Begrip voor opvallende keuze van Koeman: 'Hij heeft heel veel voorwaarden'
Vrijdag, 17 mei 2024 om 08:06

Het is logisch dat bondscoach Ronald Koeman ervoor heeft gekozen om Ryan Gravenberch op te nemen in zijn voorselectie voor het EK, zo zegt journalist Maarten Wijffels vrijdagochtend in de AD Voetbal podcast. De 22-jarige middenvelder speelde zijn laatste interland namens Nederland op 13 november 2021, maar mag nu alsnog hopen op deelname aan het prestigieuze eindtoernooi.

Wijffels, die namens het Algemeen Dagblad al vaker heeft laten blijken fan te zijn van Gravenberch, toont begrip voor de keuze van Koeman. "Ik heb Gravenberch even in Oranje gepusht", reageert de journalist met een kwinkslag, om vervolgens alsnog serieus in te gaan op de terugkeer van Gravenberch.

Meer: ‘Ik hoop dat ik minuten ga maken bij Oranje en dat ik mezelf kan laten zien’

"Hij heeft natuurlijk nog steeds heel veel voorwaarden, maar het is hem na Ajax niet gelukt om bij Bayern München door te breken", aldus Wijffels. "Nu bij Liverpool is de concurrentie ook zo groot dat hij nog niet vast daar in het elftal speelt."

Wijffels blijft, ondanks zijn gebrek aan speeltijd, gecharmeerd van Gravenberch. "Het is toch een speler die je er even bij wil, zeker in een selectie waarin wat onzekerheden zijn. Het voordeel dat Koeman nu heeft ten opzichte van Van Gaal in 2020 is dat hij iets van een voorbereiding heeft." Wijffels maakt in zijn onderbouwing twee fouten, daar Frank de Boer in 2020 bondscoach werd en het EK vanwege de coronapandemie een jaar werd uitgesteld.

Toch denkt Wijffels dat Gravenberch veel kan gaan hebben aan de extra voorbereiding van het Nederlands elftal. "Dit weekend eindigt het seizoen in Engeland, dus hij kan er gewoon direct bij zijn op 27 mei wanneer de drie stagedagen beginnen voor spelers die al een tijdje klaar zijn met de competitie. Dan kan Koeman hem drie dagen aan het werk zien, om vervolgens de keuze te maken om hem wel of niet op te nemen in zijn definitieve selectie."

"Dat zal afhankelijk zijn van de fitheid van anderen", gaat Wijffels verder. "Maar Gravenberch is een speler die de power heeft en box-to-box kan spelen. Hij is weer een heel ander type dan Schouten, Veerman en Koopmeiners. Natuurlijk heb je Timber nog, dus wellicht wordt dat een keuze: Timber of Gravenberch. Dat zou natuurlijk kunnen."

Gravenberch speelde dit seizoen tot dusver 1.825 minuten, verdeeld over 37 optredens. In totaal had hij 5.220 minuten achter zijn naam kunnen hebben, maar de middenvelder kampte regelmatig met pijntjes en moest meermaals genoegen nemen met een rol als wisselspeler. Gravenberch was namen the Reds goed voor vier doelpunten en twee assists.

Altijd op de hoogte blijven van het belangrijkste voetbalnieuws? Word nu lid van het Voetbalzone WhatsApp-kanaal!

Meer nieuws
   
13:20
13:20
Indrukwekkend: speler spreekt vloeiend Nederlands na Frankrijk - Oostenrijk
18
   
12:56
12:56
Valentijn Driessen geniet van 'pure klasse' op training van Nederlands elftal
19
   
12:19
12:19
Johan Derksen: 'Wilfred, jij hebt één nare, hele onbeschofte eigenschap'
22
   
11:22
11:22
Rabiot onthult wat Mbappé in de kleedkamer zei over duel met Oranje
45
   
11:12
11:12
Wijnaldum onthult wanneer Feyenoord vorig jaar zomer wél een optie was geweest
44
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (43)

 
JK-Ajax
 
5
17 mei 2024 om 08:09
Geweldige voetballer maar moet wel echt de volgende stap nu gaan zetten wil het niet iemand zijn waarbij zijn carrière getypeerd wordt door “net niet”. Snap wel dat hij is opgeroepen, toch een speler die onder druk ook kan voetballen.
 
