Driessen noemt twee basisspelers met wie Ten Hag 'een signaal kan afgeven'
Maandag, 13 december 2021 om 07:11

Valentijn Driessen raadt Ajax-trainer Erik ten Hag aan om zijn basisformatie op te schudden naar aanleiding van de 1-2 nederlaag tegen AZ. De chef voetbal van De Telegraaf schrijft in zijn column dat sommige Ajacieden 'te weinig leveren om gegarandeerd te zijn van een basisplaats'. Volgens Driessen zijn Daley Blind en Ryan Gravenberch 'exponenten' daarvan.

"Het kon allemaal niet op, zeker Europees. Er werd al verkondigd dat iedere misstap van Ajax nationaal slechts te wijten valt aan Ajax zelf. Tot op zekere hoogte klopt dit als de kwaliteiten in de selectie van trainer Erik ten Hag worden afgezet tegen die bij tegenstanders of als de Europese campagne als maatstaf dient", schrijft Driessen. Het draait volgens hem echter ook om 'de houding, de mentale bereidwilligheid om tegen minder aansprekende tegenstanders zelf en voor het team tot het gaatje te gaan om overwinningen uit het vuur te slepen' en daar plaatst hij op basis van de resultaten in dit Eredivisie-seizoen bij Ajax zijn vraagtekens bij.

Driessen vond Ajax in de wedstrijden waarin puntverlies werd geleden - tegen FC Twente, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, FC Utrecht en AZ - bijna gemakzuchtig ogen. "De Ajacieden stralen niet uit dat ze nog zo hongerig zijn dat ze zichzelf pijn kunnen doen met opofferingsloopjes, meeverdedigen tot de max en vuile meters maken om rugdekking te geven. Een hele gevaarlijke ontwikkeling voor een team dat al diverse hoofdprijzen heeft gewonnen. Waar verzadiging dreigt, is het aan de dienstdoende trainer-coach om deze tendens te stoppen en te kantelen."

De verwijten van Ten Hag na de wedstrijd vond Driessen te gemakkelijk, omdat de trainer volgens hem grotendeels verantwoordelijk is voor de houding van zijn ploeg. "Hij bezit de middelen om dit aan te pakken, variërend van een andere tactiek tot een andere wedstrijdbenadering tot het opschudden van zijn basisformatie. Sommige Ajacieden leveren te weinig om gegarandeerd te zijn van een basisplaats."

"Daley Blind en Ryan Gravenberch zijn exponenten daarvan. Het kan geen kwaad als Ten Hag een signaal afgeeft. Alternatieven voldoende op de bank", vervolgt Driessen. Hij moedigt Ten Hag aan om dit niet in de bekerwedstrijd van komende woensdag tegen de amateurs van Barendrecht, maar komende zondag in de Klassieker tegen Feyenoord te doen. "Dat zou echt een geloofwaardig teken zijn waarmee hij de boel intern op scherp zet en zijn selectie wakker schudt. Want in de Eredivisie verkeert het verzadigde Ajax op een hellend vlak."

Meer nieuws
   
12:12
12:12
FC Twente presenteert twaalfvoudig international als eerste zomeraanwinst
0
   
11:46
11:46
Thomas Tuchel gaat definitief niet verder als trainer van Bayern München
28
   
11:24
11:24
Clubtopscorer uit de Eredivisie vertrekt voor 'niet te weigeren bod' naar Azië
7
   
10:50
10:50
Robin van Persie verlaat Feyenoord en is hoofdtrainer van sc Heerenveen
41
   
10:31
10:31
Duo dat goed is voor 299 Liverpool-wedstrijden neemt net als Klopp afscheid
12
Je dient in te loggen om te reageren.
 
Inloggen

Reacties (38)

 
De Toekomst
 
22
13 december 2021 om 07:18
Sowieso Gravenberch zo lang zoveel kansen blijven geven is frappant. Hij verdient het gewoon niet. Hij behoort altijd tot de zwakste op het veld, steevast. Daar mag best eens tegen worden opgetreden. Qua Blind zou ik Tagliafico ook vaker laten spelen. Als je zo'n goede back hebt, verdient hij ook meer minuten en Nico brengt wel altijd dat gif dat nu soms ontbreekt.
 
