Botteghin: 'Ook met Sergio Ramos en Thiago Silva had het niet gewerkt'
Zaterdag, 2 november 2019 om 08:38

Dick Advocaat heeft deze week het stokje overgenomen van Jaap Stam als trainer van Feyenoord en de nieuwe coach voert zondag tegen VVV-Venlo een rigoureuze wijziging door. De ervaren trainer grijpt terug Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden in het hart van de verdediging. Het centrale duo van Feyenoord kreeg dit seizoen veel kritiek te verwerken, terwijl de nieuwe coach vertrouwt op het tweetal. Botteghin is blij voor zijn collega Van der Heijden en kijkt in De Telegraaf terug op een bewogen periode in De Kuip.

Van der Heijden verloor zijn basisplaats aan het begin van het seizoen. De komst van Advocaat lijkt goed voor hem uit te pakken. "Jan-Arie is zo'n fantastische professional. Dat is nou een speler in de groep die een voorbeeld is voor iedereen", aldus Botteghin over zijn collega. "Zoals hij met zijn sport omgaat, zo moet iedereen erin zitten. In de periode dat hij helemaal niet in beeld meer was bij het eerste elftal, bleef hij elke dag twee keer trainen. Jan-Arie werkt kei- en keihard."

Feyenoord kreeg dit Eredivisie-seizoen in 11 wedstrijden 22 doelpunten tegen. De Rotterdammers zijn terug te vinden op een teleurstellende twaalfde plaats. "Het is makkelijk om altijd maar naar de defensie te wijzen. Ik vond het totaal niet fair", aldus Botteghin. "Als het team niet klopt, kan je Sergio Ramos en Thiago Silva achterin zetten bij ons, maar dan nog werkt het niet."

Een aantal weken geleden verloor ook Botteghin zijn basisplaats. Stam koos voor Marcos Senesi en Edgar Ié. "En hielp dat? Toen wonnen we ook niet. Als het middenveld en de aanval niet samenwerken met de achterste linie, maakt het niet uit wie je daar neerzet in het centrum", stelt Botteghin. "In het kampioensjaar, toen Jan-Arie en ik achterin stonden, hadden we echt een team. We moeten nu ook weer als team gaan verdedigen."

Meer nieuws
   
15:40
15:40
Erik ten Hag deelt nieuwe sneer uit: 'Jullie maken er maar krantenkoppen over'
10
   
15:06
15:06
Frenkie de Jong zorgt voor uitvoerige discussies: 'Gullit vindt het niet veel'
32
   
14:38
14:38
VZ Kort: Bekerheld Igor Paixão terug op het trainingsveld bij Feyenoord
77
   
14:09
14:09
'FC Barcelona krijgt PSG-icoon aangeboden, maar twijfelt sterk'
35
   
13:54
13:54
'Presidentskandidaat bevestigt interesse van Ajax in spits Allen Obando'
10
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (47)

 
Terence/ajax
 
94
2 november 2019 om 08:54
Walgelijke vent dit met 0 zelfreflectie. Als je Ramos achterin zet, zorgt hij ervoor dat het een team wordt meneer botthegin. Dat de linies niet goed staan komt ook door coaching vanuit het centrum wat nou net Ramos zijn sterkste punt is.
 
MGMV
 
13
2 november 2019 om 09:05
Het is deels coaching, maar ook hoe het neergezet wordt. Feyenoord zet al heel het seizoen druk als los zand en o-ver-al vielen constant gaten. Als ploeg (verdediging begint voorin) kunnen/konden wij gewoon totaal niet verdedigen. Al is het uiteraard waar dat kwaliteit ook helpt. Maar met je vinger enkel naar het centrum wijzen is ook niet de oplossing.
 
FR_Ronnie
 
33
2 november 2019 om 09:08
@terence/ajax: Walgelijke vent met 0 zelfreflectie. Zo, jij hebt een slechte nachtrust gehad om zoiets te schrijven over iemand. Is het je buurman die jou met helloween geen snoepje heeft gegeven? On: misschien even rustig terug grijpen op een “vertrouwd” duo kan de rust in het elftal brengen. Er moet vooral achterin rust komen zodat de rest van het team zichzelf beter kan positioneren i.p.v. achter lange ballen aanrennen die vanuit de defensie komen. Ook moet er eens gekeken worden naar die uittrappen van Vermeer. Elke keer maar een verdediger aanspelen die direct opgejaagd wordt. De Feyenoord verdediging heft dar grote moeite mee, en trappen de bal dan maar ongecontroleerd naar voren.
 