Kuna_Mila
 
7
17 mei 2024 om 08:47
Hij heeft zulke slechte keuzes gemaakt. Is 'alweer' 22, kijk hoeveel wedstrijden hij de afgelopen jaren heeft gespeeld. Echt zonde!
 
rayvg
 
2
17 mei 2024 om 09:09
Dit jaar toch prima minuten gemaakt, pech van zijn enkel blessure alleen precies wanneer hij meer en beter begon te spelen net voor vorige interland periode. zn keuze voor bayern was alleen wel zonde en matig. daar liepen echt te veel goede middenvelders.
 
shenkie
 
3
17 mei 2024 om 10:25
rayvg Hij is sinds nov. 2021 niet meer opgeroepen en nu ineens wel, terwijl op Wieffer na al je middenvelders fit zijn en er altijd bij hebben gezeten.... dan is deze keuze los van kwaliteit alleen al een hele rare keuze! Ik denk dan ook dat dit een El Ghazi`tje wordt.... echt nutteloos om op te hebben genomen in de voorselectie - en valt af. Q. Timber zou zijn concurrent zijn, maar die heeft veel meer gif in zijn donder. Andere keuzes lijken mij: Bijlow - Olij (zal Olij wel afvallen - hele EK maar hopen dat Bijlow heel blijft) De Roon - Schouten (ben bang dat Schouten dan de sjaak is) Bergwijn of J. Timber (afhankelijk van hoeveel aanvallers / verdedigers je mee wil nemen) Overigens kruip ik nu in de gedachte van Koeman, want mij 1e afvaller zou Wijnaldum zijn en Bergwijn had ook niet in de voorselectie gezeten.
 
rayvg
 
0
17 mei 2024 om 10:53
gravenberch had er zonder zn blessure vorige keer hoogstwaarschijnlijk bij gezeten, vandaar dat hij hem nu nog in gedachten houdt. J timber zit er niet bij toch? schouten zou ik ook niet snappen als die ontbreekt die moet er gewoon bij, die vind ik beter dan de roon en kan de zelfde rol vervullen (op zn grappen na dan). bergwijn is onbegrijpelijk liever summerville dan, maar het verbaast me niks door gebrek aan vleugel spelers dat hij er bij zou blijven. Ik hoop dat de roon, een keeper, wijnaldum en bergwijn afvallen maar het zal bij koeman wel gravenberch, schouten een keeper en zelfs iemand als vd ven of maatsen zijn.
 
Primetime
 
1
17 mei 2024 om 12:34
@shenkie, is niet 3 jaar geleden. 2022 is ie een keer ingevallen, 2023 opgeroepen zonder speeltijd. Daarnaast hebben in de tussentijd oa ook nog spelers als Taylor gespeeld, Klaassen die oud is en dit seizoen ook nog ruim 3 keer minder speelminuten maakt dan Gravenberch, Berghuis die ook niet fit is.
 
Kenada
 
13
17 mei 2024 om 08:24
Ik snap niets vannde uitnodiging. Speelt af en toe en niet eens altijd geweldig. Heeft jaren niets gepresenteerd. Bij ajax zat ie ook niet altijd bij de eerste elf. Matige speler.
 
Sirius
 
20
17 mei 2024 om 08:40
Er is wel een groot verschil tussen niet altijd geweldig spelen bij Liverpool en het leuk doen in de Nederlandse top. Gakpo schoot de Eredivisie kapot en moet bij Liverpool z'n best doen om het hoofd boven water te houden. Nogal een verschil. Ik zie een Timber ook niet zomaar doorbreken bij Liverpool. Het is niet eens zeker dat hij überhaupt beter is dan Gravenberch. Mensen lijken nog steeds niet te snappen (inclusief de bondscoach) dat je voor Europese begrippen niet eens per se middelmatig hoeft te zijn om toch mooie dingen te laten zien in middelgrote competities als de Eredivisie.
 