HakimZiyach22
 
11
13 december 2021 om 07:24
Maar het probleem is, wie dan? Klaassen brengt het ook niet op die plek. Beste zou Kudus zijn, maar die ligt er weer eens uit. Wat ik nog kan bedenken is Blind op het middenveld, en Nico als back, maar dat is ook een paar keer geprobeerd met wisselend resultaat. En denk ook niet dat er iemand gehuurd/gekocht gaat worden op die plek. Maar als Gravenberch zich niet ontwikkelt de komende 6 maanden zou ik eerlijk gezegd gewoon cashen. Want hij leek zich te herpakken maar vandaag was het weer niets.
 
JWD81
 
9
13 december 2021 om 07:47
Je kan Taylor op die plek zetten. Is een beetje type Frenkie. Dan vang je de passing waar Blind om geroemd word gelijk op.
 
ninjakai
 
10
13 december 2021 om 08:14
Blind helemaal nergens meer op het veld en gewoon op de bank. Dat is veel beter. Gravenberch bespeeld dan ook de ruimte van blind (waar daadwerkelijk zijn kwaliteiten liggen) en Nico speelt echt als back ipv verkapte middenvelder die niet diep gaat en verdedigend ook veel vuldig belangrijke duels verliest en niet de snelheid heeft om dit te corrigeren.
 
BenficaAjax1
 
8
13 december 2021 om 09:01
Taylor heeft sws het niveau niet. Weer zo een gevalletje ekkelenkamp en eiting. Dus die die zeker niet. Kidman is de enige serieuze optie voor die plek. Of Klaassen
 
TVL11
 
4
13 december 2021 om 10:23
Nicole Kidman?
 
MrKrillin
 
0
13 december 2021 om 10:56
Hakim " Maar als Gravenberch zich niet ontwikkelt de komende 6 maanden zou ik eerlijk gezegd gewoon cashen. " Of hij wel of niet gaat ontwikkelen, Ajax moet hem sws verkopen over 6 maanden. Loopt anders na volgend seizoen transfervrij weg bij Ajax met Raiola.
 
MessiBazoer
 
1
13 december 2021 om 07:42
Hier boven word het al aangegeven maar voor wie? Klaassen en Blind kunnen er spelen als je voor staat, dan zijn het lekkere invallers. Enige die er kan spelen is Kudus, maar die is constant geblesseerd.
 
hansje1969
 
2
13 december 2021 om 07:50
Beter laat dan nooit, maar ETH ziet nu pas dat er wat aan instelling schort. Tegen Heracles (waar jij me toen een succes supporter noemde) maakte ik me al zorgen om deze trend die we nu zien in de competitie. Hoop dat ETH maatregelen neemt zondag
 
FullPresBoys
 
2
13 december 2021 om 12:31
Hans je bent niet zo zeer een successupporter, maar een zeik"supporter". Als het dan slecht gaat kan je idd je gelijk halen - succes daarmee. Volgens jou had ten Hag ook al 10x ontslagen moeten worden in het verleden dus ik zou zeggen neem je eigen gezeur vooral niet te serieus
 
hansje1969
 
2
13 december 2021 om 13:23
Heb ik dat ooit gezegd dat hij ontslagen moet worden? Je verzint dit gewoon ter plekke. Heel makkelijk scoren zeker? Ik heb alleen heel vaak gezegd dat ik zijn persconferenties meestal nergens op vind slaan. Ben dus nu blij dat hij het werkelijke pijnpunt eens benoemt. Dat het met deze motivatie niet gaat. Jammer dat hij er niets mee gedaan heeft gisteren dan. Maar ik houd van rust in de gelederen dus alleen daarom slaat je opmerking helemaal nergens op. En heus, iedereen is het weleens niet met een wissel of tactiek eens. Ook dat zal bij mij echt wel eens voorkomen. Maar dat heb je met elke trainer. Maar mijn probleem nu met hem is dat ik het heel zorgelijk vind dat hij deze groep niet op scherp meer kan zetten in de competitie. Tegen Twente uit was waarschuwing 1. In Zwolle kom je nog gelukkig weg, maar dan gaat het weer groots mis tegen Heracles en Gae. Tegen Sparta kom je met de hakken over de sloot met drie punten weg. Om CL te willen spelen, moet je kampioen worden en dat besef is er dit jaar in de competitie niet voldoende. En daar is hij verantwoordelijk voor. Van mij mag hij eens een statement maken en een Blind of Gravenberch die lopen te lamzakken gewoon eens wisselen na een half uur, dan leren ze het wel af
 
vtotheb
 
21
13 december 2021 om 07:33
Wat een vreemde ochtend, totaal eens met Valentijn... Die twee een paar weken laten banken, sowieso gravenberch
 
koningmeester
 
5
13 december 2021 om 07:34
Zo'n verlies partij is op zijn tijd nog niet eens zo verkeerd. Alles weer op scherp om zondag maar weer eens Feyenoord ruim te verslaan en binnenkort Utrecht en PSV.Ze zijn nu weer gebrand om weer afstand te nemen nu ze niet meer bovenaan staan.
 