FR_JC
 
5
2 november 2019 om 09:18
Was een dingetje van Stam dat kort naar Botteghin spelen. Opbouw van achteruit wat o.a Boteghin totaal niet machtig is. Hopelijk vraagt Advocaat andere dingen van ons team dan voetballende oplossingen.
 
WouterSL
 
8
2 november 2019 om 09:20
Scharie en Eric zijn echt zo slecht geworden dit gaat ook niet werken. En of Vermeer de ballen naar voren roeit of de klungelige verdedigers maakt ook weinig uit. Die bal is zo weer terug. Het is een niet fitte kwalitatief arme groep. En als ik lees wat Eric nu zegt is er ook een mentaal probleem. Dit gaat ook voor Dick niet makkelijk worden.
 
MidoW
 
4
2 november 2019 om 11:00
Toch grappig dat Stam Vd Heijden wissel zette. Los van zijn verdedigende onkunde kan hij wel goed opbouwen..
 
Bossie
 
1
2 november 2019 om 12:12
Dat was denk ik het grootste probleem met Stam , dat hij dingen voor ogen had die niet gingen met de huidige sellectie
 
genieterr
 
11
2 november 2019 om 10:42
Tsja...een reactie van iemand die het artikel niet gelezen heeft. En dan ook nog ajax in je naam... Eigenlijk best sneu. Misschien moet je vandaag wat leuks gaan doen. Botteghin verdedigt juist de andere verdedigers die er de afgelopen weken in stonden.
 
wehave
 
2
2 november 2019 om 11:30
Jammer dat er zo weinig voetbal verstand is bij vele. Het klopt gewoon dat de linies veel te ver uit elkaar stonden, dat had geen enkele verdediger kunnen belopen. Wat ik kwalijker vind is dat advocaat dus veel compacter gaat spelen maar wel de nieuwe verdedigers eruit haalt. Laat die het dan ook proberen met zo een taktiek, nu beoordeel je hun terwijl ze het nooit goed konden doen.
 
FR_JC
 
13
2 november 2019 om 08:55
Het is maar te hopen dat we zondag ineens weer een team zijn...
 
Patroo
 
8
2 november 2019 om 09:02
Als je ziet wat voor kolderieke tegendoelpunten zijn gevallen had je zelfs met Beugelsdijk waarschijnlijk nu top 5 gestaan.
 
WouterSL
 
30
2 november 2019 om 09:03
Geen enkel puntje zelfkritiek. En dan bijvoorbeeld een Ramos noemen. Echt in en in triest. Nou nu komt alles vast goed.
 
Ijsmuts
 
10
2 november 2019 om 11:34
En jij denkt dat dit de hele inhoud was van het interview? Echt in en in triest.
 
messibarca.
 
7
2 november 2019 om 09:05
ik lees hier dat Feyenoord op een ---teleurstellende-- 12e plaats staat.we vergeten dat dit slechts 2 verloren matches zijn. Anders hadden ze nu 5e gestaan.advocaat gaat dus een heerlijk relaxde tijd tegemoed,waarin ie slechts effe de poppetje goed moet rangschikken. Een klusje van niks dus. Feyenoord eindigt gewoon Top6,en Dick verlaat de club als gevierde man. zo gaat het in voetbal.
 
WouterSL
 
14
2 november 2019 om 09:15
De stand liegt niet. En Dick gaat nog een hele kluif krijgen om deze groep aan het voetballen te krijgen. Top 6 is niet echt ambitieus moet ik zeggen. Feyenoord hoort top 3 te spelen. Als je de lat zo laag legt had Stam net zo goed kunnen blijven. Top 6 had hij ook gehaald. Dick gaat nog veel hoofdpijn krijgen. Deze heren vinden zich beter dan ze zijn en zoeken de schuld niet bij hunzelf. Daarbij is het maar een matig team. Hallo het is Feyenoord. Minimaal top 4 anders is het een verloren seizoen. Je kan toch niet zesde of vijfde worden met Feyenoord en de polonaise lopen?
 
