar ook een keer in zoveel tijd gemaakt worden.
 
gloryUnited
 
62
21 juli 2020 om 17:16
een keer een grapje ergens over maken is niet zo'n groot probleem als je de achtergrond ervan een beetje kent. Sommige mensen nemen zichzelf en het leven helaas te serieus. Hierdoor ontbreekt er een vorm van humor, cynisme en zelfspot. Vooral het gebrek aan zelfspot zorgt voor verongelijking en lopen dingen snel uit de hand.
 
bf1994
 
20
21 juli 2020 om 17:19
Er is een groot verschil in dynamiek in deze grapjes in een vriendengroep maken en op TV over iemand maken die je totaal niet kent. Dan krijg je terecht een pot schijt over je heen. Wil niet zeggen dat ik het eens ben met akwasi's poging tot geweld zetten dat is nog dommer.
 
Master D
 
40
21 juli 2020 om 17:22
Praat er maar over heen. Babel begint zelf over structurele racistische opmerkingen. Dan moet je niet gaan terugkrabbelen dat 1 al te veel is, want dat is niet het punt dat Babel maakt.
 
Constant kante
 
13
21 juli 2020 om 19:03
Jij moet er zelf niet overheen praten Masterd. Wat Bf1991 zegt snijdt hout. Er is een onderscheid, dat valt sipelweg niet te ontkennen. Dat je dat wel lijkt te doen, dat zegt dus alles over de inhoud van je argumenten. En sowieso, 1 opmerking is in beginsel inderdaad teveel maar bij VI maken ze er wel meer dan 1.
 
D-Bergkamp
 
20
21 juli 2020 om 19:08
@constant Kante, vind je echt serieus dat de mannen van VI racistische opmerkingen maken? En dat ze echt bewust (belangrijke term) een bepaalde groep mensen afrekent op een huids kleur of vergelijkbaar?
 
Master D
 
30
21 juli 2020 om 19:22
@constant Kante ik heb tenminste argumenten in tegenstelling tot jou. Babel heeft het over structurele racistische opmerkingen, dat is onjuist en jij komt daar ook niet met meerdere voorbeelden behalve iets algemeens van `bij VI maken ze er wel meer dan 1.` Gewoon blind roepen zonder feiten. Bij structurele racistische opmerkingen was dit programma al lang van de buis geweest, hadden we honderden of duizenden aangiftes bij de politie gehad door de jaren heen en hadden we ook veroordelingen gehad. Niks van dat alles. Je kunt het een rotprogramma vinden, vol met treiteren, pesten en belachelijk maken van spelers. Dan heb je tot op zekere hoogte ook gewoon een punt. Je kunt er facetten van discriminatie inzien op bepaalde uitspraken. Wil ik ook in meegaan. Maar dat maakt niet dat er sprake is van structurele racistische opmerkingen zoals Babel hier roept. Die uitspraak klopt niet en jouw enige gratuite opmerking van 1 racistische opmerking is in beginsel te veel maakt niet dat de uitspraak van Babel dan wel klopt.
 
Sta plaats
 
3
21 juli 2020 om 20:59
@D-Bergkamp die vergelijking met Zwarte Piet wordt toch gemaakt op basis van huidskleur? Daarnaast heeft Derksen ook zeer tactisch Genee onder de bus gegooid, het gaat namelijk niet meer over de verantwoordelijkheid van Derksen.
 
D-Bergkamp
 
13
21 juli 2020 om 21:15
@Sta plaats, goed ontwijkend antwoord maar niet het antwoord op mijn vraag. Vind je echt dat de mannen van VI bewust structureel racistische opmerkingen maken? Dat ze bewust op een bepaalde specifieke bevolkingsgroep op kleur, afkomst, geloof of dergelijke afgeven? De term racisme is namelijk als het bewust, structureel en ten koste van een bepaalde groep gaat om jezelf superieur te stellen. Vind je echt dat de mannen van VI aan racisme doen als je de term nog een keer leest? Of zijn er gewoon mensen met hele korte (en selectieve verontwaardigde) tenen. Er moet een blanke eens door Den Haag gaan lopen, denk je dat die niets naar zijn hoofd krijgt? Welke mensen hebben het nu precies over de scheiding tussen gekleurd en ongekleurd? Dat zijn de mensen die racistisch zijn, helaas voor veel moraal ridders hier die het oneens zijn met Derksen moeten dan in zien dat ze zelf eigenlijk de racisten zijn ipv andersom. En dat is een harde spiegel die liever genegeerd word. De wereld verbeteren begint bij jezelf en niet bij anderen.
 
Sta plaats
 
5
21 juli 2020 om 21:29
@D-Bergkamp, jij ontwijkt het antwoord omdat het je niet bevalt. Het was een rasistische grap, dan maakt je niet gelijk een rasist maar je maakt hem wel.
 
wve
 
2
21 juli 2020 om 21:47
Het gaat niet om een keer natuurlijk. Homofobe reacties zijn hetzelfde natuurlijk. Maar hij zegt gewoon dat het de hele tijd gebeurd. En dat is niet waar, hierdoor zet je iedereen die mee doet aan het programma weg als racist inclusief john de mol. En ik denk niet dat je dat kan zeggen.
 
AjaxRosenberg
 
209
21 juli 2020 om 17:01
"programma's zoals Voetbal Inside (nu Veronica Inside, red.) hebben dit mogelijk gemaakt, als jouw voorbeeld niks anders doet dan racistische opmerkingen maken naar zwarte/gekleurde voetballers dan denk jij dat je het ook mag." - Dit is dan wel weer behoorlijk overdreven van Babel, net of in dit programma aan de lopende band racistische grappen worden gemaakt. Mensen als Kuijt (dorpspastoor, Manolev, van Gaal, Vloet, Graydon mannetje zijn daar ook jaren aangepakt, dus het is totaal niet waar dat een bepaalde groep hier altijd wordt uitgepikt.
 
Scouserper
 
46
21 juli 2020 om 18:13
Jij slaat de spijker op zn kop! Selectieve verontwaardiging altijd,word ik niet goed van. Werkelijk alles wordt aangegrepen om de racismekaart te spelen tegenwoordig. En zo`n walgelijke tweet die hij van een 13- jarige krijgt,helemaal mee eens dat hij daar verontwaardigd over is,maar VI als notoire racisten neerzetten gaat er bij mij niet in.
 
Constant kante
 
23
21 juli 2020 om 18:51
Beste Scouser, deze wereld gaat natuurlijk niet ten onder aan misplaatste verontwaardiging. Weet je waarom? Omdat er geen enkele wet is tegen misplaatste verontwaardiging. En dat is maar goed ook. Want de grootste vorm van selectieve verontwaardiging is mensen die standaard roepen dat er 'racismekaarten worden getrokken'. Dus ben blij, want anders had jij een strafblad gehad. Nee Scouser, deze werelde gaat aan racisme en discriminatie ten onder. En daar zijn dus wél wetten over, mocht je dat soms niet weten. Zelfs onze Grondwet begint ermee. Hoe belangrijk zou dat dan zijn, denk jij? Dat het eerste artikel van onze Grondwet daarover gaat? Nee, maar dan wel hier komen huilen over selectieve verontwaardiging en racismekaarten??? Lachwekkend! Denk eens na je voordat je wat roept.
 
Scouserper
 
47
21 juli 2020 om 19:06
Huilie huilie in een hoekje daar doe jij aan...calimerogedrag,je kunt nog geen grapje meer maken (ja dat was Johan Derksen zijn intentie) of het hele land staat op zn kop. Dat bedoel ik dus met selectieve verontwaardiging...een grap van Derksen waar het hele land over valt (nadat 2 dagen lang het kwartje maar niet viel) en jij komt met de Grondwet schermen hier,bah,bah...
 
nederland79
 
13
21 juli 2020 om 20:06
@kante dan doen de jongens van vi dus niks verkeerd want ze zijn nooit veroordeeld voor racisme. Logisch ook, want ze maken alleen harde/ grove opmerkingen die sommige mensen leuk vinden, andere onnozel en een handje vol gaat er om piepen.
 
Emz01
 
17
21 juli 2020 om 18:14
Ik denk niet dat hij bedoelt dat ze enkel over gekleurde mensen grappen maken, maar dat als je dat soort (racistische) grappen maakt over mensen met een huidskleur, anderen gaan denken dat het normaal is. En dat is natuurlijk ook wel zo. Het valt mij namelijk op dat Veronica Inside heel goed meningen kan beïnvloeden. Kijk naar de meningen over Van Gaal, Kuyt, etc. Velen roepen simpelweg Derksen na, zonder zelf na te denken. Als zo'n Derksen dan een racistische opmerking maakt en het wegwuift als "nee dat is het helemaal niet" of "ik bedoelde het niet zo", zijn er genoeg idioten die dezelfde opmerkingen maken om vervolgens te roepen dat "ze niet racistisch zijn".
 
Constant kante
 
12
21 juli 2020 om 18:43
Ajaxrosenberg. Zal ik het even vertalen, wat jij zegt? Jij zegt, als je maar ook homo's afzeikt, en als je dan ook nog de vloer aanveegt met een heleboel andere mensen, dan mag je natuurlijk ook gewoon discrimineren. Want, als je iedereen met de grond gelijk maakt, waarom zou je dan ook geen racistische grappen mogen maken?? Manman, wat zijn we met zijn allen ver van het pad geraakt zegt, dat dit soort idiotie al als een uitstekende bijdrage wordt gezien. Een racistische opmerking is een racistische opmerking. Of ik nou vlak daarvoor Gordon een valse nicht en Co Adriaanse een dorpsgek heb genoemd, of niet. Dat maakt niets uit, mijn beste.
 
FrisianReds
 
26
21 juli 2020 om 19:06
Wel een hele slechte vertaling. Babel wil ons doen geloven dat VI aleen maar racistische grappen maakt. Dat is gewoon onzin. Ze pakken allerlei personen aan en zijn niet altijd even genuanceerd/handig in hun kritiek. Daaronder valt ook een aantal grappig bedoelde opmerkingen over donkere mensen. Die kunnen racistisch opgevat worden. Daar mogen ze op aangesproken worden. Maar net doen alsof het programma louter van racistische grappen aan elkaar hangt is gewoon onzin.
 
D-Bergkamp
 
25
21 juli 2020 om 19:20
@Frisianreds, Constant Kante zit volledig verkeerd. De definitie van racisme is namelijk bewust een bepaalde bevolkingsgroep afrekenende bepaalde eigenschappen waarmee je een ander ras superieur verklaart. Door grappen te maken over iedereen laat VI zien dat ze alles behalve racistisch zijn. Ze plaatsen niet 1 ras boven een ander, ze beschimpen alles met een cynische ondertoon inclusief zichzelf. Het is juist het perfecte voorbeeld van geen racisme.. alleen moet je daarvoor wel de betekenis van het woord racisme snappen. Iets dat Constant Kante niet beheerst.
 
