'Dit team van Juve is een belediging voor de waardigheid van onze competitie'
Vrijdag, 14 december 2018 om 20:02

TURIJN/ALESSANDRIA - Slechts 370 mensen hadden hun weg gevonden naar het Stadio Giuseppe Moccagatta voor de wedstrijd tussen Juventus B en Pisa in de Serie C, Girone A. Onder de bezoekers was geen enkele meegereisde supporter vanuit de stad van de Scheve Toren, uit protest tegen de deelname van het beloftenteam van la Vecchia Signora in de Italiaanse voetbalpiramide. De dramatische bezochte thuiswedstrijd, die ook nog eens met 1-3 verloren ging, is betrekkelijk illustratief voor het eerste seizoen van Juventus B in het betaald voetbal.

Door Chris Meijer

"Wij snappen de behoefte van organisaties om de competitie meer aanzien te geven. We snappen ook dat mensen zeggen dat het team nu steun nodig heeft. Dat begrijpen we allemaal, maar we vinden dat we dit niet kunnen negeren en zijn van mening dat de arrogante houding van het moderne voetbal een sterk antwoord nodig heeft. De beloftenteams zijn een belediging voor de waardigheid van onze competitie. Pisa heeft traditie, speelde ooit tegen het 'echte' Juventus en verdient het niet om een sparringspartner te zijn voor jeugdteams zonder stadion, historie en aanhang. Als dat dan toch moet, zijn wij liever niet aanwezig. Het is voor ons een duel dat niet bestaat. Juventus is de eerste. En volgend jaar zullen er drie, vier of vijf beloftenteams bijkomen", schreef de harde kern van de aanhang van Pisa in een statement. Het is een mening die door de nodige voetbalfans, zowel in Italië als daarbuiten, wordt gedeeld. Sinds het voorjaar van 2018 wordt deze discussie ook in Italië in alle hevigheid gevoerd.

Alessandro Costacurta, een van de architecten van het plan om beloftenteams toe te laten in het de Italiaanse voetbalpiramide.

Alessandro Costacurta, oud-verdediger van AC Milan en destijds commissaris bij de Italiaanse voetbalbond (FIGC), kondigde in mei de plannen aan om tweede elftallen van clubs uit de Serie A toe te laten in de Italiaanse voetbalpiramide. De FIGC wilde een voorbeeld nemen aan Spanje, Duitsland en Nederland, waar tweede elftallen reeds een plaats hebben in de voetbalpiramide. Het achterliggende idee was dat clubs zo jonge spelers niet meer elders hoeven te stallen, maar dat ze in het tweede elftal op een volwassen niveau ervaring konden opdoen en zo sneller beter zouden worden. "We willen ervoor zorgen dat spelers die weinig aan spelen toekomen meer mogelijkheden krijgen. Deze beloftenteams zullen de plaats innemen van clubs die er dit seizoen niet in slagen om aan het seizoen te starten", aldus Costacurta in gesprek met Undici. De beloftenteams zouden volledig moeten bestaan uit spelers jonger dan 21 jaar. Daarnaast mogen er twee dispensatiespelers aangewezen worden.

Zomer van buitengewone chaos
Zoals praktisch iedere zomer gingen ook voor de start van dit seizoen een aantal Italiaanse clubs bankroet. De buitengewone chaos die afgelopen zomer in de Serie B en de Serie C ontstond, was zelfs voor Italiaanse begrippen betrekkelijk ongewoon. Met Cesena, Avellino en Bari gingen er maar liefst drie clubs failliet op het tweede niveau. De degradanten van vorig seizoen, Virtus Entella, Novara, Pro Vercelli en Ternana, aasden op de plaatsen van de verdwenen clubs, evenals de clubs die via de play-offs dicht bij promotie waren (Catania en Siena). Men besloot de Serie B echter te laten starten met 19 in plaats van 22 deelnemers. Via de rechtbank probeerden verschillende clubs nog tevergeefs een plaats op het tweede niveau af te dwingen. Daarnaast is er nog sprake van geweest dat één of meerdere beloftenteams zouden instromen in de Serie B. Mauro Balata, president van de competitie, zag niks in dit plan en hield het aantal clubs uiteindelijk bij negentien.