FR_JC
 
8
2 november 2019 om 09:21
We gaan de polonaise ook niet lopen bij een plaatsing van 4 tot 6 maar de realiteit is dat Feyenoord dit seizoen het redelijk diet of gedaan zal hebben als we 4e eindigen. Kijk Ajax, PSV en AZ. Die liggen kwa spel en team ver voor op me cluppie.
 
gloryUnited
 
8
2 november 2019 om 10:52
@woutersl ik weet niet wat het is met jouw reacties maar je komt nogal over als een verloren pseudo populist. Onder elk Feyenoord gerelateerde topic kom je met het zelfde verhaal zonder dat het verhaal echt aanslaat. Je probeert de popular opinion steeds weer opnieuw aan te kaarten maar in dit geval is de kracht van herhaling ook de zwakte. Niemand gaat de polonaise lopen bij een plek tussen 4 en 6. Alleen moeten we nu het hele seizoen blijven mokken dat we top 3 waarschijnlijk niet meer gaan halen? Daar schiet niemand iets mee op. Niemand is tevreden met dit seizoen en dit seizoen is eigenlijk al verloren. Dus het is zaak om alvast te kijken naar komend jaar. Hiervoor is een enigzins positieve houding nodig. Er komt binnenkort een nieuwe AD en TD en Advocaat gaat helpen met de fundamenten van een team met een teamgeest. De volgende trainer kan dan samen met het bestuur de tijd krijgen om een lange termijn beleid uit te stippelen met een visie en een gezonde financiele huishouding. Voor dat dit kan is het echter wel nodig dat de fundamenten goed liggen. Dus dat is de taak voor de rest van dit seizoen.
 
pprins
 
0
2 november 2019 om 11:53
Top 3 zal niet haalbaar zijn en volgens mij maakt het geen reet uit of je nu 4e of 8e moet want dan moet je de play-offs in. Daarom snap ik ook echt niet al die korte termijn gedachtes om nu weer met Botteghin - vd Heijden te gaan spelen . Dat is toch niet waar je als Feyenoord naar toe wilt . Stel lekker Senesi- LLe - Malacia - Haps op , dan heb je volgend seizoen een prachtig ingespeeld verdediging die nog jaren mee kan en verkoopwaarde kan opleveren . Echt absurd als advocaat weer met Botteghin / vd Heijden gaat spelen
 
MGMV
 
3
2 november 2019 om 12:18
@pprins - Malacia en Haps? Da's sterk.
 
WouterSL
 
0
2 november 2019 om 14:25
Apparte reactie Glory. Mag het mijn mening zijn dat Feyenoord gewoon vierde moet worden met dit materiaal. Feyenoord zal over een heel seizoen toch wel beter zijn dan een Utrecht of Vitesse. Ik heb tenminste een mening en blijf daarbij. Jij kan dat populistisch noemen dat mag dat is jouw mening. Maar een nieuwe TD en AD gaan dit probleem niet oplossen. Het probleem zit in de structuur van de club. De structuur van een vereniging met teveel mensen met inspraak.
 
AFCfokke
 
1
2 november 2019 om 09:44
het enige dat er toe doet is dat er een directeur en td komen die een plan maken voor volgend jaar. En misschien Senesi naar de nonnen sturen dan maar?
 
RealMadrid-96
 
6
2 november 2019 om 09:58
Daar heb je helemaal gelijk in! Maaaar, we vergeten dat als Utrecht alles gewonnen had ze gewoon 1ste hadden gestaan!
 
roedii
 
0
2 november 2019 om 10:23
@messibarca; Slechts 2 matches verloren zijn. Klopt misschien wel maar kijk eens naar die andere statistiek; 11 wedstrijden, 22!! Doelpunten tegen. Dan is er meer aan de hand dan slechts 2 wedstrijden verloren. Daarnaast is het spelbeeld natuurlijk om te janken en zag je tegen Ajax geen strijd (waar Feyenoord het juist altijd van moet hebben).
 
