'Daarmee heeft Ajax in z'n internationale ontwikkeling een goede stap gezet'
Zaterdag, 18 maart 2017 om 08:30

Ajax plaatste zich donderdagavond op indrukwekkende wijze voor de kwartfinales van de Europa Leauge. Tegen FC Kopenhagen werd een 2-1 achterstand weggepoetst door een 2-0 overwinning op de Deense topclub. Ajax was de volledige wedstrijd heer en meester. Wanneer het vizier bij de aanvallers op scherp had gestaan, hadden de Amsterdammers de Denen met een veel grotere nederlaag naar huis kunnen sturen. Oud-international Ruud Gullit spreekt lovend over het team van Peter Bosz, dat in zijn ogen niet alleen een knappe prestatie leverde door de volgende ronde te halen, maar ook nog eens mett goed voetbal.

"Niet alleen met de plaatsing voor de laatste acht van de Europa League, maar tevens met de manier van spelen heeft Ajax in z'n internationale ontwikkeling een goede stap gezet", schrijft Gullit in zijn column voor De Telegraaf. "Ze vonden tegen FC Kopenhagen de juiste middenweg tussen verdedigen en aanvallen, hadden daarom redelijke controle over de wedstrijd, liepen weinig risico en Ajax kreeg en benutte de ruimte om te voetballen goed toen de Denen iets meer vanuit de counter gingen spelen."

Gullit vindt dat Ajax een compliment verdient, ook al was het in de slotfase even billenknipen toen Kopenhagen nog probeerde er een slotoffensief uit te persen. "Dan kan je in de problemen komen, maar Ajax loste dat professioneel op en speelde de wedstrijd goed uit", aldus Gullit. "Een prima zaak voor het Nederlandse voetbal en daarom ook een uitstekende ontwikkeling voor het Nederlands elftal met de selectie van Matthijs de Ligt voor Oranje als kers op de taart. Ik vond het nobel, moedig, maar onnodig van De Ligt om vorige week het boetekleed aan te trekken voor het tegendoelpunt. Voor mijn gevoel deed hij niets fout want je kan zo'n duel niet winnen als je ver naar achteren staat en de tegenstander in de bal springt."

Meer nieuws
   
13:45
13:45
Arne Slot: de trainer die 'sleeping giant' Feyenoord ontwaakte
0
   
13:24
13:24
Van Bommel niet naar Milan; onderhandelingen met andere trainer al vergevorderd
6
   
12:58
12:58
Donkerrode kaart in Ligue 1 na karatetrap in het gezicht van tegenstander
8
   
12:30
12:30
Live meepraten in de Premier League: West Ham United - Liverpool
9
   
12:23
12:23
Derksen weet wie topkandidaat is om Arne Slot bij Feyenoord op te volgen
32
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (30)

 
AjaxCunian
 
23
18 maart 2017 om 08:39
Dan doet hij dus wel iets fouts toch? Hij heeft er ook van geleerd, je moet je man dichterbij je houden voor minder springkracht en impuls van de aanvaller. Verder speelt hij haast foutloos, bizar voor een 17 jarige. Misschien wordt het een van het rijtje El Ghazi, Fischer, Bazoer maar zelf vind ik hem een hele bijzondere speler. De verdediging Tete, Sanchez, De Ligt, Viergever is op dit moment mijn favoriet.
 
everybodyblind
 
4
18 maart 2017 om 09:11
dat zou ook mijn voorkeur zijn.
 
Jimmy Floyd
 
5
18 maart 2017 om 10:30
Ben ik met je eens. Was geen fan van Viergever, maar die speelt toch echt sterk de laatste tijd
 
Hootch30
 
3
18 maart 2017 om 10:46
De verdediging ziet er inderdaad goed uit. Viergever op links speelde daar uitstekend. Ook Tete vond ik in aanvallende momenten goed vooruit gegaan, dus Bosz moet toch echt Tete de rest van het seizoen laten spelen.
 
