De Boer neemt Qatar-uitspraken niet terug: 'Of ik spijt heb? Nee, nul'
Dinsdag, 12 april 2022 om 10:28

Ronald de Boer staat nog steeds achter zijn uitspraken die hij recent bij het programma Jinek deed over het WK in Qatar. Eind maart ging de voormalig profvoetballer desgevraagd in op de situatie in Qatar, de organisator van het komende WK. Geconfronteerd met de sterftecijfers in het land sprak De Boer zich op opvallende wijze uit: "De sterftecijfers zijn uit hun verband gerukt, het is totale onzin. Het is allemaal op een hoop gegooid. Van een lerares tot een schoonmaker tot iemand die op de bouw werkt, daar zijn die nummers van gemaakt."

De 51-jarige De Boer, die als ambassadeur verbonden is aan het WK in Qatar, lag door zijn optreden bij Jinek hevig onder vuur. De analist zat samen met zijn broer en ex-bondscoach Frank aan tafel in het praatprogramma. Toen presentator Humberto Tan de oud-international confronteerde met het torenhoge sterftecijfer van 6500 gastarbeiders, openbaar gemaakt door the Guardian Amnesty International. gaf De Boer een opmerkelijke reactie. "Dat is uit zijn verband gerukt. Totale onzin. Het is allemaal op een hoop gegooid. Van een lerares tot een schoonmaker tot iemand die op de bouw werkt, daar zijn die nummers van gemaakt. Er gaan nou eenmaal mensen dood. Dat is heel triest, maar het gebeurt. Ze geven het gevoel alsof de mensen gewoon van de hitte het stadion zijn afgevallen. Dat is niet zo", begon de Boer zijn pleidooi.

Voorafgaand aan de premiere van de film LOUIS reageerde De Boer nogmaals op de kritiek die hij kreeg op zijn uitspraken. "We hebben daar genoeg over gesproken. Iedereen mag zijn mening hebben, dus ik mag mijn mening hebben", zei hij tegenover De Telegraaf. "Ik hoop dat we een positief WK krijgen, waardoor mensen daarna met een gerust hart naar Qatar kunnen reizen en uiteindelijk terugkomen en denken: er is hier iets moois gebeurd." De Boer weigert zijn uitspraken terug te nemen: "Of ik spijt heb? Nee, nul." De voormalig profvoetballer wees bij Jinek juist op de positieve dingen die de toekenning van het WK naar het land hebben gebracht. "Het minimumloon is ingevoerd, de veiligheid van mensen die aan het stadion werken is verbeterd, dus als we zeggen: sport kan wat betekenen, dan is dat zeker gebeurd", zo somde hij op.

De Boer begreep tijdens het praatprogramma al niet waarom hij bekritiseerd wordt om zijn rol als ambassadeur van het WK in Qatar. "Ik word er een beetje moe van. Er zijn zoveel bedrijven en grote namen. David Beckham en Xavi, de trainer van FC Barcelona, zijn ambassadeur. Denk je nou echt dat dat achterlijke gasten zijn?" De Boer speelde aan het einde van zijn spelerscarrière vier jaar in Qatar en woonde zelfs zeven jaar in het Arabisch emiraat. Hij heeft naar eigen zeggen 'nauw samengewerkt' met de koninklijke familie van het land en de huidige emir (staatshoofd red.) Tamim bin Hamad Al Thani, die hij aan tafel bij Jinek prees: "De huidige emir is een man met een goed hart die het beste wil voor iedereen die in Qatar woont en werkt", zo besloot De Boer. Zijn optreden kwam De Boer op social media op de nodige kritiek te staan. Zo werd hij op Twitter bijvoorbeeld 'totally brainwashed' genoemd.

Meer nieuws
   
11:31
11:31
Vertrekt Gimenez bij Feyenoord? Spits brengt bezoek aan Premier League-duel
7
   
11:02
11:02
Premier League-clubs komen budgetplafond overeen: dit zijn de details
8
   
10:51
10:51
VZ Kort: Deadline verstreken, nog drie potentiële bondsvoorzitters KNVB over
77
   
10:26
10:26
V/d Vaart poogt transfertarget uit Oostings hoofd te praten: 'Niet verstandig'
19
   
09:50
09:50
Clubleiding van Inter niet blij met actie Dumfries en denkt na over sanctie
38
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (176)

 
Pierre Weijers
 
58
12 april 2022 om 10:32
Die man leeft in een hele andere wereld.
 
droadnagel
 
80
12 april 2022 om 10:37
Waarom ? AH ,ING en meer sponsors gaan niet maar bij de OS in China dat al jaren mensen uitbuit staat ze te dringen voor kaartjes. Ze hebben alle overleden migranten bij elkaar opgeteld en niet de mensen die zijn overleden in de bouw van de stadions en dat is wat de Boer zegt.
 
Lierse1997
 
80
12 april 2022 om 10:45
De ergste mensen zijn mensen die zogenaamd genuanceerde uitspraken doen maar dat totaal niet doen. Want de boer doet geen genuanceerde uitspraken. Want dan zou hij er minstens bij vertellen dat het meer dan 6.500 mensen zijn omdat niet alle landen de cijfers doorgeven. Maar nee dat past niet in zijn ranzige propagandapraatjes dus dat laat hij achterwege.
 
Adam2041
 
50
12 april 2022 om 10:50
Net zoals dat in Rusland was en in de VS zal zijn. Laten we gewoon eerlijk wezen: het moreel kompas op deze wereld is gewoon ver te zoeken. Dat is altijd geweest en zal altijd zo zijn!
 
CoMokum
 
20
12 april 2022 om 11:10
@adam2041, integendeel, er vallen minder burgerslachtoffers bij gewapende conflicten dan ooit én conflicten duren minder lang. Nog nooit in de historie van de mensheid hebben zoveel mensen zo (relatief) vreedzaam met elkaar samengeleefd als nu.
 
PSVMANUNITED
 
11
12 april 2022 om 11:17
Überhaupt is er geen sprake van een moreel kompas op deze wereld, laten we er alsjeblieft een keer mee stoppen alsof de mens ten opzichte van diersoorten of andere mensen moreel verheven is. Ook de mens wordt door net als alle levende wezens uiteindelijk als het puntje bij het paaltje komt in bijna alle gevallen gedreven door individualisme. Waar je wel van overtuigd kunt zijn is dat het in stand houden van een bepaald systeem werkbaar is en dat je je daarom niet allerlei willekeurige mensen gevangen neemt en voor je dood laat gaan. Vrijheid tot die vrijheid de vrijheid van een ander aantast, maar dat is dan wel weer heel liberaal verwoord. In het geval van Ronald de Boer zet hij zichzelf gewoon ontzettend voor lul. Die man is vaak genoeg tegengesproken door allerlei instanties die beter en vooral objectiever onderzoek gedaan hebben dan hij en hij blijft maar volhouden dat hij gelijk heeft om de ontzettend doorzichtige reden dat hij goed betaald krijgt vanuit Qatar. Houd er dan gewoon je mond over als je geloofwaardig wil blijven op televisie.
 
GluubsterTJ
 
14
12 april 2022 om 11:20
Eens met CoMokum. Het tijdperk waarin wij leven is de meest vredige. Dat betekent echter niet dat we niet moeten blijven streven naar verbetering omtrent vreedzaamheid. Het kan zeker nog vele stappen beter.
 
btothea
 
23
12 april 2022 om 12:39
Onzin. Door moderne technologie zijn er juist meer mensen dan ooit vermoord. Zoek maar de grootste slachtoffers uit oorlog op. Allemaal in het moderne tijdperk en vooral het resultaat van moderne technologie en westerse ideologieën zoals communisme (Stalin en Mao bijvoorbeeld), sociaal darwinisme en kolonialisme (België in de Congo, Frankrijk in Algerije, Nederland etc), nazisme, Wereldoorlogen, neo-kolonialisme (Nederland/VS/Britten in Irak/Afghanistan etc), Hutus en Tutsis (gevolg van kolonialisme) en ik kan nog heel lang doorgaan. Vroeger hadden ze niet de capaciteiten om zoveel slachtoffers te maken als in het moderne tijdperk. Jullie hebben duidelijk geen historisch besef in je westerse bubbel van schijnveiligheid.
 
CoMokum
 
11
12 april 2022 om 13:14
Haha die laatste zin, meteen even de moral high ground pakken, netjes hoor. Je noemt alleen maar conflicten vanaf, pak m beet, 1917. Om vervolgens geen aantallen te noemen. En dat snap ik wel want daaruit blijkt je ongelijk. Als je de oorlogsslachtoffers vanaf ongeveer dat jaar bij elkaar optelt en vergelijkt met de tijden daarvoor dan steekt dat nogal schril af. Al helemaal als je de cijfers relatief bekijkt. Ja, er zijn nu technologieën die het mogelijk maken om op grote schaal slachtoffers te maken, nee dat betekent niet dat er in zn totaliteit meer slachtoffers vallen. Maar blijf jij dan lekker in je eigen moral bubble, wat die dan ook mag zijn.
 
CoMokum
 
1
12 april 2022 om 13:15
Is overigens allemaal netjes terug te lezen in een mooi overzicht in de Volkskrant van 4 maart.
 
Lierse1997
 
7
12 april 2022 om 13:15
In absolute aantallen wel ja. Maar bijvoorbeeld de godsdienstoorlogen in de nieuwe tijd waren ook echt dramatisch voor de bevolkingsaantallen in Europa. Sowieso is het moeilijk over zulke zaken te praten als er totaal andere bevolkingsaantallen waren in verschillende periodes van het verleden.
 
CoMokum
 
3
12 april 2022 om 13:32
Zeker, maar mijn punt was dat er minder burgerslachtoffers vallen bij gewapende conflicten. Btothea heeft het vervolgens over 'mensen' in een zeer specifieke periode en vindt het na zijn reactie die dus eigenlijk geen reactie is nodig 'ons' een bubbel te verwijten.
 
btothea
 
17
12 april 2022 om 14:04
Onzin. Ik benoem ook Irak en Afghanistan, neo-kolonialisme, Hutus en tutsis en communisme die allemaal grotendeels na de wereld oorlogen plaats vonden. En dit is maar een fractie van wat genoemd kan worden. Ik benoem de aantallen niet omdat ik er vanuit ging dat je begrijpt dat, relatief gezien, de belachelijke aantallen van alle moderne conflicten totaal niet te vergelijken zijn met het totaal pre-moderne cijfers van slachtoffers van oorlog. Maar blijkbaar heb je echt totaal geen historisch besef. De tientallen miljoenen slachtoffers gemaakt in deze moderne conflicten is ongekend. Zoveel oorlogsslachtoffers in zo een korte tijd is nog nooit eerder voorgekomen. En welke cijfers wil je? Wil je de cijfers van gebeurtenissen die ongeveer meer dan 10 miljoen slachtoffers hebben gemaakt? Laten we kijken welk tijdperk het meest vertegenwoordigd is in dit type conflict. Uit dr Naveed Sheikh zijn comparative quantitative study of mass killings in history voortbordurend op Harvard politicoloog Samuel Huntington het aantal doden in conflicten van meer dan 10 miljoen slachtoffers: World War II (1939–45): 55,000,000– 72,000,000 People’s Republic of China (1949–1975): 44,500,000– 77,000,000 Three Kingdoms Wars (220–80): 40,000,000 Soviet Reign (1923–54): 38,000,000– 55,000,000 An Shi Rebellion (755–63): 36,000,000 Mongol Conquests (from 1207): 30,000,000– 50,000,000 World War I (1914–18): 15,000,000– 66,000,000 Second Sino-Japanese War (1931–45): 15,000,000– 22,000,00 Extermination of Native Americans (C16th-19th): 13,000,000– 16,000,000 Nationalist China (1928–49): 10,075,000 Samen met de Manchu verovering en Tai Ping rebellion en Timur zijn dit de grootste evenementen. Wat we uit dit lijstje en de categorieën van minder dan 10 miljoen slachtoffers duidelijk kunnen opmaken is dat het grootste deel in het moderne tijdperk heeft plaatsgevonden en een relatie heeft met moderne ideologieën zoals communisme, nationalisme etc. Ook kunnen we opmaken dat het westen en China zwaar oververtegenwoordigd zijn.
 
n00bmaster69
 
5
12 april 2022 om 14:07
@CoMokum We leven hier ook in een Westerse bubbel. Niet zozeer om de redenen die btothea aanhaalt maar we leven hier zéér zeker in een bubbel. Vooral de jongeren van nu lopen er met een verdraaid wereldbeeld bij.
 