Een treetje lager zit de competitieorganisatie wel te wachten op de komst van de beloftenteams, temeer omdat er wegens faillissementen een aantal plaatsen waren vrijgekomen. Ondanks dat verschillende clubs zich de afgelopen jaren sterk hadden gemaakt voor de instroming van tweede elftallen in de voetbalpiramide, kwam dit seizoen voor vrijwel iedereen nog te vroeg. De enige club die wel wilde instappen én aan alle eisen voldeed, was Juventus. Zodoende werd het tweede team van de regerend kampioen van Italië het eerste beloftenteam ooit in de Italiaanse voetbalpiramide. Als uitvalsbasis werd het Stadio Giuseppe Moccagatta, normaliter de thuishaven van Alessandria, gekozen, negentig kilometer ten oosten van Turijn. Het onderkomen kreeg de voorkeur boven de stadions van Novara en Pro Vercelli. "We kunnen er trots op zijn dat Juventus ons stadion heeft gekozen vanwege de kwaliteit. Dat ze Alessandria hebben gekozen boven Novara en Vercelli is een eer", sprak Luca Di Masiin, voorzitter van Alessandria, tegenover La Gazzetta dello Sport. Daar denken de fans van i Grigi, spelend in dezelfde competitie als Juventus B, overigens anders over. Zij vinden het een schande dat het stadion gedeeld moet worden met de beloften van la Vecchia Signora.

De huidige stand in de onderkant van de middenmoot van de Serie C. Vanaf plaats zestien begint de gevarenzone.

Moeizame resultaten
Het Giuseppe Moccagatta loopt dit seizoen nog niet bepaald vol voor de thuiswedstrijden van Juventus B. Tot dusver zaten er gemiddeld slechts vijfhonderd mensen op de tribune in Alessandria. Los van het feit dat de mensen in die stad in principe weinig van doen hebben met Juventus, zal dat ook gedeeltelijk te maken hebben met de tot dusver tegenvallende resultaten. Na zestien wedstrijden bezet de ploeg van trainer Mauro Zironelli de dertiende plaats, slechts drie punten boven de gevarenzone. Van de laatste negen wedstrijden werden er slechts twee gewonnen. Het zijn resultaten die men bij Juventus, de afgelopen zeven jaar kampioen van Italië en ook dit seizoen weer soeverein koploper van de Serie A, niet gewend is. Daardoor neemt de druk op Zironelli beetje bij beetje toe, simpelweg omdat er meer verwacht werd van het beloftenteam van Juventus in de Serie C. "We moeten het project onderscheiden van de prestaties van het team. Juventus gelooft in het beloftenteam, we moeten verder kijken dan de resultaten. Blessures hebben het lastiger gemaakt, terwijl we tevens punten hebben laten liggen door onervarenheid", zo verwoordde Federico Cherubini, sportief directeur van Juventus B, de situatie tegenover de Corriere dello Sport.

Dat het moeizaam draait, is op zich niet heel verwonderlijk. Het jonge team van Juventus treft overwegend volwassen en geslepen tegenstanders. "Ik wil hier geen grappen over maken, omdat het een experimenteel project is dat tijd en respect verdient. Het is alleen niet makkelijk om je eerste stappen in het betaald voetbal te zetten op een plek waar ploegen tot de dood voor de punten vechten. Dat is een onwaarschijnlijk grote stap vanuit de jeugdcompetities", zei Vito Grieco, trainer van Pro Vercelli, in gesprek met Eurosport. Zijn mening werd gedeeld door Zironelli. "Het probleem is het karakter van jongens tussen de achttien en twintig jaar. Bovendien hebben veel spelers vorig seizoen weinig gespeeld, waardoor ze wedstrijdritme missen. Dat leidt allemaal tot persoonlijke fouten."

De opstelling van Juventus B in het duel met Olbia van afgelopen woensdag.