RyanBabel8
 
4
18 maart 2017 om 08:50
Het is inderdaad knap dat Ajax de kwartfinale hreft bereikt. Laten we wel even realistisch zijn, Kopenhagen liet Ajax aan de bal. Daar maakte Ajax goed gebruik van. Daar ligt de kracht van Ajax. Maar een team dat Ajax klemzet is een ander verhaal. Daar kunnen ze (nog) niet mee uit de voeten. Dan zijn ze minder dwingend. Creã«ren ze amper kansen en ze hebben er behoorlijk wat nodig, wat vrij normaal is. De standaard moet omhoog bij Ajax, niet tevreden zijn met een kwartfinale, maar meer willen en eisen.
 
mistermiyagi
 
2
18 maart 2017 om 09:05
Klopt ook het minder Naïef spelen word dan een probleem, dus met Schone en Sinkgraven. (Ajax speelt dan met 5 aanvallend ingestelde middenvelders van origine) Viergever en Riedewald (als verdedigende middenvelder is solide)
 
swaap
 
9
18 maart 2017 om 09:07
Ze lieten ze in Kopenhagen ook aan de bal en daar verloren we dus dat je dat in een week (en grotendeels zonder je 1e en 2e aanvoerder) om kan buigen zou je wel degelijk een compliment voor mogen krijgen in mijn ogen.
 
afca0cbs
 
9
18 maart 2017 om 09:19
Oneens. Je ziet dat Ajax niet meer perse wilt opbouwen. Wanneer de bal twee keer gedwongen terug moet naar de keeper volgt er een lange bal. Dat zag je ook tegen Kopenhagen. Dolberg en Traore waar zeer bakvast op dielange ballen.
 
wolterx
 
3
18 maart 2017 om 09:46
Die eerste goal kwam uit drukzetten van Kopenhagen, de aanval duurde lang maar toen ze eenmaal onder de druk uitvoetbalde ( Onana naar Schone, Schone terug naar Onana, Onana met een harde strakke bal langs de spits op Vd Beek, 1x raken met stuit op Schone die met een hoge bal onder alle druk uit speelde) en 30 seconde later lag hij in de goal, was een hele fijne opbouw naar de aanval. Als je echt druk op Ajax gaat zetten gaan er ruimtes vallen en denk dat Ajax met Dolberg als spits en Ziyech, Schone op het middenveld dit jaar beter om kan gaan met ruimte achter de verdediging. Denk dat dit Ajax beter om kan gaan met druk dan de voorgaande jaren. Als je echt op de counter moet spelen gooi je Kluivert en Neres erin die allebei veel loopacties de diepte in maken wat Traore en Younes niet hebben.
 
richard677
 
11
18 maart 2017 om 09:56
Zo mooi vind ik dit altijd. Vooraf werd het zo lastig, de speelstijl van Kopenhagen was bekend,en Kopenhagen was favoriet, vervolgens gaat Ajax door en worden ze in de Arena weggespeeld. En nu moeten we maar weer even realistisch zijn want Kopenhagen was niks en het voetbal van Kopenhagen lag Ajax wel. Kortom het ligt nooit aan Ajax..
 
RyanBabel8
 
2
18 maart 2017 om 10:14
Na een goede wedstrijd van Ajax verliezen wij vaak de realiteit uit het oog. Terwijl dit soort wedstrijden, jammer genoeg, te weinig voorkomen. Een aantal seizoenen geleden won Ajax van Barcelona en waren ze over twee wedstrijden de baas over City. Je ziet dat het dus mogelijk is. Je ziet echter ook dat ze Tegen Rostov, Salzburg, et cetera de boot in gaan. Ajax kan voetballen vanuit de eigen filosofie, maar ze laten het in mijn ogen te weinig zien. Zo'n wedstrijd als donderdag dient de standaard te zijn. Want laten we eerlijk zijn, Groningen uit was bagger, Twente eerste helft was zo slecht. Feyenoord uit konden ze voetballend gezien ook niet echt de baas zijn. Zondag moet het gas erop, maar let op.... dat wordt weer een rukpartij eerste klas.
 
