De Telegraaf analyseert AZ: 'Hij heeft Idrissi min of meer doen vergeten'
Donderdag, 31 december 2020 om 07:00

AZ had bij winst op FC Utrecht het jaar als gedeelde nummer drie in de Eredivisie kunnen afsluiten, maar de Alkmaarders gaven afgelopen zondag voor de vijfde keer dit seizoen een zeker lijkende zege uit handen. De Noord-Hollanders hebben een zeer rumoerige eerste seizoenshelft achter de rug, met een dramatische start, een corona-uitbraak en uiteraard het congé van Arne Slot. "Is AZ in 2021 net als vorig seizoen in staat bij Ajax langszij te komen?", vraagt De Telegraaf zich donderdag in een analyse af.

Het dagblad noemt Owen Wijndal als sensatie van AZ. "Waar spelers in alle grote competities door het in elkaar gepropte speelschema bij bosjes omvielen, daar raasde de 21-jarige Zaankanter als een hogesnelheidstrein over de linkerflank. Zonder ook maar één seconde te missen in veertien Eredivisie-duels en acht krachtenverslindende Europese wedstrijden. En dat niet alleen, Wijndal speelde en passant ook vier interlands, waarin hij zich na een aarzelend begin tegen Mexico steeds beter weerde."

De Telegraaf wijst Teun Koopmeiners, goed voor negen doelpunten en drie assists, aan als de MVP van AZ. "'TD' Max Huiberts zal er rekening mee moeten houden dat er net als in de zomer Britse pogingen ondernomen zullen worden om de captain los te weken. Het verschil tussen een Deal or No Deal zal 'm ongetwijfeld in de hoogte van het bod zitten." Het dagblad noemt Jesper Karlsson de meest in het oog springende aankoop. "De Zweedse flankenflitser, uitgeroepen tot Zweeds Voetballer van het Jaar, is in competitieverband met vijf goals en dito assists na Koopmeiners de meest waardevolle AZ-speler en heeft Oussama Idrissi min of meer doen vergeten."

AZ slaagde er afgelopen seizoen in om tot tweemaal toe een gat van zes punten met Ajax goed te maken. De achterstand van het team van Pascal Jansen bedraagt nu zeven punten. "Wil AZ de Amsterdammers opnieuw achterhalen, dan kan de ploeg zich nauwelijks misstappen permitteren. Dat is de hoge prijs die AZ moet betalen voor de rampzalige competitiestart, waarin AZ mentaal kwetsbaar bleek door viermaal een voorsprong uit handen te geven." Voor AZ staat er in de onderlinge confrontaties in januari dus meer op het spel dan voor Ajax en PSV. "Het valt te hopen dat de telepathische verbinding tussen Calvin Stengs en Myron Boadu snel in ere wordt hersteld en dat de defensie zich in tijden van stress manmoediger manifesteert."

"De unieke reeks van afgelopen seizoen tegen de traditionele top drie, vier zeges zonder tegengoal, zou de AZ'ers wel eens zand in de ogen kunnen strooien." De Telegraaf vindt dat de spelers zich zo langzamerhand moeten afvragen waarom de ploeg zo kwetsbaar is als de opponent bij een achterstand va banque gaat spelen. "AZ zal lering moeten trekken uit een karrenvracht aan weggegeven voorsprongen, want de jonge spelers en onervaren hoofdtrainer Jansen zullen het zélf moeten oplossen. (…) Met een verdediging die bij iedere standaardsituatie of voorzet van de flanken op instorten staat, wordt het anders nog een hels karwei om een Europa Conference League-ticket in de wacht te slepen."

Meer nieuws
   
23:55
23:55
Van Hooijdonk en Perez worden het niet eens over positie Frimpong in Oranje
7
   
23:39
23:39
Kees Kwakman voorziet 'zeer groot probleem' tijdens finale Conference League
5
   
23:04
23:04
Fiorentina schiet zich in minuut 90+1 langs dapper tiental van Club Brugge
4
   
23:00
23:00
Olympiacos zorgt voor grote stunt bij Villa en mag hopen op finale in eigen land
18
   