Migi
 
14
17 mei 2024 om 08:26
Ik vind Gravenberch ook geen heel rare keuze. Is ook een ander type dan De Roon en Schouten, dus dat je dan hem meeneemt en niet ook nog bijvoorbeeld Wieffer snap ik wel. De enige die ik echt jammer vind is Zirkzee, maar die is dus blijkbaar geblesseerd. Onderaan de streep dus niet een heel vreemde selectie.
 
Lierse1997
 
17
17 mei 2024 om 08:44
Blind blijft gek als je Aké, Van De Ven en Maatsen hebt vind ik.
 
Migi
 
6
17 mei 2024 om 08:55
Ja, maar Blind zit er altijd bij, dus daar verander je weinig aan. Gezien het feit dat zowel Vd Ven als Aké ook beiden LCV en LB kunnen spelen is dat idd wel vreemd. Ik zou Maatsen meenemen als pure wingback en dan Aké en Vd Ven eerder dan Blind.
 
Lierse1997
 
2
17 mei 2024 om 08:58
Exact. Maatsen als wingback mocht je dat willen spelen en dan Aké als vaste linksachter met Van De Ven als Back up. In een 4-mansachterhoede zal Van Dijk namelijk toch gewoon links staan en dan rechts De Ligt of De Vrij.
 
Mr_knowledge
 
2
17 mei 2024 om 09:11
Ik geef Koeman vaak de voordeel van een twijfel. Alleen paar keuzes snap ik van hem niet. Blind vind ik ook altijd apart, maar minder erg dan Wijnaldum en Weghorst. Zirkzee is volgens mij niet geblesseerd.
 
rayvg
 
1
17 mei 2024 om 09:12
Ake linksachter zou ik doodzonde vinden, ik vind hem onze best cv presterend in het nederlands elftal.
 
Lierse1997
 
0
17 mei 2024 om 09:19
Van Dijk gaat hij niet weghalen als linker centrale verdediger lijkt me.
 
Pieterpost
 
0
17 mei 2024 om 09:28
Lijkt me ook niet. Dit is denk van Dijk zijn laatste jaar als aanvoerder/speler in Oranje en die zal gebrand zijn om er wat van te maken. Gefeliciteerd verder met mijn verjaardag voetbalzoners!! ??
 
bobson1982
 
0
17 mei 2024 om 09:28
.. daar bid ik wel voor. In een vijfmansverdediging zou : Ake, vd Ven, de Vrij, de Ligt, Frimpong mooi zijn
 
juweel
 
1
17 mei 2024 om 10:13
ik dacht juist dat zirkzee wel geblsseerd was, met een mogelijke zware hamstring blessure en waarom zou je pinchhitter weghorst niet meenemen? heeft het in die rol op het wk ook goed gedaan. En dan is er tenminste nog 1 iemand die het wilhelmus helemaal mee kan zingen en er altijd vol voor wil gaan, want dat ontbreekt er bij veel anderen nog wel eens aan, die echte wil om te winnen
 
Zanazanyan
 
6
17 mei 2024 om 08:46
Hij heeft vorig seizoen amper gespeeld en dit seizoen speelt hij grotendeels onder de maat of is hij zelfs slecht/onzichtbaar. Krijg er toch ‘hij speelt in de PL dus laten we hem oproepen’ vibes bij. Hoop dat Slot hem volgend seizoen aan de praat krijgt, want hij is wel een geweldige voetballer. Dat laatste jaar bij Ajax vond ik hem zo ongelooflijk sterk.
 
Sirius
 
2
17 mei 2024 om 08:50
Tja, dat argument kun je ook voor Eredivisie-spelers gebruiken: ''Hij speelt in de top van de Eredivisie, dus laten we hem oproepen.''
 