Lierse1997
 
6
12 april 2022 om 15:01
Jij hebt geen historisch besef als je in absolute cijfers gaat spreken. In de 16e eeuw woonde er ongeveer een half miljard mensen op de wereld en jij gaat dat vergelijken met situaties waar er minstens 1.5 miljard mensen op de wereld woonden. Heb je bijvoorbeeld harde cijfers die onderbouwen dat de godsdienstoorlogen relatief gezien minder erg waren dan andere door jou opgenoemde elementen?
 
btothea
 
8
12 april 2022 om 15:18
Ik reageer op de claim dat er nu minder slachtoffers vallen dan ooit. Dat gaat dus over het absolute aantal slachtoffers relatief tot een tijdvak en niet tot de totale wereldbevolking. Je lijkt er moeite mee te hebben maar probeer toch de lijn van de discussie te volgen en bespaar ons deze tijdverspilling. Ik weet niet welke godsdienst oorlogen je bedoelt? De 30 jarige oorlog in Europa? Waar je ook op doelt, ze waren niet zo erg als de moderne westerse en Europese conflicten die ik heb benoemd. Cijfers staan erbij.
 
CoMokum
 
0
12 april 2022 om 16:28
@btothea, voor de zoveelste keer, mijn claim was burgerslachtoffers. Jij hebt het over alle slachtoffers. Over de lijn van de discussie gesproken...daarnaast zeg ik dat we in de meest vreedzame tijd ooit leven. Je hoeft je als burger geen zorgen meer te maken dat het nabijgelegen dorpje of stadje jouw dorp snachts komt uitmoorden. En als er nu iets gebeurt ligt het door de techniek en globalisering dusdanig onder een vergrootglas dat het conflict minder lang duurt dan vroeger.
 
btothea
 
1
12 april 2022 om 17:54
Deze cijfers gaan over mass killings waarvan, bij de meeste conflicten, de meeste slachtoffers burgerslachtoffers zijn. Maar maak je geen zorgen. In hetzelfde werk wordt bijvoorbeeld ook gekeken naar massale moordpartijen en genocide op burgers. Rara, welk tijdvak en welke groepen zijn oververtegenwoordigd:1. 1940-45 Nazi genocide: 16,315,0002. 1880-1910 Belgische genocide in Congo: 8,250,0003. 1933 Holodomor Soviets: 6,000,0004. 1493-6 Hispaniola genocide in the nieuwe wereld: 5,000,0005. 1862-77 Dungan revolt Qing dynastie tegen de Hui moslims: 4,000,0006. 1975-9 Cambodian genocide 1,850,0007. 1856-73 Panthay rebellion Qing tegen Hui moslims: 1,000,0008. 1915-23 Rwandan genocide: 900,000Zoals je ziet bevestigt dit hetzelfde beeld. Dit gaat over massale moordpartijen jegens burgers. Wil je ook totale cijfers? Of wordt het tijd dat je zelf onderzoek gaat doen?Je claimt dat het meer vreedzaam is omdat er minder burgerslachtoffers zijn. Dit is pertinent onwaar. Er zijn nog nooit zoveel burgerslachtoffers gevallen in zo een korte tijd als in het moderne tijdperk. Waarom een Nederlander die aangevallen wordt door een andere stad relevanter is dan een Iraaks kind wat bang is gebombardeerd te worden door een Nederlandse F16 is voor mij een raadsel. Ik wijt het maar aan je beperkte bubbel in plaats van aan een bepaald superieuriteit denken.Er zijn genoeg plekken waar mensen constant bang zijn om zonder reden uit hun huis te worden gesleurd en gemarteld te worden (Palestina etc) of random door een drone gebombardeerd te worden.
 
btothea
 
1
12 april 2022 om 18:00
En sorry dat ik het zeg, met betrekking tot de eerste statistieken die ik heb benoemd is het echt ongelofelijk naïef en onwetend als je denkt dat bij de meeste conflicten met meer dan 10 miljoen slachtoffers de meeste geen burgerslachtoffers zijn. Dat laat zien dat je echt niets weet over deze historische gebeurtenissen.
 
CoMokum
 
0
13 april 2022 om 09:49
@btothea, waar heb je t nou allemaal over man? Ik zeg helemaal nergens dat ik denk dat er bij de 10m slachtoffers de meeste geen burgers zijn. Je bent sowieso ontzettend aan het afdwalen en je leest niet waar je op reageert. Ik zei uitdrukkelijk dat je de periode vanaf 1917 pakt en vervolgens zeg je 'ja maar ik pak ook moderne conflicten als Irak, Afghanistan etc. erbij'. Ja dat was nou juist mijn punt, je zoomt ergens op in maar maakt geen (relatieve) vergelijking. Het lijkt er vooral op dat je 'naief', 'onwetend', 'bubbel', 'schijnveiligheid' en 'westers' in de mix wil gooien maar je onderbouwd dat met allemaal info en cijfers waar mijn punt helemaal niet op ziet. Als ik het vervolgens globaal gezien over 'een dorpje' hebt ga jij inzoomen op een Nederlander en een Syrier. Dat slaat echt helemaal nergens op want je weet dat wat ik bedoel ziet op (stammen)oorlogen waar vroeger elk dorp mee te maken had. Hele continenten zijn daar al weet ik hoe lang van gevrijwaard. Heeft echt helemaal niets met een bubbel of schijnveiligheid te maken noch met het feit dat sommige mensen daar nog wél mee te maken hebben. Je lijkt bezig met een doelredenering om een bepaalde moral highground te pakken. Ga de discussie met liefde ergens anders met je aan.
 
FCVoetbal23
 
86
12 april 2022 om 10:47
De werkomstandigheden zijn natuurlijk dramatisch dat kan niemand ontkennen. Maar heeft iemand hier op dit forum de moeite genomen om het rapport te lezen met betrekking tot de doden? Qatar bestaat namelijk voor 75% uit “gast arbeiders”. Als je daar rond loopt zie je alleen maar Pakistanen, mensen uit India, Soedan etc. Deze mensen hebben allemaal verschillende beroepen en als er een kapper komt te overlijden of winkelbediende dan wordt deze opgenomen in de lijst. Het dodental kan je dus niet volledig koppelen aan het bouwen van stadions. Daarnaast doen wij hier in NL waar we goed in zijn en dat is met twee maten meten. OS in China was allemaal prima maar naar Qatar kunnen er niet. Rusland valt Oekraïne binnen (wat ook ik afkeur) maar als de US Irak en andere landen binnen valt door middel van leugens dan steunen we ze want zij zijn goed. Maar ondertussen blunderen ze grondstoffen en doden ze miljoenen en wij roemen de presidenten. Misschien moeten we iedereen op dezelfde manier gaan behandelen en niet de een wel en de ander niet.
 
Adam2041
 
30
12 april 2022 om 10:52
Gesproken! Sterker nog, we belonen ze met een nobelprijs!
 
SocioFan1
 
20
12 april 2022 om 11:23
Meer dan gesproken, kan het niet beter verwoorden. Het is gewoon zo hypocriet. Ja daar zullen vast dingen fout gaan maar dat is overal wel zo maar die dubbele maat is idd triest. Maar zie je hoe makkelijk men alles maar meteen gelooft zonder kennis van zaken te hebben. Weet je wat ik ga dit even kopieren en plakken als dat mag, tsja zo noobish ben ik ja helaas. ??
 
Lierse1997
 
27
12 april 2022 om 11:27
Het is eerder een lulverhaal. Het is onzin dat iedereen het oké vond dat de spelen in China plaatsvonden. En het is een nog groter lulverhaal dat Bush geroemd wordt. Want ik denk dat bijna iedereen dat een lul vindt.
 
Steef71
 
27
12 april 2022 om 11:36
En Obama met zijn inval in Syrië. Bombarderen van flats in Pakistan. Staatsgreep in de Oekraïne. Etc.etc. De man heeft een Nobelprijs voor de vrede gekregen. Over dubbele maat gesproken.
 
Ewoud
 
19
12 april 2022 om 11:39
Misschien moet jij niet voor iedereen zomaar wat gaan invullen. Ik heb keihard gedemonstreerd tegen de onrechtmatige inval van de VS in Irak. Het onrechtmatige dronegebruik van de VS waar talloze burgerslachtoffers vermoord worden idem. Vanuit onze organisatie proberen we de Nederlandse regering al jaren zo ver te krijgen over de brug te komen met de schadevergoeding voor de nabestaanden van het bombardement op Hawija. En ik ben zelf zeker ook niet heilig, dus in zekere zin is dat hypokriet. Maar wat is dan het alternatief? Nergens meer wat van vinden en alles maar laten gebeuren? Over de OS in China was ook een gigantische ophef, met net zo goed een oproep om niet te gaan. Maar bovenal is dit soort argumentatie echt onzinnig. `Een ander was ook fout` zegt niet heel veel, behalve dan dat het onderwerp waar we het nu over hebben blijkbaar ook fout is. We kunnen niet elke keer dat we iets afkeuren alle foute dingen van de afgelopen 50 jaar nog eens onder de loep nemen.
 
Lierse1997
 
22
12 april 2022 om 11:40
Die man kreeg die Nobelprijs in 2009. Amerika is Syrië pas binnengevallen in 2011 of 2012. Nogal een vreemde uitspraak vind ik dat. Het enige wat je erover kan zeggen is dat het in retrospect een zeer matige beslissing was.
 
CoMokum
 
4
12 april 2022 om 11:51
@fcvoetbal23, je kan het dodental misschien niet volledig koppelen maar stel dat het er 1000 zijn ipv 6500 dan zijn dat er 1000 teveel. Al je argumenten doen daar helemaal niets aan af, hoezeer je misschien ook gelijk hebt mbt hypocrisie (al geldt dat voor sommige mensen en niet voor 'wij hier in Nl'.
 