22:54
22:54
Bayer Leverkusen kan finale ruiken na dramatische fout van uitgefloten Karsdorp
54
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (24)

 
barcalover123
 
41
31 december 2020 om 08:02
Ik zelf snap die hele hype om AZ niet zo. Ze doen het qua potentie van de club goed maar het is nou ook niet dat ik denk nou die gaan concurreren met Ajax en psv. Zelf dat geroep dat ze Feyenoord voorbij zijn is zo'n onzin want 9 van de 10 keer wint Feyenoord en staan ze boven hun. Dat hype van Stengs moet onderhand ook wel klaar zijn. Die jongen is 22 en die kan niet eens AZ bij de hand nemen. Als je zo'n toptalent bent dan had je op deze leeftijd wel bij Ajax gezeten of in het buitenland. Hij laat hier en daar leuke dingen zien maar het is niet constant en net niet. Als je 18 bent dan snap ik dat wel maar op je 22ste vind ik dat je gewoon wekelijks de beste op het veld moet zijn.
 
joshua11
 
46
31 december 2020 om 08:20
Het grappige is dat niemand van AZ zelf roept dat ze groter zijn dan Ajax, PSV of Feyenoord. AZ speelt bijna elk jaar structureel mee voor Europees Voetbal en als club zijnde heb je ambities. Deze mag je naar mijn mening uitspreken. Als je hebt bewezen de afgelopen decennia regelmatig als 3e weet te eindigen in de competitie, vind ik het heel logisch dat je als club de ambitie uitspreekt om structureel te willen aanhaken bij de top 3. Dat dit niet van de ene op de andere dag gebeurt is logisch want we hebben gezien bij een andere club wat de gevolgen zijn van te graag willen. AZ blijft een provincie club maar groeit elk jaar en het feit dat ze jaar in jaar uit boven hun stand (begroting) leven is gewoon heel knap
 
Benzema.
 
21
31 december 2020 om 09:26
Ze spreken het misschien niet direct uit, maar uit de reacties van onder andere jullie directeuren en enkele oud spelers blijkt duidelijk dat ze zich nu al op dezelfde hoogte als de Nederlandse top 3 zien. En zoals je zegt groeit AZ ieder jaar, maar zijn ze daar nog lang niet.
 
@Osthoved89
 
2
31 december 2020 om 15:57
Welke reacties zijn dat dan precies? Heb nog niemand horen zeggen dat we op gelijke hoogte staan met Ajax. Lekker makkelijk in het wilde weg roepen van je @benzema!
 
joshua11
 
2
31 december 2020 om 15:59
Ik zie dat toch anders. Als je als club wil aanhaken bij de top is het logisch dat een overstap naar Ajax, PSV of Feyenoord gevoelig ligt. AZ hanteert een bepaald beleid en iedereen kan daar iets van vinden, maar wil je bij de grotere in Nederland horen moet je uitspreken dat dergelijke overstappen niet wenselijk zijn.
 
Alkmaar54
 
6
31 december 2020 om 10:01
Uit de laatste 10 onderlinge wedstrijden won AZ er 2, 1 gelijk en 7x winst Feyenoord. Uit de laatste 10 seizoenen eindigde AZ 4x boven Feyenoord. Dus wat je zegt is feitelijk onjuist. Waarom je dan toch tot deze conclusie komt ligt zeer waarschijnlijk in je eigen aversie verscholen dan in feitelijke onderbouwing. Daarnaast uitspreken dat je van het niveau bent van een club dat 4 titels pakt in 45 jaar is toch niet zo heel overdreven? AZ vergelijkt zichzelf niet met Real Madrid.
 
Remcob
 
6
31 december 2020 om 10:13
Sterker nog, de afgelopen 6 jaar zijn die statistieken bijna helemaal gelijk. 3x eindigde AZ hoger en 3x Feyenoord. Juist daaraan zie je dat AZ een steeds grotere concurrent is. Met het verleden van Feyenoord kunnen ze uiteraard niet concurreren, maar op dit moment gezien het spelersmateriaal en de financiële mogelijkheden wel. Dan is het toch logisch dat ze uitspreken dat Feyenoord een directe concurrent is?
 
MrKrillin
 
7
31 december 2020 om 10:25
@barcalover "zelf dat geroep dat ze Feyenoord voorbij zijn is zo'n onzin" Het is maar met welke bril je kijkt. Oke nationaal doet Feyenoord het mogelijk beter dan AZ, maar internationaal niet. AZ haalt veel meer Europese punten, meer Europese wedstrijden en staan ook hoger op de Europese ranglijst. Leuk dat Feyenoord het in NL goed doet, maar rest van de wereld kijkt vooral naar de Europese prestaties. Hier scoort AZ beter in. Daarom verkoopt AZ ook beter aan het buitenland dan een Feyenoord waar verkoop record nog steeds in handen is van Kuyt.
 
