De Ligt kan op drie na jongste Ajacied worden met vijftig competitieduels
Zondag, 23 september 2018 om 10:10

Na een midweekse speelronde in de Champions League maken PSV en Ajax zich op voor hun ontmoeting in de Eredivisie. De koploper van trainer Mark van Bommel wist de eerste vijf wedstrijden te winnen en vorige week zaterdag werd ADO Den Haag nog met 0-7 geklopt. Het Ajax van Erik ten Hag liet in de eerste speelronde punten liggen tegen Heracles Almelo en boekte daarna vier zeges op rij. Opta blikt vooruit op het duel in het Philips Stadion, zondag vanaf 16.45 uur.

O PSV en Ajax wonnen even vaak in de twintig voorgaande ontmoetingen in alle competities. PSV (35) wist in deze duels twee keer vaker te scoren dan Ajax (33).

O PSV won de laatste twee thuisduels met Ajax en kan voor het eerst sinds 1994 (toen vijf) drie seizoenen op rij de thuiswedstrijd tegen de Amsterdammers winnen in de Eredivisie.

O Gekeken naar punten en doelsaldo stond deze eeuw geen team er beter voor na vijf speelronden dan PSV nu: 15 punten en een doelsaldo van +18. Identieke cijfers als het AZ van 2005/06.

O In de Eredivisie is PSV al meer dan twee jaar ongeslagen in thuisduels. De laatste nederlaag was op 18 september 2016 tegen Feyenoord. Hiernaast stond PSV in 2018 thuis nog geen minuut op achterstand.

O Luuk de Jong, die al zijn drie Eredivisiedoelpunten tegen Ajax met het hoofd maakte, is momenteel de laatste speler die in de competitie met het hoofd scoorde tegen de Amsterdammers. Dat deed hij op 15 april.

O Als speler van PSV noteerde Mark van Bommel in Eredivisieverband tegen geen enkel team meer doelpunten (5, gelijk met Excelsior) of gele kaarten (4, gelijk met Utrecht) dan tegen Ajax.

O Ajax won zeven van de laatste twaalf competitieduels met de regerend landskampioen, waaronder de twee ontmoetingen met Feyenoord afgelopen seizoen.

O Voor de vijfde keer staat Ajax op maximaal één tegengoal na vijf speelronden (in 1970/71, 1971/72, 1972/73, 1995/96 en nu). Alleen in 1971/72 en 1995/96 stonden de Amsterdammers na zes duels nog op één of minder.

O PSV is samen met Ajax de enige huidige Eredivisieploeg waartegen Dusan Tadic wel speelde maar niet scoorde (8 duels). De Serviër won slechts twee van zijn acht competitieduels met de Eindhovenaren.

O Matthijs de Ligt (19 jaar, 42 dagen op de wedstrijddag) kan de op drie na jongste Ajacied worden met vijftig Eredivisiewedstrijden achter zijn naam, na Gerald Vanenburg, Clarence Seedorf en Wim Kieft.

Meer nieuws
   
17:08
17:08
Feyenoord moet straf uitzitten tijdens de afscheidswedstrijd van Slot in De Kuip
9
   
16:26
16:26
Romano weet het zeker: transfer van Arne Slot naar Liverpool is rond
13
   
16:26
16:26
'Dick Schreuder op poleposition voor nieuwe trainer van Feyenoord'
68
   
16:00
16:00
VZ Team van de Week: liefst 5 spelers van PSV na achtklapper in Friesland
26
   
15:55
15:55
Boskamp noemt 'de enige buitenlandse naam' die circuleert als opvolger van Slot
15
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (46)

 
Ronzie
 
42
20 september 2018 om 20:03
Kan dat fabel dat PSV beter presteerd tegen Ajax ook gelijk de prullenbak in.
 
Bergwijn
 
25
20 september 2018 om 20:19
De laatste jaren is het inderdaad wat gelijkwaardiger geworden maar er was een periode dat PSV elke seizoen in Amsterdam won. Sterker nog, PSV heeft in de Arena vaker gewonnen.
 
Dynek10
 
3
21 september 2018 om 12:23
Sterker nog, het is helemaal niet waar dat de balans gelijk is!! Zoek maar. PSV is de enige ploeg in de eredivisie met een positief balans tegen Ajax.
 