Het valt tevens te betwisten hoeveel kwaliteit Zironelli in zijn selectie heeft. Met spelers als Stephy Mavididi, Grigoris Kastanos, Matheus Pereira, Idrissa Toure en Leandro Fernandes beschikt hij wel degelijk over een aantal talentvolle spelers. Daarnaast herbergt zijn selectie ook spelers als Lorenzo Del Prete (een 32-jarige verdediger die al jaren in de kelder van het Italiaanse voetbal speelt), Timothy Nocchi (een 28-jarige doelman die al jaren wordt verhuurd door Juventus) en Raffaele Alcibiade (een 28-jarige verdediger). Het is de vraag in hoeverre Juventus bereid is om de meest talentvolle spelers uit de Primavera (het hoogste jeugdelftal) te laten doorstromen naar de Onder-23. Het is immers een stuk aantrekkelijker om de toptalenten, zoals bijvoorbeeld Moise Kean, in de Serie A of Serie B te stallen. "Dit is een goede ervaring, het gaat met pieken en dalen door de leeftijd van die jongens", zei Zironelli in gesprek met TMW.

PSV verloor talent aan Juventus: 'Het is een droom om hier te spelen'

Met Leandro Fernandes speelt er momenteel een Nederlander in Juventus B, al herstelt hij momenteel van een knieblessure.Lees artikel

"Het telefoontje van Juventus was geweldig, ik dacht eerst dat ze een grapje maakte. Het is daarna heel snel gegaan, we zijn het eerste beloftenteam in de geschiedenis van het Italiaanse voetbal. De jongens speelden hiervoor weinig, hebben weinig wedstrijdritme. Het is een stap vanuit de jeugd, maar op deze manier hoeven spelers niet verhuurd te worden en kunnen ze zich hier ontwikkelen. Daarna zijn ze mogelijk klaar voor het eerste elftal, waardoor er geen dure buitenlanders meer hoeven te worden aangetrokken", concludeerde de trainer van Juventus B. De vraag is nu of andere clubs het voorbeeld van la Vecchia Signora zullen volgen en zo ja, hoe snel. Dat de architecten van het plan, naast Costacurta Roberto Fabbricini en Angelo Clarizia, inmiddels vertrokken zijn bij de FIGC maakt het niet bepaald gemakkelijker. Het lijkt buiten kijf te staan dat er komende zomer weer een aantal plaatsen in de Serie C vrijkomen, maar de weerstand tegen de beloftenteams zal hoogstwaarschijnlijk niet zo snel afnemen.

Meer nieuws
   
09:44
09:44
Manchester United is bereid om iedereen te verkopen, behalve deze drie spelers
0
   
09:38
09:38
PSV-speler wekt interesse van Europese clubs; vraagprijs bedraagt 20 miljoen
1
   
09:14
09:14
Oranje-opponent Frankrijk ziet basisspeler op tijd herstellen voor EK 2024
0
   
08:34
08:34
Spaans talent op proef bij Feyenoord; ook Ajax en Barcelona tonen interesse
4
   
08:00
08:00
Van der Vaart kan grap over Cillessen niet laten na curieus penaltymoment
34
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (20)

 
Metternich
 
16
14 december 2018 om 00:19
Die grote, machtige clubs maken het voetbal kapot wat mij betreft. Of het nou oud geld of nieuw geld is, stuk voor stuk vallen ze voor commercie ipv traditie. Geef mij maar traditionele clubs die niet buigen en ten onder gaan. Ten allen tijden liever dat dan je ziel verkopen. Dit is daar slechts een klein voorbeeldje van.
 
Cookinho
 
6
14 december 2018 om 10:19
Leuk dat je je de competitie en cultuur van kleine clubs wilt beschermen, liefst natuurlijk zo slecht mogelijk gemanaged met faillissement als gevolg? Heerlijk dat leed. In Nederland is het ingevoerd om het algehele niveau te verhogen. Ten eerste, zou een hogere weerstand op jonge leeftijd moeten helpen voor spelers die tussen schip en wal vallen na de A-Junioren. Hierdoor wordt de doorstroom naar de selecties van de topclubs verbeterd. Ten tweede, leiden de topclubs in Nederland leiden ontzettend veel spelers op voor zowel de Eredivisie als de Eerste Divisie. Het niveau gaat dus op elk niveau omhoog. De wedstrijden van de beloften worden weliswaar redelijk slecht bezocht (niet verwonderlijk) maar heeft de aandacht voor de Eerste Divisie echt verhoogd.
 