A123
 
7
12 april 2022 om 12:31
IQ-loze mensen die deze comment een duimpje omhoog geven. Die gastarbeiders zijn allemaal jonger dan 50 dus het aantal sterfgevallen zou ontzettend laag moeten zijn. Bovendien geven veel landen hun cijfers niet door dus die 6500 is gewoon een correcte schatting omdat er ook een grote groep is die niet meegeteld wordt.
 
btothea
 
7
12 april 2022 om 12:45
Het probleem is de hypocrisie. Zagen we met Irak en andere plekken overal massaal Iraakse, Syrische etc vlaggen en geldinzamelingen en ontvangen van oorlogsvluchtelingen met open armen etc. Om dan met je irrelevante anekdotisch verhaaltje komt doet niks af aan het massale hypocriete verschil in reactie in de media, politiek en het publiek.
 
FCVoetbal23
 
2
12 april 2022 om 12:46
@lierse Goede onderbouwing exact zoals ik van je gewend ben. Je begrijpt toch wel in welk context ik het zeg. Maar je kan niet ontkennen dat we anders naar de presidenten van Amerika en Rusland. Verre van een lulverhaal maar zo kan je alles wel onderbouwen natuurlijk. OS werd daarnaast ook niet zo besproken als het WK in Qatar. Sponsoren gingen daar gezellig heen, ook hierin zit een wezenlijk verschil.
 
FCVoetbal23
 
1
12 april 2022 om 12:47
@ewoud je denkt natuurlijk dat ik letterlijk iedereen bedoel…
 
Ewoud
 
8
12 april 2022 om 13:07
Het irrelevante verhaaltje is helaas nodig, omdat je anders bij alles wat je zegt om je oren wordt gegooid dat je voor Amerika staat te klappen. Verder helemaal met je eens dat het walgelijk is die hypocrisie, maar ik vraag nogmaals wat het alternatief is. Moeten we dan dus niks doen omdat we het eerder ook niet goed deden? Of moeten we juist eisen dat we wat we nu doen ook voor anderen doen? Ik vind dat laatste.
 
CoMokum
 
2
12 april 2022 om 13:16
@btothea, hoe is de hypocrisie dan het probleem? En het probleem waarvan precies?
 
Lierse1997
 
4
12 april 2022 om 13:18
@FCVoetbal, Lulverhaal is inderdaad te sterk uitgedrukt, excuses daarvoor. Maar ik vind je voorbeelden niet zo sterk en ik geef aan waarom ik dat vind. Dat we in Europa te lang als een mak hondje achter de USA gelopen hebben zal ik echter niet ontkennen.
 
btothea
 
4
12 april 2022 om 14:17
Met betrekking tot je laatste vraag: het valt op dat het argument “we moeten eisen dat we nu wel wat doen” vaak ‘toevallig’ wordt gemaakt in situaties die meer in het belang van het westen zijn zoals Oekraïne en aanslagen in het westen. Dit argument hoor ik niet wanneer Frankrijk en de VS dictators installeren, landen binnenvallen, a terrorisme steunen en verspreiden, bruiloften bombarderen, kinderen aanranden etc etc. Ik waardeer dat je de hypocrisie herkent. De issue is niet dat NLers een sterkere reactie hebben als mensen die meer op ze lijken en dichterbij wonen worden vermoord maar de issue is dat het westen claimt te staan voor absolute gelijkheid en haar oorlogen moreel rechtvaardigt met hun zogenaamde strijd tegen ongelijkheid en voor absolute gelijkheid en dan zich omdraait en deze hypocrisie laat zien. Wees dan op zijn minst eerlijk en claim niet dat je het baken bent voor gelijkheid en daarmee je bloedige oorlogen probeert te rechtvaardigen. We zijn niet allemaal achterlijk.
 
FCBCruyffista
 
6
12 april 2022 om 14:28
@Lierse1997, de meesten zullen Bush idd wel een lul vinden (Obama, Trump hebben zijn oorlogsbeleid ook voortgezet overigens), maar daar stopt het dan ook. Dat is wat zo vreselijk irritant en hypocriet is. Bij Qatar voel je echt die collectieve verontwaardiging, er is een beweging, mensen willen boycotten, protesteren, druk uitoefenen, noem het maar op. Het leeft echt massaal. Maar bij Bush en het VS-beleid is het gewoon een droge verwerping, maar geen enkele vorm van verontwaardiging. Men gaat dan ironisch genoeg zelfs mee op in een soortgelijk propagandaverhaaltje waar De Boer nu van beticht wordt, maar dan die van The American Dream. Het is gewoon zo opzichtig en hypocriet dat mensen geloven dat ze tegen Qatar zijn vanwege het welzijn van mensen, terwijl er gewoon iets dieper liggend de werkelijke drijfveer vormt voor deze aversie tegen het WK in Qatar. Over 4 jaar zal niemand deze zelfde houding aannemen wanneer het WK zal georganiseerd worden door de capo di tutti capi van de maffiaregimes zijnde de VS en haar kleine corrupte broertje Mexico. Maar dan zal het argument zijn dat er geen rechtstreekse wantoestanden zijn bij de bouw van stadions (alhoewel zelfs hier in Mexico...), alsof dat het enigste argument moet zijn voor morele afwegingen.
 
FCVoetbal23
 
1
12 april 2022 om 14:37
@a123 over IQ-loos gesproken. Hoezo zou het aantal sterfgevallen lager moeten zijn en hoe verhoudt zich dit tot andere landen onder de 50….
 
FCVoetbal23
 
0
12 april 2022 om 14:52
Ah ik begrijp het maar bedoelde het meer in het algemeen en vooral vanuit de overheid en media. Daarnaast alle mensen die het klakkeloos overnemen maar er zijn er gelukkig genoeg die er anders naar kijken. Ik weet niet of er een alternatief is, alleen de roebel is sterker dan voor de oorlog volgens mij dus in hoeverre helpt het? Mensen scharen zich nog meer achter Poetin en wij hebben er hier last van. De burgers daar worden gestraft voor niks dus ja het is gewoon cancelen van een land terwijl er ook op dit moment meer oorlogen zijn.
 
consy
 
2
12 april 2022 om 15:40
Triest om iets als de inval in Syrië erbij te halen. Daar speelden hele andere krachten mee met een IS die een bedreiging vormden voor ons allen in het Westen. Die inval was geoorloofd en een redding voor vele bevolkingsgroepen in Irak en Syrië die anders nu afgeslacht zouden zijn door het terreurbewind van ISIS (IS, Daesh, hoe je het ook wilt noemen).
 
Tamer81BJK1903
 
3
12 april 2022 om 17:59
Hoe is DAESH ontstaan? Misschien moet u daar even bij stilstaan!
 
btothea
 
2
12 april 2022 om 18:01
Isis en de meeste andere rebellen werden gesteund en gefinancierd door NATO en haar bondgenoten. Waarom denk je dat het Franse Lafarge olie kocht van Isis? Of dat wapens vanuit Europese havens aan Isis werden geleverd?
 
PatrickBas
 
1
12 april 2022 om 18:17
Ik geef bijna nooit comment en lees veel. Maar om mensen IQ-loze te noemen gaat ver. Je weet uit welke landen zij komen als gastarbeider en dus zelfs in eigen land niet werk kunnen vinden? De meeste doen dit uit wanhoop omdat ze toch al vrij weinig perspectief hebben om oud te worden en lang voor hun familie te kunnen zorgen en gaan vaak dood door niet in bouw gerelateerde fouten maar vaak omdat ze al te veel problemen hebben met hun gezondheid. Alleen dat wordt nooit door die mooie organisaties vermeld.
 
rkallan
 
0
15 april 2022 om 03:51
@consy hoe zijn die terreur groeperingen ontstaan? Waar komen hun wapens vandaan?
 
Japie_Krekel
 
80
12 april 2022 om 10:36
Ronald de Boer heeft helemaal gelijk. Qatar is het nieuwe Eurodisney. Geweldig gezellig, kleurrijk en de mensen worden altijd geweldig behandeld en met open armen ontvangen. De immigranten al helemaal. Die worden daar flink in de watten gelegd
 
ajax01-95
 
23
12 april 2022 om 10:38
Er zal vast een kern van waarheid bestaan over de misstanden in dat land maar persoonlijk wordt ik een beetje moe van het gebash van Qatar. 4 jaar geleden heb ik weinig mensen gehoord over het WK in Rusland en uberhaupt zijn er genoeg westerse landen die bloed aan hun handen hebben in de afgelopen 20 jaar. Het draait bij de FIFA allang niet meer om moraliteit maar gewoon om geld.
 
Japie_Krekel
 
38
12 april 2022 om 10:44
Dat weet ik niet of de situatie in Rusland gebagatalliseerd werd, maar moeten we altijd maar weg kijken omdat het op andere plekken ook gebeurd? Moord, verkrachting en berovingen gebeuren ook overal,maar voor mij zal dat nooit iets worden om niet op te bashen. Als er in de Oekraine 6500 doden vallen is iedereen in rep en roer, maar als er in Qatar 6500 doden vallen waarvan een groot gedeelte aan het WK gerelateerd kan worden dan moeten we het opeens allemaal niet te groot maken
 
Ewoud
 
33
12 april 2022 om 10:45
Heb je 4 jaar geleden echt weinig gehoord over het WK in Rusland? Of bij de Olympische spelen daarvoor, ook in Rusland? Of bij de Olympische winterspelen dit jaar in China, waar dezelfde discussie speelde? Want er was genoeg gedoe over. Dat het nu bij Qatar nog iets heftiger is komt vooral omdat de schending van de mensenrechten en het sportevenement nog directer verbonden zijn. Omdat er dus bij de bouw van de voetbalstadions zo veel arbeiders overleden zijn.
 
Lierse1997
 
26
12 april 2022 om 10:48
Dat zijn ook altijd van die vreemde uitspraken. Weinig gehoord over Rusland? Dan heb je niet goed opgelet. Net zoals dat er mensen zijn die zeggen dat er weinig te doen was om Brazilië. Dit is alleen nog wel een gradatie erger. En dan gaat het niet per se over het land Qatar maar over wat er gebeurt omtrent de organisatie van het WK.
 
Japie_Krekel
 
12
12 april 2022 om 10:58
Volgens Ronald De Boer gebeuren dit soort dingen ook gewoon in Nederland, dus we moeten ons er maar niet te druk over maken ??
 
 
10
12 april 2022 om 11:15
Qatar een gradatie erger dan China? Waar genocide word gepleegd op alle moslims. Wow. Dat is pas een ranzige uitspraak.
 
Ducktaildo
 
21
12 april 2022 om 11:24
Choplife kan je ook eens een keertje gewoon serieus regeren en niet overal je eigen invulling aan geven? Nergens wordt dit beweerd en dit soort opmerkingen zorgen alleen maar voor vertroebeling van de discussie. Iemand betichten van dat soort uitspraken, dat is pas ranzig (om in jouw terminologie te spreken)
 
Lierse1997
 
13
12 april 2022 om 11:30
Je kan natuurlijk ervoor kiezen die laatste zin niet te lezen om zo een geforceerd punt te proberen maken. Maar ik zal het even herhalen. Het gaat niet om het land Qatar. Het gaat om wat het land Qatar doet in verband met het WK en daar komt kritiek op vanuit de voetbalwereld. Als we echt landen gaan vergelijken dan is China inderdaad van een totaal ander niveau, maar dat doe ik dus niet en dat stond gewoon in de eerste reactie. Verder vind ik het trouwens ook gewoon een schande dat er in China Winterspelen hebben plaatsgevonden terwijl ze daar een genocide aan het uitvoeren zijn.
 
diegopeladona
 
1
12 april 2022 om 11:50
@Lierse Wat bedoel je met de zin: En dan gaat het niet per se over het land Qatar maar over wat er gebeurt omtrent de organisatie van het WK. Kun je specifiek de punten benoemen die zijn gebeurd ihkvd organisatie van het WK in Qatar die deze situatie van de ergste soort maken?
 