Zytto34
 
13
20 september 2018 om 20:24
Was ook vooral tussen 2000-2008 dat Ajax amper kon winnen van psv. Sinds Van Basten doet Ajax het volgens mij zelfs beter in onderlinge duels.
 
RUTGERRR
 
20
20 september 2018 om 20:41
Hangt een beetje van de periode af. Persoonlijk vind ik PSV in onze eigen competitie minimaal gelijkwaardig aan Ajax. Ook qua kwaliteiten verschilt het naar mijn mening niet. Lozano streep je weg tegen Neres. Huntelaar is voor mij misschien iets beter dan Luuk maar niet noemenswaardig. Op het middenveld hebben we allen een paar talenten en met Hendriks en Schone een ervaren kracht. Waar PSV Bergwijn heeft hebben wij Tadic en wij hebben dan nog Ziyech. Nee, ik durf geen winnaar aan te wijzen, al heb ik wel een voorkeur. Hoop alleen dat De Ligt speelt en vooral dat Eiting niet speelt. Eiting komt er wel maar Hendriks eet hem op dit moment gewoon op
 
CruijffStadion
 
28
21 september 2018 om 01:57
Je kan het de PSV supporters ook niet kwalijk nemen dat ze er steeds een periode uitpakken waarin zij beter waren. Overall gezien doet Ajax het gewoon beter zowel totaal aantal punten als prijzen. Qua onderlinge duels staat het geloof ik precies gelijk dus aan Ajax om ook die statistiek zondag in haar voordeel te beslissen. De enige geschiedenis die telt is alle geschiedenis. Vind PSV een sterke basiself hebben maar die van Ajax gewoon beter met ook nog een veel sterkere bank. Ik zou van PSV alleen Lozano en Gutierrez een basis plaats geven. Misschien als Angelino op RB kan spelen dat ik hem ook zou opstellen. Van de bank zou ik werkelijk niemand willen. Dat is ook precies wat PSV gaat opbreken in een lang seizoen die extreem zwakke bank.
 
Buitenspelgoal
 
22
21 september 2018 om 02:09
Extreem zwakke bank? De bank van PSV is juist een stuk sterker geworden. Vorig seizoen zou ik je gelijk geven, nu echter niet. Op de bank hebben ze nu Gutierrez/rosario (afhangend van wie speelt), twee ervaren CVs (isimat en Sainsbury), Ramselaar (geen geweldenaar, maar zeker geen slechte voetballer), Malen (groot talent), Behich (ervaren back) en met Room een prima tweede keeper (ex-basisspeler Vitesse) en verder nog wat talenten (mauro, Gakpo, Teze, Sadilek) en als hij ooit fit wordt komt Romero er ook nog bij. Dit is de bank zoals deze tegen Ado Den Haag te zien was. Wat heeft Ajax? Van de Beek (als hij weer eens moet banken) is natuurlijk gewoon een basiswaardige speler. Dan heb je eventueel Eiting nog. Dolberg natuurlijk ook, maar die is vaak geblesseerd en het is maar de vraag hoe goed zijn vorm is. Heeft mij ook in de wedstrijden die hij na het EL-finale seizoen heeft gespeeld niet echt meer overtuigd. Verder heb je dan Sierhuis (niks bewezen in het eerste), Wober (inconsistent; ene wedstrijd goed, andere zeer slecht), Labyad (speelt die ooit?), Kristenssen (uit de basis geknikkerd door een talent die niet eens is opgeleid als back) en Lamprou als je reserve keeper (komt zwaar tekort op dit niveau, ook als reserve keeper). Dit is de bank tegen Groningen vorige week. Tja, ik kan nou niet zeggen dat ik het een significant betere bank vind dan die van Psv. Alleen vd Beek, eventueel Eiting en Dolberg mits in vorm zou ik als Psver willen hebben. Nou klink ik wel erg negatief over jullie bank, maar dat is meer om aan te geven dat die van jullie niet per se hosanna is in vergelijking met die van ons.
 
