Crisis bij Barcelona verergert: zes bestuursleden stappen per direct op
Vrijdag, 10 april 2020 om 01:10

Zes bestuursleden van Barcelona hebben per direct hun ontslag ingediend. Het gaat op de eerste plaats om vice-voorzitter Emili Rousaud en financieel directeur Enrique Tombas. Rousaud, die pas sinds januari in dienst was, en Tombas hadden intern al van voorzitter Josep Maria Bartomeu vernomen dat zij niet langer nodig waren en werden verzocht te vertrekken. Anders zou hun takenpakket aanzienlijk worden teruggebracht, zo was het vooruitzicht.

In het kielzog van Rousaud en Tombas hebben ook Silvio Elias, Maria Teixidor, Josep Pont en Jordi Clasamiglia laten weten per direct te zullen vertrekken. In een brief aan Spaanse media geeft het zestal gezamenlijk aan het niet eens te zijn met de koers die Barcelona onder leiding van Bartomeu vaart. Zo zit men niet op één lijn wat betreft de toekomst van de club tijdens de coronacrisis en betreurt men de Barçagate. "Daar kwamen we achter door berichten in de media", zo valt er in het statement te lezen.

De vermeende Barçagate heeft intern voor de nodige onrust gezorgd. Barcelona zou voor een bedrag van een miljoen euro een pr-bureau hebben ingeschakeld om het imago van Bartomeu op te poetsen, al heeft dat hoogste sportbestuurder dat altijd ten stelligste ontkend. Dat gebeurde naar verluidt door andere (kritische) partijen, met een relatie tot Barcelona, in een kwaad daglicht te stellen. Belangrijke personen als Lionel Messi, Josep Guardiola en Gerard Piqué werden via sociale media aangevallen.

Hoewel Rousaud, Tomas, Elias, Teixidor, Pont en Clasamiglia in de brief ook aandringen op voortijdige presidentsverkiezingen, wijzen de media in Spanje op de statuten van de club waarin staat dat een situatie als deze geen aanleiding is voor nieuwe verkiezingen. Het bestuur van los Azulgrana bestaat ondanks het vertrek van het zestal nog altijd uit dertien personen, inclusief Bartomeu. In principe kunnen er pas volgend jaar zomer, als het mandaat van Bartomeu ten einde loopt, presidentsverkiezingen worden gehouden, tenzij de bestuurlijke situatie in het Camp Nou radicaal verandert.

Vooral om het vertrek van Rousaud zal Bartomeu niet rouwig zijn. De twee bestuurders werkten weliswaar pas enkele maanden samen, maar al snel werd duidelijk dat de zienswijze van beiden nogal verschilde. Bartomeu wil naar verluidt vooral collega-bestuurders die nadenken over het heden van de club en niet over de toekomst. Het zestal was het bijvoorbeeld niet eens met de manier waarop de, naar verluidt moeizame, gesprekken tussen de clubleiding en de spelersgroep over het inleveren van salaris verliepen.

Net als veel andere bedrijven in Spanje, dat zwaar getroffen is door de coronacrisis en sinds 15 maart in een volledige lockdown verkeert, maakt Barcelona gebruik van de wettelijke regeling Tijdelijk Werkkracht Aanpassingsplan (ERTE). Dit is bij 309 van de 540 werknemers van de Spaanse topclub toegepast. In het ERTE is normaliter bepaald dat werknemers maximaal zes maanden lang slechts dertig procent van hun salaris krijgen en minder uren werken dan in hun contract staat. Dankzij de financiële inspanning van de spelers en een bijdrage van de club zelf behouden de getroffen werknemers echter hun volledige salaris.

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
10
   
23:39
23:39
Kees Kwakman voorziet 'zeer groot probleem' tijdens finale Conference League
5
   
23:04
23:04
Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
4
   
23:00
23:00
Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag hopen op finale in eigen land
18
   
22:54
22:54
Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
54
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (42)

 
MarkRijpstra
 
10
10 april 2020 om 11:21
Barcelona heeft jarenlang boven hun stand geleefd dankzij een u unieke lichting vanuit La Masia. Nu La Masia in verval is, blijkt Barcelona een middelmatig team in verval, dat puur afhankelijk is van wereldsterren kopen. Als Messi straks ook stopt/vertrekt, dan is het allemaal pure middelmaat.
 
Barcaboy11
 
22
10 april 2020 om 01:26
Daar is het wonder waar ik gister nog om vroeg. Als dit het einde van Bartomeu betekend hoop ik dat alle 6 bestuursleden weer worden aangenomen en een standbeeld krijgen.
 