Lierse1997
 
3
12 april 2022 om 11:59
Dat is dan natuurlijk wel een persoonlijke opinie van mij, geen algemeen geaccepteerde uitleg. Maar voor mij is dit de eerste keer dat er zo een harde bewijzen zijn en vooraf indicaties waren dat er in zulke mensonterende omstandigheden gewerkt moest worden en waarbij er bij WK-gerelateerde bouwwerkzaamheden zoveel doden gevallen zijn. In Brazilië was er heel wat om te doen om een aantal overleden arbeiders bij de bouw van de stadia, maar dat was nog een andere grootteorde. In Rusland was er heel wat te doen om noord-Koreaanse arbeiders die als een soort moderne slaven moesten werken aan de stadia, maar dat was ook nog een andere grootteorde (voor zover ik er op de hoogte van ben). En het feit dat er zoveel onzekerheden zijn omtrent dat rapport van Amnesty is eerder in het nadeel van Qatar dan in het voordeel van Qatar. Er zijn namelijk zoveel onduidelijkheden omdat ze zelf de cijfers niet openbaar maken en partnerlanden onder druk zetten hun cijfers niet openbaar te maken (wat ook lukt). Dat alles opgeteld maakt dus dat dit qua voetbalgerelateerd leed (dus mensen die sterven omdat wij zonodig een WK willen in de woestijn) voor mij persoonlijk een vrij uniek (in de negatieve zin) WK is. En dan heb ik het feit dat we duidelijk met een verschuivende moraal zitten (dus dat er meer aandacht aan besteed wordt dan pakweg 15 jaar geleden) nog niet eens meegenomen in het hele verhaal.
 
Man City_1970
 
3
12 april 2022 om 12:00
Allemaal aan WK georienteerd is grote onzin, er werken 1.8 Miljoen arbeids moigranten in Qatar , en die werken huis niet allemaal aan de stadions. Het zijn er 6500 over een periode van 10 jaar , met ook mensen mee gerekend die door ziekte etc gestorven zijn.
 
Lierse1997
 
2
12 april 2022 om 12:06
Weer iemand die zelf iets moet verzinnen om zo een of ander punt te proberen maken. Want wie heeft er hier gezegd dat ze allemaal aan het WK te relateren zijn (geen idee wat je met oriënteren bedoelt in die context)?
 
diegopeladona
 
6
12 april 2022 om 12:09
@Japie Je geeft aan dat een groot deel van die 6500 doden wk gerelateerd zijn. Volgens mij is dit nu juist de stelling die ter discussie staat. Er zijn mensen die nauw betrokken waren bij deze onderzoeken die stellen dat dit getal in de verste verte niet klopt omdat hierin hele andere doodsoorzaken en niet WK-gerelateerde doden zijn geregistreerd. Over een populatie van anderhalf miljoen over een periode van 10 jaar zijn 6500 doden geregistreerd. Dat zijn 650 doden per jaar (die aan allerlei oorzaken zijn overleden). Ik lees nergens wat dan de werkelijke WK gerelateerde doden zijn. Qatar spreekt van enkele (wat ik niet realistisch vind). Zolang we het niet hebben over duidelijke data.. Kunnen we niet continu die 6500 blijven herhalen. Ik vind dit een nare manier van een punt maken. Qatar heeft op een onwenselijke manier de organisatie vh WK binnengehengeld. Onder andere ten koste van een Engelse bod dacht ik. Daarna hebben de Engelsen er alles aan gedaan om dit terug te draaien, en daarvoor zijn zij ook vele grenzen overschreden. Volgens mij hebben we het nog steeds niet over nieuwe data die een goed beeld geven over de daadwerkelijke slachtoffers. Ik vind dat we bij ons zelf te rade moeten gaan wat er nog meer zit wat maakt dat we hierop blijven drammen. Het lijkt mij geen kwestie van verbeteren van de werkomstandigheden meer. Aangezien Qatar mede doordat ze zo onder een vergrootglas zijn veel werkomstanigheden heeft verbeterd. De organisatie van het wk heeft dus duurzaam bijgedragen aan het verbeteren van de werkomstandigheden en leefomstandigheden van de arbeiders. Wat is mooier dan dit?? Dan heeft sport dus toch een positieve bijdrage gehad? Dat willen we toch allemaal bereiken? Dat het altijd nog beter kan neem je mee. Je hebt een zaadje gezaaid en een basis gecreerd waarmee je met zo een land in gesprek kunt blijven.
 
CoMokum
 
1
12 april 2022 om 12:15
@diego, wat denk jij dat er 'nog meer zit dat we hierop blijven drammen'? Voor wat betreft de verbeteringen, mooi meegenomen maar er is in eerste instantie een grote fout gemaakt door frauduleus het WK te geven aan Qatar en daarna lijdzaam toe te zien hoe veel arbeiders onder erbarmelijke omstandigheden stierven. Om dan vervolgens achteraf te roepen dat er wel dingen verbeterd zijn is een beetje krom en window dressing, niet? Je fout toegeven, het terugdraaien en laten zien dat fraude en mensenrechtenschendingen niet lonen én een land als Qatar met de organisatie van het WK geen podium geven om dit alles te verhullen. Om maar eens een zijstraatje te noemen waarom er zo 'gedramd' wordt.
 
diegopeladona
 
1
12 april 2022 om 12:39
@CoMokum Hoeveel arbeiders zijn gestorven? Weten we dit inmiddels, of is die mooi afgeronde 6500 het getal geworden waar we steeds mee schermen? En als we dus niet weten hoeveel arbeiders (bij benadering) zijn gestorven, hoe weten we dan dat het veel mensen zijn? Jij noemt een goed ander punt. Fraude. De zeer wat verder zit, is dat er gefraudeerd is om dit wk aan Qatsr toe te kennen. Maar dit is bij het toekennen van heel veel wk's het geval geweest. Duitsland heeft het wk van 2006 toegekend gekregen, door een wapendeal te sluiten met Saoedie Arabie voor de laatste stem (die eerst aan een ander land was beloofd (weet niet meer of het Zuid Afrika of Marokko was). Deze stemmen voor het toekennen van een WK gaan altijd gepaard met inplamen. En Arabische landen proberen decennialang een gooi te doen naar het organiseren van het WK. Dat lukt niet, de gunfactor is laag. Qatar is daar uiteindelijk heel ver voor gegaan. Achter de schermen is niks nieuws gebeurd. Alleen bij zulke landen zijn we gewend om de gemaakte fouten te vergroten. Ik zou graag een ander systeem willen, transparant, eerlijk fair, waarbij alle landen eerlijke kansen krijgen om het grootste evenement vd wereld te hosten (uiteraard indien ze dat kunnen en de veiligheid van de bezoekers kunnen garanderen). Maar zo zit dit wereldje niet in elkaar. Jarenlang vriendjespolitiek met allemaal landen die elkaar dekken en anderen uitsluiten. Qatar had geen andere optie. Fout ja, maar dit is het resultaat van een fout systeem. Mensenrechten erbij halen is mooi. Daar is verbetering op te boeken, maar we moeten wel bij de feiten blijven. Die zijn er niet. Maar iedereen loopt wel te doen alsof die er wel zijn. En als er wetenschappers en mensen die betrokken waren aangeven dat deze feiten niet kloppen, doen we geen stap terug.. Maar drammen we door en doen we alsof ze wel kloppen. Vind dat vreemd eerlijk gezegd. Je kunt hiertegen dus eigenlijk niets meer inbrengen. We geloven het gewoon niet. Vind ik wel iets om te overdenken.
 
CoMokum
 
2
12 april 2022 om 13:22
@diego, welke wetenschappers en mensen die betrokken waren bedoel je dan? Want daar staan vrij veel getuigenverklaringen en rapporten tegenover. Jij en ik waren er niet bij maar als het goed is wegen we wel de berichten en de boodschappers tegen elkaar af. Dat valt voor mij nou niet bepaald de kant van Qatar op. Het feit dat Qatar (minimale) verbeteringen heeft doorgevoerd (veel te laat) geeft ook aan hoe de omstandigheden waren. Maar even verder kijkend, wat gaan we er nu aan doen? Laten horen dat je het niet eens bent met de gang van zaken is wat er nu gebeurt en dat is wat mij betreft beter dan niks doen, al had ik ook liever gezien dat de FIFA anders werkt en de toewijzing terug zou draaien.
 
Sirius
 
1
12 april 2022 om 16:36
Mensen kijken niet zozeer weg. Elk WK zijn er weer tig artikelen over de misstanden van de organiserende landen, maar de FIFA wordt er natuurlijk niet minder corrupt door. In Brazilie waren het de favela's die afgeschermd werden, in Zuid-Afrika waren het de slobberwijken die verborgen werden, er waren tig van politieke discussies over het WK in Rusland en nu weer over het WK in Qatar. Het is elke 4 jaar wel hetzelfde liedje.
 
Nijogeth
 
1
12 april 2022 om 21:05
Diegopedalona, ik geloof dat daar al een onderzoek naar is geweest. 3 doden zijn gevallen bij de bouw van de stadions en 37 in totaal bij wk-gerelateerde bouwsels (hotels, wegen etc.). Ook cijfers over aantallen gewonden zijn geloof ik al bekend gemaakt door een onafhankelijke organisatie.
 
CoMokum
 
0
13 april 2022 om 12:08
@nijogeth, kan je die onderzoeken eens delen?
 
Bundy_sr
 
9
12 april 2022 om 10:41
Het schijnt dat je in Qatar wordt opgewacht op het vliegveld met een welkomstbord en bloemen als arbeidsimmigrant
 
RamboKolombo
 
2
12 april 2022 om 11:38
Hij had een hele sterke opmerking dat in Nederland hetzelfde gebeurd als Poolse immigranten met ze 10en in 1 kamer slapen en in watvoor omstandigheden zij leven dan hebben we helemaal geen recht van spreken.
 
diegopeladona
 
3
12 april 2022 om 12:23
Nederland heeft wel een heel apparaat die dit soort misstanden onderzoekt, keurmerken die dit soort initiatieven beoordelen, en daar kunnen ook boetes over worden uitgedeeld. Nederland vindt dit onwenselijk en onderzoekt dat. Ik weet niet hoe goed dit in Qatar wordt onderzocht en wat voor rechten de mensen dan hebben. Naar ik begreep zijn die werkomstandigheden zo slecht omdat er voor deze mensen minder rechten zijn waarop ze zich kunnen beroepen. En mensen die afhankelijk zijn, kunnen gedwongen worden hun grenzen te overschrijden. Waar ik verder een nuance wil brengen is dat ongevallen op de werkvloer en de omstandigheden - net als in Nederland- de verantwoordelijkheid zijn van de werkgevers. Die zijn als het goed is ook hiervoor verzekerd. Maar al die grote bouwbedrijven niet per se Qatarese zijn. Vaak zijn het juist internatuonale bedrijven (waarbij ik niet uitsluit dat het ook westerse zijn, die mogelijk ook met onderaannemers werken). Allemaal trucjes om aansprakelijkheden uit te sluiten. Het zou mij dus niet verbazen dat wanneer dit soort praktijken echt worden onderzocht en alle betrokken partijen in kaart worden gebracht, of internationale bedrijven niet een grote hand in de pap hebben bij de slechte werkomstandigheden van deze mensen. En dan ben ik benieuwd, als het dan om westerse bedrijven gaat.. Of we dan dezelfde taal bezigen jegens deze bedrijven.
 
btothea
 
1
12 april 2022 om 12:47
Dat apparaat levert echt goed werk dan aangezien er weinig is veranderd aan de situatie van Polen. Enige verandering die we zien is als ze genoeg geld hebben gespaard om voor zichzelf te kunnen zorgen. De overheid en het publiek doen niets.
 