GunnerFan
 
12
18 maart 2017 om 10:15
Haha idd Richard, ik moet er altijd wel weer even om lachen. Die eerste reactie ook van RyanBabel: als Ajax word klem gezet dan kunnen we niks!?!? Kopenhagen speelde juist met een hoge laatste linie en zetten alles klem en werden daarna dus compleet weg gespeeld, iets wat Ajax dus fantatisch deed, maar goed sommigen willen het misschien niet zijn
 
RenatoFly
 
3
18 maart 2017 om 10:57
Jep.. het ligt nooit aan ajax en altijd aan de tegenstander...
 
RyanBabel8
 
2
18 maart 2017 om 11:05
Ik ben net zo blij als elke supporter. Was geweldig om te zien en Kopenhagen hebben ze gewoon van de mat gespeeld. Dat was de verdienste van Ajax. Technisch superieur. Met wat meer geluk was het 5-0 geworden. Mag je als supporter verwachten dat Ajax dit vaker laat zien? Ik vind namelijk dat Ajax in NL gewoon superieur behoort te zijn en in de EL standaard de kwarfinale moet halen. Dat je een Rostov en Salzburg, die Ajax echt op hun zwakke plek pakte, helemaal zoek speelt. En niet zoals jaarlijks gebeurt: in de voorronde van de Cl als een gieter afgaat.om op je laatste zin terug te komen: ik zie het wel, maar ik zie het liever wekelijks en niet een paar keer per seizoen.
 
Antigua
 
6
18 maart 2017 om 09:16
Het was een mooie avond en een goed resultaat. Maar die complete euforie gaat me iets te ver. 2 kwart finales in 14 jaar terwijl de kleine buurman dat 4 keer in 10 jaar deed. Zo bijzonder is het dus allemaal niet. Een finale zou dat natuurlijk wel zijn.
 
Rob_S
 
12
18 maart 2017 om 09:40
Oja omdat het vaker bij de kleine buurman was mogen wij niet blij zijn.
 
Nick Danninga
 
2
18 maart 2017 om 09:47
Euforie is een groot woord, vind ik. Lees wel blijdschap en hier daar een zeer optimistische kijk. maar van euforie is echt geen sprake. De blijdschap is wel terecht vind ik. Eindelijk weer eens een kwartfinale gehaald, met een elftal dat feitelijk gezien nog volop in de opbouw zit (vergeet niet: eerste jaar in deze samenstelling en deze speelwijze). Dat is ergens juist wel bijzonder. Als Ajax toch eens dit elftal een tijdje bij elkaar kan houden dan zouden er nog wel eens heel wat legendarische potjes voetbal in het verschiet kunnen liggen.
 
martijnr12
 
10
18 maart 2017 om 09:49
Dus feyenoord mag het eventuele kampioenschap straks minder hard vieren, omdat ze dit voor het laatst in 99 behaalden? En Ajax en PSV allebei vaak kampioen zijn geworden sinds toen, dus zo bijzonder is het dan niet. Rare redenatie toch? Het is toch juist dat we blij zijn omdat het zo lang geleden is? Juist omdat we zo lang wachten op dat Europese 'succesje'. Een halve finaleplek of finaleplek is natuurlijk nog mooier, maar ik ben dolblij dat Ajax eindelijk weer eens presteert in Europa.
 
Antigua
 
4
18 maart 2017 om 09:52
Natuurlijk mag je blij zijn. Maar een landstitel is een prijs en een kwart finale niet. Bovendien speelt de gelukkige loting voorlopig ook mee.
 
pietverdriet
 
0
18 maart 2017 om 09:56
Feyenoord mag het harder vieren dan ooit. Wat ze wellicht minder hard moeten doen is schreeuwen dat ze een topclub zijn wanneer ze in 20 jaar maar 1 kampioenschap behaald hebben. Hetzelfde geldt voor Ajax. Ze mogen zeker keihard vieren dat ze Kopenhagen uitgeschakeld hebben en een ronde verder zijn. Ze mogen het ook keihard vieren dat de Schalke treffen en daarmee niet kansloos zijn. Laten we dit als startpunt gebruiken en hopen dat Ajax ieder jaar zover komt in Europa League en dat het niet een incidentje (zoals de kampioenschappen van Feyenoord) wordt.
 