Constant kante
 
0
23 juli 2020 om 12:03
"door grappen te maken over iedereen laat VI zien dat ze alles behalve racistisch zijn." En dan mij voor de voeten werpen dat ik niet snap wat het woord racisme betekent? Sorry Bergkamp, maar je verkoopt nonsens. De gedachte dat zolang je maar een breed scala aan mensen door het slijk haalt (dikke mensen, lelijke mensen, rode mensen, gele mensen, irritante mensen, rechtse mensen, joden, moslims, Marokkanen) je DÚS nooit racistisch kunt zijn berust op een zeer ernstige vergissing. Namelijk op de vergissing dat iets racistisch is op zichzelf en nooit, zoals jij hier betoogt, in relatie tot wie je daarnaast allemaal beledigt of waar je grappen over maakt. En jij hebt het perfecte voorbeeld gegeven van iemand die materie niet beheerst maar wel meent (met gezag??) eventjes een eigen persoonlijke invulling te kunnen geven over maatschappelijk relevante thema's. Maar die nonsens die jij beweert is verder nergens te vinden, in welke definiering ook. Weet je hoe dat komt? Omdat jij dingen ter plekke verzint.
 
yello
 
17
21 juli 2020 om 17:02
Geef hem gelijk als mensen hem racistisch bejegenen dan expose ze maar dat is geen probleem of doe aangifte. Verder wel jammer dat mensen blijkbaar niet kunnen debatteren of tegen kritiek kunnen dat word dan ook alweer uitgelegd als structureel pesten of racisme dat is dan ook wel weer een gevaarlijke ontwikkeling
 
caribbean
 
48
21 juli 2020 om 17:02
Hier heeft hij toch een goed punt, door ''grapjes'' van heren als Derksen en dergelijke te accepteren denken andere dat ze deze ook kunnen en mogen maken. Daarnaast vind ik zelf dat een grapje altijd inderdaad moet kunnen, maar in Derksen zijn geval valt hij puur iemand aan op zijn huidskleur door de vergelijking met iets te maken wat al zo gevoelig ligt.
 
sportweek86
 
54
21 juli 2020 om 17:17
Als hij dit doet, is het wel altijd over figuren die zelf ook totaal niet deugen. Akwasi, simons, azarkan e.d zijn ook totaal van de pot gerukt. Waarbij een deel van die mensen op het gebied van discriminatie ergere fratsen hebben uitgehaald.
 
caribbean
 
41
21 juli 2020 om 17:22
Als ze deugen of niet, laat de kleur buiten spel. Met zo`n opmerkingen laat Derksen toch zien dat er bij een zwart persoon een link wordt gelegd met zwarte piet. Daarmee val je niet alleen Akwasi aan maar het hele donkere gemeenschap. Lijkt alsof sommige dit niet lijken te snappen.
 
Almogaver
 
38
21 juli 2020 om 17:36
Wat jij niet lijkt te begrijpen is dat het helemaal geen aanval is. Jij wil het zien als een aanval en dat is een heel ander verhaal. De grap zelf was behoorlijk slecht en van laag niveau. Zit nul creativiteit in en was zo makkelijk dat een kleuter 'm zou kunnen maken. Maar het is nog steeds geen racisme en geen aanval.
 
Apocalyps
 
15
21 juli 2020 om 18:02
‘Als hij dit doet, is het wel altijd over figuren die zelf ook totaal niet deugen. Akwasi, simons, arkazan e.d zijn ook totaal van de pot gerukt.‘ Dus Sylvana, Akwasi en Farid Azarkan roepen racistische reacties over zichzelf heen?
 
sportweek86
 
9
21 juli 2020 om 18:16
Nou ja, of het bij Derksen uberhaubt discriminatie was, is al twijfelachtig. Ik vind ook niet dat die drie mensen gediscrimineerd mogen worden. Wat ik wel vind, is dat ze een verbale draai om de oren verdiend hebben. Daarbij hoeven de gevoelens van deze drie namen ook absoluut niet gespaard te worden. Wat me in deze discussies nog het meeste tegenstaat, is het feit dat er door alle partijen alleen maar vanuit het eigen perspectief word gekeken, en het feit dat mensen wel een erg dun huidje hebben gekregen de laatste jaren. Edit: een verbale draai om draai om de oren hebben de mannen van VI trouwens ook weleens verdiend hoor, maar naar mijn mening over andere zaken dan deze.
 
Constant kante
 
4
21 juli 2020 om 19:06
Almogovar. Is het aan jou om te bepalen hoe een aanval is, of is het niet gewoon de regel dat de 'aangevallene' dat zelf wel bepaald? Of beter nog, vind jij dat wij, buitenstaanders, dus mogen oordelen over het Catalaanse volk. En dat wij dus ons mogen aanmatigen dat jullie Catalanen niet zo moeten zeuren, omdat jullie gewoon Spanjaarden zijn??? Of vind jij dat jij dat veel beter kunt beoordelen dan wij, omdat wij niey voelen wat jouw volk is aangedaan al die tijd? Zeg het maar hoor, want jij geeft echt het ideale aanknopingspunt waarvan ik denk dat jij wel snapt waar dat heen gaat. Want als jij vindt dat jij de gevoelens van anderen mag bepalen (wat is een aanval en wat niet) dan mogen wij dus ook die van jou bepalen. Het is het één, of het ander.
 
sportweek86
 
21
21 juli 2020 om 19:30
@ Constant En hoever moeten we gaan met het rekening houden met andermans gevoelens? Ik erger me bijvoorbeeld ook aan jou dwingende toontje sinds jij hier post. Moet jij daar nou rekening mee houden? of moet ik jou reacties maar niet meer lezen als ik me daar zo aan erger? Of moet ik daar zoals hans teeuwen zo mooi zei, een schildje voor ontwikkelen?
 
Almogaver
 
5
21 juli 2020 om 19:58
Als iemand het bepaalt, dan is het de "aanvaller". Niet degene die zich aangevallen voelt. Ik vind dat iedereen lekker mag oordelen. Hoe zwaar ik jouw mening (of van wie dan ook) vind wegen, hangt af van de argumentatie. Jouw probleem is dat je een grapje verwart met, in dit geval, het willen ontkennen van de kern van een persoon. Ik weet dat je het als voorbeeld bedoelt, maar jij kunt niet bepalen wã¡t ik ben. En ik kan niet voor jou bepalen wat jij bedoelt. Duss wanneer jij zou stellen dat "wij gewoon maar spanjaarden zijn", dan boeit jouw mening me niet. Je weet er duidelijk niets vanaf en daarom maak ik me doorgaans niet druk om dit soort onzinnige verkondigingen. Echter ben jij nu aan het bepalen wat Derksen bedoelt en dat is hã©ã©l iets anders dan hoe Akwasi of wie dan ook iets oppakt. Jij legt de verantwoordelijkheid van de gevoelens van éã©n persoon bij iemand anders. En op basis daarvan, verlang jij dat die andere zich aanpast. Fuck-dat.
 
Peperbus038
 
4
21 juli 2020 om 21:11
Een deel van de donkere gemeenschap. Niet iedereen vind een grap zwarte piet racistisch. Sterker nog 20 jaar geleden vond (bijna) niemand dit racistisch. Ik woon in holtenbroek , een multiculturele wijk in Zwolle en iedereen deed hier vroeger mee. (En nog steeds )
 
Constant kante
 
0
23 juli 2020 om 12:47
" Ik weet dat je het als voorbeeld bedoelt, maar jij kunt niet bepalen wã£â¡t ik ben. En ik kan niet voor jou bepalen wat jij bedoelt."als ik niet kan bepalen wat jij bent of wat jij bedoelt, waarom vind jij dan wel dat jij mag bepalen dat iemand anders zich niet beledigd moet voelen, als ze zich door jouw woorden beledigd voelen?? Dã¡t is de kern. Mensen vinden dat ze medemensen `zwarte Piet` mogen noemen, omdat zij `zeggen` dat ze dat puur als grapje bedoelen (en verder niets) en gaan zelfs zó ver dat ze vinden dat mensen die zich daardoor gekwetst voelen zich maar gewoon niet gekwetst moeten voelen. Dã¡t is de discussie. Maar mooi om dan te lezen dat jij, kennelijk, vindt dat anderen dan weer niet voor jou dingen mogen bepalen. Maar jij wel voor anderen dus. Okay, dat is in ieder geval helder. En zegt alles, zeker in de context van deze `discussie`. Los hiervan, ik heb jou hier wel eerder zien uitvaren tegen mensen over de Catalaanse onafhankelijkheid, jij roept hier tegen iedereen dat ze daar niets vanaf weten, als ze het niet eens zijn met jou. Kennelijk is dat hã©t argument. Dus, kennelijk weet jij gewoon helemaal niets af van racisme. Met als gevolg dat jouw mening er niet toe doet. Prima zo?
 
Almogaver
 
54
21 juli 2020 om 17:34
Hahaha, gast houd toch op! Hij viel helemaal niemand aan puur op diens huidskleur. Als dat het geval zou zijn, dan zou hij aangeklaagd kunnen worden en had ie geen schijn van kans. Hij heeft een grapje gemaakt obv een persoon en diens gedrag. Een grapje dat te maken heeft met een huidskleur is geen aanval omwille van huidskleur. Met jouw logica mogen er geen enkele vorm van grappen gemaakt worden over uiterlijk. Dergelijke meningen zijn puur vergif voor een vrije samenleving. Geef aan dat je zijn grap onsmakelijk vindt, dat je er niet om kunt lachen en je dergelijke grapjassen niet op wil zoeken. Allemaal prima. Maar iemand betichten van racisme en beweren dat hij mensen aanvalt obv huidskleur is een leugen. Dat het gevoelig zou liggen boeit helemaal geen donder. Jouw gevoel is niet belangrijker dan mijn gevoel, maar dat pretendeer je hiermee wel.
 
SocioFan1
 
8
21 juli 2020 om 18:26
Idd en het gevaarlijke is dus juist dat men dit als normaal gaat zien. De grens wordt steeds verlegd en zo gaat men dit gewoon normaal vinden en dat zogenaamd onder het mom van vrijheid van meningsuiting. Waar is het wederzijdse respect en fatsoen dan gebleven vraag ik me dan af? Als men dit maar blijft accepteren, schuift het asociale maar steeds op en wordt het alleen maar erger en ik ben het met Babel eens dat een programma als VI daar ook zeker invloed op heeft, met name door Derksen's inbreng.
 
nederland79
 
9
21 juli 2020 om 20:14
Hij kan toch moeilijk een donker persoon met een licht personage als kuifje vergelijken. Als jij je dikke schoonmoeder met iemand wilt vergelijken dan kies je toch erica terpstra en niet daphne schippers. Hij is toch donker... Dat is een feit, niet negatief, niet racistisch.
 
curtazimo
 
126
21 juli 2020 om 17:04
Ik heb geen roze haar, maar heb, net als Babel wel een kleurtje. Programma's als VI hebben mij veel plezier bezorgd en schaar ik allesbehalve onder racistisch. Ook niet als homofoob of vrouwonvriendelijk, hoogstens als lomp en ongenuanceerd... Maar goed, ik ben dan ook geen profvoetballer wiens (voetbal)acties, en haarkleur, van tijd tot tijd worden besproken op tv en die nu een soort van kop van Jut heeft gevonden in Johan Derksen...
 
gloryUnited
 
36
21 juli 2020 om 17:06
haarkleur heeft niks met racisme te maken. Als Babel blank, chinees of Indiaas was geweest en roze haar had, zou hij nog steeds belachelijk gemaakt worden.
 
curtazimo
 
43
21 juli 2020 om 17:11
Helemaal eens, dat heet dan discriminatie, als je op je haarkleur wordt beoordeeld... Mijn punt is dat het, in mijn ogen, allemaal wel meevalt met het afkraken, veroordelen, beoordelen, discrimineren in VI. Ik denk dat iemand als Manolev meer te verduren heeft gekregen dan bv Babel, Depay of Promes.
 
