De Jong maakt grote indruk: 'Rechtvaardigt 86 miljoen die aan Ajax is betaald'
Donderdag, 28 januari 2021 om 08:35

Frenkie de Jong was woensdagavond andermaal goud waard voor Barcelona, dat dankzij een 1-2 overwinning op Rayo Vallecano de achtste finale van de Copa del Rey bereikte. In de Spaanse media is men dan ook lovend over de Nederlandse middenvelder, die een uiterst succesvolle eerste maand van het nieuwe jaar beleeft. De Jong wordt steeds meer gezien als een onmisbaar onderdeel op het middenveld van Barcelona.

Sport zag Barcelona worstelen en na de 1-0 van Rayo Vallecano na ruim een uur spelen dreigde zelfs vroegtijdige uitschakeling in het bekertoernooi. In het laatste halfuur echter stond onder meer De Jong op aan de kant van de bezoekers. "Een imponerende De Jong redde wederom een Barcelona dat vooral zichzelf in de weg zat vanwege een gebrek aan effectiviteit", zo luidt het compliment richting de middenvelder, die in minuut 80 de winnende treffer aantekende. "De Copa del Rey lijkt dit seizoen van levensbelang te zijn voor Barcelona, het is de kortste weg naar een prijs." In LaLiga bedraagt de achterstand op koploper Atlético Madrid tien punten, terwijl in de achtste finale van de Champions League een loodzwaar tweeluik met Paris Saint-Germain wacht.

Ook Marca benadrukt het belang van de Copa del Rey voor Barcelona, zeker ook gezien de problemen in financieel opzicht die al het hele seizoen als een grauwsluier boven de club hangen. "Er is een aanzienlijke schuld ontstaan en er moeten waarschijnlijk spelers worden verkocht. Mocht Lionel Messi tóch blijven, dan is het nog maar de vraag hoe hij zal worden betaald. Een prijs veroveren zou voor Barcelona echt een oase in de woestijn zijn." De krant vond De Jong de absolute uitblinker tegen Rayo Vallecano en de doelpuntenmaker wordt zelfs boven Messi geplaatst. "Dit is echt zijn beste fase bij Barcelona. Hij is echt onmisbaar geworden. Niet alleen in de opbouw, maar ook in het scoren en voorbereiden van doelpunten. De Jong is echt een beslissende speler geworden."

De Madrileense krant vindt het met de kennis van nu logisch dat Barcelona medio 2019 een basisbedrag van 75 miljoen euro neerlegde voor De Jong. "Hij laat zien dat de mensen die zich hard hebben gemaakt voor zijn komst het niet verkeerd hebben gezien. De Jong is nu echt de speler die uitblonk in het shirt van Ajax. Dat is goed nieuws voor Barcelona, want zijn komst was één van de grootste financiële deals van de afgelopen jaren. Half Europa wilde namelijk zijn handtekening", oordeelt Marca over de Oranje-international, die in januari al viermaal wist te scoren namens Barcelona.

Mundo Deportivo komt eveneens superlatieven tekort voor de woensdagavond trefzekere De Jong. "Hij liet weer de beste versie van zichzelf zien. Hij rechtvaardigde de 75 miljoen euro plus elf miljoen euro aan bonussen die Barcelona aan Ajax betaalde." Volgens de Spaanse krant ging De Jong naarmate de wedstrijd vorderde steeds beter spelen. AS zag de middenvelder enigszins stroef starten tegen Rayo Vallecano. "Maar hij kwam er steeds beter in en groeide uit tot de absolute uitblinker." ElDesmarque deelde zelfs een 8 uit aan De Jong. "Hij is eindelijk de speler die hij ook bij het Nederlands elftal is."