Japie_Krekel
 
5
31 december 2020 om 12:06
Niet zo gek ook als je het verschil in budget tussen AZ en de top 3 ziet maar ze voeren daar imo prima beleid en als ze zo doorgaan gaan ze denk ik steeds meer de aansluiting vinden
 
Stephan 1976
 
8
31 december 2020 om 09:46
Nou ik als Ajacied. Vind wel dat AZ meedoet om de prijzen. Als Ajax en psv verzwakke wordt AZ gewoon kampioen. Ze doen al jaren mee. Ze hebben ook zeker 4 spelers die bij Ajax in de basis zouden spelen. Ik zeg zeker vier. Misschien zelf 5 of zes. Enige probleem is de breedte van de selectie. En het geld. Maar dat is mij mening
 
MrKrillin
 
6
31 december 2020 om 10:27
@stephan76 "ze hebben ook zeker 4 spelers die bij Ajax in de basis zouden spelen. Ik zeg zeker vier. Misschien zelf 5 of zes." Wauw welke spelers dan??!! Wie zou op dit moment in de basis spelen bij AZ? Ik zit hard te denken maar kom nu misschien op 1. Boadu ipv Huntelaar.
 
TobiasSluijter
 
8
31 december 2020 om 10:42
Koopmeiners is beter dan Klaasen en hetzelfde geldt voor midtsjo. Wijndal zou een goede opvolger zijn voor talgiafico en svenson zit niet heel ver van mazraoui af al komt dat ook omdat mazraoui heel wisselvallig is dit seizoen. Svenson is zeker beter dan klaiber dus als toekomstige vervangen van mazraoui zou hij zeker wel bij Ajax passen. Voorin denk ik dat Karlsson eventueel ook nog wat zou kunnen toevoegen maar dat is omdat neres veel geblesseerd is en tadoc op links niet heel goed rendeert wat te zien is in zijn statestieken. Een opstelling met OnanaSvenson schuurs blind wijndalMidtsjo koopmeiners Kudus Antony tadoc Karlsson Vind ik gelijkwaardig aan wat er nu staat. De 4 AZ spelers die ik genoemd heb zouden de Ajax spelers kunnen vervangen zonder (echt) kwaliteitsverlies te boeken. Meerdere analisten zeggen het ook. Midtsjo en koopmeiners zijn het sterker centrale duo op het middenveld van Nederland. Gravenberg heeft super veel potentie maar koopmeiners (tevens door zijn leeftijd) is verder dan gravenberg en midtsjo is beter dan Klaasen. Ik zie dit middenveld met kudus ervoor als een heel sterk middenveld. Wijndal zou ik 100% een versterking noemen. Talgiafico is heel wisselvallig dit seizoen en hij pakt dit jaar ongelofelijk veel onnodige kaarten. Wijndal is daar wat slimmer in. Daarnaast is wijndal heel consequent in zijn optredes
 
mikeioso34
 
8
31 december 2020 om 11:54
Midtsjo voor gravenberch, maak je een grapje? Gravenberch in vorm of en midtsjo in vorm, dan kies ik altijd voor gravenberch. Ik zou koopmeiners misschien wisselen met klaassen, maar ik moet het maar zien of die daadwerkelijk beter is. Svensson en mazraoui zijn even goed denk ik en tagliafico is op het moment niet in goede doen maar als hij dat wel is is er geen betere back in de eredivisie. Karlson ipv neres kan idd omdat neres aardig wat geblesseerd is maar zodra hij fit is zal neres spelen. Dus het is niet zo dat ze zomaar even basis spelers worden bij ajax, het zullen eerder (te) goede invallers worden
 
Dion64
 
3
31 december 2020 om 12:27
Als je door de ajax bril kijkt lijken alle spelers van ajax inderdaad fantastisch. Maar zet nou eens een neutrale bril op en kijk dan nog eens.
 