Kyle66
 
38
21 juli 2020 om 17:08
Ik heb hetzelfde zowel qua kleurtje als VI. Ik vond lang niet alle grappen leuk, maar vond ze zeker niet racistisch. Maar het lijkt dit moment alsof alles maar racistisch is.
 
caribbean
 
23
21 juli 2020 om 17:12
@kyle Op dit moment lijkt het er ook op dat we niks meer racistisch mogen vinden.
 
curtazimo
 
27
21 juli 2020 om 17:14
@kyle66 Ik kan me best voorstellen dat de niet gekleurde mens hier moe van word; ik zelf zit nml echt soms met verbazing te kijken wat er allemaal maar racistisch genoemd wordt... Net als dat ik me ook kan verbazen en ergeren aan de demagogie van bv Sylvana Simons of een Akwasi... En die mensen denken dan ook dat ze een heel volk representeren...
 
Roytje78
 
11
21 juli 2020 om 17:22
Babel, heeft 100% gelijk. Wat vind jij ervan dat een 13-jarige jongen de moeite neemt om zich racistisch uit te laten tegen een mens op een social media account van deze persoon?
 
curtazimo
 
16
21 juli 2020 om 17:37
@roytje78 Ik geloof niet dat er iemand is die dit bestrijdt, zegt dat dit kan of normaal is...?
 
Sirius
 
10
21 juli 2020 om 17:38
@roytje78 - Ja en nee. Zo'n kind moet wel weten dat wat hij heeft gedaan fout is, maar een 13-jarige heeft helemaal geen voorstelling bij racisme en de lading daarvan. Bovendien kennen zij de gevolgen ervan niet (goed). Dat je daar als voetballer iets aan wilt doen is prima, maar neem dan gewoon contact op met de ouders. Zo'n 12- of 13-jarige jongen publiekelijk aan de schandpaal nagelen is gewoon niet slim.
 
Roytje78
 
9
21 juli 2020 om 17:55
Babel, heeft die jongen (terecht) terechtgewezen. Die moet nu de consequenties daar maar van dragen. Hopelijk denken mensen nu 2x na voordat ze wat posten. Babel is niet degene die rascistische posts plaatst en is er ook niet voor om die jongen te ‘beschermen’ en/of ouders te benaderen (want dit is heus geen incident geweest bij Babel), ondanks dat ik begrijp dat een 13-jarige niet volledig begrijpt wat hij heeft gedaan. Als het goed is wordt deze jongen nu kei en keihard aangepakt door zijn ouders zodat hij zijn scheve en absoluut foutieve denkwijze aanpast.
 
Sirius
 
10
21 juli 2020 om 18:09
Als het niet aan hem is om die ouders te benaderen, is het ook niet aan hem om die jongen terecht te wijzen of om hem publiekelijk aan de schandpaal te nagelen. Daarmee spreek je jezelf (en Babel) dus volledig tegen. Hij deed namelijk beiden.
 
Thamike
 
4
21 juli 2020 om 19:17
@Roy, heel social media is raar. Je kunt geen stront bak induiken en zeggen het stinkt hier teveel. Als Babel er last van heeft dan moet ie gewoon zijn social media privé zetten. Want als we social als graadmeter gaan gebruiken dan mogen we morgen demonstreren tegen alle haat van alle mensen, de ministers, presentatoren, honden met grote oren etc kom op ook Babel weet dat en gebruikt en noemt dit bewust. Nogmaals ik zie ons het echte probleem zo nooit oplossen en het is wachten tot er weer een ander thema hot wordt om daar op los te gaan.
 
misseva88
 
58
21 juli 2020 om 17:05
Een vriend van me zei laatst dat toen hij zich vroeger op de basisschool misdroeg de ouder naar school kwam, de leraar bedankte en het kind thuis nog eens extra op z'n kloten gaf. Vandaag de dag komt de ouder ook naar school, maar ongeacht wat het kind heeft gedaan kwam de ouder stampij maken. 'hoe durf je mn kind te straffen, dat doe ik alleen', dat soort onzin. Dat is de generatie ettertjes die zich nu in onze samenleving begeven. Daar heeft Veronica Inside helemaal niks mee te maken.
 
bochherief
 
14
21 juli 2020 om 17:26
Wat is je punt, je reactie slaat nergens op? Bedoel je te zeggen dat iedereen moet kunnen zeggen wat ie wil zoals vroeger? Dus ook niet stilstaan bij het effect op je medemens?
 
misseva88
 
32
21 juli 2020 om 17:40
Volg anders een LOI cursusje, misschien kan je op die manier wel begrijpend leren lezen. Het gaat hier om een misdragend 13-jarig mannetje wat door de digitale schandpaal op zijn gedrag is aangesproken, daar reageer ik op. Maar verder ben je wel hartstikke stoer hoor. Want dat wilde je ongetwijfeld horen.
 
FeyenoordDelft
 
19
21 juli 2020 om 18:25
Aha daar istie weer de kreet ‘het probleem’. Wat is nou precies het probleem? Is dat dat Derksen iets ongenuanceerd zegt of dat een 12-jarige iets doms op social media roept? Nou, nou tis allemaal wat...dat gebeurde 20 jaar geleden en over 20 nog steeds....als je je serieus laat kwetsen door een kind van 12 of door Johan Derksen dan vraag je om aandacht of ben je een aansteller
 
Sirius
 
3
21 juli 2020 om 17:35
Dat zijn gewoon pure aannames. Vroeger kwam je er als leraar mee weg als je een kind met een liniaal om de vingers tikte of z`n stoel naar achteren kiepte als hij op twee poten stond te leunen. Tegenwoordig krijg je dan als leraar de politie op jouw dak en kun je jouw baan als leraar gedag zeggen vanwege geweldpleging jegens een kind. Bovendien kun je dan gaan rennen voor de ouders, want die willen dan ook nog wel even een appeltje met je schillen. Tijden veranderen en je hebt je aan de regels te houden. Waar jij het over hebt is misschien een klein percentage, maar elke weldenkende ouder straft z`n kind als dat kind zich misdragen heeft op school. Dat er ook rotte appels tussen zitten, tja... Dat heb je werkelijk met alles. Gelukkig is dat vaak een klein percentage van het geheel...
 
misseva88
 
6
21 juli 2020 om 17:44
Het gebeurt toch regelmatig. Het probleem voor leraren is dat ze getraind worden kinderen hun daden uit te laten leggen. "waarom doe je dat?", in plaats van fout gedrag te corrigeren. De generatie die nu kleine kinderen heeft is over het algemeen opgevoed met het idee dat ze alles kunnen worden en doen en geven diezelfde waarde mee aan de basisschoolkinderen van nu. Ja, dit is een generalisatie, maar wel één die breed toepasbaar is. Hierdoor zijn mensen egoïstischer geworden, wat de samenleving ernstig heeft verruwd. Daardoor heb je dus een samenleving waarin 13-jarige kutkinderen menen dat je alles kan roepen tegen andere mensen. Dat staat compleet los van Veronica Inside. Dat probleem zit dieper dan een populair televisie programma waar op zijn hoogtepunt zo'n 6-7% van de Nederlanders elke week naar de uitzendingen keken. Daar slaat Babel enorm de plank mis, wat zijn punt uiteindelijk ook zwakker maakt.
 
Sirius
 
3
21 juli 2020 om 18:07
Maar wat versta jij onder "fout gedrag corrigeren"? Als ik een ouder was, zou ik het niet accepteren als een leerkracht m'n kind met een liniaal over de vingers zou slaan of een stoel naar achteren zou trekken. Je hebt wetten, plichten en regels en daar dient iedereen zich aan te houden. Een goede leraar kan effectief binnen die regels opereren en hetzelfde geldt voor ouders. Dat het gedrag van de jeugd volledig losstaat van VI ben ik wel met je eens. Maatschappelijke problemen reflecteren op een tv programma getuigt sowieso van een gebrek aan intelligentie en maatschappelijke kennis.
 
misseva88
 
1
21 juli 2020 om 19:05
Er zit een behoorlijk verschil tussen kinderen hun daden uit laten leggen en daarbij elk antwoord maar moeten accepteren en het meppen met een liniaal, Sirius. Waar haal je dat vandaan? Hoe dan ook, ik haalde dit voorbeeld enkel aan om de onzinnigheid van Babels opmerking over de rol van VI in onze samenleving te duiden. Goed dat we het daar over eens zijn.
 
Sirius
 
1
21 juli 2020 om 19:37
Dat is nou eenmaal 1 van de manieren waarop leraren vroeger problemen "oplosten". Dan gaan we natuurlijk wel al 40 jaar of meer terug, maar tijden veranderen net als regels en de dingen die als acceptabel gezien worden. Vroeger gaven ouders je een tik aan de broek als je iets fout deed, tegenwoordig is dat kindermishandeling. Maar goed, buiten de voorbeelden: Babel lijkt me sowieso niet de aangewezen persoon om de moraalridder uit te gaan hangen. Op momenten dat 't hem niet uitkomt laat hij de politiek maar wat graag weg uit z'n social media, maar nu het 'm een keer wel uitkomt is een 12-jarige publiekelijk aan de schandpaal nagelen 'm niet vies. Mensen met een dubbele standaard heb ik niet veel mee en die zijn ook tegens ongeschikt om als voorbeeld te dienen.
 
nederland79
 
1
21 juli 2020 om 20:22
Sirius het is om te janken tegenwoordig. Mijn vrouw is docent op een middelbare school, ze kan kinderen niet zo strafwerk opgeven. De leerling heeft zoveel voordelen ondanks herhaaldelijk wangedrag. En als ze genoeg bewijs heeft verzameld om hem 3 strafregels te laten schrijven, komen de ouders boos langs. Dit heeft niks met lijfstraffen te maken, maar t is precies zoals hier bovenaan aan gegeven werd. 25 jaar geleden mocht je ook niet meer met n liniaal slaan maar ik vertelde het echt niet thuis als ik straf had, dan kreeg ik thuis nog een x straf. Nu wordt de helft van de ouders boos op de docent
 
Sirius
 
1
21 juli 2020 om 20:49
Ik kan niet inschatten hoe het er tegenwoordig aan toe gaat, maar in mijn tijd (toch nog niet zo heel lang geleden) kwam je er als leerling en als kind niet mee weg. Als ik straf kreeg op school, werden m'n ouders ingelicht en dan wist ik wel hoe laat het was als ik thuiskwam. Waarom is strafwerk tegenwoordig niet meer mogelijk dan?
 