Benzema.
 
9
2 november 2019 om 09:06
Hij heeft natuurlijk wel een punt dat het hele team niet lekker loopt. Dat speelt zeker mee bij de prestaties van een speler. Maar Botteghin doet inmiddels zo veel fout dat hij ook wel eens bij zich zelf mag gaan kijken.
 
foubi
 
1
2 november 2019 om 09:40
Ja klopt. Kijk natuurlijk overdrijft hij want een ramos maakt een wereld van verschil. Maar als je naar ie en senesi kijkt dan ziet dat er ook gewoon heel slecht uit. Alleen heb je nu je aanvoerder geslachtofferd en dat was geen slimme keuze. Maar jaa je 7 miljoen begint nu wel beetje voor beetje te verdampen.
 
MGMV
 
4
2 november 2019 om 12:17
Senesi heeft er pas een handvol potjes opzitten en speelde juist - als een van de weinige - steeds beter na z'n ongelukkige debuut.
 
foubi
 
1
2 november 2019 om 09:36
Het voordeel is dat je nu vvv en daarna rkc treft. Dat zijn de hekkensluiters. Als het goed is sta je maar 6 punten van nr 5 vandaan. En aangezien het niet slechter kan gaat iedereen dick ophemelen als ze 5 zijn terwijl dat nog steeds de doelstelling hoort te zijn.
 
De Toekomst
 
0
2 november 2019 om 13:41
Dat is natuurlijk de hoop en het meest positieve scenario. Als Feyenoord één van die duels gelijk speelt of verliest is dat gelijk anders. Om het snel weer op de rails te krijgen en vertrouw te tanken/momentum te creëren moet er nu 2x gewonnen worden.
 
Crema
 
1
2 november 2019 om 09:48
Haha, als "Legioen" heb je het tegenwoordig niet gemakkelijk. Eerst met z'n allen roepen dat Advocaat niet de juiste man is en Van der Heijden en Botteghin er niets van kunnen. Senesi moest daarintegen een eerlijke kans krijgen. En kijk de reacties nu. Advocaat is de man die ze moet redden met de verloren zonen in het centrum van de defensie. Senesi? Daar heeft niemand het meer over.
 
FvDdb
 
5
2 november 2019 om 10:04
Op de eerste plaats snap ik Advocaat niet, Als analist heeft hij meerdere alen aangegeven dat zowel v.d.heijden niet meer geschikt is idem Botteghin en stelt ze nu samen op. Dus het centrale bejaarde centrum moet nu ineens een ommekeer brengen. Dan de uitlatingen van Botteghin zijn een enorme aanfluiting zover zelf dat als ik trainer was hem er nu per direct naast had gezet. Wat een vergelijk maken zeg of hij zelf zich zelf dan zo goed vind. De gehele opbouw van achteruit kan nooit met het trio achterin waarbij ik de derde Vermeer noem die het ook alleen maar moeilijker maakt ondanks enkele goede reddingen. Of het is uit zijn verband gebracht de woorden van Botteghin na ik hoop anders is hij geen klip voor zijn neus waard. Dat Advocaat terug valt op zekerheid pfff wat is zekerheid. Moet je dan Nederlands kennen om aan te sturen. De Ligt kent ook geen Italiaans en staat er gewoon in dus waarom die Senesi niet die toch als een kwalitatieve goede speler bekend staat.. Deze gang maakt hem alleen maar onzeker maar tja Advocaat houdt van de oude garde, zie hem zelf maar met zijn leeftijd van 72 langs de kant staan, wat ik toch nog knap vind om als reddende engel te willen gaan fungeren. Hoop dat hij er een ommekeer in kan brengen.
 
gloryUnited
 
0
2 november 2019 om 10:55
@fvddb als analist sta je niet met die gasten op het veld. Hij zal zijn mening dus wel hebben veranderd na de training. Daar zie je toch beter wat er fout gaat en wat niet. Dat de Ligt geen italiaans kan, is een aanname. De Ligt maakt echter ook veel fouten dit jaar. Dus kwestie de Ligt is in dit geval juist een argument voor het opstellen van iemand die de taal machtig is. Verder spreken ze bij Juve ook gewoon engels.
 