Panerai
 
11
21 september 2018 om 10:05
@cruijfstadion Periodes uitpikken, nietalsof jullie dat niet doen. PSV doet het op Eredivisieniveau al decenia lang gelijkwaardig of zelfs beter dan Ajax, kijk maar naar de laatste 30,20, of 10 jaar. Je kan dan wel roepen dat we het dan over periodes hebben en niet over heel de historie maar volgens mij zegt het best wel wat dat PSV al een hele lange tijd niet meer onderdoet voor Ajax zoals in de vorige eeuw wel een tijd het geval was. De clubs zijn qua niveau veel dichter naar ekaar toegegroeid de afgelopen decenia maar blijkbaar kunnen Ajacieden dat niet hebben en moeten ze telkens de prijzen die grotendeels in een vorige eeuw behaald zijn er bij halen om te bewijzen zijn dat ze beter zijn terwijl meer recente statistieken het tegendeel bewijzen.
 
 
13
21 september 2018 om 10:32
Hahah ironisch inderdaad om een Psver te beschuldigen van het uitzoeken van een periode daar Ajacieden notabene altijd teruggrijpen naar prijzen die ze 20+ jaar geleden hebben gewonnen.
 
maradungatje
 
17
21 september 2018 om 10:38
Haha ik zou even de uefa coefficient erbij pakken. Daarbij zie je dat Ajax hoger staat. Dus zeker niet dat ze beter hebben gepresteerd.
 
Ronzie
 
8
21 september 2018 om 11:36
Waarom praten Psvers dan altijd over de laatste 4 jaar oid Nolimit? Het zijn compleet willekeurige periode's die dan net goed uitvallen voor Psv.
 
Panerai
 
4
21 september 2018 om 11:52
@maradungatje Die lijst is geen goede graadmeter wie er in Nederland het beste is. Daar wordt namelijk ook rekening gehouden met Europeese prestaties en daarbij ben je weer afhankelijk van de loting e.d. PSV heeft nu bijvoorbeeld een zeer lastige poule geloot waarbij de kans op punten een stuk minder is dan in de poule waar Ajax zit. Dat PSV verliest van een wereldploeg en Ajax met 3-0 wint van een relatief matige ploeg uit Griekenland en op basis van die punten daarbij haalt een vegelijking maakt wie er beter zou zijn is natuurlijk een vrij kromme vergelijking. In de Eredivisie spelen we allemaal tegen dezelfde clubs met dezelfde condities dus dat is de meest logische vergelijking die je kunt maken.
 