Meer nieuws
   
00:00
00:00
Waarom Liverpool Slot verkiest boven Amorim als opvolger van Klopp
1
   
23:55
23:55
Advocaat noemt opvallende naam voor opvolging Slot: 'Hij lijkt me zeer geschikt'
13
   
23:55
23:55
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
23:54
23:54
Jamie Vardy gidst Leicester City naar kampioenschap in Championship
7
   
23:45
23:45
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
20
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
ajax1812
 
49
28 januari 2021 om 08:48
22 miljoen die aan ajax is betaald* 64miljoen stond er nog open toch?
 
jeffreysch
 
96
28 januari 2021 om 08:58
Weet je. Vroeger dacht ik ook zoals de meeste mensen dachten, totdat ik accountant ben geworden. Ze zitten enorm in de schulden en blabolabla. Is ook zo en het is vreselijk slecht beleid, maar toch ergens nodig als levensader van een Europese topclub om te blijven investeren, ondanks je schulden. Deze beste Frenkie is nog niet afbetaald en er zit een schuld (laten we het even alleen op Frenkie houden om de uitleg wat simpeler te maken). Hij is nu meer waard. Het is dus een activa (bezitting) op de balans van Barcelona. Hier komen ook nog veel onzichtbare opbrengsten en goodwill bij. Denk aan extra mensen die voor Frenkie naar het stadion komen (zullen er niet significant meer zijn, ik weet het), mensen die zijn shirt kopen of een wedstrijd van Barcelona op tv bekijken (op langere termijn heeft dit zeker effect, vooral als je projecteert over de gehele selectie). En het belangrijkste. Ze kunnen Frenkie voor meer verkopen dan die 85 mln als dat nodig is (indien het contractduur nog lang genoeg is). Oh ja, en natuurlijk zijn prestaties op het veld en aantrekkingskracht op nieuwe potentiële goudmijnen (talenten dus). Maar wel lullig voor Ajax, ja. Alhoewel zij ook profiteren dat Frenkie bij het grote Barca speelt. Qua naam alleen al.
 
Sc12
 
76
28 januari 2021 om 09:07
Sorry maar aan je inhoud te lezen kan ik me niet voorstellen dat je accountant bent, er staat zo vreselijk veel onzin in .Dat je een speler koopt en het grote geld uitsmeert over diverse jaren is gewoon een groot risico (kijk maar naar een corona crisis impact) daar kan je van te voren nooit rekening mee houden, maar toch nemen deze clubs de risico"sOp het moment dat ze er niet meer uitkomen kloppen ze bij de bank aan, en ondertussen zijn ze de "grootste" in europa. Oneerlijke concurentie ten opzichte van clubs die de financieeen wel op de rit hebben, die doen dat toch ook niet op deze grote schaal? Activa balans etc. Ben ik ook allemaal bekend mee , uiteindelijk moet je "niet meer uitgeven dan je kan uitgeven" en in dit geval "niet kan begroten" want dat kunnen ze gewoon niet.Daarbij is het helemaal.niet "nodig" laat ze eens meer bezig zijn met de jeugd spelers etc. Dat kost 0 en levert x miljoen op.
 
jeffreysch
 
112
28 januari 2021 om 09:23
Hi, ik wil hier toch snel op reageren aangezien je me persoonlijk aanvalt nu. 1) ik heb gezegd dat het een vreselijk slecht beleid is. Lees maar terug. 2) Ik heb gezegd dat Frenkie veel future cash flows genereert en daarnaast ook andere niet directe cash baten. 3) dat het niet oneerlijk is, spreek ik nergens tegen. 4) het hedendaagse voetbal gaat zo vreselijk snel dat je niet volledig op jeugd kan teren. Ook al is die zo goed. Kijk naar Ajax of een Dinamo Zagreb. 5) of je het kan voorstellen of niet, maakt miet zoveel uit. Ik zei het om aan te tonen dat ik het vroeger ook niet begreep, maar nu wel wat meer. Fijne dag nog!
 
100% Meijer
 
9
28 januari 2021 om 10:31
Alles leuk en aardig als accountant, maar deze stelling gaat alleen maar op zolang het voor de wind blijft gaan (en dat kan alleen maar door meer te investeren en meer schulden aan te gaan). Je geeft terecht aan dat dit slecht beleid is. Maar het is meer dan dat, want zodra er iets tegen zit en de tent op omvallen staat is er ineens niemand meer die meer dan die 85M voor Frenkie gaat betalen.
 