SuperGhost
 
0
21 juli 2020 om 22:40
@misseva88:ik ben zelf docent en ik herken me niet in wat je hier zegt over het onderwijs zegt.allereerst denk ik dat je `corrigeren` en `straffen` door elkaar haalt, aangezien je denkt dat `de daden uitleggen` (je verantwoorden) geen correctie zou zijn. Dat is namelijk wel degelijk een correctie. Corrigeren is alles waarmee je probeert (ongewenst) gedrag te beã¯nvloeden. Correcties zijn dus zeker niet hetzelfde als straffen. In een les zal denk ik zo`n 99 van alle correcties zonder straf uitgevoerd worden. Als een leerling binnen komt en je zegt hem voordat de les begint even "pak je vast je boek op tafel?", dan is dat al een correctie. Uiteraard hoort daar geen straf bij. Corrigeren is een belangrijk deel in de opleidingen, dus dat klopt zeker niet.maar ik ga uit dat jij bestraffen bedoelde waar je correcties zei. Ook daar herken ik me niet in, aangezien ik gewoon straffen kan uitdelen en door collega`s en leidinggevende gewoon wordt gesteund daarin. Ik heb dit jaar vaak genoeg leerlingen uit de les gestuurd, tijdelijk op de gang gezet, strafregels gegeven, laten nablijven, mobieltje afgepakt voor de rest van de lesdag of het lokaal laten schoonmaken. Daarnaast vergis je je denk ik dat de leerling ter verantwoording roepen ter vervanging zou dienen van straf, maar dat is allerminst het geval. Ook als je een straf geeft moet de leerling uitleggen waarom hij dat deed en of hij ook begrijpt waarom dat onwenselijk gedrag is. Immers: als de leerling niet snapt wat hij fout deed en waarom dat fout is, dan gaat het gedrag niet veranderen en doet hij het de volgende keer weer en juist doordat hij het zelf moet gaan vertellen moet hij erover nadenken (reflecteren) en voorkom je dat je zelf als docent aan het oreren bent en de leerling er eigenlijk niet naar luistert en op het eind gewoon "ja" roept als je vraagt of hij het begrepen hebt. Het enige waar je wel eerst een dossier voor moet opbouwen voordat die straf uitgedeeld mag worden (maar dat is een straf die de schoolleiding geeft, niet de docent) is het schorsen van een leerling. Dit heeft echter met de leerplichtwet te maken: niet alleen de leerling heeft de plicht naar school te gaan, de school heeft ook de plicht om de leerling toe te laten op school. Er moest eerst een dossier aangemaakt worden om een leerling (tijdelijk of definitief) niet op school toe te laten.
 
nederland79
 
0
22 juli 2020 om 12:42
@superghost mijn vriendin zegt tegen een jongen dat hij zn pet af moet doen in de klas en zn tas van tafel moet halen.die jongen wil dit niet, dus zegt ze, dan ga je de klas maar uit.ouders met jongen naar de conrector, mn vriendin erbij.ja...die jongen heeft moeite met gezag dus volgende keer moet mn vriendin even heel duidelijk uitleggen waarom de pet af moet en waarom de tas niet op tafel mag....dat slaat toch alles. Hoe moet het dan later met die jongen als hij een baan heeft...denk je dat de baas hem dat allemaal gaat uitleggen. Die zegt het 2x, als je geluk hebt 3x en dan mag je opdonderen. Zo`n figuur kan nooit normaal deelnemen aan de maatschappij.thuis leert hij het blijkbaar niet, op school proberen ze het, maar krijgen ze gezeur. Als hij het in het bedrijfsleven nog moet leren is het te laat. Daarnaast missen leerlingen t ene na het andere tentamen of mondeling... Dat was vroeger gewoon een 1 als je geen goede reden had. Nu mag je het overdoen. Wie is de pineut...de docent. Die moet weer een nieuwe toets maken, die moet weer tijd vrijmaken voor een mondeling en de leerlingen doen maar wat ze willen. Ja, je mag ze niet zo maar meer een 1 geven, want uh..... Zo leren ze het toch nooit!
 
bf1994
 
16
21 juli 2020 om 17:08
Babel heeft in deze gelijk. Ik lees vaak dat voetballers boven dergelijke situaties moeten staan puur omdat ze voetballer zijn. Maar op grond van wat hoort een voetballer hierboven te staan? Het zijn net mensen zoals jij die hun eigen grenzen hebben. En alsof erboven staan en doen alsof er geen probleem is ooit een probleem heeft verholpen. Wat ik het ergste vind van grapjes maken over iemands huidskleur in het publiek is dat er racisten achter gaan staan. neem de sinterklaas discussie, ik geloof oprecht dat de mensen erachter staan omdat ze het niet racistisch vinden, maar ik ben er tegelijkertijd 100 procent zeker van dat er ook racisten achter die beweging staan. Ik ben zelf niet in Nederland geboren toen ik hier kwam en sinterklaar voor het eerst zag vond ik het niet iets racistisch. Het dook niet eens in mijn hoofd op. Toen het voor het eerst een racistische tint kreeg was wanneer ik zag dat zwarte mensen/kinderen wel eens voor zwarte piet werden uitgemaakt.
 
bochherief
 
8
21 juli 2020 om 17:15
Eens met jou, de extremen kapen het. Zelf ook nooit aan racisme gedacht bij zwarte Piet totdat anderen het als scheldwoord begonnen te gebruiken. Babe heeft zeker een punt, grotendeels eens, maar hij slaat iets door, het moet geen vendetta worden tegen VI. Zolang de nuances blijven, aan beide kanten , dan komen we verder. Maar ja ik hoorde Johan weer zeggen laatst dat ie niks verkeerds had gezegd en gedaan
 
Sirius
 
2
21 juli 2020 om 19:41
Maar dat zegt hij wel al sinds die 'grap' uit z'n mond kwam. Het is natuurlijk een oliedomme uitspraak, maar hij is wel de enigste persoon die consequent is binnen de groep mensen die het meeste lawaai maken in dit hele debat. Niet dat hij met die consequentie veel koopt, maar al die selectiviteit heb ik nu ook wel gezien. Ben je tegen racisme en wil je er streng tegenop treden? Prima, maar dan is het gelijke monniken, gelijke kappen. Ik krijg nu vooral het idee dat iedereen z'n eigen hachje aan het redden is. Ik heb niet de indruk dat er veel mensen zijn met liefde voor de medemens, maar liefde voor zichzelf en datgene waar zij zich mee identificeren.
 
 
52
21 juli 2020 om 17:08
Ik ben types als Babel zat die alles maar vanuit 1 perspectief zien en altijd in de slachtofferrol kruipen
 
falcao1984
 
1
21 juli 2020 om 18:48
In het verleden heb ik Babel nooit als een vervelende jongen ervaren. Lijkt echt iets van de laatste 2 jaar te zijn. Beetje parallel met zijn uiterlijke metamorfose.
 
SuperGhost
 
0
21 juli 2020 om 22:51
@g0d3nz0n3n:weet jij wat hij allemaal naar zijn hoofd heeft gekregen dan? Wie weet heeft hij al duizenden denigrerende opmerkingen naar zijn hoofd gekregen en spreekt hij zich nu pas uit. Bovendien: jij zit nu te klagen dat je het zat bent, terwijl je niet eens aangevallen wordt. Wie kruipt er nu in de slachtofferrol?daarnaast vind ik dat roepen dat iemand "in de slachtofferrol kruipt" zo'n enorme dooddoener, aangezien dat alleen maar gebruikt wordt om niet meer te hoeven luisteren naar de argumenten van de boodschapper en zelf ook geen enkele argumenten meer in te brengen. Ik vind het zo'n zwaktebod.
 
aardbei
 
45
21 juli 2020 om 17:09
Ik ben echt helemaal klaar met dat racisme debat. Het is er allemaal niet beter op geworden in ieder geval, nu dat BLM zo aanwezig is. Mensen die al racist waren, zijn dat nu alleen maar nog meer geworden, maar ook mensen die het absoluut niet waren, moeten nu bij alles wat ze zeggen nadenken. Op alles wordt een hap zout gestrooid. Mensen als Depay hebben het debat echt geen goed gedaan, al denken ze zelf waarschijnlijk van wel. Ook Hamilton met zijn hypocrite gedrag. Zullen we gewoon weer gaan voetballen, iedereen respecteren (wit, zwart, bruin, geel, groen of paars) en ook en klein beetje een olifantenhuidje kweken?
 
misseva88
 
22
21 juli 2020 om 17:19
Er is geen sprake van een debat. Er is een georganiseerde overheidscampagne om via de staatsomroep de bevolking te heropvoeden. Daarbij moet vooral niet meegenomen worden het over de hele noemer enorm mee valt, want het verdienmodel van de slachtofferrol moet in stand gehouden worden.
 
@Osthoved89
 
0
22 juli 2020 om 08:48
Dat mag je nog eens nader uitleggen, want wat je hier opschrijft is lastig te volgen. Een georganiseerde overheidscampagne? Heb je het ‘racismedebat’ in de Tweede Kamer gezien? Daar werd niet duidelijk uit dat er daadwerkelijk wat gaat veranderen. Verder vind ik het aanstellen van Jort Kelder als gespreksleider op de Npo bij een programma over racisme ook niet erg gelukkig gekozen. Als jij zegt dat het meevalt ben ik benieuwd waarom je dat zegt. Ik zie toch nog steeds te veel verhalen van mensen die op hun huidskleur beoordeeld worden, ipv op hun kwaliteiten.
 
bochherief
 
5
21 juli 2020 om 17:27
Waarom vind je Hamilton hypocriet?
 
aardbei
 
47
21 juli 2020 om 17:43
Multi miljonair Lewis Hamilton, woont in Monaco en betaald dus geen belasting. Hij draagt een slot met een ketting om zijn nek, als symbool dat hij een slaaf is. En dan tegelijkertijd draagt hij kleding van Mercedes, die in de oorlog joodse slaven gebruikten. Hij wordt gesponsord door Hugo Boss, die de kleren voor de Nazi`s maakten. Heb je hem daar al iets over horen roepen? Hypocriete eikel gewoon. Hetzelfde geldt voor de spelers van het Nederlands elftal. Bakken met stront gooien ze over VI heen, net op het moment dat er een ware racisme rel is ontketend. Waarom hoorde je diezelfde spelers niet eeder in dezelfde woorden? Waarom hoor je ze niet praten over Quatar? Dat past niet in hun straatje, want daar willen ze volgend jaar zelf schitteren. Pure hypocrisie allemaal en dat maakt hun verhaal er dus niet sterker op. Ik ben zelf zwaar tegen racisme, maar deze personen zorgen echt niet voor een ommekeer in denken bij mensen hoor, integendeel juist.
 
bochherief
 
13
21 juli 2020 om 17:57
Ok ik kan je volgen, maar zn kledingsponsors hebben toch niets meer met het verleden te maken? Daar is afstand van genomen. Daarnaast is een Hamilton toch juist met zijn bereik de ideale persoon om zijn verhaal over te brengen? Ik denk dat we de nuances zo dus verliezen, polarisatie aan beide kanten
 
Sirius
 
3
21 juli 2020 om 19:47
Maar dat kan je dan met alles zeggen. De situatie in Amerika heeft niets met de Formule 1 te maken, maar toch staan ze te knielen en is de kleur van de auto veranderd. Ook jij hebt een goed punt bochherief, maar als je de Formule 1 in het debat betrekt, zou ik niet weten waarom je de geschiedenis van Mercedes ook niet tevens in het debat zou mogen betrekken. Wat dat betreft slaat @aardbei de spijker op z'n kop. Mensen lijken vooral bezig met hunzelf in dat racisme-debat. Wel de voordelen, niet de nadelen willen dragen. Tja, dan ga je ook geen problemen oplossen. Bovendien vind ik het vreemd dat de media en 'gewone mensen' het debat voeren, terwijl overheden zich voorzichtig weer uit het debat trekken. Zij zijn juist de grootste factor in de bestrijding tegen racisme. De bevolking gaat dat echt niet uit zichzelf bestrijden. Dat is allang gebleken.
 