JeromB
 
2
21 september 2018 om 11:55
vd Beek is echt een topper voor op de bank natuurlijk. Daarnaast is Dolberg een heerlijke back up spits. In de verdediging hebben we in principe nog Sinkgraven als lb (heeft het toch best redelijk gedaan onder Bosz), Schuurs en Wã¶ber voor CV en Veltman/kristensen voor rb. Dat is echt een degelijke verdediging waarvan 3 spelers zelfs een tijdje basis hebben gespeeld bij Ajax en het toen verdienstelijk deden (ja, sinkgraven heeft het gewoon goed gedaan en ook Wã¶ber had aan het begin echt een goede periode en Veltman is al jaren een goede speler). Ik denk dat ik veel van deze spelers niet slechter vindt dan wat PSV op de bank heeft zitten. Op het middenveld hebben we met vd Beek gewoon een geweldige speler. Eiting is echt een goede speler voor op de bank en zal bij veel ploegen gewoon in de basis staan. Labyad kan eventueel ook als tien uit de voeten. Overigens vind ik je argument tegen Labyad ("speelt die ooit?" vrij matig. Sterker nog, daarmee geef je juist aan hoe sterk een paar van onze wisselspelers zijn. Een labyad, de sterspeler van een subtopper vorig seizoen (gewoon vijfde geworden), is dus éã©n van onze slechtere wisselspelers. Vergelijk nou eens hoe negatief je bent over Labyad vergeleken met Ramselaar. In de aanval hebben we gewoon een heerlijke tweede spits in de vorm van Dolberg, die in vorm gewoon een topper is. Die heeft stukken meer bewezen dan Romario. En dan hebben we als Derde spits Sierhuis (psv heeft geen waardige derde spits, dus een beetje scheef om daar kritiek op de hebben). Alleen de flanken zijn zwak bezet, maar Tadic/neres/ziyech kunnen alledrie ook op het middenveld spelen waardoor je een flankspeler in principe met vd Beek kan vervangen. Als Bande fit was dan was het wel echt goed geweest. Wã¶ber en Schuurs tegenover Sainsbury en Isimat, van zowel Sainsbury als Schuurs heb ik weinig gezien dus het is lastig om te zeggen welke van de twee ik beter vind. Als Wã¶ber zijn vorm hervindt is hij wel beter dan Isimat denk ik, aangezien hij in vorm Viergever naar de bank wist te verdrijven. Met Sinkgraven en Veltman/kristensen als backs heeft Ajax denk ik een betere bank dan PSV met Behich. Lamprou is een matige tweede keeper vergeleken met Room, ik snap ook niet zo goed waarom Ajax Van Leer heeft verhuurd. Gelukkig hoef je over het algemeen niet te vertrouwen op je tweede keeper. Op het middenveld hebben we vd Beek, Eiting en Labyad tegenover Rosario/guti, Malen en Ramselaar. Een doorgebroken talent, een aankomend talent en een ex-utrechter. Ik denk dat Eiting wat verder is dan Malen en ik zie liever Labyad dan Ramselaar om eerlijk te zijn. In de aanval heeft Ajax nog Dolberg, Sierhuis, Johnsen en Cerny. Geen geweldenaars maar PSV heeft ook amper iets op de bank zitten, een geblesseerde Romario. Daarnaast is het team van Ajax flexibel. Wanneer een CV uitvalt kan Frenkie de Jong een linie naar achter en kan Ajax vd Beek op het middenveld zetten. Als er een aanvaller uitvalt kan er worden geschoven en kan weer vd Beek op het middenveld terecht komen en natuurlijk zou vd Beek een middenvelder kunnen vervangen. De sterkte van de bank wordt in dat opzicht misschien meer bepaald door hoe goed je beste 2/3 bankzitters zijn.
 
Panerai
 
0
21 september 2018 om 11:58
@ronzie PSV is voor meerdere seizoenen (op een seizoen na) achterelkaar dominant in de ED dus dat is best een logisch voorbeeld om aan te kaarten we er de laatste jaren beter heeft gepresteerd. Ook als je het over langer periodes bekijkt doet PSV het in vergelijking tot de vorige eeuw minstens zo goed als Ajax en dat mag ook best gezegd worden. Verder heb je gelijk dat het over bepaalde periodes beter voor de een of ander kan uitvallen maar een feit is wel dat PSV en Ajax al decenia lang nauwelijks voor elkaar onder doen. Echter zijn het Ajacieden er doorgaans nog steeds van mening zijn dat ze met kop en schouders boven PSV uitsteken terwijl dat grotendeels is gebaseerd op prestaties die in een ver ver verleden zijn behaald. En ja Ajax is qua stadion, fans, en geld een grotere club en dat is altijd zo geweest maar sportief gezien doet PSV al decenia lang nauwelijks onder voor Ajax, zeker op ED niveau.
 
Lee112
 
6
21 september 2018 om 12:17
Indien iedereen fit dan heeft Ajax gewoon een prima bank met, schuurs, bande, Veltman of mazraoui, sinkgraven, dolberg of kjh, labyad, vd beek. Dat is gewoon ongekende luxe voor een ed ploeg. Verder doen PSV en Ajax de afgelopen jaren indd niet voor mekaar onder.
 
Dynek10
 
0
21 september 2018 om 12:29
Dat is dus het probleem. Ik heb het vorige keer ook aangekaart. Barca fans: (vaak ook ajax fans dus) prijzen van real tellen niet mee want die zijn 60 jaar geleden behaald. Diezelfde Ajad fans: Ajax is de beste op grond van de hele historie. Dit is nou meten met 2 maten. Iedereen die hier op VZ zit hebben die tijden van Ajax niet eens meegemaakt. De meesten die hier op VZ zitten, zien een PSV dat al jarenlang de eredivisie domineert
 
bombanera99
 
1
21 september 2018 om 12:34
@panerai PSV doet het in verhouding veel beter dan Ajax. PSV heeft 20.000 zitplaatsen minder en speelt in een kleinere stad met een kleinere achterban en weet het toch voor elkaar te krijgen om beter te presteren.
 