pprins
 
0
2 november 2019 om 11:47
Dus dat de ligt een paar keer ongelukkig de bal op zijn hand krijgt heeft met de taal te maken . Ik vind dat zo’n onzin. Ga eens een uurtje met elkaar zitten met een tolk dn spreek de meest belangrijke taken in gebaren taal af . En leer ondertussen wel zsm de taal ja.
 
gloryUnited
 
1
2 november 2019 om 11:54
@pprinswas het maar alleen paar keer ongelukkig de bal tegen zijn hand. Je ziet aan alles dat De ligt niet met het vertrouwen speelt dat hij vorig jaar had. Daar kan communicatie een rol in spelen ja. in een uurtje heb je de meeste dingen niet zodanig geleerd dat je in het heetst van de strijd dit nog duidelijk kan maken. het gaat dan op split seconds
 
pprins
 
0
2 november 2019 om 12:06
Ach ja , het zal niet helpen nee. Maar het is ook elkaar aanvoelen . Denk dat hij meer last heeft van een wat ander systeem en een andere speler naast zich dan de taal. Kijk een blind is natuurlijk een heel ander type speler dan Bonnuci. Blind dekt altijd door en probeert eigenlijk voor zijn verdediging te spelen terwijl Bonnucci meer het type mandekker is. Maar de taal zal zeker helpen; maar er zijn ook oefeningen om elkaar te leren aanvoelen . En Feyenoord moet de rest van het seizoen gewoon gebruiken om de nieuwe verdedigers aan elkaar te laten wennen . Niet pappen en nathouden met half bejaarde en gehuurde spelers , alleen maar omdat ze elkaars taal spreken . En hij doet het trouwens niet zo slecht als VZ wilt doen geloven . Trek je er een paar ongelukkige momentjes vanaf en het valt best mee. Het kan beter en je ziet wel dat hij nog onwennig is, maar wie is dat niet , iedereen moet ff wennen .
 
gloryUnited
 
0
2 november 2019 om 12:14
het is zaak voor Feyenoord om eerst rust in de tent te creeren. Als dit lukt door eerst met vd heijden en botteghin te spelen, dan moet het maar zo. zodra er een beetje rust is kan je 2e seizoenshelft gebruiken om de nieuwe verdedigers in te werken. Dat inpassen werkt het best als de situatie wat rustiger is. Ik vertrouw Dick hier meer mee dan heel VZ.
 
WouterSL
 
0
2 november 2019 om 14:53
Ga je nou Senesi met MDL vergelijken? Komop zeg Glory je hebt toch wel betere argumenten. Scharie wil weg, contract loopt snel af. Senesi is voor 7 miljoen gekocht. Nico en Martinez speelden toch ook meteen. Magallan niet was een miskoop. Gewoon met Senesi spelen. Is een Argentijns jeugd international. Scharie is verleden tijd.
 
Raubaht
 
1
2 november 2019 om 10:45
Ik mag toch hopen dat Advocaat snel zal zien waarom van der Heijden eruit werd gezet door Stam en dat ook Botteghin gewoon niet meer kan. Advocaat zei aan het begin van het seizoen notabene zelf ook dat van der Heijden er niets van kan en dat zou nu ineens de redder in nood moeten zijn... We moeten ook niet gaan doen of Ié er niets van kan, de eerste 3 wedstrijden van hem waren prima. Die voegde echt iets toe aan het team en werd binnen no-time razendpopulair bij het publiek. Advocaat moet juist gaan graven om achter de oorzaak te komen dat spelers ineens zo ver terug zakken...menigeen riep 2 maanden geleden dat Feyenoord, op Ajax na, de beste verdediging van Nederland had. Met Karsdorp, Senesi, Ié en Haps had Feyenoord een top verdediging, misschien nog wel beter dan die van Ajax.en nu heeft Feyenoord de slechtste verdediging van het land... Daar moet je achteraan gaan, achter die oorzaak.
 