Japie_Krekel
 
1
12 april 2022 om 16:51
Hebben we hier in 10 jaar tijd 6500 dode Polen gehad dan van wie hun paspoort werd afgepakt, die werden opgesloten in barakken en uiteindelijk niks uitbetaald kregen om ze vervolgens te begraven in de woestijn om te sjoemelen met de sterfte cijfers?
 
Man City_1970
 
0
12 april 2022 om 22:10
Paspoort mag allang niet meer worden afgepakt, onzin dus
 
Japie_Krekel
 
0
13 april 2022 om 01:58
Hoezo onzin? Dat is dus wel jarenlang gebeurd. Pas toen Amnesty International een boekje open deed over wat er allemaal in Qatar aan de hand was, zijn ze daar mee gestopt. Anders was het nu nog aan de gang
 
RamboKolombo
 
0
13 april 2022 om 15:38
Japie je moet gewoon niet zo hypocriet doen, ik heb in België gewerkt in de bouw daar had je geen veiligheidseisen, inspecties of maatregelen zoals afdekken van sparingen waar je zo in kan vallen. Er waren geen eens leuningwerken als je op de 10de etage aan het werk was. België is om de hoek deze dingen gebeuren zelfs in Europa.
 
London Calling
 
2
12 april 2022 om 12:42
Helemaal gelijk niet, maar je mag ook best kritisch zijn op dit kritische stuk uit de Guardian (ik vind het normaal overigens een heerlijke krant om te lezen). Die 6500 mensen die zijn overleden zijn inderdaad zoals de Boer en het stuk in de Guardian aan geven niet alleen bij de bouw van stadions overleden. Daar zitten dus ook schoonmakers tussen en andere mensen die niet of niet direct iets met de bouw van die stadions te maken hebben en van de meeste zijn de doorsoorzaken niet bekend en juist daar is het stuk kritisch op. Er wonen een kleine 2 miljoen van deze immigranten in Qatar, ze hebben gekeken over een periode van 10 jaar. Dat er in 10 jaar op 2 miljoen mensen 6500 overlijden aan verschillende, dus ook volledig natuurlijke oorzaken, is niet raar, sterker, ik denk dat ze er een heleboel missen. Maar ze geven daarin aan dat bij een groot deel van deze mensen niet bekend is waar ze aan zijn overleden. Er zijn, ook volgens het stuk in de Guardian 3 mensen (3 te veel natuurlijk) overleden die direct bij de bouw van stadions betrokken waren en 34 mensen die indirect bij de bouw betrokken waren (het is ze destijds niet gelukt om boven water te krijgen wat dat dan was, maar het zijn er sowieso te veel lijkt me). Het WK had daar in mijn ogen nooit mogen zijn. Vanwege de corruptie, het klimaat, de menserechten e.d. Veel van de immigranten behandelen ze als slaven en zoals ik al aangaf, elke dode is er een te veel. Maar op dit stuk uit de Guardian mag je best kritisch zijn, en al helemaal op de media die die 6500 overnemen als mensen de zijn overleden bij de bouw van stadions want dat staat helemaal niet in dat stuk.
 
RamboKolombo
 
0
13 april 2022 om 15:49
De enige wie corrupt is, is de FIFA. Hier in Europa hebben we ook niks met mensenrechten als je Pro- Russisch bent word je al gauw bestempelt als terrorist of word al je bezittingen bevroren. Komop zeg, vind jij het normaal wat met Chelsea is gebeurd? Of wat er met de rijke Russen in Frankrijk en Italië gebeurd?
 
London Calling
 
0
13 april 2022 om 17:10
Hoe dit betrekking heeft op mijn verhaal ontgaat me even. Ik geef toch aan dat het toernooi daar niet had mogen zijn vanwege de corruptie en dan doel ik met name rond de toewijzing. Natuurlijk hebben we in Europa wel iets met mensenrechten. We zijn hooguit hypocriet als het aan komt op het verbinden van maatregelen tegen landen die die schenden. Maar ik mag toch hopen dat je de maatregelen tegen rijke Russen, die veelal in die postitie zijn gekomen door hun banden met het Kremlin niet ziet als het het schenden van mensenrechten.
 
Ajaja
 
0
12 april 2022 om 12:51
@japie Misschien een domme vraag hoor, maar zijn er bewijzen dat er 6.500 mensen omgekomen zijn met de bouw van die stadions? Dat de mensenrechten daar geschonden worden is wel duidelijk, maar de aantallen die genoemd worden kan ik nergens terugvinden, afgezien van dat artikel van The Guardian. Waarschijnlijk zoek ik niet goed, maar toch
 
Bossie
 
0
12 april 2022 om 13:52
Dat is weer een ander uiterste Japie. Heb jij dat stuk gelezen waar naar gerefereerd wordt. Daar staat in dat er 6500 doden zijn gevallen nadat het wk was toegewezen aan Qatar. Dat onderzoek is ook niet waterdicht en er wordt heel slim ook ruimte overgelaten voor interpretatie. Dat de regering van Qatar niet transparant is helpt natuurlijk ook niet, maar zijn regeringen altijd transparant? Ook is het niet duidelijk wanneer deze doden zijn gevallen. Elke doden is er een te veel natuur. Maar het zou bv kunnen dat er veel doden in het begin van die periode vielen en dat dat er steeds minder werden omdat de omstandigheden beter werden.
 
London Calling
 
1
12 april 2022 om 14:17
Het voornaamste bezwaar wat ik heb met dat stuk is dat ze in een periode van 10 jaar alle mensen die zijn overlijden mee tellen, ook de mensen die aan een natuurlijke dood zijn gestorven. 6500 klinkt veel, maar je hebt het over een kleine 2 miljoen mensen. Daarna is het probleem dat andere media, zoals Humberto Tan, dit getal over nemen en roepen dat er 6500 mensen bij de bouw van de stadions zijn overleden, maar dat staat helemaal niet in dat stuk.
 
Bossie
 
0
13 april 2022 om 23:23
Precies het onderzoek is niet waterdicht en geeft veel ruimte voor speculatie. Ik denk dat vele het orginele artikel niet hebben gelezen en nu afgaan op wat ze in de media horen. Die 6500 doden zijn gevallen in een periode van 10 jaar nadat het WK aan Qatar was toegewezen. Zo zie je maar hoe het werkt in de media , de mensen slikken alles als zoete koek. Dat wil nog niet zeggen dat er niks mis is in Qatar, maar zo als jij ook al aangeeft er staat niet in dat die doden zijn gevallen bij de bouw van een van die stadions.
 
croctor
 
0
12 april 2022 om 15:49
Ben jij in Qatar geweest Nee niet hij heeft daar geleefd .dus even Logisch blijven .jij hoort het van de media hij. krekel die naam past je echt wel
 
Japie_Krekel
 
0
13 april 2022 om 02:01
Je hebt helemaal gelijk. Ronald De Boer is daar tussen de arbeiders gaan staan dagelijks en heeft mee getimmerd en gesjouwd bij de bouw van die stadions. Die zat niet in een 5 sterren hotel te vertoeven op kosten van zijn goede vriend de sjeik, nee, hij bevond zich tussen de arbeiders en sliep samen met deze moderne slaven in de barakken. Ronald De Boer weet er dus inderdaad enorm veel vanaf
 
ajax01-95
 
39
12 april 2022 om 10:36
Niks mis mee. Als we straks een WK in Amerika houden zullen de Nederlanders ook niet klagen maar denk dat Irakezen of Afghanen een totaal andere mening hebben over het land Amerika maar dat mag je hier niet hardop zeggen.
 
SocioFan1
 
15
12 april 2022 om 10:44
1 hypocriete bende helaas, dat is wel duidelijk. Men hoorde je ook niet toen over die songfestival in israel, of het WK in Rusland etc. En de cijfers zijn 6000 zeggen ze, over een periode van 10 jaar. Maar echt, elke dode is heel erg jammer maar dat is helemaal niet veel ofso (even hard gezegd maar er gaan eenmaal veel mensen dood, ook in NL dagelijks!). En dan worden er cijfers gewoon bij elkaar geraapt, RdBoer heeft dan ook gewoon een punt maar men praat elkaar maar graag na. Joh, in 2018 in 1 winterperiode vielen er in NL al 11.000 griepdoden, laat staan andere oorzaken, ...wat is 6000 over 10 jaar tijd dan zeg. Klinkt even hard maar (mensen gaan nou eenmaal dood) laten we wel eerlijk naar de zaken kijken. En dat migranten daar oneerlijk behandeld worden vast, maar men moet snappen dat zij het dan alsnog beter hebben dan in hun eigen thuisland. Maar wij kijken naar alles met zo`n luxe bril want ja wat hebben wij het goed natuurlijk, tsja!
 
Daei16
 
21
12 april 2022 om 10:53
Je moet wel behoorlijk bord voor je hoofd hebben als je denkt dat Amerikanen niet bekritiseerd (mogen) worden en of dat niet gebeurd.Israël zelfde verhaal, maar ja als je alleen propaganda leest of de Telegraaf koppen dan zul je wel zo denken ja.Die migranten beter dan in eigen land, dat denk ik niet. Gewoon een som die ze maken, geld wat ik kan verdienen -/- kans om te overlijden tijdens mijn werk. Als die positief uitslaat dan gaan ze. Alleen is de vraag of ze van tevoren kunnen/konden inschatten hoe die kansen lagen. Alsof de guardian ook een soort nu.nl / shownieuws is… Haha en de vergelijking met een winter in Nederland is natuurlijk absoluut lachwekkend. Hoeveel van die doden in de winter zijn mannen tussen de 18 & 50? en hoeveel mensen wonen er in Nederland ten opzichte van gastarbeiders in Qatar..? Echt waar wat een niveau.
 