Japie_Krekel
 
5
21 juli 2020 om 19:48
@aardbei een sterk betoog en ik ben het er helemaal mee eens. iedereen wijst met de vinger naar elkaar, maar aan het eind van de dag denken alle partijen allemaal puur en alleen in eigen belang en zal de rest ze een zorg zijn
 
nederland79
 
1
22 juli 2020 om 12:47
@bochherief maar wat heeft hamilton dan met slavernij te maken? Wat hebben we tegenwoordig in Europa dan nog met slavernij te maken. Dan hoeven we het daar toch niet meer over te hebben. En toch beginnen ze daar steeds weer over.we moeten zelfs excuses aanbieden voor het slavernij verleden van Nederland...en dat zelfs aan afstammelingen van de Ashanti die zelf een veel erger slavernij verleden hebben en er extreem rijk van geworden zijn.
 
Master D
 
13
21 juli 2020 om 17:17
Hij maakt goede punten, maar voor een deel is het ook gezwets. Insinueren dat Veronica Inside structureel racistische opmerkingen maakt naar gekleurde voetballers en dat mensen daardoor denken dat zij ook racistische opmerkingen mogen maken. Er is gewoon niks van waar dat er bij Veronica Inside structureel dat soort opmerkingen gemaakt worden. Je kunt het een waardeloos programma vinden dat spelers onnodig treitert en beschadigd. Echter is dat niet direct racisme omdat het ook blanke spelers overkomt. Heel goed dat Babel voor zichzelf opkomt en men racistische teksten op hun social media accounts niet meer accepteert. Ben ik het helemaal mee eens. Echter maakt hij het programma met Derksen wel erg belangrijk door dat als kantelpunt te nemen. Van mij hadden ze het al mogen doen na die belachelijke spreekkoren richting Moreira, waar ook toen terecht vanuit Oranje een actie kwam.
 
Sirius
 
11
21 juli 2020 om 17:28
Dat is ook het probleem. De mening over VI wordt nu gekanteld naar racisme, terwijl dat programma nou eenmaal mensen en 'groepen' op de hak neemt. Bovendien hoorde ik geen voetballers toen het over andere bevolkingsgroepen ging. Zelfs toen Derksen het over Marokkanen had hielden spelers zich volledig stil en de opmerkingen over jongens met een Marokkaanse achtergrond vond ik eerlijk gezegd een stuk feller. Dan krijg ik eerder de indruk dat racisme voor hen alleen erg is als het een groep betreft waar zij zich zelf mee identificeren. Die indruk krijg ik overigens altijd als het racisme of andere problemen betreft. Mensen vinden het prima zaken volledig te negeren en om erom te lachen, zolang zij er zelf maar geen nadelen van ondervinden.
 
bochherief
 
8
21 juli 2020 om 17:34
Kanttekening. De Marokkaanse samenleving, of een deel iig, heeft wel.degelijk van zich laten horen na de opmerkingen van Derksen. Maar daar is niet naar geluisterd.
 
Master D
 
2
21 juli 2020 om 17:43
Natuurlijk is men selectief in het benoemen van racisme en heb je mensen die daarin helemaal doorslaan. Racisme zit in alle culturen. Echter framen sommigen het alsof alleen witte mannen zich aan racisme schuldig kunnen maken. Naar verhouding valt het in Nederland mee met racisme. In weinig andere landen heb je het als minderheid binnen een land beter. Dat neemt niet weg dat er racisme is in Nederland en dat je die zeker op het gebied van arbeidsmarkt, huisvesting, etc. moet benoemen en bestrijden. Volgens mij wordt dat ook niet ontkent door Veronica Inside. Echter wordt nu gedaan alsof het hier verschrikkelijk leven is en dat valt naar verhouding mee. Waarmee iedere bagger die iemand over zijn of haar huidskleur op social media uitgestort krijgt natuurlijk een schande is. Heb echter niet de illusie dat dit fenomeen binnen tig jaar is opgelost als Johan Derksen van de buis is.
 
bochherief
 
6
21 juli 2020 om 17:48
Het is in essentie de meerderheid die zich schuldig kan maken aan racisme. In Nederland is dit dus de blanke, in Zimbabwe de zwarte man. Omdat in theorie deze groep bepaalt wie wel en wie niet wordt opgenomen in de groep.
 
Sirius
 
1
21 juli 2020 om 17:57
Dat werd bij lange na geen landelijke rel en er was geen speler die ernaar kraaide. Memphis niet, Babel niet, De Jong niet, Wijnaldum niet en zo kunnen we ze allemaal wel op gaan noemen. Racisme-discussies zijn me sowieso altijd veel te selectief. Mensen denken alleen aan hun eigen hachje.
 
Lierse1997
 
4
21 juli 2020 om 17:57
Ieder individu kan zich racistisch uitlaten. Volgens jouw redenatie kan in Nederland een zwarte niet racistisch zijn en een blanke in Zimbabwe idem.
 
bochherief
 
0
21 juli 2020 om 18:01
Nee mijn redenatie is dat de meerderheid zijn stempel drukt. Iedereen kan racistisch zijn maar het effect van de grote groep is bepalender
 
Lierse1997
 
1
21 juli 2020 om 18:05
Daar heb je inderdaad nog wel een punt, maar dan is “in essentie is het de meerderheid die zich schuldig kan maken aan racisme” nogal fors verwoordt.
 
Sirius
 
0
21 juli 2020 om 21:32
@bochherief - Het is meer een kwestie van de verdeling. Als een bevolkingsgroep in de meerderheid is, zitten er ook automatisch meer gekken tussen. In die context heb je wel gelijk.
 
nederland79
 
0
22 juli 2020 om 12:49
@bochherrief dan heb je het over institutioneel racisme. Maar er zijn toch genoeg marokkanen die zich racistisch gedragen tegen Joden, homo's en vrouwen.
 
Japie_Krekel
 
7
21 juli 2020 om 17:17
Prima teksten al vind ik hem ietswat doorslaan wat betreft VI, maar nu nog stelling nemen de slavernij van de immigranten in Qatar en je draagt zelf ook je steentje bij aan een betere wereld voor je achtergestelde medemens die zonder respect wordt behandeld op basis van afkomst
 
M.Pjanic
 
19
21 juli 2020 om 17:28
Ja Japie? En wat zijn jouw bijdragen geweest aan een betere wereld? Heb je de WK's in Zuid Afrika geboycot door er niet naar te kijken? Of het WK in Rusland? Koop je nog producten uit China en India? Rij je al een elektrische auto? En zo niet, waarom niet? Zo makkelijk om te oordelen over iemand die je niet kent en dat alleen omdat hij een ander standpunt inneemt dan die van jezelf. Jij denkt hier een grens te kunnen trekken door Qatar er bij te betrekken en indien deze geboycot wordt dan is het opeens wel allemaal te verantwoorden wat er wordt gezegd en geschreven door sommige mensen. Klinklare onzin als je het mij vraagt en jij bent dan ook onderdeel van heel het probleem.
 
Japie_Krekel
 
8
21 juli 2020 om 17:38
@m.pjanic ik ben gewoon van mening dat als je mee gaat werken aan het in stand houden van de slavernij in Qatar om wat geld en roem te vergaren daar je erg dubbel bent in je moraal wat betreft de mensenrechten. ik ben niet direct betrokken bij Qatar. Oranje wel want die gaan voetballen in stadions waar duizenden dode slaven voor zijn gestorven dus ik vind die vergelijking sowieso al mank gaan. al zou mijn werkgever me verplichten om daar naartoe te gaan, mij ga je daar niet zien
 
M.Pjanic
 
11
21 juli 2020 om 17:53
Ja want voordat het bouwen van de stadions in Qatar begon, wist jij natuurlijk al van de slavenarbeid in het land en was jij er al fel op tegen hoe mensen daar werden behandeld? Jij noemt nu wat er in Qatar gebeurd slavenarbeid maar dit staat compleet los van waar Babel en andere spelers zich over hebben uitgesproken. Het gaat niet over discriminatie op basis van loon of je arbeidsvoorwaarde of leefomstandigheden. Het gaat over discriminatie op basis van hun huidskleur. En het feit dat jij en vele andere dit als hetzelfde willen beschouwen is wegkijken in mijn optiek. Je erkent het probleem niet en verplaatst het door een ander onderwerp aan te snijden.
 
Lierse1997
 
5
21 juli 2020 om 17:59
In Qatar werken ook de niet-Arabieren onder de slechtste omstandigheden hoor. Daar speelt er toch ook wel een gevoel van superioriteit ten opzichte van andere volkeren.
 
Japie_Krekel
 
1
21 juli 2020 om 18:01
@m.pjanic ik heb me erin verdiept en kijk zelf even wat docu`s over de bouw van die stadions daar en ik ben er bijna van overtuigd dat je dezelfde mening gaat hebben want het is echt heel ernstig daar. niemand kijkt weg van racisme, het is constant in het nieuws. mensen kijken weg van het slavernij probleem omdat ze straks zonder schuldgevoel willen juichen als Oranje daar goed presteert. ik erken dat er een racismeprobleem is want ik ben niet kippig, maar ik werk ook niet met een dubbele moraal dus ik erken ook dat er een heel groot probleem is in Qatar en daarom ben ik heel teleurgesteld in onze Oranje internationals. die lijken alleen dingen te willen boycotten waarvan ze zelf geen financiele nadelen ondervinden en de ellende van andere mensen boeit ze schijnbaar verder heel weinig
 
Japie_Krekel
 
1
21 juli 2020 om 18:04
@lierse1997 slechte omstandigheden is zelfs nog licht uitgedrukt. er vallen daar doden bij bosjes bij de bouw van die stadions en ze krijgen bijna niks betaald en worden met veel te veel man in barakken gestopt waarin echt niemand wil zitten. het land verlaten zit er ook niet in want je paspoort wordt meteen afgepakt bij aankomst. dit is niks meer of minder dan slavernij maar dan anno 2020
 
sloep01
 
0
21 juli 2020 om 18:46
Wat ik mij wel afvraag is wat zou jij doen als je international was ? Denk je dan ook van ach wat kan mij dat geld schelen is ga daar niet heen , terwijl uitkomen voor je land op een WK het hoogste is wat je kunt bereiken , je kunt nu lekker vanuit je luie stoel zeggen dan ging ik niet , dat is zo makkelijk scoren . Als je alle landen waar wat mis is zou boycotten kun je beten aan geen enkele cup deelnemen , dan kun je niet naar Rusland, Turkije om maar wat te noemen . Ik ben in vele landen geweest Ook foute maar wat kan ik of wij er aan doen niet gaan ? Ik wil de wereld zien en hoop nog vele landen te zien ik blijf niet thuis zitten om de moraalridder uit te hangen hoor , of loopt jou auto op water om maar wat te noemen want die brandstof komt ook uit hele foute landen waar onze regering zaken mee doet maar ook daar heb je ongetwijfeld wel weer een antwoordt op
 
Lierse1997
 
3
21 juli 2020 om 18:57
@Sloep, als je genoeg met de zaak betrokken bent om een tv-programma te boycotten, zou je dat ook moeten zijn in het geval van een WK naar mijn idee. Anders komt het op mij nogal over als alleen voor iets opkomen als het jezelf geen enkele schade berokkent.
 
sloep01
 
2
21 juli 2020 om 19:08
(lierse1997) Ja daar heb je deels helemaal gelijk in , jou kan ik nl beter pruimen als sommige andere die steeds maar weer dezelfde CD afdraaien , maar als je profvoetballer bent kom je in allerlei landen en ook hele foute als je die allemaal gaat boycotten dan kun je nergens meer voetballen , en natuurlijk zijn er hele foute landen en tuurlijk is Qatar dat ook maar wie heeft de WK aan dat land gegeven ? En wie gaf het WK aan zuid Afrika en wie gaf het WK aan Rusland ja moet je daar dan niet heengaan ? als voetballer , het is allemaal zo makkelijk van sommige om de moraalridder uit te hangen maar zij staan niet in de schoenen van de spelers .
 