Dynek10
 
0
21 september 2018 om 12:35
Je praat nu over een Ajax die de meeste mensen niet gezien hebben. De meeste mensen die hier op VZ zitten hebben niks bewust meekregen van vroeger. Daar teren ajacieden ook op. Want als je even eerlijk naar jezelf bent, dan hebben de meeste hier BEWUST meegemaakt hoe PSV de laatste jaren de eredivisie domineert. Misschien dat domineren een beetje overdreven is, maar ze pakken wel de meeste titels. Zie artikel van AD: https://www.ad.nl/nederlands-voetbal/psv-pakt-sinds-1974-veruit-de-meeste-titels-in-de-eredivisie~a4a5b2d4/ Ik kan er niks aan doen dat ad zo een artikel maakt he, niet boos op mij worden
 
VCF-LosChe-VCF
 
0
21 september 2018 om 13:13
Lozano streep je weg tegen Neres? volgens mij ben jij niet goed snik. De zogenaamde kwaliteiten van Neres zijn echt nog pas op een hand te tellen naar boven gekomen. Eiting is de veruit de belangrijkste schakel van dit Ajax, ik begrijp niet dat alle aandacht gaat naar De Ligt en Frenkie De Jong, maar Eiting speelde tegen AEK weer eens een geweldige wedstrijd! motm!
 
Jeroenn_O
 
1
22 september 2018 om 11:15
De barca`s dortmund, real, citys etc hebben wij ook allemaal gehad de afgelopen jaren. Desondanks staan we nog steeds een stuk hoger op die coëfficiënten lijst dan Psv. Vorige jaar hadden jullie ook punten kunnen pakken tegen mindere tegenstanders maar dat gebeurd ook niet. Net als Psv speelt Ajax ook vrijwel elk jaar Europees en ja soms heeft Ajax een zwaardere poul en soms Psv. Die lijst die klopt gewoon keurig al snap ik wel dat jij dat niet ziet.
 
Jeroenn_O
 
5
22 september 2018 om 11:19
Lekker doen alsof elke Ajacied voor Barca is. Kun je me even een quote geven van iemand die zegt dat de historie van real niet telt en die ook nog als Ajacied is. Praat geen onzin! Er zitten hier net zo veel Psvers en Feyenoorders met een 2e club als Barca. Ik moet er niet aan denken. Ik vind je dan maar een neppert. Ik hou niet van dat gegeil op de buitenlandse competities. Onze competitie is een stuk leuker dan velen om ons heen
 
Jeroenn_O
 
0
22 september 2018 om 11:24
Eerste helft was hij goed tweede niet zo hoor. Veel balverlies en domme foutjes.
 
djurovski1973
 
0
22 september 2018 om 12:25
Zeker want Barca was dinsdag toch vreselijk slecht. Ik begrijp dat ophemelen van die Messi echt niet. Als niet iedereen in zijn dienst speelt is het toch niets
 
breekijzertje
 
0
23 september 2018 om 10:19
Ajax heeft in poules als barca city gezeten dus wat lul je nou eigenlijk?
 
Limboroy
 
1
23 september 2018 om 13:33
@panerai, AEK zou moeiteloos mee kunnen draaien hier in de eredivisie, vind ze persoonlijk zelf vergelijkbaar met het psv van vorig jaar. laf en op de counter spelen
 
Limboroy
 
1
23 september 2018 om 13:36
@VCF-LosChe-VCF en de momenten van Lozano dan? die kan je ook op 1 hand tellen.. Neres afgelopen seizoen veruit de betere statistieken van die 2
 
stefano360
 
0
21 september 2018 om 10:36
@ronzie Sorry misschien dat ik het over het hoofd zie, maar ik zie nergens dat Ajax het goed doet tegen Psv.
 