SpeedyAFC
 
11
14 december 2018 om 15:00
Het is juist precies andersom, de grote clubs redden de kleintjes die op het randje van een faillissement staan. Zo kon de eerste divisie in Nederland geen enkele zender vinden die bereid was de eerste divisie uit te zenden. Dat was een potentiële ramp want zonder airplay wil ook niemand clubs meer sponsoren. uiteindelijk was Fox Sport bereid de rechten te kopen en veel reclame voor de eerste divise te maken (via hun deal met Voetbal Inside). Echter wel met de eis dat de grote clubs met hun jong teams in de eerste divisie zouden gaan spelen want zo konden ze het grote publiek interesseren voor de eerste divisie. Ajax en PSV hebben zo de eerste divisie gered, want voordat ze instapte ging de ene na de andere eerste divisie club failliet. En die clubs (veendam, Haarlem, Rbc, Agovv) hebben helemaal niets meer, ze zijn compleet verdwenen en vergeten.
 
MonsieurM
 
1
14 december 2018 om 15:33
Die clubs zijn niet compleet verdwenen hoor, die spelen amateurvoetbal.
 
Metternich
 
3
14 december 2018 om 15:53
Je zal het waarschijnlijk beter weten dan ik, maar zijn de toeschouwers en kijkcijfers van de jong-teams zo hoog dat de KKD nu ineens interessant is voor Fox? Het gaat mij meer om de schaalvergroting die in het voordeel van de grote clubs werkt. Ik heb geen moeite met marktwerking en dat clubs failliet gaan met door wanbeleid. Ik heb moeite met de concurrentiepositie, die steeds slechter wordt door onevenredige verdeling van inkomsten. De Europese schaalvergroting verziekt nationale competities. Daar doet, in dit geval, Juventus net zo hard aan mee. Met als gevolg dat de machtspositie in Italië zodanig groot is dat zij met een B team kunnen gaan spelen. Dat vind ik zonde. Ondanks dat er talloze rationele argumenten te bedenken zijn dat het goed is, telt dat niet voor mij. De verhalen die achter de sport steken worden namelijk minder heroïsch, dramatisch, et cetera. En dat is waarom ik persoonlijk van sport hou.
 
SpeedyAFC
 
5
14 december 2018 om 18:39
Zonder de jong teams wilde Fox de KKD niet uitzenden. De meeste KKD clubs zijn erg regionaal georiënteerd en komen vaak uit de kleinere steden en zijn daarmee niet interessant voor landelijke uitzending (twente uitgezonderd maar dat is geen normale KDD club). Ploegen als Ajax, PSV en Utrecht hebben een grote achterban. Die kijkers hoopt Fox te trekken met de jong teams op vrijdag. Faillissementen zijn inderdaad zeer dramatisch, we hadden er zelfs vier op rij in de KKD maar kwam wel het voortbestaan van de gehele KKD op het spel te staan, er waren maar zestien clubs over en bij het volgende faillissement van een club werd de KDD te klein voor een volwaardige competitie. Met de jong teams kreeg men weer een competitie van 20 clubs en veel meer wedstrijden (dus meer recettes) dan met 16 clubs. Sinds Fox erin gestapt is, is de situatie bij de KDD clubs echt een stuk verbeterd. Er is veel meer belangstelling dan voorheen en dat is weer goed voor de sponsoring.
 
Kaaiman
 
0
14 december 2018 om 21:02
Behoorlijk wat geschiedvervalsing. Dit heeft de eerste divisie niet gered. Er waren ook andere opties. Maar dit was een plannetje van de knvb, ajax. PSV en fox. De eerste divisie clubs zijn er ingechanteerd. Als ze de jong teams niet accepteerde moesten de clubs zelf de productiekosten gaan betalen. Heel goed wetend dat dat onmogelijk is. En de knvb hield ondertussen de eisen heel hoog terwijl dat in een crisistijd met steeds minder sponsors door de eerste divisie clubs niet te doen was. Als de knvb had bepaald dat clubs zelf moeten weten hoeveel spelers ze onder contract willen hebben. En of dat full of semiprofs zijn. En een open competitie met de amateurs. Ook zonder bizarre eisen. Was het ook opgelost. Dit is gewoon een politiek spelletje geweest.
 