Japie_Krekel
 
0
21 juli 2020 om 19:46
@sloep01 maar zijn de spelers dan ook geen moraalridders? hun willen het slavernijprobleem in Qatar bagatelliseren en van tafel vegen, maar ze staan zelf niet in de schoenen van de slaven in Qatar. uiteindelijk komt alles op 1 ding neer. iedereen wijst met de vinger naar elkaar maar aan het eind van de dag denkt iedereen puur en alleen aan hun eigen belang en zal de rest ze een zorg zijn
 
M.Pjanic
 
5
21 juli 2020 om 20:13
Volgens mij werd het slavernij verhaal door Akwasi aangesneden. Zover ik het weet hebben de Oranje internationals afstand genomen van het programma VI. Door de vele discriminerende opmerkingen die door de jaren heen zijn gemaakt. Als je het een keer eens bent met iemand betekent het niet dat je het op elke onderwerp eens bent. Ik ben het soms eens met wat Wilders zegt in de politiek maar dat betekent niet dat ik hem steun. Als een deel van de Oranje internationals het ermee eens is over de discriminerende opmerking van Derksen over Akwasi, dan betekent het niet dat ze over alles wat Akwasi zei op het plein eens zijn. Dus je slavernij link met Qatar slaat gewoon nergens op.
 
Japie_Krekel
 
1
21 juli 2020 om 20:34
@m.pjanic dat kan maar Akwasi gaat zover ik weet niet cashen in Qatar dus die staat hier los van, maar mooi dat hij het iig aankaart en mensen er bewust van maakt. die slavernij link slaat imo overal op wat betreft Oranje. Oranje gaat namelijk meehelpen aan het in stand houden van de slavernij daar door in die stadions te gaan voetballen dus ze zijn er direct bij betrokken. had Oranje echt een steentje willen bijdragen aan een betere wereld en betere toekomst voor de achtergestelde mens hadden ze een krachtig statement dat impact heeft kunnen maken door dat WK in Qatar te boycotten. dat ze VI boycotten is geen statement maken imo omdat het lekker makkelijk is aangezien je er toch niet direct bij betrokken bent. waarschijnlijk was het ook gewoon irritatie omdat ze moeilijk tegen kritiek kunnen na een slechte wedstrijd en nu hadden ze dan eindelijk een keer een stok om VI mee terug te slaan
 
sloep01
 
1
21 juli 2020 om 20:59
(japie)ik blijf het waanzinnig knap vinden door te reageren en geen antwoord te geven hetgeen ik eigenlijk vraag ik weet dat Qatar zowat een obsessie voor je is maar geef ook antwoord op mijn post van die andere Wk`s waar we ook waren zoals zuid Afrika en Rusland waar dingen gebeuren die net zo erg zijn maar dat past natuurlijk niet in jou straatje behalve Qatar , Wat zal jij een slechte zomer hebben zeg zonder te lijken naar het WK in 2022
 
Sirius
 
2
21 juli 2020 om 21:35
@m.pjanic - Totaal niet relevant, aangezien het niet Japie_krekel is die oproept tot een boycot en oproept tot actie. Hij probeert enkel de hypocrisie duidelijk te maken. Je ziet toch zelf hopelijk ook wel de selectiviteit in de discussies over racisme de laatste tijd mag ik hopen?
 
Japie_Krekel
 
1
21 juli 2020 om 21:46
@sloep01 daar stond ik destijds ook niet achter maar we zitten nu in de actualiteit dus wat hebben we daar nu nog aan? nu gaat het over Qatar. waarom wordt er elke keer gewezen naar andere landen of Wk`s of andere mensen als het over Qatar gaat? waarom daar ook niet een keer inhoudelijk op ingaan ipv steeds met argumenten te komen waar mensen hun benzine tanken of dat ze naar dat WK gaan kijken? heb ik morgen ook het recht om iemand op straat te mishandelen omdat er genoeg andere mishandelingsincidenten zijn te noemen in Nederland? dit gaat over internationals die mensen allerlei verwijten maken om zichzelf vervolgens te verwikkelen in minimaal net zulke foute praktijken als de mensen die ze dingen verwijten, maar daar wordt steeds omheen gedraaid, want anderen doen het ook.
 
Lierse1997
 
1
21 juli 2020 om 22:35
@Sloep, ja dat ben ik wel met je eens. Voor sommigen is het een eenvoudige drogreden geworden. Maar ik vind het wel nog een relevante vraag ondertussen. Het is gewoon jammer dat de nuance wat weg is.
 
sloep01
 
7
21 juli 2020 om 17:32
Je blijft maar bezig met Qatar hou er een over op het is niet Qatar die fout zit maar de FIFA die heeft het WK toegewezen aan dat klote land dus de fifa is degene die alleen maar aan geld heeft gedacht dat is de grote corrupte bende die niet deugd , en dat Qatar een fout land is weten we nu wel hoor .
 
Lierse1997
 
11
21 juli 2020 om 17:35
Weet je trouwens al dat Qatar echt een verschrikkelijk land is?
 
Japie_Krekel
 
4
21 juli 2020 om 17:41
@sloep01 niemand heeft toch een pistool gezet op het hoofd van onze internationals om daar te gaan voetballen? als mensen hier over gaan ophouden is er wat goed mis met deze wereld. kijk anders even online wat docu`s over de situatie met de bouw van die stadions daar en dan snap je mijn punt wat beter denk ik. het is mensonterend want er daar met die immigranten gebeurd en dat allemaal voor een potje voetbal
 
Japie_Krekel
 
2
21 juli 2020 om 17:50
@lierse1997 geloof mij dat de immigranten die daar die stadions bouwen het iig een stuk zwaarder hebben dan onze voetbalmiljonairs van Oranje. die verliezen hun leven daar bij de bouw van stadions waarin onze Oranje internationals straks weer wat nieuwe Rolex horloges en dure auto`s gaan verdienen. je wil wel begrip voor de ellende die jezelf ervaart maar je hebt zelf als international geen enkele empathie voor de mensenrechten daar en schuift het probleem voor het gemak van de tafel omdat de mensenrechten nu je geld kan gaan verdienen nu even niet zo lekker uitkomen. het meest trieste excuus was nog wel Koeman met zijn benzineverhaal om dit probleem te bagatelliseren. en dat is dan het uithangbord van je nationale elftal
 
Lierse1997
 
3
21 juli 2020 om 18:01
Ik ben het er echt nog wel over eens met jou hoor. Alleen snap ik wel dat iemand hier stelt dat hij wat moe wordt van het constante vermelden van Qatar. Ik vind het zeker nu en dan relevant om te vermelden, maar in deze context zie ik die relevantie niet echt.
 
Japie_Krekel
 
1
21 juli 2020 om 18:09
@lierse1997 ik vind het te makkelijk van onze internationals om dingen te boycotten waar ze zelf geen financiele hinder van ondervinden. op het moment dat er ergens geld te halen valt is er geen enkele empathie meer voor de achtergestelde mens of moderne slaaf. ik vind onze internationals daarom hypocriet want ze willen wel begrip voor alle ellende die hun mee maken maar de ellende die de slaven daar in Qatar mee maken bij de bouw van die stadions dat boeit ze dan verder niet omdat er geld en roem te vergaren valt. op dat moment gaan ze zelfs meehelpen aan het in stand houden van de ellende daar
 
Lierse1997
 
7
21 juli 2020 om 18:14
Ja dat ben ik dus echt volledig met je eens. Alleen kan ik snappen dat sommige mensen het niet echt relevant vinden onder dit topic.
 
Schwarz
 
0
21 juli 2020 om 19:53
Japie ga jij naar dat WK kijken?
 
Schwarz
 
1
21 juli 2020 om 19:58
Laat ik het anders stellen, ik durf te wedden dat jij naar dat WK gaat kijken. Dan boycot je iets niet op basis van je idealen omdat de dagelijkse geneugten als je passie voor voetbal het overwinnen. Hoezo zou een voetballer, voor wie veel meer op het spel staat, zijn carrière in de waagschaal zetten voor zijn idealen, terwijl de uitkomst van die acties uiterst twijfelachtig zijn, gezien de corruptie bovenin de voetbalpyramide
 
Japie_Krekel
 
3
21 juli 2020 om 20:06
deze internationals willen echter wel dat Derksen zijn idealen opzij zet voor hun en een verplicht excuus voor iets wat hij niet zo bedoelde maar wat hun als kwetsend hebben ervaren, maar zelf willen ze hun idealen niet opzij zetten voor het leed van anderen die sterven bij het bouwen van stadions waarin onze internationals straks geld en roem willen gaan vergaren. wat voor signaal geef je dan af? dat het makkelijker is iets te boycotten waar je geen Rolex aan kan verdienen? ik heb niet eens zin om naar dit WK te gaan kijken en deze lichting internationals te gaan supporten maar sowieso staat dat los van de discussie. ik ga niet een programma boycotten namelijk om een verkeerde grap om vervolgens wel geld en roem te gaan vergaren over de rug van duizenden doden immigranten. staat er een hoop geld op het spel is een moraal weinig meer waard blijkbaar. je wil begrip van anderen voor je eigen sores maar je hebt als international zelf totaal geen begrip voor andermans sores. wat voor een signaal geef je dan af en wanneer ga je zelf het goede voorbeeld geven?
 
RamonDiaz
 
3
21 juli 2020 om 22:35
@Japie_Krekel Die internationals hebben sowieso in veel gevallen totaal geen realistisch wereldbeeld. Begonnen als jonge talenten en hun hele carierre door clubs, fans en pers op een voetstuk geplaatst, alles wat ze doen is geweldig en mochten er clubs of mensen die hun bekritiseren of niet voldoende belonen is er wel een type Raiola die het vuile werk voor hun opknapt. Een Ryan Babel bijvoorbeeld wil graag naar een wk in Qatar waar het geen geheim is dat arbeiders uit Azië slavenarbeid leveren om stadions voor dit voetbalfeest te bouwen maar Ryan is stil, lekker voetballen voor veel geld in de Verenigde Arabische Emiraten waar tegenstanders van het regime worden gemarteld en vermoord maar Ryan is weer lekker stil, lekker daarna ballen voor nog steeds veel geld maar dan in Turkije, een land waar journalisten, leraren en vele anderen zonder enige vorm van proces vastzitten maar Ryan is weer oorverdovend stil. Hebben we hier in Nederland Johan Derksen die een grap durft te maken door bij een zwarte piet foto zich af te vragen of het Akwasi is dan is Ryan Babel ineens klaarwakker en word er gestrooid met het woord racisme, misschien moet Ryan niet zo hypocriet doen en beter om zich heen kijken in de landen waar hij zijn geld heeft verdiend en dankbaar zijn dat hij daar voetballer was ipv een bouwvakker, journalist of iemand van de oppositie.
 