Arnino
 
14
13 december 2021 om 07:40
Zo kun je altijd alles recht praten wat krom is.. Ajax staat nu een punt achter en hebben op papier t makkelijkste programma gehad.. ze moeten nog az /psv / feyenoord en utrecht nog uit...
 
vtotheb
 
8
13 december 2021 om 07:47
Exact. Het is ook gewoon een vorm van arrogantie, want als je dezelfde wil om te winnen en intensiteit als tegen Dortmund laat zien, win je ze alle 34. Achter dit lamlendige PSV en kwalitatief mindere Feyenoord staan, is te wijten aan de instelling van Ajax én aan die van de rest, want PSV wint wél in minuut 108.
 
Japie_Krekel
 
10
13 december 2021 om 08:23
Ik denk niet dat het arrogantie is. Als je in de CL speelt, het allerhoogste niveau en de zondag erna moet je opeens tegeb Heracles dan lijkt het me gewoon moeilijk om die knop om te zetten. Dan sluipt er onbewust zoiets in van deze wedstrijd winnen we toch wel dus we doen lekker rustig aan. Dat is de volgende stap in de ontwikkeling van Ajax. Om ook hongerig te zijn in de kleinere wedstrijden. Tegen een PSV of Feyenoord zullen ze waarschijnlijk wel voluit gaan
 
mitchajax020
 
4
13 december 2021 om 08:41
@Japie_Krekel klopt en dat heeft puur met instelling te maken en dat is de taak vd trainer om deze jongens op te peppen en te laten knallen
 
Kevin1989
 
6
13 december 2021 om 09:28
@Japie Heracles oke maar wedstrijd tegen AZ is toch ook geen kleine wedstrijd? Vooral als je daar al eerder van hebt verloren. Wat een slap excuus ‘niet hongerig genoeg’. Ajax is erg goed maar kan dat alleen brengen tegen een bepaalde speelstijl van de tegenstander. Heeft niks met honger te maken.
 
AZGAESpurs
 
1
13 december 2021 om 11:13
Inderdaad, zo kun je ook zeggen dat AZ bijvoorbeeld bewust de eerst 5 potjes punten verspeelde omdat er dan meer druk op de rest van de potjes komt, bijzondere aanname
 
hansje1969
 
0
13 december 2021 om 07:44
Tja dit signaleerde ik al bij de wedstrijd bij Heracles uit waar niet alleen genoemd duo als slappe zakken rondliepen. Maar ETH benoemde dit niet. Alleen dat ze gedomineerd hadden enzovoorts. Maar gelukkig zei ETH er gisteren ook eindelijk eens wat over. Hopelijk zijn er consequenties tegen Feyenoord zondag, al is het veel te laat. Al een straat punten verloren door deze slappe instelling.
 
JWD81
 
1
13 december 2021 om 07:46
Gravenberch is nog maar 19 geloof ik. Iedere speler op die leeftijd heeft een terugval, dus hij nu ook. Ben het wel met Valentijn eens om de boel wakker te schudden. Nico voor Blind en als.je de passing van Blind op wilt vangen, moet je Taylor op de plek van Gravenberch zetten. Sla je gelijk 2 vliegen in 1 klap.
 
vtotheb
 
3
13 december 2021 om 07:51
Een terugval in prestaties kan, maar hij valt terug in werklust en dat is hem wel aan te rekenen. Dat hij niet het gogme van een Schone of Tadic heeft, prima. Maar gewoon domme keuzes maken en niet hard werken om "het" weer te krijgen, is wel reden om te banken. Maar Mino krijgt hem vast komende zomer mooi bij Juventus of Arsenal. Of Genoa of Bologna ofzo
 