ViscaCatalunya
 
3
28 januari 2021 om 10:47
Het risico vindt je ook niet terug op de balans. Daarvoor moet je scenarios doorrekenenen en het effect bekijken op de netto cash flow in de toekoemst. Een scenario van bijna geen inkomsten uit kaartverkoop zal geen enkele club hebben doorgerekend. Volgens de baas van Juventus moeten de voetbalclubs voor meer dan 7 miljard geherkapitaliseerd worden. Bartomeu heeft altijd op het randje gebalanceerd. Zonder pandemie zou hij er mee weg zijn gekomen. Hij heeft teveel risico genomen, samen met zijn bestuur natuurlijk.
 
jeffreysch
 
12
28 januari 2021 om 10:59
@100% Meijer misschien had ik het niet moeten benoemen, gezien de trieste reacties. Anyways, dat klopt ook. Het is een erg riskant beleid. Daarom geef ik ook aan dat het zeer slecht is, maar op sportief gebied is het nodig om topspelers aan te blijven trekken, (sportieve) levensader van Europese topclub. Heb ik ook aangegeven in mijn (eerste) betoog. Weet je wat er gebeurd als zij geen topspelers aantrekken en voor wat minder gaan? In een minder erg geval kon het de kant van AC Milan opgaan (niet zolang geleden behoorde zij tot de Europese elite), maar in een slechter geval kan het de kant van een Leeds United of een Nottingham Forest opgaan. Ja, misschien niet zo erg. Barcelona heeft een grote naam, maar dit is het risico dat zij nemen om aan de absolute top te blijven. Om bepaalde voordelen te blijven behalen. Dit is ook goedgekeurd overigens door hun accountant (jaarrekening met goedgekeurde verklaring, banken die geld uitlenen, Cfo, Ceo, internal controller, directeur, etc., etc.). Dus ja. Het is slecht beleid, maar dit geeft wel aan dat er meerdere ogen ernaar gekeken hebben.
 
jeffreysch
 
12
28 januari 2021 om 11:00
@viscacatalunya, eerste respectvolle en goede tegenargument. Je hebt gelijk, daarom zeg ik ook dat het een slecht beleid is. Echter, is het beleid vanuit een heel groot risico-accepterend oogpunt te begrijpen.
 
ViscaCatalunya
 
2
28 januari 2021 om 11:03
Het risico is dat Barcelona zich in moet laten met een investeerder die een deel van de club opkoopt. Dan is Barcelona geen verenging meer voor de Spaanse wet maar een NV. Daar zitten veel nadelen aan. Aleen Barcelona, Real Madrid en Athletic Bilbao zijn nog een vereniging in Spanje.
 
TilburgAjax
 
1
28 januari 2021 om 11:14
Over risico's gesproken: niets zo volatiel als de waarde van een voetballer (lees: de afkoopwaarde van diens arbeidsovereenkomst met de club, want de voetballer is niemands "eigendom" natuurlijk). Hij kan op 1 januari 2021 voor 86 miljoen op de balans staan, tussentijds meer of juist veel minder waard worden, en op 31 december 2021 is het maar de vraag wat de marktwaarde is. Maar goed, da's een boekhoudkundige benadering van de opmerking die Ajax1812 bespreekt, volgens mij bedoelde hij meer een taalkundige benadering: die 86 miljoen is nog niet volledig door Barcelona betaald. Dat is taalkundig een correcte stelling.
 