SpeedyAFC
 
2
14 december 2018 om 23:22
Wat een onzin zeg, alsof Ajax en PSV de eerste divisie uberhaupt kunnen chanteren. Als de eerste divisie dacht andere of zelfs beter opties te hebben dan het voorstel van Fox, dan hadden ze daar voor moeten kiezen. De eerste divisie verkoopt zelf haar rechten. Noch Ajax danwel PSV noch de Knvb heeft daar iets mee te maken. De Knvb is niet verantwoordelijk voor de productie kosten, dat is de eerste divisie zelf tenzij ze een partner weten te vinden die het wil betalen. En die konden ze, anders dan Fox, helemaal niet vinden. Voor prof voetbal zijn de eisen gewoon duidelijk, de spelers moeten betaald worden. Wil je dat niet, dan moet je amateur voetbal spelen, zoals heel veel amateur clubs op een uitstekend niveau doen. En al die amateur clubs zitten helemaal niet te wachten om in een competitie met profclubs te spelen, die clubs zijn dik tevreden over hun eigen competities.
 
rkallan
 
0
15 december 2018 om 02:21
Er was totaal geen belangstelling voor de tv rechten van de eerste divisie. SBS zond minieme samenvattingen uit en betaalde daar een symbolisch bedrag van 1 euro voor. Voor betaaldvoetbal zijn er eisen. Daarvan ook minimaal aantal fulltime contracten voor spelers. Het zijn geen bizarre eisen.
 
zwollywood038
 
13
14 december 2018 om 00:43
Wat een gezwets. Clubs als Pisa, maar ook de reeds failliete clubs hebben zichzelf dat aangedaan. Een aftakeling of faillissement overkomt je niet zomaar. Dat Juve B kan instromen ligt puur aan wanbeleid bij andere clubs
 
Druu
 
8
14 december 2018 om 01:29
Eigenlijk zouden de Nederlandse beloften teams ook B moeten heeten ipv van ‘jong’. Bv. Ajax B, PSV B, FC Twente B. Er spelen niet alleen maar ‘jonge’ spelers bij de Nederlandse beloften teams. In Spanje is het ook Barcelona B, Real Madrid B
 
Hero Kashia
 
9
14 december 2018 om 07:43
Real Madrid Castilla. Da's de naam van hun 2e club.
 
Cookinho
 
3
14 december 2018 om 10:12
Het hele idee is dat er natuurlijk wel alleen maar jonge spelers in spelen. De vroegere beloftenelftallen zijn "feyenoord 2" geworden ipv Jong Feyenoord, daar worden oudere reserve spelers of spelers die terugkomen van een blessure gebruikt. De beloftenteams in de voetbalpiramide hebben leeftijdsrestricties en zijn juist wel jong. Deze zijn dit seizoen verscherpt en dus spelen er alleen maar jonge spelers in. De oudste speler dit seizoen bij Jong Ajax was 21. Het hele idee van de instroom van beloftenteams was natuurlijk om de weerstand voor jonge spelers te verhogen en zich zo beter ontwikkelen. Niet om een spelers als Diederik Boer en Heiko Westermann wedstrijdritme te geven. Ze zijn dus gewoon jong.
 
SpeedyAFC
 
5
14 december 2018 om 15:01
@druu In Nederland is er een leefdtijds grens voor de tweede elftallen, vandaar de term jong.
 
GoldFinch
 
1
14 december 2018 om 14:54
Uiteraard zit er een mate van competitie vervalsing in de beloften teams. Een leeftijdsquota met een dispensatie voor 1 a 2 spelers per wedstrijd zou een goede oplossing zijn. De dispensatiespelers horen dan de eerste elftal spelers te zijn die wedstrijdritme op moeten doen.
 
Richard-nec
 
2
14 december 2018 om 16:33
Ja dag niks geen dispensatie , zoek t uit niemand maar dan ook niemand zit te wachten op die jong teams , en leuk dat er word gezegd dat de jong teams de kk divisie hebben gered , grootste onzin natuurlijk want de kk divisie is nu gewoon een spannendere competitie dan de eredivisie
 
juvedeef
 
0
14 december 2018 om 17:18
In Italië spelen er geen spelers van het eerste in juve B. Alleen talenten en spelers die voor opvulling zorgen. Er is dus geen competitie vervalsing.
 