Bongiorno
 
0
13 december 2021 om 12:15
Ik vind dat Gravenberch juist heel hard werkt, maar er is gewoon geen eindproduct. Heel weinig goals en assists, weinig spelverdelen en hij is geen controleur. Hij is hetzelfde frivole middenveldertje als toen hij debuteerde.
 
krovikan
 
3
13 december 2021 om 07:48
Vond Gravenberch niet eens zo heel slecht ook tegen Sporting niet. Maar die keuzes van Blind bij die eerste goal zijn vrij matig. Vind Blind al langer bijzonder matig spelen, maarja papa he
 
mitchajax020
 
0
13 december 2021 om 08:39
Gravenberch heeft hij gelijk in. Ik bedoel als er iemand slecht speelt wordt deze gewisseld maar bij Gravenberch gebeurd dit nooit. Ja hij is jong maar dat interesseert mij niet, ook hij moet het is een x voelen en er zijn opties genoeg. Over Blind vindt hem ook matig maar in vorm is deze man zo belangrijk met zijn spel inzicht, ervaring en rust.
 
Vakkie 427
 
1
13 december 2021 om 08:56
En als Mazraoui niet speelt zet Nico dan rechts.
 
Sverige4u
 
2
13 december 2021 om 08:57
Blind zijn tijd is helaas geweest. Voorheen hield zijn passing hem op de been maar hij schuift de bal zo vaak in de voeten van de tegenstander tegenwoordig...Tagliafico er gewoon in zetten.
 
dreetje888
 
0
13 december 2021 om 09:21
ik heb mij ook geergerd gisteren maar ajax staat gelijk met feyenoord in goede doen en psv gaat ook zeker nog veel punten verspelen want eigenlijk is dat ook niet om aan te gluren dus als feyenoord straks zoals elk jaar weer in n dip komt en ajax weer serieus begint te worden dan komt het zeker en vast weer goed met ajax als het weer gaat draaien na de winterstop , ik ben niet in paniek, wel teleurgesteld in de houding en instelling van dit half jaar.
 
Kevin1989
 
1
13 december 2021 om 09:33
Dreetje888 PSV heeft dan wel weer een makkelijker programma voor de boeg. Daarbij heeft PSV natuurlijk last gehad van vele blessures, wat de komende weken ook moet gaan afnemen. Ook geen EL meer voor PSV. Ik zou dus niet te vroeg juichen. Ook Feyenoord kan je niet uitsluiten. Denk dat het nog een spannend slot kan worden! Succes in ieder geval het verdere seizoen.
 
dreetje888
 
1
13 december 2021 om 10:13
hoe bedoel je makkelijker programma, we zitten op de helft dus alle terugwedstrijden zijn allemaal hetzelfde ..... feyenoord heeft n te krappe selectie en kan niet de kwaliteit vervangen die evt. geblesseerd/geschorst worden dus uiteindelijk gaat dat feyenoord opbreken, jij ook succes met het verdere verloop
 
skopmang
 
2
13 december 2021 om 09:26
WAT een ramp Ajax heeft verloren alsof de wereld stilstaat, en dan komt uitgerekend Valentijn die een stuk had geschreven over hoe weinig nederlandse spelers er in de competitie zijn pleiten om twee van de weinige nederlanders in ajax op de bank te zetten rare jongen die valentijn
 
Sander125
 
1
13 december 2021 om 09:33
Helemaal eens. Ze willen van Nico af en Klaassen is geen reet meer waard, maar op dit moment verdienen die twee een basisplek ten koste van Gravenberch en Blind. Gelul dat Klaassen dat niet kan. Sinds de winterstop vorig jaar speelt hij pas aanvallender. Daarvoor speelde hij ook meer terug getrokken en dat deed hij prima. Gravenberch moet echt even op de blaren zitten. Leert ie van… hopelijk
 
linksbuiteadem
 
1
13 december 2021 om 09:39
Gravenberch is het hele seizoen al slecht, maar volgens Ten Hag is dat gewoon zijn niveau en mag hij daarom blijven staan. Veel respect voor Ten Hag maar wat een logica... En als je ziet hoe Gravenberch staat te lachen en te geinen na de wedstrijd, heb ik ook niet het gevoel dat het hem iets interesseert. Die is allang bezig met zijn volgende club. Haal die jongen er gewoon uit.
 