MrKrillin
 
7
31 december 2020 om 13:23
@tobiassluijter grappenmaker. Kom op man! Hoe is Koopmeiners beter dan Klaassen? Sws rare vergelijking want koopmeiners speelt op de plek van Gravenberch. Als CV is Blind ook stukken beter. Dus Koopmeiners valt af. Svensson is niet beter dan Mazzroui. Niveau wat Mazz heeft laten zien tegen onder andere Bayern, Chelsea, Real daar mag Svennson alleen van dromen. Svensson en Klaiber is onzinnige vergelijking, want klaiber is een breedteaankoop. Karlsson is pas leuk bezig maar legt af tegen Tadic. Laat eens statistieken van Tadic zien dit seizoen. Naast zijn stats is Tadic ook de leider en bepaalt veel in het veld. Midsto zou kunnen ipv Klaasssen. Persoonlijk heb ik liever de leider Klaassen. Wijndal legt gewoon af tegen Nico. Niet erg. Maar droom vooral lekker verder. Dus zoals ik al aangaf 1 en heel misschien 2 spelers max. Ga vooral verder met het hypen van de AZ spelers
 
baradona
 
5
31 december 2020 om 10:06
Als AZ wat wil moet het echt dit seizoen gebeuren , want haal Koopmeiners , Midtsjo en Wijndal uit deze ploeg en dan blijft er niet veel van over. AZ heeft het vooral zichzelf lastig gemaakt door 6 x volledig onnodig gelijk te spelen. Maar ook in die wedstrijden speelde voor 80% gewoon prima voetbal, maar 12 punten zijn er simpelweg teveel. De ploeg is ook veel te smal als die Japanner en Aboukhlal je wissels zijn word je zo goed als onmogelijk kampioen.
 
MrKrillin
 
3
31 december 2020 om 10:28
@baradona jij volgt AZ intensief toch. Wat zit er in de volgende lichtingen te komen? Tabouni ken ik wel. Welke spelers kunnen straks in het 1e komen?
 
AzEverton
 
0
31 december 2020 om 11:27
In Tabouni zie ik voor aankomend seizoen nog geen basisplek, maar iets verder in de toekomst wel. Daarnaast hebben we nog Reijnders (22), is een mooie vervanger voor Midtsjo. Evjen kan Stengs vervangen als hij vertrekt. Daarnaast hebben we ook nog Velthuis, Barasi en Oosting, maar ik denk niet dat deze spelers er volgend seizoen al staan.
 
AzEverton
 
0
31 december 2020 om 11:31
Daarnaast denk ik dat een Mees Bakker ook wel bij AZ 1 onder de lat kan komen te staan. Ook zijn er nog een paar andere jonge talentvolle aanvallers zoals Griffith en Allouch, maar over hun kan ik nog niet goed oordelen of zij goed genoeg zijn.
 
MrKrillin
 
0
31 december 2020 om 13:25
Azeverton thanks voor de info. Dus korte termijn zal AZ meer spelers moeten kopen als de stekhouders als Bizot, Svensson, Wijndal, Koopmeiners, Midsto, Stengs en Boadu weggaan. Zou bijzonder zijn als AZ ieder van deze spelers laat gaan. Verwacht sowieso Bizot, Svensson, Midsto en Koopmeiners. Ook ivm met hun contractsituaties. Svensson transfervrij en Midsto nog 1 jaar contract.
 
ehvvoetbalstad
 
5
31 december 2020 om 10:21
Leuk dat de Telegraaf zo positief is. Ik denk dat ze op veel punten gelijk hebben. Maar het AZ van de laatste jaren is nooit een topclub geweest. Altijd een talentenfabriek, alhoewel je na zoveel jaren ook niet meer van talenten kunt spreken als je Stengs of Koopmeiners bent. Boadu is wel een talent maar nog wel één die ik minder constant en doelgericht en veelzijdig acht als Malen. Stengs was even goed maar heeft zich het laatste halfjaar goed verborgen weten te houden. Behalve als schoonzoon van de Boer vind ik dat hij niets te zoeken heeft bij Oranje en bij AZ überhaupt maar eerst moet proberen om zijn oude niveau te halen. Nog even over dat topclubgehalte. De echte topclubs trekken slechte wedstrijden (ook) over de streep. Dat lukt AZ al het hele seizoen niet. En als Koopmeiners, die ik overigens een uitstekende en sympathieke jongen vind, de kar zou moeten trekken, moet hij zich juist op dat punt nog ontwikkelen. Juist in die wedstrijden vielen AZ en hij, door de mand.
 
Udovic
 
12
31 december 2020 om 10:52
Dat status-gedoe is wel een dingetje. Elke keer dat dit ter sprake komt, komen vooral de Feyenoord-suppporters en masse in opstand om toch maar heel hard te roepen dat AZ absoluut geen topclub is. En hoe harder ze roepen, hoe zieliger het klinkt.
 
pinko
 
0
31 december 2020 om 12:31
Koopmeiners zou ik een goede Ajax aankoop vinden. Een betere versie van Daley Blind.