SocioFan1
 
8
12 april 2022 om 11:14
Dan snap je me punt niet. De cijfers van 6000 zijn 1 weldegelijk uit z`n verband gerukt. En gaat over een periode van 10 jaar! Maar men doet het overkomen alsof het enorm is (wat even hard klinkt). Ik wil met mijn voorbeeld aangeven dat mensen nou eenmaal dood gaan, dat is het leven. En om die cijfers over 10 jaar in verhouding te zetten kom ik met het voorbeeld van 11.000 griepdoden in een paar maanden tijd (wat dan die 6000 in 10 jaar tijd in een andere perspectief plaatst) en had ook net zo goed de totale alcohol, roken en drugs doden kunnen plaatsen (dan krijg je ook genoeg jongere leeftijdscategorieen dus het gaat niet om de inhoud maar even om de aantallen!). Hoe hard het ook even klinkt maar men gaat nou eenmaal dood.En je begin punt, vertel me even dan welk westers land of in NL was zo kritisch op die andere evenmenten destijds (wat ik nog goed weet, genoot men enorm van de eurosongfestival hoor)? Weet niet in welk land jij leeft hoor of welk nieuws jij volgt maar was zeker niet zo erg als dit. Wat een onzin zeg. En dan roepen dat je denkt dat ze het niet beter hebben dan in eigen land. Hmm jij hebt echt geen idee van de leefomstandigheden voor vele in landen als Bangladesh e.d. voor die mensen. In Qatar hebben ze beter kunnen leven en ze hebben werk om families te kunnen voeden maar we kijken ernaar met een luxe bril dan krijg je scheve conclusies ja maar agh je denkt het he.En gaat alles goed? Nee vast niet, moet het beter? Ja zeker maar dat is overal zo. In NL zijn ook tig gezinnen verwoest door de regering! NL heeft ook onschuldige doden veroorzaakt in het midden oosten etc.!
 
Kaassie
 
6
12 april 2022 om 11:19
"in 2018 in 1 winterperiode vielen er in NL al 11.000 doden" Dan heb je of verkeerde informatie of, zoals je het zelf zegt, je raapt wat cijfers bij elkaar. In 2018 hadden we 11.000 ziekenhuis opnames vanwege de griep, dat is iets anders dan 11.000 doden. Buiten dat slaat het natuurlijk helemaal nergens op om de doden in Qatar over 10 jaar te vergelijken met de doden in Nederland door griep in 2018.
 
SocioFan1
 
6
12 april 2022 om 11:27
Google het en zoek naar betrouwbare bronnen en je hebt zo je antwoordt, het was 10k a 11k! Rond die tijd was het ook een chaos maar agh, niks kwam echt goed in het dagelijkse nieuws (enkel regionaal vooral) tsja dan zal het vast niet gebeurd zijn he. En ook voor jouw het volgende, tekst van FCVoetbal23, jep verwoord het beter dan mij en hier sluit ik ook mee af! ...De werkomstandigheden zijn natuurlijk dramatisch dat kan niemand ontkennen. Maar heeft iemand hier op dit forum de moeite genomen om het rapport te lezen met betrekking tot de doden? Qatar bestaat namelijk voor 75% uit “gast arbeiders”. Als je daar rond loopt zie je alleen maar Pakistanen, mensen uit India, Soedan etc. Deze mensen hebben allemaal verschillende beroepen en als er een kapper komt te overlijden of winkelbediende dan wordt deze opgenomen in de lijst. Het dodental kan je dus niet volledig koppelen aan het bouwen van stadions.Daarnaast doen wij hier in NL waar we goed in zijn en dat is met twee maten meten. OS in China was allemaal prima maar naar Qatar kunnen er niet. Rusland valt Oekraïne binnen (wat ook ik afkeur) maar als de US Irak en andere landen binnen valt door middel van leugens dan steunen we ze want zij zijn goed. Maar ondertussen blunderen ze grondstoffen en doden ze miljoenen en wij roemen de presidenten. Misschien moeten we iedereen op dezelfde manier gaan behandelen en niet de een wel en de ander niet.
 
Lierse1997
 
11
12 april 2022 om 11:35
Het is zoals gewoonlijk weer een gigantisch eenzijdig verhaal bij jou. Waarom benoem je het feit niet dat dat aantal van 6500 gehanteerd moet worden omdat Qatar zelf zijn cijfers niet openbaar wil maken? Of het feit dat dat lang niet alle doden zijn aangezien niet alle landen van oorsprong van de gastarbeiders hun cijfers vrijgeven? Dus stop met de neutrale en genuanceerde persoon uit te hangen als je dergelijke extreem relevante dingen niet benoemt maar ondertussen wel doet alsof anderen ongenuanceerd over deze casus spreken.
 
BaksteenFCT
 
10
12 april 2022 om 11:42
Ik wist niet dat de Qatar Foundation inmiddels ook al voetbalzone leden benaderd voor een samenwerking…
 
SocioFan1
 
7
12 april 2022 om 11:58
Haha die is goed, zie je nu niet wat je doet? De heisa, afschuw ging om die cijfers, je werd er mee doodgegooid, 6000, vooral vanuit Derksen. Het was absurd, ongekend. Nu wordt het in context geplaatst, men krijgt een andere kant te horen, (want bijv. dat het over 10 jaar ging en ook om mensen ging buiten de Wk werkzaamheden wist men niet eens) en nu gaat opeens volgens jouw de afschuw om dat Qatar de cijfers niet openbaar wil maken, hmm je springt nou wel alle kanten op he. De verontwaardiging en afschuw ging juist om die cijfers (de 6000). Maar nu wil je de aandacht verplaatsen waar het helemaal niet omging, vreemd! Of heb je niets meer in te brengen!? Agh over eenzijdig gesproken! ??
 
Lierse1997
 
8
12 april 2022 om 12:01
Nee jij begint te lullen over die cijfers maar je haalt de belangrijkste factoren waarom die cijfers moeilijk te interpreteren zijn niet bij. Dat is selectief gelul. Je wilt het gewoon goedpraten en totaal niet nuanceren. Want ik verplaats de aandacht totaal niet. Het gaat nog steeds over die 6500 doden.
 
CoMokum
 
1
12 april 2022 om 12:07
@sociofan1, een land dat dat soort cijfers niet bekend maakt, paspoorten afpakt etc. kan je in de context plaatsen wat je wil maar dan blijven er alsnog onwaarschijnlijke dodenaantallen over. Ook over 10 jaar genomen. Dat De Boer daar niet verder op in gaat maar alleen de 6000 wegwuift is typerend voor het eenzijdige Qatar verhaal. En je beticht mensen van heen en weer springen maar 'hypocrisie' heeft precies niets te maken met wat De Boer zegt, en vooral niet met wat ie allemaal niet zegt.
 
Kaassie
 
2
12 april 2022 om 15:29
Google het en zoek naar betrouwbare bronnen en je hebt zo je antwoord. Dat vind ik een vrij vermoeiend antwoord. Ik weet nu al (bijna) zeker dat als ik een bron opnoem die ik betrouwbaar vind, dat jij dat wegwuift als onzin. Noem mij dan eens een bron die zegt dat er in 2018 in Nederland 11.000 doden vielen door de griep. Kom maar op met je betrouwbare bronnen. Zelfs als je gelijk zou hebben dan is het nog steeds idioot om de griepdoden van 2018 te gaan vergelijken met de doden in Qatar. Dat zijn 2 dingen die volstrekt niets met elkaar te maken hebben en je niet met elkaar kan vergelijken. Het gelul dat we alles maar goed vinden wat de VS en andere landen doen daar moet ook eens mee gestopt worden want er zijn zat mensen die daar tegen protesteren maar dat is nu niet aan de orde. We hebben het nu over de 6500 doden in Qatar.
 
rkallan
 
0
15 april 2022 om 04:08
De KMO bedrijven in Qatar door wie worden die gerunt? Het recruitment van arbeidsmigranten, door wie word dat gedaan en uit welke landen komen de holdings waaronder die KMO bedrijven vallen? Na toewijzing wk aan Qatar is koningshuis vergezeld met een rits aan bedrijven om te lobbyen voor aanbestedingen.
 
Lierse1997
 
15
12 april 2022 om 10:50
Dus een Nederlander die zelf aan het klagen is over de USA, daar 5 likes voor krijgt na 10 minuten van andere Nederlanders en daaronder meteen een instemmende reactie krijgt van een andere Nederlander die stelt dat Nederlanders niet zouden klagen over de USA? Ik denk dat je een beetje selectief blind bent dan.
 
Man City_1970
 
2
12 april 2022 om 12:04
Todat ze berooft worden or erger. Mexico, US en Canada zijn nou niet echt de veiligste landen in de Wereld. Qatar is dat wel , staat op zelfde niveau kwa veiligheid als Singapore en Japan. Ook zijn in Mexico en zelfs de US de arbeidsomstandigheden van immigranten niet heel veel beter als in Qatar . Zeker niet voor de illegalen in de US. Elk land heeft ze voor en tegens, denk mensen zelf een afweging kunnen maken waar ze wel en niet heen willen.
 
tinus45
 
0
12 april 2022 om 13:34
Alleen heeft die mening geen enkele link met voetbal denk ik zo. Of stond jij ook te fluiten en boe te roepen toen het EK88 in Duitsland werd gespeeld? Op deze manier kun je alles wel vervloeken.
 
Timmio
 
0
13 april 2022 om 15:02
Dat hebben we zeker inderdaad.
 
Bundy_sr
 
8
12 april 2022 om 10:38
Ronald de Boer steekt zijn hoofd 5 kilometer diep in het zand als het over Qatar gaat. Zelf heb ik het land 2 keer bezocht i.v.m familiebezoek en het is gewoon de realiteit dat een hoop basiselementen gruwelijk mis zijn in het land voor bepaalde sociale klasses (zoals arbeidsimmigranten). Prima als je daar wilt werken of voetballen, dat moet opzich nog kunnen maar ga niet ontkennen zoals de heer De Boer, dat het complete onzin is wat er wordt gezegd.
 
steeck03
 
2
12 april 2022 om 10:47
Beter luisteren zou ik zeggen. Dat er veel mis is kan niemand ontkennen. Dat die cijfers over doden, niet aan het WK te koppelen zijn is wel degelijk terecht. Check het artikel maar. Dat ging om arbeidsimmigranten in het algemeen. Er zijn er ongetwijfeld ook tijdens de bouw gestorven en deels door de slechte omstandigheden, maar niet dit aantal. Als we ineens zo moreel goed willen zijn is er voortaan niet heel veel meer mogelijk. In Afrika blijft er een handje vol over. In Azie een paar. Zuid Amerika misschien 2. Noord Amerika 1 of 2. En dan nog een stuk of wat in Europa. En dan betalen we voortaan natuurlijk ook 3x zoveel voor energie, want handelen met de landen waar Olie en gas zit kan dan ook niet meer.
 
Bongiorno
 
9
12 april 2022 om 11:09
Uit noodzaak met een land moeten handelen is anders dan er wereldwijde sportfeestjes te organiseren. Als je die enorme golf daartussen niet ziet dan heb je een bord voor je kop.
 
steeck03
 
0
13 april 2022 om 13:21
Dus moreel correct zijn werkt alleen als het je niets kost? Dat klinkt een klein beetje hypocriet. En waar ligt de grens tussen een land dat feestjes mag organiseren en een land dat het niet mag?
 