4Ever4Ajax
 
7
10 april 2020 om 09:31
Check het artikel, er zitten nog 13 leden. Dus vrees niet dat dit nu het einde van Bartomeu is. Situatie wordt wel met de dag triester, zoals anderen hier terecht opmerken.
 
InsideRMadrid
 
1
10 april 2020 om 10:07
Wat is hij precies aan het doen? Probeert hij zelf een nieuw bestuur te vormen om op die manier iemand van zijn eigen beweging naar voren te schuiven voor nieuwe verkiezingen?
 
origineel
 
3
10 april 2020 om 10:35
Lijkt me gewoon een politieke strategie. Komende tijd zullen er wel allemaal dingen "lekken" die die ontslagen gasten in een slecht daglicht plaatsen. Kan Bartomeu nog bulkkorting krijgen bij dat pr-bedrijf ook. Een gezamenlijke vijand creëren werkt al goed sinds mensenheugenis.
 
Barcaboy11
 
2
10 april 2020 om 10:58
Het lijkt oprecht alsof hij totaal geen idee heeft wat hij aan het doen is vanuit een voetbalperspectief. Grote aankopen doen en kijken wat het wordt. De spelers zijn er op zich wel maar zoals bij de meeste bedrijven moet het van "top to bottom" in orde zijn bij een club om te winnen. Echt een waardeloze bestuurder.
 
Maxvan der Slu
 
22
10 april 2020 om 01:30
Ik vind het toch moeilijk om te zien hoe zo’n mooie club door bestuurlijk wanbeleid kapot gemaakt wordt. Het konkelt al jaren in de clubleiding en daar is dit ook weer het laatste voorbeeld van. Ook word er honderden miljoenen in totaal uitgegeven aan spelers die nauwelijks tot niks toevoegen (op enkele uitzonderingen na). Messi is momenteel die nog een beetje licht in de tunnel houdt, maar die is ook al bijna aan het eind van zijn latijn
 
Vesta
 
13
10 april 2020 om 08:00
Sinds Bartomeu voorzitter is, is het rap bergafwaarts gegaan met de club. Hopelijk komt Laporta weer terug om Barcelona in zijn glorie te herstellen.
 
Almogaver
 
7
10 april 2020 om 09:45
Sinds Rosell, niet sinds Bartomeu. Maar goed, laatstgenoemde was ook de drijvende kracht van het vorige bestuur (rosell). Vers bloed lijkt me beter dan Laporta. Zeker gezien zijn houding tijdens de laatste verkiezingen, toen ie dacht dat het voldoende was om het op naam te doen ipv een fatsoenlijke campagne.
 
SMH09
 
11
10 april 2020 om 01:56
Stond in het vorige artikel dat geheel van 'anonieme bronnen dicht bij het bestuur' afkomstig is. Ze kunnen dus ook niet specifiek zeggen wie.
 
bf1994
 
20
10 april 2020 om 01:38
Zoals ik al eerder zei. Letterlijk elke dag dieper in de shit. Verlos jezelf van je leiden en stap op. Ik vraag mij echt af wat bartomeu nou wil, ik kan me ook niet voorstellen dat hij deze situatie leuk vind.
 
Raad van State
 
6
10 april 2020 om 07:03
Meneer weet dat hij kansloos is bij de volgende verkiezingen dus doet hij er alles aan om het volgende bestuur het zo lastig te maken.
 
SocioFan1
 
0
10 april 2020 om 07:07
Ik vraag me echt af wat er allemaal gaande is. Moeten die mensen nu echt perse weg, de 2 leden omdat ze zo matig waren waarbij nu de rest ook maar denkt weet je wat we gaan allemaal wel weg. Heeft Bartomeu echt zo amateuristisch gehandeld en teveel geleund op deze mensen en hun adviezen waarvan nu de gevolgen aardig dramatisch zijn geworden of is Bartomeu echt gewoon de schuldige in deze soap en heeft hij er gewoon een potje van gemaakt? Ook de komst van Abidal was leuk maar lijkt toch te mislukken. Is Bartomeu dan toch niet echt een harde voorzitter met een overtuigende visie? Een beetje de Gerbrands van barca waarbij een type Brands naast hem gewenst was? Of is dit gewoon 100% zijn werk wat een puinhoop aan het worden is.
 