StefGenoa
 
4
14 december 2018 om 15:32
Ik snap de weerstand van clubs als Pisa wel. Dit jaar is het alleen Juventus, maar (zoals in de tekst staat) is de verwachting dat er in de toekomst meer clubs gaan volgen, waaronder allicht Genoa. Zeker in het geval van Juventus verwacht ik niet dat er ook maar een speler echt door gaat breken vanuit de -23 naar de hoofdmacht. Waarschijnlijk krijgen we nog meer taferelen dan we nu met onder andere Cerri, Favilli en Audero te zien krijgen. De beste talenten worden met het oog op de FFP voor een flinke klap geld verkocht, maar wel met een terugkoopclausule. Zo'n Audero doet het nu bijvoorbeeld uitstekend bij Sampdoria. Juventus kan hem in de komende jaren terugkopen, voor maar enkele miljoenen meer dan ze hem afgelopen zomer verkocht hebben. Voor al die jonge jongens is het natuurlijk wel erg leerzaam om in een fysiek en tactisch zware competitie als de Serie C te spelen, waar echt kei- en keihard wordt gespeeld. Maar wanneer bijvoorbeeld ook nog Torino, Fiorentina, Genoa met hun -23 in de competitie komen lijkt het eerder een veredelde jeugdcompetitie dan een profcompetitie. Voor grote clubs als Pisa en Piacenza is dat toch vrij pijnlijk. Aan de andere kant; dan moeten ze maar beter beleid voeren om niet in de Serie C te moeten voetballen. Zeker als je ziet dat kleinere clubs als Carpi of Cittadella het wel gewoon redden in de (sub)top van de Serie B. Het argument dat er maar 500 man op de tribune zitten is niet heel steekhoudend, aangezien er van de 20 clubs maar liefst 10 gemiddeld minder dan 1.000 toeschouwers per wedstrijd hebben. Clubs als Albissola en Propiacenza maar rond de 200/300 per wedstrijd. Het grootste probleem zit hem denk ik niet in het feit dat jeugdteams tot voor kort een eigen competitie hadden (primavera A en B), maar eerder dat er bij veel Serie A clubs veel te veel (slechte) buitenlanders voetballen. Bij zo'n Udinese bijvoorbeeld. Spelen normaliter bijna alleen maar buitenlanders, terwijl ze steevast rond plek 15-18 eindigen de laatste jaren. Geef dan wat talentvolle jeugdspelers de kans, in plaats van pure middelmaat uit het buitenland. Bologna dit jaar idem. Ook Fiorentina was tot recentelijk een negatief voorbeeld. Zo'n Piccini doet het uitstekend in Spanje, terwijl hij bij Fiorentina nooit een serieuze kans heeft gekregen. De laatste tijd breken daar gelukkig wel meer talenten door. Strikte regels met betrekking tot een maximum aantal buitenlanders in de basis XI lijkt me dan dus ook de basis. Wat jeugdteams in de Italiaanse profcompetities gaan brengen moeten we afwachten de komende jaren. Ik weet ook eerlijk gezegd niet wat de positieve/negatieve effecten zijn in o.a. Spanje en Nederland zijn, buiten de kritiek die je toch altijd zal houden.
 
juvedeef
 
3
14 december 2018 om 17:22
Jou laatste stuk ben ik het 100 procent mee eens. Veel teams zijn erg dom bezig. Er lopen veel matige buitenlandse spelers rond die niet veel toevoegen. Waar het vroeger wemelde van de Italianen in serie A. Vind ik het steeds minder worden. En dit word gecreëerd door te weinig Italiaanse jeugd de kans te geven. Ben ook erg benieuwd wat de jeugdteams gaan brengen. Het is een betere leerschool dan jeugdcompetities.
 
falcao
 
0
14 december 2018 om 17:38
Was twee jaar geleden en zocht het stadion. Bleek ik er pal naast te staan, dacht dat het een ruïne cq bouwplaats was. Dat zegt genoeg over het huidige Pisa denk ik.