Farao
 
9
12 april 2022 om 10:40
Iedereen heeft hier zn mening al klaar wat betreft De Boer en Qatar. Ben er zelf wel eens geweest en ook in Dubai. Mensen uit Azie zitten daar massaal in de bouw. Geld maken ze dan weer over naar hun eigen land. Verdienen er weinig vergeleken met de Arabieren en Europeanen maar verdienen meer dan dat ze in hun eigen land verdienen. Ze worden ook niet uitgekozen in Azie, van kom jij moet naar Qatar. Probleem hier is dat het ooit is begonnen met iemand zoals Derksen en iedereen kopieert het. Kijk zelf eens zou ik zeggen, google eens op Qatar, samenleving en de cultuur daar.
 
Bongiorno
 
12
12 april 2022 om 11:20
Waarom doe je belerend over dat mensen maar wat zeggen, terwijl je werkelijk niets biteuws zegt? Je had niet eens hoeven zeggen dat je er een keer bent geweest, dit is wikipedia-level informatie. Het gaat niet om het feit DAT er migranten uit Oost-Azië daar in de bouw zitten, het gaat er om hoe- dikwijls tegen valse voorwenselen, met geen enkele hint van vakbondsbescherming, bijna geen pauzes, geen goede faciliteiten, waarbij hun paspoort vaak werd afgepakt of ze een `exit permit` moesten krijgen van hun baas. Vorig jaar zijn er enkele wetten doorgevoerd die de boel iets beter maakten, maar ook direct wel de schrijnende situatie duiden:- er is een minimumloon van 1000 qatari rial ingevoerd ten opzichte van het vorige minimumloon, 750 rial. Dan heb je het dus over dat het nu ongeveer 250 euro per maand is- probeer daar is Qatar maar van te leven naast wat je terug naar je familie stuurt.- werkgevers krijgen 800 rial om voor accomodatie en eten te zorgen, maar die besteding staat hen verder vrij.
 
YoeriCFC
 
7
12 april 2022 om 10:42
Natuurlijk is het zo dat the Guardian een aantal sterftecijfers opgestapeld heeft om het nog schokkender over te laten komen, de Engelsen zijn tegen dit WK omdat zij ook een bid gedaan hebben en het niet geworden zijn. Er zijn weinig volken zo rancuneus als de Engelsen. Maar hoe Ronald de Boer dit hele WK in een positief daglicht probeert te zetten is lachwekkend, heel doorzichtig en gewoon best heel erg kwalijk. We kunnen best de nuance aanbrengen, ik juich dat alleen maar toe, maar wat hij zit te doen is gewoon staatspropaganda verkopen. Ik vind het echt heel vreemd dat wij dit soort rare figuren nog steeds op tv laten. Voor Jinek zal het wel lekker zijn, zij kan goedkoop scoren met klikjes op de herhaling van het fragment. Inhoudelijk is het de doodsteek voor haar programma wat mij betreft.
 
Lierse1997
 
21
12 april 2022 om 10:43
De boer is echt een lul van een vent. Schandalig dat die lopende propagandamachine nog aandacht krijgt omdat hij vroeger tegen een balletje kon trappen. Een verwerpelijk individu.
 
SocioFan1
 
15
12 april 2022 om 10:45
En andersom wordt er niet aan propaganda gedaan?
 
Lierse1997
 
24
12 april 2022 om 10:51
Die mag je even toelichten.
 
Lierse1997
 
4
12 april 2022 om 11:42
Ik wacht nog steeds in spanning op die toelichting.
 
SocioFan1
 
5
12 april 2022 om 11:50
Je beticht RdBoer dat ie een propagandamachine is maar de anti-propagandamachine omtrent het Wk, Qatar en RdBoer werkt ook op volle toeren maar daar hoor ik je niet over!
 
Lierse1997
 
7
12 april 2022 om 11:52
Ja en ik vraag wat voorbeelden van die “antipropgandamachine omtrent het wk”. Want als ik ze niet ken dan kan je me er niet over horen natuurlijk.
 
SocioFan1
 
9
12 april 2022 om 12:01
Je zit er middenin, maar je hebt het niet eens door, grappig. Je kreeg keer op keer geluiden binnen maar nam het maar meteen aan als de Waarheid, als de Feiten maar zag niet in dat er bij bepaalde zaken ook gewoon geluiden waren van de anti-propagandamachine. Maar hey dat is nou net wat propaganda inhoudt he. Gefeliciteerd.
 
Lierse1997
 
16
12 april 2022 om 12:03
Deze is leuk. Je hebt geen voorbeelden en komt daarom maar met wat holle zinnen. Noem nu eens wat voorbeelden, je schijnt er toch goed van op de hoogte te zijn dus moeilijk kan het niet zijn.
 
Herosennin44
 
1
12 april 2022 om 14:14
@Lierse1997Westerse landen doen exact hetzelfde maar zijn slim genoeg het buiten de landsgrenzen te doen waardoor het minder opvalt, vooral voor de inwoners van het land.Het feit dat mensen dat niet eens weten tot zelfs worden aangewakkerd om het exact zelfde probleem bij anderen aan te kaarten en het bij ons weg te wuiven, is zeker een teken van propaganda of tenminste vormen van hersenspoeling.
 
Bruine Kevin
 
3
12 april 2022 om 10:45
Ik vind Ronald de Boer een uitstekende analist die ik graag over voetbal hoor praten, maar dit is echt tenenkrommend en eigenlijk gewoon walgelijk. Hij is financieel onafhankelijk en laat zich dan zo voor het karretje spannen. Dan scoor je als mens toch echt minpunten.
 
 
15
12 april 2022 om 10:47
Ja maar de VS! Nu hoeft niemand dit meer te posten, graag gedaan.
 
Moozyy
 
1
12 april 2022 om 13:12
Blijf het juist posten zodat de mensen zich realiseren dat het allemaal voor de bühne is. Steeds meer hebben het door gelukkig. Alleen de makke schaapjes nog die door constante propaganda zijn gehersenspoeld geloven er nog in, neem het ze niet eens kwalijk :/
 
 
2
12 april 2022 om 17:36
Dat zeg jij wel, maar jij draagt vast kleding en hebt een telefoon. Dus eigenlijk ben jij net zo erg als Xi Jinping!
 
Moozyy
 
0
13 april 2022 om 00:49
Je profielfoto zegt genoeg, waarom ging ik er überhaupt op in ??
 
Bundy_sr
 
5
12 april 2022 om 10:48
Ronald de Boer omringt zich zelf met emirs en verblijft in 5 sterren hotels en meent te weten dat het complete onzin is wat er wordt gezegd over arbeidsimmigranten, die in wijken verblijven waar meneer de Boer niet komt hoor met zijn schoenen van 500 euro
 
Bongiorno
 
3
12 april 2022 om 11:11
500 euro.. Hey, dat is toevallig precies twee keer het minimumloon in het peperdure Qatar!
 
Zlatan65
 
1
12 april 2022 om 10:50
Vind iig bewonderenswaardig dat hij zijn keutel niet intrekt en bij zijn standpunt blijft. Wil ze de kost niet geven die na zo'n shitload aan kritiek gezegd zouden hebben 'dat ze het anders bedoeld hadden'.
 
Komtdatschot88
 
0
12 april 2022 om 10:56
Ronald is dus net zo koppig als zijn broer
 
Bongiorno
 
3
12 april 2022 om 11:00
Hij heeft het wel over een minimumloon dat is ingevoerd, maar dat is het equivalent van 250 euro per maand- waar je in het dure Qatar totaal niet van kan leven. Men kreeg dus eerder NOG MINDER betaalt dan dat. Kijk, er zijn zeker verbeteringen doorgevoerd in Qatar de afgelopen 12(!!!) jaar, maar het punt is dat je WK's niet moet uitdelen aan landen die totaal geen infrastructuur hebben voor zo'n toernooi. Qatar is piepklein en gaat de helft van die stadions weer afbreken. Rusland heeft ook een corrupt spelletje gespeeld. Zuid-Afrika was ook een nachtmerrie voor de bevolking. In Brazilië ging ook veel mis, maar je kunt historisch en qua accomodaties niet zeggen dat het daar niet kon.
 
Man City_1970
 
2
12 april 2022 om 13:03
Arbeidsmigranten krijgen gratis eten en onderdak, ze hoeven dus niks van dat geld uit te geven. Accomodaties kunnen zeker beter, en moet een rijk land als Qatar van goedkope krachten gebruik maken is een andere kwestie, die trouwens ook geld in Saudi, UAE, Dubai en Singapore. Dus als je daar in een hotel zit is deze ook door dezelfde goedkope krachten gebouwd.
 
Bongiorno
 
1
12 april 2022 om 13:12
Interessant dat je daar over begint, want per arbeidsmigrant krijgen bedrijven in Qatar sinds vorig jaar ook zo'n 800 rial (zo'n 200 euro per maand) om accomodatie en voedsel te voorzien voor arbeidsmigranten, tenzij ze zeggen daar al in te hebben voorzien. Dat is heel weinig in een duur land als Qatar, maar het staat ze dus ook vrij daar van af te zien en voor nog minder geld die voorzieningen te regelen, of simpelweg niet dat hele bedrag te besteden. Om nog maar eens te benadrukken- deze brede regelgeving bestaat pas sinds vorig jaar, dus het gros van de stadions zijn allang gebouwd onder veel mindere voorwaarden. En ja, dat heb je in andere vergelijkbare landen ook, maar daar wordt geen WK gehouden.
 
Man City_1970
 
0
12 april 2022 om 20:21
Bedrijven zijn verplicht dit te regelen en dat al heel lang, ik woon al 6 jaar in Qatar en toen ik kwam was dat al zo. Verder zijn de salarissen hier hoger dan Nederland voor skilled labor, een supervisor verdiend al gauw 4k euro netto en dan nog een allowance van ongeveer 2000 dollar per maand voor onderkomen. Lang niet iedereen is slecht betaald in Qatar.
 
PaulR_1982
 
5
12 april 2022 om 11:01
Nu is aangetoond dat deze man echt niet wijs is. Kunnen we dan nu geen aandacht meer aan deze mafklapper besteden?
 
Backcorner
 
13
12 april 2022 om 11:05
"iedereen mag zijn mening hebben, dus ik mag mijn mening hebben”. Maakt niet uit wie het zegt, ik word er altijd misselijk van. Vaak gebruikt door mensen die keiharde feiten terzijde schuiven als 'een mening'. Walgelijk. Meneer de Boer is niet serieus te nemen, in ieder geval niet inzake Qatar.
 
Soccerfan_1
 
4
12 april 2022 om 11:37
Ach ja…iemand bedreigen via social media wordt ook al vrijheid van meningsuiting gezien door dat soort types. Niet serieus te nemen.
 
consy
 
7
12 april 2022 om 11:07
Ronald de Boer is een walgelijk figuur, dat die man nog enige aandacht krijgt is overigens net zo erg. Die man moet je geen podium geven om zijn idiote propaganda (waar hij 7 ton voor heeft gekregen) te verspreiden.
 
Moozyy
 
6
12 april 2022 om 13:16
"The only people who are mad at you for speaking the truth are those people who are living a lie"
 
consy
 
1
12 april 2022 om 13:49
Wat moet ik hiermee?
 