barcalover123
 
5
10 april 2020 om 07:21
Nou dit is toch echt het werk van oom Bartomeu. Voorzitter heeft bij clubs als real rn Barça zo veel macht. Of geloof je dat Perez ook te veel leunt om mensen?
 
bamischijf123
 
1
10 april 2020 om 10:35
Ik ben niet echt op de hoogte van hoe precies die besturen van Spaanse voetbalclubs functioneren. Het enige dat ik weet is dat die presidenten voor een termijn door de socios worden gekozen. Wat ik me dus afvraag is of zo'n system uberhaupt levensvatbaar is. Want waarom stemmen de meeste kiesrechtige leden op zo'n figuur? Is het om zijn charisma of de beloftes die hij maakt? Er zullen hier vast mensen zijn die hier meer van weten dan ik, maar is het niet tijd om te schakelen naar een system waar het bestuur wordt aangesteld op basis van verdienste?
 
real8madrid
 
0
10 april 2020 om 11:08
Wat je zegt is dat democratie niet werkt? ?? dit is namelijk exact hetzelfde als verkiezingen in Amerika of Frankrijk oa. Ze worden verkozen op basis van vanalles. Hun charisma en beloftes inderdaad. Maar ook hun verleden en kwalificaties. Natuurlijk werkt het, de club blijft in handen van de fans en er is nooit een eigenaar die de club uitmelkt (united) of de club om zeep helpt (Sunderland). Als er een clown als deze man zit dan weet je dat je het als fan gewoon 4 jaar moet uitzitten en er dan vanaf bent. De resultaten van Barca en Madrid (hanteren hetzelfde systeem) spreken voor zich toch?
 
bamischijf123
 
0
10 april 2020 om 11:27
Dit is een vergelijking die wel heel kort door de bocht is. Voetbalclubs zijn geen regeringen en hebben andere verantwoordelijken na te komen. Dat dit systeem soms werkt, en dat andere methodes soms niet werken is geen reden om tevreden te zijn. Klaarblijkelijk werkt het in dit geval niet, en het is dan maar de vraag of in de toekomst beleid van een jongere generatie door middel van het zelfde systeem beter zal varen.ik kan je helaas de beste oplossing niet geven, maar ik stel gewoon mijn vraagtekens bij de gang van zaken.
 
real8madrid
 
0
10 april 2020 om 22:13
Ik snap je en mijn vergelijking was ook niet helemaal serieus. Elk systeem heeft voor- en nadelen. Echter denk ik dat het succes van de Spaanse clubs, niet alleen nu maar gewoon doorheen de geschiedenis, voor zich spreekt. Ook beperk je hiermee de risico's doordat iemand nooit permanent de club in handen heeft. Stel je voor dat deze malloot de club had gekocht en niet van zijn gouden troon af te stemmen was. Ik haalde hierboven al de voorbeelden van United en Sunderland aan. De ene club wordt leeggeroofd door de eigenaar en de andere is helemaal naar de t***s geholpen door de vorige eigenaar. Als zij weggestemd konden worden had het bij Sunderland niet zo ver hoeven komen en was United ondertussen wellicht al van die aasgieren af waardoor ze financieel (nog) gezonder waren nu.
 
real8madrid
 
3
10 april 2020 om 11:04
309 van de 540 mensen staan op 30%? Dat zijn dus ook de gewone werknemers. De kantinejufrouw, pleinverantwoordelijke, conciërge, materiaalverantwoordelijke. Mensen die met een normaal loon rondkomen. En dan toch wordt er gesproken over miljoenentransfers terwijl ze hun eigen werknemers bestelen waar ze bij staan? Wat een misselijke vent die bartomeu. Bah, hier kan ik echt niet van over. Voetballers dat snap ik, die hebben genoeg. Maar deze doodnormale mensen met hypotheken te betalen? Dit Barcelona belichaamd met momenten het allerslechtste in de bedrijfswereld: anderen zwart maken via pr bedrijven voor eigen gewin, de modale man afzetten, van elk achterpoortje tot winst of minder uitgaven gebruik maken. Misselijkmakend. Elke dag met bartomeu aan de top wordt het image van Barca drastisch slechter, er schiet nu al nagenoeg niets over van de goede naam die ze de laatste twee decennia hebben opgebouwd
 
Frenkbarca2
 
0
10 april 2020 om 12:06
Ik erger me kapot aan die bartemeu, die man die wilt voordat ie vertrekt de club helemaal kapot maken, hij heeft totaal geen verstand van voetbal en hij heeft geen uitstraling van een leider. Ik hoop dat hij de volgende die vrijwillig opstapte