Migi
 
2
17 mei 2024 om 08:57
Ik denk ook niet dat Gravenberch in de basis zou staan, maar of je nou hem of Wieffer op de bank hebt... Ik vond Mats niet sterk spelen in Oranje helaas en snap wel dat ie er niet bij zit. Ook omdat ie geblesseerd is. Ik zou het wel heel tof vinden als Timber mee mag. Verdient ie echt na zo'n geweldig seizoen.
 
arsenal890
 
6
17 mei 2024 om 08:33
Ik vind het echt een onbegrijpelijke keuze. Gravenberch staat al jaren stil in zijn ontwikkeling. Hij moet naar een club gaan waar die constant gaat spelen.
 
ohwohwohw
 
2
17 mei 2024 om 08:42
Ben ik het mee eens. Als hij de voorkeur krijgt boven Timber, Schouten of Veerman, zou ik het heel vreemd vinden en echt niet terecht. Hij komt altijd heel flegmatiek over, straalt weinig wil om te winnen uit. Terwijl hij echt wel wat kan met een bal, dat geloof ik meteen.
 
Sirius
 
4
17 mei 2024 om 08:45
Lastig in te schatten. Misschien is dat zo, maar misschien zou hij inmiddels sterkhouder zijn bij een Nederlandse topclub met betrekking tot het kwalitatieve aspect. Onderaan de streep maakt hij toch bijna 2000 minuten bij Liverpool. Niet bijster veel, maar in de Eredivisie speel je misschien twee wedstrijden op een dergelijk niveau dit seizoen. Ik bedoel: Een Timber had ongetwijfeld niet meer minuten gemaakt bij een Liverpool. Daarom is het ook zo belangrijk dat de bondscoach een beter beeld gaat krijgen bij de spelers die bij clubs in top competities zitten. Betreft de Eredivisie hoeft hij ESPN maar aan te slingeren bij wijze van spreken.
 
arsenal890
 
4
17 mei 2024 om 08:54
Ik zeg niet dat hij in de eredivisie moet spelen hè? Ik zeg gewoon dat hij constant moet spelen. Niet als roulatiespeler. Dat kan prima bij clubs die van minder niveau zijn dan Liverpool en Bayern, maar wel in een topcompetitie.
 
rayvg
 
1
17 mei 2024 om 09:18
klopt maar hij bedoeld te zeggen dat op basis van speelminuten van iemand die meer minuten maakt en het bij zijn club goed doet niet perse maakt dat die speler beter is. piet uit de 2e divisie heeft dit seizoen alles gespeeld en was de beste van zijn team maar dat maakt hem nog niet beter dan de wissel van real madrid al heeft hij niks gespeeld. Ik snap dat je wel iets van minuten in de benen moet hebben maar gravenberch heeft nog aardig wat gespeeld bij liverpool best netjes. en dat ondanks zijn blessure op het moment dat hij net meer begon te spelen en beter begon te spelen.
 
arsenal890
 
2
17 mei 2024 om 09:55
Klopt helemaal. Alleen Gravenberch laat bar weinig zien. Gebaseerd op dat moet hij dan opgeroepen worden?
 
Redisthecolour
 
2
17 mei 2024 om 08:35
Het is zo jammer dat Gravenberch van Bayern naar de andere topclub is gegaan. Die jongen moet veel meer spelen, nu moet hij het doen met invalbeurtjes en zo nu en dan een basisplek. Komt daardoor ook zeker niet in aanmerking voor de basis van Oranje, maar leuk voor hem als hij mee kan naar Duitsland.
 
PijnSteijn
 
0
17 mei 2024 om 10:15
Cool, maar als hij ipv Liverpool een stap terug deed, is het weer moeilijker een stap omhoog te maken stel dat hij daar ook op de bank belandt. Bij Liverpool heeft hij nu een redelijk eerste jaar gehad. In de Premier League, zwaarste competitie. Hij is nog jong en kan zeker doorgroeien naar een topspeler. Heeft alles wel mee.
 