ViscaCatalunya
 
1
28 januari 2021 om 11:17
Je had ook helemaal gelijk dat het balanstechnisch allemaal klopte. Een pandemie daar is ook niemand op voorbereid. Alle clubs zullen pijn lijden maar een clubs als Barcelona door die immense salarislast en afhankelijkeid van toerisme meer.
 
xstream
 
12
28 januari 2021 om 12:29
@sc12: Wat loop jij dan voor onzin uit te brabbelen? Wat voor kwalificaties heb jij dan om met zo`n houding te oordelen? Ben je z`n baas? Doe `s normaal man. Wat Jeffrey zegt klopt gewoon als een bus. Net zoals wanneer je een hypotheek hebt en je huiswaarde wordt hoger, dan kan je rente omlaag omdat je activa hoger is. Dat het een enorm risicovol beleid is van o.a. Barca, ja. Dat het uberhaupt illegaal zou moeten zijn zoals Spaanse clubs kunnen opereren met zulke enorme schulden, ja. Maar daar kan Jeffrey niks aan doen. Die benoemt alleen maar hoe ze `t doen om onderaan de streep een miljoen of wat bespaard te hebben, met alle risico als `t mis gaat, zoals nu met Corona en ze `t financieel zwaar hebben. Hij zegt toch ook dat het slecht beleid is? Alleen hebben ze zoveel krediet overal in Spanje dat je je afvraagt wat zo`n club nog kan doen om echt onderuit te gaan. Theoretisch had dat allang moeten gebeuren. Maarja, als Catalaanse banken alleen al zo ver willen gaan dan valt het qua risico voor Barca wel mee. Het is inderdaad gewoon competitievervalsing. Daar zouden van mij best EU regels voor mogen komen zodat dit gelijk is voor alle clubs in Europa.
 
Louismanuel
 
0
28 januari 2021 om 12:51
Beste accountant, zo is de bankencrisis ook begonnen. Meer lenen om schulden te kunnen betalen. Meer investeren terwijl je het niet hebt. Daarom zal de economie op redelijk korte termijn instorten. Sterker nog, ze willen nu de economie in laten storten om het wanbeleid, gefinancierd door overheden zonder geld, te kunnen herstellen. Het is op den duur onhoudbaar. Met of zonder publiek. Dit wanbeleid gebeurde in de jarig 80 al massaal in Spanje. Schulden werden afgelost met nieuwe, hogere leningen. Atletico ging eraan. Valencia ging eraan. Alleen werd het systeem in stand gehouden door rijke investeerders. Maar hoe en waarom is mij de vraag. Hoe doet Ibramovich? Winst heeft Chelsea sinds zijn komst niet meer gemaakt. De waarde van een voetballer is net als de waarde van geld sinds goud geen onderpand meer is. Fictief.
 
jeffreysch
 
4
28 januari 2021 om 13:06
@xstream eindelijk iemand die het begrijp. Dankje. @louismanuel goed punt, ik snap alleen niet wat Ibrahimovic ermee te maken heeft? Daarnaast is het niet zo dat het ficrtief is he. Als je ze nu verkoopt, krijg je er namelijk een bepaald bedrag voor. Zelfde met goud. Het is misschien een indirecte waarde, omdat je het niet gelijk kan gebruiken om te betalen (misschien in een ruildeal).
 
ViscaCatalunya
 
1
28 januari 2021 om 13:14
Barcelona leent overigens vooral van Amerikaanse banken. Die vonden Barcelona blijkbaar acceptabel om geld aan uit te lenen.
 
Sc12
 
0
28 januari 2021 om 18:43
Dubbel mag weg
 
Sc12
 
0
28 januari 2021 om 18:46
Jeffreysch Doe aub normaal met je "mensen hebben geen respect" reacties zeg. Als ik er wakker van zou moeten liggen hoevaak men het met mij oneens is hier op vz zou ik een zuur leven hebben.Je zit hier op een forum, als je niet tegen tegenspraak kunt ga dan geen stukjes plaatsen , hoezo is dit allemaal "niet respectvol"? Niemand scheld je uit toch? Dat zou wel onrespectvol zijn namelijk, werkelijk geen enkele reactie naar jou toe was "onrespectvol" Als mensen jou tegenspreken zijn ze niet respectvol? Dit is gewoon eng.
 