Moozyy
 
0
13 april 2022 om 00:46
Gebruik "Google Translate" (oftewel Google Vertalen)
 
deventer92
 
2
12 april 2022 om 11:14
Wat een walgelijke vent. Jammer dat hij nog steeds een podium krijgt om zijn onzin te verkondigen
 
George Poko
 
1
12 april 2022 om 11:25
Aangezien de hele westerse wereld zich bekoren hiermee, misschien moeten ze die WK niet verzenden op televisie,en geen ene Europese landen daarnatoe laten reizen. Dan geeft j een duidelijk signaal af.
 
Herosennin44
 
2
12 april 2022 om 14:10
@Poko Niet uitzenden? Niet kijken? Natuurlijk niet. Hypocrisie? Oh ja wel. Wat is de Boer fout, maar we gaan allemaal het WK bekijken, elke zender gaat het uitzenden en in de tussentijd gaan we erover zeuren om onszelf minder hypocriet over te laten komen dat we entertainment nog belangrijker vinden dan mensenlevens die we gewoon gebruiken als argument tegen Qatar waar we een probleem mee hebben.
 
Orgullo
 
3
12 april 2022 om 11:28
Nu weer wachten op de eerste staatsdebiel die gaat vertellen dat Ronald de Boer als enige genuanceerd blijft over Qatar. Het lijkt alsof de laatste maanden de reacties hier alleen maar extremer worden als het gaat om Oekraine of Qatar wil iedereen lekker dwars doen.
 
Janta
 
1
12 april 2022 om 11:31
Geld stinkt niet en Ronald is nu 1x een geldwolf.
 
Soccerfan_1
 
0
12 april 2022 om 11:35
Wie geeft die man nog aandacht? Waarom blijven ze hem vragen stellen. Gewoon negeren. Dan kan hij z’n voor geld uit z’n hoofd geleerde stukje ook niet meer verkondigen.
 
Sht-Eve
 
2
12 april 2022 om 11:36
Ben benieuwd wie het onderzoek kritisch heeft bekeken, zelf onderzoek heeft gedaan in Qatar om te bevestigen of dit wel/niet klopt. Dit is weer typisch schaapsgedrag. Het is altijd heel makkelijk om als volgzame ja-knikker mee te gaan met de rest. Als Ronald geen gelijk heeft, heb je er aan gedacht op basis van wat je dit roept? Als mens zou je altijd beide kanten van een verhaal goed moeten kennen, voordat je er iets over roept of jezelf achteraan de rij schapen sluit.
 
SocioFan1
 
2
12 april 2022 om 11:43
Enorme schapengedrag met een vleugje hypocrisie! En dat er dingen beter moeten vast ja maar dit is allemaal te makkelijk, hoe hard het ook even kan zijn. Maar agh ja.
 
Lierse1997
 
4
12 april 2022 om 11:45
Nu ga je toch niet beweren dat hij zelf een serieus onderzoek gedaan hebt omtrent dit onderwerp? Niet dat dat überhaupt mogelijk is als de officiële cijfers niet eens bekend zijn omdat Qatar ze niet wil vrijgeven of landen onder druk zet om ze niet vrij te geven.
 
London Calling
 
2
12 april 2022 om 14:04
Enige nuance mag natuurlijk wel. Die 6500 doden worden door iedereen overgenomen. Maar de Guardian, de krant die met dit getal kwam, geeft in haar stuk aan dat er van 3 mensen vast staat dat ze bij de bouw zijn overleden, en dat er in totaal onder de immigranten uit met name zuid en zuid oost Azie in een periode van 10 jaar 6500 mensen zijn overleden waarvan in de meeste gevallen de doodsoorzaak niet bekend is. Hier zitten die 3 mensen in die bij de bouw zijn overleden maar ook mensen die aan andere, inclusief natuurlijke oorzaken zijn overleden. Wat ze er niet bij vertellen is dat er een kleine 2 miljoen van deze immigranten zijn en dat op dat aantal 6500 in een periode van 10 jaar niet vreemd is. De Guardian heeft nooit geroepen dat er 6500 mensen bij de bouw van die stadions zijn overleden, alleen wordt het door andere media vaak wel zo gebracht. E.e.a. neemt niet weg de arbeidsomstandigheden daar vaak mens onterend zijn, die arbeiders veelal onderbetaald krijgen, ze als slaven worden behandeld, en elke dode agv een arbeidsongelijk er natuurlijk een te veel is.
 
FlamengoBrasil
 
0
12 april 2022 om 11:49
Tja dat hadden we aan kunnen zien komen natuurlijk. Kan moeilijk iets anders zeggen als die vorstelijk betaald krijgt. Anders komt die Qatar niet meer in. Reden te meer om hem op tv te boycotten.
 
dreetje888
 
0
12 april 2022 om 12:04
rdb loopt alleen maar mee in de hogere kringen en wordt daar vorstelijk voor betaald en wordt hem een worst voor gehouden en blijft hij deze mneing toegedaan maar als hij nu ook eens meeloopt met amnesty int. en met de arbeiders die onder erbarmelijke omstandigheden moeten werken en dan zijn mening opnieuw tegen het licht houdt en dan kijken of hij weer met droge ogen kan zeggen dat hij zijn woorden niet terugneemt dan pas is hij door beide kanten geinformeerd maar dat doet meneer niet want dan heb je ballen , nu is het een mooiloper voor veel geld.
 
rkallan
 
0
15 april 2022 om 04:24
Jou stelling kan net zo goed ook andersom zijn. Voorbeeld die Deense journalisten die opgepakt waren en direct naar huis werden gestuurd. Werd gelijk gezegd geen pers vrijheid. Maar hadden toeriste visa ipv werk visa.
 
Piranha
 
1
12 april 2022 om 12:27
Klasse van hem, er zijn genoeg mensen die door de publieke opinie toch maar hun excuses aanbieden. Als je ergens achter staat en meer feiten kent dan de mensen die populistische als makke schaapjes alles maar overnemen van elkaar, dan moet je sterk zijn en gewoon geen spijt hebben. Al die mensen hier die jaloers zijn op het feit dat hij goed kon voetballen en er een goede boterham mee verdient heeft, spreken puur uit zelfmedelijden dat ze zelf niets klaarmaken in hun leven. De beste man stapt in een project wat het WK in Engeland had moeten zijn. Als die dan verliezen dan wete je hoe laat het is, dan komen alle staatsbedrijfjes als Amnesty International, de BBC enzo in actie om je een draai om je oren te geven. Nooit hoorde je wat van ze over Qatar, nu het WK niet aan Engeland is toegewezen....kleuters
 
rkallan
 
0
15 april 2022 om 04:18
Zelfde deed USA ook na verloren bid aan Rusland.
 
OREELY
 
2
12 april 2022 om 13:12
opzich wel logisch dat hij niks naars over Qatar gaat zeggen, die man krijgt/kreeg bakken met geld van hen. misschien dat hij een andere mening heeft na het wk of een aantal jaar als hij zijn geld niet meer daar vandaan krijgt.
 
SergioRambo
 
2
12 april 2022 om 13:33
Selectieve verontwaardiging daar is de gemiddelde nederlander niet vies van.
 
CoMokum
 
1
12 april 2022 om 13:56
Zeg maar gerust de hele wereld. Maakt het punt van de Qatar-critici niet minder waar. Nutteloze toevoeging.
 
Realjuve-7
 
0
12 april 2022 om 13:45
Meestal als ik men vraag, waarom wordt er niet gekeken naar Palestina, Syrië, Afghanistan, Irak, Iran etc etc. Dan is het meestal, “ het is ver weg”. Zie hier de hypocrisie…..
 
CoMokum
 
1
12 april 2022 om 13:57
Het zou me verbazen als jij emotioneel net zo betrokken bent bij iets dat in pak m beet Myanmar gebeurt als bij iets bij jou in de buurt, het dorp of de stad. Daar de hele tijd op wijzen maakt welk punt precies?
 
Herosennin44
 
0
12 april 2022 om 14:05
Wat denken jullie mensen? Al die moderne slaven als vluchteling hierheen halen aangezien het ons persoonlijk erg zwaar valt in plaats van het gewoon als argument te gebruiken tegen iets waar we altijd al iets tegen hadden?
 
Rob81
 
1
12 april 2022 om 14:05
Je kunt er wat van vinden, ben het ook zeker niet eens met De Boer, afgaande op Amnesty en andere verhalen van credible journalisten. Maar hij blijft wel bij zijn standpunt, het is niet de zoveelste die publiekelijk door het stof gaat, belooft hulp te gaan zoeken, zich gaat laten informeren, liefdadigheid gaat steunen etc etc
 
Demiddenstip
 
1
12 april 2022 om 15:54
Hij is in ieder geval niet hypocriet en meet niet met 2 maten, waar waren al die moraalridders toen China en Rusland allerlei evenementen hebben georganiseerd? precies stil!
 
Ziyechgoat22
 
2
12 april 2022 om 16:20
Mensen willen niet dat Qatar beter omgaat met de arbeidsmigranten. Want dan hebben ze niks meer om te zeggen, en Nederland is het laatste land op aarde die kritiek mag leveren op een ander land als het gaat om mensenrechten. De toeslagenaffaire zal nog tientallen jaren nadreunen, tot die tijd hoeft de KNVB echt niet aan te kloppen bij de FIFA om een toernooi te organiseren. De toeslagenaffaire heeft duizenden levens verwoest, van zelfmoorden, scheidingen, uit huis plaatsingen van kinderen die voor het leven zijn getraumatiseerd, en nog veel meer. Dus hou die borstklopperij en vingerwijzingen voor jullie en ga rustig zitten.
 
Teddy1969!@!
 
0
12 april 2022 om 20:38
Ik vind dat De Boer ook gelijk heeft Iedereen loopt te zeiken dat het WK in Qatar is Maar toen het WKin noord en zuid korea was liep niemand tezeiken Terwijl daar ook mensen onder druk worden gezet en als je tegen de leider bent wordt je ook opgepakt en krijg je de doodstraf
 
Nijogeth
 
0
13 april 2022 om 08:29
Welk WK in Noord Korea en zuid Korea? Bedoel je toevallig zuid Korea en Japan?
 
Nijogeth
 
1
12 april 2022 om 21:01
Ik geloof direct dat de werkomstandigheden in Qatar niet goed zijn, dat lijkt me ook wel een feit. Echter, puur naar de cijfers kijkend en dan neem ik dus mee dat die 6500 doden de cijfers zijn uit landen die maar 2/3e van de gastarbeiders opmaken en we dus het beste uit kunnen gaan van 10000 doden, zijn de sterftecijfers onder de werkzame bevolking dan alsnog beter dan in Nederland. Hoe gek het ook klinkt. 10000 doden in 10 jaar is 1000 doden per jaar onder de gastarbeiders in Qatar. Aangezien dat er 2 miljoen zijn en de werkzame bevolking in Nederland ongeveer 14 miljoen mensen zijn, dan zouden er in Nederland dus maximaal 7000 doden in de groep 18-65 moeten vallen per jaar om in elk geval dezelfde cijfers te kunnen overleggen als Qatar. Helaas doet Nederland het beduidend slechter met ongeveer 20000 doden per jaar in die leeftijdsgroep. Dat hele gewijs naar die 6500 is dus totaal nutteloos, want die 6500 is eigenlijk een hele positieve statistiek. Je kunt beter wijzen naar de werkomstandigheden, het opgehokt zitten bijvoorbeeld, al doen we dat in Nederland ook met de gastarbeiders.