ErnumsJung
 
7
17 mei 2024 om 08:42
Tsja, als je Wijnaldum oproept dan kun je iedereen we oproepen… Maar als de keus uiteindelijk tussen Timber en Gravenberch gaat dan liever Timber… die heeft beduidend meer speelminuten en lekker wat gif in zijn flikker.
 
ohwohwohw
 
2
17 mei 2024 om 08:45
Volg jij Wijnaldum dan in Arabië? Kroatië en Frankrijk roepen ook spelers op die in Arabië voetballen, dus zo gek is het niet. En ik kijk geen wedstrijden van hem daar, dus ik kan hem niet daar op beoordelen. Tegen Schotland deed hij het laatst aardig en scoorde nog. Ik kan me voorstellen dat Koeman hem mee neemt. Een echte 10 hebben we ook niet. Xavi speelt vaak op links, Koopmeiners kan er spelen en dan houdt het een heel eind op denk ik
 
Sirius
 
3
17 mei 2024 om 08:47
Kroatië heeft ook geen alternatieven voor hun voormalige sterkhouders en Frankrijk heeft ook de luxe om dat te doen. Bovendien speelt Wijnaldum al een poosje slecht in Oranje. Die was in z'n laatste jaar bij Liverpool al niet meer goed. We zijn nu drie jaar verder.
 
Dajoowie
 
2
17 mei 2024 om 11:49
Ik kijk met enige regelmaat wedstrijden uit het Midden-Oosten (zit hier in Duitsland in een pakket erbij en verder is er vaak weinig op tv) en het niveau is echt niet best. Er lopen veel spelers als zoutzakken bij, het tempo is traag, er zit weinig intensiteit in verdedigen en de organisatie is erg matig. Ik snap dat we vanwege voorkeur voor spelers graag willen denken dat het wat voorstelt en je kan er een matige highlight video van maken van wat er gebeurd, maar in de essentie is het eigenlijk niet te vergelijken met sport op topniveau. Daarbij vind ik dat bij Wijnaldum vaak de doelpunten verbloemen dat hij heel veel verstoppertje speelt. Nu worden bepaalde spelers hierop veroordeeld, maar omdat Gini zo'n leuke jongen uit Rotterdam is schijnt dat niet mee te tellen. Anderzijds vind ik ook meetellen welk type speler het is, waarbij als het echt een sterspeler is voor jouw land in die regio, dan kan je er nog aan denken. Maar in het geval van Gini spreken we over een jongen die nooit echt de sterspeler voor het Nederlands elftal is geweest en al jaren sukkelt met blessures en matige wedstrijden bij PSG en Roma. Eigenlijk is zijn carrière gewoon als een nachtkaars uitgegaan na het gekozen vertrek bij Liverpool, waar hij als waterdrager (en dat bedoel ik niet oneerbiedig, want dit type speler is normaal het cement in je selectie) echt in zijn kracht was.
 
YoeriCFC
 
6
17 mei 2024 om 08:43
Ik vind de keuze van Gravenbergh om voor Liverpool te kiezen opvallender dan de keuze voor Gravenbergh bij deze voorselectie. Als het alternatief een Mats Wieffer is dan ben ik erg blij dat er voor iemand gekozen wordt die in de Premier League speelt. Als hij invalt bij Liverpool vind ik het over het algemeen niet slecht, ik zie liever een net-nietje van Liverpool bij de voorselectie dan een zogenaamde "top speler" uit de Eredivisie. De kans dat Gravenbergh uiteindelijk toch afvalt is levensgroot in mijn ogen, dus uiteindelijk maakt het niet zo heel veel uit.
 
Sirius
 
0
17 mei 2024 om 08:49
Dat hangt wel af van hoeveel die net-niet speler speelt, al is 2000 minuten ook weer niet heel weinig. Verder wel met je eens. Van bijna alle Eredivisie-spelers wordt je doorgaans ook niet vrolijk. Een enkeling houdt zich staande. De rest is vaak dissonant.
 
wanny
 
2
17 mei 2024 om 08:46
Hij heeft natuurlijk nog steeds heel veel voorwaarden Wat betekent dat?
 
utrecht19
 
1
17 mei 2024 om 08:50
Wanneer ik een selectie zou samenstellen zou ik toch eerst kijken naar spelers die in de topcompetities spelen ipv de eredivisie. En dan uiteindelijk de echte toptalenten toevoegen uit de eredivisie. Dus een zirkzee (nu weliswaar geblesseerd) boven een Brobbey of een De Vrij/ vd Ven boven een Geertruida. Het tempo in het buitenland is zoveel hoger wat je niet leert in de Eredivisie. Dus wat dat betreft zou ik het begrijpen om voor Gravenberch te kiezen boven een Timber of Wiefer.
 