Ronzie
 
1
21 september 2018 om 11:38
Eerste punt zegt letterlijk dat de clubs even vaak van elkaar gewonnen hebben. Als jij daar niet uit kan halen dat ze gelijkwaardig doen weet ik het ook niet meer.
 
stefano360
 
0
21 september 2018 om 13:11
Ah oke ik meende te lezen dat ze beide in de laatste 20 duels evenveel gewonnen hadden, maar het gaat idd over de laatste 20 duels tegen elkaar. My bad xD
 
Schwarz
 
1
21 september 2018 om 10:52
7 van de 12 potten gewonnen slaat op de regerend landskampioen van het jaar ervoor. Vorig jaar was dat dus 2 keer Feyenoord. Ik denk dat je daar overheen las?
 
stefano360
 
1
21 september 2018 om 11:22
@schwarz ah oke thanks! Dus VZ bedoelt 5 van de 10 eigenlijk, want Feyenoord is geen Psv toch? En Psv is 3x kampioen geworden en daarvoor was het een tijd lang Ajax. Ik kan mij niet voorstellen dat Psv 10x tegen Ajax heeft gespeeld in 3 jaar tijd. Wie weet is die statistiek 7 van de 12 gewonnen een beetje overhyped door overwinningen tegen Feyenoord.
 
djurovski1973
 
0
22 september 2018 om 12:21
Het is die fabel. Het is namelijk de fabel en dan gebruik je het anw ‘die’ . Had je nu ‘sprookje’ geschreven dan was ‘ dat’ correct geweest.
 
Ronzie
 
0
22 september 2018 om 20:09
Ja ik weet dat het niet goed is, maar ik was simpelweg te lui om het aan te passen nadat ik het gepost had. Ik zag het niet als een formele brief of iets van belang, dus dacht, dat foutje laat ik lekker staan. Verder nog iets inhoudelijks te melden?
 
Buitenspelgoal
 
3
21 september 2018 om 02:00
Dit gaat er eentje worden. Uiteraard hoop ik dat mijn club wint, maar ik heb zo'n voorgevoel dat het niet zo ''makkelijk'' gaat als op 15 april. Ajax is een stuk sterker geworden met Tadic en Blind en heeft Frenkie daarnaast weer terug. Tijd geleden dat Ajax en PSV beiden zo sterk waren tegelijkertijd en het gaat een heftig potje worden. 5 punten los bij winst, het klinkt eigenlijk al te mooi om waar te zijn zo vroeg in de competitie.
 
VCF-LosChe-VCF
 
4
21 september 2018 om 13:17
Dit wordt een hondertje gooien op een gelijkspel dat kan haast niet anders. Voor Ajax is dat een gewonnen punt uit bij Psv.
 
AN34
 
3
22 september 2018 om 10:38
Waar baseer jij dat op? Denk je dat je de Ajax-fans pijn doet of zo? Een gelijkspel bij PSV zien wij gewoon als twee verliespunten.
 
breekijzertje
 
0
23 september 2018 om 10:21
gewonnen punt?Puur op voetballend vermogen is Ajax overduidelijk de betere.Psv heeft andere kwaliteiten zoals voorzetten op de jongEn een gelijkspel is voor Ajax gewoon 2 verliespunten ja.
 
Diego_Forlan
 
0
23 september 2018 om 10:29
Een gewonnen punt gaat wat ver maar ik ben met een gelijkspel echt niet teleurgesteld als Ajacied hoor.
 
BommelinOranje
 
0
23 september 2018 om 10:32
Ik denk dat je na de wedstrijd pas kan beoordelen of je blij of teleurgesteld bent met een gelijkspel
 
Diego_Forlan
 
0
23 september 2018 om 11:12
Van te voren meer dan tevreden. Zolang ze maar niet verliezen. Maakt niet uit in welke maand, 5 punten is in Nederland bijzonder lastig om nog in te halen bleek de afgelopen seizoenen al.
 
VCF-LosChe-VCF
 
1
23 september 2018 om 13:17
Ja een gewonnen punt komt misschien wat verkeerd over maar een gelijkspel in Eindhoven is toch een prima resultaat? Je hebt later in het seizoen nog altijd de thuiswedstrijd in de Arena en daar moet Ajax altijd winnen, ook van Psv.
 
Limboroy
 
0
23 september 2018 om 13:39
gezien de kwaliteiten van beide teams zien veel Ajacieden het toch als 2 verliespunten als het een gelijkspel wordt. Ajax speelt altijd voor de winst