Joga_Bonito10
 
2
13 december 2021 om 09:46
Sowieso 2 dissonanten de laatste weken. Blind levert veel ballen ook in, juist omdat hij daar heel goed in is vraag ik me af: wat is dan nog de reden om hem basis te laten? Nico is gewoon een betere back en precies wat dit Ajax nodig heeft in de Eredivisie vooral. Want Nico heeft nooit een mentaliteitsprobleem/houding en Blind loopt er ook bij alsof Ajax het wel even doet in de Eredvisie. Gravenberch vind ik al heel lang maar ondermaats presteren. Af en toe een opvlieger, maar meer ook niet. Als Kudus fit was zou hij hem met gemak uit de basis spelen. Misschien tijd om met de punt naar achteren te gaan spelen: Alvarez als CVM, Klaassen en Berghuis ervoor.
 
Cas1
 
2
13 december 2021 om 10:19
Driessen heeft volledig gelijl Blind is na de 1ste wedstrijd tegen Dortmund ver weggezakt. Misschien is hij teleurgesteld dat hij nu geen laatste man meer is of het is gewoom des Blinds lui en gemakzuchtig Hij moet voortdurend gemotiveerd worden. Presteert al weken slecht Gravenberch kan ook zeker meer brengen. Te weinig concurrentie door de afwezigheid van Kudus Rensch kan niet brengen wat Maza wel kan: een mannetje passeren. Mijn advies aan Hag is: zet Blind ernaast en laat hem maar met Gravemberch strijden om die ene plek Ik ben bang dat Hag toch teveel waarde hecht aan gevestigde namen. (Lees Blind)
 
pinko
 
1
13 december 2021 om 11:32
Intrinsieke motivatie is toch al vele jaren een probleem bij Ajax. Dit seizoen wel extreem en dus wordt Ajax ook geen kampioen, want het structurele probleem wordt niet aangepakt door de weer eens ernstig falende Ten Hag. Je hoopt dat hij het tactisch en mentaal op orde heeft, maar laat de boel telkens weer uit de handen glippen. Gistermiddag kon je al na een kwartiertje constateren: zo doorgaan wordt ‘m niet. Ik was dan ook blij verrast met de 1-1; in mijn ogen het hoogst haalbare op dat moment. Ondanks de vermoeidheid trok AZ op basis van vechtlust terecht de overwinning naar zich toe. Wat Ten Hag heeft laten gebeuren is dat bepaalde spelers niet bang hoeven te zijn om in de rust of nog eerder, te worden gewisseld. Dus hoeven b.v. Blind, Tadic of een Gravenberch, zich nooit maximaal in te spannen. Dan heb je op de bank een ijzervreter tot je beschikking die wel vaker het team van een goede impuls voorziet, maar die laat je telkens weer lekker de bank warmhouden. Goed werk, Erik! Ga zo door....
 
Mitea_007
 
2
13 december 2021 om 11:44
Gravenberch is al langere tijd standaard een van de slechtste spelers op het veld. Hij lijdt zo veel balverlies... Blind lijkt het fysiek niet meer aan te kunnen. In de goede wedstrijden compenseert hij dat met zijn techniek en goede positiespel, maar als hij niet goed speelt ligt de linkerkant direct helemaal open. De combinatie van een middenvelder op links die veel balverlies lijdt en een linksback die vaak hoog staat en vrij traag is, is dodelijk. Martinez moet bij counters vaak het werk van twee verdedigers opknappen. Tagliafico wat vaker in de basis zetten is dus geen gekke gedachte. Gravenberch vervangen is lastiger, omdat Klaassen het ook niet echt laat zien op die positie en Kudus geblesseerd is. De overige middenvelders zijn helaas nog wat te licht op dit moment.
 
ajaxclub
 
0
13 december 2021 om 11:55
Het feit is gewoon dat Ajax dit seizoen een groot mentaliteit probleem heeft. Spelers lijken zich alleen te kunnen opladen voor de CL wanneer ze weten dat alle scouts meekijken en het lijkt er meer en meer op dat de competitie ze geen ene moer meer kan schelen. Tel daarbij op dat Ten Hag nog altijd geen antwoord heeft gevonden op het merendeel van de clubs in Nederland die tegen Ajax ultra defensief op de counter spelen en je weet dat je een groot probleem hebt. Met zondag de klassieker en in Januari uitwedstrijden met Utrecht en PSV kan Ajax eind Januari zo maar eens op grote achterstand staan als er niet heel snel iets gaat veranderen.