Sc12
 
0
28 januari 2021 om 18:54
Xstream ik vind dat hij louter onzin schreef en 70 Andere mensen blijkbaar ook aan de likes te zien (waar ik overigens 0 % waarde aan hecht) Je kan alles wel recht praten maar zoals meerdere mensen al aangeven is zo de hele wanorde en bankencrisis begonnen.Barcelona kan het salaris niet eens betalen van hun spelers maar klopt wel bij banken aan etc , want "hey boekhouding werkt heel anders " kun je me uitleggen waarom ze nu geen liquide middelen hebben dan? Of betalen ze hun spelers nu gewoon netjes 100% salaris door? Als normale.ondernemers dit doen komt de deurwaarder , of stelt het personeel een loonvordering in , met of zonder leuk boekjaar.
 
FerryBroertjes
 
4
28 januari 2021 om 10:44
@ajax1812, de betaling is voorgeschoten door een bank aan ajax in ruil voor een klein deel van de som. Dus Ajax heeft zijn geld al gekregen, de bank heeft nog een vordering op Barca
 
PaulR_1982
 
11
28 januari 2021 om 09:10
'hij rechtvaardigde de 75 miljoen euro plus elf miljoen euro aan bonussen die Barcelona aan Ajax betaalde." Ik begreep vorige week dat er nog ergens een bonnetje op een van de bureaus in Barcelona ligt die nog betaald moet worden.
 
vsd1605
 
6
28 januari 2021 om 10:21
@paulR_1982 ja dat bonnetje ligt naast het bonnetje van Coutinho waar Liverpool nog 69 miljoen euro van open heeft staan ?? en zo waren er nog een heel aantal bonnetjes op dat bureau ?? benieuwd hoe barca dit recht gaat trekken.
 
rubentje13
 
13
28 januari 2021 om 10:52
Ajax heeft de vordering op barça overgedragen aan een financiële instelling. Dat betekent dat Ajax een klein gedeelte van de transfersom afstaat aan die bank, maar de rest van het geld al wel op de rekening heeft. Barca moet dus aan de bank betalen, Ajax loopt hier geen risico meer.
 
VanErp2012
 
6
28 januari 2021 om 12:07
Bonnetje open of niet, ik geniet enorm van deze jongen. Wat een absolute wereldtopper is dit. Bij Ajax stak hij er ook al met kop en schouders bovenuit. En het feit dat hij niet zo vaak scoort maakt hem geen mindere speler als je al zijn pluspunten op een rijtje zet. Goed dat hij eindelijk de echte erkenning van absolute wereldtop lijkt te krijgen.
 
NJfromVOL
 
0
28 januari 2021 om 12:45
Ach of, je nu 1,1 miljard schuld hebt of 1,0 miljard. Dat verschil valt toch niemand op ...
 
ehvvoetbalstad
 
5
28 januari 2021 om 09:11
Goed nieuws voor Oranje, waar de Jong altijd (nog) beter speelt dan bij zijn club. Als van Dijk op tijd hersteld is , De Ligt en Memphis hun vorm vast houden en Malen / Gakpo zich aan hun optrekken, dan zie ik Oranje hoog eindigen komende zomer.
 
Ajax/barca2014
 
4
28 januari 2021 om 09:27
Alleen de keeper en de backposities baren mij toch wel wat zorgen. Ik denk niet dat we met deze mankementen hoge ogen zullen gooien.
 
SanHalabjai
 
0
28 januari 2021 om 09:59
Wat is het probleem met onze keepers? Volgens mij hebben we juist hele talentvolle keepers en ook nog ervaren keepers. Over de backpositie ben ik het met je eens. ( vooral de rechterkant )
 
Ajax/barca2014
 
5
28 januari 2021 om 10:05
Welke keepers dan? Cillessen speelt helemaal niet bij Valencia en de dingen die hij heeft laten zien waren niet echt hoopgevend. Bijlow is een talentvolle keeper maar een EK komt net iets te vroeg voor hem. Zoet speelt ook helemaal niet bij zijn huidige club. Wat blijft dan over? Tim Krul die in de tweede divisie van Engeland speelt? Drommel die nog geen interlands heeft gespeeld?
 