Japie_Krekel
 
2
21 juli 2020 om 22:45
@ramondiaz dat is ook mijn probleem met de internationals. als je dan een statement maakt en vervolgens ga je wel aan iets mee werken wat echt niet door de beugel kan dan vraag ik me echt af wat voor signaal je nou precies wil afgeven
 
Sirius
 
6
21 juli 2020 om 17:23
Hij heeft op zich ook wel een punt. Wat dat betreft is hij natuurlijk de baas over zijn account en bepaalt hij zelf wat hij accepteert en wat niet. Ik vond overigens wel dat hij de situatie met die 12-jarige jongen verkeerd aangepakt heeft, maar goed; je kunt ook niet alles goed doen. Ik vind het alleen zo schrijnend dat het altijd zo selectief is. Normaal hoor je Babel niet, maar als iets dan ineens landelijk nieuws is en zo'n grote discussie wordt, is hij het spontaan zat tot de storm weer gaat liggen. Je kunt zelf ook campagnes e.d. opstarten, maar uiteindelijk is het bij Babel ook alleen maar roepen, met het vingertje wijzen en vervolgens niets doen. Tja, dan maak je de situatie er echt niet beter op. Wat een speler dan met VI doet moeten ze helemaal zelf weten, maar dat statement van "wij als Oranje boycotten Vi" is natuurlijk ook pure hypocrisie en daarvan hebben we alle argumenten al voorbij zien komen. Toch wacht ik nog steeds op mensen die in (werkende) oplossingen denken en niet zelf alles in hokjes plaatsen.
 
Ajax/barca2014
 
2
21 juli 2020 om 17:39
Hier kaart je dus iets aan wat ook niet onbelangrijk is. Ik heb het gevoel dat al die Bn'ers het racisme kaartje gebruiken voor commerciele belangen. Kijk bijvoorbeeld naar Lewis Hamilton die voor meer diversiteit in de Formule 1 schreeuwt, terwijl zijn eigen team (dus coureurs en technici) volledig blank zijn. Dat gevoel heb ik dus ook bij spelers als Babel. Kom op zeg. Dankzij een podium als Instagram verdient hij letterlijk enorme bedragen om gesponsorde producten aan te prijzen. Is het dan zo erg dat je een keer door zwakbegaafde of ondoordachte jongeren beledigd wordt?
 
bochherief
 
6
21 juli 2020 om 17:45
Eigenlijk zeg je dat als iemand goed genoeg wordt betaald, racistisch mag worden bejegend. Heb je dit door?
 
TILBURG013
 
3
21 juli 2020 om 17:58
Ja maar op basis van je uiterlijk uitgescholden worden is dus altijd racisme? Zou wat zijn als mensen met een bril, mensen met rood haar of mensen zouden gaan zeuren als ze uit worden gescholden voor brillejood, kaaskop of ginger. Mensen worden nou eenmaal beledigd op hun uiterlijk. Dat betekent niet dat het motief altijd racisme is.. en daarmee wil ik het ook absoluut niet goedpraten want racisme bestaat zeker. Maar de manier waarop deze discussie gevoerd wordt is zo irritant. Alles wat tegen iemand wordt gezegd met een kleurtje, is direct racisme. Maar over blanken mag alles gezegd , over het christendom of over homo’s mag elke grap gemaakt worden. Maar owee als het over donkere mensen of de islam gaat, dan is het gelijk racisme..
 
Ajax/barca2014
 
0
21 juli 2020 om 18:17
Natuurlijk is het niet fijn, maar hoort nu eenmaal bij je status als bekende persoon. Als je de lusten wilt hebben, moet je ook met de lasten leren omgaan. Alsof de acties van Babel er nu voor zullen zorgen dat idioten en gekken hem nu geen vervelende berichten zullen sturen? Mijn advies voor hem is om dan gewoon je account privé te houden, en je foto’s en meningen enkel in een gesloten kring plaatsen.
 
Japie_Krekel
 
0
21 juli 2020 om 18:24
@tilburg013 ik vind dat een lastige vergelijking maar ik denk wel dat Babel zo een figuur is die meteen beledigd is als je iets zegt over zijn rare roze kapsel. ik geloof persoonlijk ook dat deel van de haat van onze internationals richting VI al langer speelde omdat ze na mindere prestaties vaak zwaar bekritiseerd werden in dat programma en dat ze nu Derksen de fout inging meteen de perfecte stok dachten te hebben om mee te slaan. voetballers zijn vaak toch al snel in hun eer aangetast en al hebben ze een zaadpot gespeeld willen ze dat liever niet horen
 
TILBURG013
 
20
21 juli 2020 om 17:36
Aaaah, want alleen zwarte mensen worden natuurlijk beledigd of krijgen haatcomments. Dat is totaal niet het geval bij blanke mensen.. (sarcasme). Geert Wilders kan niet eens even koffie gaan drinken op het terras of zelfs een stukje fietsen of autorijden. En ik denk dat de meerderheid van de mensen die hem bedreigd toch echt een migratie achtergrond zal hebben.. of Rob Jetten, Mark Rutte en Baudet worden niet bedreigd zeker? Sterker nog, ik denk dat Johan Derksen ook regelmatig bedreigd wordt.. zullen het maar niet gaan hebben over hoe homo’s worden behandeld door een groot deel van de Marokkaanse mannelijke jeugd. Het vervelende van deze hele discussie is dat hij zo eentonig is. Als je een vorm van kritiek hebt of het er niet helemaal mee eens ben dan ben je gelijk een racist. Werd ook weer pijnlijk duidelijk bij de formule 1.. of dat alleen donkere mensen last hebben van beledigende teksten.. alles wat tegen een donker persoon wordt gezegd, is racisme. Deze mensen staan echt enorm ver van de realiteit, niet aangenomen = racisme, afgewezen worden door een voetbalclub = racisme, 2de worden op het EK = racisme, als tweede worden geholpen bij de kapper = racisme. En het meest domme was nog wel Jesse klaver die ging roepen dat het racisme duidelijk is te zien in de tweede kamer, omdat er meer autochtone mensen in de kamer zitten dan allochtone.. tuurlijk Jesse, je woont ook in een oorspronkelijk blank land, toch logisch dat je dan meer blanken in je parlement hebt. En ik kan wel weer mijn comment afsluiten met ik ben tegen racisme en dit moet hard aangepakt worden maar dit is toch vanzelfsprekend? Dat je dit überhaupt nog moet benadrukken, is heel het probleem van deze discussie. Je moet je wel zo uitspreken want anders ben je direct een racist. Om eerlijk te zijn ben ik helemaal klaar met al die linkse idioten die ons land verpesten, dan maar een keer niet politiek correct,.
 
Scouserper
 
4
21 juli 2020 om 19:17
Top comment,chapeau! Vind jij ook dat verrekte weinig blanken in de NBA mee mogen doen?moeten we daar ook iets voor gaan organiseren? Sarcasme natuurlijk,maar we kunnen er maar beter mee blijven lachen. Racisme bestrijden ben ik het mee eens,maar niet alles is racisme natuurlijk,wordt nu wel veel aangegrepen met een drogreden...allerlei tv series schrappen afleveringen waar eventuele discussie over racisme kan ontstaan,ik zal je eerlijk vertellen dat ik altijd in een deuk lag bij Fawlty Towers,ben ik nu een slecht mens?
 
baloog
 
4
21 juli 2020 om 17:41
Ik probeer hier niet racisme te bagataliseren, er zijn namelijk helaas een aanzienlijke groep mensen die zichzelf en hun ras superieur vinden en vandaar uit redeneren. Ik denk echter dat veel van de berichten die Babel en met hem vele andere publieke personen ontvangen, niet direct met racistische motieven worden gestuurd. Ze worden gestuurd om de ontvangers zoveel mogelijk te kwetsen. De manier waarop maakt ze vaak weinig uit, als ze maar de ontvanger zo goed mogelijk kunnen raken. Dit is helaas zo ontzettend makkelijk geworden in de huidige tijd, en vaak zonder gevolgen.
 
TILBURG013
 
4
21 juli 2020 om 17:46
Precies, maar dit snappen zij niet.. en je mag het eigenlijk ook niet zeggen. Maar ze pakken je gewoon om je uit te schelden. Blanke spelers worden ook gewoon voor alles en nog wat uitgescholden.. alleen zij zijn niet zwart dus dan maakt het niet uit.
 
Lierse1997
 
5
21 juli 2020 om 17:49
Ja dat denk ik eigenlijk ook. En ik denk dat vanaf een persoon duidelijk maakt dat hij bepaalde dingen niet vindt kunnen, er net meer van die dingen gestuurd zullen worden. Maar om dergelijke mensen tegen te houden in hun belachelijke berichten te verzenden zal echt een Sisyphos-opdracht zijn.
 
pinko
 
9
21 juli 2020 om 17:54
VI is helemaal niet een programma met een racistische inslag. Dat Babel dat zegt, betekent niet dat het ook zo is. VI is gewoon een soort kantinepraat programma, gelardeerd met anekdotes uit de oude doos. En daarin worden ook voetballers op de hak genomen. Daarnaast is het ook nog eens zo, dat als je het niet leuk vindt, je nog altijd naar iets anders kunt kijken. Vrijheid blijheid. Om maar te zwijgen over die buitenproportionele ophef vanwege die onschuldige grap van Derksen. Dat moment is gretig aangegrepen om een statement te maken en bijna iedere blanke Nederlander, bewust of onbewust, te bombarderen tot aspirant racist. Het blijkt achteraf ook nog eens dat dit averechts heeft gewerkt. In plaats van echte misstanden aan de kaak te stellen, is er alleen maar meer en meer gepolariseerd. En om dan als Babel een dertienjarige (!) jongen aan de schandpaal te nagelen, is wel de makkelijkste weg. Doet me denken aan een opname van mevr. S. Simons. Ergens in Amsterdam, met de camera er bij net zo lang wachten totdat iemand tegen haar een verkeerde opmerking maakt. Of een Arie Boomsma, die net zo lang zoekt op zijn profiel naar iemand, die een foute opmerking plaatst. Nou, in de huidige tijd hoef je daar niet lang op te wachten. Anno 2020 sociale media. Dan is dit de uitkomst. En dat heeft in de kern niets te maken met racisme. Maar alles met maatschappelijke verruwing. Echter, tegenwoordig wordt alles aangegrepen om er te pas en te onpas het etiket racisme op te plakken.. En dat lukt zo wel aardig.
 
falcao1984
 
2
21 juli 2020 om 17:57
Dat gescheld is ook belachelijk maar gebeurt helaas over de linie. Over een breed scala aan thema’s. Noem het de keerzijde van de mondige Nederlander. Met racisme heeft het in mijn optiek niets te maken.
 
tinus45
 
5
21 juli 2020 om 18:05
Babel eet zeker ook nooit Chinees omdat dat enkel en alleen door Chinezen word bereid en heeft zich al afgemeld bij Koeman voor een eventuele selectie voor het WK qatar uiteraard. Blijf me verbazen hoe selectief al die mensen zijn denken nu hun stem te moeten laten horen.
 