De Toekomst
 
1
2 november 2019 om 13:47
Haha lachen man. Feyenoord de beste verdediging van Nederland op Ajax na? Ik vind de verdediging van PSV dan, op de linksback wellicht na, ook gewoon duidelijk beter. Karsdorp is fit en in vorm misschien beter dan Dumfries, maar hij is nu niet fit en in vorm. Die Duitser is natuurlijk beter dan Botteghin en vooralsnog ook beter dan wat Senesi heeft laten zien. Ook Schwaab schat ik hoger in dan die twee van Feyenoord. Viergever is ook veel stabieler en meer betrouwbaar dan Lé of Van der Heijden. En op links is natuurlijk Haps de winnaar. Misschien zou ik daar zelfs Malacia verkiezen boven de alternatieven die PSV nu heeft op die positie... Wel zou Feyenoord met deze spelers natuurlijk een defensie moeten kunnen samenstellen die minimaal van top 5 niveau is.
 
Raubaht
 
0
2 november 2019 om 19:19
Dat zijn niet mijn woorden he.. Maar 2 maanden geleden werd dat wel geroepen hier, ook zelfs door PSV supporters die de verdediging van Feyenoord beter vinden dan die van hun...het gaat erom dat diezelfde spelers, die toen zo werden opgehemeld, er nu geen flikker meer van kunnen en dat je toch echt moet gaan graven naar de oorzaak.
 
pprins
 
0
2 november 2019 om 11:43
Gaat hij zichzelf nu vergelijken met Ramos en Silva ? ????. Tuurlijk had dat wel uitgemaakt . Minder doelpunten tegen , geen gapend gat tussen de verdediging en het middenveld , het hele team kan aansluiten tot de middenlijn omdat ze geen rekenkng hoeven te houden met de laatste man die zo traag als een schildpad is , enige opbouw van achteruit . Ik vind Jan Scharie eigenlijk nog beter dan Botteghin . Ik zou het dan ook diep en diep triest vinden als advocaat weer met hem start . Dat is toch niet het voetbal waar Feyenoord naAr toe wilt , dat is toch niet het niveau wat het nastreeft , dat is toch een absurde korte termijn visie , daar wAar Feyenoord juist de rest van dit seiezoen moet gebruiken om nieuwe systemen er in te slijpen . Stel lekker Sensi- Lle - Malacia - Haps op, en je hebt volgend jaar een prachtig jonge ingespeelde verdediging die ook nog verkoopwaarde op kan leveren .
 
gloryUnited
 
1
2 november 2019 om 12:15
waarom zou je 2 linksbacks opstellen?
 
MGMV
 
0
2 november 2019 om 12:16
Eigenlijk doe jij precies waar hij het over heeft. Enkel en alleen wijzen naar de (centrum)verdedigers. Terwijl 'we' als ploeg totaal niet samen verdedigden. Door alle gaten, posities die niet overgenomen worden, etc. komt al-le druk op de verdediging terecht en die wordt ook zo uit elkaar gespeeld. Op VI staat een heel mooi artikel van Pieter Zwart waarin pijnlijk wordt blootgelegd hoe slecht Feyenoord als ploeg verdedigt.en nee, al zal je er genoeg plezier uitgehaald hebben om het zo te lezen, vergelijkt hij zichzelf niet met die verdedigers.en nee, hiermee wil ik Botteghin (of andere verdedigers) niet compleet mee beschermen. Want foutloos zijn ze ook zeker niet. Maar 22 doelpunten tegen in de Eredivisie is echt niet alleen de verdediging aan te rekenen.
 
pprins
 
0
2 november 2019 om 15:16
Ik geloof best dat er ook door de rest van het team niet goed wordt meeverdedigd . Bijvoorbeeld een Narsingh. Maar het centrum ziet er met Botteghin toch wel matig uit. Daarnaast zijn zijn opbouwende kwaliteiten afgrijselijk en je wilt toch weer voetbal in het team krijgen
 
Marcovan der Kroon
 
0
2 november 2019 om 14:23
Misschien die Edgar Le op rechtsback ?Volgens eerdere berichten kon die ook daar spelen. Brengt verdedigend meer als Karsdorp.