MarekHamsik17
 
2
17 mei 2024 om 08:59
Eigenlijk kan je zo een EK wel een beetje los zien van een heel seizoen. Genoeg voorbeelden van spelers die een heel seizoen presteren en op een EK niet of andersom tijdens een EK er wel ineens staan. Elke wedstrijd moeten ze als een finale zien en telkens slechts 90 minuten presteren. Lijkt me heerlijk voor een underdog. Gravenberch kan denk ik wel eens verrassen mocht die meegaan. De keuze voor Blind en Wijnaldum vind ik daarom wel zonde. Je hebt ze in theorie 3 wedstrijden nodig en daarna is het alles of niks. Winnen is doorgaan. Daarom zou ik geen oude trage spelers oproepen. Je hebt mensen nodig die erin komen en iets forceren. Blind, Wijnaldum, Olij en Weghorst mogen van mij afvallen. De zenuwachtige De Ligt geen minuten gunnen en Bergwijn laatste 10 minuten laten rennen om iets te forceren.
 
GLENNN
 
0
17 mei 2024 om 09:42
Blind en Weghorst niet. Doe dan maar eerder nog even Marten de Roon (is toch al geblesseerd geraakt) en een Gravenberch. De Roon, Gravenberch, Olij en Wijnaldum. Blind zie ik niet gebeuren, die is routine en kan CV en LCV spelen. Bij hoge nood ook LB als 4 mans defensie.
 
Hassiebassie
 
0
17 mei 2024 om 10:30
Als je Weghorst niet meeneemt, wie ga je dan als stormram gebruiken? Brobbey is niet iemand die met het hoofd scoort. Noem mij een alternatief, ik zie het namelijk niet. Weghorst heeft zijn rol als stormram al meerdere malen bewezen. Prima als 12e man. Tegen Argentinië en in de kwalificatie ook belangrijk geweest.
 
VreemdeVis
 
2
17 mei 2024 om 10:03
Wij Nederlanders hebben ook altijd wat te zeiken. Wordt Gravenberch niet opgeroepen, hoort hij erbij te zitten, wordt die opgenomen is het ook niet goed. De voorlopige selectie van Koeman is prima, zou alleen Bergwijn niet hebben opgeroepen, omdat hij dit seizoen niks heeft gepresteerd. Summerville oproepen zou nergens op slaan, in de premier league was hij niet goed genoeg, en nu in de Championship is hij uitstekend dit seizoen, maar dat was Akpom vorig seizoen ook. Die komt tekort in de eredivisie en dan kom je erachter dat die competitie echt een stuk minder is dan we denken voor het grotendeel. Zirkzee is geblesseerd, en had er anders wel bijgezeten
 
Hassiebassie
 
0
17 mei 2024 om 10:26
Denk dat Gravenberch, als hij in zijn kracht gebruikt wordt, zeker een toevoeging is. Echter staat er nog steeds geen basiselftal. Je hebt een paar zekerheidje zoals Frenkie, Ake en Van Dijk, dat zijn toch namen mits fit die je altijd zou opstellen. We hebben echter nog steeds geen partner voor Frenkie gevonden, dus laten we daar eerst maar eens achter komen.
 
eredivisionist
 
1
17 mei 2024 om 11:42
Het is maar net wat voor kwaliteiten we nodig hebben. Gravenberch heeft echt wel de nodige potentie en ontwikkelt zich de laatste maanden prima. Of hij al zover dat hij een plekje bij oranje kan afdwingen vind ik echt twijfelachtig. Kwa voorselectie heeft Koeman geen onverwachte keuzes gemaakt. Eigenlijk moet Koeman nu nog gaan kiezen tussen de opkomende jongeren(maatsen, Gravenberch, Timber en Brobbey) en aftakelende ouderen(blind, de Roon, Wijnaldum).