Feelingood
 
3
21 juli 2020 om 18:27
Ik zal echt niet ontkennen dat racisme een item is hoor, maar dit gaat me een brug te ver.. bij VI zitten 3 clowns elkaar al jaren op te stoken, ze zijn dusdanig vaak onterecht negatief en zijkerig in mijn ogen.. maar ze doen dit gewoon richting iedereen.. ze pakken donkere jongens echt niet harder aan, ze pakken iedereen die afwijkt van de standaard! Heeft niet te maken met huidskleur!
 
sebasjuh
 
0
21 juli 2020 om 18:36
Maar moet je dan niet eens die social media accounts aanpakken? Pak die platformen dan aan waar het gebeurd maar die willen ze zelf toch ook aanhouden zodat ze kunnen pronken met hun luxe. Nu zeg ik niet dat ze het zelf uitlokken want die zielige reacties op social media achterlaten omdat je anoniem denkt te zijn is echt zielig. Misschien een account laten aanmaken aan de hand van je bsn nummer dan ben je van veel domme reacties af. Moet wel zeggen dat VI niet echt racistisch is omdat ze natuurlijk iedereen ‘gewoon’ aanpakken en echt niet alleen de gekleurde mensen.
 
Nalyd
 
0
21 juli 2020 om 18:40
Wat een onzin. Kijk, ik ben het wel mee eens dat er een kern van waarheid in zit: als er racistische grappen worden gemaakt, dan wordt dat inderdaad meer genormaliseerd en ergens kan dat het effect hebben dat mensen dat niet meer als grap zien. Dus met mijn Arabische vrienden maak ik grappen over dat ze terrorist zien, tegen mij maken ze grappen dat ik een kolonist ben, Aziatische vrienden zijn goed in wiskunde, etc. En natuurlijk moet je wel oppassen dat ze dat oké vinden, want dat kan een gevoelige snaar raken. Waar Babel naar toe wil is dat alles gezegd mag worden, behalve over zwarten. Dus al het bovengenoemde is nog oké, behalve dat je een grap over een zwarte maakt. En dat is onzin. Zoiets moet per geval bekeken worden, maar om alles over een kant te gooien en zeggen dat elk zwart persoon een overgevoelig en infantiel persoon is die beschermd moet worden van de buitenwereld lijkt me nou ook geen goede boodschap. En dat verhaal over dat Babel een klopjacht op die jongen liet uitvoeren: hij kreeg kritiek omdat hij juist een voorbeeldfunctie heeft en dit over een kind ging. Als je dat kind zo graag wil helpen zoek je zijn ouders op en ga je in gesprek; je publiceert privé info dan niet naar al je volgers, die allemaal net zo’n hoog IQ en goede opvoeding als dat kind hebben, en dat kind waarschijnlijk alles naar zijn hoofd hebben geslingerd. En bedenk nu zelf wat dat kind heeft geleerd: als jij een slechte interactie met iemand hebt, dan denk je niet van “nou, hij heeft gelijk, ik denk nu een stuk positiever over hem.” Nee, je denkt “wat een klootzak, die ga ik met de grond gelijkmaken de volgende keer.” Iemand forceren tot iets werkt nooit, maar een dialoog wel.
 
AjaxNL!
 
2
21 juli 2020 om 19:22
Grapjassen die internationals.. Boycotten, maar toch gewoon laten interviewen door VI. Ihattaren en Dumfries bij psv
 
Sirius
 
2
21 juli 2020 om 19:52
Ihattaren heeft nog nooit bij de selectie gezeten en heeft zich er ook niet (publiekelijk) over uitgelaten. Wat kun je die jongen in hemelsnaam kwalijk nemen?
 
 
4
21 juli 2020 om 19:49
Ik ben vol tegen racisme, maar raak wel geïrriteerd door deze onzin. Ik vind VI geen leuk programma en derksen en grote enkel die veel op de man af speelt. Maar een racist vind ik hem niet. Akwasi mag zeggen dat het zwarte Piet in het gezicht schopt, Babel mag een kind belachelijk maken (benieuwd wat hij ervan als zijn kinderen openlijk vernederd worden) en een rapper die vooral vrouwen discrimineert in zijn songteksten voelt zich op de zwarte cross gediscrimineerd omdat hij alleen het bord over een moslim leest (hier wordt alles en iedereen belachelijk maakt). Discriminatie is niet goed, maar je kunt overdrijven en het wordt nu allemaal wel 1 kant op gepraat.
 
RamonDiaz
 
6
21 juli 2020 om 19:49
Het ironische is dat Ryan Babel in de zogenaamde racisme discussie degene is met de andere internationals die alleen maar in zwart wit denkt. Voetbal Inside is een programma wat sinds 2001 bestaat, veel verder dan een aantal grappen over homo’s, Sylvana Simons en Akwasi komen we vele honderden uren van dit programma niet waarover selectief verontwaardigden graag het woord racisme zouden willen uitschreeuwen. Wanneer horen we deze jongens spreken als het over echte zaken gaat dan over een zwarte piet vergelijking, je kunt VI boycotten maar je kan ook een wk boycotten, of een andere club kiezen dan eentje met een foute sponsor of een land waar een dictatuur heerst of waar er grote armoede is of waar andersgelovigen worden vervolgd of homorechten met voeten worden getreden maar dan is het ineens de ver van hun bed show en blijkt de eigen portemonnee toch belangrijker, het toeval wil dat onze Ryan met die issues heeft te maken gezien het feit in welke landen hij voetbalt of heeft gevoetbalt en waar hij op een wk wil schitteren. Hij kiest de makkelijke weg om VI een programma te noemen wat racisme aanwakkert ipv kritiek te leveren op sponsoren, toernooien en landen waar hij zelf leeft en speelt, je bent dan misschien geen racist maar wel verschrikkelijk hypocriet. Misschien kan hij zich voortaan beter weer beperken tot posts waarin hij laat weten hoe je zo min mogelijk belasting betaald want dat is pas een prachtig voorbeeld.
 
kevinfoppe
 
2
21 juli 2020 om 20:14
geen idee wat Babel voor bril opheeft. Sneijder, Silvie Meijs, van Peppen, Onno Hoes, Albert Verlinden, Manolev en ga zo maar door, allemaal een kleurtje??
 
gaeajax94
 
3
21 juli 2020 om 20:30
Oke het is niet goed te praten dat sommigen veilig achter hun computertje belachelijk maken en racistisch bejegenen, maar om daar de schuld te geven aan VI is echt veel te makkelijk. Tegenwoordig is het gewoonlijk makkelijker om anderen belachelijk te maken met de komst van social media (niet dat ik dit wil goedpraten). Bij VI maken ze spelers best vaak belachelijk en daar kan je over discussieren wat je er van vind, maar ze kiezen de spelers niet uit op basis van kleur. Ze reageren op acties, praatjes en prestaties van spelers en trainers en daarop maken ze grappen of reageren kritisch. Ten Hag wordt compleet belachelijk gemaakt omdat hij een tukker is dan kan je dat ook zien als racisme, maar dan mag het weer wel, maar owee als er iets kritisch wordt gezegd over een gekleurde speler, want dan is het direct racisme.
 
Yoda
 
1
21 juli 2020 om 20:45
“ De routinier merkt dat veel trouwe fans en ook teamgenoten contact zoeken om mooie momenten samen te delen en voelt over het algemeen 'heel veel liefde'” Kan iemand Babel even vertellen dat wat er doorgaans over social media gaat, niks met liefde heeft te maken. Maar dat het eerder een vorm is van mooie sier maken en profileren met jou of andermans leven.
 
Lierse1997
 
0
22 juli 2020 om 01:35
Ben het helemaal met je eens. Momenteel maken vele bekendheden het gewoon populair om het met deze zaak bezig te zijn.
 
theEDGE
 
2
21 juli 2020 om 21:12
Hadden ze Babel niet aangevallen op het feit dat hij totaal niks bracht bij Ajax, wat een racisten bij Vi.hadden ze het bij Memphis niet over die Liger en andere buiten het veld om en dat deze meningen door meerdere mensen werden gedeeld, stelletje racisten bij VI weer.en wat hadden ze gezegd over Promes dat zo verschikkelijk was dan?niet zo janken als je in publieke belangstelling staat worden er meningen over je gevormd en dan nog kun je ermee doen wat je wil.dat je social media als zelf respecterend persoon serieus neemt is toch de grootste grap, met al die anonieme keyboard warriors en de trollen.babel is qua leeftijd volwassen, maar af en toe is die in zijn kindertijd blijven steken qua denkniveau.succes met altijd de schuld bij iemand anders te leggen.
 
Ryjuu
 
2
21 juli 2020 om 21:47
Er is een verschil tussen racistisch behandeld worden en belachelijk gemaakt worden. Dat laatste is VI inderdaad heel goed in en dat mag prima. Valt gewoon onder vrijheid van meningsuiting. Als iemand zich in jou ogen belachelijk gedraagd dan mag degene daar gerust iets van zeggen, net zoals de betreffende persoon vrij is zich zo te gedragen. Zolang het maar binnen de grenzen valt. Maar dat VI racistisch is? Nee, verre van. Als dat zo zou zijn dan zouden er aangiftes gedaan moeten worden en was het programma van de buis gehaald. Dat is niet gebeurd. Ik blijf erbij dat ze deze hele racisme discussie als misplaats excuus gebruiken om zo media de mond te snoeren om niet meer belachelijk gemaakt te worden voor hun gedrag. VI heeft nooit racistische opmerkingen gemaakt over voetballers, sterker nog ze spraken zich er meermaals er tegen uit wanneer er weer eens apengeluiden gemaakt werden. Wat wel zo is is dat ze figuren als Babel en Memphis meermaals op de hak namen om hun kapsels en mode en ook om hun hobby’s. Ja niet netjes, maar ook weer niet strafbaar. Daarnaast of je het nu wilt of niet, als publiek figuur wordt je nu eenmaal onder de loep genomen. En al helemaal als je bewust je zo opvallend gedraagd. Dan vind ik dat je achteraf niet zo moet gaan janken. Je kan niet verwachten dat iedereen je tof en geweldig vind in alles wat je doet. Misschien in dromeland, maar de wereld zit toch net ietsjes anders in elkaar
 
ByronChavez
 
0
23 juli 2020 om 04:37
Witte mensen zullen het nooit begrijpen, dus het is ook niet jullie taak om te oordelen over hoe Babel zich voelt. Alleen witte mensen zeggen dat Babel niet de slimste is, maar hij bezit meer dan je ooit hebt behaald.... Als hij aan lager wal was geraakt zou ik je gelijk geven... Voor de rest, mensen bespreek racisme niet met mensen die het nooit hebben gehad heeft geen zin.. is dweilen in het zwembad.