rubentje13
 
1
28 januari 2021 om 10:56
San, ik denk dat we zowel op linksback als op rechtsback een probleem hebben. Dumfries is verdedigend stabiel, maar is aanvallend te onrustig en niet technisch genoeg (heeft wel de drive en de inzet), en laat het in Oranje vaak niet zien, op linksback gaat het denk ik tussen Blind (alsjeblieft niet) en Wijndal, die verdedigend dan weer (nog) niet goed genoeg is, maar aanvallend wel erg sterk is. Op goal hebben we een gigantisch probleem imo, alle potentiële eerste keepers spelen niet (vanwege blessure of gewoon gepasseerd), of op een relatief laag niveau.
 
Leeuwerik
 
1
28 januari 2021 om 11:11
Ach, misschien wordt het belang van keepers soms wat overdreven. Argentinië bereikte de WK-finale met een keeper die niet goed genoeg was voor AZ.
 
Ajax/barca2014
 
2
28 januari 2021 om 11:20
Argentinië bereikt de finale door ultradefensief te spelen ondanks al het aanvallend geweld dat ze tot hun beschikking hadden. Om maar even een maar spelers op te sommen die toen in de basis speelden. Mascherano, Rojo, Demichelis, Biglia, zabaleta,... Overigens is Romero altijd al een goede keeper geweest hoor. En in tegenstelling tot Cillessen heeft Romero altijd wel vertrouwen in zichzelf gehad. Dat vind ik momenteel het grootste probleem van Cillessen. Het gebrek aan vertrouwen. Het is niet niks dat hij door een grabbelaar als Jaume wordt gepasseerd.
 
Japie_Krekel
 
0
28 januari 2021 om 12:55
Ik weet het niet. Ik vind landen als Frankrijk, Duitsland, Engeland, Portugal en België veel betere selecties hebben als Oranje
 
Streepan
 
7
28 januari 2021 om 11:04
Het is wel tegen rayo vallecano en elche afgelopen weekend, geen hoogvliegers volgens mij. Het zijn steeds zulke extreme meningen, het ene weekend is het een supervoetballer, het andere weekend bakt hij er niks van....
 
GJ7300
 
3
28 januari 2021 om 11:23
Tja, 2 keer op de verkeerde positie opgesteld staan en ploeteren en je bent weer grootste miskoop van de laatste jaren. Niet onder de indruk vd pers in Zuid Europa. In Engeland was hij allang de gamechanger geweest die hij bij Barca nooit zal worden. Messi is icoon en na zijn vertrek zal het alleen nog maar meer over Messi gaan: hoe verder bla bla. Met de enorme schuld die komend jaar echt niet minder wordt en de idiote bedragen voor Coutinho, Griezmann en Dembele is t komende jaren wel ff klaar
 
FCB_Catalunya
 
4
28 januari 2021 om 11:56
Ik begin echt mijn ogen uit te kijken om Frenkie. Een doelpuntenmaker zag ik echt niet in hem en vorig jaar liep hij er in de laatste fase van de aanval verloren bij. Nu is dat helemaal anders, hij heeft zich echt enorm ontwikkeld. Zo haalt hij makkelijk de 10 goals dit seizoen, terwijl hij daarbuiten ook enorme impact heeft. Als Barca nog wat scherper wordt voor de goal, ziet het er goed uit!
 
Japser
 
1
28 januari 2021 om 13:43
Je ziet dat Frenkie echt een transformatie is ondergaan onder Koeman. Van een ingezakte middenvelder die vlak voor de defensie de lijnen uitzet, maar een middenvelder met een hele sterke voorwaartse drang. Zowel in passing als in loopacties. Dit resulteert in doelpunten, in assists, maar ook heel veel aanvoer voor de aanvallers. Daarnaast is het voor een voetballiefhebber een genot om naar zo'n speler te kijken. Altijd aanspeelbaar en nu ook altijd op zoek naar een voorwaartse oplossing. Allen balletje breed of terug als het echt moet. Top!