Robinho010
 
3
18 maart 2017 om 10:10
De ene keer zit je bij Real, Dortmund en City in de poule en de andere keer loot je Legia en Kopenhage na de winterstop. Het hoort erbij en voorlopig staat er in de 'geschiedenisboeken' dat ze de kwart finale hebben gehaald. Schalke 04 is ook te verslaan al vind ik het jammer dat Ajax eerst thuis speelt
 
Glennwell
 
2
18 maart 2017 om 11:46
Als je zorgt dat je thuis niet verliest, en geen doelpunt tegen krijgt is het juist beter om de tweede wedstrijd uit te spelen, want dan weegt je doelpunt zwaarder in het uitduel.
 
claro2
 
1
18 maart 2017 om 16:28
Ma na elke loting werd wel gezegd dat Ajax het moeilijk zou krijgen. Maar nu ze im de 1/4 finale zijn is de loting gelukkig geweest. Nou ja. Zullen het maar op afgunst houden?? Trouwens Celta zit ook in de kwartfinale. Z
 
pietverdriet
 
3
18 maart 2017 om 09:52
bijzonder vind ik het wel. Kopenhagen is ook typisch zo'n tegenstander waar Ajax uitgeschakeld wordt waar het helemaal niet nodig is. Verder geef ik Ajax best kansen in de Europa League. Als ze Lyon en United nog even weten te ontlopen kunnen ze zomaar in de finale komen en zijn alle tegenstanders op papier best te doen.
 
Schwarz
 
2
18 maart 2017 om 10:51
Waar heb je het over. Ajax heeft twee kwartfinales in 14 jaar gehaald. Nederlandse clubs in het algemeen vaker, bijvoorbeeld: 10-11, PSV en Twente kwartfinale el, 11-12: AZ. Nu Ajax. Zijn er al vier in de afgelopen 7 jaar.
 
pro2312
 
0
18 maart 2017 om 10:33
Ik ben benieuwd wat er gaat gebeuren als Ajax de 1/2 finale haalt.. Als zij dan eerst uit loten moeten zij op 11 - 5 de return. Echter is de Arena dan al omgebouwd voor de show van Armin van Buuren op 12 - 5.. Zal de UEFA dan gewoon uit/thuis wisselen of zou Ajax dan een vervangend stadion moeten zoeken?
 
Bergkamp2
 
4
18 maart 2017 om 10:39
Nou het lijkt me niet dat de Uefa daar rekening mee houdt. Daarnaast kan Armin van buren lekker uitwijken naar de Ziggodome met zijn kermis uniek.
 
pro2312
 
0
18 maart 2017 om 14:01
Dat uitwijken gaat natuurlijk niet. Net als het verplaatsen van Armin niet. Het stadion is niet eens van Ajax. :P Ajax is er gewoon nooit vanuit gegaan dat zij de halve finale zouden kunnen halen.
 
wolterx
 
0
18 maart 2017 om 13:00
Dit vind ik best interessanr, ben benieuwd hoe dat zou aflopen. Misschien Olympisch Stadion mocht dat haalbaar zijn? Anders verwacht ik dat ze toch echt een alternatieve locatie moet zoeken, zou jammer zijn.
 
Bossie
 
0
18 maart 2017 om 14:11
Ajax heeft stappen gezet , maar laten we geen hosana kraaien na een goede wedstrijd. Ik bedoel de week ervoor geven ze een gelijkspel weg.....en nu halen ze een overwinning uit het vuur.....hopelijk gaan ze constanter presteren en kunnen ze een wedstrijd op slot gooien ....